Наредба № 14 от 7 октомври 2003 г. за организиране на извънучилищната тренировъчна и състезателна дейност

МОН

Държавен вестник брой: 91

Година: 2008

Орган на издаване: МОН

Дата на обнародване: 21.10.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определя редът за организиране на извънучилищната тренировъчна и състезателна дейност.
(2) Извънучилищната тренировъчна и състезателна дейност на учениците е доброволна и осигурява обучение, свързано с развитието на интересите, способностите и потребностите на учениците в областта на спорта, извън задължителните програми по учебния предмет “Физическо възпитание и спорт".

Чл. 2.
(1) Извънучилищната състезателна дейност се организира и провежда в съответствие с Националния спортен календар на Министерството на образованието и науката и правилниците и наредбите на лицензираните спортни организации.
(2) Националният спортен календар се утвърждава от министъра на образованието и науката и е система от целесъобразно подредени във времето национални спортни прояви, които се организират в системата на народната просвета за съответната учебна година.
(3) Директорите на обслужващите звена по чл.33а, ал. 1, т. 2 и 4 от Закона за народната просвета могат да утвърдят спортен календар на обслужващото звено, в който освен Националните спортни прояви могат да се включват и спортни прояви, организирани от лицензираните спортни организации във взаимодействие с органите на местното самоуправление и други институции и организации.

Чл. 3.
(1) Министърът на образованието и науката след съгласуване с министъра на младежта и спорта утвърждава със заповед правила за организиране и провеждане на спортни или спортно-туристически прояви с учениците в съответствие с Националния спортен календар.
(2) (Отм., ДВ, бр. 91 от 2008 г.)
(3) Правилата по ал. 1 се издават не по-късно от 20 октомври съответната година.

Раздел II
Извънучилищна тренировъчна дейност

Чл. 4. Извънучилищната тренировъчна дейност се организира в ученическите спортни школи, училищните спортни секции, училищните спортни клубове и/или други форми, определени с нормативен акт.

Чл. 5. Броят на учениците във формите за провеждане на извънучилищната тренировъчна дейност, с изключение на училищните спортни клубове, се определя съгласно чл. 27, ал. 4 от Наредба № 7 от 2000 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена. Раздел III
Извънучилищна състезателна дейност

Чл. 6.
(1) Извънучилищната състезателна дейност обхваща организирани спортни прояви - състезания по един или няколко вида спорт и спортно-туристически прояви.
(2) Спортните прояви по ал. 1 се организират и провеждат поотделно за училищата и обслужващите звена.

Чл. 7.
(1) Състезанията и спортно-туристическите прояви се организират за учениците от I до XIII клас.
(2) При участието си в определена спортна проява ученикът има право да представлява само едно училище или обслужващо звено - това, в което е записан да се обучава.

Чл. 8. Задължителните документи, които се представят за участие в извънучилищната състезателна дейност, се определят с правилата по чл. 3.

Раздел IV
Ръководство, координация и контрол

Чл. 9. Ръководството, координацията и контролът при провеждане на извънучилищната тренировъчна дейност се осъществяват от Министерството на образованието и науката, регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата и обслужващите звена.

Чл. 10. Ръководството, координацията и контролът при провеждане на националните спортни прояви се осъществяват от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта. Раздел V
Финансиране

Чл. 11.
(1) Извънучилищната тренировъчна и състезателна дейност се финансира от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, други министерства и ведомства и чрез общинските бюджети.
(2) Проявите от Националния спортен календар се финансират въз основа на утвърден от министъра на образованието и науката и министъра на младежта и спорта финансов план, представляващ неразделна част от правилата за организиране и провеждане на всяка от спортните прояви.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба отменя Указание за провеждане на ученическите игри през учебната 2002/2003 г. на Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта от 10.IХ.2002 г.

§ 2. Тази наредба отменя Указание за провеждане на ученическите игри за учениците със специфични образователни потребности през учебната 2002/2003 г. на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Българската федерация “Спорт за инвалиди” от 10.IХ.2002 г.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 22, ал. 6 от Закона за физическото възпитание и спорта и е съгласувана с министъра на младежта и спорта.

 

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив