Наредба № 15 от 5 май 2004 г. за воденето и съхраняването на регистрите от Комисията за финансов надзор и за подлежащите на вписване обстоятелства

КФН

Държавен вестник брой: 68

Година: 2008

Орган на издаване: КФН

Дата на обнародване: 01.08.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определя редът за воденето и съхраняването на регистрите по чл.30, ал. 1 от Закона за комисията за финансов надзор (ЗКФН) от Комисията за финансов надзор, наричана по-нататък "комисията", както и подлежащите на вписване обстоятелства.

Чл. 2. Комисията води регистри за:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) регулираните пазари;
2. инвестиционните посредници;
3. публичните дружества и други емитенти на ценни книжа;
4. инвестиционните дружества;
5. (доп., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) управляващите дружества и управляваните от тях договорни фондове;
6. физическите лица, които по договор непосредствено извършват инвестиционни консултации и сделки с ценни книжа;
7. (доп., ДВ, бр. 53 от 2006 г.) застрахователите и презастрахователите;
8. здравноосигурителните дружества;
9. (доп., ДВ, бр. 53 от 2006 г.) застрахователните брокери и застрахователните агенти;
10. дружествата за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове;
11. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) професионалните схеми по допълнително пенсионно осигуряване;
12. (предишна т. 11, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) осигурителните посредници на дружествата за допълнително социално осигуряване;
13. (нова, ДВ, бр. 53 от 2006 г., предишна т. 12, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) лицата, които имат призната правоспособност на отговорен актюер.

Чл. 3.
(1) Регистрите се основават на единна електронна база от данни и картотека на регистрираните лица.
(2) На вписване в регистрите подлежи само информацията относно определените в наредбата обстоятелства и промените в тях.
(3) Вписванията в регистрите нямат друго действие освен даване гласност на съдържащата се в тях информация.

Глава втора
ВОДЕНЕ НА РЕГИСТРИТЕ

Чл. 4.
(1) Производството по вписване започва по заявление на лице по чл. 2 или по инициатива на заместник-председателите, ръководещи трите основни управления на комисията, наричани по-нататък "заместник-председателите на комисията", освен ако с нормативен акт е предвиден друг ред.
(2) Лицата по чл. 2 са длъжни да заявят за вписване в регистрите на комисията информацията относно обстоятелствата, определени в наредбата, и промените в тях.
(3) Задължението по ал. 2 се изпълнява в срок от 5 работни дни от вземане на решението или узнаване на съответното обстоятелство, а когато то подлежи на вписване в търговския регистър - в срок 5 работни дни от узнаване за вписването, но не по-късно от 5 работни дни от постановяване на вписването, освен ако с нормативен акт е предвиден друг ред.

Чл. 5.
(1) (Доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) Вписванията в регистрите се извършват по разпореждане на заместник-председателите на комисията или надлежно упълномощени от тях служители, освен ако с нормативен акт е предвиден друг ред.
(2) Разпорежданията за вписване се постановяват въз основа на документи, съдържащи подлежащата на вписване информация, представени от заявителите или служебно събрани или издадени от комисията и нейните органи.
(3) В комисията се представят копия от оригиналните документи, заверени от лицето, подписало заявлението, освен ако с нормативен акт се изисква друга заверка. При поискване се предоставят и оригиналните документи.
(4) Заместник-председателите на комисията могат да установят задължителни формуляри на хартиен носител и електронни регистрационни форми, в които заявителите да попълват подлежащата на вписване информация в указания образец и формат.
(5) Електронните регистрационни форми по ал. 4 са електронни документи по смисъла на чл.3, ал. 1 от Закона за електронния документ и електронния подпис, изготвени в съответствие със стандартите, процедурите и правилата по чл. 6, ал. 8.

Чл. 6.
(1) За всяко подлежащо на регистрация лице в електронната база от данни се открива партида с уникален номер, в която се извършват предвидените с наредбата вписвания.
(2) Всяка партида се състои от записи, които съответстват на подлежащата на вписване информация. Всеки тип запис има уникален номер и структура, които са еднакви за всички партиди.
(3) Всеки запис съдържа следните графи:
1. номера и датата на разпореждането на съответния заместник-председател на комисията, с което е постановено вписването;
2. датата на вписването;
3. вида на вписването;
4. името на длъжностното лице, извършило вписването.
(4) Последващите вписвания се извършват така, че да не бъде засегната информацията, съдържаща се в предходни вписвания.
(5) Когато се заличава вписване, в съответния запис се отбелязва, че вписването е заличено. Заличаването не може да води до унищожаване или повреждане на информацията относно вписването, което се заличава.
(6) Грешките, допуснати при вписването, се поправят въз основа на разпореждане на съответния заместник-председател на комисията, като в съответния запис се отбелязва поправката. Поправката не може да води до унищожаване или повреждане на вписаната информация, която се поправя.
(7) Комисията изгражда и поддържа автоматизирана информационна система за преглеждане и разпространяване по електронен път на съдържащата се в регистрите по чл. 2 информация.
(8) Стандартите, процедурите и правилата за организация и функциониране на автоматизираната информационна система се определят от комисията.

Чл. 7.
(1) За всяко подлежащо на регистрация лице в картотеката се открива дело, в което в хронологичен на постъпването ред се класират всички отнасящи се до него разпореждания за вписване, както и подлежащата на вписване информация, документирана на хартиен носител.
(2) Всяко дело има уникален номер, съвпадащ с номера на партидата на регистрираното лице.
(3) Всички класирани в делото документи се придружават от опис, на който се поставя датата на постъпване на описаните документи. Описът се заверява от длъжностно лице, което води картотеката на регистрираните лица.

Чл. 8.
(1) Вписването на информацията по партидата на регистрираните лица и класирането на документи в делото на тези лица се извършват от длъжностни лица, определени със заповед на председателя на комисията, при спазване на нормативно определените или установени от комисията правила.
(2) Вписванията в регистрите се извършват най-късно до приключване на първия работен ден след постановяване на разпореждането за вписване, освен ако с нормативен акт е определен друг срок.

Чл. 9.
(1) Всеки има право на свободен достъп до информацията, съдържаща се в регистрите по чл. 2.
(2) Достъпът за преглеждане на информацията, съдържаща се в електронната база от данни, се осигурява чрез автоматизирана информационна система на място в сградата на комисията, определено със заповед на председателя на комисията, както и на електронната страница на комисията в Интернет.
(3) Достъпът за преглеждане на информацията, съдържаща се в картотеката на регистрираните лица, се осигурява на място в сградата на комисията, определено със заповед на председателя на комисията.

Чл. 10.
(1) Всеки може да иска изготвяне на справка за вписаната в регистрите по чл. 2 информация на хартиен или електронен носител.
(2) Исканията за преглеждане на информацията, вписана в регистрите по чл. 2, както и за изготвянето на справка по ал. 1, се отправят до длъжностно лице, определено със заповед на председателя на комисията.

Глава трета
СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ

Чл. 11. Действията по съхраняване на регистрите се извършват от длъжностните лица, които водят регистрите, или под тяхно ръководство и надзор при спазване на нормативно определените или установените от комисията правила.

Чл. 12.
(1) Електронната база от данни се съхранява по начин, който гарантира целостта на информацията и контролиран достъп за вписвания и преглеждане съгласно изискванията на наредбата.
(2) Копиране на информация от базата от данни на електронен носител и от картотеката на регистрираните лица на хартиен носител извън случаите по чл. 10 се извършва само с разрешение на председателя на комисията.
(3) Ежедневно при приключване на работния ден се прави архивно копие на електронната база от данни.
(4) Електронната база от данни се копира на отделен електронен носител поне веднъж седмично при приключването на последния работен ден от седмицата.

Чл. 13.
(1) Картотеката се съхранява по начин, който гарантира нейната физическа цялост.
(2) Дела от картотеката могат да бъдат изнасяни от помещенията, в които се съхраняват, или да се предоставят за преглеждане само по установен от комисията ред.

Глава четвърта
ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Раздел I
Подлежащи на вписване обстоятелства, общи за всички регистри

Чл. 14.
(1) По партидата на всяко юридическо лице независимо от регистъра, в който то се води, се вписват:
1. наименованието, както и данни за изменения в наименованието, ако такива са настъпили след учредяването на юридическото лице;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) ЕИК;
3. правно-организационната форма;
4. седалището;
5. адресът на управление, адресът за кореспонденция, телефон (телефакс), електронен адрес (e-mail) и електронна страница в Интернет (Web-site);
6. седалищата и адресите на клоновете, ако има такива;
7. датата и начинът на учредяване;
8. предметът на дейност;
9. срокът, за който е учредено юридическото лице, ако има такъв;
10. размерът на капитала;
11. броят и номиналната стойност на акциите, съответно на дяловете;
12. видът, класовете акции и правата по тях, включително особени права и привилегии, ако такива са предвидени;
13. редът за прехвърляне на акциите, съответно дяловете;
14. начинът на представляване;
15. органите на управление и контрол;
16. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на членовете на управителните и на контролните органи; за юридическо лице съответно се вписват наименование, код по ЕИК, седалище и адрес на управление;
17. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица, които представляват юридическите лица - членове на управителните и на контролните органи, при изпълнение на задълженията им в съвета;
18. имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, разполагащи с представителна власт;
19. имената (собствено, бащино и фамилно) на всички други лица, оправомощени да представляват и да управляват;
20. преобразуването на юридическото лице, включително вливане, сливане, разделяне и отделяне, преобразуването на един вид търговско дружество в друг;
21. уставът, съответно дружественият договор;
22. регистърът или регистрите, в които се води лицето;
23. приложените принудителни административни мерки от комисията, съответно от заместник-председател на комисията, както и отмяната им, законовите разпоредби, които са били нарушени, номер и дата на решението;
24. наложените имуществени санкции от председателя на комисията, съответно от заместник-председател на комисията, влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, номер и дата на наказателното постановление;
25. наложените глоби на лицата, които са оправомощени да управляват и да представляват дружеството, от председателя на комисията, съответно от заместник-председател, влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, номер и дата на наказателното постановление;
26. номерът и датата на решението, с което се открива производство по ликвидация;
27. номерът и датата на решението, с което се открива производство по несъстоятелност;
28. номерът и датата на решението, с което се заличава юридическото лице.
(2) В случаите, когато някои от данните по ал. 1 са неприложими за конкретно лице, те се заместват със съответната информация.

Раздел II
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра за регулираните пазари
(Загл. изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)
(1) В регистъра за регулираните пазари се вписват:
1. решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на дейност като регулиран пазар;
2. наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление на пазарния оператор;
3. размерът на капитала на пазарния оператор;
4. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица, притежаващи квалифицирано участие в пазарния оператор, както и размерът на това участие;
5. наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление на юридическите лица, притежаващи квалифицирано участие в пазарния оператор, както и размерът на това участие;
6. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица, избрани за членове на съвета на директорите, управителния и надзорния съвет на пазарния оператор;
7. наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление на юридическите лица, избрани за членове на съвета на директорите, управителния и надзорния съвет на пазарния оператор;
8. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица, които представляват юридическите лица, членове на съвета на директорите, управителния и надзорния съвет на пазарния оператор;
9. имената (собствено, бащино и фамилно) на всички други лица, оправомощени да управляват и представляват пазарния оператор;
10. данните за квалификацията и професионалния опит на лицата по т. 6, 7, 8 и 9;
11. правилникът за дейността на регулирания пазар;
12. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица и наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление, предметът на дейност на юридическите лица - членове и участници в регулирания пазар;
13. годишният и 6-месечният отчет по чл. 85, ал. 6 ЗПФИ;
14. одобрението от министъра на финансите и управителя на БНБ по чл. 74, ал. 1 ЗПФИ;
15. одобрението по чл. 100, ал. 2, т. 2 ЗПФИ за извършване на сетълмент на сделките чрез система, различна от тази, която регулираният пазар прилага;
16. одобрението по чл. 101, ал. 2 ЗПФИ за извършване на клиринг и/или сетълмент на сделки, сключени на регулирания пазар чрез централен съконтрагент, клирингова къща и система за сетълмент в друга държава членка;
17. решението на комисията за отнемане на лиценз за извършване на дейност като регулиран пазар;
18. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори.
(2) Когато регулираният пазар и пазарният оператор са отделни юридически лица, освен данните и документите по ал. 1 по партидата на регулирания пазар се вписват:
1. уставът, дружественият договор и другите учредителни актове на регулирания пазар;
2. документите, удостоверяващи разпределението на задълженията между регулирания пазар и пазарния оператор във връзка с дейността на регулирания пазар.
(3) За регулиран пазар, който е уведомил комисията, че възнамерява да сключва споразумения за улесняване достъпа до системите си за търговия на територията на друга държава членка, се вписват и следните обстоятелства:
1. приемащата държава членка;
2. информацията за споразуменията, които регулираният пазар възнамерява да сключва;
3. датата, от която регулираният пазар може да започне да извършва дейност на територията на съответната държава членка.
(4) В регистъра по ал. 1 за регулиран пазар, получил разрешение за извършване на дейност от компетентен орган на друга държава членка, за който комисията е получила уведомление от компетентния орган на съответната държава членка съгласно чл. 95, ал. 1 ЗПФИ, се вписват следните обстоятелства:
1. държавата членка по произход;
2. седалището и адресът на управление на пазарния оператор;
3. информацията за споразуменията, които регулираният пазар възнамерява да сключва за улесняване достъпа до системите му за търговия;
4. датата, от която регулираният пазар може да започне да извършва дейност на територията на Република България;
5. компетентният орган от съответната държава членка, упражняващ надзор върху дейността на регулирания пазар.
(5) В случаите, когато пазарен оператор организира и МСТ, в регистъра по ал. 1 по партида на регулирания пазар, организиран от пазарния оператор относно МСТ, се вписват:
1. решението на комисията, с което се издава лиценз за организиране на МСТ;
2. правилата за търговия, включително и критериите за изпълнение на нарежданията по чл. 51, ал. 1 ЗПФИ;
3. правилата за търговия по чл. 51, ал. 3 ЗПФИ;
4. името (собствено, бащино и фамилно) за физическите лица и наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление - за юридическите лица, участници в МСТ;
5. наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление на дружествата, чиито финансови инструменти се търгуват чрез МСТ;
6. видът и емисията на финансовите инструменти, търгувани чрез МСТ;
7. одобрението от министъра на финансите и управителя на БНБ по чл. 51, ал. 2, т. 7;
8. разрешението по чл. 53, ал. 2 ЗПФИ;
9. одобрението по чл. 53, ал. 4 ЗПФИ;
10. одобрението за използване на централен съконтрагент, клирингова къща или система за сетълмент на друга държава членка по чл. 57, ал. 1 ЗПФИ;
11. решението на комисията за отнемане на лиценз за организиране на МСТ.

Раздел III
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра за инвестиционните посредници

Чл. 16.
(1) (Изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В регистъра за инвестиционните посредници, получили лиценз за извършване на услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ, се вписват:
1. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ;
2. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за разширяване обхвата на издадения лиценз за извършване на услуги и дейности по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ;
3. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за признаване на лиценз за извършване на услуги и дейности по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ на инвестиционен посредник от трета държава;
4. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 2, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) данните за професионалната квалификация и опит в управлението на дейността на инвестиционния посредник съобразно разрешените по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ услуги и дейности на лицата, които управляват и представляват инвестиционния посредник;
5. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 3, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на всички други лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на инвестиционния посредник във връзка с дейността му съобразно разрешените по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ услуги и дейности;
6. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата по чл. 12 ЗПФИ, които непосредствено ще извършват сделки с финансови инструменти, съответно инвестиционни консултации;
7. (предишна т. 5, изм. и доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г., изм., ДВ, бр. 68 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата по чл. 39, ал. 1, т. 2 от Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, както и наложените глоби по реда на чл. 221 ЗППЦК и чл. 127 ЗПФИ, влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, датата и номерът на наказателното постановление;
8. (изм. и доп., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 6, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, които притежават квалифицирано участие, както и броят на притежаваните от тях гласове; за юридическо лице съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност;
9. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 7, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление, предметът на дейност на дружествата, в които инвестиционният посредник притежава квалифицирано участие;
10. (предишна т. 8, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата и номерът на решението на съвета на директорите, с което се приема инвестиционният посредник за член на Централния депозитар;
11. (предишна т. 9, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наложените санкции на инвестиционния посредник от съвета на директорите на Централния депозитар, датата и номерът на решението;
12. (отм., предишна т. 10, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата и номерът на решението на съвета на директорите, с което се изключва инвестиционният посредник като член на Централния депозитар;
13. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно) за физическите лица и наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление - за юридическите лица, с които инвестиционният посредник е сключил договор за извършване на дейност като регистрационен агент;
14. (предишна т. 11, изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) регулираният пазар, в който членува инвестиционният посредник, включително:
а) датата и номерът на решението за приемане на инвестиционния посредник за член на регулирания пазар;
б) датата и номерът на решението за временно отстраняване на инвестиционния посредник от търговия на регулиран пазар;
в) датата и номерът на решението за окончателно отстраняване на инвестиционния посредник от търговия на регулиран пазар;
г) имената (собствено, бащино и фамилно) на допуснатите до търговия на регулиран пазар брокери, представляващи инвестиционния посредник - член на регулирания пазар, номерът и датата на решението за допускането им до търговия;
15. (предишна т. 13, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наложените санкции на инвестиционния посредник от регулирания пазар, датата и номерът на решението;
16. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 14, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) общите условия, приложими към договорите с клиентите по чл. 13, ал. 2 и 3 ЗПФИ;
17. (предишна т. 15, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) откриването или закриването на офис на инвестиционния посредник;
18. (предишна т. 16, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишният финансов отчет по чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството;
19. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 17, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за отнемане на лиценза за извършване на услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ;
20. (предишна т. 18, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори;
21. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори;
22. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за инвестиционен посредник, който възнамерява да извършва дейност в приемаща държава членка чрез клон, се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава членка;
б) адресът на клона;
в) програмата за дейността;
г) датата, от която инвестиционният посредник може да започне да извършва дейност в приемащата държава членка;
23. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за инвестиционен посредник, който възнамерява да извършва дейност в приемаща държава членка, при условията на свободно предоставяне на услуги се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава;
б) програмата за дейността;
в) датата, от която инвестиционният посредник може да започне да извършва дейност в приемащата държава.
(2) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За инвестиционен посредник със седалище в държава членка, който възнамерява да извършва услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ на територията на Република България чрез клон, се вписват следните обстоятелства:
1. седалището и адресът на управление на клона;
2. данните за управителя на клона;
3. програмата за дейността;
4. датата, от която инвестиционният посредник може да започне да извършва дейност на територията на Република България;
5. компетентният орган от съответната държава членка, упражняващ надзор върху дейността на инвестиционния посредник.
(3) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За инвестиционен посредник със седалище в държава членка, който възнамерява да извършва услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ на територията на Република България при условията на свободно предоставяне на услуги, се вписват следните обстоятелства:
1. програмата за дейността;
2. датата, от която инвестиционният посредник може да започне да извършва дейност на територията на Република България;
3. компетентният орган от съответната държава членка, упражняващ надзор върху дейността на инвестиционния посредник.
(4) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В случаите, когато инвестиционен посредник организира МСТ, в регистъра се вписват и данните, и документите по чл. 15, ал. 5, т. 2 - 10.
(5) (Изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В регистъра за инвестиционните посредници, получили лиценз за извършване на услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ при условията и по реда на Закона за кредитните институции (ЗКИ), се вписват съответно обстоятелствата по ал. 1, както и:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата и номерът на решението на Българската народна банка за издаване на лицензия за извършване на банкова дейност, която включва и извършване на сделките по чл. 2, ал. 2, т. 9 ЗКИ;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата и номерът на решението на Българската народна банка за отнемане на разрешението за извършване на сделките по чл. 2, ал. 2, т. 9 ЗКИ.

Раздел IV
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа

 
Чл. 17.
(1) В регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа за всеки емитент се вписват:
1. решението на комисията, с което дружеството се вписва като емитент в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН;
2. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) вътрешната информация по смисъла на чл. 4 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, която пряко се отнася до емитента;
3. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишните финансови отчети за дейността по чл. 31, ал. 1, т. 1 и годишните консолидирани финансови отчети за дейността по чл. 31, ал. 3, т. 1 от Наредба № 2;
4. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) тримесечните финансови отчети за дейността по чл. 31, ал. 1, т. 2 и тримесечните консолидирани финансови отчети за дейността по чл. 31, ал. 3, т. 2 от Наредба № 2;
5. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението от регулирания пазар за временно или окончателно прекратяване на търговията с ценни книжа;
6. (отм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)
7. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", за отписване на емитента от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН;
8. мястото, адресът и телефонът, където може да се получи допълнителна информация за емитента и за емисията;
9. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) приемащата държава в случаите, когато дружеството ще извършва публично предлагане или иска допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар на територията на държава членка.
(2) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За емитент от държава членка, който ще извършва публично предлагане или иска допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар на територията на Република България в регистъра по ал. 1, се вписват:
1. датата на уведомлението до комисията;
2. копието от потвърдения от надзорния орган на изпращащата държава проспект.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За емитента нетърговско дружество, чуждестранно юридическо лице или емитент на ценни книжа по чл. 2, ал. 1, т. 3 и ал. 3 ЗППЦК в регистъра се вписват съответно данните по ал. 1. Лицата по предходното изречение могат да бъдат вписани в регистъра и когато не е налице информация относно някои от данните по ал. 1.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа за всяко публично дружество се вписват съответно обстоятелствата по ал. 1, както и следните обстоятелства:
1. решението на комисията, с което се вписва дружеството като публично в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) поканата по чл. 223, ал. 4 от Търговския закон (ТЗ) и материалите по чл. 224 ТЗ съгласно чл. 115, ал. 4 ЗППЦК;
3. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 111, ал. 6 ЗППЦК;
4. (предишна т. 3, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията по чл. 111а, ал. 1 и 2 ЗППЦК;
5. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 115в, ал. 2 ЗППЦК;
6. (предишна т. 5, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията за упълномощаване съгласно чл. 116, ал. 11 ЗППЦК;
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) протоколът от общото събрание на акционерите, изпратен съгласно чл. 117, ал. 1, съответно чл. 112б, ал. 1 ЗППЦК;
8. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 7, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) писмените материали и публикации по чл. 123, ал. 1 и чл. 124, ал. 2, т. 1 - 7 ЗППЦК;
9. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 8, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", с което се одобряват договорът, съответно планът за преобразуването и докладите по чл. 124, ал. 2, т. 2 и 3 ЗППЦК;
10. (изм. и доп., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 9, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) договорът или планът за преобразуването по чл. 123, ал. 1 ЗППЦК;
11. (предишна т. 10, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на заместник-председателя на комисията, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", с което се одобряват договорът за съвместно предприятие и докладите по чл. 126в ЗППЦК;
12. (предишна т. 11, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) договорът за съвместно предприятие съгласно чл. 126д, ал. 2 ЗППЦК;
13. (предишна т. 12, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на директора за връзки с инвеститорите, телефоните и адресът за кореспонденция;
14. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 13, изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията по чл. 145, ал. 1 ЗППЦК;
15. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията по чл. 146, ал. 1 ЗППЦК;
16. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията по чл. 148а ЗППЦК;
17. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г., предишна т. 14 - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 16, ал. 1 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти;
18. (предишна т. 14, ДВ, бр. 22 от 2007 г., предишна т. 15 - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", за отписване на публичното дружество от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН.
(5) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За емитент в производство по ликвидация или несъстоятелност в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН се вписват:
а) началният счетоводен баланс по чл. 37, ал. 1, т. 1 от Наредба № 2;
б) годишният счетоводен баланс по чл. 37, ал. 1, т. 2 от Наредба № 2;
в) крайният счетоводен баланс по чл. 37, ал. 1, т. 3 от Наредба № 2;
г) тримесечните уведомления за текущия етап на производството по ликвидация или несъстоятелност по чл. 37, ал. 1, т. 4 от Наредба № 2.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа за дружествата със специална инвестиционна цел се вписват съответно обстоятелствата по ал. 1 и 3, както и:
1. решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел;
2. видът на активите, които дружеството със специална инвестиционна цел секюритизира;
3. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището и адресът на управление, ЕИК на обслужващите дружества, които ще осъществява дейностите по експлоатация и поддръжка на придобитите недвижими имоти или събиране на придобитите вземания;
4. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, ЕИК, датата и номерът на лицензията на Българската народна банка за банката, с която е сключен договор за депозитарни услуги;
5. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишните финансови отчети за дейността по чл. 40, т. 1 от Наредба № 2;
6. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) тримесечните финансови отчети за дейността по чл. 40, т. 2 от Наредба № 2;
7. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) решението на комисията, с което се издава разрешение за прекратяване на дружеството със специална инвестиционна цел;
8. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори или синдици;
9. решението на комисията, с което се отнема лицензът за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел.
 
Чл. 18. В регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа по партидата на лицето за всяка емисия ценни книжа се вписват:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се потвърждава проспектът за публично предлагане на ценни книжа;
2. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за признаване на проспект съгласно чл. 141, ал. 3 ЗППЦК;
3. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се потвърждава проспект за допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар;
4. решението на комисията, с което се разрешава изключването от проспекта на някои от данните по чл. 82 ЗППЦК съгласно чл. 87 ЗППЦК;
5. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за признаване еквивалентност на информацията в случаите по чл. 79, ал. 3, т. 2 и 3 и ал. 4, т. 3 и 4 ЗППЦК;
6. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) потвърденият проспект за публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар, допълнението към проспекта по чл. 85, ал. 2 ЗППЦК, съответно друг документ, съдържащ еквивалентна на проспекта информация за емитента и за ценните книжа, които се предлагат публично или се допускат до търговия на регулиран пазар;
7. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) съобщението съгласно чл. 92а ЗППЦК;
8. уведомлението за удължаване срока на подписката и продълженият срок съгласно чл. 84, ал. 2 ЗППЦК;
9. (изм, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) внесените поправки в проспекта по реда на чл. 85, ал. 1;
10. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за потвърждаване на допълнението към проспекта по чл. 85, ал. 2 ЗППЦК;
11. уведомлението по чл. 84, ал. 3 ЗППЦК;
12. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) размерът на емисията, видът, броят, номиналната стойност и емисионната стойност на предлаганите ценни книжа, регулираният пазар, на който се търгува, както и фиксираната цена на ценната книга за срока на продажбата при поемане или цена на въвеждане за търговия на регулиран пазар;
13. решението на комисията за вписване на емисия ценни книжа, чието първично публично предлагане е приключило успешно, с цел търговия на регулиран пазар;
14. номерът и датата на решението, с което емисията ценни книжа е приета за търговия на регулиран пазар, както и ISIN кодът на емисията;
15. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", за отписване на емисията ценни книжа от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН.
 
Чл. 19.
(1) При публично предлагане на емисия облигации се вписват съответно обстоятелствата по чл. 18, както и следните обстоятелства:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно), съответно наименованието и ЕИК на представителя на емитента по отношение на облигационерите;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно), съответно наименованието и ЕИК на лицето, което ще следи за целевото използване на средствата, както и неговите права и правата на облигационерите в случай на нецелево използване на средствата, ако това се предвижда, съответно наименованието и ЕИК на довереника на облигационерите в случаите по чл. 100а, ал. 5 ЗППЦК;
3. възнаграждението на представителите на облигационерите по чл. 213 ТЗ;
4. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) поканата по чл. 100ц ЗППЦК.
(2) При публично предлагане на общински облигации за емитента и за емисията в регистъра се вписват съответно обстоятелствата по чл. 17, ал. 1 и чл. 18, както и следните обстоятелства:
1. наименованието и адресът, на който се намира общинската администрация;
2. кодът по единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ);
3. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) ЕИК;
4. размерът и структурата на предоставения за ползване капитал.
5. (отм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)
6. (отм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)
(3) При публично предлагане на емисия обезпечени облигации се вписват съответно обстоятелствата по чл. 18, както и следните обстоятелства:
а) (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието и ЕИК на довереника на облигационерите;
б) шестмесечните отчети по чл. 100б, ал. 3, съответно чл. 100ж, ал. 1, т. 2 ЗППЦК;
в) тримесечните отчети по чл. 100е, ал. 2 ЗППЦК;
г) уведомлението по чл. 100ж, ал. 1, т. 2 ЗППЦК.

Чл. 20.
(1) При публично предлагане на емисия ценни книжа по чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗППЦК в регистъра се вписват:
1. за емитента на базовите ценни книжа - съответно данните по чл. 14, ал. 1, както и по чл. 17, ал. 1;
2. за емисията ценни книжа по чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗППЦК, както и за базовите ценни книжа - съответно данните по чл. 18.
(2) При публично предлагане на емисия ценни книжа по чл. 2, ал. 3 ЗППЦК за емисията ценни книжа в регистъра се вписват съответно данните по чл. 18.
(3) Емисиите ценни книжа по ал. 1 и 2 могат да бъдат вписани в регистъра и когато не е налице информация относно някои от данните за емитента на базовия актив и за базовите ценни книжа или за емитента на ценните книжа по чл. 2, ал. 3 ЗППЦК.
 
Чл. 21.
(1) При търгово предлагане за закупуване или замяна на акции в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН се вписват:
1. името (собствено, бащино и фамилно), съответно наименованието, седалището, адресът на управление на предложителя, предметът на дейност, както и данните за изменение в наименованието след учредяване на дружеството, ако такива са настъпили;
2. имената (собствено, бащино и фамилно) на членовете на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите на предложителя, съответно наименованието, седалището, адресът на управление, както и трите имена на представителя на юридическото лице - член на съветите;
3. наименованието, седалището и адресът на управление на упълномощения от предложителя инвестиционен посредник;
4. наименованието, седалището и адресът на управление на дружеството - обект на търгово предложение;
5. уведомлението по чл. 149а, ал. 2 ЗППЦК;
6. датата на регистриране на търгово предложение по чл. 149, ал. 1, 6 или 8, или чл. 149а, ал. 1, или чл. 149б, ал. 1 ЗППЦК в комисията;
7. решението на комисията, с което се издава временна забрана за публикуване на търгово предложение;
8. решението на комисията, с което се издава окончателна забрана за публикуване на търговото предложение;
9. търговото предложение по чл. 149, ал. 1, 6 или 8, или чл. 149а, ал. 1, или чл. 149б, ал. 1 ЗППЦК;
10. броят и датата на двата централни ежедневника, в които предложителят е публикувал търговото предложение;
11. становището на управителния орган на дружеството относно придобиването;
12. решението на комисията, с което се одобрява оттеглянето от страна на предложителя на отправеното търгово предложение съгласно чл. 155, ал. 1 ЗППЦК;
13. датата на публикуване на съобщението за оттегляне на предложението от страна на предложителя;
14. регистрирането на промени в търговото предложение по чл. 155, ал. 5 ЗППЦК;
15. решението на комисията, с което се издава временна забрана за публикуване на промени в търговото предложение;
16. решението на комисията, с което се издава окончателна забрана за публикуване на промените в предложението;
17. датата и мястото (централните ежедневници) на публикуване на промените в търговото предложение;
18. решението на комисията, с което се прекратява търговото предлагане съгласно чл. 153, ал. 5 ЗППЦК;
19. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението на предложителя по чл. 157 ЗППЦК за резултатите от търговото предлагане;
20. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата и мястото (централните ежедневници) на публикуване на резултатите от търговото предлагане.
(2) В случаите на регистриране на конкурентно търгово предложение по чл. 20 от Наредба № 13 за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции (ДВ, бр. 4 от 2004 г.) за него се вписват съответните данни по ал. 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) В случаите на изкупуване на акции по чл. 157а относно предложението за изкупуване в регистъра се вписват съответните данни по ал. 1

Раздел V
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на инвестиционните дружества

 
Чл. 22.
(1) (Изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) В регистъра на инвестиционните дружества, получили лиценз за извършване на дейност по чл. 164, ал. 1 ЗППЦК, подлежат на вписване:
1. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на дейност като инвестиционно дружество;
2. типът на инвестиционното дружество, съответно срокът на затворения период при инвестиционно дружество от отворен тип, ако такъв е предвиден;
3. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието на управляващото дружество, което ще управлява дейността по чл. 164, ал. 1 ЗППЦК на инвестиционното дружество, седалището, адресът на управление, ЕИК, номерът и датата на издадения от комисията лиценз, съществените условия на договора за управление;
4. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на лицето по чл. 12 ЗПФИ, с което инвестиционното дружество от затворен тип е сключило договор съгласно чл. 168, ал. 5 ЗППЦК;
5. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованията на инвестиционните посредници, упълномощени от съвета на директорите, съответно от управителния съвет на инвестиционното дружество, за изпълнение на решенията и нарежданията по чл. 202, ал. 5 ЗППЦК, седалище, адрес на управление, код по ЕИК, номер и дата на издадения от комисията лиценз за извършване на дейностите и услугите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ; за банка - номер и дата на лицензията, издадена от Българската народна банка, за извършване на сделки по чл. 2, ал. 2, т. 9 ЗКИ;
6. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, ЕИК, датата и номерът на лицензията на Българската народна банка за банката, с която е сключен договор за депозитарни услуги;
7. името (собствено, бащино и фамилно) на директора за връзки с инвеститорите на инвестиционното дружество, телефонът и адресът за кореспонденция;
8. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) датата на приемане на акциите на инвестиционно дружество от затворен тип за търговия на регулиран пазар;
9. уведомлението по чл. 193, ал. 9 ЗППЦК на инвестиционното дружество от отворен тип за временно спиране на обратното изкупуване на акциите;
10. уведомлението по чл. 193, ал. 9 ЗППЦК на инвестиционното дружество от отворен тип за възобновяване на обратното изкупуване;
11. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се издава разрешение за преобразуване на инвестиционното дружество от затворен тип в отворен;
12. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишният финансов отчет по чл. 73в, т. 1 от Наредба № 25;
13. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) тримесечни финансови отчети по чл. 73в, т. 2 от Наредба № 25 и месечен счетоводен баланс;
14. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) поканата по чл. 223, ал. 4 ТЗ и материалите за общото събрание по чл. 224 ТЗ съгласно чл. 115, ал. 4 ЗППЦК;
15. (отм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.)
16. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 115в, ал. 2 ЗППЦК;
17. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомленията за упълномощаване съгласно чл. 116, ал. 11 ЗППЦК;
18. протоколът от общото събрание на акционерите, изпратен съгласно чл. 117, ал. 1, съответно чл. 112б ал. 1 ЗППЦК;
19. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за инвестиционното дружество от затворен тип се вписват и:
а) уведомлението по чл. 111, ал. 6 ЗППЦК;
б) уведомленията по чл. 145, ал. 1, чл. 146, ал. 1 и чл. 148а ЗППЦК;
20. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 174 ЗППЦК;
21. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 20 - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за отнемане на лиценза за извършване на дейност като инвестиционно дружество;
22. (предишна т. 21, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори по чл. 216, ал. 1, т. 2 ЗППЦК;
23. (предишна т. 22, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори или синдици.
(2) При публично предлагане на ценни книжа на инвестиционно дружество от затворен тип за всяка емисия ценни книжа в регистъра на инвестиционните дружества се вписват съответно данните по чл. 18.
(3) При публично предлагане на акции на инвестиционно дружество от отворен тип в регистъра на инвестиционните дружества се вписват съответно данните по чл. 18, както и следните данни:
1. дата на последната актуализация на проспекта на инвестиционно дружество от отворен тип;
2. емисионна стойност, по която инвестиционното дружество предлага на инвеститорите акциите си;
3. цена, по която инвестиционното дружество по искане на акционерите изкупува обратно акциите;
4. размер на разходите по емитирането, съответно по обратното изкупуване, съгласно чл. 193, ал. 2 и 3 ЗППЦК;
5. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за инвестиционно дружество, което възнамерява да предлага публично акциите си на територията на държава членка, се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава членка;
б) датата, от която инвестиционното дружество може да извършва публично предлагане в съответната държава членка

Раздел VI
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на управляващите дружества и управляваните от тях договорни фондове (Загл. доп., ДВ, бр. 12 от 2006 г.)

 
Чл. 23.
(1) (предишен текст на чл. 23, изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) В регистъра на управляващите дружества и управляваните от тях договорни фондове за управляващите дружества, които са получили лиценз за извършване на дейност по чл. 202 ЗППЦК, се вписват:
1. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество, съответно се признава лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество на юридическо лице от трета държава;
2. датата и номерът на решението на съвета на директорите, с което се приема управляващото дружество за член на Централния депозитар;
3. наложените санкции на управляващото дружество от съвета на директорите на Централния депозитар, датата и номерът на решението;
4. датата и номерът на решението на съвета на директорите, с което се изключва управляващото дружество като член на Централния депозитар;
5. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) уведомлението по чл. 16, ал. 3, т. 1 и 3 от Наредба № 26;
6. (предишна т. 5, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на всички други лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на управляващото дружество;
7. (предишна т. 6, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, които притежават повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание на управляващото дружество или могат да го контролират; за юридическо лице съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност;
8. (предишна т. 7, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата по чл. 12, ал. 1 ЗПФИ, които непосредствено ще извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации относно ценни книжа;
9. (предишна т. 8, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) общите условия, приложими към договорите за управление с инвестиционните дружества и други институционални инвеститори;
10. (доп., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 9, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието на инвестиционните дружества и другите институционални инвеститори, чиято дейност или портфейл управлява, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност, както и наименованието на управляваните от него договорни фондове;
11. (предишна т. 10, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишният финансов отчет по чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството;
12. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна т. 11, изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за отнемане на лиценза за извършване на дейност като управляващо дружество;
13. (предишна т. 12, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори;
14. (нова - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за управляващо дружество, което възнамерява да създаде клон в държава членка, се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава членка;
б) адресът на клона;
в) данните за управителя на клона;
г) програмата за дейността;
д) датата, от която управляващото дружество може да започне да извършва дейност на територията на приемащата държава;
15. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за управляващо дружество, което възнамерява да извършва дейност на територията на държава членка при условията на свободно предоставяне на услуги, се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава членка;
б) програмата за дейността;
в) датата, от която управляващото дружество може да започне да извършва дейност на територията на приемащата държава.
(2) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За управляващо дружество със седалище в държава членка, което възнамерява да извършва дейност на територията на Република България чрез клон, се вписват следните обстоятелства:
1. седалището и адресът на управление на клона;
2. данните за управителя на клона;
3. програмата за дейността ;
4. датата, от която управляващото дружество може да започне да извършва дейност;
5. компетентният орган от съответната държава членка, упражняващ надзор върху дейността на управляващото дружество.
(3) (Нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За управляващо дружество със седалище в държава членка, което възнамерява да извършва дейност на територията на Република България при условията на свободно предоставяне на услуги, се вписват следните обстоятелства:
1. програмата за дейността;
2. датата, от която управляващото дружество може да започне да извършва дейност;
3. компетентният орган от съответната държава членка, упражняващ надзор върху дейността на управляващото дружество.
(4) (Нова, ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна ал. 2, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За всеки от управляваните от управляващото дружество договорни фондове се вписват:
1. решението на комисията, с което на управляващото дружество се дава разрешение за организиране и управление на договорния фонд;
2. правилата на договорния фонд, както и номерът и датата на решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", за одобрение на промяна в правилата;
3. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, ЕИК, датата и номерът на Българската народна банка за банката депозитар, с която управляващото дружество е сключило договор за депозитарни услуги;
4. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованията на инвестиционните посредници, указани в проспекта на договорния фонд, които изпълняват решенията и нарежданията по чл. 202, ал. 5 ЗППЦК, седалището, адресът на управление, ЕИК, номерът и датата на издадения от комисията лиценз за извършване на услугите и дейностите по чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ; за банка - номерът и датата на лицензията, издадена от Българската народна банка, за извършване на сделки по чл. 2, ал. 2, т. 9 ЗКИ;
5. решението на комисията, с което се дава разрешение за преобразуване на договорния фонд;
6. уведомлението по чл. 193, ал. 9 ЗППЦК за временно спиране на обратното изкупуване на дяловете на договорния фонд;
7. уведомлението по чл. 193, ал. 9 ЗППЦК за възобновяване на обратното изкупуване;
8. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) годишния финансов отчет по чл. 73в, т. 1 от Наредба № 25;
9. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) тримесечни финансови отчети по чл. 73в, т. 2 от Наредба № 25 и месечен счетоводен баланс.
10. решението на комисията за отнемане на разрешение на управляващото дружество за организиране и управление на договорния фонд.
(5) (Нова, ДВ, бр. 12 от 2006 г., предишна ал. 3, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) При публично предлагане на дялове на договорен фонд в регистъра се вписват съответно данните по чл. 18, както и следните данни:
1. актуализираният проспект, ако е извършена актуализация по реда на чл. 187, ал. 3;
2. емисионната стойност, по която управляващото дружество предлага на инвеститорите дяловете на договорния фонд;
3. цената, по която управляващото дружество по искане на собствениците на дялове в договорния фонд изкупува обратно дяловете;
4. размерът на разходите по емитирането, съответно обратното изкупуване съгласно чл. 193, ал. 2 и 3 ЗППЦК;
5. (нова, ДВ, бр. 63 от 2008 г.) за договорен фонд, който възнамерява да предлага публично дяловете си на територията на държава членка, се вписват и следните обстоятелства:
а) приемащата държава членка;
б) датата, от която може да започне публичното предлагане в съответната държава членка.

Раздел VII
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации

 
Чл. 24.
(1) В регистъра на физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации, се вписват:
1. името (собствено, бащино и фамилно);
2. датата на издаване и номерът на сертификата, както и специализацията в конкретна област, ако има такава;
3. наименованието, седалището и адресът на управление на инвестиционните посредници, с които брокерът има сключен договор, както и датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора;
4. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) наименованието, седалището и адресът на управление на инвестиционния посредник, съответно на инвестиционното дружество, на управляващото дружество или на пенсионноосигурителното дружество, с което инвестиционният консултант има сключен договор, както и датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора;
5. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) приложените принудителни административни мерки по реда на чл. 212 ЗППЦК и чл. 118 ЗПФИ, както и отменянето им, законовите разпоредби, които са били нарушени, датата и номерът на решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност";
6. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наложените глоби по реда на чл. 221 ЗППЦК и чл. 127 ЗПФИ, влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, датата и номерът на наказателното постановление;
7. наложените санкции от организатора на регулиран пазар на ценни книжа, техният вид, датата и номерът на решението;
8. решението на комисията, с което се отнема правото за упражняване на дейност като брокер или инвестиционен консултант.
(2) За лицата, които са придобили право да извършват дейност като брокер, съответно като инвестиционен консултант, се вписват данните по ал. 1, с изключение на т. 3 и 4.

Раздел VIII
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на застрахователите и презастрахователите
(Загл. изм., ДВ, бр. 53 от 2006 г.)

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 53 от 2006 г.)
(1) В регистъра на застрахователите и презастрахователите, които са получили лиценз за извършване на застраховане, презастраховане или застраховане и презастраховане по чл. 29 от Кодекса за застраховането (КЗ), се вписват:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се издава лиценз за извършване на застраховане или презастраховане;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията, с което се издава допълнителен лиценз на презастраховател за извършване на нова дейност;
3. решението на комисията за издаване на допълнителен лиценз за нов вид застраховка или за допълване на лиценза по вид застраховка с нови рискове;
4. решението на комисията за издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност в трета държава чрез клон; копие от лиценза за извършване на застрахователна дейност от компетентния орган на съответната трета държава;
5. (В сила от 01.01.2007 г., доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) държавите членки, в които застрахователят или презастрахователят извършват дейност при условията на правото на установяване, седалището на клона в държавата членка, неговият адрес и името на упълномощения представител на клона;
6. (В сила от 01.01.2007 г., доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) държавите членки, в които застрахователят или презастрахователят извършват дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги;
7. името (собствено, бащино и фамилно) на отговорния актюер на застрахователя, съответно на презастрахователя;
8. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на ръководителя на специализираната служба за вътрешен контрол на застрахователя или презастрахователя;
9. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, които притежават пряко, заедно със или чрез свързани лица 10 или повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание на застрахователното дружество (или презастрахователя) или друго участие, което им дава възможност да го контролират; за юридическо лице съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност;
10. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на регистрираните одитори по чл. 102, ал. 1 КЗ, утвърдени от заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор"; за регистрираните одитори - юридически лица, съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището и адресът на управление;
11. разрешението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за прехвърляне на всички или част от застрахователните портфейли на застраховател;
12. списък на застрахователните агенти, с които застрахователят има сключени договори за застрахователно агентство съгласно чл. 170, ал. 1 КЗ;
13. годишният финансов отчет по чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството;
14. консолидираните отчети по чл. 100 КЗ;
15. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) тримесечните отчети на застрахователя или презастрахователя по чл. 99, ал. 1, т. 3 КЗ;
16. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за отнемане на лиценза за извършване на отделен вид застраховка или за отделна част от дейността по презастраховане;
17. (изм. и доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) решението на комисията за отнемане на лиценза за извършване на застраховане или презастраховане;
18. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори по чл. 36, ал. 5 КЗ или по чл. 302, ал. 3, т. 3 КЗ;
19. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори по чл. 123, ал. 2 КЗ;
20. решението на комисията за отправяне на искане за откриване на производство по несъстоятелност;
21. решението на комисията за отправяне на искане за откриване на производство по ликвидация по чл. 123, ал. 1 КЗ;
22. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за одобряване на плана за ликвидация или за определяне на условията в него по чл. 123, ал. 4 КЗ;
23. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените синдици по чл. 131, ал. 1, т. 8 КЗ.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г., изм., ДВ, бр. 68 от 2008 г.) За застрахователите от трета държава, които са получили лиценз за извършване на застраховане или презастраховане по чл. 42 КЗ, съответно по чл. 47б чрез клон, регистриран по Търговския закон, в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 7 ЗКФН се вписват съответно обстоятелствата по ал. 1, т. 1 - 3, 5, 6, 8 - 17, 19 и 20, както и:
1. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) лицензът за извършване на застрахователна, съответно презастрахователна дейност, издаден от компетентния орган по седалището на застрахователя или презастрахователя;
2. решението по чл. 47, ал. 4 КЗ;
3. консолидираните годишни отчети по чл. 99, ал. 2 КЗ.
(3) (В сила от 01.01.2007 г., доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) За застрахователите, съответно презастрахователите от държава членка, извършващи дейност в Република България при условията на правото на установяване, в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 7 ЗКФН се вписват:
1. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) седалището и адресът на управление на клона на застрахователя или презастрахователя в Република България;
2. името на упълномощения представител на клона;
3. (доп., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) видовете застраховки, по които застрахователят ще извършва дейност в Република България, съответно видът на презастрахователната дейност, която презастрахователят ще извършва в Република България.
(4) (В сила от 01.01.2007 г.) За застрахователите от държава членка, извършващи дейност в Република България при условията на свободата на предоставяне на услуги, в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 7 ЗКФН се вписват:
1. видовете застраховки, по които застрахователят ще извършва дейност в Република България;
2. името и адресът, съответно фирмата, седалището и адресът на управление на представителя по чл. 55, ал. 3 КЗ.

Раздел IX
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на здравноосигурителните дружества

Чл. 26. В регистъра на здравноосигурителните дружества, които са получили лицензия за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване, се вписват:
1. решението на комисията, с което се издава лицензия за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване;
2. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за издаване на разрешение за предлагане на нови здравноосигурителни пакети, както и за промени в одобрени здравноосигурителни пакети;
3. името (собствено, бащино и фамилно) на актюера на здравноосигурителното дружество;
4. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, които притежават пряко или чрез свързани лица 10 и над 10 на сто от гласовете в общото събрание на здравноосигурителното дружество; за юридическо лице съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност;
5. разрешението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за прехвърляне на предприятие на здравноосигурително дружество или на здравноосигурителни договори;
6. (изм., ДВ, бр. 15 от 2005 г. - в сила от 01.01.2005 г.) годишният финансов отчет по чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството и разширеният одиторски доклад по чл. 90и, ал. 2 Закона за здравното осигуряване (ЗЗО);
7. решението на комисията, с което се издава разрешение за прекратяване на здравноосигурителното дружество;
8. решението на комисията за отнемане на лицензията за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване;
9. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори по чл. 99в, ал. 3 ЗЗО;
10. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори;
11. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за отправяне на искане за откриване на производство по несъстоятелност;
12. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за отправяне на искане за откриване на производство по ликвидация;
13. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените синдици.

Раздел X
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на застрахователните брокери и застрахователните агенти (Загл. изм., ДВ, бр. 53 от 2006 г.)

Чл. 27. (Изм., ДВ, бр. 53 от 2006 г.)
(1) За застрахователните брокери - юридически лица, в регистъра се вписват:
1. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за вписване на застрахователния брокер в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 9 ЗКФН;
2. адресите на офисите на застрахователния брокер - юридическо лице, в които се извършва застрахователно посредничество;
3. наименованието на застрахователя, при когото застрахователният брокер е застрахован по реда на чл. 156 КЗ, и срокът на застраховката;
4. избраният начин за гарантиране на изпълнение на задълженията по чл. 155, ал. 1 КЗ; специалната клиентска сметка (номер, банка, клон) - в случаите, когато е избран този начин;
5. (В сила от 01.01.2007 г.) държавите членки, в които застрахователният брокер извършва дейност при условията на правото на установяване;
6. (В сила от 01.01.2007 г.) държавите членки, в които застрахователният брокер извършва дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги;
7. решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", за заличаване на застрахователния брокер от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 9 ЗКФН.
(2) За застрахователните брокери - еднолични търговци, в регистъра се вписват съответно обстоятелствата по чл. 14, както и по ал. 1.
(3) За застрахователните агенти - юридически лица, в регистъра се вписват:
1. наименованието, седалището и адресът на управление на застрахователя по чл. 166, ал. 1 КЗ, с когото застрахователният агент има сключен договор за застрахователно агентство (за застрахователите от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 7 ЗКФН се вписва само наименованието), датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора, както и видовете застраховки, по които извършва застрахователно посредничество;
2. данните по т. 1 за другите застрахователи, с които застрахователният агент има сключен договор за застрахователно агентство в съответствие с чл. 166, ал. 2 КЗ, датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора, както и видовете застраховки, по които извършва застрахователно посредничество;
3. избраният начин за гарантиране на изпълнение на задълженията по чл. 167, ал. 5 КЗ във връзка с чл. 155, ал. 1 КЗ; специалната клиентска сметка (номер, банка, клон) - в случаите, когато е избран този начин;
4. наименованието на застрахователя, при когото застрахователният агент е застрахован по реда на чл. 167, ал. 2 КЗ, и срокът на застраховката, съответно декларацията от застрахователя, с когото застрахователният агент има сключен договор за застрахователно агентство, за поемане на пълна отговорност за неговите действия като посредник, датата на издаването й и нейният срок, ако декларацията е срочна;
5. (В сила от 01.01.2007 г.) държавите членки, в които застрахователният агент извършва дейност при условията на правото на установяване;
6. (В сила от 01.01.2007 г.) държавите членки, в които застрахователният агент извършва дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги;
7. датата и основанието за заличаване на застрахователния агент от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 9 ЗКФН.
(4) За застрахователните агенти - еднолични търговци, в регистъра се вписват съответно обстоятелствата по чл. 14, както и по ал. 3.
(5) За застрахователните агенти - физически лица, в регистъра се вписват обстоятелствата по ал. 3, т. 1, 2, 4 - 7, както и:
1. името (собствено, бащино и фамилно);
2. адресът за кореспонденция;
3. специалната клиентска сметка (номер, банка, клон) по чл. 155, ал. 1, т. 2 КЗ, съответно декларацията по чл. 167, ал. 4 КЗ за поемане на пълна отговорност за действията на застрахователния агент;
4. наложените глоби от председателя на комисията, съответно от заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, номерът и датата на наказателното постановление.
(6) (В сила от 01.01.2007 г.) За застрахователните посредници от държава членка в регистъра се вписват:
1. името, съответно наименованието, на застрахователния посредник;
2. адресът, съответно седалището и адресът на управление, в държавата членка по регистрация;
3. регистрационният номер, ако има такъв;
4. видът на застрахователното посредничество, извършвано от посредника;
5. наименованието на застрахователя (застрахователите), от името и за сметка на когото посредникът извършва застрахователно посредничество - за застрахователните посредници, които са обвързани с един или повече застрахователи;
6. формата на извършване на дейността по застрахователно посредничество в Република България (при условията на правото на установяване или на свободата на предоставяне на услуги); седалището и адресът на управление на клона в Република България - при извършване на дейност при условията на правото на установяване;
7. датата на прекратяване на извършването на дейността на посредника и правното основание.
(7) (В сила от 01.01.2007 г.) Данните по ал. 6 се вписват в регистъра по инициатива на заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", въз основа на сведенията, предоставени от компетентните органи на държавите членки по регистрацията на застрахователните посредници.
(8) (В сила от 01.01.2007 г.) За застрахователните посредници по ал. 6 не се прилага чл. 14.

Раздел XI
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на дружествата за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове

Чл. 28.
(1) В регистъра на дружествата за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове за пенсионноосигурителните дружества се вписват следните обстоятелства:
1. решението на комисията, с което на пенсионноосигурителното дружество се дава пенсионна лицензия за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване;
2. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на отговорния актюер на пенсионноосигурителното дружество;
3. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2008 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на лицата, които притежават пряко или чрез свързани лица 10 и над 10 на сто от акциите на пенсионноосигурителното дружество или могат да упражняват контрол над него; за юридическо лице съответно се вписват наименованието, ЕИК, седалището, адресът на управление и предметът на дейност;
4. годишният финансов отчет на пенсионноосигурителното дружество и одиторският доклад по чл. 190, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО);
5. решението на комисията, с което се издава разрешение за преобразуване на пенсионноосигурителното дружество;
6. решението на комисията, с което се издава разрешение за прекратяване на пенсионноосигурителното дружество;
7. решението на комисията, с което на пенсионноосигурителното дружество се отнема дадената пенсионна лицензия за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване;
8. решението на комисията за отправяне на искане за откриване на производство за принудително прекратяване;
9. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори по чл. 331, ал. 2 КСО;
10. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените ликвидатори;
11. решението на комисията за отправяне на искане за откриване на производство по несъстоятелност;
12. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените квестори по чл. 333, ал. 6 КСО;
13. имената (собствено, бащино и фамилно) на назначените синдици.
(2) За всеки от управляваните от пенсионноосигурителните дружества фондове се вписват:
1. разрешението на заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор", за управление на фонд;
2. правилникът за организацията и дейността на фонда, както и номерът и датата на решенията на заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор", за одобрение на изменения и допълнения в правилника;
3. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г., изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, ЕИК, датата и номерът на лиценза (разрешението) на банката-попечител, с която пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, е сключило договор за попечителски услуги;"
4. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) наименованието на всеки инвестиционен посредник, с който пенсионноосигурителното дружество е сключило договор за извършване на сделки с ценни книжа, свързани с управлението на активите на фонда;
5. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) името (собствено, бащино и фамилно) на инвестиционния консултант, съответно - наименованието на управляващото дружество, с което пенсионноосигурителното дружество има сключен договор за инвестиционни консултации относно ценни книжа;
6. (предишна т. 5, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на членовете на попечителския, съответно консултативния съвет на фонда и адресът за кореспонденция;
7. (предишна т. 6, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) годишният финансов отчет на фонда за допълнително пенсионно осигуряване и одиторският доклад по чл. 190, ал. 1 КСО;
8. (предишна т. 7, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор", с което се издава разрешение за преобразуване на фонда;
9. (предишна т. 8, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) решението на заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор", за отнемане на разрешението за управление на фонд.

Чл. 29.
(1) В регистъра на дружествата за допълнително социално осигуряване и управляваните от тях фондове за осигурителните дружества за безработица и/или професионална квалификация се вписват съответните обстоятелства по чл. 28, ал. 1.
(2) За управляваните от осигурителните дружества фондове за безработица или професионална квалификация се вписват съответните обстоятелства по чл. 28, ал. 2.

Раздел XI
"а" Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на професионалните схеми
(Нов, ДВ, бр. 22 от 2007 г.)

Чл. 29а. (Нов, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) За всяка професионална схема се вписват:
1. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, съдебната регистрация и ЕИК на предприятието осигурител или съответните данни за чуждестранното предприятие осигурител;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, седалището, адресът на управление, съдебната регистрация, ЕИК и номерът на пенсионната лицензия на пенсионноосигурителното дружество или съответните данни за чуждестранната институция.

Раздел XII
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на осигурителните посредници на дружествата за допълнително социално осигуряване

Чл. 30. В регистъра на осигурителните посредници на дружествата за допълнително социално осигуряване се вписват:
1. имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица - осигурителни посредници, служебният номер в пенсионноосигурителното дружество, датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора;
2. (изм., ДВ, бр. 63 от 2008 г.) наименованието, ЕИК на юридическо лице - осигурителен посредник, служебният номер в пенсионноосигурителното дружество, датата на сключването, съответно датата на прекратяването на договора;
3. (изм., ДВ, бр. 12 от 2006 г.) имената (собствено, бащино и фамилно) на физическите лица, упълномощени от осигурителни посредници - юридически лица, служебният номер в пенсионноосигурителното дружество, датата на упълномощаването, съответно датата на оттегляне на упълномощаването.

Раздел XIII
Обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на лицата, които имат призната правоспособност на отговорен актюер
(Нов, ДВ, бр. 53 от 2006 г.)

 
Чл. 31. (Нов, ДВ, бр. 53 от 2006 г.) В регистъра на лицата, които имат призната правоспособност на отговорен актюер, се вписват:
1. името (собствено, бащино и фамилно);
2. датата на издаване и номерът на решението на комисията, с което се признава правоспособността на отговорния актюер;
3. обхватът на признатата правоспособност - по КЗ, КСО и/или ЗЗО;
4. наложените глоби по реда на КЗ, влезли в сила, законовите разпоредби, които са били нарушени, датата и номерът на наказателното постановление;
5. решението на комисията, с което се отнема правоспособността на отговорния актюеря.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1.
(1) Заявленията за вписване по чл. 4, ал. 1, както и установените от комисията формуляри и регистрационни форми по чл. 5, ал. 4 трябва да бъдат попълнени на български език.
(2) Документите, които се представят по реда на наредбата и са издадени на език, различен от българския, трябва да бъдат съпроводени от превод на български език и легализирани в съответствие с изискванията на действащото законодателство. При несъответствие между текстовете за верни се приемат данните в превода на български език.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2.
(1) Информацията, вписана в регистрите по реда на Наредбата за воденето и съхраняването на регистрите от Държавната комисия по ценните книжа и за подлежащите на вписване обстоятелства, приета с Постановление № 266 на Министерския съвет от 21 ноември 2001 г. (ДВ, бр. 104 от 2001 г.), Правилника за устройството и дейността на Агенцията за застрахователен надзор, приет с Постановление № 10 на Министерския съвет от 21 януари 2002 г. (ДВ, бр. 9 от 2002 г.; отм., ДВ, бр. 8 от 2003 г.), и Устройствения правилник на Държавната агенция за осигурителен надзор, приет с Постановление № 29 на Министерския съвет от 9 март 2000 г. (ДВ, бр. 21 от 2000 г.), се запазва.
(2) Достъпът до информацията по ал. 1 се осигурява по реда на тази наредба.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.30, ал. 2 от Закона за комисията за финансов надзор и е приета с решение № 21-Н от 5.V.2004 г. на Комисията за финансов надзор.

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 октомври 2004 г.

§ 5. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив