Наредба № 17 от 13 юли 1994 г. за ограничаване на въшливостта

Държавен вестник брой: 61

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 15.04.2004

Р а з д е л I
Мерки за ограничаване на въшливостта

Чл. 1. С тази наредба се уреждат мерките за ограничаване на въшливостта в Република България предвид здравната значимост на въшките като кръвосмучещи ектопаразити, които могат да пренасят заразата на петнистия и възвратния тиф.

Чл. 2. Хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ) организират, ръководят и контролират дейностите по ограничаване на въшливостта в облсужваните от тях региони.

Чл. 3. Медицинските специалисти, работещи в кабинетите и амбулаториите на здравните заведения, осигуряват извършването на:
1. прегледите за опаразитеност на гражданите, потърсили консултация и медицинска помощ, при конкретни оплаквания на опаразитеност или съмнение за такава;
2. прегледите за опаразитеност на членовете на семействата, в които са открити опаразитени лица;
3. консултирането на родителите, открили въшки или гниди на въшки при техните деца.

Чл. 4. Медицинските директори на стационарните здравни заведения възлагат със заповед извършването на прегледи за опаразитеност на постъпващите за лечение граждани с последващи обработки на откритите опаразитени лица.

Чл. 5. Медицинските специалисти от детските ясли и градини, а ако няма такива, детските учителки извършват всеки ден прегледи за откриване на опаразитени деца и съдействат за тяхното обезпаразитяване.

Чл. 6. Медицинските специалисти, обслужващи социалните домове (за деца с психични и физически недъзи и за възрастни), извършват всяка седмица прегледи за откриване на опаразитени лица и осигуряват тяхното обезпаразитяване.

Чл. 7. Медицинските специалисти, обслужващи училища с ученици от I до IV клас, съвместно с педагозите извършват ежеседмични прегледи за откриване на опаразитени деца от тези класове.

Чл. 8. Медицинските специалисти, обслужващи учебно-възпитателните заведения извън посочените в чл. 5, 6 и 7, съвместно с педагозите от съответното заведение организират и провеждат всеки месец прегледи за опаразитеност на учениците.

Чл. 9. Лицата, опаразитени с въшки или гниди на въшки, не се допускат в детски и ученически колективи.

Чл. 10. Всеки медицински специалист съобщава писмено в съответната ХЕИ броя на откритите опаразитени през месеца лица в срок до 5-о число на следващия месец.

Чл. 11. Хигиенно-епидемиологичните инспекции съобщават в Националния център по здравна информация броя на откритите опаразитени през месеца лица в срок до 10-о число на следващия месец.

Чл. 12. Всеки медицински специалист, когато открие масова опаразитеност в даден район (детски и ученически колективи или семейства с повече от две опаразитени лица), съобщава за това в срок до 24 часа писмено в ХЕИ, като посочва името и адреса на опаразитените лица.

Чл. 13. Медицинските специалисти от здравните заведения съвместно с ХЕИ извършват проучвания и анализират данните за въшливостта и изпълнението на провежданите мерки за ограничаването й.

Чл. 14. Ръководителите на стационарните здравни заведения, детски ясли и градини и социалните домове предвиждат ежегодно в бюджетите на съответните заведения средства за снабдяване с инсектицидни (противовъшкови) препарати.

Чл. 15. Ръководителите на учебно-възпитателните заведения организират провеждането на системна възпитателна работа по проблемите на въшливостта и съдействат на здравните специалисти при извършването на прегледите за опаразитеност.

Чл. 16. Ръководителите на здравните и учебно-възпитателните заведения търсят съдействието и помощта на държавните, стопанските и обществените организации и съюзи и гражданите при провеждането на мерките за ограничаване на въшливостта.

Чл. 17. Хигиенно-епидемиологичните инспекции провеждат насочена здравна просвета сред населението по въпросите на въшливостта.

Р а з д е л II
Обработки за унищожаване на въшки

Чл. 18.
(1) За унищожаване на въшки се използват противовъшкови (инсектицидни) препарати по схеми и експозиции, посочени в приложението.
(2) Обработките за унищожоване на въшки се извършват само с препарати, разрешени от Министерството на здравеопазването за употреба в Република България.

Чл. 19. В случай на масова опаразитеност и при често опаразитяване (хронични случаи) ХЕИ предписват задължителни обработки за обезпаразитяване, които се извършват от специално упълномощени от тях физически или юридически лица.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба опаразитени са лицата, при които са открити въшки или гниди на въшки.

Заключителна разпоредба

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби на Закона за народното здраве и отменя Инструкция N: 3 на МНЗ от 29 юни 1984 г. за борба с въшливостта (необнародвана).

Приложение
към чл. 18, ал. 1

Препарати за унищожаване на въшки,
схеми и експозиции за използването им

А. УНИЩОЖАВАНЕ НА ГЛАВОВИ И СРАМНИ ВЪШКИ

За унищожаване на главови и срамни въшки се прилагат следните противовъшкови (инсектицидни) препарати:
а) препарати, съдържащи смес от равни части газ, мас (олио) и оцет - след нанасяне на препарата главата се завързва за 10-12 часа;
б) инсектициден лосион на база 0,5% перметрин - след нанасяне на препарата главата се завършва с кърпа за 1-2 часа;
в) инсектициден лосион на база 2% абейт - прилага се в експозиция, посочена от производителя;
г) инсектициден шампоан на база Дефенотрин 0,4% - при експозиция, посочена от производителя;
д) инсектициден лосион на база Дефенотрин 0,2% - при експозиция, посочена от производителя. Обработките за унищожаване на главови въшки се извършват чрез обилно намокряне на косата с инсектициден препарат, като се внимава да не се допусне контакт на препарата с лигавицата на очите. След изтичане на определеното време за експозиция главата се измива с топла вода и сапун и косата се изресва с гъст гребен. При голяма опаразитеност на гребена се поставя памук и периодично по време на обработката се потапя в топъл оцет за по-лесно отлепване на гнидите. При унищожаване на главови въшки не трябва да се забравя и обработките за обезпаразитяване на шапки, кърпи, перуки и други принадлежности. За целта се прилага опръскване с 1% воден разтвор на негувон или с прахообразни препарати - 5% йодфенфос, 2% абейт или други - при експозиция 24 часа. След обработката с инсектицидния препарат вещите се изпират със сапун и се изплакват обилно с вода. За унищожаване на срамни въшки се използват същите препарати, както и при главовите въшки. Въшките или гнидите по миглите и веждите на опаразитени лица се отстраняват чрез пинсета, като при деца манипулацията се извършва от лекар.

Б. УНИЩОЖАВАНЕ НА ДРЕШНИ ВЪШКИ

Дрешните въшки се унищожават чрез:
а) изпиране на дрехите с топла вода;
б) изваряване на бельото за 5 минути;
в) изглаждане на дрехите с гореща ютия, като се обръща особено внимание на ръбовете и шевовете - по-тънките дрехи могат да се изгладят само от опаковата страна, а по-дебелите се изглаждат и от двете страни;
г) постелните принадлежности и други вещи, които не могат да се подлагат на термична обработка, се обезпаразитяват в парна дезинфекционна камера за 1 час при 70 градуса Целзий (не се подлагат на такава обработка кожени, найлонови и други вещи, които се увреждат от високата температура);
д) обработка на дрехите с прахообразни и течни инсектицидни препарати. При унищожаване на дрешните въшки с прахообразни препарати се използват опаковки с отверстия на капака за опрашване. За обработка на дрехите на един човек са необходими 100-150 г от препарата. Препаратът се разнася равномерно по вътрешната страна на бельото и дрехите, като се обръща особено внимание на ръбовете и шевовете. Чорапите също се обработват. По-често използвани прахообразни препарати за унищожаване на дрешни въшки са: 5% йодфенфос (нуванол), 2% абейт, 1% байгон и др. Може да се използва и 1% воден разтвор на негувон. Прилагат се при експозиция 24 часа. След обработката с инсектицидния препарат дрехите и останалите вещи се изпират със сапун и се изплакват обилно с вода. При обработването на помещения се използват противовъшкови препарати в доза по 1-2 г/кв.м повърхност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Противовъшкови препарати могат да бъдат закупени и без рецепта от лекар. Обработките се извършват при точно спазване на концентрациите и експозициите, указани от производителя.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив