Наредба № 17 от 26 септември 2000 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства на ветераните от войните

МЗ, МФ и МО

Държавен вестник брой: 14

Година: 2008

Орган на издаване: МЗ, МФ и МО

Дата на обнародване: 13.02.2008

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се уреждат условията и редът за предписване и отпускане на лекарства на ветераните от войните.

Чл.2. (изм.,ДВ,бр.42 от 2001 г.) Ветераните от войните имат право на лекарства по списък, съгласно приложението, като заплащат 25 % от стойността на лекарството, а останалите 75 % са за сметка на държавния бюджет и се изплащат чрез бюджета на общините.

Раздел II
Предписване на лекарства

Чл.3. Право да предписват лекарства по реда на тази наредба имат всички лекари и стоматолози, избрани по реда на Наредбата за достъпа на здравноосигурените лица до лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ (ДВ,бр.101 от 1999 г.).

Чл.4.
(1) Лекарствата се предписват на обикновена рецепта бланка и се подпечатват с личния печат на лекаря/стоматолога.
(2) В рецептата се нанасят:
1. имената и личният регистрационен номер на лекаря/стоматолога, който издава рецептата, или регистрационният номер на лечебното заведения, в състава на което той работи;
2. наименование на общината, която изплаща рецептата;
3. номерът на документа по чл.4, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за ветераните от войните.

Чл.5.
(1) Лицата, предписващи рецепти за лекарства по реда на тази наредба, отразяват вида, количеството и начина на употребата им в амбулаторния лист или в личната амбулаторна карта (ЛАК).
(2) Лицата, имащи право да получат лекарства по тази наредба, получават своя амбулаторен лист и ЛАК и по установения ред се насочват за преглед при консултант, след което ги връщат при своя личен лекар/стоматолог.

Чл.6.
(1) В една рецепта се предписват до 3 лекарства от списъка по чл.2.
(2) Количеството на изписаните лекарства при лечение на острите заболявания е за не повече от 10 дни, а за хроничните - за не повече от 30 дни.
(3) Рецептата е валидна за срок до 7 дни от датата на издаването за острите заболявания и до 30 дни за хроничните заболявания.
(4) (Нова, ДВ, бр. 43 от 2007 г.) В рамките на един календарен месец на един пациент могат да се издават не повече от три рецепти.

Раздел III
Изпълнение на рецептите

Чл.7.
(1) (изм.,ДВ,бр.42 от 2001 г.) Лекарствата, предписани по реда на тази наредба, се получават от всяка аптека, сключила договор с общината по местоживеене на ветераните, срещу представяне на рецепта, лична карта/личен паспорт и удостоверение за "ветеран от войните". Лицата, които получават лекарства по реда на тази наредба, заплащат в посочените аптеки 25 % от стойността им, а останалите 75 % се изплащат на аптеките от общината срещу представени оригинали на изпълнените рецепти, опис на рецептите със стойност и фактура.
(2) (нова,ДВ,бр.42 от 2001 г.) Общините ежегодно сключват договори с аптеки, функциониращи на тяхната територия, за изпълнение на задължението по чл.2.
(3) (пред.ал.2,изм.,ДВ,бр.42 от 2001 г.) Рецепта, издадена по реда на тази наредба, може да бъде изпълнена от всяка друга аптека в страната срещу заплащане, за което аптеката издава фактура на името на лицето.

Чл.8.
(1) Когато липсват някои от предписаните лекарства, фармацевтът ги зачерква в рецептата, подписва се, издава препис на рецептата за липсващите лекарства, бланката подпечатва с печат на аптеката и вписва в горния десен ъгъл думата "препис".
(2) Пациентът се подписва за получените лекарства, както и за направените промени в рецептата.

Чл.9.
(1) (нова,ДВ,бр.42 от 2001 г.) Отчетните документи по чл.7, ал.1 за месеца се представят в общините от първо до пето число на следващия месец от аптеките, изпълнили рецептите. Разплащането на фактурите се извършва в десетдневен срок от представяне на отчетните документи.
(2) (пред.чл.9,изм.,ДВ,бр.42 от 2001 г.) В случаите по чл.7, ал.3 общината по местоживеенето на болния изплаща средствата на гражданите за закупените от тях лекарства след представяне на фактура в срок 15 дни от представянето й.

Чл. 10. (Нов, ДВ, бр. 43 от 2007 г.) Общините могат да използват допълнителни отчетни документи за предписаните и отпуснати лекарства по реда на тази наредба, без това да възпрепятства получаването на лекарствата от ветераните от войните.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. (отм.,ДВ,бр.19 от 2001 г.)

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.5, ал.5 от Правилника за прилагане на Закона за ветераните от войните (ДВ,бр.75 от 1999 г.).
Министър на здравеопазването: И. Семерджиев
За министър на финансите: Д. Радев
Министър на отбраната: Б. Ноев

§ 3. (Нов, ДВ, бр. 43 от 2007 г.) Контролът по изпълнение на наредбата се извършва от регионалните центрове по здравеопазване и общинските служби по здравеопазване.

Приложение

към
чл. 2
(Ново, ДВ, бр. 42 от 2001 г., изм., ДВ, бр. 61 от 2002 г., изм., ДВ, бр. 51 от 2004 г., изм., ДВ, бр. 7 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 43 от 2007 г.,  изм., ДВ, бр. 14 от 2008 г.)

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив