Наредба № 2 от 18 март 1993 г. за прилагане на чл. 1, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве

Държавен вестник брой: 63

Година: 1995

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 20.04.2004

Р а з д е л I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за предписване и получаване безплатно или срещу частично заплащане на лекарствени средства и храни с лечебни свойства за домашно лечение на граждани, страдащи от определени заболявания, както и упражняването на контрола върху тази дейност.
(2) Лекарствените средства и храните с лечебни свойства по-нататък в наредбата за краткост се наричат съответно "лекарства" и "храни".

Чл. 2. Видовете заболявания и видовете лекарствени средства и храни за домашно лечение, които се получават безплатно или срещу частично заплащане, са посочени в приложение N: 1.

Чл. 3. Получаването на лекарствата и храните и отчитането на рецептите се извършва от всички аптеки - държавни, общински и частни, по реда на тази наредба.

Чл. 4.
(1) В регионалните центрове за здравна информация (РЦЗИ) се водят регистри за намиращите се на тяхна територия:
1. здравни заведения, които издават карти - обр. N: 132а (приложение N: 2) и които извършват плащането на предписаните и отпуснатите лекарства и храни;
2. частни здравни заведения или кабинети;
3. лица, имащи право да предписват лекарства и храни;
4. аптеки.
(2) Регионалните центрове за здравна информация уведомяват писмено здравните заведения, лицата и аптеките по ал. 1 за техните регистрационни номера.

Р а з д е л II
Предписване на лекарствата и храните

Чл. 5.
(1) Право да предписват лекарства и храни имат лекарите, стоматолозите и фелдшерите, работещи в държавни и частни здравни заведения, както и упражняващите частна медицинска практика в кабинети или по домовете на гражданите.
(2) Предписването на лекарства и храни се извършва по реда на Наредба N: 21 на Министерството на здравеопазването за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени средства (ДВ, бр. 88 от 1991 г.) и при спазване изискванията на този раздел.
(3) Лицата по ал. 1, които нямат регистрационен номер и личен печат, нямат право да предписват лекарства и храни по реда на тази наредба.

Чл. 6.
(1) Предписването на лекарствата и храните става срещу представяне на Карта - обр. N: 132а, за предписване и получаване на лекарства и храни (приложение N: 2), издадена от държавното здравно заведение, обслужващо лицето по местоживеене. Издаването на картата и работата с нея се извършват съгласно приложение N: 3 - Указание за работата с картата.
(2) Всяка карта по ал. 1 се извежда в журнал отчетна форма - бл. на МЗ N: 134 (приложение N: 4), и в нея се вписва съответният изходящ номер.

Чл. 7.
(1) Безплатните лекарства и храни се предписват на рецепта, бл. на МЗ N: 132Б (приложение N: 5), а частично платените - на бл. на МЗ N: 132В (приложение N: 6), в 2 екземпляра.
(2) В рецептата се нанасят:
1. данните, посочени в чл.3, ал. 2 от Наредба N: 21 на МЗ;
2. регистрационният номер на издаващия рецептата;
3. наименованието на здравното заведение, от което е издадена рецептата;
4. наименованието на заведението, което ще изплаща рецептата;
5. изходящият номер на картата по чл. 6, ал. 1;
6. номерът на заболяването по приложение N: 1.

Чл. 8.
(1) Лицата, предписващи лекарства и храни по чл. 5, ал. 1, отразяват вида, количеството и начина на употребата им в личната амбулаторна карта на болния, а консултантите - в медицинското направление за консултация, хоспитализация и санаторно-курортно лечение (бл. на МЗ N: 119), което връщат на лекуващия лекар.
(2) Личните амбулаторни карти на лицата, имащи право да получават лекарства и храни, се съхраняват в здравното заведение, обслужващо лицето по местоживеене.
(3) Лицата по ал. 2 имат право да получават своята лична амбулаторна карта, за да се явят на преглед при частно практикуващ специалист или консултант, след което я връщат в здравното за ведение.

Чл. 9.
(1) Лекарите предписват лекарства, съответствуващи на включените в приложение N: 1 международни наименования, предимно произведени в Република България.
(2) Когато липсва лекарство, произведено в Република България, предписва се най-евтиното вносно лекарство, принадлежащо към същото международно наименование.
(3) Когато състоянието на болния налага да се предпише определено лекарство, независимо от цената и от производителя, лекарят е длъжен да постави подписа си срещу наименованието на лекарството в рецептата.
(4) Лекарите поддържат постоянен контакт с аптеките и се информират за наличните лекарства и техните цени.
(5) Предписването на лекарства и храни се отнася само за заболяванията, посочени в приложение N: 1.
(6) Количеството на изписаните лекарства при лечение на остри заболявания е за не повече от 10 дни, при хронични - за не повече от 30 дни, а изписаните с протокол неригистрирани лекарства за не повече от 6 месеца.
(7) Валидността на рецептата за безплатни или частично платени лекарства е 1 месец от датата на издаването.

Чл. 10. На лицата, страдащи от заболявания, посочени в приложение N: 1, може да се предписват с протокол неригистрирани за употреба в страната лекарства и храни само когато не могат да бъдат заменени с регистрирани при условия и по ред, определени със заповед на министъра на здравеопазването.

Чл. 11. Наркотичните лекарства, които са под специален контрол съгласно Единната конвенция по упойващите вещества (табло I), ратифицирана с Указ N: 634 на Президиума на Народното събрание (ДВ, бр. 67 от 1968 г.) и Конвенцията за психотропните вещества (списък), ратифицирана с Указ N: 690 на Държавния съвет на Народна република България (ДВ, бр. 30 от 1972 г.), се предписват с рецепта в 2 екземпляра. За първи екземпляр се използва специалната рецептурна бланка за упойващи вещества N: 5028-ДС-V-1980 година, а за втори - съответната бланка на МЗ (приложение N: 5 или 6), на които в десния горен ъгъл се означават серията и номерът на специалната рецептурна бланка.

Р а з д е л III
Изпълнение на рецептите

Чл. 12.
(1) Лекарствата и храните, предписани на лицата по чл. 2, се получават от всяка аптека, намираща се на територията на общината, на която е издадена рецептата, срещу представяне на рецепта в 2 екземпляра и Карта - обр. N: 132а (приложение N: 2).
(2) Когато лекарствата и храните липсват в аптеките по ал. 1, рецептата може да бъде изпълнена от всяка друга аптека в страната срещу заплащане, за което аптеката издава фактура на името на здравното заведение, посочено в чл. 21, ал. 1, и връща на лицето двата екземпляра от рецептата. Когато лекарството се води на количествен отчет съгласно Конвенцията за психотропните вещества и Единната конвенция за упойващите вещества, аптеката задържа 1 екземпляр от рецептата.

Чл. 13. Болничните аптеки могат да отпускат само безплатни лекарства и храни по рецепти, издадени от лекарите в болничното заведение, в което е аптеката.

Чл. 14.
(1) Рецептите се изпълняват съгласно предписаната форма, концентрация и количество на лекарството, като се спазва следният ред:
1. когато липсва предписаното лекарство, фармацевтът го заменя с най-евтиното налично лекарство в аптеката, съответстващо на международното наименование на лекарството, предписано в рецептата;
2. когато липсва лекарство, предписано по реда на чл. 9, ал. 3, фармацевтът може да го замени с друго лекарство само със съгласието на лекаря, който го е предписал.
(2) Лекарствата и храните се отпускат в количествата, посочени в чл. 9, ал. 6.
(3) В случаите, предвидени в ал. 1, т. 1 и 2, фармацевтът отразява съответните промени в рецептата, срещу които се подписва.
(4) Когато липсват някои от предписаните лекарства и храни, фармацевтът ги зачерква във всички екземпляри на рецептата, подписва се, издава препис от рецептата в 2 екземпляра за липсващите и го подпечатва с печата на аптеката.
(5) За получените лекарства и храни, както и за направените в рецептата по реда, посочен в ал. 3 и 4, получателят се подписва.

Чл. 15. Фармацевтите номерират всяка рецепта, постъпила в аптеката, вписват стойността на лекарствата в нея и регистрират в отделни журнали рецептите за безплатни и за частично платени лекарства и храни.

Чл. 16. Лицата, които получават безплатни лекарства на стойност над 50 лева в една рецепта, заплащат в аптеката 5 лева.

Чл. 17.
(1) Аптеки, които нямат регистрационен номер съгласно чл. 4, ал. 1, т. 4, не могат да изпълняват рецепти по реда на тази наредба.
(2) Фармацевтите нямат право да изпълняват рецепти и протоколи, които не отговарят на изискванията на тази наредба, както и когато гражданите не представят в аптеката Карта - обр. N: 132а, в която са отразени предписаните лекарства и храни.

Р а з д е л IV
Отчитане и изплащане на лекарствата и храните

Чл. 18. За отпуснатите безплатно или срещу частично заплащане лекарства и храни аптеките периодично издават фактури и описи. Описите се съставят съгласно учетна форма - Бланка на МЗ N: 135 (приложение N: 7) в 3 екземпляра, поотделно за безплатните и за частично платените лекарства и храни.

Чл. 19.
(1) Аптеката изпраща в здравното заведение, което ще изплаща лекарствата и храните, фактурите, първите 2 екземпляра от описа по чл. 18 и първия екземпляр от рецептата.
(2) Здравното заведение изпраща в РЦЗИ първия екземпляр от описа по чл. 18.

Чл. 20. Фактурите и описите на протоколите по чл. 10 се изпращат за изплащане в Министерството на здравеопазването.

Чл. 21.
(1) Изплащането на лекарствата и храните за домашно лечение става от здравното заведение, издало рецептата.
(2) Лекарствата и храните, предписани от лекари, упражняващи частна медицинска практика или работещи в частни здравни заведения, се изплащат от здравното заведение, обслужващо лицето по местоживеене.
(3) Лекарствата и храните, изписани от лекари, стоматолози и фелдшери, работещи в селски здравни заведения, се изплащат от съответната общинска поликлиника, включително поликлиники от IV и V тип, а когато липсва такава - от болницата, която оказва болнична помощ на населението от съответното населено място.

Чл. 22. Здравното заведение изплаща средствата за закупените от гражданите лекарства и храни по реда на чл. 12, ал. 2 след представяне на фактура и рецепта в 2 екземпляра.

Чл. 23. Събраните суми по чл. 16 се внасят в извънбюджетната сметка на Министерството на здравеопазването - БНБ ЦУ 661 104 293 064-5, разкрита по Постановление N: 146 на Министерския съвет за приоритетно снабдяване в системата на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 71 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 87 от 1991 г. и бр. 47 от 1992 г.).

Чл. 24. Средствата за изплащане на лекарствата и храните за домашно лечение се осигуряват от кредитите на здравните заведения по & 5 от бюджета.

Раздел V
Условия и ред за предписване и получаване на животоспасяващи и животоподдържащи лекарствени средства и храни

Чл. 24а.
(1) Животоспасяващите и животоподдържащите лекарствени средства и храни за домашно безплатно лечение, заболяванията, за които се предписват, и здравните заведения, в които се издават протоколи и рецепти за тях, и аптеките, в които се отпускат, са посочени в приложение N: 8.
(2) Лекарствата и храните по ал. 1 се предписват и при спазване изискванията на чл. 6 и чл. 7, ал. 1 и ал. 2, букви "а" - "д".

Чл. 24б.
(1) За заболяванията по т. 1 - 7, 9, 10 и 11 от приложение N: 8 рецептите се издават от лекуващия лекар в здравните заведения по приложение N: 8 въз основа на протокол съгласно приложение N: 9.
(2) За болните от захарен диабет, различните видове човешки инсулин, инжектиращите устройства (инсулинови писалки), иглите към тях и вносните перорални антидиабетни средства без манинил, рецептите се издават въз основа на протокол (съгласно приложение N: 9) от лекуващия лекар специалист по профила на заболяването в здравните заведения, посочени в приложение N: 8, с изключение на необединените градски поликлиники и поликлиниките от IV и V функционален тип.
(3) За болни от захарен диабет, лекувани с животински инсулини, спринцовките за еднократна употреба, иглите към тях, българските перорални средства и манинилът се изписват без протокол с рецепта от лекуващия лекар специалист или от лекар, профилиран по профила на заболяването в здравните заведения, посочени в приложение N: 8.
(4) Показанията за изписване на различни видове инсулини, инжектиращи устройства (писалки) и антидиабетни средства са посочени в приложение N: 10.
(5) Протоколите по ал. 1 и 2 се издават от комисия в състав не по-малко от трима лекари, определени със заповед на медицинския ръководител на здравното заведение, посочено в приложение N: 8. Комисията издава протокола по доклад на лекуващия лекар и въз основа на медицинската документация на болния.
(6) В комисиите по ал. 5 се включват завеждащите клиники, отделения и други специалисти по профила на заболяванията от съответното здравно заведение, посочено в приложение N: 8.
(7) Протоколите се съставят в три екземпляра, като един екземпляр се предоставя на лекуващия лекар за издаване на рецепти, вторият - на аптеката, която отпуска лекарството, а третият се съхранява в здравното заведение, към което е комисията, издала протокола.
(8) Протоколите за болните от захарен диабет се издават един път годишно с изключение на случаите, в които се сменят видът и количествата на съответните инсулини и перорални средства.

Чл. 24в.
(1) Здравните заведения по местоживеене на лицата със заболявания, посочени в приложение N: 8, насочват болните към комисиите, които имат право да издават протоколи с медицинско направление (бл. N: 119 на МЗ) и с личните им амбулаторни карти. След издаването на протокола в личната амбулаторна карта се вписват видът, количеството и начинът на употреба на предписаните лекарства и храни по този раздел, след което картата се връща на съответното здравно заведение.
(2) Лекуващият лекар въз основа на получения екземпляр от протокола по чл. 24б, ал. 7 издава рецепта по образец съгласно приложение N: 5 в два екземпляра, като вписва номера на заболяването съгласно приложение N: 8, в графата "Здравно заведение" вписва и номера и датата на протокола, а в графата "Плащащо здравно заведение" вписва МЗ. Протоколите се съхраняват при лекуващия лекар 3 месеца след изтичане на една година от издаването им.
(3) Лекарствата и храните за заболяванията по т. 1 - 7, 9, 10 и 11 от приложение N: 8 се изписват в количества не повече от 3 месеца, а тези по т. 8 за не повече от 30 дни от инсулина и не повече от 60 дни за пероралните антидиабетни средства.
(4) Болните получават лекарствата и храните от аптеката (болнична, на диабетен център, диспансер) в съответното здравно заведение, посочено в протокола.
(5) Болните с рецепти, издадени по реда на чл. 24б, ал. 3, получават лекарствата от аптеката на здравното заведение, издало рецептата, а в случаите, когато то няма аптека - от аптека на други здравни заведения по приложение N: 8, в чийто медицински район се обслужват.

Чл. 24г.
(1) Всяко здравно заведение от приложение N: 8 ежегодно до 15 юли съобщава броя на болните от посочените заболявания и необходимите видове и количества лекарствени средства и храни за всяка следваща година в съответния регионален център по здравна инфоромация (РЦЗИ), който не по-късно от 1 август изпраща в МЗ обобщена заявка, включваща поотделно потребностите на всяко здравно заведение в региона.
(2) Министерството на здравеопазването осигурява лекарствата и храните и доставянето им в аптеките на здравните заведения, посочени в приложение N: 8 (болнична и/или на диабетен център, диспансер), съгласно заявката по ал. 1.
(3) За София и Пловдив лекарствата по т. 8 от приложение N: 8 се доставят в аптеки, определени от управление "Здравеопазване" при Столичната голяма община и общината в Пловдив и ръководствата на болниците към висшите медицински институти в тези градове. От тези аптеки болните получават предписаните им лекарства.

Чл. 24д. Аптеката, изпълнила рецептите по този раздел, съставя описи по образец съгласно приложение N: 7 в три екземпляра и изпраща:
1. първия екземпляр от описа и екземпляра от протоколите по чл. 24б,
ал. 7 в МЗ;
2. втория екземпляр от описите - в РЦЗИ по местонахождение на здравното заведение, чиято болнична аптека е изпълнила рецептата.

Чл. 24е. Рецептите, издадени по реда на чл. 24в, ал. 2, се изпълняват и отчитат по реда на този раздел.

Чл. 24ж. Лекарствата и храните, предписвани и получавани по този раздел, не могат да се изписват и получават и по раздели II и III.

Р а з д е л VI
Контрол по предписването, отпускането и изплащането на лекарствата и храните

(Предишен раздел V - ДВ, бр. 63/95 г.)

Чл. 25. Контролът по предписването, отпускането и изплащането на лекарствата и храните се осъществява от завеждащите отделенията, медицинските управители и директорите на здравните заведения, управителите на аптеките, Националния институт по лечебни средства, управление "Финансиране" и управление "Медицинска и стоматологича помощ" при Министерството на здравеопазването.

Чл. 26.
(1) Регионалните центрове за здравна информация съставят и поддържат картотеки за лицата по чл. 2 и за лицата, здравните заведения и аптеките, посочени в чл. 4, ал. 1, в които нанасят информацията от описите съгласно чл. 19, ал. 2.
(2) Регионалните центрове за здравна информация съставят и поддържат картотеките по ал. 1 под методичното ръководство на Националния център за здравна информация и осигуряват необходимите данни от тях за осъществяване на контрола от органите по чл. 25.

Допълнителни разпоредби

& 1. Служителите в здравните заведения, определени да получават, съхраняват и раздават болничните листове за временна нетрудоспособност, съхраняват и раздават бланките - рецептите и картите за предписване и получаване на лекарства и храни по тази наредба.

& 2. Изплащането от здравните заведения на лекарствата и храните, предписани по реда на тази наредба, се извършва съгласно Наредбата за плащанията (обн., ДВ, бр. 63 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 77 от 1992 г.).

Преходни и заключителни разпоредби

& 3. Тази наредба се издава на основание чл.1, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве във връзка с & 4 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление 219 на Министерския съвет от 1992 г. за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет (обн., ДВ, бр. 93 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 4 от 1993 г.) и отменя Наредба N: 15 за безплатно отпускане на лекарствени средства на някои болни при домашни условия (обн., ДВ, бр. 7 от 1983 г.; изм. и доп., бр. 31 от 1983 г., бр. 53 от 1984 г., бр. 83 от 1985 г., бр. 9 и 53 от 1986 г., бр. 11 от 1988 г., бр. 26, 54 и 82 от 1990 г., бр. 9, 28, 52 и 94 от 1991 г.).

& 4. Наредбата влиза в сила от 1 април 1993 г.

& 5. Рецептите, издадени до 1 април 1993 г., се изпълняват по досега съществуващия ред.

& 6. До 1 май 1993 г. могат да се използват издадените карти - бланка на МЗ I 132-90, и рецептите - бланка на МЗ N: 132, като в тях се вписват необходимите данни съгласно приложение N: 3 и чл. 7, ал. 2 от тази наредба.

& 7. Наредбата е съгласувана с Министерството на финансите.

Н а р е д б а
за изменение и допълнение на Наредба N: 2 за прилагане на
чл. 1, ал. 2 и 3 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве
(Обн. - ДВ, бр. 63 от 14.07.1995 г.)

......................................
......................................

& 3. Събраните суми по чл. 16 при изпълнение на рецептите по този раздел се внасят в извънбюджетната сметка, разкрита по Постановление N: 146 на Министерския съвет за приоритетно снабдяване в системата на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 71 от 1991 г.; доп., бр. 87 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 47 от 1992 г., бр. 74 от 1993 г., бр. 5 от 1994 г.), на здравното заведение, в структурата на което е разкрита болничната аптека, и се разходват в съответствие с изискванията на Наредба N: 13 за набиране на извънбюджетни приходи и реда за тяхното разходване в здравните заведения (ДВ, бр. 105 от 1993 г.). Когато болничната аптека е в структурата на еднолично търговско дружество, собственост на държавата, средствата остават в дружеството до привеждане дейността му в съответствие с & 7 от Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина.

& 4.
(1) Тази наредба влиза в сила от 15 юли 1995 г.
(2) Заплащането на лекарствата по т. 6 от приложение N: 8 влиза в сила от 15 април 1995 г., а по т. 2 от същото приложение от 1 януари 1995 г.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив