Наредба № 2 от 19 май 2004 г. за определени епоксидни производни, използвани за производство на материали и предмети, предназначени за контакт с храни (Отм. ДВ бр. 42/2006)

МЗ и МОСВ

Държавен вестник брой: 42

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ и МОСВ

Дата на обнародване: 25.05.2006

Чл. 1. С тази наредба се урежда:
1. употребата на определени епоксидни производни при производството на материали и предмети, които в своя завършен вид са предназначени за или ще бъдат в контакт с храни и са произведени с тази цел, наричани по-нататък "материали и предмети";
2. допустимите граници на специфична миграция на веществата по т. 1 от материалите и предметите в или върху храните, с които те влизат в контакт.

Чл. 2.
(1) Изискванията на наредбата се прилагат към материалите и предметите, произведени от или съдържащи едно или повече от следните вещества:
1. 2,2-бис(4-хидроксифенил)пропан бис(2,3-епоксипропил)етер, наричан по-нататък "BADGE", и някои негови производни;
2. бис (хидроксифенил) метан бис(2,3-епоксипропил)етери, наричани по-нататък "BFDGE", и някои техни производни;
3. други глицидилови естери на новолачни смоли, наричани по-нататък "NOGE", и някои техни производни.
(2) Изискванията на наредбата не се прилагат към контейнери или резервоари за съхранение на храни с вместимост над 10 000 l и за вградените или свързани с тях тръбопроводи, покрити със специално повърхностно покритие, наричано "дълготрайно покритие".

Чл. 3. Материалите и предметите не трябва да отделят в или върху храните веществата по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 в количества, които надвишават допустимите граници на специфична миграция, посочени съответно в чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 2.

Чл. 4.
(1) Допустимата граница на специфична миграция на "BADGE" и някои негови производни е сумата от нивата на миграция на следните вещества, преминали в/върху храната или модалния разтвор:
1. BADGE (=2,2-бис(4-хидроксифенил)пропан бис(2,3-епоксипропил)етер;
2. BADGE.H2O;
3. BADGE.HCl;
4. BADGE.2HCl;
5. BADGE. H2O. HCl.
(2) Допустимата граница на специфична миграция на "BADGE" и някои негови производни по ал. 1 е:
1. един милиграм на един килограм храна или моделен разтвор (1 mg/kg), без грешката на метода;
2. един милиграм в готовия материал или предмет на шест квадратни дециметра от повърхността на материала или предмета, влизащ в контакт с храната (1 mg/6 dm2).
(3) Когато изпитването за миграция се извършва с водни моделни разтвори, към нормите по ал. 2 се включва и стойността за BADGE.2H2O.
(4) Изискването по ал. 3 не се отнася за случаите, когато материалът или предметът е етикетиран за контакт само с водни храни и напитки, за които е доказано, че сумата от нивата на миграция на посочените в ал. 1 пет вещества не може да надвиши границите, посочени в ал. 2.

Чл. 5.
(1) Допустимата граница на специфична миграция на "BFDGE" и някои негови производни е сумата от нивата на миграция на веществата по чл. 4, ал. 1 и сумата от миграция на следните вещества, преминали в/върху храната или моделния разтвор:
1. BFDGE (=бис(хидроксифенил)метан бис(2,3-епоксипропил)етери);
2. BFDGE.H2O;
3. BFDGE.HCl;
4. BFDGE.2HCl;
5. BFDGE. H2O. HCl.
(2) Допустимата граница на специфична миграция на "BFDGE" и някои негови производни по ал. 1 е:
1. един милиграм на един килограм храна или моделен разтвор (1 mg/kg), без грешката на метода;
2. един милиграм в готовия материал или предмет на шест квадратни дециметра от повърхността на материала или предмета, влизащ в контакт с храната (1 mg/6 dm2).
(3) Когато анализите за миграция се извършват с водни моделни разтвори, към нормите по ал. 2 се включва и стойността за BFDGE.2H2O.
(4) Изискването по ал. 3 не се отнася за случаите, когато материалът или предметът е етикетиран за контакт само с водни храни и напитки, за които е доказано, че сумата от нивата на миграция на посочените в ал. 1 пет вещества, прибавена към тази по чл. 4, ал. 1, не може да надвиши границите, посочени в ал. 2.

Чл. 6. Изпитването за миграция на веществата по чл. 4 и 5 се извършва съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 2002 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 13 от 2002 г.).

Чл. 7. Специфичната миграция на веществата по чл. 4, ал. 1 и чл. 5, ал. 1 се определя чрез валидиран метод за анализ. Когато такъв не съществува, може да се използва метод за анализ, притежаващ необходимите характеристики, до разработването на валидиран такъв.

Чл. 8.
(1) Материалите и предметите не трябва да съдържат "NOGE" съставки с повече от два ароматни пръстена и най-малко една епоксидна група, както и техни производни с хлорхидринова група, и с молекулна маса, по-малка от 1000 далтона.
(2) Съдържанието на "NOGE" съставките по ал. 1 се определя чрез валидиран метод за анализ с граница на чувствителност 0,2 mg/6 dm2, включително и грешката на метода. Когато няма валидиран метод, може да се използва метод за анализ с подходяща граница на чувствителност, до разработването на валидиран такъв.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба "материали и предмети" са:
1. материалите и предметите, произведени от какъвто и да е вид пластмаса;
2. материалите и предметите, покрити с повърхностно покритие;
3. лепилата, предназначени за контакт с храни.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.8 от Закона за храните.

§ 3. Материалите и предметите, покрити с повърхностно покритие, и лепилата, посочени в § 1, които са доведени в контакт с храни преди 1 март 2003 г., могат да се предлагат на пазара до изчерпването им, при условие че върху етикета е посочена датата на напълване на опаковката.

§ 4. Забранява се използването и/или присъствието при производството на материали и предмети на "BADGE" след 1 януари 2006 г.

§ 5. Забранява се използването и/или присъствието при производството на материали и предмети на "BFDGE" и "NOGE" след 1 януари 2005 г.

§ 6. Контролът по изпълнението на изискванията на наредбата се извършва по Закона за храните от органите на държавния санитарен контрол.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив