Наредба № 2 от 1995 г. за удостоверяване на професионалната компетентност на експертите, извършващи оценки по въздействието върху околната среда

МОСВ

Държавен вестник брой: 114

Година: 1997

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 20.04.2004

Чл.1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за удостоверяване на професионалната компетентност на експертите, извършващи оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС);
2. системата за подготовка на експерти, изработващи доклади за ОВОС.

Чл.2. Удостоверяване на професионалната компетентност по ОВОС по смисъла на тази наредба е издаването на лиценз на основата на призната професионална квалификация за изработване на доклади за ОВОС и експертни становища.

Чл.3. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.)
(1) Оценките на въздействието върху околната среда се изработват от физически лица, които притежават лиценз за професионална компетентност на експерт по ОВОС, издаден от министъра на околната среда и водите.
(2) Юридически лица могат да договарят изработването на доклади за ОВОС при условие, че същите се изработват от лицензирани експерти, работещи за юридическото лице по трудов или граждански договор.
(3) Чуждестранните експерти по ОВОС се ползват с правата на българските независими експерти по ОВОС при условия и по ред, определени със заповед на министъра на околната среда и водите.

Чл.4. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.)
(1) За издаване на лиценз за професионална компетентност на експерт по ОВОС могат да кандидатстват физически лица, които отговарят на следните условия:
1. да са упражнявали най-малко 5 години професионална практика, свързана с опазването на околната среда;
2. да са завършили специализиран курс за експерти по ОВОС в акредитиран от министъра на околната среда и водите учебен център.
(2) Условието по ал.1, т.2 не се отнася за хабилитирани преподаватели и научноизследователски кадри в областта на опазване на околната среда и за лицата, които са извършвали най-малко 5 години експертна или контролна дейност като служители в системата на Министерството на околната среда и водите.

Чл.5.
(1) Писмени заявления за издаване на лиценз за професионална компетентност на експерт по ОВОС се подават до министъра на околната среда.
(2) Заявленията по ал.1 съдържат:
1. трите имена, паспортните данни, единния граждански номер и адреса за кореспонденция на лицето;
2. областта от оценката за въздействие върху околната среда, за която лицето желае да получи лиценз;
3. опис на документите, които се прилагат към заявлението.
(3) Към заявлението по ал.1 кандидатите прилагат:
1. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) копие (препис) от дипломата за завършено висше образование;
2. удостоверение за завършен специализиран курс за експерти по ОВОС - за кандидатите, които са завършили такъв курс;
3. документи, удостоверяващи научната степен или научното звание, от които да е видна специалността (научната област), за която са присъдени - за кандидатите с научни степени;
4. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) документи, удостоверяващи професионалната практика по чл. 4;
5. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) списък на изработените доклади за ОВОС, за които има издадено решение от компетентни органи по околната среда, екологични експертизи, публикации, научни разработки, рецензии и др., свързани с осъществяваната професионална практика по опазване на околната среда с разделителен протокол, установяващ конкретното участие на кандидата в изработените доклади и екологични експертизи;
6. (отм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.)
7. списък на методиките за оценка и прогноза на въздействието върху околната среда по компонентите, за които се иска да бъде издаден лиценз за професионална компетентност.

Чл.6.
(1) Кандидатурите се разглеждат периодично от междуведомствена комисия, назначена от министъра на околната среда, която се състои от председател, секретар и членове.
(2) В комисията по ал.1 се включват представители на: Министерството на околната среда, Министерството на териториалното развитие и строителството, Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и хранителната промишленост и др.
(3) Всяко заявление с приложените документи на отделните кандидати за експерти по ОВОС се проучва от член на комисията по ал.1, който внася в комисията доклад с мотивирано предложение за издаване на лиценз или за отказ за издаване на лиценз.
(4) Комисията взема решение след разглеждане и обсъждане на заявлението и представения доклад по ал.3 с най-малко две трети от наличния й състав.
(5) Мотивираните решения на комисията по ал.1 за издаване или за отказ на лиценз се съобщават на кандидатите в 14-дневен срок от утвърждаването на решенията от министъра на околната среда.
(6) Въз основа на утвърденото решение по ал.5 на кандидатите се издава лиценз за професионална компетентност на експерт по ОВОС.
(7) Решението на комисията не подлежи на обжалване. Отказът за издаване на лиценз не отменя правото за повторно кандидатстване за лиценз по общия ред.
(8) За всеки кандидат за експерт по ОВОС се съставя досие, което включва заявлението с приложените към него документи, доклада по ал.3 и решението на комисията по ал.4. Досието се съхранява в Министерството на околната среда.

Чл.7. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) Лицензите се издават за срок от пет години. Продължаване на срока на лицензите за същия период се извършва въз основа на представена декларация за упражняваната дейност като експерт по ОВОС.

Чл.8. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.)
(1) Министърът на околната среда и водите може да отнеме издадения лиценз на експерт по ОВОС при един от следните случаи:
1. когато експертът е станал причина с решения по ОВОС да не се приемат или да се връщат за преработка поради неспазване на нормативната уредба или недостатъчна професионална компетентност два пъти доклади за ОВОС;
2. при доказано несъответствие на прогнозната оценка в доклада за ОВОС с действителното въздействие на обекта след въвеждането му в експлоатация, в резултат на което са нанесени щети на околната среда и/или на здравето на населението.
(2) След отнемане на лиценз физическото лице може да кандидатства за нов лиценз по общия ред най-рано след 2 години.

Чл.9. Министерството на околната среда води регистър за издадените и отнетите лицензи на експертите по ОВОС. При поискване Министерството на околната среда предоставя регистъра на инвеститори, възложители и други заинтересовани лица.

Чл.10.
(1) Специализираните курсове за експерти по ОВОС се провеждат от акредитирани от министъра на околната среда учебни центрове, в чийто предмет на дейност е включено повишаване на образователната и професионалната подготовка на специалисти в областта на опазването на околната среда или проектирането.
(2) Учебните центрове, които кандидатстват за получаване на сертификат за провеждане на специализирани курсове за експерти по ОВОС, представят в Министерството на околната среда следните документи:
1. заявление;
2. съдебна регистрация или нормативен акт, определящ неговите функции и задачи;
3. документи за доказване на техния опит в организиране на курсове за повишаване на образователната и професионалната подготовка;
4. документи, с които се установява тяхната структура (включително на поделенията им в страната) и които дават представа за качеството на използваната от тях материална база за нуждите на обучението;
5. учебна програма за провеждане на специализираните курсове за експерти по ОВОС.
(3) Програмата за обучение по ал.2, т.4 трябва да има най-малко следния обхват:
1. нормативна уредба по ОВОС;
2. организация на ОВОС;
3. изисквания към докладите за ОВОС;
4. методична основа за оценка и прогноза на въздействието върху околната среда на компоненти и показатели на околната среда;
5. информационно осигуряване на ОВОС;
6. Организация на практическите занятия и консултациите при разработване на курсови работи или при самостоятелната подготовка за практическо-приложния изпит по ал.4.
(4) (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) За завършване на специализираните курсове за експерти по ОВОС акредитираните учебни центрове издават удостоверение.
(5) (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) Курсовете са с продължителност най-малко 40 учебни часа.
(6) (нова,ДВ,бр.114 от 1997 г.) За издаване на лиценз кандидатите по чл. 4, ал.1 полагат изпит.
(7) (нова,ДВ,бр.114 от 1997 г.) Изпитът по ал.6 се провежда от междуведомствената комисия по чл.6. По преценка на комисията при провеждането на изпитите могат да се включват и представители на преподавателския състав от акредитираните учебни центрове.
(8) (нова,ДВ,бр.114 от 1997 г.) Комисията допуска кандидатите до изпит след представяне на удостоверение за завършен курс, но не по-късно от една година след завършване на курса.

Чл.11.
(1) Кандидатурите на учебните центрове за организиране на специализирани курсове за експерти по ОВОС се разглеждат от комисията по чл. 6, ал.1.
(2) Сертификатите на учебните центрове, с които им се дава право да провеждат специализирани курсове за експерти по ОВОС, се издават от министъра на околната среда въз основа на решение на комисията по чл. 6, ал.1.
(3) Сертификатите по ал.2 се издават за срок 5 години.
(4) Продължаването на срока на валидност на сертификатите се извършва при условията и по реда на първоначалната акредитация, като към документите по чл. 10, ал.2 допълнително се прилага информация за проведените курсове и за броя на обучените експерти.

Чл.12.
(1) Разходите на учебните центрове за обучението на експертите по ОВОС са за сметка на обучаваните, като таксата за обучение са обявява предварително.
(2) Заявленията по чл. 5, ал.1 и чл. 10, ал.2, т.1 се завеждат в деловодството на Министерството на околната среда след заплащане на такса съгласно § 8 на Закона за опазване на околната среда.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. (изм.,ДВ,бр.114 от 1997 г.) Тази наредба се издава на основание чл.21, ал.1 на Закона за опазване на околната среда.

§ 2.
(1) Заявленията за акредитиране на учебни центрове през 1995 г. се подават в срок до 2 месеца след обнародването на наредбата в "Държавен вестник".
(2) Заявленията за акредитиране на учебни центрове след изтичане на срока по ал.1 се разглеждат от комисията по чл. 6, ал.1 в края на всяка изтичаща година.

§ 3. (изм.,ДВ,бр.35 от 1996 г.) След 1 октомври 1996 г. доклади за ОВОС се възлагат само на лицензирани експерти.

§ 4. (нов, ДВ,бр.114 от 1997 г.) За кандидатите, започнали курс за експерти по ОВОС или подали заявление за издаване на лиценз по реда на чл. 4, т.1, се прилага действащата наредба до влизане в сила на нейното изменение и допълнение.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив