Наредба № 2 от 1998 г. за категоризиране на туристически обекти

МТТ

Държавен вестник брой: 101

Година: 1998

Орган на издаване: МТТ

Дата на обнародване: 12.12.2003

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се определят условията и редът за определяне категорията на туристическите обекти по чл.3, ал.3, т.1 от Закона за туризма, наричани по-нататък "туристически обекти", критериите за извършване на категоризиране, на отказ за издаване на удостоверение за категория и за понижаване на категория.
Чл.2. (1) Туристическите обекти, подлежащи на категоризиране по реда на тази наредба, са:
1. хотелите и другите места за настаняване, посочени в приложение No 1;
2. заведенията за хранене и развлечения, посочени в приложение No 2.
(2) Наредбата се прилага за всички хотели и места за настаняване и заведения за хранене и развлечения по ал.1 независимо от формата на собственост и начина на стопанисване, когато в тях търговци извършват туристическа дейност ресторантьорство или хотелиерство.
Чл.3. Категоризирането на хотелите и другите места за настаняване и на заведенията за хранене и развлечения е задължително условие за упражняване на хотелиерска, съответно ресторантьорска дейност в тях.

Раздел II
Система за категоризиране на местата за настаняване и на заведенията за хранене и развлечения

Чл.4. За категоризиране на местата за настаняване и на заведенията за хранене и развлечения се прилага петзвездна система, отговаряща на международните стандарти, на традициите в българския туризъм и на изискванията на тази наредба.
Чл.5. (1) Местата за настаняване се категоризират в следните категории:
1. категория "една звезда" - хотели, мотели, бунгала, къмпинги, семейни хотели (пансиони) и частни квартири;
2. категория "две звезди" - хотели, мотели, бунгала, къмпинги, семейни хотели (пансиони) и частни квартири;
3. категория "три звезди" - хотели, мотели, ваканционни селища, вили, бунгала, къмпинги, семейни хотели (пансиони) и частни квартири;
4. категория "четири звезди" - хотели, ваканционни селища и вили;
5. категория "пет звезди" - хотели, ваканционни селища и вили.
(2) Местата за настаняване по ал.1 се категоризират в категории "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди" съобразно задължителните нормативни изисквания по приложение No 3.
Чл.6. (1) Заведенията за хранене и развлечения се категоризират в категории "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди" съгласно приложение No 4.
(2) Заведенията за хранене и развлечения се категоризират в някоя от звездните категории по ал.1 съобразно задължителните нормативни изисквания по приложение No 5.
Чл.7. (1) Общите условия и минималните задължителни изисквания по чл.5 и 6 са еднакви за съществуващите и за новопостроените обекти. Съответствието или надвишаването на определени задължителни изисквания не може да компенсира несъответствието с други задължителни изисквания.
(2) В категоризираните туристически обекти могат да се предоставят и по-благоприятни условия и услуги от предвидените за дадената категория.
(3) При промяна на вида и категорията на туристическия обект се кандидатства за определяне на категория по общия ред, предвиден в раздел III.

Раздел III
Условия и ред за категоризиране на туристическите обекти

Чл.8. (1) Категорията на хотелите и другите места за настаняване по чл.20, ал.4 от Закона за туризма се определя със заповед на министъра на търговията и туризма по предложение на Централната експертна комисия по лицензиране и категоризация към Министерството на търговията и туризма.
(2) Централната експертна комисия по лицензиране и категоризация създава комисии по категоризиране на хотелите и другите места за настаняване, които се назначават от министъра на търговията и туризма или упълномощено от него лице, и могат да включват представители на местните, регионалните или браншовите туристически организации.
(3) Категорията на хотелите и другите места за настаняване с категория "една звезда", семейните хотели (пансионите) и частните квартири, обявени за настаняване на туристи, се определя със заповед на кмета на общината по местонахождението на съответния обект при спазване изискванията на тази наредба.
(4) За извършване на категоризацията на туристическите обекти кметът на общината може да създава специализирани отдели или комисии в общинската администрация.
(5) В комисиите по ал.2 за категоризиране на частни квартири се включват и длъжностни лица от съответните местни органи на ХЕИ.
Чл.9. (1) Категорията на заведенията за хранене и развлечения по чл.20, ал.5 от Закона за туризма се определя със заповед на министъра на търговията и туризма по предложение на Централната експертна комисия по лицензиране и категоризация към Министерството на търговията и туризма.
(2) Категоризацията по ал.1 Централната експертна комисия по лицензиране и категоризация извършва чрез комисиите по чл.8, ал.2.
(3) Категорията на заведенията за хранене и развлечения с категория "една звезда" или "две звезди" с изключение на тези, разположени в хотелите и другите места за настаняване, се определя със заповед на кмета на общината по местонахождението на съответния обект при спазване изискванията по тази наредба.
Чл.10. (1) Собственик на туристически обект, в който се извършва хотелиерство или ресторантьорство, или упълномощено от него лице подава заявление за категоризиране на обекта до съответния категоризиращ орган по чл.8 или 9. Заявлението е по образец съгласно приложение No 6, 6.1 или 6.2.
(2) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. удостоверение за актуална съдебна регистрация на собственика, ако той е търговец по смисъла на Търговския закон, с дата на издаване, предхождаща с не повече от 30 дни датата на подаване на заявлението;
2. копие от карта за идентификация по регистър "БУЛСТАТ", когато подлежи на регистрация в този регистър;
3. удостоверение за регистрация на търговския обект в съответната община, ако подлежи на такава регистрация;
4. формуляр за определяне на категорията съгласно приложение No 7 или 7.1;
5. сертификат за съответствие на обекта с изискванията за пожарна безопасност, издаден от съответните органи на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност";
6. акт за собственост на обекта;
7. акт за приемане на обекта или разрешение за ползване на новопостроен, реконструиран, модернизиран или разширен туристически обект, издадено от Държавната инспекция за териториалноустройствен и строителен контрол или от съответните общински органи;
8. нотариално заверено пълномощно, когато заявлението се подава от пълномощник;
9. документ за внасяне на съответната такса за разглеждане на документите, определен в тарифата за таксите, събирани по Закона за туризма.
(3) При необходимост категоризиращият орган може да изисква и други сведения и документи за проверка на данни и обстоятелства, свързани с процедурата по категоризация.
(4) За категоризиране на частни квартири собствениците или лица, упълномощени от собствениците и имащи право да отдават квартирите под наем, подават заявление по съответния образец съгласно ал.1 с приложени към него формуляр по ал.2, т.4, документ за собственост и нотариално заверено пълномощно, ако се подава от пълномощник.
(5) Когато местата за хранене в семеен хотел (пансион) се използват за хранене и на лица, които не са настанени в този хотел, те подлежат на категоризиране като заведения за хранене и развлечения по реда на тази наредба.
(6) При промяна на собствеността върху обект, категоризиран по реда на тази наредба, лицето, придобило собствеността, подава заявление за категоризиране по общия ред, предвиден в тази наредба.
(7) При преобразуване на търговско дружество или при промяна фирмата на търговец, собственик на категоризиран обект, съответният търговец подава в Министерството на търговията и туризма или в съответната община заявление за отразяване на промяната в регистъра на издадените удостоверения с приложено към него копие от съдебното решение за вписване на преобразуването, съответно промяната на фирмата, в търговския регистър и документ за внасяне на съответната такса.
Чл.11. (1) Категоризирането се извършва в срок до 4 месеца от датата на приемане на документите по чл.10.
(2) Когато комисията по чл.8, ал.1 констатира непълноти в представените от търговеца документи за категоризиране на обекта, му дава 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите или за предоставяне на сведенията и документите по чл.10, ал.2.
(3) В рамките на процедурата по категоризация и в резултат на проверки на място комисиите по чл.8, ал.2 и чл.9, ал.2 изготвят констативни протоколи, съдържащи предложение за определяне на категорията на съответния обект съгласно изискванията на тази наредба.
(4) Възражения на лицето, подало заявление за категоризация, по констативния протокол по ал.2 се отразяват при подписването му на място след приключване на проверката.
(5) Категорията на съответния туристически обект се определя за срок три години със заповед на съответния категоризиращ орган по чл.8 или 9.
(6) Удостоверението за категория на обекта се издава за срок три години.
(7) Съобщаването на собственика на срока по ал.2 и на заповедта на съответния категоризиращ орган по ал.5 се извършва по реда на Закона за административното производство.
(8) Заповедта за определяне на категория подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
(9) След подаване на заявлението по чл.10 и до издаването на удостоверение за категория на съответния обект търговецът продължава да осъществява дейността си в този обект.
(10) Удостоверението за категория се поставя на видно място в туристическия обект.
(11) Дубликат от издадено удостоверение за категория се издава по молба на собственика в случай на загубване или унищожаване на първоначално издаденото удостоверение. Обстоятелствата, при които е загубено или унищожено удостоверението, се декларират от собственика или неговия пълномощник в писмена декларация до категоризиращия орган. За издаването на дубликат се заплаща съответната такса, определена в тарифата за таксите, които се събират по Закона за туризма.

Раздел IV
Регистър на издадените удостоверения. Такси

Чл.12. (1) Хотелите и другите места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, за които е издадено удостоверение за категория, се вписват в специални публични регистри на органите по чл.8 или 9.
(2) В съответния регистър по ал.1 се вписват входящият номер на документите, наименованието и адресът на собственика на обекта, ЕГН или идентификационният код по регистър "БУЛСТАТ", ако подлежи на вписване в този регистър, видът и адресът на обекта, номерът на заповедта на съответния категоризиращ орган за определяне на категорията, за отказ или за отнемане на категорията и поредният номер на удостоверението за категория. При издаване на дубликат това обстоятелство се отбелязва в регистъра.
(3) Удостоверението за категория на туристическия обект се издава по образец, одобрен от министъра на търговията и туризма, и се подписва от съответния категоризиращ орган по чл.8 или 9.
(4) Категоризираните обекти трябва да притежават категорийна символика, която включва:
1. удостоверение за категория по ал.3;
2. стандартизиран отличителен знак (табела) за категорията на обекта;
3. дискета, съдържаща печатен символ на обекта, който се поставя върху документите, рекламните и други материали, издавани от търговеца във връзка с дейността му в този обект.
(5) Табелата по ал.4, т.2 се поставя на главния вход на туристическия обект.
(6) На категоризираните частни квартири се предоставя редуцирана категорийна символика, включваща удостоверение за категория и стикер.
Чл.13. (1) Собственик, който желае да продължи осъществяването на туристическа дейност в категоризиран обект, подава заявление по реда на чл.10 за категоризиране на обекта преди изтичане срока на удостоверението за категория на този обект.
(2) Промени в категорията на хотелите и другите места за настаняване и на заведенията за хранене и развлечения се извършват по общия ред чрез подаване на заявление по реда на чл.10.
Чл.14. (1) За категоризирането на хотелите и другите места за настаняване и на заведенията за хранене и развлечения се заплащат такси в размери, определени в тарифата за таксите, които се събират по Закона за туризма.
(2) В таксите за издаване на удостоверение за категория се включва и стойността на категорийната символика по чл.12, ал.5.
(3) Сумите за категоризиране се внасят по сметка на съответния категоризиращ орган по чл.8 или 9 съобразно това, кой от тях извършва категоризацията.
(4) При получаване на удостоверението за категория на съответния туристически обект търговецът, подал заявлението по чл.10, представя документ за внасяне на съответната такса за издаване на удостоверението.

Раздел V
Отказ за определяне на категория. Понижаване на категория

Чл.15. (1) Категоризиращият орган по чл.8 или 9 отказва определянето на заявената от търговеца категория, когато:
1. не бъдат отстранени непълнотите в документите по чл. 10 в срока по чл.11, ал.2 или не бъдат представени допълнително поисканите сведения и документи;
2. неизпълнение на изискванията и нормативите по отношение на съответния вид туристически обект, определени в тази наредба.
(2) Заповедта на категоризиращия орган, с която се отказва определянето на заявената категория, подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
(3) В случаите по ал.1, т.2 съответният категоризиращ орган определя категория, различна от заявената, а когато няма по-ниска категория отказва определянето на категория.
(4) Когато в резултат на определянето на категория, различна от заявената, се променя категоризиращият орган по чл.8 или 9, органът, до когото е подадено заявлението, уведомява лицето, подало заявлението за категоризация, до кого следва да подаде заявлението и му връща документите. В този случай таксата по чл.10, ал.2, т.9 не се възстановява.
Чл.16. (1) Категоризиращият орган по чл.8 или 9 може да понижи категорията на туристически обект при:
1. неизпълнение на изискванията и нормативите по отношение на съответния вид туристически обект, определени в тази наредба;
2. неподаване на заявление за издаване на лиценз за съответния вид туристическа дейност, когато притежаването на такъв се изисква от Закона за туризма, в срок един месец след определянето на категорията на обекта;
3. системни нарушения на качеството на туристическото обслужване, констатирани от контролните органи.
(2) Министърът на търговията и туризма, съответно кметът на общината, въз основа на констатациите на контролните органи по чл.32, ал.1 от Закона за туризма и по тяхно предложение издава заповед, с която:
1. нарежда да се понижи категорията на туристическия обект или
2. прекратява преписката по налагане на принудителна административна мярка.
(3) Категоризиращият орган по чл.8 или 9 отнема категорията на туристически обект при:
1. прекратяване извършването на туристическа дейност в обекта или
2. промяна вида на туристическия обект.
(4) В случаите по ал.3, т.2 собственикът подава документи за определяне на категория по общия ред, предвиден в раздел III.
(5) Длъжностните лица на Националната комисия по търговията към Министерството на търговията и туризма могат да налагат принудителна административна мярка "временно затваряне на туристическия обект".
(6) Туристическите организации могат да подават писмени сигнали до министъра на търговията и туризма или до съответния кмет за неспазване на изискванията за съответната категория и за качеството на туристическия продукт.
(7) Принудителните административни мерки по ал.2 или 5 или заповедта за отнемане на категорията по ал.3 могат да се обжалват по реда на Закона за административното производство.
(8) След влизането в сила на заповедта за понижаване на категорията на обекта или за отнемането є контролните органи по чл.32, ал.1 от Закона за туризма изземват категорийната символика на обекта и я предават на съответните длъжностни лица на Министерството на търговията и туризма или на общината за обявяването є за невалидна и за вписване на понижаването или отнемането в съответния регистър на категоризиращия орган по чл.8 или 9.
(9) След влизането в сила на заповедта за понижаване на категорията на обекта на собственика се предоставя нова категорийна символика за обекта за негова сметка.
Чл.17. На длъжностните лица, извършващи контролна дейност, се издава документ за легитимация, който те са длъжни да носят при извършване на проверките и да представят при поискване от проверяваните лица.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Министърът на търговията и туризма дава указания по прилагането на наредбата.
§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.20, ал.1 от Закона за туризма.
§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
§ 4. След влизането в сила на тази наредба заявления за категоризиране на туристическите обекти по тази наредба се подават, както следва:
1. за категоризираните обекти по реда на Наредбата за категоризиране на хотелите и другите средства за настаняване, приета с ПМС No 331 от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 45 от 1997 г.) - един месец преди изтичане на 3 години от датата на издаване на удостоверението за категория;
2. за категоризираните обекти по реда на Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения, приета с ПМС No 331 от 1994 г. - един месец преди изтичане на 3 години от датата на издаване на удостоверението за категория;
3. за некатегоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, както и за тези, за които са изтекли 3 години от датата на издаване на удостоверението за категория - в едномесечен срок от влизането в сила на наредбата.
Министър: В. Василев

Приложение No 1 към чл.2, ал.1, т.1

Хотели и други места за настаняване - видове и основна характеристика

1. Хотел - общодостъпно място за подслон с минимум 10 стаи търговска площ, което предлага основни и допълнителни услуги, свързани с пребиваването на гостите. Хотелите са:
а) според периода на експлоатация - целогодишни и сезонни (в експлоатация само през определени периоди от годината);
б) според териториалното си разположение - морски, планински, градски и в други населени места;
в) според предназначението им - климатобалнеолечебни, бизнес-хотели, специализирани (за различен вид туризъм - селски, ловен, спортен и др.);
г) особен вид хотел е апартаментният или студийният хотел, разполагащ само с апартаменти или студиа със съоръжения и обзавеждане за съхранение, подготовка и консумация на храна;
д) хотел тип "резиденс" - средство за подслон с висок комфорт и нетрадиционно обслужване - категория "четири звезди" или "пет звезди" независимо от броя на стаите, изградено при пълна свобода на проектиране и архитектурно-творчески решения (резиденции, старинни сгради, сгради - паметници на културата, замъци и др.).
2. Мотел - вид крайпътен хотел за пребиваване и обслужване на автотуристи, разположен извън населено място до активен транспортен възел или автомагистрала. Мотелите могат да бъдат и в специализирани зони (крайпътни туристически комплекси).
3. Вила - самостоятелно място за настаняване, масивна сграда с ниска етажност, притежаваща минимум: входно антре (преддверие), хол, спалня, детска стая, обзаведена кухня, столова и санитарен възел.
4. Бунгало - място за настаняване, изградено от леки строителни конструкции, предимно за сезонна експлоатация, без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел.
5. Туристическо ваканционно селище - самостоятелна териториално обособена група или групи от вили, бунгала, по изключение хотели и други места за настаняване, с комплексно изградена инженерна и туристическа инфраструктура и с широка гама от услуги - спортни, развлекателни и други.
6. Къмпинг - охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги. На територията на къмпинга могат да се разполагат бунгала, каравани (временно стационарно подвижно (колесно) средство за подслон без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел), други места за настаняване, хранене и търговия.
7. Семеен хотел (пансион) - помещения или сгради за хотелиерска дейност с подходящо архитектурно оформление от жилищния или вилния фонд на гражданите до 15 стаи търговска площ или 30 легла, предоставени за настаняване на туристи. Пансионите са със самостоятелни санитарни възли и със собствено или централно отопление. В тях се извършва адресна регистрация при условията и по реда на хотелите. Съобразно категорията се предлагат храна на гостите, битови и други допълнителни услуги. Организацията на работа и туристическото предлагане е на семеен принцип.
8. Частна квартира - самостоятелни стаи (до 5 броя) и апартаменти от личния жилищен фонд на населението, разположени в сгради с подходящо архитектурно оформление и местоположение. Те разполагат с бани, санитарни възли, кухня или кухненски бокс и отопление.

Приложение No 2 към чл.2, ал.1, т.2

Заведения за хранене и развлечения - видове и основна характеристика

I. Ресторанти:

1. Класически - предлагат широк и разнообразен асортимент от висококачествена собствена кухненска и сладкарска продукция, фирмени ястия и десерти, плодове, специалитети, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки и създават условия за отдих и развлечения. Обслужването на клиентите е с квалифицирани сервитьори, с използване на специални форми на сервиране. Биват целогодишни и сезонни.
2. Специализирани - асортиментът се базира на даден основен продукт - риба, дивеч, птици, вегетариански, диетични, барбекю, брасери и др. Същевременно се предлага съпровождащ асортимент от тестени и сладкарски изделия и ограничен асортимент от безалкохолни и алкохолни напитки в зависимост от характера на предлаганите ястия. Някои обекти могат да бъдат и тематични ресторанти с персонал, съчетаващ качествата на сервитьор и аниматор. Към тези заведения спадат и клуб-ресторантите за клиенти с тясно определени интереси. Специализирани ресторанти са и:
а) брасери - общодостъпно заведение за хранене към хотелския комплекс в непосредствена връзка с хотела;
б) барбекю - заведение, предлагащо основно богата гама от печени на скара или плоча меса (риба, пилешко, телешко, свинско и др.);
в) грил - общодостъпно заведение с предлагане закуски и меса на грил.
3. Ресторанти с българска кухня - предлагат предимно българска национална и регионална кухня и напитки. Има своеобразни български мотиви в интериора, униформеното облекло, обзавеждането със съдове, инвентар и др. Изпълнява се български фолклор. Тук се включва и гостилницата като заведение, което предлага предимно готвени ястия и ограничен асортимент от напитки.
4. Ресторанти с чуждестранна кухня - френска, италианска, китайска, японска и др. Базират се на съответните национални кухни и напитки и на техните критерии и традиции за вътрешно архитектурно обзавеждане, посуда, инвентар, облекло на обслужващия персонал и музикални изпълнения.
5. Атракционно-тематични (шатри, кошари, колиби, фрегати, воденици, пикник, механа, битова къща, ханче, странноприемница и др.) - имат характерен архитектурен вътрешен и външен облик, с подходящ широк тематичен асортимент от ястия, напитки и артистично-музикална програма.

II. Заведения за бързо обслужване - предлагат ограничен типизиран асортимент от кулинарна продукция, приготвена предимно от месни и тестени полуфабрикати, яйца, топли и студени безалкохолни и алкохолни напитки, бира, захарни и сладкарски изделия. Имат висока пропускателна способност. Основната форма на обслужването е самообслужването. Може да се предлага в комбинирана форма на обслужване - барова и със сервитьори. Те са следните видове:
1. Снекбар - предлагат специалитети, печени на скара или на плоча, ограничен асортимент от супи, бульони, салати и десерти, топли и студени напитки от обширен бар-плот и непосредствен контакт на клиента с приготвящите продукцията.
2. Бистро - заведение за бързо хранене, подобно на снекбар, без широки бар-плотове за предлагане и по-ограничен асортимент от закуски и напитки.
3. Фаст-фууд - група заведения от типа на "Макдоналдс", "Гуудис", "Бургеркинг", "Кентъки Фрайт Чикън" и др., предлагащи бургери, обработени на специален топлинен апарат, големи кюфтета, бифтек, пържени картофи, сосове и салати, пиво и безалкохолни напитки, с характерен интериор и начин на обслужване в подходяща посуда и прибори за еднократна употреба.
4. Пицария - предлагат се пици, тестени изделия от кроасаново тесто със или без пълнеж, лазаня, спагети, макарони и др. с различни сосове и притурки, както и вино, пиво и безалкохолни напитки.
5. За топли закуски:
а) шкембеджийница, кебапчийница и др. - тясно профилирани заведения с ограничен асортимент от топли и студени закуски, чорби и ястия от субпродукти, кюфтета, кебапчета, карначета, шишчета и др., както и пиво и безалкохолни напитки;
б) баничарница, мекичарница и др. - предлагат разнообразни тестени произведения: баници, бюреци, тиквеник, щрудел, мекици, тутманик, милинки, кифли, кроасани и др., както и напитки, кисело и прясно мляко, айран, сокове и др.

III. Питейни заведения - предлагат богат асортимент от напитки (концентрати, вина, пиво, безалкохолни напитки и др.) и закуски към тях. Те са следните видове:
1. Кафе-аперитив - луксозно заведение, предлагащо богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, топли напитки, видове кафета със закуски, деликатеси, ядки и др.
2. Винарна - заведение, предлагащо богат асортимент от наливни и бутилирани вина, в това число и маркови, от определени региони и др. Има условия за дегустирането им с подходящи мезета.
3. Пивница-кръчма - заведение, предлагащо разнообразен асортимент от наливни и бутилирани алкохолни и безалкохолни напитки и закуски. В малките селища пивниците могат да бъдат съчетани с търговска дейност с бакалски и друг вид стоки, които могат да бъдат категоризирани в категория "една звезда".
4. Бирария - заведение, предлагащо определен асортимент от наливна и бутилирана бира със съпътстващи топли и студени закуски, в това число и скара.
5. Коктейл-бар - заведение, предлагащо предимно алкохолни и безалкохолни коктейли, ядки, сладкарски и захарни изделия.
6. Бюфет, павилион, каравана - предлагат ограничен асортимент предимно от готови стоки, студени и топли закуски, тестени и захарни изделия, пиво, топли и безалкохолни напитки и ограничен асортимент алкохолни напитки.

IV. Кафе-сладкарници:

1. Кафе-сладкарница - предлага богат асортимент от сладкарски изделия (предимно собствено производство), сладолед и сладоледени специалитети, безалкохолни напитки и коктейли, топли напитки (кафе, чай, какао), топли и студени закуски и ограничен асортимент алкохолни напитки (ликьори, коняк, вермут и др.).
2. Сладоледен салон - сладкарница с преобладаващ асортимент от разнообразни сладоледи на млечна, фруктова, сметанова и друга основа, сладоледени специалитети, сладоледени торти, пасти, шейкове, айскафе, сокове, нектари и др.
3. Кафе-концерт - освен основния за кафе-сладкарница асортимент предлагат и концертна или оркестрова програма.
4. Кафе-театър - освен основния за кафе-сладкарница асортимент предлага камерни и театрални постановки.
5. Кафе с игри (кафене) - освен основния за кафе-сладкарница асортимент предлагат тихи игри (шах, табла, карти, билярд, моникс, електронни и др.).
6. Кафе-клуб - заведение за клиенти с карти и определени интереси.
7. Кафетерия - заведения на оживени търговски улици, площади, пазари, гари и др. с предлагане на разнообразни топли напитки (кафе, чай и др.), безалкохолни напитки, студени и топли сандвичи, захарни и шоколадови изделия.
8. Чайна - заведение, характерно за планинските райони и туристическите комплекси, с предлагане на топли тонизиращи и слабоалкохолни напитки (чай, билкови отвари, кафе, горещ шоколад, какао, грог, пунш, греяни вина, закуски и др.).

V. Барове - предлагат богат асортимент висококачествени местни и вносни алкохолни напитки, коктейли, безалкохолни напитки, студени закуски, ядки, кафе, луксозни сладкарски и захарни изделия. Обслужването е комбинирано - барова форма и със сервитьори. Баровете могат да бъдат дневни и нощни.
1. Дневни барове - могат да се специализират като:
а) барове към хотелски комплекси - бар- фоайе, бар спортен център (басейн) или бар конгресен център;
б) самостоятелни барове - всички барове в търговски комплекси, площади, оживени улици;
в) млечен бар - предлага всички видове млека, млечни коктейли, сладоледи, сладкарска продукция и фруктови салати;
г) кафе-бар - предлага всички видове кафета, безалкохолни напитки, сокове, нектари, алкохол, сушени плодове и др.;
д) коктейл-бар - предлага богат асортимент предимно от алкохолни и безалкохолни коктейли.
2. Нощни барове - видове:
а) без програма;
б) с програма;
в) бар-вариете с богата музикално-артистична програма на специална сцена;
г) казино - заведение за развлечение с игрални зали за ротативки, електронни игри, маси "блек джак", класическа рулетка, бакара и др. с барово обслужване на най-високо ниво;
д) дискотека - заведение, предимно за танцуване, с голям дансинг и обширни бар-плотове;
е) кабаре, стриптийз бар и други подобни.

Приложение No 3 към чл.5, ал.2

Задължителни нормативни изисквания към местата за настаняване

I. 1. Общи задължителни изисквания за отделните категории хотели:

I.1. А. Една звезда:

1. Самостоятелна или част от сграда с фирмен надпис.
2. Главен вход за пътници и багаж (1 секция), ползва се и като стопански.
3. Пътнически асансьор за сгради над 3 етажа.
4. Отопление през зимния сезон.
5. Вентилация на санитарния възел.
6. Телефони на рецепцията и каска за градски и междуселищни разговори.
7. Съответствие с всички нормативни изисквания на органите на ХЕИ, пожарна и аварийна безопасност, РИОС, ДВСК, ТОА и МВР.
8. Място за регистрация на гостите с касов апарат, сейф за ценности, ключарник.
9. Стаи - врата със секретна брава, преддверие с гардероб, легла с матрак (по изключение пружина), нощни шкафчета и лампи, масичка, стол, пердета.
10. Санитарен възел - тоалет, душ, мивка, огледало (по изключение етажни санитарни възли).
11. Помещение за съхранение на бельо, консумативи.
12. Обзавеждане, аксесоари, бельо, консумативи да задоволяват най-необходимите нужди на гостите.
13. Зала за закуски или малко заведение за хранене.
14. Осигурена безопасност на клиентите.
15. Персоналът да отговаря на изискванията за категорията.

I.1. Б. Две звезди:

1. Самостоятелна сграда със светлинен фирмен надпис.
2. Главен вход за пътници и багаж с 1 секция; стопански вход с рампа (ползва се и от персонала); вход за ресторантската част.
3. Охраняван и осветен паркинг.
4. Приемно фоайе - с подходяща мебелировка, телевизор, телефонни каски за градски и междуградски разговори, автомат за лъскане на обувки.
5. Асансьори - пътнически (използват се и за стопански цели, и от персонала) за сграда с повече от 3 етажа.
6. Отопление за стаите и общите помещения за целогодишните хотели, топла вода.
7. Вентилационна система за санитарните възли.
8. АТЦ с телефони по стаите (изключение за обекти в труднодостъпни райони, отдалечени от селищни центрове и със затруднени пощенски връзки).
9. За планинските хотели - агрегат за аварийно захранване.
10. Съответствие с всички нормативни изисквания на органите на ХЕИ, пожарна и аварийна безопасност, РИОС, ДВСК, ТОА и МВР.
11. Рецепция с електронно-касов апарат, ключарник, скрит от погледа на клиента и с прорез на плота за приемане на ключовете, и часовник - стенен, сейф за съхранение на ценности.
12. Стаи:
врата със стабилна брава;
преддверие с гардероб, порт-манто и огледало в цял ръст;
пердета, легла с матрак и покривка, нощни шкафчета с лампи, тоалетка с огледало, столове, телефон, худ. произведение;
хотелско бельо, кърпи и консумативи съобразно изискванията за категорията.
13. Апартаменти - една ос с хол и спалня с подходяща мебелировка, санитарен възел, телевизор, художествена украса.
14. Санитарен възел - мивка, огледало, душ, душово корито при строителна възможност с душова завеса.
15. Камериерски офиси - достатъчни за нормална работа - с възможност за съхранение на бельо и консумативи.
16. Заведения за хранене и развлечения:
ресторант със самостоятелен вход;
бар-фоайе или кафе-сладкарница.
17. Услуги - информация, обмяна на валута, вещи под наем, битови услуги, пощенски услуги и др.; щанд за сувенири и най-необходими стоки.
18. Сигурност - осигурена безопасност и спокойствие на гостите.
19. Персонал - да отговаря на изискванията за категорията.

I.1. В. Три звезди:

1. Самостоятелна сграда със светлинен фирмен надпис.
2. Главен вход с козирка с 2 секции - за пътници и багаж; стопански вход с филтър за ползване от персонала; вход за ресторантската част.
3. Охраняван и осветен паркинг.
4. Приемно фоайе с подходяща мебелировка, телевизори, помещения за багаж и санитарен възел, телефонни кабини (каски) за градски и междуселищни връзки, автомат за лъскане на обувки.
5. Асансьори (пътнически и стопански) за сгради с повече от 3 етажа. При наличие на панорамно заведение - самостоятелен директен асансьор.
6. Цялостно централно или местно отопление, топла вода.
7. Вентилационна система за санитарните възли.
8. Шумоизолация на цялата сграда.
9. Многоканална сателитна система за телевизионни предавания и неколкоканална озвучителна уредба в стаите.
10. Охранителна инсталация (СОТ), охрана.
11. АТЦ (телефони в стаите).
12. Двойно електрическо захранване.
13. Съответствие с всички нормативни изисквания на органите на ХЕИ, пожарна и аварийна безопасност, РИОС, ДИТСК, ТОА и МВР.
14. Рецепция - с 2 до 3 секции (настаняване, каса, информация и обмяна), компютър с печатащо устройство, ключарник, скрит от погледа на клиентите с прорез на плота за приемане на ключовете, помещения за обработка на документацията, гардероби и санитарен възел за персонала; индивидуални касети за съхранение на ценности; стенен часовник.
15. Стаи:
стабилна врата с автоматично заключваща се брава;
преддверие с гардероб, порт-манто и огледало в цял ръст;
легла или спални с кувертюри, матрак, пердета, нощни шкафчета с лампи, тоалетна масичка (писалище) с огледало, фотьойли или тапицирани столове, багажник, телевизор с дистанционно управление, минибар за целогодишни хотели, телефон, озвучителна уредба;
картина, цветно петно;
нестандартно обзавеждане;
хотелско бельо, кърпи, аксесоари и консумативи съгласно изискванията на категорията.
16. Санитарен възел:
мивка с плот с голямо огледало, вана (по изключение душово корито) със завеса (кабина), подвижен душ, необходимите аксесоари;
хотелско бельо, кърпи и консумативи съгласно изискванията за категорията;
обезопасен контакт.
17. Апартаменти - на две оси, хол и една или две спални с нестандартно обзавеждане и санитарен възел към всяка спалня и отделен тоалет към хола. Озеленяване и художествена украса.
18. Камериерски офис - със санитарни възли, възможност за съхранение на бельо, консумативи и хотелска техника.
19. Заведения за хранене и развлечения:
ресторант със самостоятелен вход и отделни зали;
бар-фоайе;
кафе-сладкарница (брасери).
20. Услуги - информация, обмяна на валута, кредитни карти, бизнесуслуги, пране, гладене, химическо чистене, вещи под наем, рум-сървиз, търговски магазин, преса, повикване такси и др.
21. Сигурност - осигурена безопасност и спокойствие на гостите, СОТ.
22. Персонал - по професионална и езикова подготовка, униформено облекло и отличителни знаци да отговарят на изискванията за категорията.

I.1. Г. Четири звезди:

1. Самостоятелна сграда със светлинен фирмен надпис и подходящо месторазположение.
2. Пилони за знамената пред сградата или на самата сграда.
3. Главен вход с козирка за превозни средства, многосекционен - служебен вход с филтър за персонала; стопански вход с рампа и филтър и самостоятелни входове за заведенията за хранене и развлечения и за конгресния, спортен и търговски тракт.
4. Топъл гараж с връзка към хотела с минимални автоуслуги и открит осветен паркинг.
5. Приемно фоайе - просторно, с луксозен интериор, озеленяване и декорация, помещения за багажа, санитарен възел, телефонни каски с магнитни карти, телефони за вътрешна връзка, озвучаване.
6. Асансьори:
пътнически (модерно оборудвани) за хотелските стаи, спортно-занимателния тракт и панорамните заведения, ако има такива;
товарни (стопански);
служебен;
за рум-сървиза (допуска се ползването и на товарните);
7. Отопление - централно или местно, с възможност за регулиране температурата на отделните помещения от клиента.
8. Климатична инсталация (без хотелските стаи).
9. Вентилационна система за санитарните възли.
10. Многоканална сателитна система и озвучаване.
11. Шумоизолация на всички помещения.
12. Охранителна система.
13. АТЦ със съвременна технология с директни външни и вътрешни връзки (програмирани телефони, пейджъри и др.).
14. Компютъризация на най-важните функционални звена в комплекса.
15. Пожароизвестителна и пожарогасителна система.
16. Двойно електрозахранване и агрегат за резервно захранване.
17. Перално стопанство и химическо чистене.
18. Клетки за кучета.
19. Съответствие с всички нормативни изисквания на органите на ХЕИ, пожарна и аварийна безопасност, РИОС, ДИТСК, ТОА и МВР.
20. Рецепция:
многосекционна (отделни секции за всички функционални звена), изцяло компютъризирана, с електронна часовникова инсталация за българско, средноевропейско и задокеанско часово време;
спомагателни служебни помещения, технологично обзаведени за обработка на документация;
санитарен възел за персонала;
ключарник, скрит от погледа на клиента с прорез на плота за приемане на ключове;
пренасяне на багажа до стаите;
помещение със сейфове за съхранение на ценности;
работни места за старши пиколото и управителя на фоайето.
21. Стаи с дневна и нощна част:
масивни врати с автоматично заключващи се брави с повишена сигурност и шпионка;
преддверие, гардероб, порт-манто и огледала в цял ръст;
легла или спални с матраци, кувертюра, завеси или щори, разнообразна художествена украса и декоративни елементи;
луксозен интериор, хотелско бельо, кърпи, консумативи и разнообразни екстри по индивидуална поръчка;
телефон, телевизор с дистанционно управление, минибар.
22. Санитарен възел:
вана с ръкохватка, статичен и подвижен душ, мивка с плот, голямо огледало, алармен сигнал към ваната;
телефон-дериват, обезопасен контакт, бански аксесоари и богата козметика.
23. Апартаменти - различни по вид, с две и повече оси, с луксозно обзавеждане и декорация, хол, спалня, санитарен възел към всяка спалня и отделен тоалет към хола, разнообразни екстри; в студийните апартаменти - кухненски бокс с минитрапезария, посуда и прибори.
24. Камериерски офиси - на всеки етаж със санитарни възли, помещения за бельо, консумативи, обслужваща техника, в близост до стопанския асансьор.
25. Заведения за хранене и развлечения:
основен ресторант със самостоятелни зали;
ресторант с българска кухня;
кафе-сладкарница;
бар-фоайе;
офис за рум-сървиз;
панорамно заведение (съобразно обекта);
банкетно-конгресен тракт (в зависимост от предназначението на обекта).
26. Услуги:
информация, обмяна на валута, кредитни карти, бизнесуслуги, фризьорски салон, търговски тракт, битови услуги, почистване на обувки;
закрит или открит плувен басейн - медицински кабинет, фитнесцентър, сауна, преса.
27. Сигурност - денонощна охрана и СОТ.
28. Персонал - по професионална и езикова квалификация, униформено облекло и отличителни знаци да отговаря на изискванията за категорията.

I.1. Д. Пет звезди:

1. Самостоятелна представителна сграда със светлинни фирмени и рекламни надписи в подходящо оформена среда.
2. Пилони пред сградата - достатъчен брой за поставяне на знамена при държавни, правителствени и конгресни мероприятия.
3. Главен вход с козирка за превозни средства, многосекционен, с автоматично отварящи се врати: служебен вход с филтър; самостоятелни входове за заведенията за хранене и развлечения, за конгресния, спортно-занимателния и търговския тракт.
4. Топъл гараж с връзка към хотела с автосервизни услуги и мивка и охраняем открит или закрит осветен паркинг.
5. Приемно фоайе с необходимата разгърната площ с луксозен интериор, изработен по индивидуален проект, богата декорация и озеленяване (цветни кътове, алпинеуми, водоскоци, фонтани и др.); помещения за багаж; индивидуални сейфове за багаж; санитарен възел с преддверие; телефонни каски с магнитни карти; телефони за вътрешни връзки, монитори за вътрешна информация и реклама, часовникова система с българско, средноевропейско и задокеанско часово време.
6. Асансьори:
пътнически - луксозно оборудвани, озвучени и със служебно обслужване за хотелските стаи, спортно-занимателния тракт, топлия гараж и панорамните заведения;
товарни (стопански);
служебни (персонални);
за рум-сървиза.
7. Цялостна климатично-отоплителна инсталация на хотелския комплекс, включително стаите и санитарните възли с ароматизатор на въздуха.
8. Многоканална сателитна система и пълно озвучаване на сградата.
9. Пълна шумоизолация на хотелските стаи и общите помещения.
10. Висококачествена охранителна система.
11. Автоматична телефонна централа (АТЦ) със съвременна технология, външни и вътрешни директни връзки, включена в компютърната система; програмирани телефонни апарати, безжични телефони, пейджъри и др.
12. Компютъризация на всички функционални звена в комплекса с възможности за включване в "Интернет".
13. Надеждна пожароизвестителна и пожарогасителна система.
14. Най-малко двойно електрическо захранване и агрегат за аварийно захранване.
15. Перално стопанство и химическо чистене.
16. Удобства за инвалиди.
17. Клетки за кучета.
18. Съответствие с всички нормативни изисквания на органите на ХЕИ, пожарна и аварийна безопасност, РИОС, ДИТСК, ТОА и МВР.
19. Рецепция:
многосекционална (настаняване, резервации, ключарник, каса, обмяна на валута, информация и др.), изцяло компютъризирана, със самостоятелни служебни помещения за обработка на документация, съоръжени с необходимата техника;
битов комплекс с воден филтър за персонала;
ключарник, скрит от погледа на клиента с прозорец на плота за приемане на ключовете;
салон за VIP - гости;
работни места за старши пиколото и управителя на фоайето (лобимениджъра);
пренасяне багажа до стаите с придружаване на гостите, експресен чек-аут, трансферен микробус.
20. Стаи с дневна и нощна част:
масивни врати с автоматично самозаключващи се брави с повишена сигурност, плюс шпионка;
преддверие с гардероб, порт-манто и огледало в цял ръст;
легла или спалня с матрак, кувертюра, завеси или щори, богата оригинална художествена или декоративна украса (картини, графики, пана, пластики, цветни петна и др.);
луксозен интериор, хотелско бельо, кърпи, консумативи и екстри по специална поръчка;
телефон на нощното шкафче, телевизор с дистанционно управление, минибар, възможност за връзка с "Интернет", вградени сейфове за ценности, най-разнообразни екстри, рекламни и информационни материали.
21. Санитарен възел:
вана - разнообразна по форма и с големи размери, с ръкохватки, алармирана, подвижни душове, мивка с голям плот и голямо огледало;
озвучителна уредба, телефонен дериват, статичен сешоар, обезопасен контакт, богата аксесоарна част и банска козметика.
22. Апартаменти - различни по вид, на три и повече оси, и тип "президентски" с луксозно обзавеждане, озеленяване и декорация, просторен хол, една или повече спални със самостоятелни санитарни възли и отделен тоалет към хола.
23. Камериерски офиси - на всеки етаж със санитарни възли, помещения за бельо, консумативи, обслужваща техника, свързани със стопански асансьор.
24. Заведения за хранене и развлечения:
основен ресторант със самостоятелни зали;
специализирани ресторанти;
ресторанти с национална (българска и чуждестранна) кухня;
кафе-сладкарница;
брасери;
бар-фоайе;
нощен бар-вариете или казино;
панорамно заведение (съгласно проекта);
банкетно-конгресен тракт;
офис за рум-сървиз.
25. Услуги:
най-разнообразна информация, обмяна на валута, кредитни карти, чекове, бизнесцентър, конгресен, търговски и спортно-занимателен тракт (съобразно проекта - фитнес, сауна, тангентор, солариум, физиотерапия, масаж, кортове, игрища, боулинг и др.);
плувен басейн, дамски и мъжки фризьорски салон и козметика, рент-а-кар, битови услуги, медицински кабинет, преса, почистване обувки от персонала, 24-часов рум-сървиз.
26. Сигурност - денонощна охрана и СОТ за осигуряване на максимално спокойствие и сигурност на гостите.
27. Персонал - най-висока професионална и езикова квалификация, униформено облекло и отличителни знаци, отговарящи на всички изисквания на категорията.

I.2. Специфични задължителни изисквания за отделните категории хотели:

I.2.1. Изисквания към изграждането на хотела:

Категория

Входове, паркинги, стълби, асансьори, фоайе, рецепция

* **

главен вход: една секция за пътници и багаж; стопански вход с рампа; вход за заведение за хранене и развлечения; открит охраняем паркинг с осветление - места за паркиране 15 % спрямо броя стаи; стълби за хотелски гости; пътнически асансьор; работно място за администратора; телефонни кабини във фоайето.

**

открит охраняем паркинг с осветление - места за паркиране 20 % спрямо броя стаи; помещение за обработка на документацията; сейфове за съхранение ценности на гости; помещение за багаж 4 - 8 кв. м; гардероб и санитарен възел за персонала; WC за хотелски гости; лоби бар.

*** *****

главен вход: две секции - за пътници и за багаж, автоматично затварящи се врати, козирка за превозни средства, височина 4,5 м над пътното платно; вход за персонала с филтър; стопански вход с рампа; вход за конферентни и други зали; вход за ЗХР; вход за търговски блок; открит охраняем паркинг с осветление - места за паркиране 25 % спрямо броя стаи; стълби за хотелски гости; стълби за евакуация; пътнически асансьор; товарен асансьор за стопански и др. нужди; стая за ръководител рецепция; помещение за резервации; помещение АТЦ; помещение озвучителни и ТV уредби; бюро за допълнителни услуги; пощенски услуги, телекс, факс.

Категория

Хотелски блок, коридори, камериерски сервизни помещения

*

стая с минимални: широчина 3,3 м, светла височина 2,5 м, бруто площ 18,2 кв. м, нето площ 12,0 кв. м; санитарен възел 2,4 кв. м, минимална светла височина 2,2 м; входно антре 1,5 м, вкл. вграден гардероб, светла височина 2,1 м; балкон мин. дълбочина 1,0 м; коридори при едностранно застрояване - мин. широчина 1,3 м, при двустранно застрояване - мин. широчина 1,5 м; камериерски блок - мин. площ за една камериерка 18,2 кв. м.

**

стая с минимални: широчина 3,3 м, светла височина 2,5 м, бруто площ 21,4 кв. м, нето площ 13,6 кв. м; санитарен възел 3,4 кв. м, минимална светла височина 2,2 м; входно антре 1,5 м, вкл. вграден гардероб, светла височина 2,1 м; балкон мин. дълбочина 1,1 м; коридори при едностранно застрояване - мин. широчина 1,3 м, при двустранно застрояване - мин. широчина 1,5 м; камериерски блок - мин. площ за една камериерка 21,4 кв. м.

***

стая с минимални: широчина 3,6 м, светла височина 2,6 м, бруто площ 24,6 кв. м, нето площ 15,6 кв. м; санитарен възел 4,3 кв. м, минимална светла височина 2,2 м; входно антре 1,6 м, вкл. вграден гардероб, светла височина 2,1 м; балкон мин. дълбочина 1,2 м; коридори при едностранно застрояване - мин. широчина 1,4 м, при двустранно застрояване - мин. широчина 1,6 м; камериерски блок - мин. площ за една камериерка 43,6 кв. м; рум-сървиз - 7,0 кв. м.

****

стая с минимални: широчина 3,9 м, светла височина 2,7 м, бруто площ 30,1 кв. м, нето площ 18,9 кв. м; санитарен възел 5,1 кв. м, минимална светла височина 2,3м; баня (вана, мивка и биде за апартаментите) 3,7 кв. м; WC мин. 1,4 кв. м; входно антре 1,7м, вкл. вграден гардероб, светла височина 2,2 м; балкон мин. Дълбочина 1,3м; коридори при едностранно застрояване - мин. широчина 1,6 м, при двустранно застрояване - мин. широчина 1,8 м, камериерски блок - мин. площ за една камериерка 46,8 кв. м; рум-сървиз - 8,0 кв. м.

*****

стая с минимални: широчина 3,9 м, светла височина 2,7 м, бруто площ 32,0 кв. м, нето площ 20,4 кв. м; санитарен възел 5,5 кв. м, минимална светла височина 2,3 м; баня (вана, мивка и биде за апартаментите) 4,1 кв. м; WC мин. 1,4 кв. м; входно антре 1,7 м, вкл. вграден гардероб, светла височина 2,2 м; балкон мин. дълбочина 1,5 м; коридори при едностранно застрояване - мин. широчина 1,6 м, при двустранно застрояване - мин. широчина 1,8 м; камериерски блок - мин. площ за една камериерка 46,8 кв. м; рум-сървиз - 8,0 кв. м

Категория

Конферентен блок, търговски център, бизнесцентър, спортно-занимателен блок

* **

щандове за продажба на стоки и сувенири.

***

зали за заседания, конференции, симпозиуми - две по 60 места, с възможност за обединяване; тоалетни; гардероб; магазин и щандове за продажба на стоки, сувенири, цветя и др.; бръснаро-фризьорски салон; помещение за бизнесуслуги; фитнесзала, солариум, тангентор; сауна; площадка за забавни игри; детска занималня; лекарски кабинет; кабини за масажи - мъжка и женска.

**** *****

зала за конгреси, конференции, кинопрожекции и др. с кабини за симултантен превод, кинокабина; зала за съвещания, изложби и др. - брой места до 200 стола, обща площ - 160 кв. м; зали за заседания, конференции, симпозиуми - две по 60 места, с възможност за обединяване; фоайе със самостоятелен вход; тоалетни; гардероб; магазин и щандове за продажба на стоки, сувенири, цветя и др.; бръснаро-фризьорски салон; козметичен салон и медицинска козметика; помещение за бизнесуслуги; закрит плувен басейн с филтърна инсталация - 12,5/25,0 м; открит плувен басейн с филтърна инсталация - 12,5/25,0 м; фитнесзала, солариум, тангентор; сауна; детски открит басейн с филтър 10,0/6,0 кв. м; игрища за тенис; площадка за забавни игри; детска занималня; лекарски кабинет; кабини за масажи - мъжка и женска; аптечен пункт.

Категория

Административен блок, стопански блок, технически помещения и инсталации

* *****

кабинет директор, счетоводство, каса, деловодство, личен състав, архив и др., като помещенията се конкретизират от инвеститора; санитарен възел персонал; помещение за домакин, отговорник техническо поддържане; битови помещения за хотелски персонал мъже и жени; помещение за: чисто бельо и постелъчни материали; замърсено бельо; консумативни материали и инвентар; вентилационни инсталации за санитарни възли; авариен агрегат (за планински обекти е задължително); главно ел. табло; котелно помещение със склад за гориво; при отопление от ТЕЦ - абонатна станция; бойлери (за обекти без ТЕЦ); места за отпадъци с контейнери; инсталации: отоплителна; водопроводна - студена и топла и за противопожарни нужди; канализационна; пожарогасителна и пожароизвестителна; силнотокова (свободни ел. контакти в стаите, коридорите, общите помещения и стълбища - съобразно нуждите); осветителна; слаботокова; аварийно осветителна и оповестителна; гръмоотводна; алармена - при тревога и пожар; телефонна; декоративна светлинна реклама.

I.2.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването на хотела:

Категория

Фасада, приемен блок, рецепция, резервации, обмяна на валута

* ***

светлинно-рекламен надпис; емблема с указание за категорията; автомат за почистване на обувки; фотьойли; салонни масички; цветен телевизор; казие; телефон; информационно табло за снежната покривка и температурата на въздуха и водата (за морски и планински обекти - задължително); аптечка; електронен касов апарат; пощенска кутия на определено място; индивидуална метална касета - задължителна при обмяна на валута; табло за курсове на валутата.

**

неподвижно фиксирани пепелници до главния вход (два броя); стоящи пепелници (до салонните масички и на площадката пред асансьора); информационно табло; телефон за вътрешна връзка; казие; три броя ключове за всяка стая; стенен часовник; плот, канцеларски стол, насочено осветление и телефон; бюро за услуги (при липса на такова - рекламно табло на рецепцията с графично изображение на услугите).

***

барометър (само за морски и планински курорти); термометър (само за морски и планински курорти); неподвижно фиксирани пепелници до главния вход (два броя); стоящи пепелници (до салонните масички и на площадката пред асансьора); стойка за рекламно-информационни материали; телефон за вътрешна връзка; казие; три броя ключове за всяка стая; индивидуални касети за съхранение на ценности (за хотели "три звезди" по една касета на пет стаи); стенен часовник; уред за обработка на кредитни карти; плот, канцеларски стол, насочено осветление и телефон; телекс, факс; компютър за обработка на резервации, масив на VIP гости и други; бюро за туристически услуги.

**** *****

светлинно-рекламен надпис; емблема с указание за категорията, фасаден електронен термометър с часовник; пилон или стойка за окачване на знамена близо до главния вход; барометър (само за морски и планински курорти); термометър (само за морски и планински курорти); неподвижно фиксирани пепелници до главния вход (два броя); автомат за почистване на обувки; фотьойли; салонни масички; цветен телевизор; стоящи пепелници (до салонните масички и на площадката пред асансьора); информационно табло; стойка за рекламно-информационни материали; телефон за вътрешна връзка; универсални инвалидни колички; светлинно информационно табло за състоянието на стаите; казие; три броя ключове за всяка стая; индивидуални касети за съхранение на ценности; телефон; стенен часовник; информационно табло за снежната покривка и температурата на въздуха и водата (за морски и планински обекти - задължително); аптечка; електронен касов апарат; уред за обработка на кредитни карти; плот, канцеларски стол, насочено осветление и телефон; пощенска кутия на определено място; телекс, факс; компютър за обработка на резервации, масив на VIP гости и други; бюро за туристически услуги; индивидуална метална касета - задължителна при обмяна на валута; табло за курсове на валутата; персонален компютър за информация.

Категория

Коридори, стая

* **

план за евакуация (на всеки 25 м коридор); указател за аварийния изход; пожарогасители (на всеки 25 м коридор); легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за двойни стаи (за пансиони се допускат легла с по-малки размери); легло с минимални размери 1,60 м на 2,00 м с матрак за единичните стаи; нощно шкафче за всяко легло; писалище - тоалетна масичка; лек фотьойл, тапициран стол или табуретка; багажник (може да бъде сгъваем или към вграден гардероб); нощна лампа с насочваща светлина; стенен аплик или панел за общо осветление над огледалото; огледало за тоалиране; кошче от негорим материал; пердета плътни, щори или транспаранти на прозорците; пепелници (1 за единична стая, 2 за двойна стая); указания за противопожарни правила; възглавница 50/60 см; допълнителна възглавница 40/50 см; одеяла (зимни и летни - 2 бр.); калъфка за възглавница - 1 бр.; плик (калъф) за одеяло - 1 бр.; долен чаршаф - 1 бр.; гардероб - 1; мивка (топла и студена вода); поставка за тоалетни принадлежности; стенно огледало; неподвижен душ; санитарна кофа за отпадъци от негорим материал; противопожарно осветително тяло; кърподържатели за всеки вид хавлиена кърпа: за лице с размери мин. 130/160 см; за крака с размери 80/50 см; чаша за вода, подложка за чаша (1 бр. на легло) тоалетна чиния с промиване; тоалетен сапун + един брой за ваната; WC комплект.

***

план за евакуация (на всеки 25 м коридор); указател за аварийния изход; пожарогасители (на всеки 25 м коридор) на определените места. легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за двойни стаи (за пансиони се допускат легла с по-малки размери); легло с минимални размери 1,60 м на 2,00 м с матрак за единичните стаи; нощно шкафче за всяко легло; панел на едно от нощните шкафчета, съдържащ минимум: бутони за селекторната озвучителна уредба и бутони на системата за събуждане; писалище - тоалетна масичка; лек фотьойл, тапициран стол или табуретка; багажник (може да бъде сгъваем или към вграден гардероб); нощна лампа с насочваща светлина; настолна лампа или стенен аплик за писалище; огледало за тоалиране; телефон на нощното шкафче; кошче от негорим материал; пердета плътни, щори или транспаранти на прозорците; пердета тюлени на прозорците; минибар (хладилник) с ценоразпис; телевизор с дистанционно управление; настенно художественно произведение; ваза; пепелници (2 за единична стая, 3 за двойна стая); указания за противопожарни правила; постелъчен инвентар (1бр. на легло): дневна покривка за легло; възглавница 50/60 см; допълнителна възглавница 40/50 см; одеяла (зимни и летни - 2 бр.); калъфка за възглавница - 1 бр.; плик (калъф) за одеяло - 1 бр.; долен чаршаф - 1 бр.; гардероб - 1; стенно огледало с размери за оглеждане на цялата фигура; закачалка за връхни дрехи; указател "Не безпокойте" и "Почистете" (1бр. на стая); мивка (с топла и студена вода); плот за мивка; стенно огледало; вана с комбиниран душ, защитна непромокаема завеса, ръкохватки и сапунерки (без сезонните хотели "три звезди"); душ кабина (за сезонни хотели "три звезди") с комбиниран душ; поставка за тоалетни принадлежности; стенно огледало; санитарна кофа за отпадъци от негорим материал; противопожарно осветително тяло; кърподържатели за всеки вид хавлиена кърпа; хавлиени кърпи (комплект на легло): за тяло 140/140 см; за лице мин. 130/160 см; за крака 80/50 см; хавлиена кърпа за пред ваната; чаши за тоалетни принадлежности (1 бр. на легло); чаша за вода, подложка за чаша (1 бр. на легло); тоалетна чиния с промиване; тоалетен сапун пакетиран (1 бр. на легло) + един бр. за ваната; шампоан за вана (1 бр. на легло); шампоан за коса (1 бр. на легло); шапка за баня (1 бр. на легло); пепелник и рекламен кибрит, където има плот; ароматизатор за въздух; санитарен плик (1 бр. на легло); WC комплект; шезлонг (1 бр. на легло за морски и планински обекти).

**** *****

план за евакуация (на всеки 25 м коридор); указател за аварийния изход; пожарогасители (на всеки 25 м коридор) на определените места. легло с мин. размер 1,00 на 2,10 м с матрак за двойните стаи (2 бр.); легло с мин. размери 1,60 на 2,00 м с матрак за единичните стаи (1 бр.); нощно шкафче за всяко легло; панел на едно от нощните шкафчета, съдържащ: бутони за селекторната озвучителна уредба, системата за събуждане, бутони за осветлението, контакт за жакиране от камериерката, контакт за сателитна, видеопрограми и др. (или съчетани с телевизора); писалище - тоалетна масичка; фотьойл (2 бр.); лек фотьойл, тапициран стол или табуретка; багажник (може да бъде сгъваем или към вграден гардероб); нощна лампа с насочваща светлина; лампион; настолна лампа или стенен аплик за писалище; огледало за тоалиране; телефон на нощното шкафче с пиктограмни обозначения за най-важните услуги, предлагани в хотела, с удължен шнур или преносима слушалка и възможност за включване на модем; кошче от негорим материал; пердета плътни, щори или транспаранти на прозорците; пердета тюлени на прозорците; минибар с ценоразпис; телевизор с дистанционно управление (за хотел с "пет звезди" - комбиниран с видео); картина; ваза; пепелници (3 за единична стая, 4 за двойна стая); указания за противопожарни правила; постелъчен инвентар (1 бр. на легло): дневна покривка за легло (за сезонните хотели с "две звезди" не е задължително); възглавница 50/60 см; допълнителна възглавница 40/50 см; одеяла (зимни и летни - 2 бр.); калъфка за възглавница - 1 бр.; плик (калъф) за одеяло - 1 бр.; долен чаршаф - 1 бр.; гардероб - 1; стенно огледало с размери за оглеждане на цялата фигура; закачалка за връхни дрехи; указател "Не безпокойте" и "Почистете" (1 бр. на стая); мивка; плот за мивка; вана с комбиниран душ, защитна непромокаема завеса, ръкохватки и сапунерки; биде (апартаменти); алармен сигнал към ваната; обезопасен контакт; сешоар и козметично огледало; телефон дериват; санитарна кофа за отпадъци от негорим материал; противопожарно осветително тяло; кърподържатели за всеки вид хавлиена кърпа; хавлиени кърпи (комплект на легло): за тяло 140/140 см; за лице с размери мин. 130/160 см; за крака 80/50 см; хавлиена кърпа за пред ваната; чаши за тоалетни принадлежности (1 бр. на легло); чаша за вода, подложка за чаша (1 бр. на легло); тоалетна чиния с промиване; тоалетен сапун (1 бр. на легло) + един бр. за ваната; шампоан за вана (1 бр. на легло); шампоан за коса (1 бр. на легло); шапка за баня (1 бр. на легло); пепелник и рекламен кибрит; ароматизатор за въздух; санитарен плик (1 бр. на легло); WC комплект; шезлонг (1 бр. на легло за морски и планински обекти).

Категория

Апартаменти

* *****

холова гарнитура със съответната масичка; плътни пердета за прозорците (щори, транспаранти); декоративно кошче от негорим материал; пепелници.

**

луксозно осветително тяло полилей, настолно и др.; телевизор с дистанционно управление; рекламни и информационни материали.

*** *****

бюро-писалище със стол и настолна лампа; луксозно осветително тяло полилей, настолно и др.; секционен шкаф (за "четири звезди" и "пет звезди" - с видео); телефон (за "четири звезди" и "пет звезди" - с пиктограмни изображения на най-важните услуги, преносима слушалка, с възможност за включване на модем); минибар; телевизор с дистанционно управление; плътни пердета за прозорците (щори, транспаранти); декоративно кошче от негорим материал; картина; ваза; рекламни и информационни материали.

Категория

Камериерски и сервизни помещения

* *****

камериерски офис; гардероб; маса и стол; камериерски колички според броя на камериерките; прахосмукачки с голяма и малка мощност според броя на камериерките; стелаж за консумативи, рекламни и информационни материали; помещение (шкаф) със стелажи за чисто бельо; помещение (шкаф) със стелажи за мръсно бельо с кошове (чували) за събирането му; гладачно помещение (маса за ползване от гостите на хотели за "една звезда" и "две звезди"); телефон.

I.2.3. Изисквания към предлаганите услуги в хотела:

Категория

Информация и комуникации, битови услуги, спортни услуги

* **

запознаване на госта с необходимата информация - месаж, услуги, начин на предоставяне и цени; разписания; маршрути и тарифи на транспортните средства; културни институции и програми на културните мероприятия; месторазположение и работно време на заведенията за хранене и развлечение и търговските центрове; обмяна на валута; пощенски услуги - получаване и изпращане на кореспонденция и съобщения за госта, вестници; междуградски и международни телефонни автомати; съхранение на ценности и др. Документи - в общ сейф на рецепция; възможност за гледане на телевизия.

***

запознаване на госта с необходимата информация - месаж, услуги, начин на предоставяне и цени; разписания; маршрути и тарифи на транспортните средства; културни институции и програми на културните мероприятия; месторазположение и работно време на заведенията за хранене и развлечение и търговските центрове; обмяна на валута; пощенски услуги - получаване и изпращане на кореспонденция и съобщения за госта, вестници и списания; междуградски и международни телефонни разговори; телефаксни услуги, предаване на телеграми; бизнесуслуги; ползване на презентационна техника - където има конферентни зали. сервиз по стаите (рум-сървиз) - 24-часов; доставяне на стоки по заявка на госта, включително закупуване на цветя; пране и гладене; химическо чистене; съхранение на ценности и др. документи в индивидуални касети при рецепцията; рент-а-кар; ползване на детска занималня (за морски и планински обекти); бръснаро-фризьорски и козметични услуги. спортни и забавни услуги (предоставяни в съответствие с материалната база).

**** *****

запознаване на госта с необходимата информация - месаж бланка за информация, услуги, начин на предоставяне и цени; разписания; маршрути и тарифи на транспортните средства; културни институции и програми на културните мероприятия; месторазположение и работно време на заведенията за хранене и развлечение и търговските центрове; обмяна на валута, плащания с кредитни карти, чекове; пощенски услуги - получаване и изпращане на кореспонденция и съобщения за госта, преса; междуградски и международни телефонни разговори; телефаксни услуги, предаване на телеграми; бизнесуслуги; връзка с "Интернет"; ползване на презентационна техника в конферентните зали. сервиз по стаите (рум-сървиз) - 24-часов; доставяне на стоки по заявка на госта, включително закупуване на цветя; пране и гладене; химическо чистене; дребни шивашки услуги, поправка на обувки, чанти, куфари и др. по договор; съхранение на ценности и др. документи (за "пет звезди" - сейфове в стаите, а за "четири звезди" - индивидуални касети при рецепцията); ползване на закрити гаражи; автомивка с дребни автосервизни услуги; рент-а-кар; трансфер от и до различни транспортни връзки; ползване на детска занималня (за морски и планински обекти); бръснаро-фризьорски и козметични услуги. спортни и забавни услуги (предоставяни в съответствие с материалната база).

Категория

Медицински услуги, масажи и акупунктура, обмяна на валута, организиране на екскурзии, мероприятия и пътувания, предоставяне на вещи под наем

*

предоставяне на вещи под наем; надуваема лодка, надуваем дюшек, шнорхел, маска и др. (само за морски обекти); ютия и дъска за гладене (на определените места).

**

обмяна на валута; предлагане на мероприятия и екскурзии (за пансионати - по договаряне); надувна лодка, надувен дюшек, шнорхел, маска и др. (само за морски обекти); портативен телевизор (цветен); хладилник или хладилна чанта; вентилатор (при липса на климатизатори); ютия и дъска за гладене (на определените места).

***

лекарски услуги и прегледи; открит басейн с морска или минерална вода; подводен масаж (тангентор); въглекислени седалищни, кислородни и др. вани; кнайп-душ, шарко-душ и др. струеви душове; калнеолечебни и луго-процедурни цялостни и частични апликации, ванно приложение и иригации (при наличие на липоидни ресурси). интерферентен ток; електрофореза; ултразвук; йонофореза; кварц и солукс лампи; магнитотерапия; инхалации; мануална терапия; цялостен и частичен ръчен масаж; спортен масаж; акупунктура; лазеропунктура; лечебна физкултура, тренно лечение (пешеходни пътеки с дозирано натоварване); питейно лечение с различни видове минерална вода; функционална диагностика; клинична и биохимична лаборатория; зъболечебни процедури; сауна и солариум; фитотерапия и апитерапия. обмяна на валута. предлагане на мероприятия и екскурзии (за пансионати - по договаряне); наемане на екскурзовод или придружител; закупуване или заверка на билети за страната и чужбина (за транспортни средства); закупуване на билети за културни и спортни прояви; резервиране на легла и места в обекти за настаняване и заведения за хранене; организиране на конгресни прояви (за хотели, където има конгресна част); надувна лодка, надувен дюшек, шнорхел, маска и др. (само за морски обекти); портативен телевизор (цветен); клетка за кучета; кантарче за собствено тегло; чадър за дъжд; хладилник или хладилна чанта; вентилатор (при липса на климатизатори); ютия и дъска за гладене (на определените места).

**** *****

лекарски услуги и прегледи; открит басейн с морска или минерална вода; закрит басейн с минерална или морска вода; подводен масаж (тангентор); цели вани и полувани с минерална и морска вода; въглекислени седалищни, кислородни и др. вани; кнайп-душ, шарко-душ и др. струеви душове; калнеолечебни и луго-процедурни цялостни и частични апликации, ванно приложение и иригации (при наличие на липоидни ресурси). интерферентен ток; електрофореза; галванизация; фарадизация; ултразвук; микровълнова терапия; йонофореза; кварц и солукс лампи; магнитотерапия; диатермия; електросън, психотерапия, музикотерапия; д'арсонвал процедури; немекетродни процедури; радар; инхалации; мануална терапия; интерферентен вакуум-масаж; цялостен и частичен ръчен масаж; спортен масаж; лечебен сегментарен масаж; апаратен масаж; акупунктура; лазеропунктура; лечебна физкултура. тренно лечение (пешеходни пътеки с дозирано натоварване); телиопрофилактика със съответните съоръжения; питейно лечение с различни видове минерална вода; функционална диагностика; клинична и биохимична лаборатория; зъболечебни процедури; озонотерапия и кислодиотерапия; процедури за отслабване; рентгенов апарат или кугел; балнеокозметика; осцилография; сауна и солариум; фитотерапия и апитерапия. обмяна на валута. предлагане на мероприятия и екскурзии; наемане на екскурзовод или придружител; закупуване или заверка на билети за страната и чужбина (за транспортни средства); закупуване на билети за културни и спортни прояви; резервиране на легла и места в обекти за настаняване и заведения за хранене; организиране на конгресни прояви. надувна лодка, надувен дюшек, шнорхел, маска и др. (само за морски обекти); клетка за кучета; кантарче за собствено тегло в стаята; чадър за дъжд.

I.2.4. Изисквания към обслужването в хотела:

Категория

Подмяна на бельо, кърпи, ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, ежедневно почистване, дезинфекциране и полиране на чашите за тоалетни принадлежности и вода, зареждане и други изисквания

* **

бельо и кърпи - на всеки три дни; ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения. ежедневно почистване, дезинфекциране и полиране на чашите за тоалетни принадлежности и вода. зареждане със: тоалетен сапун; тоалетна хартия (при всеки нов гост или при изразходване); дезодорант за тоалетна чиния (след изразходване).

***

бельо и кърпи - на всеки два дни; ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения. ежедневно почистване, дезинфекциране и полиране на чашите за тоалетни принадлежности и вода. зареждане със: тоалетен сапун; тоалетна хартия; санитарен плик; шампоан за коса (ежедневно се подменя изразходваният); дезодорант за тоалетна чиния (след изразходване); ароматизатор за въздух (след изразходване); рекламни и информационни материали (допълва се ежедневно); почистващи и полиращи кърпички за обувки, игленик и рекламен кибрит (след използване); всички останали хотелски консумативи след използване.

**** *****

бельо и кърпи - всеки ден; ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения. ежедневно почистване, дезинфекциране и полиране на чашите за тоалетни принадлежности и вода. зареждане със: тоалетен сапун ежедневно; тоалетна хартия; санитарен плик; шапка за баня (подменя се за всеки гост); шампоан за вана (ежедневно се подменя изразходваният); шампоан за коса; дезодорант за тоалетна чиния (след изразходване); ароматизатор за въздух (след изразходване); рекламни и информационни материали (допълва се ежедневно); почистващи и полиращи кърпички за обувки, игленик и рекламен кибрит (след използване); всички останали хотелски консумативи след използване.

II.1.Задължителни изисквания към отделните категории мотели и къмпинги:

II.1.1. Изисквания към изграждането на мотелите и къмпингите:

Категория

Входове, паркинги, приемен блок, рецепция

* ***

Мотели: главен вход с една секция; охраняем паркинг с места за паркиране 60 % спрямо броя стаи; административна площ с работен плот за администратора; телефонна кабина; WC за гости във фоайето. Къмпинги: оградена територия; два входа с бариера и портиер; места за паркиране до къмпинговата единица; вътрешна пътна мрежа с подходяща настилка; пешеходни пътеки; административна сграда; рецепция; WC; вещи под наем

**

Мотели: стопански вход; места за паркиране 70 % спрямо броя стаи; сейфове за гости; помещение за багаж; гардероб и WC за служители; лоби бар. Къмпинги: стопански вход.

***

Мотели: главен вход с две секции за пътници и багаж; вход за персонала; вход за заведение(я) за хранене и развлечения; места за паркиране 80 % спрямо броя стаи; помещение за обработка на документация; обмяна на валута; информация; организиране на мероприятия; поща, телекс, факс; АТЦ озвучаване и TV уредба. Къмпинги: като * и **.

Категория

Жилищни помещения, камериерски сервизни помещения

* ***

Мотели: стълби за хотелски гости; асансьор; за * (стая - широчина 3 м; светла височина 2,5 м; бруто площ 15,9 кв. м; нето площ 12 кв. м; коридори - широчина 1,3 м едностранно и двустранно застрояване; санитарен възел - 2,4 кв. м площ; 2,2 м светла височина; преддверие с вграден гардероб - 1,5м широчина; 2,1 м светла височина); камериерски сервизни помещения - стая и WC; помещения за чисто и мръсно бельо; стелажи за консумативи; машини, съоръжения и колички. Къмпинги: бунгала, осигуряващи за * и ** (минимум 3 кв. м на човек с WC; свободни площи 5 % от общата площ; градини и дървесни насаждения 10 % от общата площ); къмпингова единица за палатки и каравани, съоръжени с излази за ток и вода.

**

Мотели: двустранен коридор - 1,5 м; балкон 1 м дълбочина. Къмпинги: свободна площ 10 % от общата площ; камериерски сервизни помещения - офис с WC; помещения за чисто и мръсно бельо; консумативи и камериерски колички.

***

Мотели: стая - широчина 3,3 м, светла височина 2,5 м, бруто площ 18,6 кв. м; нето площ 15,6 кв. м; коридори - широчина 1,4 м едностранно и 1,6 м двустранно застрояване; санитарен възел - 3,4 кв. м площ и 2,2 м светла височина; преддверие с вграден гардероб - 1,6 м широчина и 2,1 м светла височина; балкон - 1,1 м дълбочина. Къмпинги: бунгала, осигуряващи 8 кв. м на човек с WC, кухненски бокс и хол; жилищни помещения за персонала; свободни площи 10 % от общата площ; градини и дървесни площи 20 % от общата площ.

Категория

Административен блок, стопански блок, технически инсталации

* ***

Мотели: административни кабинети; WC; помещение за пропуск; складове за консумативи и бельо; технически инсталации - авариен агрегат, главно ел. табло, котелно помещение, абонатна станция, бойлери, отоплителна инсталация, водопроводна и за противопожарни нужди инсталация, канализационна, гръмоотводна, аварийна и алармена инсталация, ел. захранване, осветителна инсталация; светлинна реклама и декоративна украса. Къмпинги: административна сграда; питейна вода - 80 л на човек за ден; непитейна 50 л; резервоари за противопожарни нужди; санитарно-хигиенни помещения - умивалници, душ кабини, помещения за бойлери, отделения за пране, шахти за отпадъци, туристически кухни с плотове, съоръжени с ел. или газови готварски уреди, маси, столове; технически инсталации - водопроводна, канализационна, ел. инсталация, осветителна, отоплителна, гръмоотводна, телефонна, TV и сателитна, противопожарна инсталация.

**

Мотели: по общите изисквания. Къмпинги: по общите изисквания.

***

Мотели: климатична инсталация; АТЦ; вентилационни блокове; трансформатори; озвучителна и TV уредба. Къмпинги: помещение за автоматични перални; блок с индивидуални хладилници; място за барбекю.

Категория

Заведения за хранене и развлечения, търговски блок и спортна база

* ***

Мотели: заведение за хранене на самообслужване; щандове за сувенири, вестници и аптечни артикули. Къмпинги: магазини за хранителни стоки, сувенири, вестници и списания; заведение за хранене на самообслужване; площадка за деца; пощенска кутия; телефонен автомат; лекарски кабинет; спортна база - площадка за волейбол, баскетбол, скуош, тенис на маса, писта за скейтборд.

**

Мотели: по общите изисквания. Къмпинги: по общите изисквания.

***

Мотели: дневен бар; заведение с обслужване; магазини за хранителни и промишлени стоки, сувенири и цветя; ски-гардероб (за планинските обекти). Къмпинги: ресторант с обслужване; атракционно заведение; дневен бар; дискотека; стол за персонала; аптека; спортна база - кабини за масаж и детска занималня.

II.1.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването на мотела и къмпинга:

Категория

Фасада, приемен блок, рецепция

*

Мотели: рекламен надпис; емблема; автомат за почистване на обувки; телевизор; телефонен автомат; плот за рецепция, разделен на секции; казие с по 3 бр. ключове на стая; касови принадлежности; канцеларски материали; електронен касов апарат; план за разположението на стаите; план за евакуация; авариен изход. Къмпинги: рекламен надпис; емблема; автомат за почистване на обувки; телевизор; телефонен автомат; плот за рецепция, разделен на секции; казие с по 3бр. ключове на стая; касови принадлежности; канцеларски материали; електронен касов апарат; стенен часовник; информационно табло за разположението на къмпинговите единици; аптечка.

** ***

Мотели: светлинен надпис; термометър и барометър (за морските и планинските обекти); фотьойли и масички; стоящи пепелници; информационно табло; телефонен автомат; телефон за вътрешна връзка; рекламни витрини; колички за багаж; плот за рецепция, разделен на секции; стенен часовник; сейфове за ценности; електронен касов апарат; касови и канцеларски принадлежности; енпринтер за обработка на кредитни карти; телекс; факс; пощенски услуги; информационни табла за услугите и валутите. Къмпинги: светлинен надпис; фотьойли и масички; стоящи пепелници; информационно табло; телефонен автомат; телефон за вътрешна връзка; рекламни витрини; колички за багаж; плот за рецепция, разделен на секции; стенен часовник; сейфове за ценности; електронен касов апарат; касови и канцеларски принадлежности; енпринтер за обработка на кредитни карти; телекс; факс; пощенски услуги; информационни табла за услугите и валутите.

Категория

Обзавеждане и оборудване за мотели и къмпинги камериерски и сервизни помещения

* ***

Мотели: коридор - указател за разположението на стаите; план за евакуация; указател за авариен изход; стая - легло 1 м на 2 м с матрак (1,6 м на 2 м за двойните стаи); нощно шкафче; тоалетна масичка; столове; сгъваем багажник; нощна лампа; стенен аплик; огледало; кошче за отпадъци; пердета или щори; възглавница (50/60 см); две одеяла; калъфки за възглавници; горен и долен чаршаф; гардероб със закачалки; санитарен възел - мивка, поставка за тоалетни принадлежности, огледало, душ кабина, кошче за отпадъци, кърподържатели, кърпи за лице 130/60 см; за крака 80/50 см; WC комплект, тоалетна чиния, пепелник и стъклени чаши с поставки; камериерски помещения - офис с WC, маса със стол, телефон, прахосмукачка, стелажи за консумативи, помещения за чисто и мръсно бельо. Къмпинги: към общите площи - мивки със сапун, огледала, поставки за тоалетни принадлежности, стенни закачалки, обезопасени контакти, кошчета за отпадъци, мивки за деца, съблекални, душ кабини, WC, оборудвани с консумативи; маси и ютии за гладене; контейнери за отпадъци на подходящо закрити места. Забележка: Къмпинговите клетки със самостоятелни санитарно-хигиенни помещения са обзаведени и оборудвани като в мотел.

***

Мотели: панел на нощното шкафче със система за събуждане и селекторно озвучителна уредба; салонна масичка с фотьойли; настолна лампа; телефон; TV; ваза; картина; папка с рекламни материали; покривка за легло; допълнителна възглавница 40/50 см; стенно огледало; санитарен възел - плот за мивка, душ кабина с комбиниран душ, хавлия за тяло 140/140 см; шезлонг; апартамент - холова гарнитура с масичка; плот с настолна лампа; подходящ шкаф; TV; телефон с възможност за включване на модем; картина; ваза; папка с рекламни материали; баня и WC като в стая.

II.1.3. Изисквания към предлаганите услуги в мотела и къмпинга:

Категория

Информация и комуникации, битови и спортни услуги

* ***

Мотели и къмпинги: запознаване на госта с необходимата информация (месаж); ценоразписи; разписания и тарифи на транспортни средства; работно време на ЗХР; пощенски услуги; телефонен автомат за междуградски и международни разговори; сейфове за съхранение на ценности; предоставяне на вещи под наем

**

Мотели: обмяна на валута; пране и гладене. Къмпинги: автомивка с дребни услуги.

***

Мотели: програма с културни мероприятия; телекс; факс; спортно-забавни услуги. Къмпинги: организиране на екскурзии, екскурзовод, резервация на билети за страната и чужбина за самолет и влак; резервации за ЗХР; отдаване на риболовни принадлежности за зони, разположени до водоеми.

II.1.4. Изисквания към обслужването в мотела и къмпинга:

Категория

Смяна на бельо, кърпи и други допълнителни изисквания

* ***

Мотели и къмпинги: подмяна на спално бельо и кърпи (* и ** - на три дни; *** - на два дни); ежедневно почистване и дзинфекциране на санитарните съоръжения, чашите и пепелниците; зареждане - сапун, тоалетна хартия, санитарен плик, WC дезодорант след изразходване; за *** шампоан; комплект за шиене; папка с рекламни материали; плик за хим. чистене и мръсно бельо; четка за дрехи; кърпичка за обувки.

III.1. Задължителни изисквания към отделните категории вили и ваканционни селища:

III.1.1. Изисквания към изграждането на вилите и ваканционните селища:

Категория

Входове, паркинги, пътна мрежа, рецепция

*** *****

ограден терен; два входа с бариера и портиер; паркинг; стопански вход; вътрешна пътна мрежа; пешеходни пътеки; административна сграда: вещи под наем; WC; **** и ***** закрит гараж.

Категория

Жилищни помещения, общи площи, камериерски помещения

*** *****

вили и бунгала, осигуряващи минимум 8 кв. м на човек; санитарен възел; кухненски бокс и хол; спортни и детски площадки - 10 % от общата площ (***** - 15 %); камериерски помещения - офис; помещения за чисто и мръсно бельо; място за консумативи и камериерски колички.

Категория

Обезпечаване с вода, инсталации, търговска мрежа и заведения за хранене и развлечения

*** *****

питейна вода - 80 л на човек за ден; непитейна 50 л; резервоари за вода; пожарни хидранти или водоеми; перално помещение; магазини за хранителни стоки, сувенири, вестници и списания; аптека; ресторанти, атракционни заведения, сладкарница, дневен бар, тенискортове, детска площадка.

III.1.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването на вилите и ваканционните селища:

Категория

Фасада, приемен блок

*** *****

светлинно-рекламен надпис; емблема; термометър и барометър; табелки с номерация на вили; приемен блок в административна сграда - фотьойли, масички, настолни пепелници, информационно табло, вътрешна телефонна връзка; рецепция - плот за администратора, казие, сейфове за съхранение на ценности, електронен касов апарат, енпринтер за кредитни карти, табло за курсовете на валутите.

****

външна телефонна връзка; рекламни витрини; резервации - телекс, факс, ксерокс и пощенски услуги.

*****

индивидуални сейфове в жилищните помещения

Категория

Стая, апартамент

*** *****

стая - легло 1 м на 2 м с матрак (1,6 м на 2,1 м за двойните стаи); нощно шкафче; тоалетна масичка; столове; сгъваем багажник; нощна лампа; стенен аплик; огледало; кошче за отпадъци; пердета или щори; възглавница 50/60 см; две одеяла; калъфки за възглавници; горен и долен чаршаф; гардероб със закачалки; телефон с пиктограмни обозначения с възможности за включване на модем; телевизор; минибар; картина; ваза; пепелник с рекламен кибрит; папка рекламни материали; табелки с надпис "Не безпокойте" и "Почистете"; четка за дрехи; кърпа за обувки; комплект за шиене, плик за химическо чистене; санитарен възел - мивка, поставка за тоалетни принадлежности, огледало, душ кабина, кошче за отпадъци, кърподържатели, хавлии за тяло 140/140 см, кърпи за лице 130/60 см, за крака 80/50 см, WC комплект, тоалетна чиния, стъклени чаши с поставки; сапун в сапунерка; шампоан за коса; санитарни пликове. апартамент - (****) гарнитура с масичка; бюро със стол; настолен лампион; подходящ шкаф; телефони; минибар; плътни пердета; картини; вази; папка с рекламни материали; санитарен възел - като в стая, плюс вана.

Категория

Камериерски и сервизни помещения

*** *****

камериерски сервизни помещения - офис с WC, маса със стол, телефон, прахосмукачка, стелажи за консумативи, помещения за чисто и мръсно бельо.

III.1.3. Изисквания към предлаганите услуги във вилите и ваканционните селища:

Категория

Информация, битови услуги, ЗХР, възможности за спорт

*** *****

информация за гостите (месаж); ценоразписи и тарифи за маршрути на транспортните средства; програма за културните мероприятия; месторазположение и работно време на ЗХР и търговския център; междуградски и международни автомати; обмяна на валута; рум-сървиз; химическо чистене; пране; гладене; дребни шивашки услуги; сейфове за ценности; пощенска кутия; автомивка; детска занималня; спортни съоръжения - тенис на корт, плувен басейн, сауна, солариум, фитнесзала, скуош, скейтборд, билярд, волейбол, баскетбол, електронни игри; пешеходен туризъм с водач; риболовни принадлежности (за зони, позволяващи риболов); организиране на екскурзии, екскурзовод; резервации за закупуване на билети за самолет, влак, кораб; резервации за ЗХР; предоставяне вещи под наем - надуваема лодка, дюшек, шнорхел и маска, клетка за кучета, кантарче за телесно тегло, вентилатор.

*****

възможност за плащане с кредитни карти; факс; телекс; бизнесцентър; сейф за ценности в жилищното помещение; закрит гараж; бръснаро-фризьорски услуги; лекарски услуги.

III.1.4. Изисквания към обслужването във вилите и ваканционните селища:

Категория

Подмяна на бельо, кърпи, зареждане с консумативи

*** *****

спално бельо, хавлии и кърпи - подмяна на два дни (***); спално бельо, хавлии и кърпи - подмяна всеки ден (**** и *****); ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, полиране на чашите за вода и тоалетните принадлежности; ежедневно зареждане - сапун, шампоан, тоалетна хартия, санитарни пликове; зареждане след изразходване - шапка за баня, лосион за тяло, игленик, рекламен кибрит, кърпичка за обувки, папка с рекламни материали, плик за химическо чистене и бельо, ароматизатор за въздух и други допълнителни консумативи.

Забележка: Навсякъде в приложението, където определени изисквания са посочени за повече от една категория, означава, че се прилагат за всичките звездни категории в съответната графа, като за всяка от тези звездни категории може да има допълнително вписани изисквания само за нея.

IV. Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в местата за настаняване:

No по ред

Длъжности и изисквания

Категория

*****

****

***

**

*

1.

Управител на хотел

образование

висше - туризъм

висше - туризъм

висше, колеж - туризъм

колеж, средно спец.

средно спец., средно

езикова квалификация

два и повече чужди езика

два чужди езика

един чужд език

един чужд език

един чужд език

2.

Ръководител рецепция

образование

висше, колеж - туризъм

висше, колеж - туризъм

колеж - туризъм

колеж - туризъм

езикова квалификация

два и повече чужди езика

два и повече чужди езика

два и повече чужди езика

.

2.1.

управител фоайе "5 и 4 звезди"

два и повече чужди езика

два и повече чужди езика

един чужд език

.

3.

Старши администратор

образование

колеж - туризъм

колеж - туризъм

колеж - туризъм, средно спец.

Средно специално

езикова квалификация

два и повече чужди езика

два чужди езика

два чужди езика

един чужд език

4.

Администратор

образование

колеж - туризъм

колеж - туризъм

колеж - туризъм, средно спец.

средно специално

средно спец., средно

езикова квалификация

два и повече чужди езика

два чужди езика

един чужд език

един чужд език

5.

Ръководител бюро за туристически услуги

образование

висше, колеж - туризъм

висше, колеж - туризъм

колеж - туризъм

езикова квалификация

два чужди езика

два чужди езика

един чужд език

.

6.

Обменител, Ваучерист, Информатор

образование

колеж - туризъм

колеж - туризъм

средно спец.

средно спец.

езикова квалификация

два чужди езика

два чужди езика

един чужд език

един чужд език

един чужд език

7.

Старша камериерка

образование

средно

средно

средно

средно

езикова квалификация

един чужд език

един чужд език

един чужд език

8.

Камериерка

образование

средно

средно

средно

основно

основно

езикова квалификация

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

9.

Старши портиер

образование

средно

средно

средно

езикова квалификация

един чужд език

един чужд език

един чужд език

10.

Портиер, пиколо, лифт-бой

образование

средно

средно

средно

основно

основно

езикова квалификация

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

мин. познания по един чужд език

Забележки:
1. Тези изисквания за професионална и езикова квалификация са за основни длъжности в хотелите и другите места за настаняване (без частни квартири и семейни хотели). За останалите длъжности да се изисква необходимата квалификация и правоспособност в съответствие с конкретните условия на работа.
2. Съответната езикова квалификация се признава на база официални документи: диплома (висше образование по филология, езикова гимназия и др.), удостоверения за завършени курсове, езикова школа и др.
3. В семейните хотели (пансионите) персоналът трябва да има езикова подготовка и необходимите професионални познания и култура, свързани с обслужващия процес за съответните категории.

V. Задължителни нормативни изисквания към семейните хотели (пансиони):

V.1. Изисквания към изграждането:

Категория

Входове, паркинги, приемен блок, рецепция

* ***

главен вход с една секция; охраняем паркинг с места за паркиране 25 % спрямо броя стаи; административна площ с работен плот за администратора; телефонна кабина; WC за гости във фоайето.

**

стопански вход; сейфове за гости; лоби бар.

***

помещение за обработка на документация; обмяна на валута; информация; организиране на мероприятия; поща, факс; АТЦ озвучаване и TV уредба.

Категория

Жилищни помещения, камериерски и сервизни помещения

* ***

стълби за хотелски гости; (стая - широчина 3 м; светла височина 2,5 м; бруто площ 15,9 кв. м; нето площ 12 кв. м коридори - широчина 1,3 м при едностранно и двустранно застрояване; санитарен възел - 2,4 кв. м площ; 2,2 м светла височина; преддверие с вграден гардероб - 1,5 м широчина; 2,1 м светла височина); камериерско сервизно помещение - стая и WC; помещения за чисто и мръсно бельо; стелажи за консумативи; машини, съоръжения и колички.

***

стая - широчина 3,3 м, светла височина 2,5 м; бруто площ 18,6 кв. м; нето площ 15,6 кв. м; коридори - широчина 1,4 м при едностранно и 1,6 м при двустранно застрояване; санитарен възел - 3,4 кв. м площ и 2,2 м светла височина; преддверие с вграден гардероб - 1,6 м широчина и 2,1 м светла височина; балкон - 1,1 м дълбочина.

Категория

Административен блок, стопански блок, технически инсталации

* ***

административен кабинет; WC; помещение за пропуск; складове за консумативи и бельо; технически инсталации - авариен агрегат, главно ел. табло, котелно помещение, абонатна станция, бойлери, отоплителна гръмоотводна, аварийна и алармена инсталация, ел. захранване, осветителна инсталация; светлинна реклама и декоративна украса.

***

климатична инсталация; АТЦ; вентилационни блокове; трансформатори; озвучителна и TV уредба.

Категория

ЗХР, търговски блок и спортна база

* ***

заведение за хранене; вестници и аптечни артикули.

***

дневен бар; заведение с обслужване; сувенири и цветя; ски-гардероб (за планинските обекти).

V. 2. Изисквания към обзавеждането:

Категория

Фасада, приемен блок, рецепция

*

рекламен надпис; емблема; телевизор; телефонен автомат; плот за рецепция; ключове на стая; касови принадлежности; канцеларски материали; електронен касов апарат; план за разположението на стаите; план за евакуация; авариен изход.

** ***

светлинен надпис; термометър и барометър (за морските и планинските обекти); фотьойли и масички; стоящи пепелници; информационно табло; телефонен автомат; колички за багаж; плот за рецепция; стенен часовник; сейфове за ценности; електронен касов апарат; касови и канцеларски принадлежности; енпринтер за обработка на кредитни карти; телекс; пощенски услуги; информационни табла за услугите и валутите.

Категория

Обзавеждане и оборудване

* ***

коридор - указател за разположението на стаите; план за евакуация; указател за авариен изход; стая - легло 1 м на 2 м с матрак (1,6 м на 2 м за двойните стаи); нощно шкафче; тоалетна масичка; столове; сгъваем багажник; нощна лампа; стенен аплик; огледало; кошче за отпадъци; пепелник; пердета или щори; възглавница (50/60 см); две одеяла; калъфки за възглавници; горен и долен чаршаф; гардероб със закачалки; санитарен възел - мивка, поставка за тоалетни принадлежности, огледало, душ кабина, кошче за отпадъци, кърподържатели, кърпи за лице (130/60 см) за крака (80/50 см), WC комплект, тоалетна чиния, пепелник и стъклени чаши с поставки.

***

панел на нощното шкафче със система за събуждане и селекторно озвучителна уредба; салонна масичка с фотьойли; настолна лампа; телефон; TV; ваза; картина; папка с рекламни материали; игленик; пепелник с рекламен кибрит; покривка за легло; допълнителна възглавница (40/50 см); стенно огледало; санитарен възел - плот за мивка, душ кабина с комбиниран душ, хавлия за тяло (140/140 см); шезлонг; апартамент - холова гарнитура с масичка; плот с настолна лампа; подходящ шкаф; TV; телефон с възможност за включване на модем; картина; ваза; папка с рекламни материали; баня и WC като в стая.

V.3. Изисквания към обслужването:

Категория

Смяна на бельо, кърпи и други допълнителни изисквания

* ***

подмяна на спално бельо и кърпи (* и ** - на 3 дни; *** - на 2 дни); ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите и пепелниците; зареждане - сапун, тоалетна хартия, санитарен плик, WC дезодорант, след изразходване; за *** шампоан; игленик; папка с рекламни материали; плик за хим. чистене и мръсно бельо; четка за дрехи; кърпичка за обувки.

V.4. Изисквания към предлаганите услуги:

Категория

Информация и комуникации, битови и спортни услуги

* ***

Запознаване на госта с необходимата информация (месаж); ценоразписи; разписания и тарифи на транспортни средства; работно време на ЗХР; пощенски услуги; сейфове за съхранение на ценности; предоставяне на вещи под наем (за морски и планински обекти).

**

Обмяна на валута; пране и гладене.

***

Програма с културни мероприятия; факс; спортно-забавни услуги; пране и гладене; обмяна на валута.

VI. Задължителни нормативни изисквания към частните квартири:

VI.1. Общи изисквания:

С предоставянето на частни квартири за нуждите на туризма собственикът (наемодателят) се задължава:
да постави на видно място на входа стикера с категорията на квартирата;
да настанява изпращаните от туристическите агенции или самостоятелно търсещите квартира туристи;
да спазва изискванията на МВР за адресната регистрация;
да осигури свободен достъп на туристите до наетите стаи;
да не изменя интериора в категоризираните помещения без знанието и съгласието на общинските органи, извършили категоризацията;
да спазва стриктно категорийните изисквания за съответната категория;
да осигурява задължително отопление през зимните месеци;
да поддържа квартирите съгласно изискванията на ХЕИ;
да осигури намесата на специализираните органи, в случай че в района на обекта се появи източник на опасност за здравето и сигурността на туристите, като спре временно настаняването на нови такива;
да предоставя на туристите ползването на телефон при взаимна договореност за заплащането на междуселищните и международните разговори;
да обезпечи безопасността, сигурността и спокойствието на гостите, пребиваващи в частните квартири.

VI.2. Общи изисквания за обзавеждане на частните квартири:

В стаите да има достатъчен брой електрически контакти.

За всички категории при по-малка ос на стаята по изключение се допускат легла с нестандартни размери.
При по-голяма ос на стаята за "една звезда" или "две звезди" се допускат по изключение 3 до 4 легла. За категория "една звезда" се допускат легла с пружини.
Квартирите, в които се предлага храна, трябва да отговарят на изискванията на ХЕИ. Кухненските помещения да бъдат съоръжени с мивка, постоянно течаща топла и студена вода, ел. или газова печка с фурна, хладилник, фризер, кухненски шкафове за продукти, съдове и инвентар.
Кухненските съдове и инвентар, посудата, чашите и трапезният сервиз да са от подходящ материал и да отговарят на изискванията за заведения за хранене и развлечение.

VI.3. Общи изисквания за обслужване:

Спалното бельо се подменя на всеки 3 дни за категория "три звезди", на всеки 5 дни за категория "две звезди" и на всеки 7 дни за категория "една звезда", както и преди настаняване на нови туристи или при силно замърсяване.
Хавлиените кърпи се подменят на всеки 3 дни и преди настаняване на нови клиенти.
Постоянно зареждане с консумативи, като тоалетният сапун се подменя при нови гости.
Предоставяне на информация, свързана с развлечения и услуги, които се предлагат в съответното населено място, за търговските обекти с тяхното работно време, карти, рекламни листовки за културно-исторически паметници, екскурзии, местни атракции.
Като цяло всички собственици (наемодатели) трябва да спазват стриктно категорийните изисквания за съответната категория.

VI.4. Допълнителни изисквания към квартирите в селските и полупланинските райони:

Да имат рафтове за обувки, раници и спортна екипировка и домашни чехли; да обезпечават място за паркиране; обзавеждането и украсата да бъдат по възможност свързани с бита и традициите на региона.
За категория "една звезда" тоалетната може да е извън сградата, но с безпрепятствен достъп; навес за инвентар и др. пособия (съобразно развиваните дейности); външна мивка, по възможност пейки, беседки, маси и др. извън сградата за отдих и храна; оборудване за дребни поправки; достъп до домашни животни от личното стопанство; даване под наем или заемане на екипировка за спорт (по възможност); стопанските постройки да са отделно от къщата; стопанският инвентар и машините да са подредени на подходящо място; кучето да е завързано и на безопасно място.

VI.5. Изисквания към категория "една звезда"

Квартири на стандартно обзавеждане и с различно местоположение.

1. Стая - минимална площ за стая с две легла е 9 кв. м, а при поставянето на допълнително легло + мин. 2 кв. м на легло. Леглата са със стандартни размери, с матрак (допуска се и пружина); пердета; нощно шкафче за всяко легло; малко бюро или масичка с два стола; огледало; гардероб с по 3 бр. закачалки (или стоящи/висящи закачалки); възможност за гледане на телевизия; ползване на телефон; пепелници; кошче за отпадъци; обща аптечка; подът с настилка, даваща възможност за лесно поддържане; спално бельо - по 1 бр. на легло: одеяло; възглавница 50/60 см с калъфка; горен и долен чаршаф.
2. Санитарен възел - да се ползва не повече от 8 души; тоалетна чиния (по изключение клекало) с промиване; студена и топла вода (бойлер); ползване на душ; мивка с огледало и поставка за принадлежности; кутия (държател) за тоалетна хартия; закачалки за кърпи; кошче за отпадъци; чаши за вода по 1 бр. на легло; тоалетен сапун; хавлиена кърпа 130/60 см по 1 бр. на легло.
Холът, водещ към стаите, да е обзаведен със стандартна мебелировка.

VI.6. Изисквания към категория "две звезди"

Квартирите да са в сгради с добро архитектурно изпълнение и местоположение и с удобни транспортни връзки. Интериорът и всички останали елементи да се отличават с добро качество. В целогодишно използваните квартири се изисква отопление (централно, ел. радиатори, газова печка и др.).
1. Стая - минимална площ за стая с 1 легло - 9 кв. м, а стая с 2 легла - 10 кв. м; леглата са с матрак и размери - за единичните стаи 160/200 см и за двойните стаи 100/200 см; пердета; нощно шкафче с нощна лампа за всяко легло; салонна масичка (или писалище); голямо огледало със стенен аплик; луксозни столове; Гардероб със закачалки за дрехи по 4 бр. на легло и четка за дрехи; Закачалка за връхни дрехи; общ телефон в хола или преддверието; телевизор в хола; картина (допуска се репродукция); ваза; пепелници; кошче за отпадъци от негорим материал; обща аптечка; подът е с подходяща настилка; спално бельо - по 1 бр. на легло; одеяло вълнено; одеяло памучно; възглавница 50/60 см; калъфка; плик за одеяло и долен чаршаф.
2. Санитарен възел - да бъде облицован с фаянсови плочки. Да се използва не повече от 6 човека; тоалетна чиния с промиване и несесер за почистване; топла и студена вода денонощно; душ - стационарен или подвижен; голяма мивка с поставка за тоалетни принадлежности; огледало с противовлажно осветително тяло; кутия за тоалетна хартия; кошче за отпадъци с капак; закачалки за кърпи - по 2 бр. на легло; чаши за вода - по 1 бр. на легло; тоалетна чаша " - "; тоалетен сапун " - "; хавлиени кърпи - по 1 бр. на легло; кърпи за лице - 130/60 см; кърпи за крака - 80/50 см.
Холът, водещ към стаите, да е с подходящ интериор (салонна масичка, мебелна гарнитура, картина и др.).
Апартаментите за самостоятелно ползване са с преддверие, една или повече стаи, хол, санитарен възел и кухня. Телевизорът и телефонът са в хола (телефонът може да бъде и в преддверието).
На туристите се предоставя възможност да ползват кухненско помещение и маса за хранене, хладилник, печка или котлон, мивка, кухненски инвентар, прибори, посуда.
Като допълнителни услуги се предлагат пране и гладене, също и предлагане на закуска (при възможност и полупансион) след договореност с туристите.

VI.7. Изисквания към категория "три звезди"

Квартирите от тази категория (самостоятелни апартаменти или стаи) следва да бъдат в добре оформени архитектурни сгради, разположени предимно в централната част на големите градове, а в курортните селища в близост до плажната ивица на балнеоложките заведения. Интериорът, осветителните тела, аксесоарите, декоративните елементи, консумативите, спалното бельо, кърпите и др. трябва да се отличават със своето високо качество.
В целогодишно използваните квартири се изисква отопление (централно или местно парно, лъчисто, подово и др.), а осветлението да не е по-слабо от 100 лукса.
1. Стая - минимална площ за стая с 1 легло е 10 кв. м, а за стая с 2 легла - 12 кв. м. В стаите да има не повече от 2 легла с матрак с размери 160/200 см за единичните и 100/200 см за двойните стаи: пердета, щори, транспаранти; дневни покривки за леглата; нощно шкафче с нощна лампа към всяко легло; салонна масичка; два леки фотьойла или луксозни столове; писалище (тоалетка) с голямо огледало и стенен аплик; гардероб (допуска се и вграден) със закачалки за дрехи по 5 бр. на легло, четка за дрехи, обувалка и игленик; закачалка за връхни дрехи; телевизор с дистанционно управление; телефон; художествено произведение (картина, пано, цветно петно); ваза; пепелници - по 1 бр. на легло; кошче за отпадъци от негорим материал; обща аптечка; подът на стаите е с висококачествена настилка (мокет, керамика, килими, паркет и др.); спално бельо - по 1 бр. на всяко легло; одеяло вълнено; одеяло памучно; плик за одеяло; долен чаршаф; дневна покривка за легло; възглавница - голяма с калъфка - 50/60 см; възглавница допълнителна с калъфка - 40/50 см;
2. Санитарен възел - да бъде облицован с фаянсови плочки. Желателно е тоалетната да бъде отделно от банята. Санитарният възел да бъде използван за не повече от 4 души; тоалетна чиния с промиване с обезмирисител и несесер за почистване; топла и студена вода денонощно; душ - стационарен и подвижен, душово корито с душова завеса или душова кабина; голяма мивка с плот, по изключение поставка за тоалетни принадлежности; голямо огледало с противовлажно осветително тяло; кутия за тоалетна хартия; санитарна кофа за отпадъци с капак; обезопасен електрически контакт; кърподържатели - по 3 броя на легло; чаши за вода - по 1 бр. на легло; тоалетни чаши - по 1 бр. на легло; тоалетен сапун по 1 бр. на легло, хавлиени кърпи по 1 бр. на легло; кърпи за тяло - 140/110 см; кърпи за лице - 130/60 см; кърпи за крака - 80/50 см.
Холът, водещ към стаите, да е с луксозен интериор (салонна масичка, мебелна гарнитура, секции, художествено произведение, лампион, декоративни цветя и др.).
Апартаментите за самостоятелно ползване са с преддверие, една или повече стаи, хол, санитарен възел (отделна баня и тоалет) и кухня. Телевизорът и телефонът могат да бъдат в хола. Нормативните изисквания са като тези за стаите.
Ако в санитарните възли има вана, се поставя кърпа за пред ваната.
На туристите се предоставя възможност да ползват кухненско помещение и място за хранене, хладилник, готварска печка, мивка с топла и студена вода, кухненски инвентар, посуда и прибори.
Като допълнителни услуги се предлагат - информация, пране, гладене, химическо чистене (по договореност), екскурзии и други мероприятия (чрез договор със специализирани фирми), предлагане на закуска, полу- или пълен пансион по договореност с туристите.
Забележка:
Навсякъде в приложението, където определени изисквания са посочени за повече от една категория, означава, че се прилагат за всичките звездни категории в съответната графа, като за всяка от тези звездни категории може да има допълнително вписани изисквания само за нея.

Приложение No 4 към чл.6, ал.1

Категории на заведенията за хранене и развлечения

No

Видове заведения

Категория

*****

****

***

**

*

I. Ресторанти

1.

Класически

*

*

*

*

2.

Специализирани:

2.1.

За риба

*

*

*

2.2.

За птици

*

*

*

2.3.

За дивеч

*

*

*

2.4.

Вегетариански

*

*

*

2.5.

Диетични

*

*

2.6.

Брасери

*

*

*

2.7.

Барбекю

*

*

2.8.

Грил

*

*

*

3.

Ресторанти с българска кухня:

*

*

*

3.1.

Гостилница

*

*

*

4.

Ресторанти с чуждестранна кухня (френска, италианска, китайска, японска и др.)

*

*

*

5.

Атракционно-тематични (шатри, кошари, колиби, фрегати, воденици, пикник, механа, битова къща, ханче, страноприемница и др.)

*

*

*

II. Заведения за бързо обслужване

1.

Снекбар

*

*

2.

Бистро

*

*

3.

Фастфууд

*

*

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив