Наредба № 2 от 1998 г. за условията и реда за разходване на средствата по Временния обезпечителен фонд

МФ

Държавен вестник брой: 29

Година: 1998

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 20.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се определят условията и редът за разходване на средствата по създадения с § 10, ал.1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за застраховането Временен обезпечителен фонд за защита интересите на застрахованите по застраховка "живот", наричан по-нататък "фонда".

Раздел II
Разходване на средствата по фонда

Чл.2. Внесените във фонда средства са част от математическия резерв на дружеството, сключило застраховки по раздел I от приложението към чл.6, ал.2 от Закона за застраховането, и са предназначени за покриване на задълженията по тези застраховки.

Чл.3.
(1) В 3-дневен срок от получаване на разрешение за извършване на застрахователна дейност Дирекцията за застрахователен надзор връща внесеното обезпечение, изразяващо се в парични вноски, заедно с набраната лихва.
(2) В срока по ал.1 се освобождават и предоставените като обезпечение държавни ценни книжа, като се връщат и сумите, постъпили по сметката на фонда вследствие на настъпил падеж на съответната емисия държавни ценни книжа или на лихвени плащания по тях за времето на действие на обезпечението.

Чл.4.
(1) Обезпеченията, направени от застрахователи, непоискали или неполучили разрешение за извършване на застрахователна дейност, не се възстановяват по реда на чл. 3 и остават във фонда за гарантиране плащанията към застрахованите лица.
(2) Обезпечението, направено от един застраховател, може да се използва само за гарантиране на задълженията към лица, застраховани при него.

Чл.5.
(1) При прехвърляне на портфейл от непоискал или неполучил разрешение застраховател на друг застраховател средствата, набрани във фонда, включително държавните ценни книжа, се прехвърлят на поемащия застраховател като част от подлежащия на прехвърляне математически резерв.
(2) Прехвърлянето се извършва след издаване на разрешение от Националния съвет по застраховане за прехвърляне на застрахователния портфейл.

Чл.6.
(1) При вливане на един застраховател в друг средствата, набрани във фонда от вливащия се застраховател, се прехвърлят на приемащия.
(2) При сливане на застрахователи набраните от тях във фонда средства се прехвърлят на новия застраховател.
(3) Прехвърлянето по ал.1 и 2 се извършва след издаване на разрешение от Националния съвет по застраховане за вливане или сливане.

Чл.7.
(1) При ликвидация на застраховател средствата, набрани във фонда, се включват в плана за ликвидация по чл.61, ал.2 или по чл.61, ал.4 от Закона за застраховането.
(2) След одобрение на плана от Дирекцията за застрахователен надзор средствата се превеждат на застрахователя в ликвидация за покриване на задълженията към застрахованите по сключените застраховки "живот".
(3) Ако планът предвижда прехвърляне на портфейл, средствата се прехвърлят по реда на чл. 5.

Чл.8. В случаите на производство по несъстоятелност на застраховател направените във фонда обезпечения се включват в масата на несъстоятелността.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание § 10, ал.5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за застраховането.

Министър: М. Радев

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив