Наредба № 20 от 2001 г. за условията и реда, при които препаратите, съдържащи наркотични вещества и прекурсори, могат да бъдат освободени от някои мерки за контрол

МЗ

Държавен вестник брой: 49

Година: 2001

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 21.04.2004

Чл.1. С тази наредба се уреждат условията и редът за освобождаване от някои мерки за контрол на препаратите, съдържащи наркотични вещества и прекурсори, от приложения No 2,3 и 4 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП).

Чл.2. Препарати, съдържащи наркотични вещества в комбинация с едно или няколко други лекарствени вещества, се освобождават от някои мерки за контрол при наличието на следните изисквания:
1. препаратът е съставен така, че да не съществува риск от злоупотреба с него или рискът да е незначителен;
2. наркотичното вещество да не може да бъде извлечено в количества, които да предизвикват злоупотреба с него.

Чл.3. При внос и износ на лекарствени продукти, съдържащи етилморфин, кодеин и фенобарбитал в комбинации и в количества до 50 мг за дозова единица и 1,25 % при неделими продукти, не се изисква разрешително за износ, издадено по реда на чл.47 ЗКНВП.

Чл.4.
(1) Лекарствените продукти по чл.3, с изключение на включените в приложение No 7 от Наредба No 4 от 2001 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (ДВ,бр.10 от 2001 г.), се освобождават от:
1. мерките за контрол, предвидени в Наредба No 21 от 2000 г. за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати (ДВ,бр.86 от 2000 г.);
2. мерките за контрол, предвидени в Наредба No 9 от 2001 г. за разрешаване на дейностите по чл.73 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ,бр.17 от 2001 г.);
3. изискването за предписване на специална рецептурна бланка за упойващи и психотропни вещества.
(2) Не се изискват лицензии, издадени по реда на ЗКНВП за търговия на едро, търговия на дребно, внос и износ, пренасяне, превозване и съхраняване на лекарствените продукти по ал.1.

Чл.5.
(1) Лекарствени продукти, съдържащи прекурсори от приложение No 4 към чл.3, ал.2 ЗКНВП, се освобождават от:
1. изискването за разрешителни за внос и износ по чл.47 ЗКНВП;
2. мерките за контрол, предвидени в Наредба No 21 от 2000 г. за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати;
3. мерките за контрол, предвидени в Наредба No 9 от 2001 г. за разрешаване на дейностите по чл.73 ЗКНВП;
4. изискването за предписване на специална рецептурна бланка за упойващи и психотропни вещества;
5. мерките за контрол, предвидени в Наредбата за контрол на прекурсорите (ДВ,бр.48 от 2000 г.).
(2) Не се изискват лицензии, издадени по реда на ЗКНВП за търговия на едро, търговия на дребно, внос и износ, пренасяне, превозване и съхраняване на лекарствените продукти по ал.1.

Чл.6. Лекарствените продукти - предмет на тази наредба, се унищожават по реда на Наредба No 28 от 2000 г. за условията и реда за унищожаване, преработване и използване за други цели на лекарствата (ДВ,бр.106 от 2000 г.).

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.5 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.
Министър: И. Семерджиев

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив