Наредба № 21 от 10 февруари 2006 г. за максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите

МЗГ

Държавен вестник брой: 82

Година: 2007

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 17.10.2007

(Обн., ДВ, бр. 21 от 10.03.2006 г. – в сила от 01.05.2006 г.)

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражни суровини, фуражни добавки, премикси от фуражни добавки, допълващи и комбинирани фуражи;
2. мерките, които Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) предприема при установяване на по-високи от максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти в обектите по т. 1;
3. мерките, които НВМС предприема при установяване на прагова концентрация нежелана субстанция в обектите по т. 1.

Раздел II
Максимално допустими концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите

Чл. 2.
(1) Фуражни суровини, фуражни добавки, премикси от фуражни добавки, допълващи и комбинирани фуражи се произвеждат, внасят, изнасят, пускат на пазара и употребяват, ако:
1. са с гарантиран произход;
2. са безопасни за здравето на хората след консумация на суровини или храни от животински произход;
3. нямат вредно въздействие върху околната среда;
4. са безопасни за здравето на животните;
5. не повлияват неблагоприятно върху продуктивността на животните;
6. не повлияват неблагоприятно качеството на суровини и/или храни от животински произход.
(2) Фуражните суровини, фуражните добавки, премиксите от фуражни добавки, допълващите и комбинираните фуражи се произвеждат, внасят, изнасят, пускат на пазара или употребяват, когато не съдържат:
1. нежелани субстанции и/или продукти, надвишаващи максимално допустимите концентрации, посочени в приложение № 1;
2. прагови концентрации нежелани субстанции, посочени от референтната лаборатория по чл. 11.
(3) При внасяне или производство в страната на фуражи всяка партида се придружава от оригинален сертификат за качество или отделен сертификат, който съдържа и данни за нежелани субстанции и/или продукти по показателите от приложение № 1.
(4) При изнасяне на фуражи сертификатът по ал. 3 съдържа данни за нежелани субстанции и/или продукти съгласно изискванията на вносителя.

Чл. 3.
(1) Максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и/или продукти в приложение № 1 се отнасят само за посочените в него фуражи.
(2) Максимално допустимата концентрация на нежелани субстанции и/или продукти, посочена в приложение № 1 за комбинирани фуражи, се отнася и за допълващ фураж, вложен в дневната дажба на животните.
(3) Максимално допустимата концентрация на нежелани субстанции и/или продукти, посочена в приложение № 1 за комбинирани фуражи, се отнася и за сумарната им концентрация в дневната дажба и водата за пиене на животните.

Чл. 4. Не се смесват фуражи, които съдържат нежелани субстанции и/или продукти в концентрации, надвишаващи максимално допустимите, с други фуражи с цел разреждане.

Чл. 5.
(1) Генералният директор на НВМС със заповед може да определи по-ниски от посочените в приложение № 1 концентрации на нежелани субстанции и/или продукти в конкретен случай за срок една година от установяването от НВМС на риск за здравето на хора и/или животни.
(2) Заповедта по ал. 1 се публикува в интернет страницата на МЗГ.
(3) Заповедта по ал. 1 не подлежи на обжалване.
(4) Националната ветеринарномедицинска служба незабавно уведомява Европейската комисия (ЕК) и държавите - членки на Европейския съюз, за основанието за намаляване на концентрациите и за срока по ал. 1.

Раздел III
Мерки при съмнение или надвишаване на максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и/или продукти (НСП) във фуражи

Чл. 6. При съмнение, че фуражи и/или вода за пиене на животни съдържат концентрации на НСП над максимално допустимите, определени в приложение № 1, собственикът на животните, негов представител или регистрираният по реда на чл.28 ЗВД ветеринарен лекар незабавно уведомяват директора на РВМС.

Чл. 7. Ветеринарният лекар, определен да контролира безопасността на фуражите, или друг ветеринарен лекар, определен със заповед на директора на РВМС, в случаите по чл. 6 предприема следните мерки:
1. незабавно поставя под възбрана животновъдния обект, където са складирани или употребени фуражите, и/или върху източника на водата за пиене на животните;
2. маркира по подходящ начин всички засегнати животни от обекта по т. 1;
3. взема проба от фуражите и/или водата за пиене на животните и я предава за лабораторно изследване;
4. събира информация за:
а) произхода на фуражите и на водата за пиене на животните;
б) естеството и степента на замърсяване с НСП на фуражите или водата за пиене на животните.

Чл. 8. Когато резултатите от лабораторните изследвания на пробите по чл. 7, т. 3 потвърдят наличието във фуражите и/или водата за пиене на животните на нежелани субстанции и/или продукти в концентрация, надвишаваща определената в приложение № 1, ветеринарният лекар по чл. 7 предприема мерки по чл.397 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) (ДВ, бр. 87 от 2005 г.).

Чл. 9. След представяне на писмен доклад от ветеринарния лекар по чл. 7 за резултатите от предприетите по чл. 8 мерки директорът на РВМС със заповед забранява пускането на пазара на:
1. животните, които са хранени с фуражите, съдържащи НСП в концентрации, по-високи от определените в приложение № 1;
2. суровините и/или храните, получени от животните по т. 1.

Чл. 10. Лица, които притежават фуражи по чл. 2, ал. 2 или животни по чл. 9, са длъжни:
1. да осигурят достъп на ветеринарния лекар по чл. 7 до животновъдните обекти, животните, фуражите и водата за пиене на животните;
2. да съдействат на ветеринарния лекар по чл. 7 при изпълнение на правомощията му по чл.10 ЗВД.

Раздел IV
Мерки при съмнение и при установяване на наличие на прагови концентрации нежелани субстанции във фуражи

Чл. 11. (В сила от 11.09.2006 г.) Генералният директор на НВМС със заповед възлага на определената от министъра на земеделието и горите референтна лаборатория по безопасност на фуражите да посочи прагови концентрации и коефициент на натрупване за нежеланите субстанции по приложение № 1, които поради способността им да се натрупват в организма на животните водят до непосредствен риск за здравето им или за здравето на хора, консумирали суровини и/или продукти, добити от тях.

Чл. 12.
(1) Когато собственикът на животни, негов представител или ветеринарен лекар, регистриран по реда на чл.28 ЗВД, предположи, че животни са поемали храна или вода, които съдържат прагова концентрация от субстанция по ал. 1, незабавно уведомява писмено за това директора на РВМС.
(2) Ветеринарен лекар по чл. 7 взема проба от животните по ал. 1, суровини и/или храни, добити от тях, фуража и/или водата, която са поемали, и я изпраща за изследване в определена от генералния директор на НВМС лаборатория.
(3) Въз основа на резултата от изследването ветеринарният лекар по ал. 2 прави оценка на риска, като взема предвид:
1. дневната дажба;
2. специфичната чувствителност на съответния вид, пол, възраст, порода, физиологично състояние на животните и продукцията, която се получава от тях.
(4) Когато резултатът от изследването на пробите по ал. 2 докаже, че суровини и/или храни са добити от животни, в които е натрупана прагова концентрация от субстанция по чл. 11, ветеринарен лекар по чл. 7:
1. предприема мерките по чл. 7;
2. независимо от мерките по т. 1 предприема и мерки по чл.397 ЗВД;
3. проучва произхода на нежеланата субстанция в прагова концентрация;
4. вписва резултатите от предприетите действия по т. 1 - 3 в таблицата по приложение № 2 и представя на директора на РВМС писмен доклад за тях;
5. въз основа на доклада по т. 4 директорът на РВМС със заповед забранява пускането на пазара на:
а) животните, които са хранени с фуражите, съдържащи прагови концентрации от НС по чл. 11;
б) суровините и/или храните, получени от животните по буква "а".

Чл. 13. (В сила от 11.09.2006 г.)
(1) Районната ветеринарномедицинска служба ежемесечно изпраща до централното управление на НВМС отчет за изпълнение на годишния инспекционен план за контрол върху безопасност на фуражи, като към него прилага и таблицата по чл. 12, ал. 4, т. 4.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба обобщава отчетите по ал. 1, като изготвя годишен отчет, който изпраща на ЕК в срок до 31 март на следващата година.

Чл. 14. (В сила от 11.09.2006 г.) Когато резултатите от лабораторните изследвания и/или от проучването по чл. 12, ал. 4, т. 3 и 4 докажат сериозен и непосредствен риск за здравето на животни или хора, консумирали суровини и/или храни от животински произход, НВМС незабавно уведомява ЕК.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Възбрана" е комплекс от временни мерки за ограничаване на:
а) добива, производството, съхраняването, транспортирането, придвижването и предлагането на пазара на фуражи, които съдържат НСП в концентрации, надвишаващи максимално допустимите, посочени в приложение № 1;
б) транспортирането, придвижването и предлагането на пазара на животни, хранени с такива фуражи.
2. "Дневна дажба" е средното количество фураж (изчислено при съдържание на влага 12 %), предназначено за едно животно и съобразено с вида, възрастта, продуктивността и физиологичното му състояние.
3. "Допълващ фураж" е смес от фуражи, който поради високото процентно съдържание на определени субстанции може да се дава за храна на животни само комбиниран с други фуражи.
4. "Животни" са бозайници, птици, земноводни, влечуги, риби, молюски, ракообразни, други гръбначни и безгръбначни животни, отглеждани от човека със стопанска и нестопанска цел или обитаващи дивата природа, които се хранят с фуражи.
5. "Комбиниран фураж" е смес от фуражни суровини, към които са прибавени или не фуражни добавки, и предназначена за хранене на животни в качеството й на пълноценен или допълващ фураж.
6. "Максимално допустими концентрации нежелани субстанции" са хигиенни норми за НСП, чиито концентрации са определени в mg/kg (ppm), отнесени към масата на фуража при 12 % влага.
7. "Нежелана субстанция или продукт" е субстанция или продукт (без патогенни микроорганизми), който се намира върху повърхността и/или във фуражите, представлява потенциална опасност за здравето на хората или животните и/или за околната среда и която може да окаже неблагоприятен ефект върху животинска продукция.
8. "Прагова концентрация от нежелана субстанция" е концентрацията на нежелана субстанция от приложение № 1, която се съдържа в дневната дажба на продуктивни животни при 12 % съдържание на влага във фуража и/или във водата им за пиене, и:
а) която при повторно или продължително поемане има свойството да се натрупва в организма на животните, като води до рискове за здравето им и/или за здравето на хора, консумирали суровини и/или храни, добити от такива животни;
б) чието определяне се извършва, като се взема предвид коефициентът й на натрупване, фоновото й съдържание във фуража и специфичната чувствителност на животното/ите към нея.
9. "Премикс" е смес от добавки или от една или повече добавки с пълнител, която е предназначена за производство на фураж.
10. "Пускане на пазара" е държането на фуражи на територията на страната с цел продажба или друг вид възмездно или безвъзмездно предоставяне.
11. "Фуражи" са фуражни суровини от растителен или животински произход в техния естествен вид (пресни или консервирани), както и продукти, извлечени при индустриалната им преработка, органични или неорганични субстанции (фуражни добавки), които са вложени самостоятелно или в смеси, предназначени за храна на животни.
12. "Фуражни добавки" са органични, неорганични субстанции или микроорганизми, които не се дават на животни самостоятелно, но добавени към храната или водата им за пиене под форма на премикси:
а) задоволяват хранителните нужди на животните и осигуряват правилното протичане на физиологичните процеси в зависимост от вида, възрастта и специфичното им физиологично натоварване;
б) влияят благоприятно върху стомашно-чревната флора и/или усвояването на фуража;
в) подобряват технологичните качества на фуража;
г) влияят положително върху сетивата на животните;
д) подобряват органолептичните свойства на фуража или външния вид на животински продукти, предназначени за консумация от хора;
е) не влияят негативно върху околната среда при отглеждане на животните;
ж) притежават кокцидиостатичен или хистомоностатичен ефект.
13. "Фуражни суровини" са продукти от растителен или животински произход в тяхното естествено състояние, пресни, консервирани или получени при индустриалната им преработка.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.402 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ДВ, бр. 87 от 2005 г.) и отменя Наредба № 24 от 2003 г. за максимално допустими концентрации на нежелани вещества и продукти във фуражите (ДВ, бр. 56 от 2003 г.).

§ 3. Членове 11, 13 и 14 влизат в сила 6 месеца след обнародване на наредбата в "Държавен вестник".

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на НВМС.

§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 май 2006 г.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2006 Г. ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ НА НЕЖЕЛАНИ СУБСТАНЦИИ И ПРОДУКТИ ВЪВ ФУРАЖИТЕ
 (Обн., ДВ, бр. 82 от 2007 г.)

Допълнителни разпоредби

§ 3. С тази наредба се въвеждат изискванията на Директива 2006/77/ЕО и Директива 2006/13/ЕО, изменящи анекси I и II от Директива 2002/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно нежеланите вещества в храните за животни.

Приложение № 1
(Изм. и доп., ДВ, бр. 82 от 2007 г.)(PDF)

Приложение № 2
(Изм., ДВ, бр. 82 от 2007 г.)(PDF)

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив