Наредба № 22 от 21.07.1999 г. за извършване на полети във въздушното пространство и от/до летищата на Република България

Държавен вестник брой: 69

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 22.04.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и правилата за разрешаване извършването на полети във въздушното пространство на Република България.

Чл. 2.
(1) Разрешения за извършването на полети във въздушното пространство на Република България се издават от:
1. Министерството на транспорта, главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА); или
2. Министерството на външните работи, управление "Консулско".
(2) Адресите на органите по ал. 1 са указани в приложение № 1.
(3) Необходимите документи за издаване на разрешение за извършване на полетите, указани в чл. 24, се изпращат на съответния орган по ал. 1 в писмен или електронен вид на български или английски език по образец и в срок, определен за всеки конкретен случай в тази наредба.
(4) При попълване на необходимите документи за издаване на разрешение по ал. 3 се спазва действащата схема за организация на потоците в европейския регион.
(5) Органът, разрешил извършването на полета, уведомява заявителя.

Чл. 3.
(1) Полети във въздушното пространство на Република България се извършват:
1. при условие, че съответният орган по чл. 2, ал. 1 е дал разрешение и е представен полетен план; или
2. след представяне на полетен план в случаите, за които не се изисква разрешение по тази наредба.
(2) Попълненият полетен план по ал. 1 се изпраща в писмен или електронен вид на английски език по образец, указан в приложение № 2, не по-късно от един час преди началото на полета на адреса на Интегрираната система за обработка на полетните планове в Европа (IFPS) и главна дирекция "Ръководство на въздушното движение" (ГД РВД).
(3) Адресите на органите по ал. 2 са указани в приложение № 1.

Чл. 4.
(1) Даденото разрешение за извършване на конкретен полет е валидно за посочените в него условия за период от време двадесет и четири часа след определеното време за навлизане на въздухоплавателното средство във въздушното пространство на Република България.
(2) Авиационните оператори нямат право да преотстъпват полученото разрешение.

Чл. 5. Забранява се изпълнението на международни полети с нерадиофицирани въздухоплавателни средства във въздушното пространство на Република България.

Чл. 6.
(1) Летищата за международни полети, разположени на територията на Република България, са указани в Сборника за аеронавигационна информация и публикация на Република България.
(2) Международни полети до други летища (граждански, военни), извън тези по ал. 1, разположени на територията на Република България, се извършват при наличие на граничен, митнически, санитарен, карантинен (при превоз на растения и животни) и друг контрол, изискуем по българското законодателство.
(3) Работните времена на летищата по ал. 1 и 2 са указани в Сборника за аеронавигационна информация и публикация на Република България.

Глава втора
МЕЖДУНАРОДНИ ПОЛЕТИ

Раздел I
Условия и правила за разрешаване на международни полети, за които се изисква разрешение

Чл. 7.
(1) Разрешение за международни полети се изисква за:
1. полети, извършващи превоз на войски или на войски с бойната им техника и военното им имущество;
2. полети на държавни въздухоплавателни средства;
3. полети със специално предназначение, с които се транспортират короновани особи, държавни и правителствени глави, министри по време на официални мисии;
4. редовни полети до/от летища на територията на Република България по силата на сключените спогодби за въздушни съобщения;
5. нередовни полети до/от летища на територията на Република България;
6. полети с въздухоплавателните средства за оказване на спешна медицинска помощ до/от летища по чл. 6, ал. 2;
7. полети с въздухоплавателни средства без двигатели или без екипаж или за спортни цели, или за превоз на опасни товари, или за други цели.
(2) След получаване на разрешението за полети по ал. 1 авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение №2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета на адреса на IFPS и ГД РВД.

Чл. 8.
(1) Разрешение за международни полети по чл. 7, ал. 1, т. 1, 2 и 3 се издават от управление "Консулско" на Министерството на външните работи по установения ред след получаване от заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя за полети:
1. които прелитат през въздушното пространство на Република България не по-късно от 5 работни дни преди датата на полета;
2. до/от международни летища на територията на Република България не по-късно от 5 работни дни преди датата на полета;
3. до/от вътрешни летища (граждански, военни) не по-късно от 10 работни дни преди датата на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за дадените разрешения е не по- късно от 24 часа преди началото на полета.
(4) За даденото разрешение за извършването на полета управление "Консулско" на Министерството на външните работи уведомява ГД ГВА.
(5) Редът за взаимодействие за разрешаване на полетите по ал. 1 и за други полети със специфично предназначение се определя със съвместна инструкция на Министерството на транспорта и Министерството на външните работи.

Чл. 9.
(1) Разрешение за редовни международни полети по силата на сключените спогодби за въздушни съобщения по чл. 7, ал. 1, т. 4 до/от летищата по чл. 6, ал. 1 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя:
1. за полет по нова редовна въздушна линия - не по-късно от 45 дни преди датата на първия полет;
2. за сезонно разписание - не по-късно от 30 дни преди влизането му в действие;
3. за промени и за допълнителни полети по одобреното сезонно разписание - не по-късно от 5 работни дни преди датата на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за дадено разрешение е:
1. за полет по ал. 2, т. 1 и 2 - не по-късно от 10 работни дни преди датата на първия полет или преди влизането в действие на разписанието;
2. при промени и допълнителни отделни полети по одобреното сезонно разписание - не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета.

Чл. 10.
(1) Разрешение за нередовни международни полети по чл. 7, ал. 1, т. 5 до/от летищата по чл. 6, ал. 1 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя:
1. за един полет седмично - не по-късно от 2 работни дни преди датата на полета;
2. за четири полета месечно - не по-късно от 5 работни дни преди датата на първия полет;
3. за пет и повече полети месечно - не по-късно от 30 работни дни преди датата на първия полет.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за дадено разрешение е:
1. за полет по ал. 2, т. 1 и 2 - не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета;
2. за полет по ал. 2, т. 3 - не по-късно от 5 работни дни преди началото на полета.

Чл. 11.
(1) Разрешение за нередовни международни полети по чл. 7, ал. 1, т. 5 до/от летищата по чл. 6, ал. 2 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя:
1. за един полет седмично - не по-късно от 10 работни дни преди датата на полета;
2. за четири полета месечно - не по-късно от 15 работни дни преди датата на първия полет;
3. за пет и повече полети месечно - не по-късно от 40 работни дни преди датата на първия полет.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за дадено разрешение е:
1. за полет по ал. 2, т. 1 и 2 - не по-късно от 5 работни дни преди началото на полета;
2. за полет по ал. 2, т. 3 - не по-късно от 10 работни дни преди началото на полета.

Чл. 12.
(1) Разрешение за нередовни международни полети по чл. 7, ал. 1, т. 6 до/от летищата по чл. 6, ал. 2 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя за всеки полет - не по-късно от 2 работни дни преди началото на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за даденото разрешение за полет е не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета.

Чл. 13.
(1) Разрешение за международни полети по чл. 7, ал. 1, т. 7 във въздушното пространство на Република България се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя за полети:
1. които прелитат през въздушното пространство на Република България - не по-късно от 5 работни дни преди датата на полета; 2. до/от летища по чл. 6, ал. 1 - не по-късно от 5 работни дни преди датата на полета;
3. до/от летища по чл. 6, ал. 2 - не по-късно от 10 работни дни преди датата на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за даденото разрешение е не по- късно от 2 работни дни преди началото на полета.

Раздел II
Условия и правила за извършване на международни полети, за които не се изисква разрешение

Чл. 14.
(1) Само по полетен план се извършват международни полети, когато не попадат под разпоредбите на чл. 8, 9, 10, 11, 12 или 13, от:
1. граждански въздухоплавателни средства, които прелитат през въздушното пространство на Република България;
2. граждански въздухоплавателни средства, които извършват техническо кацане на летища по чл. 6, ал. 1 след уведомяване на съответната летищна администрация/летищно предприятие;
3. въздухоплавателни средства, които извършват полети за търсене и спасяване във въздушното пространство на Република България;
4. въздухоплавателните средства, които извършват полети за оказване на спешна медицинска помощ до/от летища по чл. 6, ал. 1.
(2) За полети по ал. 1 авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение №2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета на адреса на IFPS и ГД РВД.

Глава трета
ВЪТРЕШНИ ПОЛЕТИ

Раздел I
Условия и правила за разрешаване на вътрешни полети, за които се изисква разрешение

Чл. 15.
(1) Разрешение за вътрешни полети, извършвани с държавни или граждански въздухоплавателни средства, се изисква за:
1. редовни полети до/от летища на територията на Република България;
2. нередовни полети до/от летища на територията на Република България; 3. полети с въздухоплавателни средства без двигатели или без екипаж.
(2) След получаване на разрешението за полети по ал. 1 авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение №2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета на адреса на IFPS и ГД РВД, указан в приложение №1.

Чл. 16.
(1) Разрешение за редовни вътрешни полети по чл. 15, ал. 1, т. 1 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя за:
1. редовен полет по нова въздушна линия - не по-късно от 15 работни дни преди датата на полета;
2. сезонно разписание - не по-късно от 10 работни дни преди влизането му в действие;
3. промени и допълнителни отделни полети по одобреното сезонно разписание - не по-късно от 2 работни дни преди началото на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за дадено разрешение е:
1. за полети по ал. 2, т. 1 и 2 - не по-късно от 5 работни дни преди датата на първия полет или преди влизането в действие на разписанието;
2. за полети по ал. 2, т. 3 - не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета.

Чл. 17.
(1) Разрешение за нередовни вътрешни полети по чл. 15, ал. 1, т. 2 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя за:
1. отделен полет - не по-късно от 2 работни дни преди датата на полета;
2. серия от полети - не по-късно от 4 работни дни преди датата на първия полет. (3) Срокът за уведомяване на заявителя за даденото разрешение е не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета.

Чл. 18.
(1) Разрешение за вътрешни полети по чл. 15, ал. 1, т. 3 се издава от ГД ГВА след представяне от страна на заявителя на необходимата информация, указана в чл. 24.
(2) Информацията по ал. 1 се представя не по-късно от 10 работни дни преди датата на полета.
(3) Срокът за уведомяване на заявителя за даденото разрешение е не по-късно от 1 работен ден преди началото на полета.

Раздел II
Условия и правила за извършване на вътрешни полети, за които не се изисква разрешение

Чл. 19.
(1) Само по полетен план се извършват вътрешни полети, когато не попадат под разпоредбите на чл. 16, 17 или 18, от:
1. въздухоплавателни средства до/от летища (с изключение на военните) на територията на Република България извън полетите по чл. 15, ал. 1;
2. въздухоплавателни средства, които извършват техническо кацане на летища (с изключение на военните) на територията на Република България;
3. въздухоплавателни средства, които извършват полети за търсене и спасяване;
4. въздухоплавателни средства, които извършват полети за оказване на спешна медицинска помощ;
5. въздухоплавателни средства със специално предназначение до/от летищата (включително и военните) на територията на Република България, с които се транспортират короновани особи, държавни и правителствени глави, министри по време на официални мисии;
6. български държавни въздухоплавателни средства, когато ще извършват полети под контрола на гражданските органи за управление на въздушното движение.
(2) За полети по ал. 1, т. 1 и 2 с въздухоплавателни средства с максимално излетно тегло над 2 тона авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение № 2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета на адреса на IFPS и ГД РВД.
(3) За полети по ал. 1, т. 1 и 2 с въздухоплавателни средства с максимално излетно тегло под 2 тона авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение № 2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета само на адреса на ГД РВД, указан в приложение № 1.
(4) За полети по ал. 1, т. 3, 4, 5 и 6 авиационният оператор или упълномощено от него лице представя полетен план по образец, указан в приложение № 2, който се изпраща не по-късно от един час преди началото на полета само на адреса на ГД РВД, указан в приложение № 1.

Чл. 20.
(1) Само с информация от командира на въздухоплавателното средство до органа за полетно информационно обслужване на въздушното движение към ГД РВД вътрешните полети по правилата за визуални полети с въздухоплавателни средства с максимално излетно тегло под 5,7 тона се извършват:
1. до/от летища (с изключение на военните) и до/от летищни площадки на територията на Република България или в зоните над тях; и/или
2. във въздушното пространство клас "G"; и/или
3. определени зони за спортни, учебни и тренировъчни цели и агрохимическа дейност, и т.н.
(2) Информацията включва начало, край и брой на полетите.
(3) Информацията се предава от командира на въздухоплавателното средство или друго упълномощено от него лице не по-късно от тридесет минути преди началото на полета.
(4) Полетите по ал. 1 се извършват в предварително резервирани зони от центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство към ГД РВД.
(5) По време на полета командирът на въздухоплавателното средство, когато въздухоплавателното средство е оборудвано с радиостанции, задължително прослушва всяка 25 - 30 и 55 - 60 минута честотите, на които се излъчва информация за статута на отделните зони, в които се ограничава въздухоплаването.
(6) След завършване на полетите, но не по-късно от 30 минути след часа на кацане лицата по ал. 3 задължително информират органа за полетно информационно обслужване на въздушното движение към ГД РВД.
(7) Информацията се предава на установените честоти за полетно информационно обслужване на въздушното движение и/или по телефон, и/или по факс, и/или телекс.
(8) Адресите на органите по ал. 1 и 4 са указани в Сборника за аеронавигационна информация и публикация на Република България.

Глава четвърта
НЕРЕДОВНИ ПОЛЕТИ ПО 5-А СВОБОДА ОТ ЛЕТИЩАТА, РАЗПОЛОЖЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 21.
(1) Заявителят за извършване на нередовен полет по 5-а свобода от летищата на Република България задължително запитва най-малко трима български авиационни оператори, сертифицирани за извършване на съответния превоз с копие до ГД ГВА, не по-късно от 3 работни дни преди датата на полета.
(2) При необходимост заявителят запитва ГД ГВА за списъка на българските авиационни оператори, сертифицирани за извършване на съответния превоз, която от своя страна отговаря в рамките на 1 работен ден.
(3) Български авиационни оператори, получили запитване по ал. 1, отговарят на заявителя в срок от 24 часа от получаване на запитването с копие до ГД ГВА.
(4) В случай че българските авиационни оператори не отговорят в срока по ал. 4, се счита, че нямат възражение друг авиационен оператор да извърши полета.

Чл. 22.
(1) Когато заявителят постигне търговска договореност с някой от българските авиационни оператори по чл. 21, ал. 1, до които е изпратил запитването за полета, последният представя пред ГД ГВА необходимата информация, указана в чл. 24, не по-късно от 2 работни дни преди датата на полета.
(2) Срокът за уведомяване на българския авиационен оператор за дадено разрешение е не по-късно от 1 работен ден преди датата на полета.

Чл. 23.
(1) Нередовен полет по 5-а свобода от летищата на Република България може да се изпълни от чуждестранен авиационен оператор, при условие че нито един от запитаните български авиационни оператори по чл. 21, ал. 1 не е в състояние да осигури необходимия капацитет и/или не е постигнал търговска договореност за въздушния превоз.
(2) Чуждестранният авиационен оператор представя пред ГД ГВА необходимата информация, указана в чл. 24, не по-късно от 2 работни дни преди датата на полета.
(3) Срокът за уведомяване на чуждестранния авиационен оператор за дадено разрешение е не по-късно от 1 работен ден преди датата на полета.

Глава пета
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА АВИАЦИОННИТЕ ОПЕРАТОРИ (ФИЗИЧЕСКИТЕ ИЛИ ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА), ИЗПЪЛНЯВАЩИ ПОЛЕТИ ВЪВ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 24.
(1) Авиационните оператори, изпълняващи редовни полети във въздушното пространство на Република България, представят пред ГД ГВА при поискване следните документи и данни:
1. свидетелство за авиационен оператор;
2. свидетелство за регистрация на въздухоплавателното средство;
3. удостоверение за летателна годност на въздухоплавателното средство;
4. документи за застраховка към трети лица;
5. свидетелство за авиационен шум на въздухоплавателното средство;
6. свидетелство за газови емисии на авиационните двигатели на въздухоплавателното средство;
7. допълнителни данни за авиационния оператор:
а) кратко описание на дейността, която извършва;
б) редът за техническо обслужване на въздухоплавателните средства;
8. програма за авиационната безопасност на авиокомпанията;
9. свидетелство за провеждане на полети при минимум по 1-ва, 2-ра или 3-а категория по ИКАО;
10. други документи при поискване.
(2) Авиационните оператори при съгласуване на сезонните разписания по редовни линии, разписанието на чартърни и други полети задължително представят пред съответния орган по чл. 2, ал. 1:
1. данните за експлоатираните от тях въздухоплавателни средства по тип, модификация, регистрационни знаци, максимално излетно тегло и шумови характеристики;
2. най-високата стойност на данните за максимално излетно тегло, указана в удостоверението за летателна годност, ръководството за летателна експлоатация или в друг еквивалентен официален документ;
3. името и пълния си адрес, както и името и пълния адрес на органа или лицето, упълномощено да плати;
4. когато се планира изменение в данните по предходните подточки, измененията се предоставят в десетдневен срок преди промяната.
(3) Авиационните оператори, извършващи нередовни полети от/до летищата на територията на Република България, освен информацията по ал. 1 и 2 допълнително представят пред съответния орган по чл. 2, ал. 1 и:
1. наименование, точен адрес, телекс (АФТН, СИТА), факс, адрес на електронна поща и националност на авиационния оператор, който иска разрешение;
2. данни за полета, съдържащи се в графи номера от 7 до 18 включително по образеца за полетен план, указан в приложение № 2; 3. данни за брой на пътниците;
4. данни за вида и количеството на товара, адрес на изпращача и получателя на товара;
5. данни за вида (категорията) на чартърния полет;
6. данни за серията от чартърни полети - датите на първия и последния полет, броя на полетите и датите, когато те ще се изпълняват;
7. декларация, че превозва пътници само с редовни документи и че разходите по депортирането на нередовните пътници и по придружаването им са за негова сметка;
8. при поискване:
а) копие от чартърния договор;
б) копие от договора за лизинг, ако въздухоплавателното средство е лизинговано;
в) други документи за този вид въздушни транспортни услуги.
(4) Авиационните оператори при представяне на данните за полета пред съответния орган по чл. 2, ал. 1 в електронен вид изпращат данните във формата ADEXP съгласно приложение № 3.
(5) Авиационните оператори, извършващи полети за превоз на опасни товари от/до летищата на територията на Република България, освен информацията по ал. 1, 2 и 3 задължително представят пред ГД ГВА:
1. копие от сертификата за извършване на специфични превози - опасни товари;
2. при превоз на оръжие, боеприпаси и стоки с двойна употреба - номера на разрешението за износ/внос, издадено от компетентните органи в Република България, както и информация за транспортирането на товара - име и адрес на товароизпращача и товарополучателя, маршрут и пунктовете на междинните кацания с времената на излитане и кацане;
3. информация за товара - количество, точно описание на пратката, клас на опасност по ИКАО, предвидена опаковка, упътване за обслужване и правила за действие в случай на опасност; 4. досегашен опит при пренасяне на опасни товари с въздушен транспорт.

Глава шеста
ОТГОВОРНОСТИ НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ГРАЖДАНСКА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ" ПРИ ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТИ ВЪВ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 25. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" разрешава изпълнението на полети, като:
1. спазва принципа за назначаване на времената за излитане и кацане (слот) и отчита становището на комисията за определяне на слотове на даденото летище;
2. взима под внимание спогодбите за въздушни съобщения, постигнатите международни договорености, имащи отношение към конкретния полет или полети;
3. като спазва принципа за създаване на взаимоизгодни и реципрочни възможности за достъп до националния и международния авиационен пазар;
4. по 5-а търговска свобода на чуждестранен авиационен оператор за извършване на нередовен полет от летища на територията на Република България по условията, указани в глава четвърта;

Чл. 26. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" може да откаже издаването на разрешение за извършването на международни полети до летищата по чл. 6, ал. 2, когато не може да бъде осигурен граничен, митнически, санитарен, карантинен (при превоз на растения и животни) и друг контрол, изискуем по българското законодателство.

Чл. 27.
(1) Разпределянето на слотовете на съответните летища на територията на Република България се извършва от комисия, определена със заповед на главния директор на ГД ГВА.
(2) Председател на комисията по ал. 1, е представител от ГД ГВА.
(3) Членове на комисията по ал. 1 са:
1. представител на ГД РВД; и
2. представители от съответните летищни администрации/летищни предприятия; и
3. представители на българските авиационни оператори, назначени по силата на спогодбите за въздушни съобщения, носители на националния флаг.
(4) В работата на комисията могат да бъдат привличани и представители на съвета на чуждестранните авиационни оператори, изпълняващи редовни полети до съответното летище.
(5) Правилата за работа на комисията по ал. 1 се определят от главния директор на ГД ГВА.
(6) В международните съвещания по координация на слотовете участват както представители на българските авиационни оператори, носители на националния флаг, назначени по силата на спогодбата за въздушни съобщения, така и представители от съответните летищни предприятия/летищни администрации, или участва само упълномощено от комисията по слота лице.
(7) Участие на лица в международни съвещания по координация на слотовете без предварително становище на комисията се забранява.

Чл. 28. Чуждестранни авиационни оператори могат да извършват международни, вътрешни и каботажни полети само по полетен план съгласно чл. 3, ал. 1, т. 2 до/от летища на територията на страната, когато това е договорено изрично в двустранно или многостранно споразумение, по което Република България е страна.

Чл. 29. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" в случаите, когато държавата на авиационния оператор прилага едностранни ограничителни икономически или търговски мерки, практики спрямо български авиационни оператори, несъвместими с международното авиационно право и/или нерегламентирани от своето правно основание, си запазва правото да оттегля, прекратява или отказва полетни разрешения в случаите, когато поисканите и проведени консултации с въздухоплавателни власти на държавата на авиационния оператор не са дали резултат.

Чл. 30. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" уведомява писмено или по електронен път за всеки разрешен полет от управление "Консулско":
1. Главна дирекция "Ръководство на въздушното движение"; и
2. съответните летищни предприятия/летищни администрации за полети до/от даденото летище.

Чл. 31. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" едновременно с уведомяването на заинтересования авиационен оператор уведомява писмено или по електронен път за всеки разрешен от нея полет:
1. Главна дирекция "Ръководство на въздушното движение"; и
2. съответните летищни предприятия/летищни администрации за полети до/от съответното летище.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Забранява се на авиационни оператори да извършват полети във въздушното пространство на Република България, за които се изисква предварително разрешение, без наличието на такова.

§ 2. Документи за разрешение не се разглеждат и полетът може да бъде отказан, когато:
а) авиационният оператор не е заплатил дължими аеронавигационни и/или летищни такси;
б) авиационният оператор извършва полети с въздухоплавателни средства, които не отговарят на международните стандарти и българските закони по отношение на безопасността на полетите.

§ 3. Органите по чл. 2, ал. 1 при даване на разрешението имат право да назначат различно от исканото от авиационния оператор време за кацане/излитане (слот) на летищата на територията на Република България в зависимост от натовареността и капацитетните възможности на летището, зоните във въздушното пространство и други обективни причини.

§ 4. Нарушението на разпоредбите на тази наредба се наказва по Закона за гражданското въздухоплаване, ако не е предвидено друго по-тежко наказание от действащото законодателство.

§ 5.
(1) Органите по чл. 2, ал. 1 съхраняват документацията за дадените разрешения не по-малко от 12 месеца след датата на полета.
(2) Документацията за разрешенията за полети може да се съхранява освен на хартия и на други подходящи носители (магнитни, оптични и др.).

§ 6. По смисъла на тази наредба:
1. "Авиационен оператор" е търговец, получил лицензия по Закона за гражданското въздухоплаване, с предмет на дейност превоз по въздуха или други въздухоплавателни услуги, изпълнявани срещу заплащане, със собствено или наето въздухоплавателно средство, със собствен или нает екипаж.
2. "Въздухоплаване" е движението на въздухоплавателни средства, както и дейностите и действията на лица, свързани с осигуряването му във въздуха и на земята.
3. "Въздухоплавателно средство" е всяко средство, което може да получи поддържане в атмосферата за сметка на реакцията на въздуха, освен реакцията на въздуха от земната повърхност.
4. "Въздухоплавателна услуга" е услуга, извършвана с използването на въздухоплавателно средство срещу заплащане.
5. "Държавно въздухоплавателно средство" е въздухоплавателно средство, използвано за военни, полицейски или митнически полети, независимо от националността му.
6. "Летателна годност на въздухоплавателно средство" е комплексна характеристика на въздухоплавателното средство, определена от проектантите и реализираните принципи в конструкцията и летателните му качества, позволяваща да се извърши безопасен полет в очакваните условия и при установени методи за експлоатация.
7. "Летище" е определена част от земната или водната повърхност (включително всички здания, съоръжения и оборудване), предназначена изцяло или частично за пристигане, заминаване и движение по тази повърхност на въздухоплавателни средства.
8. "Летателна площадка" е определена част от съоръжение, земна или водна повърхност, предназначена за излитане и кацане на въздухоплавателни средства.
9. "Летищна администрация" е служба за управление на летище за обществено ползване.
10. "Международен полет" е всеки полет, при който мястото на тръгването, на междинното кацане, ако има такова, или на местоназначението се намира на територията на две или повече държави.
11. "Назначен превозвач (носител на националния флаг)" е авиационен оператор (независимо от националната принадлежност на капитала му), определен от министъра на транспорта, по силата на двустранни или многостранни спогодби за въздушни съобщения, да експлоатира или изпълнява редовни или нередовни международни линии (за превоз на пътници, багажи, товари, поща) по въздуха.
12. "Национален знак" е комбинацията от буквени или цифрово-буквени символи, която е уникална за всяка държава - членка на ИКАО.
13. "Опасен товар" са предмети и/или вещества, които при превоз по въздуха могат да застрашат здравето, безопасността и собствеността.
14. "Полетен план" е специфична информация, предоставяна на органите за обслужване на въздушното движение, отнасяща се за предстоящ полет или част от полет на въздухоплавателно средство.
15. "Регистрационно-опознавателен знак" е комбинацията от буквени или цифрово-буквени символи, която е уникална за всяко въздухоплавателно средство на страна - членка на ИКАО.
16. "Свидетелство за авиационен оператор" е документ, който потвърждава, че операторът притежава професионалните способности и организация за осигуряване на безопасна работа на въздухоплавателните средства за авиационните дейности, конкретизирани в свидетелството.
17. "Слот" е определен отрязък от време в интервала - 5 (минус пет) + 10 (плюс десет) минути от разчетното време за излитане/ кацане, който позволява на операторите най-добро разпределение на излитанията и кацанията, при което се осигурява максимално използване на пистата.
18. "Спортни и учебни въздухоплавателни средства" са въздухоплавателни средства, предназначени за спортни или учебни цели.
19. "Стандарт" е всяко изискване към физически характеристики, конфигурация, материал, състояние, персонал или процедури, еднообразното прилагане на което се признава за необходимо за осигуряване на безопасността или редовността на въздухоплаването.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 7. Тази наредба се издава на основание чл.50, ал. 5 във връзка с § 6, ал. 1 от Закона за гражданското въздухоплаване (обн., ДВ, бр. 94 от 1972 г.; изм., бр. 30 от 1990 г.; изм. и доп., бр. 16 от 1997 г., бр. 85 от 1998 г.) и отменя Наредбата за разрешенията за полети на чуждестранни въздухоплавателни средства по гражданските въздушни трасета и летища на Народна република България, издадена от Министерството на транспорта (ДВ, бр. 64 от 1974 г.).

§ 8. Контролът по прилагането на наредбата се осъществява от ГД ГВА.

§ 9. Главният директор на ГД ГВА издава указания за прилагането на наредбата.

§ 10. Тази наредба влиза в сила от 7.Х.1999 г.

Приложение № 1
към чл. 2, ал. 2

Списък на адресите на органите, които дават разрешение за извършване на полети във въздушното пространство на Република България, и органите, до които се изпраща полетният план

1. Органи, които дават разрешение за извършване на полети 1.1. Управление "Консулско" при Министерството на външните работи 1000 София бул. Евлоги Георгиев № 117 Министерство на външните работи Управление "Консулско"
в работно
време
тел.: (3592) 467 577
факс: (3592) 468 152
в извънработно време и
по време на почивните дни
и официални празници
тел./факс: (3592) 707 137

1.2. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" при Министерството на транспорта 1000 София ул. Гурко № 5 Министерство на транспорта Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" тел. (3592) 878 019 (3592) 9844 1073 факс: (3592) 987 27 22 AFTN: LBSFYAYX SITA: SOFTOYA
2. Органи, до които се изпраща полетен план преди започване на полета
2.1. Главна дирекция "Ръководство на въздушното движение" 1540 София Аерогара София Главна дирекция "Ръководство на въздушното движение" Разрешения и обработка на полетна информация тел.: (3592) 971 36 41; (3592) 98 44 12 72; факс: (003592) 971 36 41; телекс: 22 353 ATSA BG AFTN: LBSFZGZX; SITA: SOFZGYF
2.2. Интегрирана система за обработка на полетните планове в Европа - IFPS AFTN: LFPYZMFP and EBBDZMFP SITA: PAREP7X and BRUEP7X факс: (322) 7299041 (331) 69883822

Приложение № 2
към чл. 3, ал. 2

Полетен план
FLIGHT PLAN
ПЛАН НА ПОЛЕТА

¦ ¦ PRIORITY ADDRESSE (S) ¦ ¦ Срочност Адреси ¦ ¦ ¤ ¦ << ¤ FF ¤¤> ¦ - ¦ FILING TIME Дата и час на попълване SPECIFIC IDENTIFICAL OF ADDRESSEE IS AND/OR ORIGINATOR ¦ Особености при обозначаване кода на ¦ ¦ адресите или подателя ¦ ¦ 3 MESSAGE TYPE 7 AIRCRAFT 8 FLIGHT RULES TYPE OF FLIGHT ¦ ¦ Вид на IDENTIFICATION Правила за Вид на полета ¦ ¦ съобщението полети - ¦ ¦ - - І¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ - І¤џ - І¤џ << - ¦ ¦ << - (FPL ¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤± ¤± ¤± - ¦ ¦ - ¦ ¦ NUMBER TYPE OF AIRCRAFT WAKE 10 EQUIPMENT ¦ ¦ Количество Тип на самолета TURBULENCE Съоръжения - ¦ ¦ CAT - І¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ<< - ¦ ¦ Категория за ¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤Ў¤± - ¦ ¦ турбуленцията ¦ ¦ - І¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤¤џ / І¤џ ¦ ¦ ¤Ў¤± ¤Ў¤Ў¤Ў¤± ¤± ¦ ¦ 13 DEPARTURE TIME ¦ ¦ AERODROME Час на излитане ¦ ¦ Летище на ¦ ¦ излитане - ¦ ¦ - І¤¤¤¤¤¤¤џ - І¤¤¤¤¤¤¤џ << - ¦ ¦ ¤Ў¤Ў¤Ў¤± ¤Ў¤Ў¤Ў¤± - ¦ ¦ 15 CRUISSING SPEED LEVEL ROUTE ¦ ¦ Крайсерска Маршрут ¦ ¦ скорост ¦ ¦ - І¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ - І¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ-

TOTAL EET ¦ ¦ 16 DESTIN

ATION Общо разчетно ALTN AERODROME 2 ND ALTN ¦ ¦ AERODROME полетно време Запасно летище AERODROME ¦ ¦ Летище за Второ запасно ¦ ¦ кацане летище ¦ ¦ HR MIN Час мин -¦ ¦ - І¤¤¤¤¤¤¤џ І¤¤¤¤ў¤¤¤¤џ ->І¤¤¤¤¤¤¤џ ->І¤¤¤¤¤¤¤џ << -¦ ¦ ¤Ў¤Ў¤Ў¤± ¤Ў¤¤Ў¤Ў¤¤± ¤Ў¤Ў¤Ў¤± ¤Ў¤Ў¤Ў¤± -¦ ¦ 18 OTHER INFORMATION/Друга информация SUPPLEMENTARY INFORMATION (NOT TO BE TRANSMITTED IN FPL MESSAGES) Допълнителна информация (не се предава в съобщенията за полетния план) ¦ 19 ENOURANCE PERSONS ON EMERGENSY RADIO ¦ ¦ Запас гориво BOARD Аварийно радиооборудване ¦ ¦ HR MIN Час мин Лица на борда ¦ ¦ UHF/ VHF/ ¦ ¦ Увч Свч ELBA ¦ ¦ І¤¤¤¤ў¤¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ¦ ¦- E/ ¤Ў¤¤Ў¤Ў¤¤± -> P/ ¤Ў¤¤Ў¤± -> R/¦ U ¦ ¦ V ¦ ¦ E ¦¦ ¦ ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤±¦ ¦ ¦ ¦ SURVIVAL EQUIPMENT/Спасително оборудване JACKETS/Спасителни жилетки ¦ ¦ POLAR DESEPT MARITIME JUNGLE LIGHTS FLUORES UHF/ VHF/¦ ¦ Подяр- Пустин- Морски Джунгли Свет- Флуо- Увч Свч ¦ ¦ ни ни лина рисцен- ¦ ¦ ция ¦ ¦ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤џІ¤¤¤џ¦ ¦-> ¦ S ¦ / ¦ P ¦ ¦ D ¦ ¦ M ¦ ¦ J ¦->¦ J ¦ / ¦ L ¦ ¦ F ¦ ¦ U ¦¦ V ¦¦ ¦ ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤±¦ ¦ DUNGHIES ¦ ¦ NUMBER CAPACITY COVER COLOUR ¦ ¦ Число Капацитет Покритие Цвят ¦ ¦ І¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ І¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ - ¦ ¦-> ¦ D ¦/¦ ¦->¦ ¦->¦ C ¦->¦ ¦ << - ¦ ¦ ¤¤¤± ¤¤¤¤¤¤± ¤¤¤¤¤¤¤¤¤± ¤¤¤± ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤± - ¦ AIRCRAFT COLOUR AND MARKINGS Знаци и цветове на самолета ° ¦ A / ° ¦ REMARKS ¦ ¦ Забележки - ¦ ¦ І¤¤¤џ І¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ << - ¦ ¦ -> ¦ N ¦/ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤± - ¦ ¦ ¤¤¤± ¦ ¦ PILOT IN COMMAND ¦ ¦ Командир на самолета - ¦ ¦ C / І¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤џ << - ¦ ¦ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤± - ¦ ¦ FILED BY/Полетния план е представен ¦ Ј¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤° ¦ ¦ SPACE RESERVED FOR ADDITIONAL REQUIREMENTS ¦ ¦ ¦ Допълнителни бележки ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤Ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤±

Приложение № 3
към чл. 24, ал. 4

1. Адресирането на съобщението се извършва съгласно правилата за адресиране по SITA или AFTN.
2. Съдържанието на съобщението се изписва във формат ADEXP, както следва:

-TITLE [4] (Задължителна първа ключова дума на съобщението, следвана от съкращенията: IRQS, RRQS, ICFM, RCFM, NCFM, ICHG, RCHG, ICNL, RCNL, ACK, REJ)
-FILTIM [10] (Дата и време на попълване на съобщението) данни за годината, месеца, деня, часа и минута във формат: "YYMMDDHHMM".
-ORGN [8/7] (Адрес на подателя на съобщението) данни за адреса на изпращащия съобщението по AFTN (8 знака) или по SITA (7 знака) или телексният номер (заедно с кода на страната по телекса).
На този адрес ще бъде изпратено съобщение, разрешаващо или отказващо полета.
-MSGREF [20]; Указва се номерът на предидущото съобщение, за което се отнася настоящото
-ARCID [7] (Опознавателен знак на въздухоплавателното средство) може да бъде регистрационният знак на въздухоплавателното средство или ИКАО кода на авиационния оператор, следван от полетния номер или друго обозначение със стринг от 7 знака.
-FLTRUL [1] (Правила за полети) съгласно поле 8 от полетния план по ИКАО, може да бъде един от следните символи: I, V, Y or Z.
-FLTTYP [1] (Вид на полета) съгласно поле 8 от полетния план по ИКАО, може да бъде един от следните символи: G, M, N, S, X.
-NBARC [1]; Брой на въздухоплавателните средства, ако са повече от едно.
-ARCTYP [4] (Тип на въздухоплавателното средство) съгласно Документ 8643 на ИКАО или символите ZZZZ, когато за въздухоплавателното средство не е определено обозначение по ИКАО.
-REG [7]; Регистрационен знак на въздухоплавателното средство.
-WKTRC [1]; Категория на турболенцията.
-COM[20]; Комуникационно оборудване.
-CEQPT [5]; Радионавигационно оборудване.
-SEQPT [1]; ВРЛ оборудване.
-ADEP[4] (Летище на излитане) съгласно Документ 7910 на ИКАО четиризнаково обозначение на летището за излитане или символите ZZZZ, когато за същото не е определено обозначение по ИКАО.
-EOBD [6] (Разчетна дата) данни за годината, месеца и деня във формат: "YYMMDD". Попълва се само при нередовни полети.
-EOBT [4] (Разчетно време) данни за часа и минутата във формат: "HHMM".
Забележка. Ако след групата TITLE следва съкращението IRQS, EOBD и EOBT заедно дефинират времето по-късно от това, обозначено в полето FILTIM.
-ROUTE [120] Данни за маршрута във формат съгласно поле 15 от полетния план по ИКАО съгласно действащата схема за организация на трафикопотока във въздушното пространство на Република България.
-ADES [4] (Летище за кацане) съгласно Документ 7910 на ИКАО четиризнаково обозначение на летището за кацане или символите ZZZZ, когато за същото не е определено обозначение по ИКАО.
-TTLEET [4] (Общо разчетно време на полета по маршрута) данни за часа и минута във формат "HHMM".
-ALTRN1 [4] Първо запасно летище.
-ALTRN2 [4] Второ запасно летище.
-EETFIR [4] (Разчетно време на полета по маршрута от летището на излитане до границата на Района за полетна информация) данните са във формат "XXXXHHMM", където:
"XXXX" е четиризнаково обозначение по ИКАО на Района за полетна информация, който ще бъде пресечен от въздухоплавателното средство при навлизане или напускане на въздушното пространство на Република България; "HHMM" данни за времето за полет - час и минута.
-STS [10] (Статус на полета) както поле 18 от полетния план по ИКАО и се използва да обозначи, че се изисква специално обслужване, могат да бъдат използвани следните съкращения:
EMER за аварийни полети;
HUM за хуманитарни полети;
HOSP за оказване на спешна медицинска помощ, заявена от медицинските власти;
SAR полети за търсене и спасяване;
HEAD когато на борда е глава на държава;
STATE полети за целите на държавната власт, когато на борда не е държавният глава;
PROTECTED използва се за полети, които трябва да се оповестяват на предварително определени длъжностни лица; обикновено това са полети по сигурността.
-TYPZ [20] Тип на въздухоплавателното средство, когато ARCTYP = ZZZZ
-DEPZ [20] Име на летището за излитане, когато ADEP = ZZZZ
-DESTZ [20] Име на летището за кацане, когато ADES = ZZZZ
-DAYS [7] Полето обозначава деня от седмицата, през който се очаква да се изпълни полетът; например 1234567, като 1 обозначава понеделник, 2 - вторник и т.н., в това поле задължително се записва "0" (нула) на мястото на дните от седмицата, през които няма да се изпълнява този полет.
-VLDFROM [6] (Валидност от) датата е формат "YYMMDD".
-VLDUNTIL [6] (Валидност до ) датата е формат "YYMMDD".
-LSTDAY [6] (Последен ден) датата е формат "YYMMDD" използва се, когато след групата TITLE следва съкращението RCHG или RCNL и означава последният ден, до който модификацията ще бъде приложена.
Забележка. Датата трябва да бъде между датите валидност от и валидност до.
-REG [7] (Регистрация) регистрационен знак на въздухоплавателното средство (до 7 знака) без тирета и пробели.
-OPR [3] (Авиационен оператор) трибуквено обозначение на авиационния оператор по ИКАО, до който ще се адресират фактурите за заплащане на обслужването.
Забележка 1. Ако не е присвоено трибуквено обозначение на авиационния оператор по ИКАО, полето OPR отсъства, вместо него в полето RMK (както е дефинирано по-долу) се попълва полето OPRNAME/ и полето OPRADDR/.
Забележка 2. Ако авиационният оператор не е притежател на въздухоплавателното средство, в полето RMK задължително се попълва полето ACFTOWNR/ и MTOW/.
Забележка 3. Ако въздухоплавателното средство ще изпълнява кацане на летище на територията на Република България, в полето RMK задължително се включват съответните съкращения, обозначаващи:
- наличието на документа за застраховка -ACFTINS/;
- наличието на свидетелството за авиационен оператор -AOC/;
- наличието на сертификата на въздухоплавателното средство - ACFTCRTF/. Авиационният оператор е длъжен да изпрати гореуказаните документи по пощата своевременно.
-RMK Полето може да съдържа както свободен текст на английски език, така и едно от следните съкращения:
- PURP/MIL Военно въздухоплавателно средство с гражданска цел или гражданско въздухоплавателно средство с военна делегация, въоръжени сили или военно оборудване на борда;
- PURP/TECH Техническо кацане (no traffic rights);
- PURP/DEMO Демонстративни полети (no traffic rights);
- PURP/TRN Тренировъчни полети (no traffic rights);
- PURP/BUSI Бизнес полет (no traffic rights if landing);
- PURP/PAX+n:n Полети за превоз на пътници + броя на пътниците от:до;
- PURP/POST Полети за превоз на поща;
- PURP/CGO Полети за превоз на товари (purpose/cargo flight);
- UNLOAD/NIL Никакъв товар няма да бъде разтоварван в Република България;
- LOAD/NIL Никакъв товар няма да бъде затоварван в Република България;
- CARGO/NIL Няма товари, които ще бъдат разтоварвани или затоварвани на българските летища (празно въздухоплавателно средство);
- CARGO/ + Вид и количеството на товара;
- UNLOAD/ + Вид и количеството на товара, незатоварен в българските летища;
- LOAD/ + Вид и количеството на товара, затоварен в българските летища;
- CNOR/ + Име на изпращащия товара;
- CNEE/ + Име на приемащия товара;
Забележка. Полетата LOAD/, UNLOAD/, CARGO/, CNOR/ и CNEE/ се попълват само когато въздухоплавателното средство ще извършва кацане на летище на територията на Република България.
- OPRNAME/ + Точният адрес на авиационния оператор, който ще извърши заплащане на предоставеното обслужване (попълва се, ако липсва трибуквено обозначение);
- OPRADDR/ + Точният адрес на авиационния- оператор, до който ще се адресират фактурите за заплащане на предоставеното обслужване (попълва се, ако липсва трибуквено обозначение);
- ACFTOWNR/ + Трибуквено обозначение по ИКАО на собственика на въздухоплавателното средство (само когато въздухоплавателното средство не е собственост на авиационния оператор, обозначен в поле OPR);
- MTOW/ + Максимално излетното тегло в килограми;
- AOC/OK Потвърждение, че свидетелството на авиационния оператор е валидно;
- ACFTINS/OK Потвърждение, че авиационният оператор има застраховка към трети лица;
- ACFTCRTF/OK Потвърждение, че сертификатът на въздухоплавателното средство е валиден;
- LBCLR/ + Номер на разрешението за извършване на полет във въздушното пространство и от/до летищата на Република България, във формат "DDMMHHXX"
-EXPCLR [10]; Валидност на разрешението
-CLR [1]; Полетът е разрешен Y/N
-WHO [12]; Име на лицето, изпращащо съобщението.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив