Наредба № 23 от 4 февруари 1999 г. за условията и реда за плащане на суми по влогове в банка с отнета лицензия до гарантирания размер

Държавен вестник брой: 15

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 22.04.2004

Предмет

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за плащане на гарантираните размери по влогове в банки, когато Българската народна банка (БНБ) е отнела лицензията им за извършване на банкова дейност.

Размер на задълженията на банката към вложителите

Чл. 2.
(1) Общият размер на задължението на банката към един вложител се установява в български левове по реда на чл.6 от Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).
(2) В случаите по чл.6, ал. 5 ЗГВБ сумите по гарантирания размер на влоговете на един вложител към всяка една от банките, участвали в преобразуването чрез сливане или вливане, се изчисляват и изплащат поотделно до изтичане на шестмесечния срок по чл.263, ал. 3 от Търговския закон.

Размер на гаранцията

Чл. 3. Размерът на гаранцията по чл.4 ЗГВБ се изчислява и изплаща по следния начин:
1. Когато общата сумата по влоговете на един вложител е в размер до 2 милиона лева, от тази сума се изчисляват и изплащат 95 на сто.
2. Когато общата сума по влоговете на един вложител е в размер над 2 милиона лева, се изчисляват и изплащат:
а) за сумата 2 милиона лева - 95 на сто; и
б) (попр. - ДВ, бр. 15 от 1999 г.) за горницата над 2 милиона лева - 80 на сто, но изплатената сума по тази буква не може да надвишава 5 милиона лева.

Информация за гарантираните влогове

Чл. 4.
(1) В срока по чл. 23, ал. 3 ЗГВБ назначените квестори, ликвидатори или синдици, след като установят размера на задълженията на банката към отделния вложител и размера на гаранцията, са длъжни да предоставят на хартиен и магнитен носител на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) подписана и подпечатана информация за всеки един вложител в банката.
(2) Информацията по ал. 1 следва да съдържа данни относно:
1. индивидуализация на вложителя:
а) за физическите лица - трите имена, точен адрес, ЕГН, паспортни данни;
б) за юридическите лица - фирма, седалище, законни представители, данъчен номер, код по БУЛСТАТ, данни за съдебна регистрация;
2. притежавани от един вложител влогове:
а) правно основание за възникване на задълженията на банката към вложителя;
б) номер и вид на сметката, отчитаща задълженията на банката по влога;
в) особености по отношение на влогове в полза на трето лице и при съвместен влог;
г) размер на влога, с уточняване на главница и лихви;
д) наложени тежести и обезпечения (запори, залози и др.) и модалитети - с посочване на правния акт, с който са наложени, и лицето, в чиято полза са наложени;
е) валута, в която се води влогът;
ж) левова равностойност по курса на БНБ в деня, в който БНБ е отнела лицензията на банката;
з) в случаите по чл.6, ал. 5 ЗГВБ - преобразуваната чрез сливане или вливане банка, в чието имущество е включен влогът съгласно разпоредбите на чл.263, ал. 1 ТЗ;
3. общ размер на влоговете на съответния вложител;
4. гарантиран размер по влоговете на съответния вложител, който няма задължения към банката; 5. извършени разпоредителни действия с влогове по смисъла на чл. 4, ал. 3 ЗГВБ.
(3) Когато вложителят има задължения към банката с отнета лицензия, информацията по ал. 1 съдържа и данни относно:
1. правно основание за възникването на съответното задължение;
2. модалитети;
3. структура на задълженията с уточняване на лихви, главница и разноски;
4. общ размер на задълженията;
5. наличие на съдебни спорове относно съществуването, изискуемостта и размера им;
6. валута, в която се водят задълженията;
7. левова равностойност по курса на БНБ в деня, в който БНБ е отнела лицензията на банката;
8. в случаите по чл. 6, ал. 5 ЗГВБ - преобразуваната чрез сливане или вливане банка, в чието имущество е включено съответното задължение;
9. гарантиран размер по влоговете, подлежащ на плащане след приспадане на задълженията на съответния вложител към банката.
(4) Управителният съвет на ФГВБ може да изисква и друга допълнителна информация, необходима за изплащане на гарантираните размери по влоговете.
(5) Квесторите, ликвидаторите или синдиците установяват информацията по предходните алинеи, както и по чл.5 ЗГВБ, с всички допустими от закона способи.
(6) Квесторите, ликвидаторите или синдиците периодично информират управителния съвет на ФГВБ:
1. при получаване на нови данни или промени в предоставената информация;
2. в случаите, когато има заведени съдебни дела срещу банката с отнета лицензия от лица, които претендират притежаването на влогове по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на ЗГВБ.

Обслужваща банка

Чл. 5.
(1) Управителният съвет на ФГВБ в срока по чл.23, ал. 4 ЗГВБ избира и оповестява банката, чрез която ще се извършват плащанията на суми до гарантираните размери по влоговете.
(2) Във връзка с избора на банка управителният съвет на ФГВБ изисква от управление "Банков надзор" на БНБ информация за финансовото състояние на банки.
(3) Председателят на управителния съвет на ФГВБ, обслужващата банка и назначените квестори, ликвидатори или синдици сключват договор, с който уреждат условията и реда за изплащането на суми до гарантираните размери по влоговете.
(4) Обслужващата банка предоставя периодично и при поискване от управителния съвет на ФГВБ писмена информация за изплатените в брой и преоформени по сметки суми до гарантираните размери по влоговете, а управителният съвет на ФГВБ уведомява ликвидаторите или синдиците на банката с отнета лицензия за размера на платените на всеки вложител суми.

Начален ден за изплащане на гарантираните размери по влоговете

Чл. 6. Управителният съвет на ФГВБ определя и оповестява началния ден за изплащане на гарантираните размери по влоговете по реда на чл.23, ал. 4 ЗГВБ.

Документи за гарантираните влогове

Чл. 7.
(1) До началния ден за плащане назначените квестори, ликвидатори или синдици или друго изрично упълномощено от тях лице подготвят удостоверения, в които посочват: гарантирания размер по влоговете на съответния вложител, индивидуализиращи данни за вложителя и други данни според сключения договор с обслужващата банка.
(2) Всеки вложител - физическо лице, при получаване на удостоверението представя на лицата по ал. 1 писмена декларация в три екземпляра, с която декларира дали е съпруг или роднина по права или по съребрена линия до втора степен включително на лицата по чл.5, т. 2, 3 и 4 ЗГВБ. До представяне на декларацията на вложителя не се предоставя удостоверение.

Предоставяне на документите по гарантираните влогове

Чл. 8.
(1) Удостоверенията по чл. 7, ал. 1 се издават в три екземпляра, единият от които се предоставя на вложителя срещу подпис, вторият се предоставя на обслужващата банка, а третият остава в банката с отнета лицензия.
(2) При загубване на удостоверението, предоставено на вложителя, на същия му се издава ново, на което задължително се посочва, че е дубликат.
(3) Единият екземпляр от писмената декларация по чл. 7, ал. 2 се предоставя на обслужваща банка заедно с удостоверението, вторият остава в банката с отнета лицензия, а третият се предоставя на ФГВБ.

Информация за подлежащите на изплащане гарантирани размери по влоговете

Чл. 9.
(1) Най-късно до деня, предхождащ началния ден за плащане на гарантираните размери по влоговете, назначените квестори, ликвидатори или синдици:
1. предоставят на хартиен и магнитен носител на управителния съвет на ФГВБ и на обслужващата банка подписан и подпечатан списък, съдържащ информация за подлежащите на плащане гарантирани размери по влоговете към началния ден на изплащането на сумите;
2. изпращат на обслужващата банка един екземпляр от удостоверенията по чл. 7, ал. 1 и от писмените декларации по чл. 7, ал. 2;
3. предоставят на ФГВБ един екземпляр от писмените декларации по чл. 7, ал. 2.
(2) Въз основа на предоставената информация и изчисляване гарантираните размери на влоговете ФГВБ нарежда на обслужващата банка да изплаща сумите на вложителите.

Ред за изплащане на гарантираните размери по влоговете

Чл. 10.
(1) От обявения начален ден за плащане всеки вложител може да получи в съответствие с тази наредба удостоверението за гарантирания размер по влоговете си от банката с отнета лицензия.
(2) Лице, което претендира, че притежава влог по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на ЗГВБ, но не му е издадено удостоверение, или оспорва данните в издаденото удостоверение, може да предяви писмените си възражения, подкрепени с доказателства за правата му, пред квесторите, ликвидаторите или синдиците на банката с отнета лицензия, които се произнасят по възраженията в 7-дневен срок от получаването им. При отказ за издаване или за коригиране на данните в удостоверението спорът се решава по установения в действащото законодателство ред.
(3) Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери по влоговете чрез обслужващата банка.
(4) Всеки вложител може да получи плащане на гарантирания размер по влоговете си срещу представяне на удостоверението в обслужващата банка.
(5) Обслужващата банка сравнява предоставеното от вложителя удостоверение с удостоверението, получено от банката с отнета лицензия и при идентичност на двете удостоверения изплаща по нареждане на вложителя в брой или по сметка гарантирания размер по влоговете. Двата екземпляра от удостоверенията се съхраняват от обслужващата банка.
(6) Ако удостоверенията не са идентични или при липса на втори екземпляр от удостоверението, обслужващата банка не изплаща сумите на вложителя и уведомява ФГВБ и квесторите, ликвидаторите или синдиците на банката с отнета лицензия.
(7) Фондът за гарантиране на влоговете в банките заплаща на обслужващата банка гарантираните размери по влоговете до размера на платените от нея суми на вложителите по реда, определен в договора по чл. 5, ал. 3 от тази наредба.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.23, ал. 10 от Закона за гарантиране на влоговете в банките и е приета с Решение N: 6 от 4.II.1999 г. на Управителния съвет на БНБ.

§ 2. Управителният съвет на ФГВБ дават указания по прилагането на наредбата.

§ 3. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването є в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив