Наредба № 24 от 5 юли 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци ( Отм. ДВ. бр.42 / 2007г.)

Държавен вестник брой: 42

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 30.05.2007

29Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (Доп., ДВ, бр. 36 от 2002 г.; изм., бр. 110 от 2002 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци, наричани "организации".

Чл. 2. Признаване на организациите се извършва с цел:
1. приспособяване на производството на членуващите производители на плодове и зеленчуци към пазарните изисквания;
2. събиране на произведената от тях продукция и нейното предлагане на пазара;
3. осигуряване на минимални изисквания за качество на продуктите;
4. намаляване на производствените разходи на членуващите производители на плодове и зеленчуци в такива организации.

Чл. 3. Организациите на производители на плодове и зеленчуци се признават от министъра на земеделието и горите.

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 36 от 2002 г.) Организация на производители на плодове и зеленчуци може да бъде кооперация, с изключение на кооперативните съюзи по чл. 54, ал. 3 от Закона за кооперациите, събирателно дружество или дружество с ограничена отговорност.
(2) Не могат да бъдат членове на организацията по ал. 1 юридически лица с повече от 25 на сто държавно или общинско участие.
(3) Членове на организацията могат да бъдат лица, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (обн., ДВ, бр.10 от 1999 г.; изм., бр. 106 от 2000 г.) като производители на земеделски продукти, за които организацията кандидатства за признаване.
(4) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) При взимане на решения в дружество по ал. 1 всеки член може да притежава не повече от 20 % от гласовете.

Чл. 5.
(1) Признават се организации, които според устройствените си актове извършват дейности, свързани със:
1. планиране на производството на членуващите производители според пазарното търсене;
2. събиране на произведената от членовете им продукция и нейното предлагане на пазара, включително подготовка за продажба и доставка до купувачи на едро.
(2) Устройственият акт на организацията урежда:
1. приемането на членове без дискриминация по пол и националност;
2. минималния срок за членуване, който не може да бъде по-кратък от три години считано от датата на признаване на организацията;
3. прекратяването на членството след отправяне на писмено предизвестие със срок не по-кратък от една година;
4. участието с парични вноски в имуществото на организацията;
5. условията и реда за приемане на вътрешен правилник за дейността на организацията;
6. задължението на членовете да спазват вътрешния правилник за дейността на организацията;
7. задължението на организацията за реализация на цялата произведена от членовете й продукция, за която е призната, или на предварително определена част от нея;
8. санкциите при нарушаване на членствените задължения.
(3) Организацията на производители на плодове и зеленчуци може да бъде призната за реализация на един или повече видове продукти, произведени от нейните членове.

Чл. 6.
(1) Признават се организации на производители на плодове и зеленчуци, които отговарят на следните изисквания:
1. имат вътрешен правилник за дейността си, който съдържа общи правила за:
а) производството и качеството на продуктите;
б) реализация от организацията на цялата произведена от членовете й продукция, за която е призната, или на предварително определена част от нея;
в) събиране на информацията по т. 2;
2. разполагат с пълна информация за произвежданата и реализираната продукция от техните членове, относно площи, сортов състав, класове на качество, количества, добиви и продажби;
3. контролират и реализират продукцията, за която са признати, на всеки от членовете си в съответствие с общите правила по т. 1, буква "б";
4. нямат господстващо положение на пазара съгласно чл.17 от Закона за защита на конкуренцията;
5. реализират не по-малко от 75 % от продукцията на всеки от членуващите производители;
6. не осъществяват пряка производствена дейност;
7. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) имат не по-малко от 7 членове;
8. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) членовете на организацията произвеждат общо минимален обем продукция, обработват минимален размер земя или имат годишен оборот не по-малко от левовата равностойност на 100 000 евро;
9. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) водят счетоводство за дейността за която са признати по реда на Закона за счетоводството;
10. осигуряват или съдействат за осигуряване на технически средства за съхранение, опаковане и търговия на произведената от членовете им продукция, за която организациите са признати;
11. те и техните членове нямат парични задължения към държавата и общината и просрочени задължения към ДФ "Земеделие";
12. не са в ликвидация или в открито производство по несъстоятелност, или обявени в несъстоятелност;
13. не включат в управителните си органи лица, които са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността или стопанството, освен ако не са реабилитирани, и да не са лишени от правото да упражняват търговска дейност или да заемат ръководна, отчетническа или материалноотговорна длъжност.
(2) Минималните обеми произвеждана продукция или минималните размери обработвана земя по ал.1,т.8 са:
1. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) за плодове - 600 т. или 1500 дка;
2. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) за зеленчуци - 1000 т. или 1000 дка;
3. (изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) за винено грозде - 400 т. или 1300 дка.
(3) Годишният оборот по ал. 1, т. 8 се изчислява през първата година от създаване на организацията като сбор от оборота на отделните членове, а от втората година - като оборот на организацията.
(4) Членовете на организациите на производители могат да реализират самостоятелно продукцията, за която са сключили договори за продажба, преди приемането им в организацията, ако са информирали организацията за вида и продължителността им.
(5) (Нова, ДВ, бр. 36 от 2002 г.) Производителят може да бъде подпомаган за всеки отделен вид плодове или зеленчуци като член само на една организация на производители.

Чл. 7.
(1) Организация на производители на плодове и зеленчуци, която не отговаря на изискванията по чл. 6, ал. 1, т. 7 и 8, може да получи временно признаване за срок до 5 години.
(2) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Временно признаване може да получи организация на производители, която има поне 4 членове и годишен оборот не по-малък от левовата равностойност на 50 000 евро.
(4) (Нова, ДВ, бр. 36 от 2002 г.) Министърът на земеделието и горите със заповед назначава комисия, която дава становища по признаването на организации на производители.

Чл. 8.
(1) За получаване на временно признаване организацията представя план за изпълнение изискванията по чл. 6, ал. 1, т. 7 и 8. Продължителността на плана е не повече от 5 години, а на отделните мерки в него - не повече от една година.
(2) (Изм., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Планът по ал. 1 задължително включва:
1. продължителност и цели;
2. (доп., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) състояние на организацията - брой на членовете, производство, търговия и инфраструктура към момента на изготвянето му;
3. мерките за постигане на целите, посочени за всяка година, и необходимите средства за тяхното осъществяване.
(3) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Министърът на земеделието и горите със заповед назначава комисия, която проверява представения план, включително чрез инспекция на място, относно:
1. точността на информацията, представена в него;
2. търговската и техническата обоснованост на предвидените мерки и финансовата обезпеченост на тяхното изпълнение.
(4) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) В тримесечен срок от представяне на плана комисията по ал. 3 дава становища по него, въз основа на което министърът на земеделието и горите със заповед:
1. одобрява плана и признава временно организацията;
2. променя плана и признава временно организацията;
3. отказва временно признаване на организацията.
(4) (Нова, ДВ, бр. 110 от 2002 г.; отм., бр. 85 от 2004 г.).
(5) (Изм., ДВ, бр. 110 от 2002 г.; предишна ал. 5, доп., бр. 85 от 2004 г.) Дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци" ежегодно проверява и оценява изпълнението на плана по ал. 2. След всяка година от изпълнението на плана организацията е длъжна в четиримесечен срок да представи в дирекция "Развитие на селските райони и инвестиции" счетоводен баланс за предходната година.
(6) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Организация на производители на плодове и зеленчуци, която е получила временно признаване, може да кандидатства за признаване по глава трета преди изтичане срока на временното признаване.

Глава трета
РЕД ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Чл. 9.
(1) Организацията на производителите на плодове и зеленчуци подава в Министерството на земеделието и горите, дирекция "Развитие на селските райони", заявление за признаване по образец съгласно приложение № 2.
(2) Заедно със заявлението по ал. 1 организацията представя и:
1. копие от съдебното решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията;
2. устройствения акт;
3. вътрешния правилник за дейността на организацията;
4. документ за регистрация по БУЛСТАТ и данъчна регистрация;
5. (доп., ДВ, бр. 36 от 2002 г.) последния счетоводен отчет с всички приложения към него или начален счетоводен баланс;
6. (доп., ДВ, бр. 36 от 2002 г.) списък на членовете на организацията с обобщена информация относно продукцията или земята по чл. 6, ал. 2, т. 1, 2 и 3 в зависимост критерия за кандидатстване;
7. заверени копия от анкетните и регистрационните карти за регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители на членовете на организацията;
8. удостоверение от съда, че организацията не е в производство по несъстоятелност;
9. декларация, че организацията няма господстващо положение на пазара по смисъла на чл. 17 от Закона за защита на конкуренцията;
10. свидетелства за съдимост на членовете на управителния орган на организацията;
11. (доп., ДВ, бр. 36 от 2002 г.; изм., бр. 110 от 2002 г.) справка - декларация по образец съгласно приложение № 2а за общия годишен оборот на всеки един членовете на организацията, вкл. първични счетоводни документи, когато се кандидатства за признаване според оборота, към датата на подаване на заявлението за признаване;
12. удостоверение от териториалната данъчна дирекция за дължими вземания на държавата и общината и декларация за липса на просрочени задължения към ДФ "Земеделие";
13. декларация от членовете на организацията по чл.6, ал. 5 от Наредбата за условията и реда за признаване на организации на производителите на плодове и зеленчуци.
(3) Когато представените документи са нередовни, на заявителя се изпраща съобщение да отстрани нередовностите в 7-дневен срок по реда на Гражданския процесуален кодекс. Ако в определения срок от получаване на съобщението молителят не отстрани нередовностите, молбата се оставя без разглеждане.

Чл. 10.
(1) В тримесечен срок от подаване на заявлението по чл. 9, ал. 1 и 2 или в едномесечен срок от изтичане на срока за временно признаване по чл. 7, ал. 1 министърът на земеделието и горите със заповед признава организацията или прави мотивиран отказ.
(2) (Изм., ДВ, бр. 36 от 2002 г.) Достоверността на заявените данни от организациите се констатира от дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци" чрез извършването на периодични проверки на място за установяване на съответствието им с изискванията по чл. 4, 5 и 6. Когато се установи, че организацията не отговаря на тези изисквания, признаването й се отменя.
(3) (Нова, ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Всяка година се проверяват най-малко 30 % от признатите организации на производители. Всяка призната организация на производители се проверява поне веднъж на 5 години.

Чл. 11. Министърът на земеделието и горите издава заповед за заличаване вписването на организацията въз основа на писмена молба от управителния орган при прекратяване на юридическото лице, при обявяване в несъстоятелност на организацията или когато тя е призната въз основа на невярна информация или при признаването е извършено закононарушение.

Чл. 12. (Доп., ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Отказите по чл. 8, ал. 4, т. 3 и чл. 10, ал. 1 и заповедите по чл. 11 подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство пред Върховния административен съд.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 36 от 2002 г.) На признатите организации на плодове и зеленчуци се издава удостоверение по образец съгласно приложение № 4.
(2) На организациите на производители на плодове и зеленчуци, получили временно признаване, се издава свидетелство по образец съгласно приложение № 5.
(3) Признатите организации се вписват в регистъра на организациите на производители в Министерството на земеделието и горите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Плодове и зеленчуци" са продуктите, изброени в приложение № 1 към Наредба № 33 от 1998 г. за окачествяване, изкупуване и контрол за съответствие при пресни плодове и зеленчуци.
2. "Производители на плодове и зеленчуци" са физическите или юридическите лица, които произвеждат пресни плодове и/или зеленчуци, предназначени за продажба.
3. "Пряка производствена дейност" е дейността по отглеждането на плодове или зеленчуци с цел продажба на произведената продукция.

§ 2. Регистрирането на организациите на производители се извършва по реда на Наредба № 21 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производителите на земеделски продукти (ДВ, бр. 65 от 2001 г.).

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 3. Наредбата се издава на основание § 4 във връзка с чл.9 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1
(Отм., ДВ, бр. 36 от 2002 г.)

Приложение № 2
към чл. 9, ал. 1.
(Изм. и доп., ДВ, бр. 110 от 2002 г.)

До
министъра на земеделието
и горите

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ............................................ ................................................................................................................................................... .........................................,
(трите имена по лична карта)
ЕГН ......................................... ................................................................................................................................................... ........................................,
длъжност ................................................................................................................................................... ........................................................................,
(управител, изпълнителен директор или друга)
на .......................................... ................................................................................................................................................... .........................................,
(фирма на дружеството или кооперацията)
със седалище в гр. (с.) .................................................................................................................................................................................................,
(населено място)
адрес на управление: ..........................................................................................................................................................................................,
(улица №, ж.к., бл., вх., ап.)
с предмет на дейност ............................................................................................................................... ...................... ......................,
район на дейност ............................................................................................ ............................................................................................
(област/и)
регистриран по фирмено дело № ................../................. г. по описа на
................................... ............................................................................................ ............................................................................................... съд,
БУЛСТАТ................ ............................................................, данъчен номер ............................................................................................,

Уважаеми господин министър, Моля представляваната от мен кооперация/дружество да бъде призната/временно призната за организация на производители на плодове и зеленчуци съгласно чл.9, ал. 1 от Наредба № 24 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци. Към заявлението прилагам следните документи:
1. копие от съдебното решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията;
2. устройствения акт;
3. вътрешния правилник за дейността на организацията;
4. документ за регистрация по БУЛСТАТ и данъчна регистрация;
5. (доп., ДВ, бр. 110 от 2002 г.) последния счетоводен отчет с всички приложения към него или начален счетоводен баланс;
6. списък на членовете на организацията;
7. заверени копия от анкетните и регистрационните карти за регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители на членовете на организацията;
8. удостоверение от съда, че организацията не е в производство по несъстоятелност;
9. декларация, че организацията няма господстващо положение на пазара по смисъла на чл.17 от Закона за защита на конкуренцията;
10. свидетелства за съдимост на членовете на управителния орган на организацията;
11. (доп., ДВ, бр. 110 от 2002 г.) справка - декларация по чл. 9, ал. 2, т. 11 за общия оборот на всеки един от членовете на организацията;
12. удостоверение от териториалната данъчна дирекция за дължими вземания на държавата и общината и декларация за липса на просрочени задължения към ДФ "Земеделие" на организацията и на нейните членове;
13. декларация от членовете на организацията по чл.6, ал. 5 от Наредбата за условията и реда за признаване на организации на производителите на плодове и зеленчуци.

Дата: :.................................................................................. Декларатор:...............................................................................

Приложение № 2а
към чл. 9, ал. 2, т. 11
(Ново, ДВ, бр. 36 от 2002 г.; загл. изм., бр. 110 от 2002 г.)

СПРАВКА-ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА ОБЩИЯ ГОДИШЕН ОБОРОТ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА
Долуподписаният (та) ..........................................................................
(име, презиме, фамилия)
с л.к. № .........................., издадена от ........................ на ....................
ЕГН ........................................ , адрес : ..................................................
в качеството си на ................................................................................
(представляващ, управител)
на фирма .................................................................................................
(наименование на фирмата)
ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:
Общият годишен оборот на долупосочените поименно членове на организацията отговаря на изисквания такъв съгласно Наредба № 24 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и е в размер ................лв.
Известна ми е наказателната отговорност по чл.313 НК за предоставени от мен неверни данни.
Дата ............................ Декларатор :..........................
Гр................................ (подпис)
Забележка. "Поименно" означава, че имената на всеки член на организацията се изписват, заедно с годишния му оборот.

Приложение № 4
към чл. 13, ал. 1
(Предишно Приложение № 3, ДВ, бр. 36 от 2002 г.)

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

УДОСТОВЕРЕНИЕ
№ .........../............ г.

На основание Наредба № 24 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци (ДВ, бр. 69 от 2001 г.), със заповед № ............/............ г.

Е ПРИЗНАТА

........................................................................................................................................................................................................................................,
(фирма, седалище и адрес на управление)
........................................................................................................................................................................................................................................,
(БУЛСТАТ)
за организация на производители на плодове и зеленчуци на следните продукти:
........................................................................................................................................................................................................................................,
........................................................................................................................................................................................................................................,
.......................................................................................................................................................................................................................................,
(изброяват се видовете плодове и зеленчуци)
с район на дейност: .......................... ....................................................................................................................................................................,
(посочва се областта/областите)
по критерий: ................................. ................................................................................................................................................................................,
(посочва се критерият съгласно чл. 6)
Организацията е вписана в регистъра на организациите на производители на плодове и зеленчуци под
№ ................./ .................г.
Дата: :....................................................... Длъжностно лице:...................................................

Приложение № 5
към чл. 13, ал. 2
(Предишно Приложение № 4, ДВ, бр. 36 от 2002 г.)

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
СВИДЕТЕЛСТВО
№ ........../..........г.

На основание Наредба № 24 от 2001 г. за реда и условията за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци (ДВ, бр. 69 от 2001 г.), със заповед № ............/............ г.

Е ВРЕМЕННО ПРИЗНАТА

.......................................................................................................................................................................................................................................,
(пълно наименование, адрес на юридическото лице и регистрационен номер)
..................................................................................................................................................................................................................................,
(БУЛСТАТ)
регистрирано в Търговския регистър при .......................................................................................... ...........................................съд
по ф.д............................................., рег. ............................................., том ............................................., стр. ............................................., партида.............................................
за организация на производители на плодове и зеленчуци на следните продукти:
........................................................................................................................................................................................................................................,
........................................................................................................................................................................................................................................,
........................................................................................................................................................................................................................................,
(изброяват се видовете плодове и зеленчуци)
с район на дейност: ...........................................................................................................................................................................................,
(посочва се областта/областите)
срок на признаване: ..........................................................................................................................................................................................,
(посочва се срокът по чл. 7, ал. 1)
Организацията е вписана в регистъра на организациите на производители на плодове и зеленчуци под
№ ............/ ............ г.
Дата: :...................................................... Длъжностно лице:...........................................
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив