Наредба № 25 от 26 октомври 1999 г. за условията, начините и реда за прилагане на растителнозащитни препарати и средства в горите на Република България

Държавен вестник брой: 95

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 23.04.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията, начините и редът за използване на растителнозащитни препарати и средства (РЗПС), включително химични торове и стимулатори при производство на репродуктивни материали, отглеждането и стопанисването на горите.

Чл. 2. Държавната политика в областта на лесозащитата, включително използването на растителнозащитни препарати, се осъществява от Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа (МЗГАР) чрез Националното управление по горите (НУГ) и неговите органи и поделения.

Чл. 3. Тази наредба решава следните въпроси:
1. условия за прилагане на растителнозащитни препарати и средства;
2. съгласуване, одобрение и разрешение за прилагане на растителнозащитни препарати и средства;
3. ред и начин за използване на растителнозащитни препарати и средства и техниката за растителна защита;
4. права и задължения на НУГ и неговите органи и поделения при прилагане на растителнозащитни препарати и средства в борбата с вредители, болести, плевели и др.;
5. безопасност при работа с растителнозащитни препарати и средства.

Чл. 4. За работа с растителнозащитни препарати и средства се допускат лицензирани лица съгласно чл.23 от Закона за защита на растенията (ДВ, бр. 91 от 1997 г.).

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА РЗПС

Чл. 5. Растителнозащитни препарати и средства се използват при следните условия:
1. популационна плътност на вредителя, степен на заболяване и размер на прогнозните биологични и стопански щети съгласно Инструкцията за опазване на горите от болести, вредители и други повреди;
2. осигуряване на необходимите изисквания за приложение, определени с тяхната регистрация и указания на производителя;
3. климатична обстановка, благоприятстваща достатъчна ефективност съгласно тяхната регистрация и указания на производителя;
4. осигурена безопасност за човека, топлокръвните животни и пчелите в района на използване;
5. подсигурена безопасност за работа.

Чл. 6. Растителнозащитни препарати и средства се прилагат:
1. при предпосевна и предпосадъчна подготовка и отглеждане на горски семена и фиданки; 2. при обеззаразяване на почви, субстрати, работни инструменти и помещения;
3. при борба с насекомни вредители, болести и др. в маточници и семепроизводни градини;
4. при повреди от насекомни вредители, болести и други застрашаващи стабилността на горските екосистеми в горите с основни дървопроизводствени и средообразуващи функции;
5. при повреди от насекомни вредители, болести и други застрашаващи стабилността на горските екосистеми в защитните и рекреационните гори съгласно Закона за горите (ДВ, бр. 125 от 1997 г.), Закона за опазване на околната среда (ДВ, бр. 86 от 1991 г.) и нормативните документи, свързани с тях;
6. за повишаване на жизнеността или предотвратяване на загиването на единични ценни дървета, група дървета или гори в защитени територии съгласно Закона за опазване на околната среда, съгласувано с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Глава трета
СЪГЛАСУВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РЗПС В ГОРИТЕ

Чл. 7. В горите се използват само средства за растителна защита, одобрени за производство, внос и употреба (предимно биологични и с хормонално действие), съгласно Наредбата за биологично изпитване и регистрация на фитофармацевтични препарати и микроторове (НБИРФПМ - ДВ, бр. 16 от 1996 г.) и Наредба N: 27 от 1995 г. на Министерството на здравеопазването за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението (ДВ, бр. 75 от 1995 г.).

Чл. 8. Оценка на фитосанитарната обстановка и предложение за употребата на РЗПС се правят с прогноза за очакваните нападения от вредители, болести и други повреди в горите, утвърдена от началника на НУГ.

Чл. 9.
(1) Интродукцията на биологични растителнозащитни организми (БРЗО) се осъществява съгласно чл.22 от Правилника за приложение на Закона за защита на природата (ППЗЗП - ДВ, бр. 33 от 1969 г.), съгласувано с МОСВ и Българската академия на науките.
(2) Биологичните растителнозащитни организми се размножават и използват съгласно чл.14 от Закона за защита на растенията (ЗЗР). Предложения за това могат да правят органите и поделенията към НУГ, специалистите по защита на горите и Националната комисия по лесозащита (НКЛ). Предложенията се одобряват от началника на НУГ.

Чл. 10. Държавните лесничейства писмено уведомяват съответните кметства за вида, времето, мястото и начина за приложение на растителнозащитните препарати и средства най-малко три дни преди самото третиране.

Глава четвърта
ДОСТАВКА, ПРЕВОЗ, СЪХРАНЕНИЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ ПРЕПАРАТИ И СРЕДСТВА

Чл. 11. Растителнозащитните препарати се доставят до мястото на съхраняване и използване в оригинални опаковки, придружени с етикет на български език, задължително заверен от Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия (НСРЗКА), съгласно чл.21 НБИРФПМ.

Чл. 12. Когато амбалажът или опаковките имат малки размери, съдържанието и указанията на етикета, посочен в чл. 11, се представят под формата на придружителен лист съгласно чл.22 НБИРФПМ.

Чл. 13. При съхраняване на препарати (временно или постоянно) задължително се спазват указанията на производителя и изискванията за безопасна работа.

Чл. 14.
(1) Препаратите се съхраняват в специални помещения от здравно освидетелствани лица, инструктирани за работа с РЗПС.
(2) За количествата и разпределението на препаратите се води специална книга с приходна и разходна част.
(3) Приходната част съдържа: вид на препарата, количество, вид на опаковката, документи за доставка, дата на постъпване, трите имена и подпис на лицензираното лице доставчик и трите имена и подпис на лицето получател.
(4) Разходната част съдържа: вид на препарата, количество, вид на опаковката, направление, дата на отпускане, трите имена и подпис на лицето, опускащо препарата, и трите имена и подпис на лицензирано лице получател.

Чл. 15. Растителнозащитни препарати се доставят във формулации, готови за използване или изискващи разреждане или смесване. При разреждане или смесване задължително се спазват указанията на производителя за последователност на операциите и безопасност при изпълнението им.

Чл. 16.
(1) Растителнозащитните препарати и средства се прилагат чрез наземна или авиотехника, снабдена с разпръскващи устройства, отговарящи на изискванията, дадени от производителя.
(2) Лицата, работещи с растителнозащитна техника, трябва да притежават лиценз за работа с растителнозащитни препарати.

Чл. 17. При приготвянето на работни разтвори и при зареждане на разпръскващи устройства се спазват необходимите санитарно-хигиенни правила съгласно Наредба N:10 от 1985 г. за хигиенните изисквания при прилагането на пестициди в народното стопанство и бита (ДВ, бр. 88 от 1985 г.).

Чл. 18. Неизразходваните количества препарати се връщат в същия ден за съхраняване в складовите помещения. Празният амбалаж се унищожава по определения от фирмата производител ред.

Чл. 19.
(1) Растителнозащитните препарати и средства се използват при строго спазване на определените концентрации и количества за единица площ съобразно вида на вредителя и насажденията за третиране.
(2) Не се допуска:
1. разсейване на пестициди в непредвидени за третиране площи;
2. изливане и разпиляване на остатъци от работни разтвори;
3. миене на съдове и машини във водоеми, канали, водопои за животни или в непосредствена близост до тях;
4. използване на съдове и опаковки за други цели;
5. замърсяване на места, определени за паша на животни и пчели;
6. събиране на диворастящи гъби, билки и горски плодове до изтичане на карантинния срок на използвания пестицид.
(3) Собствениците на гори отговарят за изпълнение на изискванията по ал. 1 и 2 и осигуряват сигнализация на площите за обработка с табели и надписи, съдържащи информация за вида на растителнозащитните препарати и средства, сроковете на действие и забрана.

Глава пета
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ ПРЕПАРАТИ И СРЕДСТВА

Чл. 20. Растителнозащитни препарати и средства за горите, собственост на държавата и на физически лица, се закупуват и доставят от НУГ.

Чл. 21. Мероприятията по защита на горите, при които се използват растителнозащитни препарати и средства, се финансират и провеждат от държавните лесничейства за държавните гори и горите на физически лица и от собствениците - за горите на общини и други юридически лица.

Чл. 22. Растителнозащитни препарати и средства се разпределят по лесничейства на основание прогнозата за нападение от вредители и болести.

Чл. 23. Договори за извършване на растителнозащитни мероприятия с авиационна техника се сключват от НУГ или упълномощени от него лица по предварителни заявки на ЛЗС по регионални управления на горите (РУГ) и държавни лесничейства.

Чл. 24. Договори за извършване на растителнозащитни мероприятия с наземна техника се сключват от държавните лесничейства съгласувано с ЛЗС и се утвърждават от РУГ.

Чл. 25. Ефектът от прилагането на растителнозащитни препарати и средства за държавните гори и горите, собственост на физически лица, се отчита от държавните лесничийства под контрола на ЛЗС и РУГ, а за горите, собственост на общините и другите юридически лица - от ЛЗС за сметка на съответните собственици.

Чл. 26. Местните органи на управление уведомяват населението за провежданите растителнозащитни мероприятия чрез местните средства за информация, като посочват точно местата за третиране, времето за провеждане на пръсканията и продължителността на забраната.

Глава шеста
БЕЗОПАСНОСТ ПРИ РАБОТА С РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ ПРЕПАРАТИ И СРЕДСТВА

Чл. 27. При работа с растителнозащитни препарати задължително се спазват изискванията на Наредба N: 10 от 1985 г. за хигиенните изисквания при прилагането на пестициди в народното стопанство и бита и раздел VII от Правилника по безопасност на труда в горите (ДВ, бр. 86 от 1999 г.).

Чл. 28.
(1) Растителнозащитните препарати и средства се съхраняват в специални складови помещения, оградени и отдалечени на не по-малко от 200 м разстояние от жилищни или обитаеми помещения, места с концентрация на полезни животни и птици и на не по-малко от 2000 м от бреговете на рибарници, водоеми и други водоизточници. Складовите помещения се обезопасяват противопожарно и се оборудват с противопожарни средства.
(2) Силно токсични РЗП се съхраняват в отделни помещения.

Чл. 29. Растителнозащитни препарати и средства се съхраняват в помещения съгласно изискванията на производителя за температура, влажност, пожароопасност, взривоопасност и други условия, ако са изрично посочени.

Чл. 30. Забранява се в складовите помещения съхраняването на храни, хранителни продукти и фуражи.

Чл. 31. Остатъци от растителнозащитни препарати, забранени за използване или с изтекъл срок на годност, се унищожават съгласно изискванията на МОСВ и по специалните указания на производителя.

Чл. 32. Растителнозащитни препарати и средства се превозват в присъствието на лицензирано лице и възлагателна заповед за тази дейност. Не се допуска превоз на препарати с неизправна опаковка.

Чл. 33. Растителнозащитни препарати се превозват с изправни, закрити, допускащи бързо почистване и противопожарно осигурени превозни средства.

Чл. 34.
(1) Лицата, определени за работа с РЗПС, се инструктират за безопасна работа с тях и се подлагат на предварителен медицински преглед, определен по реда на Наредба N: 3 от 1987 г. на Министерството на народното здраве за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците (обн., ДВ, бр. 16 от 1987 г.; изм., бр. 65 от 1991 г.).
(2) Лицата по ал. 1 се осигуряват с необходимото специално работно облекло и лични предпазни средства съгласно Наредба N: 11 от 1993 г. на Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на здравеопазването за специалното работно облекло и личните предпазни средства (ДВ, бр. 66 от 1993 г.).
(3) Забранява се работа с растителнозащитни препарати на лица под 18-годишна възраст, както и на бременни жени, майки кърмачки и лица с открити телесни рани.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. Активно вещество (активен ингредиент) е химическа субстанция, която влиза в състава на пестицидите, оказва токсично действие на вредните организми и влияе върху растежа на растенията.
2. Вредители - условно понятие за означаване на организми, причиняващи стопански или екологично значими нарушения в жизнената дейност на растенията или на съхраняваните материали.
3. Екосистема - съвкупност от живи организми и окръжаващата ги нежива среда, обединени в единно функционално цяло чрез причинно-следствени връзки между отделните компоненти.
4. Ефективност на растителната защита - резултатите от прилагането на растителнозащитните мероприятия.
5. Интродукция - несъзнателно или целенасочено внасяне на растителни или животински видове в дадена страна или район.
6. Карантинен срок на пестицидите - определен срок между последното прилагане на дадения пестицид, необходим да се избегнат недопустими токсикологични въздействия върху хора и животни.
7. Обеззаразяване - унищожаване на патогенни микроорганизми, установили контакт с гостоприемника.
8. Пестицид - всяка субстанция или смес от субстанции, предназначени за предпазване от или за борба с всеки вредител на растенията.
9. Популационна плътност - средният брой индивиди в единица площ или обем.
10. Растителна защита - мероприятия за предотвратяване разпространението и намаляване на загубите от болести, неприятели и плевели.
11. Растителнозащитен препарат - пестицид.
12. Растителнозащитна техника - машини, съоръжения и апаратура, използвани за растителна защита.
13. Степен на нападение - показател за определяне нивото на устойчивост или размера на поява на вредни организми. Изразява се в площ от повърхността на листа, плода, стъблото и пр. с различна форма и размери или в брой на вредните организми в определен обем или площ.
14. Степен на повреда - вредното въздействие върху растенията, изразено в балове или проценти.
15. Стимулатор - химикал, който изменя поведението на даден организъм.
16. Третиране - разпръскване на разтвор, емулсия или суспензия и нанасянето й върху обработваните обекти.
17. Фитосанитарна обстановка - здравословно състояние на растенията в даден район вследствие на абиотични и биотични въздействия.
18. Формулировка на пестицидите - физическа смес, състояща се от едно или повече биологически активни химически вещества и инертни съставки и с определени физико-химически свойства, осигуряващи ефикасна и икономична борба с вредителите.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.73, ал. 2 от Закона за горите и чл.118, ал. 2 от Правилника за неговото прилагане.

§ 3. Контролът и изпълнението на тази наредба се възлага на началника на Националното управление по горите към МЗГАР.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив