Наредба № 26 от 09.12.1994 г. за набиране и разходване на средства по фонд "Съдебни сгради" и фонд "Затворни сгради"

Държавен вестник брой: 19

Година: 1995

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 23.04.2004

Чл. 1.
(1) Средствата за фонд "Съдебни сгради" и фонд "Затворни сгради" се набират от:
1. пет на сто от събраните държавни такси по Закона за държавните такси от съдилищата, нотариалните служби, съдебноизпълнителните служби и Министерството на правосъдието;
2. депозитните суми, внесени по наказателни и граждански дела за свидетели, експертизи, командировки и гаранции в пари и ценности, неполучени или неизтеглени в срок 3 години от прекратяване или приключване на делото;
3. събраните суми и вещи по изпълнителни дела, неполучени от взискателите в петгодишен срок от прекратяване на делото;
4. веществените доказателства, когато не е установено на кого принадлежат и в едногодишен срок от завършването на наказателното производство не са били потърсени;
5. дарения от физически или юридически лица;
6. завещания;
7. приходите, получени от експлоатация на сгради (без производствените);
8. други приходоизточници, които ежегодно се определят с план-сметките на фондовете.
(2) Средствата по т. 2, 3 и 4 на ал. 1 се превеждат по сметката на фонда до 3 месеца след изтичането на сроковете, предвидени в тях.
(3) Отчисленията от постъпилите средства в съдилищата, нотариалните служби, съдебноизпълнителните служби в Министерството на правосъдието по ал. 1, т. 1 се превеждат в отделните фондови сметки в срок до 12-о число на следващия месец от постъпването им.

Чл. 2.
(1) Получените средства, предвидени в чл.198 от Закона за съдебната власт се разпределят, както следва: 80 % от фонд "Съдебни сгради" и 20 % за фонд "Затворни сгради".
(2) Всеки от фондовете събира и съхранява своите средства по отделна сметка в Българската народна банка.
(3) Ежегодно приходно-разходните сметки се утвърждават от министъра на финансите по предложение на министъра на правосъдието.
(4) Остатъците по сметките в края на годината се явяват като наличност за следващата година и се използват по предназначението на фондовете.

Чл. 3.
(1) Фонд "Съдебни сгради" и фонд "Затворни сгради" са юридически лица и се ръководят от министъра на правосъдието или определено от него лице.
(2) Средствата по фонд "Съдебни сгради" се разходват за:
1. построяването, оборудването и поддържането на сградите на съдилищата, прокуратурите, нотариатите, службите на съдебното изпълнение, както и техническите съоръжения към тях;
2. административно-стопански разходи, свързани с управлението на фонда.
(3) Средствата по фонд "Затворни сгради" се разходват за:
1. построяването, оборудването и поддържането на сградите на местата за изпълнение на наказанията лишаване от свобода, както и техническите съоръжения към тях;
2. административно-стопански разходи, свързани с управлението на фонда.

Чл. 4. Периодичните и годишните отчети на средствата по фонд "Съдебни сгради" и по фонд "Затворни сгради" се представят на Министерството на финансите заедно с отчета за изпълнението на бюджетната сметка на Министерството на правосъдието.

Преходна и заключителна разпоредба

ПАРАГРАФ ЕДИНСТВЕН. Тази наредба се издава на основание чл.200 във връзка с чл.199 от Закона за съдебната власт и чл.38 от Закона за съставяне и изпълнение на държавния бюджет.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив