Наредба № 26 от 23 май 2001 г. за изискванията към козметичните продукти (Отм. ДВ бр. 101/2005)

Държавен вестник брой: 101

Година: 2005

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 16.12.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) Тази наредба урежда изискванията при производството, вноса, пускането и предлагането на пазара в Република България на козметични продукти.
(2) Категориите козметични продукти са посочени в приложение № 1.

Чл. 2. Наредбата не се прилага за:
1. лекарствата по смисъла на Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, и
2. продуктите, съдържащи химичните вещества, посочени в приложение № 2.

Раздел II
Изисквания към козметичните продукти

Чл. 3.
(1) Козметичният продукт, който се предлага на пазара, не трябва да причинява увреждане на човешкото здраве, когато се прилага при нормални и разумно предвидими условия на употреба и са взети под внимание неговото предназначение, етикетиране, инструкциите за употреба и унищожаване, както и всички други указания, предоставени от производителя или вносителя.
(2) Спазването на изискванията по ал. 1 не освобождава лицата от спазването на другите изисквания в наредбата.

Чл. 4. В производството на козметични продукти се влагат багрила, посочени в приложение № 3, багрила, предназначени само за оцветяване на косата, консерванти, посочени в приложение № 4, и ултравиолетови филтри, посочени в приложение № 5.

Чл. 5.
(1) Забранява се предлагането на пазара на козметични продукти, които съдържат:
1. вещества, посочени в приложение № 6;
2. (изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) вещества, посочени в приложение № 7, извън разрешените максимални концентрации, условия, изисквания и срокове;
3. багрила, които не са посочени в приложение № 3, с изключение на багрилата, предназначени само за оцветяване на косата;
4. багрила, посочени в приложение № 3, използвани извън изискванията, с изключение на багрила, предназначени само за оцветяване на косата;
5. консерванти, които не са посочени в приложение № 4;
6. консерванти, посочени в приложение № 4, извън разрешените максимални концентрации, условия и изисквания, освен ако не се използват други концентрации за специални цели, свързани с предназначението на продукта;
7. ултравиолетови филтри, които не са посочени в приложение № 5;
8. ултравиолетови филтри, посочени в приложение № 5, извън разрешените максимални концентрации и упоменатите условия и изисквания.
(2) Допускат се следи от веществата, посочени в приложение № 6, при условие че при спазване на добрата производствена практика в козметичната промишленост тяхното отстраняване е технически невъзможно и са спазени изискванията по чл. 3.

Чл. 6. Козметичните продукти могат да се предлагат на пазара само ако върху опаковката им е нанесена следната неизтриваема и лесна за четене информация:
1. фирмата, седалището и адреса на управление на производителя или наименованието и адреса на представителството му или фирмата, седалището и адреса на управление на вносителя и на производителя, за продуктите от внос; те могат да бъдат изписани със съкращения или чрез инициали само в случай, че е възможно да бъдат точно разпознати от потребителя;
2. нетна маса или обем при пакетирането, изразени в грамове или милилитри, с изключение на случаите на пакетиране на продукти, съдържащи количество по-малко от 5 г или 5 мл , безплатни мостри, опаковки за еднократна употреба; за продукти, продавани в обща опаковка, за които масата и обемът не са от значение, се указва само техният брой, с изключение на случаите, когато броят на продуктите се вижда лесно отвън или продуктът се продава индивидуално;
3. минимален срок на трайност, до който този продукт, съхраняван при подходящи условия, продължава да изпълнява както своята първоначална функция, така и изискванията, посочени в чл. 3; датата на минималния срок на трайност се означава с думите "Минимална трайност до...", следвани от самата дата или знак, посочващ мястото на датата върху опаковката; при необходимост тази информация се допълва с условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира посоченият минимален срок на трайност; датата се обозначава ясно, с последователно посочване на месеца и годината; при минимален срок на трайност на козметичния продукт по-дълъг от 30 месеца маркировката за минимален срок на трайност не е задължителна;
4. специални указания при употреба, като задължително се посочват дадените в колона "Условия за употреба и предупреждения, които да се съдържат в етикета" на приложения № 3, 4, 5 и 7;
5. допълнителна информация за предпазни мерки при козметичните продукти за професионална употреба;
6. номер на партидата на производителя или указание за идентифициране на продукта;
7. функция на продукта, освен ако не е ясно от предназначението му;
8. списък на съставките, посочени в низходящ ред според количеството вложена маса към момента на влагането им; списъкът се предхожда от думата "състав"; съставките в концентрации по-малки от 1% могат да бъдат описани в произволен ред след тези с концентрации по-големи от 1%. Парфюмните и ароматните композиции и техните изходни суровини се означават с думата "парфюм" или "аромат"; багрилата могат да бъдат описани в произволен ред след другите съставки в съответствие с номера на цветния индекс или означението по приложение № 3; за декоративните козметични продукти, предлагани в различни цветови гами, всички употребявани багрила се изброяват при условие, че се прибави изразът "може да съдържа"; всяка съставка се идентифицира и означава с общоприетото й наименование, изписано по Международната номенклатура на козметичните съставки (INCI).

Чл. 7.
(1) Информацията по чл. 6 трябва да бъде изписана както върху първичната, така и върху вторичната опаковка на продукта.
(2) Информацията, посочена в чл. 6, т. 8, може да бъде изписана и само върху вторичната опаковка. Това се отнася и за информацията по чл. 6, т. 6, ако размерите на първичната опаковка не позволяват изписването й.
(3) Когато размерите на първичната и вторичната опаковка не позволяват върху нея да бъде изписана пълната информация за предпазните мерки при употреба, предназначението, начина на употреба и списъка на съставките на продуктите, то тази информация се прилага към козметичния продукт под формата на листовка, етикет, лента или картичка. В този случай върху първичната и вторичната опаковки се посочва информация в съкратен вид или се изписва символът, посочен в приложение № 8.
(4) При продажба на сапуни, ароматизиращи топчета за вана и други продукти с размери, непозволяващи изписването на информацията по чл. 6, т. 8, тази информация се посочва в указание, поставено в непосредствена близост до продуктите, изложени за продажба.
(5) Изискванията по чл. 6 се спазват и при продажба на козметични продукти, които се пакетират в момента на продажбата им по искане на потребителя или са предварително пакетирани за непосредствена продажба.
(6) Информацията по чл. 6, т. 2, 3, 4, 5 и 7 се изписва задължително на български език. При продажба на козметични продукти от внос се допуска тази информация да бъде изписана на отделна брошура, етикет, лента или картичка, придружаваща единичната опаковка.
(7) При етикетирането, рекламата и предлагането за продажба на козметичните продукти не се допускат текстове, наименования, изображения, търговски марки, фигури и други знаци, сочещи характеристики, които продуктите не притежават.
(8) Върху етикета трябва да се постави информация, когато с продукта са проведени изпитвания върху животни. В нея се посочват данни дали тестовете са проведени с крайния продукт и/или неговите съставки.

Чл. 8.
(1) С цел да бъде запазена производствената тайна производителят с разрешение на главния държавен санитарен инспектор може да не посочва една или повече от съставките от списъка по чл. 6, т. 8.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се отнася за случаите, когато една или повече от съставките могат да доведат до увреждане здравето на потребителите.
(3) Запазването на тайната не освобождава производителя от спазването на всички други изисквания на наредбата.

Чл. 9
. (1) В случаите по чл. 8 производителят или вносителят на козметичния продукт подава молба до главния държавен санитарен инспектор на Република България.
(2) Молбата съдържа данните:
1. фирма, седалище и адрес на управление;
2. идентифициране на съставката, за която се иска запазване на тайната, като се посочват:
а) номер по Международната химическа класификация (CAS), по Инвентаризационния списък на Европейската общност на съществуващите търговски химични вещества (EINECS) и номер на цветния индекс за багрилата; химично наименование; наименование по номенклатурата на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC); наименование по Международната класификация на козметичните съставки (INCI); наименование по Българската фармакопея; наименование съгласно международните непатентовани имена, препоръчани от Световната здравна организация; наименование и официален номер съгласно Европейския списък на нотифицираните химични вещества (ELINCS); посочват се данните, които са налични за съответната съставка;
б) в случаите, когато за някои съставки от естествен произход няма номер или наименование по буква "а", се посочват: названието на основния материал на съставката; частта от организма, от която произлиза съставка от растителен или животински произход; наименованието на разтворителя, когато е компонент на съставката;
3. оценка на безопасността на съставката върху човешкото здраве при използваната концентрация в крайния продукт; оценката се основава на токсикологичната характеристика на съставката, химичната й структура и нивото на експозиция; оценката се изготвя при спазване изискванията по чл. 10, ал. 1, т. 4 и 5, ал. 3 и 4;
4. предвиждана употреба на съставката с посочване на категорията козметични продукти, в които ще бъде влагана;
5. подробна обосновка на мотивите за необявяване на съставката, които могат да бъдат с цел запазване тайната на:
а) идентичността на съставката или нейната функция в козметичния продукт, когато не са общоизвестни;
б) информацията за съставката, когато още не е станала публично достояние, включително и в случаите, когато има подадено заявление за патентоване на съставката или нейното приложение;
в) информацията за известна съставка, която може да бъде лесно възпроизведена и да накърни интереса на лицето, което иска запазване на тайната.
6. наименование (наименования) на козметичния продукт, в който е предвидено да се влага съставката; когато наименованието на продукта още не е определено, то може да бъде посочено допълнително, но не по-късно от 15 дни преди пускането на продукта на пазара; 7. документ, удостоверяващ разрешение, дадено от друга държава, за запазване на тайната за тази съставка, ако има такъв.
(3) В срок до четири месеца главният държавен санитарен инспектор разрешава на производителя или вносителя да не обявява съставката или мотивирано отказва.
(4) Отказът подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
(5) В разрешението за не обявяване на съставката главният държавен санитарен инспектор посочва регистрационния номер, под който съставката ще бъде обявена на опаковката.
(6) Регистрационният номер се състои от седем цифри, като първите две от тях са годината на издаване на разрешението, а вторите две - кодът на България като страна, издала разрешението, и последните три цифри се определят от главния държавен санитарен инспектор.
(7) Полученият регистрационен номер се изписва на опаковката, на мястото на съставката, като се спазват изискванията по чл. 6, т. 8.
(8) Производителят или вносителят на козметичния продукт информира своевременно Министерството на здравеопазването за всички промени, които настъпват с представените по ал. 2 данни. При промяна на името на козметичния продукт, съдържащ тази съставка, Министерството на здравеопазването трябва да бъде уведомено най-малко 15 дни преди пускането на продукта на пазара.
(9) Главният държавен санитарен инспектор може да отнеме издадено разрешение, когато представените промени не удовлетворяват изискванията за безвредност за здравето на потребителите, както и в случаите на поява на нови данни от науката и практиката за здравен риск. Заинтересуваното лице се уведомява за взетото решение. Решението за отнемане подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
(10) Разрешението за необявяване на една или повече съставки е със срок 5 години.
(11) Производителят или вносителят на козметичния продукт могат да поискат удължаване на срока. За целта подават аргументирана писмена молба до главния държавен санитарен инспектор. Разрешението за необявяване на съставката не може да бъде продължено с повече от 3 години.

Чл. 9а. (Нов, ДВ, бр. 91 от 2002 г.) За проверка състава на козметичните продукти се прилагат химични методи, посочени в приложение № 9.

Раздел III
Изисквания към производителя и вносителя

Чл. 10.
(1) За целите на контрола производителите и вносителите на козметични продукти съхраняват постоянно и в леснодостъпен вид на адреса, посочен на етикета, следната информация:
1. качествен и количествен състав на козметичния продукт; за парфюмните композиции и парфюмите се посочват името и кодовият номер на композицията и името и адресът на доставчика им;
2. физикохимични и микробиологични спецификации на суровините и готовия продукт, както и критерии за чистота и за микробиологичен контрол на козметичния продукт;
3. технология на производството, съобразена с добрата производствена практика в козметичната промишленост;
4. оценка на безопасността на крайния продукт върху човешкото здраве, която се основава на токсикологична характеристика на всяка съставка, нейната химична структура и ниво на експозиция и е извършена в съответствие с изискванията на добрата лабораторна практика;
5. име и адрес на квалифицираното лице, извършило оценката на безопасността по т. 4;
6. съществуващи данни за нежелани ефекти върху човешкото здраве, произтичащи от употребата на козметичния продукт; 7. доказателство за ефекта, приписван на козметичния продукт, когато се налага поради естеството на ефекта или продукта.
(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде на български език.
(3) Оценката на безопасността за козметичните продукти, произвеждани в страната, се извършва само от лице, което притежава висше образование по медицина и призната специалност по токсикология или кожни и венерически болести (дерматология) или висше образование по фармация и призната специалност и има придобита професионална компетентност в областта на козметиката. Лицето, изготвило оценката на безопасността, носи пълна отговорност за нейната достоверност и изчерпателност.
(4) За продуктите от внос се изисква оценката на безопасността да е извършена от лица, притежаващи диплома по медицина, фармация, токсикология или дерматология или друга подобна дисциплина.
(5) Лицето, отговорно за производството или вноса, трябва да притежава необходимата професионална квалификация или опит в областта на козметиката.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.)
(1) Преди пускането на пазара на произведен в страната козметичен продукт, който е нов за производителя, той представя в регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция (ХЕИ) по седалището на фирмата уведомление съгласно приложение № 10.
(2) Преди пускането на пазара на козметичен продукт, който вносителят внася за първи път в страна, той представя в регионалната ХЕИ по седалището на фирмата уведомление съгласно приложение № 11.
(3) Уведомлението по ал. 1 или по ал. 2 се представя в регионалната ХЕИ в два екземпляра, първият от които остава в инспекцията, а вторият, с нанесен входящ номер, се връща на производителя или вносителя.

Раздел IV
Здравен контрол

Чл. 12. Контролът по спазване изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол по реда на Закона за народното здраве и правилника за неговото прилагане.

Чл. 13. Не може да бъде отказано, забранено или ограничено от контролните органи пускане и предлагане на пазара на козметичен продукт, който отговаря на изискванията на тази наредба.

Чл. 14. При данни за заболяване, причинено от използването на козметичен продукт, контролните органи могат да изискат от производителя или вносителя съответната необходима информация за веществата, вложени в козметичния продукт, която да бъде използвана за целите на бързо и подходящо лечение на това заболяване. Информацията не може да бъде използвана за други цели.

Чл. 15.
(1) (Предишен текст на чл. 15, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)Контролните органи могат временно да забранят или ограничат продажбата на пазара на всеки козметичен продукт, когато се установи въз основа на доказателства, че този продукт представлява риск за здравето на хората, въпреки спазването на изискванията на тази наредба.
(2) (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Контролeн орган, който е предприел някое от действията по ал. 1, извършва проучване на здравния риск, свързан с употребата на козметичния продукт, след което взима окончателно решение за забрана продажбата на продукта или за използване при определени условия.
(3) (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) В случаите, когато действията по ал. 2 са предприети от регионалната ХЕИ, тя изпраща в Министерството на здравеопазването копие от окончателното решение за забрана продажбата на продукта или за използване при определени условия.

Чл. 16. Министерството на здравеопазването събира и анализира информацията за козметичните продукти по чл. 15 и за извършените действия във връзка с чл. 8, ал. 1 и предоставя събраната информация, когато това се налага за изпълнение на международните задължения на правителството в тази област.

Чл. 17. (Нов, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)
(1) По искане на заинтересовано лице главният държавен санитарен инспектор издава санитарно разрешително за износ на козметичен продукт, с който се удостоверява спазването на нормативно установените изисквания за производство на продукта. (2) За издаване на санитарно разрешително по ал. 1 заинтересованото лице подава заявление в Министерството на здравеопазването, в което се посочват:
1. наименование, седалище и адрес на управление на фирмата;
2. наименование на страната, за която се изнася стоката;
3. търговско наименование, категория и вид на козметичния продукт.
(3) Към заявлението по ал. 2 се прилагат:
1. копие от съдебното решение за регистрация на фирмата съгласно Търговския закон и удостоверение за актуално състояние;
2. оценка на безопасността на козметичния продукт съгласно чл. 10, ал. 1, т. 4; 3. копие от уведомлението по чл. 11, ал. 1.
(4) Санитарно разрешително за износ на козметичен продукт се издава в срок до 10 дни от подаване на заявлението по ал. 2.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Козметичен продукт" е всяка субстанция или препарат, предназначен за контакт с различните външни части на човешкото тяло - кожа (епидермиса), коса, нокти, устни и външни полови органи, или със зъбите и лигавицата (мукозната мембрана) на устната кухина, изключително или преди всичко с цел тяхното почистване, парфюмиране, промяна на външния вид и/или корекция на миризмите и/или предпазване и поддържане в добро състояние.
2. "Съставка" е всяко химично вещество или препарат от синтетичен или естествен произход, използвани при производството на козметични продукти. Не са съставки замърсителите на изходните суровини, помощните технически материали, използвани при приготвянето им, но неприсъстващи в крайния продукт, както и материали, използвани в точно определени количества като разтворители или като носители на парфюмни и ароматни композиции.
3. "Първична опаковка" е опаковката, която непосредствено съдържа козметичния продукт.
4. "Вторична опаковка" е допълнителната опаковка, в която се поставя първичната опаковка с козметичния продукт.
5. "Обща опаковка" е опаковка, съдържаща повече от един козметичен продукт.
6. "Потребител", "производител", "вносител" и "пускане на пазара" са съгласно § 1, т. 1, 3,4 и 5 от допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.
7. "Ултравиолетови филтри (УВ филтри)" са вещества, които, включени в козметични продукти за защита от слънцето, които са специално разработени за филтриране на определени УВ лъчи, за да запазят кожата от определени вредни въздействия на тези лъчи, и които може да се добавят към козметични продукти в границите и при условията на приложение № 5. Не са УВ филтри по смисъла на наредбата тези, използвани в козметични продукти само за предпазване на продукта от УВ лъчи.
8. "Консерванти" са вещества, които може да се добавят към козметичните продукти с основна цел предотвратяване на развитието на микроорганизми в такива продукти и които може да се добавят към козметични продукти в границите и при условията на приложение № 4. Не са консерванти по смисъла на наредбата други вещества, използвани в рецептурата на козметичните продукти, които могат също да имат антимикробни свойства и така да спомагат за запазването на продуктите, например много етерични масла и някои алкохоли. Тези вещества не са включени в това приложение.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Забранява се предлагането на пазара на козметични продукти, които съдържат вещества или комбинация от вещества, изпитвани върху животни след 30 септември 2004 г.

§ 3. (Попр., ДВ, бр. 63 от 2001 г.) Инструкции и указания по прилагане на наредбата дава министърът на здравеопазването.

§ 4. (Попр., ДВ, бр. 63 от 2001 г.) Тази наредба се издава на основание § 11 от заключителните разпоредби във връзка с чл. 20 от Закона за народното здраве.

§ 5. (Попр., ДВ, бр. 63 от 2001 г.) Наредбата влиза в сила 24 месеца след обнародването й в Държавен вестник и отменя Наредба № 34 за хигиенните изисквания към козметичните средства (ДВ, бр. 82 и 83 от 1995 г.).

Приложение № 1
към
чл. 1, ал. 2

Списък на категориите козметични продукти

Кремове, емулсии, лосиони, гелове и масла за кожата (ръце, лице, крака и т. н.). Маски за лице (с изключение на пилинг продуктите). Оцветени основи (течности, пасти, пудри). Пудри за гримираме, пудри за след баня, хигиенни пудри и т. н. Тоалетни сапуни, сапуни-дезодоранти и т. н. Парфюми, тоалетни води и одеколони. Продукти за баня и душ (соли, пяна, масла, гелове и др.). Депилатоари. Дезодоранти и противопотни продукти. Продукти за поддържане на косата:
- за боядисване и изрусяване;
- за къдрене, изправяне и фиксиране;
- за поддържане на трайни прически ;
- за почистване (лосиони, пудри, шампоани);
- кондициониращи продукти(лосиони, кремове, масла);
- за фризиране (лосиони, лакове, брилянтин). Продукти за бръснене (кремове, пени, лосиони и т. н.). Продукти за гримиране и почистване на грима от лицето и очите. Продукти, предназначени за приложение върху устните. Продукти за поддържане на зъбите и устната кухина. Продукти за поддържане на ноктите и лакиране. Продукти за външна интимна хигиена. Продукти за слънчеви бани. Продукти за придобиване на загар без слънчево въздействие. Продукти за избелване на кожата. Продукти против бръчки.

Приложение № 2
към
чл. 2, т. 2

Списък на химическите вещества, съдържащи се в продуктите, изключени от обсега на наредбата

Стронций и неговите съединения, с изключение на стронциев лактат, стронциев нитрат и стронциев поликарбоксилат от приложение № 6, стронциев сулфид, стронциев хлорид, стронциев ацетат, стронциев хидроксид, стронциев прекис, заложени в приложение № 7, част 1, и стронциеви лакове, пигменти и соли на багрилата, изброени с означение (2) в приложение № 3, част 1.

Приложение № З
към
чл. 4

Списък на багрилата, разрешени за употреба в козметични продукти (1)

Област на приложение:
Колона 1: Багрила, разрешени за всички козметични продукти.
Колона 2: Багрила, разрешени за всички козметични продукти, с изключение на предназначените за прилагане в областта на очите, по-специално грим за очи и средства за почистване на грим около очите.
Колона 3: Багрила, разрешени за приложение в козметични продукти, които не са предназначени за контакт с лигавиците.
Колона 4: Багрила, разрешени само за козметични продукти за краткотраен контакт с кожата.
Номер на цветния индекс или наименование Цвят Област на приложение Други ограничения и изисквания
1 2 3 4
10006 Зелен Х
10020 Зелен Х
10316 (2) Жълт Х
11680 Жълт Х
11710 Жълт Х
11725 Оранжев Х
11920 Оранжев Х
12010 Червен Х
12085 (2) Червен Х 3% максимална концентрация в готовия продукт
12120 Червен Х
12150 Червен Х
12370 Червен Х
12420 Червен Х
12480 Кафяв Х
12490 Червен Х
12700 Жълт Х
13015 Жълт Х Е 105
14270 Оранжев Х Е 103
14700 Червен Х
14720 Червен Х Е 122
14815 Червен Х Е 125
15510 (2) Оранжев Х
15525 Червен Х
15580 Червен Х
15620 Червен Х
15630 (2) Червен Х 3% максимална концентрация в готовия продукт
15800 Червен Х
15850 (2) Червен Х
15865 (2) Червен Х
15880 Червен Х
15980 Оранжев Х Е111
15985 (2) Жълт Х Е110
16035 Червен Х
16185 Червен Х Е 123
16230 Оранжев Х
16255 (2) Червен Х Е 124
16290 Червен Х Е 126
17200 (2) Червен Х
18050 Червен Х
18130 Червен Х
18690 Жълт Х
18736 Червен Х
18820 Жълт Х
18965 Жълт Х
19140 (2) Жълт Х Е 102
20040 Жълт Х Максималната концентрация на 3,3'-диметилбензидин в багрилото: 5 ррm
20170 Оранжев Х
20470 Черен Х
21100 Жълт Х Максималната, концентрация на 3,3'-диметилбензидин в багрилото: 5 ррm
21108 Жълт Х както по-горе
21230 Жълт Х
24790 Червен Х
26100 Червен Х Критерий за чистота:
анилин по-малко или равно 0.2%;
2-нафтол по-малко или равно 0.2%
4-аминоазобензен по-малко или равно 0.1%
1 -(фенилазо)-2-нафтол по-малко или равно 3%
1-[2-(фенилазо) фенилазо]-2-нафталснол по-малко или равно 2%
27290 (2) Червен Х
27755 Черен Х Е152
28440 Черен Х Е151
40215 Оранжев Х
40800 Оранжев Х
40820 Оранжев Х Е 160 е
40825 Оранжев Х E160 f
40850 Оранжев Х Е 161 g
42045 Син Х
42051 (2) Син Х Е 131
42053 Зелен Х
42080 Син Х
42090 Син Х
42100 Зелен Х
42170 Зелен Х
42510 Виолетов Х
42520 Виолетов Х максималната концентрация в готовия продукт: 5 ррm
42735 Син Х
44045 Син Х
44090 Зелен Х Е 142
45100 Червен Х
45190 Виолетов Х
45220 Червен Х
45350 Жълт Х 6% максимална концентрация в готовия продукт
45370 (2) Оранжев Х Не повече от 1% 2-(6-хидрокси-3-оксо-3Н-ксантен-9-ил)бензоена киселина и 2% 2-(бромо-6-хидрокси-3-оксо-3Н-ксантен-9-ил) бензоена киселина
45380 (2) Червен Х Както по-горе
45396 Оранжев Х Когато се използва в червило, багрилото е разрешено само в свободна киселинна форма и в максимална концентрация 1%
45405 Червен Х Не повече от 1% 2-(6-хидрокси-3-оксо-3Н-ксантен-9-ил)бензоeна киселина и 2% 2-(бромо-6-хилрокси-3-оксо-ЗН-ксантен-9-ил) бензоена киселина
45410 (2) Червен Х Както по-горе
45425 Червен Х Не повече от 1% 2-(6-хидрокси-3-оксо-3Н-ксантен-9-ил)бензоена киселина и 3% 2-(йодо-6-хидрокси-3-оксо-3Н-ксантен-9-ил) бензоена киселина
45430 (2) Червен Х Е 127, както по-горе
47000 Жълт Х
47005 Жълт Х Е 104
50325 Виолетов Х
50420 Черен Х
51319 Виолетов Х
58000 Червен Х
59040 Зелен Х
60724 Виолетов Х
60725 Виолетов Х
60730 Виолетов Х
61565 Зелен Х
61570 Зелен Х
61585 Син Х
62045 Син Х
69800 Син Х Е 130
69825 Син Х
71105 Оранжев Х
73000 Син Х
73015 Син Х Е 132
73360 Червен Х
73385 Виолетов Х
73900 Виолетов Х
73915 Червен Х
74100 Син Х
74160 Син Х
74180 Син Х
74260 Зелен Х
75100 Жълт Х
75120 Оранжев Х Е160Ь
75125 Жълт Х Е 160d
75130 Оранжев Х Е 160 а
75135 Жълт Х E161d
75170 Бял Х
75300 Жълт Х Е 100
75470 Червен Х Е 120
75810 Зелен Х Е 140 и Е 141
77000 Бял Х Е 173
77002 Бял Х
77004 Бял Х
77007 Син Х
77015 Червен Х
77120 Бял Х
77163 Бял Х
77220 Бял Х Е 170
77231 Бял Х
77266 Черен Х
77267 Черен Х
77268:1 Черен Х Е 153
77288 Зелен Х Без хроматен йон
77289 Зелен Х Също
77346 Зелен Х
77400 Кафяв Х
77480 Кафяв Х Е 175
77489 Оранжев Х Е 172
77491 Червен Х Е 172
77492 Жълт Х Е 172
77499 Черен Х Е 172
77510 Син Х Без цианидни йони
77713 Бял Х
77742 Виолетов Х
77745 Червен Х
77820 Бял Х Е 174
77891 Бял Х Е 171
77947 Бял Х
Лактофлавин Жълт Х Е 101
Карамел Кафяв Х Е 150
Капсантин, капсорубин Оранжев Х Е 160 с
Цвеклово червено Червен Х Е 162
Антоцианини Червен Х Е 163
Алуминиев, цинков, магнезиев и калциев стеарати Бял Х
Бромотимолово синьо Син Х
Бромокрезолово зелено Зелен Х
Кисело червено 195 Червен Х

(1) Разрешават се лакове или соли на тези багрила, съдържащи вещества, незабранени от приложение № 6 или неизключени с приложение № 2 от обхвата на тази наредба.
(2) Разрешават се също неразтворими бариеви, стронциеви и циркониеви лакове, соли и пигменти на тези багрила. Те трябва да преминат през тест за неразтворимост.

Приложение № 4
към
чл. 4

Списък на консервантите, разрешени за употреба в козметични продукти

Код на Colipa Референ- тен номер Вещество Максимално разрешена концентрация Ограничения и изисквания Условия за употреба и предупреждения, които да се съдържат в етикета
Р2 1 Бензоева киселина, солите и естерите й (+) 0.5% (киселина)
Р13 2 Пропионова киселина и солите й (+) 2% (киселина)
Р14 3 Салицилова киселина и солите й (+) 0.5% (киселина) Да не се използва в препарати за деца под 3-годишна възраст, с изключение на шампоани "Да не се използва за деца под 3-годишна възраст" (1)
Р15 4 Сорбинова киселина (хекса-2,4-диенова киселина) и солите й (+) 0.6% (киселина)
Р39 5 Формалдехид и параформалдехид (+) 0.2% (с изключение на продукти за хигиена на устната кухина)
0.1% (продукти за хигиена на устната кухина)
изразено като формалдехид
Забранен за използване за аерозолни опаковки (спрейове)
Р47 7 Бифенил-2-ол(о-фенилфенол) и солите му (+) 0.2% изразено като фенол
Р81 8 Цинк пиритион (INN) (+) 0.5% Разрешен за продукти, които се изплакват, забранен за продукти за хигиена на устната кухина
Р51 9 Неорганични сулфити и хидрогенирани сулфити (+) 0,2% изразено като свободен SO2
Р66 10 Натриев йодат 0.1% Само за продукти, които се изплакват
Р68 11 Хлоробутанол (INN) 0.5% Забранен за аерозолни опаковки (спрейове) "Съдържа хлоробутанол"
Р82 12 4-хидроксибензоена киселина, нейните соли и естери (+) 0.4% (киселина) за 1 естер
0.8% (киселина) за смеси от естери
Р5 13 3-ацетил-6-метилпиран-2,4 (ЗН)-дион (дехидрооцетна киселина) и нейните соли 0.6% (киселина) Забранен за аерозолни опаковки (спрейове)
Р6 14 Мравчена киселина и натриевата й сол (+) 0.5% (изразено като киселина)
Р9 15 3,3' -дибромо-4,4' -хекса- метилендиоксидибензамидин (дибромохексамидин) и нейните соли (включително изетионат) 0.1%
Р12 16 Тиомерзал (INN) 0.007% (като живак)
При смесване с други живачни съставки, разрешени от тази наредба, максималната концентрация на живак остава фиксирана на 0.007%
Само за грим за очи и за почистване на грим около очите "Съдържа тиомерзал"
Р48 17 Фенилживачни соли (включително борат) Както по-горе Както по-горе "Съдържа фенилживачни съставки"
Р16 18 Ундек-10-еноик киселина и солите й (+) 0.2% (киселина)
Р20 19 Хексетидин (INN) (+) 0.1%
Р23 20 5-бромо-5-нитро- 1,3-диоксан 0.1% Само за продукти, които се изплакват
Да се избягва формирането на нитрозамини
Р24 21 Бронопол (INN) (+) 0.1% Да се избягва формирането на нитрозамини
Р74 22 2,4-дихлоробензил алкохол (+) 0.15%
Р29 23 Триклокарбан (INN) (+) 0.2% Критерий за чистота: 3,3', 4,4'-тетрахлороазобензен - по-малко от 1 ррm;
3,3', 4,4'-тетрахлороазоксибензен по-малко от 1 ррm
Р3О 24 4-хлоро-m-крезол (+) 0.2% Забранен за продукти, които влизат в контакт с лигавици
Р32 25 Триклозан (INN) (+) 0.3%
Р37 26 4-хлоро-3,5-ксиленол (+) 0.5%
Р43 27 3,3' -бис(1-хидроксиметил-2,5-диоксоимидазолидин-4-ил)- 1,1'-метилендиурея ("Имидазолидинил урея") (+) 0.6%
Р52 28 Поли(1 -хексаметилен-бигуанид хидрохлорид) (+) 0.3%
Р53 29 2-феноксиетанол (+) 1%
Р55 30 Хексаметилен тетрамин (+) (метенамин) (INN) 0.15%
Р63 31 Метенамин 3-хлороалилохлорид (INNM) 0.2%
Р64 32 1-(4-хлорфенокси)-1-(имидазол-1-ил) 3,3-диметил-бутан-2-он (+) 0.5%
Р65 33 1,3-бис(хидроксиметил)-5,5-диметилимидазолидин-2,4-дион (+) 0.6%
Р67 34 бензил алкохол (+) 1%
Р59 35 1 -хидрокси-4-метил-6(2,4,4-триметилпентил)2-пиридон и моноетаноламиновата му сол (+) 1%

0.5%
Само за продукти, които се изплакват
За други продукти
Р77 36 1,2- дибромо-2,4-дицианобутан 0.1% Да не се използва в продукти за предпазване от слънце в концентрация надвишаваща 0.025%
Р25 37 6,6-дибромо-4,4-дихлоро-2,2'-метилендифенол (бромохлорофен) (+) 0.1%
Р44 38 4-изопропил-m-крезол 0.1%
Р56 39 Смес от 5-хлоро-2-метил-изотиазол-3()-он и 2-метилизотиазол-3()-он с магнезиев хлорид и магнезиев нитрат 0.0015% (от сместа в съотношение 3:1 от 5-хлоро-2-метил-изотиазол-3(2Н)-он и 2-метилизотиазол-3(2Н)-он)
Р22 40 2-бензил-4-хлорофенол (Хлорофен) 0.2%
Р27 41 2-хлорацетамид 0.3% "Съдържа хлорацетамид"
Р35 42 Хлорхексидин (INN) и неговия диглюконат, диацетат и дихидрохлорид (+) 0.3% изразено като хлорхексидин
Р54 43 1-феноксипропан-2-ол 1.0% Само за продукти, които се изплакват
Р72 44 Алкил-(С12-С22)триметил амониев бромид и хлорид (+) 0.1%
Р75 45 4,4-диметил-1,3-оксазолидин 0.1% рН на готовия продукт не трябва да бъде по-малко от 6
Р79 46 N-(хидроксиметил)-N-(дихидроксиметил-1,3-диоксо-2,5-имидазолинидил-4)-N'- (хидроксиметил) урея 0.5%
Р8 47 1,6-ди(4-амидинофенокси)-n-хексан (хексамидин) и солите му (включително изетионат и р-хидроксибензоат) (+) 0.1%
Р76 48 Глутаралдехид (пентан-1,5-диал) 0.1% Забранен за аерозоли (спрейове) Съдържа глутаралдехид (когато концентрацията в готовия продукт надвишава 0.05%)
Р90 49 5-етил-3,7-диокса-1-азабицикло-[3.3.0]октан 0.3% Забранен за продукти за хигиена на устната кухина и такива, които влизат в контакт с лигавици
Р4 50 3-(р-хлорфенокси)-пропан- 1,2-диол (хлорфенезин) 0.3%
Р84 51 Натриев хидроксиметиламиноацетат (натриев хидроксиметилглицинат) 0.5%
Р93 52 Сребърен хлорид върху титанов двуокис 0.004% изчислено като AgCl 20% AgCl (w/w) върху ТiO2
Забранен за продукти за деца под 3 год., за продукти за хигиена на устната кухина и в продукти, които се прилагат около очите и върху устните
Р70 53 Бензетониев хлорид 0.1% Само за продукти, които се изплакват
Р71 54 Бензалкониев хлорид, бромид и захаринат (+) 0.1% изразено като бензалкониев хлорид "Да се избягва контакт с очите"
Р21 55 Бензилхемиформал 0.15% Само за продукти, които се изплакват
Р91 56 3-йодо-2-пропинилбутил карбамат 0.05% 1 . Да не се използва за продукти за устната кухина и устните
2. Ако концентрацията в продуктите, предназначени да остават върху кожата, превишава 0.02%, да се постави указанието: "съдържа йод"
"Съдържа йод"

(1) Отнася се само за продукти, които могат да се използват за деца под 3-годишна възраст и които остават в продължителен контакт с кожата.
* Веществата, отбелязани със символа (+) може също да бъдат добавяни към козметичните продукти в концентрации, различаващи се от заложените в това приложение за други специфични цели, видни от предназначението на продуктите, например като дезодориращи агенти в сапуни или противопърхутни агенти в шампоани.
** Всички готови продукти, съдържащи формалдехид или вещества от това приложение и които освобождават формалдехид, трябва да имат етикет с предупреждение "съдържа формалдехид", когато концентрацията на формалдехид в готовия продукт надвишава 0,05%.
*** За целите на този списък със "соли" са означени соли на катионите натрий, калий, калций, магнезий, амоняк и етаноламини; соли на хлоридния, бромидния, сулфатния, ацетатния анион, и с "естери" са означени: метилов, етилов, пропилов, изпропилов, бутилов, изобутилов, фенилов естер.

Приложение № 5
към
чл. 4
(Доп., ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Списък на ултравиолетовите филтри, разрешени за употреба в козметични продукти

Код на Colipa Референ- тен номер Вещество Максимално разрешена концентрация Други ограничения и изисквания Условия за употреба и предупреждения, които трябва да се съдържат в етикета
S1 1 4-аминобeнзоева киселина 5%
S57 2 N,N,N-триметил-4-(2-оксоборн-3-илиденметил) анилинов метилсулфат 6%
S12 3 Хомосалат (INN) 10%
S38 4 Оксибензон(INN) 10% "Съдържа оксибензон" (1)
S45 6 2-фенилбензимидазол-5-сулфонова киселина и нейната калиева, натриева и триетаноламинова соли 8% (изразено като киселина)
S71 7 3,3'-(1,4-фенилендиметилен)бис(7,7-диметил-2-оксо-бицикло-[2.2.1]хепт-1-илметансулфонова киселина) и солите и 10% (изразено като киселина)
S66 8 1-(4-терт-бутилфенил)-3-(4-метоксифенил)пропан-1,3-дион 5%
S59 9 Алфа-(2-оксоборн-3-илиден)толуен-4-сулфонова киселина и солите и 6% (изразено като киселина)
S32 10 2-циано-3,3-дифенилакрилова киселина, 2-етилхексил естер (Октокрилен) 10% (изразено като киселина)
S72 11 Полимер на N-{(2 и 4)-[(2-оксоборн-3-илиден)метил] бензил} акриламид 6%
S28 12 Октил метоксицинамат 10%
S3 13 Етоксилиран етил-4-аминобензоат, (PEG-25 РАВА) 10%
S27 14 Изопентил-4-метоксицинамат (изоамил Р-метоксицинамат) 10%
S69 15 2,4,6-трианилино-(р-карбо-2'-етилхексил-1'-окси)-1,3,5-триазин, (октилтриазон) 5%
S73 16 Фенол,2 - (2Н-бензотриазол-2-ил)-4-метил-6-(2-метил-3-(1,3,3,3-тетраметил-1-(триметилеилил) окси) - дисилоксанил) пропил) (дрометризол трисилоксан) 15%
S78 17 Бензоена киселина, 4, 4-((6-(((1,1- диметилетил) амино)карбонил)фенил)амино)-1,3,5 - триазин - 2,4 - диил) диимино)бис-, бис(2-етилхексил) естер) 10%
S60 18 3-(4'-метилбензилиден)-d-1-камфор (4- метилбензилиден камфор) 4%
S61 19 3-бензилиден камфор (3-бензилиден камфор) 2%
S13 20 2-етилхексил салицилат (октил-салицилат) 5%
S8 21 2-етилхексил-4-диметиламинобензоат (октил диметил РАВА) 8%
S40 22 2-хидрокси-4-метоксибензофенон-5-сулфонова киселина (Бензофенон-5) и натриевата й сол 5% (изразено като киселина)
23 2,2'-метилен-бис-6-(2Н-бензотриазол-2-ил)-4-(тетраметил-бутил)- 1,1,3,3-фенол 10%
24 Мононатриева сол на 2-2'-бис-(1,4-фенилен)1Н-бензимидазол-4,6 дисулфонова киселина 10% (изразено като киселина)
25 (1,3,5)-триазин-2,4-бис([4-(2-етил-хексилокси-2-хидрокси]- фенил)-6-(4-метоксифенил) 10%
26 (Нов ред, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Диметикодиетилбензалмалонат (CAS № 207574-74-1) 10%
27 (Нов ред, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Титанов диоксид 25%

(1) Не се изисква, ако концентрацията е 0,5% или по-малка и когато се използва само за целите на предпазване на продукта.

Приложение № 6
към
чл. 5, ал. 1, т. 1
(Изм. и доп., ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Списък на веществата, които козметичните продукти не трябва да съдържат

1. N-5-хлорбензоксазол-2-ил ацетамид
2. Бета-ацетоксиетил триметил амониев хидроксид (ацетилхолин и неговите соли)
3. Деанол ацеглумат*
4. Спиронолактон*
5. [(4-хидрокси-3-йодофенокси)-3,5-дийоцофенил] оцетна киселина и нейните соли
6. Метотрексат*
7. Аминокапронова киселина* и нейните соли
8. Цинкофен*, неговите соли, производни и солите на тези производни съединения
9. Тиропропинова киселина* и нейните соли
10. Трихлороцетена киселина
11. Aconitum napellus L. (листа, корени и галенови препарати)
12. Аконитин (основен алкалоид на Aconitum napellus L.) и неговите соли
13. Adonis vernalis L. и неговите препарати
14. Епинефрин*
15. Алкалоидите на Rauwolfia serpentina и техните соли
16. Алкин алкохоли, техните естери, етери и соли
17. Изопреналин*
18. Алил изотиоцианат
19. Алокламид* и неговите соли
20. Налорфин*, неговите соли и етери
21. Симпатикомиметични амини, въздействащи на централната нервна система
22. Анилин, неговите соли и халогенираните и сулфонирани производни
23. Бетоксикаин * и неговите соли
24. Зоксазоламин*
25. Прокаинамид*, неговите соли и производни
26. Бензидин
27. Туаминохептан*, неговите изомери и соли
28. Октодрин* и неговите соли
29. 2-Амипо-1,2-бис(4-метоксифенил)етанол и неговите соли
30. 1,3-диметилпентиламин и неговите соли
31. 4-Аминосалицилова киселина и нейните соли
32. Толуидини, техните изомери, соли, халогенирани и сулфонирани производни
33. Ксилидини, техните изомери, соли и халогенирани и сулфонирани производни
34. Императорин [9-(3-метоксилбут-2-енилокси)фуро (3,2- г)хромен-7-он]
35. Ammi majus и неговите галенови препарати
36. 2,3-дихлор-2-метилбутан
37. Вещества с андрогенен ефект
38. Антраценово масло
39. Антибиотици
40. Антимон и неговите съединения
41. Apocynum cannabinum L. и неговите препарати
42. Апоморфин (5,6,6а,7-тетрахидро-6-метил-4Н- дибензо(де,г)-хинолин-10,11-дихидро алкохол) и неговите соли
43. Арсен и неговите съединения
44. Atropa belladona L. и нейните препарати
45. Атропин, неговите соли и производни
46. Бариеви соли, с изключение на бариев сулфат и сулфид при условията, описани в приложение № 7, цветни лакове, соли и пигменти на основата на багрилните вещества, указани с означение (2) на приложение № 3
47. Бензол
48. Бензимидазол-2(ЗН)-он
49. Бензазепини и бенздиазепини
50. 1-диметиламионметил-1-метилпропил бензоат (амилокаин) и неговите соли
51. 2,2,6-триметил-4-пиперидил бензоат (бензамин) и неговите соли
52. Изокарбоксазид*
53. Бендрофлуметиазид* и неговите производни
54. Берилий и неговите съединения
55. Бром, елемент
56. Бретилиум тозилат*
57. Карбромал*
58. Бромизовал*
59. Бромфенирамин* и неговите соли
60. Бензилониум бромид
61. Тетриламониум бромид*
62. Бруцин
63. Тетракаин* и неговите соли
64. Мофебутазон*
65. Толбутамид*
66. Карбутамид*
67. Фенилбутазон*
68. Кадмий и неговите съединения
69. Кантариди, Cantharis vesicatoria
70. (1R,2S)-хексахидро-1,2-диметил-3,6-епоксифталов анхидрид(кантаридин)
71. Фенпробамат*
72. Нитропроизводни на карбазола
73. Въглероден дисулфид
74. Каталаза
75. Кефалин и неговите соли
76. Chenopodium ambrosioides (етерично масло)
77. 2,2,2-трихлоретан-1,1-диол
78. Хлор
79. Хлорпропамид*
80. Дифеноксилат* хидрохлорид
81. 4-фенилазофенилен-1,3-диамин цитрат хидрохлорид (хризоидин цитрат хидрохлорид)
82. Хлорзоксазон*
83. 2-хлор-6-метилпиримидин-4-ил диметиламин (кримидин - ISO)
84. Хлорпротиксен* и неговите соли
85. Клофенамид*
86. N,N-бис (2-хлоретил) Meтиламин N-oкис и неговите соли
87. Хлорметин* и неговите соли
88. Циклофосфамид* и неговите соли
89. Маномустин* и неговите соли
90. Бутаниликаин* и неговите соли
91. Хлормезанон*
92. Трипаранол*
93. 2-[2-(4-хлорфенил)-2-фенилацетил] индан 1,3-дион (Хлорфацинон - ISO)
94. Хлорфеноксамин*
95. Фенагликодол*
96. Хлоретан
97. Хром; хромена киселина и нейните соли
98. Claviceps puprurea Tul., неговите алкалоиди и галенови препарати
99. Conium maculatum L. (плод, прах, галенови препарати)
100. Глицикламид*
101. Кобалт бензолсулфонат
102. Колхицин, неговите соли и производни
103. Колхикозид и неговите производни
104. Colchicum autumnale L. и неговите галенови препарати
105. Конвалатоксин
106. Anamirta cocculus L. (плод)
107. Croton tiglium (масло)
108. 1-бутил-3-(N-кротоноилсулфанилил) урея
109. Кураре и курарин
110. Синтетични кураризанти
111. Водороден цианид и неговите соли
112. 2-алфа-циклохексилбензил (N,N,N',N'-тетраетил) триметилендиамин (фенетамин)
113. Цикломенол* и неговите соли
114. Натриев хексациклонат*
115. Хексапропимат*
116. Декстропропоксифен*
117. Орто, орто-диацетил-N-алил-N-норморфин
118. Пипазетат* и неговите соли
119. 5-(алфа, бета-дибромфенетил)-5-метилхидантоин
120. N,N'-пентаметиленбис(триметиламониеви) соли, напр. пентаметониев бромид*
121. N,N'-[(метилимино)диетилен] бис (етилдиметиламониеви) соли, напр. азаметониев бромид*
122. Цикларбамат*
123. Клофенотан*; ДДТ (ISO)
124. Хексаметиленбис (триметиламониеви) соли, напр. хексаметониев бромид*
125. Дихлоретани (етилен хлориди)
126. Дихлоретилени (ацетилен хлориди)
127. Лизергид* и неговите соли
128. 2-диетиламиноетил 3-хидрокси-4-фенилбензоат и неговите соли
129. Хинокаин* и неговите соли
130. 3-диетиламинопропил цинамат
131. о,о'-диетил-о-4-нитрофенил фосфоротиоат (паратион - ISO)
132. (Оксалбисиминоетилен) бис [(орто-хлорбензил) диетиламониеви] соли, напр. амбеномиев хлорид*
133. Метилприлон* и неговите соли
134. Дигиталин и всички хетерозиди на Digitalis purpurea L.
135. 7-[2-хидрокси-3-[(2-хидроксиетил)-N- метиламино]пропил] теофилин (ксантинол)
136. Диоксетедрин* и неговите соли
137. Пипрокурариум*
138. Пропифеназон
139. Тетрабеназин* и неговите соли
140. Каптодиам*
141. Мефеклоразин* и неговите соли
142. Диметиламин
143. 1,1-бис(диметиламинометил)пропил бензоат(амидрикаин, алипин) и неговите соли
144. Метапирилен* и неговите соли
145. Метамфепрамон* и неговите соли
146. Амитриптилин* и неговите соли
147. Метформин* и неговите соли
148. Изосорбид динитрат*
149. Малононитрил
150. Сукцинонитрил
151. Динитрофенолови изомери
152. Инпрокон*
153. Димевамид* и неговите соли
154. Дифенилпиралин* и неговите соли
155. Сулфинпиразон*
156. N-(3-карбамоил-3,3-дифенилпропил)-N,N- диизопропилметиламониеви соли, напр. изопропамид йодид*
157. Бенактизин*
158. Бензатропин* и неговите соли
159. Циклизин* и неговите соли
160. 5,5-дифенил-4-имидазолидон
161. Пробенецид*
162. Дисулфирам*; тирам (ISO)
163. Еметин, неговите соли и производни
164. Ефедрин и неговите соли
165. Оксанамид* и неговите производни
166. Езерин или физостигмин и неговите соли
167. Естери на 4-аминобензоената киселина със свободна аминогрупа, с изключение на посочените в приложение № 5
168. Холинови соли и техните естери, напр. холин хлорид
169. Карамифен* и неговите соли
170. Диетил 4-нитрофенил фосфат
171. Мететохептазин* и неговите соли
172. Оксфенеридин* и неговите соли
173. Етохептазин* и неговите соли
174. Метхептазин* и неговите соли
175. Метилфенидат* и неговите соли
176. Доксиламин* и неговите соли
177. Толбоксан*
178. 4-бензилоксифенол,4-метоксифенол и 4-етаноксифенол
179. Паретоксикаин* и неговите соли
180. Фенозолон*
181. Глутетимид* и неговите соли
182. Етиленов окис
183. Бемегрид* и неговите соли
184. Валноктамид*
185. Халоперидол*
186. Параметазон*
187. Флуазинон*
188. Трифлуперидол*
189. Флуорезон*
190. Флуороурацил*
191. Флуороводородна киселина, нейните нормални соли, нейните комплексни съединения и флуороводороди с изключение на посочените в приложение № 7
192. Фурфурилтриметиламониеви соли, напр. фуртретониев йодид*
193. Галантамин*
194. Прогестогени
195. 1,2,3,4,5,6-хексахлорциклохексан (BHC-ISO) (линдан)
196. (1R, 4S, 5R, 8S)-1,2,3,4,10,10-хексахлоро-6,7-епокси- 1,4,4а,5,6,7,8,8а-октахидро-1,4:5,8-диметанонафталин (ендрин - ISO)
197. Хексахлоретан
198. (1R, 4S, 5R, 8S)-1,2,3,4,10,10-хексахлоро-1,4, 4а,5,8,8а- хексахидро-1,4:5,8-диметанонафталин (изодрин - ISO)
199. Хидрастин, хидрастинин и техните соли
200. Хидразиди и техните соли
201. Хидразин, неговите производни и соли
202. Октамоксин* и неговите соли
203. Варфарин* и неговите соли
204. Етил бис(4-хидрокси-2-оксо-1-бензопиран-3-ил) ацетат и соли на киселината
205. Метокарбамол*
206. Пропатилнитрат*
207. 4,4'-дихидрокси-3,3'-(3- метилтиопропилиден)дикумарин
208. Фенадиазол*
209. Нитроксолин и неговите соли
210. Хиосциамин, неговите соли и производни
211. Hyoscyamus niger L. (листа, семена, прах и галенови препарати)
212. Пемолин* и неговите соли
213. Йод
214. Декаметиленбис (триметиламониеви) соли, напр. декаметиониум бромид
215. Ипекакуана (Cephaelis ipecacuanha Brot. и сродните й видове)(корени, прах и галенови препарати)
216. (2-изопропилпент-4-еноил)урея (апроналид)
217. Алфа-сантонин (3S, 5aR, 9bS)-3,3а,4,5,5а,9Ь- хексахидро-3,5а,9-триметилнафто(1,2-Ь)фуран-2,8-дион
218. Lobelia inflata L. и нейните галенови препарати
219. Лобелин* и неговите соли
220. Барбитурати
221. Живак и неговите съединения с изключение на специалните случаи, включени в приложение N: 4
222. 3,4,5-триметоксифенетиламин и неговите соли
223. Металдехид
224. 2-(4-алил-2-метоксифенокси)-N-N-диетилацетамид и неговите соли
225. Куметарол*
226. Декстрометорфан* и неговите соли
227. 2-метилхептиламин и неговите соли
228. Изомептен* и неговите соли
229. Мекамиламин*
230. Гуаифенезин*
231. Дикумарол*
232. Фенметразин*, неговите производни и соли
233. Тиамазол*
234. 3,4-дихидро-2-метокси-2-метил-4-фенил-2Н,5Н, пирано/3,2-с/-/1/бензопиран-5-он/циклокумарол/
235. *Каризопродол*
236. Мепробамат*
237. Тефазолин* и неговите соли
238. Ареколин
239. Полдин метилсулфат*
240. Хидроксизин*
241. 2-нафтол
242. 1-и 2-нафтиламини и техните соли . 243. 3-(1-нафтил)-4-хидроксикумарин
243. 3-(1-нафтил)-4-хидроксикумарин
244. Нафазолин* и неговите соли
245. Неостигмин и неговите соли (напр. неостигмин бромид*)
246. Никотин* и неговите соли
247. Амил нитрити
248. Неорганични нитрити с изключение на натриев нитрит
249. Нитробензол
250. Нитрокрезоли и техните алкални метални соли
251. Нитрофурантоин*
252. Фуразолидон*
253. Пропан-1,2,3-триил тринитрат
254. Аценокумарол*
255. Алкален пентацианонитрозилферат /2-/
256. Нитростилбени, техните хомолози и производни
257. Норадреналин и неговите соли
258. Носкапин* и неговите соли
259. Гуанетидин* и неговите соли
260. Естрогени с изключение на изброените в приложение № 2
261. Олеандрин
262. Хлорталидон*
263. Пелетиерин и неговите соли
264. Пентахлоретан
265. Пентаеритрил тетранитрат*
266. Петрихлорал*
267. Октамиламин* и неговите соли
268. Пикринова киселина
269. Фенацемид*
270. Дифенклоксазин*
271. 2-Фенилиндан-1,3-дион (фениндион)
272. Етилфенацемид*
273. Фенпрокумон*
274. Фенирамидол*
275. Триамтерен* и неговите соли
276. Тетраетил пирофосфат; ТЕРР/ISO/
277. Тритолил фосфат
278. Псилоцибин*
279. Фосфор и метални фосфиди
280. Талидомид* и неговите соли
281. Physostigma venenosum Balf.
282. Пикротоксин
283. Пилокарпин и неговите соли
284. Алфа-пиперидин-2-ил бензил ацетат лявовъртящ треоформ (левофацетоперан) и неговите соли
285. Пипрадрол* и неговите соли
286. Азациклонол* и неговите соли
287. Биетамиверин*
288. Бутопиприн* и неговите соли
289. Олово и неговите съединения с изключение на посочените в № 55 на приложение № 7, при определените условия
290. Кониин
291. Prunus laurocerasus L. (лавровишнева вода)
292. Метирапон*
293. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Радиоактивни вещества съгласно изискванията на Наредбата за основните норми за радиационна защита (ДВ, бр. 5 от 2001 г.)
294. Juniperus sabina L. (листа, етерично масло и галенови препарати)
295. Хиосцин, неговите соли и производни
296. Златни соли
297. Селен и неговите съединения с изключение на селенов дисулфид при условията, определени в № 49 на приложение № 7
298. Solanum nigrum L. и неговите галенови препарати
299. Спартеин и неговите соли
300. Глюкокортикоиди
301. Datura stramonium L. и неговите галенови препарати
302. Строфантини, техните аглюкони и съответните им производни
303. Strophantus видове и техните галенови препарати
304. Стрихнин и неговите соли
305. Strychnos видове и техните галенови препарати
306. Наркотици, естествени и синтетични: всички вещества, изброени в Таблици I и II на Конвенцията за наркотичните медикаменти, подписана в Ню Йорк на 30 март 1961 г.
307. Сулфонамиди (сулфаниламид и неговите производни, получени чрез заместване на един или повече Н-атоми в - NH2 групите) и техните соли
308. Султиам*
309. Неодим и неговите соли
310. Тиотепа*
311. Pilocarpus jaborandi Holmes и неговите галенови препарати
312. Телур и неговите съединения
313. Ксилометазолин* и неговите соли
314. Тетрахлоретилен
315. Тетрахлорметан
316. Хексаетил тетрафосфат
317. Талий и неговите съединения
318. Гликозиден екстракт от Thevetia nerifolia Juss.
319. Етионамид*
320. Фенотиазин* и неговите съединения
321. Тиокарбамид и неговите производни с изключение на изброените в приложение № 7
322. Мефенезин* и неговите естери
323. Ваксини, токсини или серуми
324. Транилципромин* и неговите соли
325. Трихлорнитрометан (хлорпикрин)
326. 2,2,2-триброметанол (триброметилов алкохол)
327. Трихлорметин* и неговите соли
328. Третамин*
329. Галамин триетиодид*
330. Urginea scilla Stern. и неговите галенови препарати
331. Вератрин, неговите соли и галенови препарати
332. Schoenocaulon officinale Lind. (семена и галенови препарати)
333. Veratrum Spp. и техните препарати
334. Мономер на винилхлорида
335. Ергокалциферол* и холекалциферол (витамини D2 и D3)
336. Соли на орто-алкилдитиовъглеродните киселини
337. Йохимбин и неговите соли
338. Диметил сулфоксид*
339. Дифенилхидрамин* и неговите соли
340. 4-терт-бутилфенол
341. 4-терт-бутилпирокатехол
342. Дихидротахистерол*
343. Диоксан
344. Морфолин и неговите соли
345. Pyrethrum album L. и неговите галенови препарати
346. 2-/4-метоксибензил-N-/2- пиридил/амино/етилдиметиламин малеат
347. Трипеленамин*
348. Тетрахлорсалициланилиди
349. Дихлорсалициланилиди
350. Тетрабромсалициланилиди
351. Дибромсалициланилиди
352. Битионол*
353. Тиурам моносулфиди
354. Тиурам дисулфиди
355. Диметилформамид
356. 4-фенилбут-3-ен-2-он
357. Бензоати на 4-хидрокси-3-метоксицинамил алкохол, с изключение на нормалното съдържание в използваните естествени етерични масла
358. Фурокумарини (напр. триоксизалан*, 8- метоксипсорален, 5-метоксипсорален), с изключение на нормалното съдържание в използваните естествени етерични масла. В слънцезащитните и бронзиращи продукти съдържанието на фурокумарини трябва да бъде под 1 мг/кг
359. Масло от семена на Laurus nobilis L.
360. Сафрол, с изключение на нормалното съдържание в използваните естествени етерични масла при концентрации, ненадвишаващи: 100 ppm в готовите продукти; 50 ррm в продуктите за хигиена на зъбите и устата, като сафролът не трябва да се използва в пастите за зъби, предназначени специално за деца
361. 5,5' -ди-изопропил-2,2' -диметилбифенил-4,4' диил дихипойодит
362. 3'-етил-5',6',7,8'-тетрахидро-5',5',8',8'-тетраметил-2'- ацетонафтон (7-ацетил-6-етил-1,1,4,4- тетраметил-1,2,3,4- тетрахидронафтален)
363. Орто-фениленедиамин и неговите соли
364. 4-метил-m-фениленедиамин и неговите соли
365. Аристолохинова киселина и нейните соли; Aristolochia spp. и техните препарати
366. Хлороформ
367. 2,3,7,8-тетра хлордибензо-р-диоксин
368. 2,6-диметил-1,3-диоксан-4-ил ацетат(Диметоксан)
369. Пиритион натрий (INNM)
370. N-(трихлорметилтио)-4-циклохексен-1,2- дикарбоксимид (Каптан)
371. 2,2'-дихидрокси-3,3',5,5',6,6'-хексахлордифенилметан (хексахлорофен)
372. 6-(пиперидинил)-2,4-пиримидиндиамин 3-оксид (миноксидил) и неговите соли
373. 3,4 ',5-трибромсалициланилид
374. Phytolacca spp. и техните препарати
375. Третионин* (ретинова киселина и нейните соли)
376. 1-метокси-2,4-диаминобензол (2,4-диаминоанизол-CI 76050) и техните соли
377. 1-метокси-2,5-диаминобензол (2,5-диаминоанизол) и техните соли
378. Багрило CI 12140
379. Багрило CI 26105
380. Багрило CI 42555
Багрило CI 42555-1
Багрило CI 42555- 2
381. Амил 4-диметиламинобензоат, смесени (разнородни) изомери (Падимат A /INN/)
382. Бензоил пероксид
383. 2-амино-4-нитрофенол
384. 2-амино-5-нитрофенол
385. 11-алфа-хидроксипрен-4-ене-3,20-дион и неговите естери
386. Багрило CI 42640
387. Багрило CI 13065
388. Багрило CI 42535
389. Багрило CI 61554
390. Антиандрогени със стероидна структура
391. Цирконий и неговите съединения, с изключение на веществата, изброени в № 50 на приложение № 7, и циркониеви лакове, пигменти или соли на багрила, изброени с означение (2) на приложение № 3
392.
393. Ацетонитрил
394. Тетрахидрозолин и неговите соли
395. Хидрокси-8-хинолин и неговия сулфат, с изключение на случаите на употреба, предвидени в № 51 на приложение № 7
396. Дитио-2,2'-биспиридин-диоксид 1,1' (с добавка на трихидратен магнезиев сулфат) - (пиритион дисулфид + магнезиев сулфат)
397. Багрило CI 12075 и неговите цветни лакове, пигменти и соли
398. Багрило CI 45170 и 45170:1
399. Лидокаин
400. 1,2-епоксибутан
401. Багрило CI 15585
402. Стронциев лактат
403. Стронциев нитрат
404. Стронциев поликарбоксилат
405. Прамокаин
406. 4-етокси-m-фенилендиамин и неговите соли
407. 2,4-диаминофенилетанол и неговите соли
408. Катехол
409. Пирогалол
410. Нитрозамини
411. Вторични диалканоламини
412. 4-амино-2-нитрофенол
413. 2-метил-m-фенилендиамин
414. 4-терт-бутил-3-метокси-2,6-динитротолуен (Musk Ambrette)
415.
416. Човешки клетки, тъкани или продукти
417. 3,3-бис/4-хидроксифенил/фталид/Фенолфталейн*/
418. 3-имидазол-4-ил акрилова киселина и нейния етилов естер (уроканова киселина)
419. (а) черепът, включващ мозъка, очите, сливиците и гръбначния мозък на:
- говеда на възраст 12 и повече месеца
- овце и кози на възраст над 12 месеца или с постоянни резци, които са се показали от венеца
(Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Специфичнорисковите материали и съставките, произхождащи от тях, съгласно чл.13, ал. 1 на Наредба № 34 от 2002 г. за профилактика и борба с някои трансмисивни спонгиформни енцефалопатии по животните (ДВ, бр. 85 от 2002 г.) и специфичнорисковите материали и съставките, произхождащи от тях, съгласно чл. 65 на наредбата в случаите, когато са с произход от страна, която не е поставена в някоя от категориите по приложение № 1 на посочената наредба
Производни на животинската мазнина могат да се използват, ако са използвани и сертифицирани по съответния ред от производителя следните методи:
- Трансестерификация или хидролиза при най-малко 200 градуса Целзий и съответно подходящо налягане в продължение на 20 минути (глицерин, мастни киселини и техните естери);
- Осапунване с NaOH12 М (глицерин и сапун);
- Обработване на партиди: при 95 градуса Целзий, в продължение на три часа или
- Непрекъснат процес при 140 градуса Целзий, налягане 2 Бара(2000 hРа), в продължение на осем минути или
- Еквивалентни условия
420. Необработен и пречистен каменовъглен катран
421. 1, 1, 3, 3, 5 - пентаметил-4, 6 - динитроиндан (москен)
422. 5-терт-Бутил-1, 2, 3-триметил-4, 6-динитробензен (тибетски мускус)
423. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Масло от бял оман (Inula helenium) (CAS № 97676-35-2), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
424. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Бензилцианид (CAS № 140-29-4), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
425. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Цикламен алкохол (CAS № 4756-19-8), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
426. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Диетил малеат (CAS № 141-05-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
427. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Дихидрокумарин (CAS № 119-84-6), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
428. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 2,4-Дихидрокси-3-метилбензалдехид (CAS № 6248-20-0), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
429. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 3,7-Диметил-2-октен-1-ол (6,7-дихидрогераниол) (CAS № 40607-48-5), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
430. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 4,6-Диметил-8-терт-бутилкумарин (CAS № 17874-34-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
431. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Диметил цитраконат (CAS № 617-54-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
432. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 7,11-Диметил-4,6,10-додекатриен-3-он (CAS № 26651-96-7), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
433. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 6,10-Диметил-3,5,9-ундекатриен-2-он (CAS № 141-10-6), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
434. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Дифениламин (CAS № 122-39-4), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
435. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Етилакрилат (CAS № 140-88-5), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
436. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Абсолю от смокинови листа (Ficus carica) (CAS № 68916-52-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
437. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Транс-2-Хептенал (CAS № 18829-55-5), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
438. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Транс-2-Хексенал диетил ацетал (CAS № 67746-30-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
439. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Транс-2-Хексенал диметил ацетал (CAS № 18318-83-7), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
440. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Хидроабиетил алкохол (CAS № 13393-93-6), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
441. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 6-Изопропил-2-декахидронафталенол (CAS № 34131-99-2), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
442. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 7-Метоксикумарин (CAS № 531-59-9), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
443. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 4-(4-Метоксифенил)-3-бутен-2-он) (CAS № 943-88-4), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
444. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 1-(4-Метоксифенил)-1-пентен-3-он (CAS № 104-27-8), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
445. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Метил транс-2-бутеноат (CAS № 623-43-8), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
446. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 7-Метилкумарин (CAS № 2445-83-2), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
447. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 5-Метил-2,3-хександион (CAS № 13706-86-0), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
448. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 2-Пентилиденциклохексанон (CAS № 25677-40-1), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
449. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 3,6,10-Триметил-3,5,9-ундекатриен-2-он (CAS № 1117-41-5), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
450. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Масло от вербена (Lippia citriodora Kunth.) (CAS № 8024-12-2), когато се използва като съставка на парфюмна композиция
451. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Метилевгенол (CAS № 95-15-2), освен естественото съдържание в използващите се натурални етерични съставки, при условие че концентрацията не надвишава:
(а) 0.01% в чисти парфюмни композиции
(б) 0.004% в тоалетни води
(в) 0.002% в парфюмиращи кремове
(г) 0.001% в продукти, които се отмиват
(д) 0.0002% в други продукти, които не се отмиват, и в продукти за хигиена на устната кухина.

(*) Наименованията, означени със звездичка, са публикувани в "Компютърна разпечатка 1975 на Международните непатентовани наименования (INN) на фармацевтичните продукти, списъци 1 - 33 на предложените INN", C3O Женева, август 1995.

Приложение № 7
към
чл. 5, ал. 1, т. 2
(Изм. и доп., ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Списък на веществата, които козметичните продукти не трябва да съдържат, извън посочените концентрации при дадените ограничения и условия

Част I
(Предишен текст на приложение № 7, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Вещество Ограничения Условия за употреба и предупреждения, които трябва да бъдат отпечатани ва етикета
област на приложение и/или употреба максимална разрешена концентрация в готовия козметичен продукт други ограничения и изисквания
1а. Борна киселина, борати и тетраборати (а) Талк (а) 5% (изразено като борна киселина, тегло/тегло) (а)
1. Да не се използва в продукти за деца под 3-годишна възраст
2. Да не се използва върху възпалена или увредена кожа, ако концентрацията на свободния разтворим борат надвишава 1,5% (изразено като борна киселина, тегло/тегло)
(а)
1. "Да не се използва за деца под 3-годишна възраст"
2. "Да не се използва върху възпалена или увредена кожа"
(б) Продукти за хигиена на устната кухина (б) 0.1% (изразено като борна киселина, тегло/тегло) (б)
Да не се използва в продукти за деца под 3-годишна възраст
(б)
1. "Да не се гълта"
2. "Да не се използва за деца под 3-годишна възраст"
(в) Други продукти (с изключение на продукти за баня и за къдрене на коса) (в) 3% (изразено като борна киселина, тегло/тегло) (в)
1. Да не се използва в продукти за деца под 3-годишна възраст
2. Да не се използва върху възпалена или увредена кожа, ако концентрацията на свободния разтворим борат надвишава 1,5% (изразено като борна киселина, тегло/тегло)
(в)
1. "Да не се използва за деца под 3-годишна възраст"
2. "Да не се използва върху възпалена или увредена кожа"
1б. Тетраборати (а) Продукти за баня (а) 18% (изразено като борна киселина, тегло/тегло) (а) Да не се използва в продукти за деца под 3-годишна възраст (а) "Да не се използва за къпане при деца под 3-годишна възраст"
(б) Продукти за къдрене на коса (б) 8% (изразено като борна киселина, тегло/тегло) (б) "Да се изплаква обилно"
2a. Тиогликолова киселина и солите й (а) Продукти за къдрене и изправяне на коса:
обща употреба


професионална употреба



- 8 % в готовия продукт рН 7 - 9.5
- 11% в готовия продукт рН 7 - 9.5
(а) (б) (в)
Инструкциите за употреба, написани на български език трябва задължително да съдържат следните текстове:
"Да се избягва контакт с очите"
"При попадане в очите да се изплакнат незабавно обилно с вода и да се потърси медицинска помощ"
Само за (а) и (в)
"Да се използват подходящи ръкавици"
(а)
"Съдържа тиогликолат"
"Спазвайте инструкциите"
"Да се пази от деца"

"Само за професионална употреба"
(б) Депилатоари - 5% в готовия продукт рН 7 - 12.7 (б) и (в)
"Съдържа тиогликолат"
"Спазвайте инструкциите"
"Да се пази от деца"
(в) Други продукти за поддържане на косата, които се отстраняват след прилагането им - 2% в готовия продукт рН 7 - 9.5

Процентите са изчислени като тиогликолова киселина
2б. Естери на тиогликоловата киселина Продукти за къдрене или изправяне на коса:
обща употреба



- 8% в готовия продукт рН 6 - 9.5
Инструкциите за употреба, написани на български език трябва задължително да съдържат следните текстове:
"Може да предизвика свръхчувствителност в случай на контакт с кожата"
"Да се избягва контакт с очите"
"При попадане в очите да се изплакнат незабавно обилно с вода и да се потърси медицинска помощ"
"Да се използват подходящи ръкавици"
"Съдържа тиогликолат"
"Спазвайте инструкциите"
"Да се пази от деца"
професионална употреба - 11% в готовия продукт рН 6 - 9.5

Процентите са изчислени като тиогликолова киселина
"Само за професионална употреба"
3. Оксалова киселина, нейните естери и алкалните й соли Продукти за поддържане на косата 5% "Само за професионална употреба"
4. Амоняк 6% изчислен като NH3 Над 2%: "Съдържа амоняк"
5. Натриев тозилхлорамид (*) 0.2%
6. Хлорати на алкални метали (а) Пасти за зъби
(б) Друга употреба
(а) 5%
(б) 3%
7. Дихлорметан 35% (когато е смесен с 1,1,1-трихлоретан, общата концентрация не трябва да надвишава 35 %) 0,2 % максимално съдържание на примеси
8. (изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) m- и р-фенилендиамини, техните N-заместени производни и техните соли; N-заместени производни на о-фенилендиамини (1), с изключение на производни, цитирани другаде в приложението Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на коса
(а) Обща употреба
6 % изчислени като свободна база (а)
"Може да предизвика алергична реакция"
"Съдържа фенилендиамини"
"Да не се използва за боядисване на мигли и вежди"
(б) Професионална употреба (б)
"Само за професионална употреба"
"Съдържа фенилендиамини"
"Може да предизвика алергична реакция"
"Да се носят подходящи ръкавици"
9. Метилфенилен-диамини, техните N-заместени производни и техните соли (1), с изключение на веществото под № 364 от Приложение № 6 Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на коса:
(а) Обща употреба
10 % изчислени като свободна база (а)
"Може да предизвика алергична реакция"
"Съдържа фенилендиамини"
"Да не се използва за боядисване на мигли и вежди"
(б) Професионална употреба (б)
"Само за професионална употреба"
"Съдържа фенилендиамини"
"Може да предизвика алергична реакция"
"Да се използват подходящи ръкавици"
10. Диамино-феноли (1) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на коса:
(а) Обща употреба
10% изчислени като свободна база (а)
"Може да предизвика алергична реакция"
"Съдържа диаминофеноли"
"Да не се използва за боядисване на мигли и вежди"
(б) Професионална употреба (б) "Само за професионална употреба"
"Съдържа диаминофеноли"
"Може да предизвика алергична реакция"
"Да се използват подходящи ръкавици"
11. Дихлорофен (*) 0.5 % "Съдържа дихлорофен"
12. Водороден прекис и други съединения или смеси, които освобождават водороден прекис, включително карбамиден прекис и цинков прекис (а) продукти за поддържане на косата 12 % H2O2 (40 обема) налични или освободени (а) (б) (в)
"Съдържа водороден прекис"
"Да се избягва контакт с очите"
"При попадане в очите, те да се изплакнат незабавно"
(а)
"Да се използват подходящи ръкавици"
(б) продукти за поддържане на кожата 4 % H2O2 налични или освободени
(в) продукти за втвърдяване на ноктите 2 % Н2О2 налични или освободени
(г) продукти за хигиена на ycтнатa кухина 0.1% Н2О2 налични или освободени
13. Формалдехид Втвърдители за нокти 5 % изчислено като формалдехид "Да се предпазят околонокътните кожички с намазване с мазнина или масло"
"Съдържа формалдехид" (3)
14. Хидрохинон (2) Окислително багрило за боядисване на косата:
1. Обща употреба
0,3 %

1. "Да не се използва за боядисване на вежди и мигли"
"При попадане в очите, да се изплакнат незабавно с вода"
"Съдържа хидрохинон"
2. Професионална употреба 2. "Само за професионална употреба"
"Съдържа хидрохинон"
"При попадане в очите, да се изплакнат незабавно с вода"
15a. Калиев или натриев хидроксид (а) Разтворител за околонокътните кожички (a) 5 % по тегло (4) (а)
"Съдържа алкални"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да причини слепота"
"Да се пази от деца"
(б)
1. "Съдържа алкални"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да причини слепота"
"Да се пази от деца"
2. "Само за професионална употреба"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да предизвика слепота"
(в)
"Да се пази от деца"
"Да се избягва контакт с очите"
(б) За изправяне на коса
1. Обща употреба
2. Професионална употреба
(б)
1. 2 % по тегло (4)
2.
4.5 % по тегло (4)
(в) регулатор на рН - депилатоари (в) до рН 12.7
(г) друга употреба като регулатор на рН (г) до рН 11
15б. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Литиев хидроксид (а) За изправяне на коса:
1. Обща употреба
(a)
1. 2% по тегло(4)
(а)
1."Съдържа алкалии"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да причини слепота"
"Да се пази от деца"
2. "Само за професионална употреба"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да причини слепота"
(б) "Съдържа алкалии"
"Да се избягва контакт с очите"
"Може да причини слепота"
2. Професионална употреба 2. 4.5 % по тегло (4)
(б) За регулиране на рН - за депилатоари (б) Стойността на рН да не надвишава 12,7
(в) Друга употреба - за регулиране на рН (само за продукти, които се отмиват (в) Стойността на рН да не надвишава 11
15в. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) Калциев хидроксид (а) За изправяне на коса, с две съдържащи се съставки: калциев хидроксид и гуанидинова сол (a) 7 % по тегло калциев хидроксид (а)
"Съдържа алкалии"
"Да се избягва контакт с очите"
"Пазете от деца"
"Може да причини слепота"
(б) "Съдържа алкалии"
"Да се избягва контакт с очите"
"Пазете от деца"
(б) За регулиране на рН - за депилатоари (б) Стойността на рН да не надвишава 12,7
(в) Друга употреба (например регулатор на рН, подпомагащ обработката) (в) Стойността на рН да не надвишава 11
16. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2003 г.) 1-Нафтол (CAS № 90-15-3) и неговите соли Окислителни оцветяващи агенти за боя за коса 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при прилагане е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция"
17. Натриев нитрит Инхибитор на ръждата 0.2 % Да не се използва с вторични и/или третични амини или други вещества, образуващи нитрозамини
18. Нитрометан Инхибитор на ръждата 0.3 %
19. Фенол и алкалните му соли Сапуни и шампоани 1% изчислено като фенол "Съдържа фенол"
21. Хинин и солите му (а) Шампоани


(б) Лосиони за коса
(а) 0.5% изчислени като хинин
(б) 0.2% изчислени като хинин
22. Резорцинол (2) (а) Окислително багрило за боядисване на косата
1. Обща употреба
(а) 5% (а)
1. "Съдържа резорцинол"
"Изплаквайте добре косата след приложение
"Не боядисвайте вежди и мигли"
"Изплаквайте незабавно очите при контакт с продукта"
2. Професионална употреба 2. "За професионална употреба"
"Съдържа резорцинол"
"Изплаквайте незабавно очите при контакт с продукта"
(б) Лосиони и шампоани за коса (б) 0.5% (б) "Съдържа резорцинол"
23. (а) Алкални сулфиди (а) Депилатоари (а) 2% изчислени като сяра, рН до 12.7 (а) "Да се пази от деца"
"Да се избягва контакт с очите"
(б) Алкалоземни сулфиди (б) Депилатоари (б) 6% изчислени като сяра, рН до 12.7 (б) "Да се пази от деца"
"Да се избягва контакт с очите"
24. Водноразтворими цинкови соли с изключение на цинк-4-хидроксибензенсулфонат и цинк пиритион 1% изчислено като цинк
25. Цинк-4-хидроксибензен-сулфонат Дезодоранти, средства против изпотяване и стягащи лосиони 6% изчислено като % сухо вещество "Да се избягва контакт с очите"
26. Амониев монофлуорофосфат Продукти за хигиена на устната кухина 0.15% изчислени като флуор. Когато е в смес с други флуорни съединения, разрешени в това Приложение, общата концентрация на флуор не трябва да надвишава 0.15% "Съдържа амониев монофлуорофосфат"
27. Натриев монофлуорофосфат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа натриев монофлуорофосфат"
28. Калиев монофлуорофосфат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калиев монофлуорофосфат"
29. Калциев монофлуорофосфат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калциев монофлуорофосфат"
30. Калциев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калциев флуорид"
31. Натриев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа натриев флуорид"
32. Калиев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калиев флуорид"
33. Амониев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа амониев флуорид"
34. Алуминиев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа алуминиев флуорид"
35. Калаен флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калаен флуорид"
36. Хексадецил амониев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа хексадецил амониев флуорид"
37. 3-(N-хексадецил-N-2-хидроксиетиламино) пропилбис (2-хидроксиетил) амониев дихидро-флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа 3-(N-хексадецил-N-2-хидроксиетиламино) пропилбис (2-хидроксиетил) амониев дихидрофлуорид"
38. NN'N'-Трис (полиоксиетилен)-N-хексадецил-пропилен-диамин дихидрофлуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа NN'N'-Трис (полиоксиетилен)-N-хeксадецилпропилен-диамин дихидрофлуорид"
39. Октадеценил-амониев флуорид Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа Октадеценил-амониев флуорид"
40. Натриев флуоросиликат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа натриев флуоросиликат"
41. Калиев флуоросиликат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа калиев флуоросиликат"
42. Амониев флуоросиликат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа амониев флуоросиликат"
43. Магнезиев флуоросиликат Както по-горе 0.15%
Както по-горе
"Съдържа магнезиев флуоросиликат"
44. 1,3-Бис (хидрокси-метил) имидазо-лидин-2-тион (а) Препарати за поддържане на косата (а) До 2% (а) Забранен за употреба в аерозолни опаковки (спрейове) "Съдържа 1,3-Бис(хидроксиметил) имидазолидин-2-тион"
(б) Препарати за поддържане на ноктите (б) До 2% (б) рН на продукта трябва да бъде по-малко от 4
45. Бензилов алкохол Разтворители, парфюми и ароматизатори
46. 6-метилкумарин Продукти за хигиена на устната кухина 0.003%
47. Никометанол хидрофлуорид Продукти за хигиена на устната кухина 0.15% изчислени като флуор. Когато е в смес с други флуорни съединения, разрешени в това Приложение, общата концентрация на флуор не трябва да надвишава 0.15% "Съдържа никометанол хидрофлуорид"
48. Сребърен нитрат Само за продукти, предназначени за оцветяване на вежди и мигли 4% "Съдържа сребърен нитрат"
"Изплакнете незабавно очите, ако продуктът попадне в контакт с тях"
49. Селенов дисулфид Противопърхотни шампоани 1% "Съдържа селенов дисулфид"
"Да се избягва контакт с очите или увредена кожа"
50. Алуминиев циркониев хлорид-хидроксидни комплекси AlxZr(OH)yClz и алуминиев циркониев хлорид хидроксид-глицин комплекси Средства против изпотяване 20% като безводен алуминиев циркониев хлорид хидроксид 5.4% като цирконий 1. Съотношението на броя на алуминиевите атоми към тези на циркониевите атоми трябва да бъде между 2 и 10
2. Съотношението на броя (Аl + Zr) атоми към това на хлорните атоми трябва да бъде между 0.9 и 2.1
3. Забранен за аeрозолни опаковки (спрейове)
"Да не се прилага върху възпалена или увредена кожа"
51. Хинолин-8-ол и бис(8-хидроксихинолин) сулфат Стабилизатор за водороден прекис в препарати за поддържане на косата, които се изплакват. 0.3% изчислено като база
Стабилизатор за водороден прекис в препарати за поддържане на косата, които не се изплакват 0.03% изчислено като база
52. Метанол Денатурант за етанол и изопропилов алкохол 5% изчислени като % от етанола и изопропиловия алкохол
53. Етидронова киселина и нейните соли (1 -хидрокси-етилиден-дифосфонова киселина и нейните соли) (а) препарати за поддържане на косата 1.5% (изразени като етидронова киселина)
(б) сапун 0.2% (изразени като етидронова киселина)
54. 1-фенокси-пропан-2-ол - Само за продукти, които се изплакват
- Забранен за продукти за хигиена на устната кухина
2% Като консервант виж Приложение № 4,
част 1, № 43
55. Оловен ацетат Само за боядисване на коса 0.6% изчислени като олово "Да се пази от деца"
"Да се избягва контакт с очите"
"Ръцете да се измиват след употреба"
"Съдържа оловен ацетат"
"Да не се използва за боядисване на мигли, вежди и мустаци"
"Ако се появи кожно дразнене, употребата да се прекрати"
56. Магнезиев флуорид Продукти за хигиена на зъбите 0.15% изчислени като флуор. Когато е в смес с други флуорни съединения, разрешени от това Приложение, общата концентрация на флуор не трябва да надвишава 0.15% "Съдържа магнезиев флуорид"
57. Стронциев хлорид хeксахидрат Пасти за зъби 3.5% изчислени като стронций. При смесване с други разрешени стронциеви продукти, общото съдържание на стронций не трябва да надвишава 3.5% "Съдържа стронциев хлорид"
"Не се препоръчва честа употреба от деца"
58. Стронциев ацетат хемихидрат Пасти за зъби 3.5% изчислени като стронций. При смесване с други разрешени стронциеви продукти, общото съдържание на стронций не трябва да надвишава 3.5% "Съдържа стронциев ацетат"
"Не се препоръчва честа употреба от деца"
59. Tалк: хидриран магнезиев силикат а) Пудри, предназначени за деца под 3-годишна възраст
б) Други продукти
а) "Пудрата да се държи далече от носа и устата на детето"
60. Диалканоламиди на мастни киселини Максимално съдържание на диалканоламин: - 0.5% - Да не се използва с нитрозиращи системи
- Максимално съдържание на диалканоламин - 5% (касае изходните суровините)
- Максимално съдържание на N-нитрозо-диалканоламин: 50 µг/кг
- Да се съхранява в контейнери, несъдържащи нитрити
61. Моноалканол-амини Максимално съдържание на диалканоламин: 0.5% - Да не се използва с нитрозиращи системи
- Минимална чистота: 99%
- Максимално съдържание на вторичен алканоламин: 0.5% (касае изходните суровини)
- Максимално съдържание на N-нитрозо-диалканоламин: 50 µг/кг
- Да се съхранява в контейнери, несъдържащи нитрити
62. Триалканол-амини (а) продукти, които не се изплакват
(б) други продукти
(а) 2.5% (а) (б)
Да не се използва с нитризиращи системи
- Минимална чистота: 99%
- Максимално съдържание на вторичен алканоламин: 0.5% (касае изходните суровини)
- Максимално съдържание на N-нитрозо-диалканоламин: 50 µг/кг
- Да се съхранява в контейнери, несъдържащи нитрити
63. Стронциев хидроксид Регулатор на рН в продукти за депилиране 3,5% изчислени като стронций, максимално рН 12.7 "Да се пази от деца"
"Да се избягва контакт с очите"
64. Стронциев прекис Продукти за поддържане на косата, които се изплакват за професионална употреба 4,5% изчислени като стронций в готовия за употреба препарат Всички продукти трябва да отговарят на изискванията за освобождаване на водороден прекис "Да се избягва контакт с очите"
"Да се изплакват незабавно очите, ако продуктът попадне в тях"
"Само за професионална употреба"
"Да се ползват подходящи ръкавици"
65. Бензалкониев хлорид, бромид и захаринат а) Продукти за коса, които се изплакват (а) 3% (изразено като бензалкониев хлорид) В готовия продукт, концентрацията на бензалкониевия хлорид, бромид и захаринат, въглеводородната верига на които е равна или по-малка от С14, не трябва да превишават 0,1% (изразено като бензалкониев хлорид) (а) "Да се избягва контакт с очите"
(б) Други продукти (б) 0,1% (изразено като бензалкониев хлорид) (б) "Да се избягва контакт с очите"
66. (Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)
Полиакриламиди
а) Продукти за грижа за тялото, които не се отмиват (а) Максимално остатъчно количество акриламид 0,1 mg/kg
(б) Други козметични продукти (б) Максимално остатъчно количество акриламид 0,5 mg/kg

_____________________________
(1) Тези вещества могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация, при условие че сумата на съотношенията на нивата им в козметичния продукт, изразени като отнасяне към максималната разрешена стойност за всяко от тях, не надвишава 1.
(2) Тези вещества могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация, при условие че сумата на съотношенията на нивата им в козметичния продукт, изразени като отнасяне към максималната разрешена стойност за всяко от тях, не надвишава 2.
(3) Само ако концентрацията надвишава 0,05%.
(4) Количеството на натриев, калиев или литиев хидроксид се изразява като тегло на натриев хидроксид. При смеси сумата не трябва да надвишава границите от колона 4.

Част II
Списък на условно разрешените вещества
(Нова, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Вещество Ограничения Условия за употреба и предупреждения, които трябва да бъдат отпечатани ва етикета разрешен до
област на приложение и/или употреба максимална разрешена концентрация в готовия козметичен продукт други ограничения и изисквания
1 Основно синьо 7 (CAS № 2390-60-5) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 0,2 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
2 2-Амино-3-нитрофенол (CAS № 603-85-0) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 3,0 %
3 4-Амино-3-нитрофенол (CAS № 610-81-1) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % (а) (б) "Mоже да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 3,0 %
4 2,7-Нафтален-диол (CAS № 582-17-2) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,5 % 30.IX.2004 г.
5 m-Аминофенол (CAS № 591-27-5) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
6 2,6-Дихидрокси-3,4-диметилпиридин CAS № 84540-47-6) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
7 4-Хидроксипропиламино-3-нитрофенол (CAS № 92952-81-3) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 5,2 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 2,6 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 2,6 %
8 6-Нитро-2,5-пиридиндиамин (CAS № 69825-83-8) и солите му Неокислителен оцветяващ агент за боядисване на косата 3,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
9 НС Синьо № 11 (CAS № 23920-15-2) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 2,0 %
10 Хидроксиетил-2-нитро-р-толуидин (CAS № 100418-33-5) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,0 %
11 2-Хидроксиетилпикраминова киселина (CAS № 99610-72-7) и солите й (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 2,0 %
12 р-Метиламинофенол (CAS № 150-75-4) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
13 2,4-Диамино-5-метилфеноксиетанол (CAS № 141614-05-3) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
14 НС виолетово № 2 (CAS № 104226-19-9) и солите му Неокислителен оцветяващ агент за боядисване на косата 2,0 % 30.IX.2004 г.
15 Хидроксиетил-2,6-динитро-р-анизидин (CAS № 122252-11-3) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
16 НС синьо № 12 (CAS № 104516-93-0) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 1,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,75 % (а) (б) "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,5 %
17 2,4-Диамино-5-метилфенетол (CAS № 141614-04-2) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
18 1,3-Бис-(2,4-диаминофенокси) пропан (CAS № 81892-72-0) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
19 3-Амино-2,4-дихлорфенол (CAS № 61693-42-3) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
20 Фенил метил пиразолон (CAS № 89-25-8) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 0,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,25 % 30.IX.2004 г.
21 2-Метил-5-хидроксиетиламинофенол (CAS № 55302-96-0) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
22 Хидроксибензо-морфолин (CAS № 26021-57-8) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
23 1,7-Нафтален-диол (CAS № 575-38-2) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,5 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
24 НС Жълто № 10 (CAS № 109023-83-8) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 0,2 % 30.IX.2004 г.
25 2,6-Диметокси-3,5-пиридин-диамин (CAS № 85679-78-3) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 0,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,25 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
26 НС Оранжево № 2 (CAS № 85765-48-6) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % 30.IX.2004 г.
27 НС Виолетово № 1 (CAS № 82576-75-8) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 0,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,25 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,5 %
28 3-Метиламино-4-нитрофеноксиетанол (CAS № 59820-63-2) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % 30.IX.2004 г.
29 2-Хидроксиетиламино-5-нитроанизол (CAS № 66095-81-6) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % 30.IX.2004 г.
30 2-Хлоро-5-нитро-N-хидроксиетил-р-фенилен-диамин (CAS № 50610-28-1) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,0 %
31 НС Червено № 13 (CAS № 29705-39-3) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,25 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 2,5 %
32 1,5-Нафтален-диол (CAS № 83-56-7) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 1,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,5% 30.IX.2004 г.
33 Хидроксипропил бис (N-хидроксиетил-р-фенилендиамин (CAS № 128729-30-6) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % "Може да предизвика алергична реакция" 30.IX.2004 г.
34 о-Аминофенол (CAS № 95-55-6) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
35 4-Амино-2-хидрокситолуен (CAS № 2835-95-2) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
36 2,4-Диамино-феноксиетанол (CAS № 70643-19-5) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 4,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 2,0 % 30.IX.2004 г.
37 2-Метилрезорцинол (CAS № 608-25-3) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0% 30.IX.2004 г.
38 4-Амино-m-крезол (CAS № 2835-99-6) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
39 2-Амино-4-хидроксиетиламино-анизол (CAS № 83763-47-7) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
40 3,4-Диамино-бензоена киселина (CAS № 619-05-6) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
41 6-Амино-о-крезол (CAS № 17672-22-9) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
42 2-Аминометил-р-аминофенол (CAS № 79352-72-0) и солите му Оксидиращи оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
43 Хидроксиетиламино-метил-р-аминофенол (CAS № 110952-46-0) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
44 Хидроксиетил-3,4-метилендиоксианилин (CAS № 81329-90-0) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
45 Кисело черно 52 (CAS № 16279-54-2) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
46 2-Нитро-р-фенилендиамин (CAS № 5307-14-2) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 0,3 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,15 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,3 %
47 НС Синьо № 2 (CAS № 33229-34-4) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,8 % 30.IX.2004 г.
48 3-Нитро-р-хидрокси-етиламинофенол (CAS № 65235-31-6) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 6,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 3,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 6,0 %
49 4-Нитрофенил-аминоетилуреа (CAS № 27080-42-8) и солите й (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 0,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,25 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,5 %
50 НС Червено № 10 + НС червено № 11 (CAS № 95576-89-9 +
+ 95576-92-4) и солите му
(а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,0 %
51 Жълто № 6 (CAS № 104333-00-8) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,0 %
52 НС Жълто № 12 (CAS № 59320-13-7) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 1,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,5 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,5 %
53 НС Синьо № 10 (CAS № 173994-75-7) и солите му Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
54 НС Синьо № 9 (CAS № 114087-47-1) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 1,0 %
55 2-Хлор-6-етиламино-4-нитрофенол (CAS № 131657-78-8) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 3,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,5 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 3,0 %
56 2-Амино-6-хлор-4-нитрофенол (CAS № 6358-09-4) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 2,0 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 1,0 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 2,0 %
57 Основно синьо 26 (CAS № 2580-56-5) (CI 44045) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 0,5 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,25 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,5 %
58 Кисело червено 33 (CAS № 3567-66-6) (CI 17200) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % 30.IX.2004 г.
59 Понсо SX (CAS № 4548-53-2) (CI 14700) и солите му Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата 2,0 % 30.IX.2004 г.
60 Основно виолетово 14 (CAS № 632-99-5) (CI 42510) и солите му (а) Окислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (а) 0,3 % В комбинация с водороден пероксид максималната използвана концентрация при приложение е 0,15 % 30.IX.2004 г.
(б) Неокислителни оцветяващи агенти за боядисване на косата (б) 0,3 %
61 Мускусен ксилен (CAS № 81-15-2) Всички козметични продукти , с изключение на продукти за хигиена на устната кухина (а) 1,0 % в парфюми
(б) 0,4 % в тоалетни води
(в) 0,03 % в други продукти
30.IX.2004 г.
62 Мускусен кетон (CAS № 81-14-1) Всички козметични продукти, с изключение на продукти за хигиена на устната кухина (а) 1,4 % в парфюми
(б) 0,56 % в тоалетни води
(в) 0,042 % в други продукти
30.IX.2004 г.

Приложение № 8
към
чл. 7, ал. 3

Приложение № 9
към чл. 9a (pdf)

Приложение № 10
към
чл. 11, ал. 1
(Ново, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Изх. № ______/_________ г. ДО
ДИРЕКТОРА
НА ХИГИЕННО -
ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА
ИНСПЕКЦИЯ
гр. ......................................
Вх. № ______/_________ г.


УВЕДОМЛЕНИЕ
за пускане на пазара на козметичен продукт (продукти) от местно производство, нов за производителя


от .......................................................................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия, ЕГН (ЕНЧ))
производител (упълномощен представител) ...............................................................................................................
........................................................................................................................................................................... (наименование, седалище, адрес на управление, телефон, факс, e-mail)
Уведомявам Ви, че считано от .......................................................................................................................................
(ден, месец, година)
предстои пускане на пазара на нов козметичен продукт (продукти):
Търговско наименование на продукта (продуктите):
1. ........................................................................................................................................................................
2. ........................................................................................................................................................................
3. ........................................................................................................................................................................
Категория и вид на козметичния продукт (продукти) съгласно приложение № 1 към Наредба № 26 от 2001 г.
1. ........................................................................................................................................................................
2. ........................................................................................................................................................................
3. ........................................................................................................................................................................ Информацията (документацията) за продукта (продуктите) съгласно чл. 10, ал. 1 към Наредба № 26 от 2001 г.
е на Ваше разположение на
........................................................................................................................................................................... (точен адрес)

Запознат съм с Наредба № 26 от 2001 г. за изискванията към козметичните продукти. Прилагам копие от съдебното решение за регистрация съгласно Търговския закон (удостоверение за актуално
състояние) на фирмата производител (упълномощения представител).

.....................................
(ден, месец, година)

................................
(подпис, печат)

Забележка: Когато производителят пуска на пазара няколко козметични продукта едновременно, той подава едно уведомление, в което вписва всички козметични продукти.

Приложение № 11
към
чл. 11, ал. 2
(Ново, ДВ, бр. 78 от 2003 г.)

Изх. № ______/_________ г. ДО
ДИРЕКТОРА
НА ХИГИЕННО -
ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА
ИНСПЕКЦИЯ
гр. ......................................
Вх. № ______/_________ г.


УВЕДОМЛЕНИЕ
за пускане на пазара на козметичен продукт (продукти), който вносителят внася за първи път


от ...........................................................................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия, ЕГН (ЕНЧ))
вносител (упълномощен представител) ........................................................................................................................
................................................................................................................................................................................
(наименование, седалище, адрес на управление, телефон, факс, e-mail)
производител ........................................................................................................................................................... (наименование, адрес, държава)
Уведомявам Ви, че считано от ....................................................................................................................................
(ден, месец, година)
предстои пускане на пазара на нов козметичен продукт (продукти):
Търговско наименование на продукта (продуктите):
1. ............................................................................................................................................................................
2. ............................................................................................................................................................................
3. ............................................................................................................................................................................
Категория и вид на козметичния продукт (продукти) съгласно приложение № 1 към Наредба № 26 от 2001 г.
1. ............................................................................................................................................................................
2. ............................................................................................................................................................................
3. ............................................................................................................................................................................ Място на първия внос в страната ...............................................................................................................................
(митница, гр.(с.))

Информацията (документацията) за продукта (продуктите) съгласно чл. 10, ал. 1 към Наредба № 26 от 2001 г.
е на Ваше разположение на
.............................................................................................................................................................................. (точен адрес)

Запознат съм с Наредба № 26 от 2001 г. за изискванията към козметичните продукти. Прилагам копие от съдебното решение за регистрация съгласно Търговския закон (удостоверение за актуално
състояние) на българската фирма вносител (упълномощения представител).

.....................................
(ден, месец, година)

................................
(подпис, печат)

Забележка: Когато вносителят пуска на пазара няколко козметични продукта едновременно, той подава едно уведомление, в което вписва всички козметични продукти.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив