Наредба № 28 от 25 ноември 2003 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията (отм. ДВ бр. 106/2004)

МЗ

Държавен вестник брой: 106

Година: 2004

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 11.07.2005

(Отм., ДВ, бр. 106 от 03.12.2004 г. - в сила от 01.01.2005 г.)

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определя редът за провеждане на профилактични прегледи и изследвания при деца и бременни и за диспансеризация.
(2) Профилактичните прегледи и изследвания са насочени към ранно откриване на заболявания.
(3) Диспансеризацията е метод за активно издирване, динамично наблюдение, диагностика, продължително лечение и социална адаптация на заболели лица.

Чл. 2.
(1) Профилактичните прегледи се извършват от лечебни заведения за извънболнична медицинска и стоматологична помощ.
(2) (Частично отменена с Решение № 10288 от 10.12.2004 г. по адм. д. № 7918 от 2004 г., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Диспансеризацията се провежда от лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и диспансерите.

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Минималната продължителност на профилактичен преглед и преглед при диспансеризация е 10 минути.

Раздел II
Провеждане на профилактични прегледи при деца и бременни

Чл. 4.
(1) Децата подлежат на профилактични прегледи и изследвания, определени по вид и честота в приложение №1.
(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща на лечебните заведения, с които има сключен договор, осъществените дейности по ал. 1.

Чл. 5.
(1) Прегледите по чл. 4, ал. 1 се извършват от личния лекар, избран по реда на чл. 26, ал. 3 от Закона за народното здраве.
(2) Когато личният лекар по ал. 1 няма придобита специалност по детски болести, профилактичните прегледи на деца от 0 до 2 години по желание на родителя или настойника може да се извършват от лекар с придобита специалност по детски болести от лечебно заведение за специализирана извънболнична помощ.
(3) Профилактичните прегледи при децата, настанени в домове за медико-социални грижи за деца, се извършват от лекар, работещ в съответното лечебно заведение.
(4) Профилактичните прегледи на децата, настанени в специализираните заведения за деца към Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи, се извършват от лекар, съответно стоматолог, осигуряващ медицинското обслужване на децата.

Чл. 6.
(1) Бременните подлежат на профилактични прегледи и изследвания, определени по вид и честота в приложение № 2.
(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща на лечебните заведения, с които има сключен договор, осъществените дейности по ал. 1.
(3) Профилактичните прегледи на бременните се извършват от специалист по акушерство и гинекология или личния лекар по желание на бременната.
(4) Профилактичните прегледи при бременни с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология.
(5) Резултатите от проведените прегледи и изследвания по ал. 1 се отразяват в "Карта за профилактика на бременността", изготвена по образец съгласно приложение № 3.

Чл. 7.
(1) Лекарите и стоматолозите са длъжни да отразяват данните от проведените профилактични прегледи и изследвания в утвърдената медицинска документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Екземпляр от медицинската документация за всеки извършен преглед се предава на пациента.
(3) Лечебните заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, отчитат извършените профилактични прегледи, като представят оригинала от медицинската документация в районната здравноосигурителна каса.
(4) Лечебните заведения, както и лекарите и стоматолозите по чл. 5, ал. 3 и 4, изпращат всяко тримесечие в районния център по здравеопазване отчет за осъществените профилактични прегледи, който съдържа:
1. пореден номер на профилактичния преглед;
2. дата на осъществяване на прегледа;
3. пол и възраст на лицето;
4. вид на прегледа;
5. установени отклонения в здравословното състояние или диагноза.
(5) Отчетът по ал. 4 се заверява и подпечатва с печата на лечебното заведение и се изпраща в районния център по здравеопазване до 15-о число на първия месец от всяко следващо тримесечие.

Чл. 8.
(1) Лечебните заведения съхраняват медицинската документация за извършените от тях профилактични прегледи и изследвания три години.
(2) Личният лекар съхранява медицинската документация за всички извършени профилактични прегледи и изследвания на пациентите, включително извършени и от други лечебни заведения, 3 години след навършване на 18-годишна възраст - за децата, а при бременните - 3 години след прекратяване на бременността.

Чл. 9.
(1) Лицата с установени отклонения в здравословното състояние се насочват за оказване на специализирана медицинска или стоматологична помощ с медицинско направление, издадено от лекаря или стоматолога, който е установил отклонението.
(2) При извършване на прегледи и изследвания на лицата по ал. 1 лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ изготвят, съхраняват и предоставят медицинската документация по реда на чл. 7 и 8.
(3) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Екземпляр от медицинската документация за извършените специализирани прегледи и изследвания се предава на пациента, който я предоставя на личния си лекар, съответно стоматолог.

Чл. 10. При смяна на лекаря или стоматолога медицинската документация за извършените профилактични прегледи и изследвания се предава чрез родителя или настойника или попечителя на детето или чрез бременната на новоизбрания лекар, съответно стоматолог.

Раздел III
Диспансеризация

Чл. 11.
(1) Заболяванията, при които децата подлежат на диспансеризация, са посочени в приложение № 4.
(2) Заболяванията, при които лицата над 18-годишна възраст подлежат на диспансеризация, са посочени в приложение № 5.
(3) Дейностите по диспансеризация се извършват в съответствие с медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика.
(4) Честотата и обемът на дейностите по диспансеризация на заболяванията по ал. 1 и 2, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, се определят в Националния рамков договор.
(5) Заболяванията при деца, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща дейностите по диспансеризация, са посочени в приложение № 6.
(6) Заболяванията при лица над 18 години, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща дейностите по диспансеризация, са посочени в приложение № 7.

Чл. 12.
(1) Лечебните заведения, които извършват диспансеризация, отразяват резултатите от прегледа, изследванията и препоръките за поведение в утвърдената медицинска документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Екземпляр от медицинската документация се предоставя на пациента, който го предава на личния си лекар, освен когато диспансеризацията се осъществява от последния.
(3) Лечебните заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, отчитат дейностите по диспансеризация, като представят оригинал от медицинската документация в районната здравноосигурителна каса.
(4) Лечебните заведения по ал. 1 изпращат за всяко тримесечие в районния център по здравеопазване отчет, който съдържа:
1. пореден номер на прегледа (изследването);
2. дата на осъществяване на прегледа (изследването);
3. пол и възраст на лицето;
4. вид на прегледа (изследването);
5. водеща диагноза и кода й по Международна класификация на болестите - ревизия 1975 г.
(5) Отчетът по ал. 4 се заверява и подпечатва с печата на лечебното заведение и се изпраща в районния център по здравеопазване до 15-о число на първия месец от всяко следващо тримесечие.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Лечебното заведение, което извършва диспансеризация, съхранява екземпляр от медицинската документация три години след нейното приключване.

Чл. 14. Насочването на диспансеризираните лица за специализирано изследване или преглед в рамките на диспансеризацията се извършва с медицинско направление, издадено от лечебното заведение, което я осъществява.

Чл. 15.
(1) Лечебните заведения, които извършват специализирани изследвания или прегледи по чл. 14, отразяват данните в утвърдената медицинска документация.
(2) Лечебните заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, отчитат дейностите по ал. 1, като представят оригинал от медицинската документация по ал. 1 в районната здравноосигурителна каса.
(3) (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Екземпляр от медицинската документация се предава на пациента, който го предоставя на личния си лекар.
(4) Лечебните заведения по ал. 1 изпращат за всяко тримесечие в районния център по здравеопазване отчет, който съдържа:
1. пореден номер на прегледа (изследването);
2. дата на осъществяване на прегледа (изследването);
3. пол и възраст на лицето;
4. вид на прегледа (изследването);
5. водеща диагноза и код по Международна класификация на болестите - ревизия 1975 г.;
6. диагноза и кода й по Международна класификация на болестите - ревизия 1975 г., повод за специализираната медицинска помощ.
(5) Отчетът по ал. 4 се заверява и подпечатва с печата на лечебното заведение и се изпраща в районния център по здравеопазване до 15-о число на първия месец от всяко следващо тримесечие.

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Лечебните заведения по чл. 15 съхраняват екземпляр от медицинската документация три години.

Чл. 17. При смяна на лечебното заведение, което извършва диспансеризацията, медицинската документация се предава чрез диспансеризираното лице на новоизбраното лечебно заведение.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Контролът по провеждането на профилактичните прегледи и диспансеризацията се осъществява от районния център по здравеопазване и районната здравноосигурителна каса.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.30, ал. 1 от Закона за народното здраве и отменя Наредба № 2 от 2003 г. за организация и провеждане на профилактични прегледи при лица от 0 до 18 години и диспансерно наблюдение на задължително здравноосигурени лица (ДВ, бр. 16 от 2003 г.).

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Наредбата влиза в сила от 31.III.2004 г.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив