Наредба № 28 от 31 май 2001 г. за условията и реда, при които лечебни заведения, в които няма аптека, могат да закупуват, съхраняват и отпускат наркотични вещества

Държавен вестник брой: 54

Година: 2001

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 26.04.2004

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът, при които лечебните заведения, в които няма открита аптека, могат да закупуват, съхраняват и отпускат без лицензия наркотични вещества от приложения № 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) в количества, необходими за спешна помощ.
(2) Наредбата се прилага относно лечебните заведения за извънболнична помощ, с изключение на тези по чл.8, ал. 1, т. 3 от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ).

Чл. 2.
(1) Дейностите по чл. 1, ал. 1 могат да се извършват само с наркотични вещества под формата на лекарствени продукти.
(2) Видът и количествата на лекарствените продукти по ал. 1 са определени в Наредба № 25 от 1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ (ДВ, бр.98 от 1999 г.) и в Националния рамков договор.

Чл. 3. Лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 закупуват лекарствени продукти, необходими за спешна помощ, от търговец на едро с лекарства, получил лицензия по реда на чл.32 ЗКНВП.

Чл. 4.
(1) Лекарствените продукти по чл. 2, ал. 1 се закупуват със специални формуляри съгласно изискванията на чл.9 от Наредба № 21 от 2000 г. за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати (ДВ, бр. 86 от 2000 г.).
(2) В специалния формуляр се записват: наименованието на лечебното заведение по чл. 1, ал. 2 , седалището и адресът му на управление, номерът на удостоверението за регистрация, получено по реда на чл.40 ЗЛЗ, датата на поръчката, наименованието на лекарствения продукт, видът на лекарствената форма, броят на единичните опаковки и количеството, което се съдържа в една опаковка и доза.
(3) Лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 закупуват специалните формуляри от районните центрове по здравеопазване.

Чл. 5.
(1) Лекарствените продукти по чл. 2, ал. 1 се съхраняват в шкаф със секретно заключване в лекарския кабинет.
(2) При осъществяване на спешна помощ извън лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 лекарствените продукти се съхраняват в лекарска чанта за медикаменти, инструменти и консумативи.
(3) Лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 съхраняват лекарствени продукти в количества, необходими за оказване на спешна помощ, за период не по-дълъг от 15 дни.

Чл. 6.
(1) Лекарите от лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 отпускат и прилагат лекарствените продукти на пациента в момента на оказване на спешната помощ.
(2) Видът и количеството на отпуснатите лекарствени продукти се вписват в амбулаторния лист на пациента.

Чл. 7.
(1) В лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 се води специален регистър за закупените, отпуснатите и наличните количества лекарствени продукти за спешна помощ, съдържащи наркотични вещества. Регистърът се заверява от инспектора по наркотичните вещества към съответния районен център по здравеопазване при проверка.
(2) Регистърът съдържа:
1. пореден номер и дата на операцията;
2. дата и номер на специалния формуляр по чл. 4, ал. 1;
3. наименование на лекарствения продукт, съдържащ наркотични вещества;
4. име и адрес на продавача;
5. име и адрес на пациента, на който е приложен;
6. количество на закупените и приложените лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества;
7. налични количества в края на операцията;
8. документ, с който са закупени лекарствените продукти от търговеца на едро (фактура);
9. непредвидени разходи или загуби.

Чл. 8. Лекарите от лечебните заведения по чл. 1, ал. 2 носят отговорност за правилното съхраняване, отпускане и прилагане на лекарствените продукти, необходими за оказване на спешна помощ.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.56 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив