Наредба № 283 за реда за предлагане и одобряване на нови модели лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки

Държавен вестник брой: 66

Година: 1993

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 26.04.2004

1. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) Лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки се произвеждат по съществуващите стандарти. Тези лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки, за които няма стандарти, се произвеждат или внасят с разрешение на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалните грижи.

2. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) Предложения за производство и внос на нови видове лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки могат да се правят от всички ведомства, организации, предприятия или частни лица. Предложенията се представят в Министерството на здравеопазването и се одобряват със санитарно разрешително на Министерството на здравеопазването, съгласувано с Министерството на труда и социалните грижи. Предложенията се одобряват и от заинтересуваните министерства, ведомства и организации, които ще ползуват предлаганите артикули.

3. Всяко предложение за нови лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки се представя със следните документи, данни и материали:
а) схема и описание на предлагания артикул;
б) кратка характеристика на използуваните материали;
в) обяснителна записка за предназначението на артикула, преимуществото му в сравнение със съществуващите подобни изделия;
г) указания за употребата, почистването и съхраняването на артикула;
д) (изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) заключение на Центъра по безопасност на труда към Министерството на труда и социалните грижи по защитните и хигиенните качества;
е) (изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) заключение за производствено изпитване от: хигиенно-епидемиологична инспекция при МЗ, районна инспекция по труда при МТСГ, от ръководството на предприятието, където е проведено изпитването. Заключенията се дават на основание лабораторни и производствени изпитвания в съответствие с утвърдените санитарно-технически изисквания. За артикули, за които няма утвърдена методика за изследване, могат да се представят изследвания, извършени от чуждестранен компетентен институт. За вносни артикули, за които има лабораторни изследвания в чужбина, се представят данните от тези изследвания;
ж) (изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) мостри от артикула - 3 броя.

4. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) Представените документи и един брой от разрешените артикули се съхраняват в Министерството на здравеопазването, един брой се предава на Главна инспекция по труда при Министерството на труда и социалните грижи и един брой се връща на предложителя.

5. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) Разрешенията за производство или внос на нови лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки се издават писмено в срок до 30 дни от постъпване на предложението с необходимите документи и се публикуват в "Държавен вестник" и служебните бюлетини на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалните грижи.

6. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) Производството или вносът на лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки може да се разреши за определен срок или за определени количества, когато липсват заключения от Центъра по безопасност на труда при МТСГ и за производствено изпитване. В тези случаи се представя мостра в 1 екземпляр. След изтичането на срока или след изработването на разрешените количества може да се продължи производството или вносът с издаване на ново разрешение. За тази цел се представя ново предложение за удължаване на срока на производството или вноса, което се придружава само със заключение на Центъра по безопасност на труда при МТСГ или за производствено изпитване, съставено съгласно точка 3, буква "д".

7. (Изм., ДВ, бр. 66 от 1993 г.) За заключенията и извършените лабораторни изследвания и производствени изпитвания на лични предпазни средства и специални работни облекла и обувки се заплаща от предложителя по установените наредби.

8. Тази наредба се издава на основание разпореждане № 1348 на Министерския съвет от 20 юли 1961 г. и в допълнение на Наредба № 5190 на МНЗСГ от 1966 г. и отменя Наредба № 3687 от 30 септември 1964 г. на Министерството на народното здраве и социалните грижи и Централния съвет на професионалните съюзи.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив