Наредба № 3 от 12 август 1994 г. за реда и условията за изплащане на част от лихвата по кредити на фирми и организации, които увеличават числеността на персонала

Държавен вестник брой: 72

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.08.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат редът и условията, при които със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" се изплаща част от лихвата по ползвани банкови кредити на фирми и организации, които наемат по трудов договор допълнителен брой персонал.
(2) Частта от лихвата, покривана от фонд "Професионална квалификация и безработица", е сума, определена като десет пункта от лихвения процент, при който е изплащана главницата от банковия кредит. Всички глоби, неустойки и други санкции във връзка с обслужването и погасяването на банковия кредит не подлежат на покриване със средства на фонда.
(3) Сумата, която може да бъде разрешена за изплащане за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица", се определя на база условията, при които е сключен банковият договор, и броя на персонала, който допълнително ще бъде нает.

Чл. 2. От правата по тази наредба могат да се ползват само фирми и организации, ползващи един или няколко банкови кредита, които към момента на подаване на молбата в Националната служба по заетостта заедно с всички необходими документи не са погасени.

Чл. 3. Изплащането на частта от лихвата е само за банкови кредити в левове, отпуснати на фирми и организации по установения от банките ред.

Чл. 4.
(1) Размерът на средствата, предназначени за покриване на сумите по чл. 1, ал. 2, се определя ежегодно в План-сметката за набиране и разходване на средствата по фонд "Професионална квалификация и безработица".
(2) Когато планираните за тази цел средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" са изразходвани, се преустановява отпускането на лихвени облекчения за нови кандидати.

Раздел II
Ред и условия за изплащане на част от лихвата по ползвани кредити от фонд "Професионална квалификация и безработица"

Чл. 5.
(1) Фирми и организации, които желаят да им бъде изплатена част от лихвата по ползвани кредити за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица", подават молба в Централното управление на Националната служба по заетостта.
(2) Към молбата се прилагат следните документи:
1. договор с банката, удостоверяващ ползването на заема, и условията по него;
2. погасителен план от момента на теглене до датата на погасяване на кредита;
3. справка за размера на ползвания кредит, погасените суми по него, размера на платените лихви и лихвените проценти по месеци до момента на подаването на молбата, потвърдена от съответната банка;
4. справка за базисния средносписъчен брой на наетия персонал, удостоверена по един от следните начини:
а) официалната статистическа отчетност;
б) копие от разплащателната ведомост за съответните месеци и копия от платежните нареждания за направените осигурителни вноски за лицата, работещи по трудово правоотношение, включително и за фонд "Професионална квалификация и безработица", със съответните банкови извлечения;
в) заверените осигурителни книжки на лицата, работещи по трудово правоотношение, съпроводени с копия от платежните нареждания и банкови извлечения за тях;
5. разчет за числеността на персонала, който допълнително ще бъде нает или новоназначен (за новообразуваните фирми), с график по месеци за приемането му на работа за целия период от отпускането до погасяването на кредита.
(3) Срокът за разглеждане на молбите започва да тече от датата, когато са представени всички изискуеми документи.

Чл. 6.
(1) Молбите за изплащане на част от лихвите по ползвани кредити при условията на наредбата се разглеждат от комисия в състав, определен със заповед на министъра на труда и социалните грижи.
(2) В едномесечен срок комисията разглежда молбите и подготвя становище по исканията на фирмите и организациите, което се утвърждава от ръководителя на Националната служба по заетостта.
(3) Централното управление на Националната служба по заетостта в тридневен срок от излизане на становището на комисията изпраща уведомителни писма на фирмите и организациите, чиито молби са останали без последствие.

Чл. 7. Комисията преценява исканията и взема становище по тях въз основа на следните критерии:
1. брой на лицата, които ще бъдат наети на работа в резултат на ползвания кредит;
2. срокове и етапи за приемане на работа на новия персонал по месеци;
3. размер на отпуснатия кредит и срок за неговото погасяване;
4. други условия съобразно характера, особеностите и целта на отпусканите банкови кредити.

Чл. 8. Централното управление на Националната служба по заетостта в петдневен срок от взетото положително становище на комисията по всяка отделна молба уведомява фирмите и организациите и подготвя и изпраща на бюрото по труда, на чиято територия се намира фирмата или организацията, следните документи:
1. заповед на ръководителя на Националната служба по заетостта или на упълномощено от него лице за разрешено изплащане на частта от лихвата;
2. един екземпляр от цялата документация към молбата, въз основа на която е взето становището.

Чл. 9.
(1) Изплащането на частта от лихвата по удовлетворени молби се извършва от бюрата по труда на основата на сключен договор между тях и фирмите или организациите, съгласуван с Централното управление на Националната служба по заетостта.
(2) Сумата на подлежащата за покриване част от лихвата по кредитите се изплаща на части, пропорционално на броя на допълнително наетия или новоприетия персонал и периода на отпускането и погасяването на кредита.

Чл. 10. Бюрата по труда провеждат тримесечно по банковите сметки на фирмите и организациите полагаемите се суми след представяне на:
1. заверена от съответната банка справка за фактически отпуснатия кредит, изплатените лихви без наложените санкции, глоби или неустойки и лихвения процент по месеци за съответния период;
2. документи, удостоверяващи числеността на персонала по един от следните начини;
а) екземпляр от официалната статистическа отчетност за числеността на персонала, заверен от съответната териториална статистическа служба;
б) копие от разплащателната ведомост за съответните месеци и копия от платежните нареждания по месеци и съответните банкови извлечения за направените осигурителни вноски за лицата, работещи по трудово правоотношение, включително и по фонд "Професионална квалификация и безработица";
в) заверените осигурителни книжки на лицата, работещи по трудово правоотношение, съпроводени с копие от платежните нареждания и съответните банкови извлечения;
3. копия от платежни нареждания за направени нормативни вноски във фонд "Професионална квалификация и безработица" и банкови извлечения за тях.

Раздел III
Механизъм за изплащане от бюрата по труда на частта от лихвите за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица"

Чл. 11.
(1) В двадесетдневен срок от издаване на заповедта на ръководителя на Националната служба по заетостта по член 8, т. 1 бюрата по труда изготвят и съгласуват с Централното управление на Националната служба по заетостта проект на договор по образец съгласно приложението. Договорът се подготвя въз основа на документите по чл. 5, ал. 2.
(2) Бюрата по труда проверяват достоверността на посочените документи и могат да изискват допълнителни справки за състоянието на изплащането на дълговете на фирмата, както и други справки и обосновки за уточняване на изходните данни за сключването на договор.
(3) В петдневен срок от съгласуването на проекта на договора бюрата по труда отправят писмена покана към съответната фирма или организация за сключване на договор.
(4) Бюрото по труда в петдневен срок от сключване на договора с фирмата или организацията изпраща копие от него заедно с допълнително набраната информация в Централното управление на Националната служба по заетостта за регистрация.
(5) Не се сключва договор с фирма или организация, ако упълномощен неин представител не се яви в едномесечен срок от писмената покана на бюрото по труда.
(6) След изтичане срока на договора цялата документация по него се съхранява до извършване на финансова ревизия.

Чл. 12. Договорите по чл. 9 задължително съдържат:
1. предмет на договора;
2. размер на средствата, отпускани за покриване на част от лихвата по кредитите, и реда и сроковете за тяхното изплащане;
3. конкретни задължения на страните;
4. отговорност и санкции при неизпълнение на задълженията на страните.

Чл. 13. Базисната численост по чл. 5, ал. 2, т. 4 се изчислява в средносписъчен брой, както следва:
1. за фирми и организации, отчитащи се тримесечно:
а) без сезонен характер на дейността базисна численост на наетия персонал е отчетената численост за предходните три месеца, предшестващи сключването на договора за кредит;
б) със сезонен характер на дейността базисната численост на наетия персонал е отчетената численост в предходните четири тримесечни периода;
2. за фирми и организации, които се отчитат само в годишен период, базисната численост е удостоверената чрез осигурителните книжки или разплащателните ведомости численост на наетите лица,за които са правени месечни осигурителни вноски, включително и за фонд "Професионална квалификация и безработица", за последните три месеца, предшестващи сключването на договора за кредит, придружени с копия от платежните нареждания и съответните банкови извлечения;
3. за новообразувани фирми и организации, за които няма отчетни данни, базисната численост е списъчният брой на наетия персонал, назначен към датата на сключването на договора за кредит, удостоверен с осигурителните книжки на лицата или разплащателната ведомост;
4. за фирми и организации, които не могат да отчетат пълен базисен период, базисната численост се определя като средносписъчна численост за отчетения непълен период.

Чл. 14.
(1) Равностойността на средствата за изплащане на частта от лихвата за едно лице от допълнителния средносписъчен персонал за целия период на банковия договор се установява, като общият размер на сумата, определена като десет пункта от лихвения процент, при който са отпуснати кредитите, се раздели на броя на предвидения допълнителен средносписъчен персонал през целия период от отпускането на кредита до неговото погасяване.
(2) Месечната равностойност на средствата за изплащане на едно лице от допълнителния средносписъчен персонал се установява, като определената равностойност на едно лице по чл. 14, ал. 1 се раздели на броя на месеците в целия период за погасяване на банковия кредит.

Чл. 15.
(1) Допълнителният или новоназначеният персонал, за който се изплащат суми от фонд "Професионална квалификация и безработица" по тази наредба, се определя като разлика между отчетения средно списъчен брой на наетия персонал за съответния период и средносписъчния брой персонал, приет за база съгласно чл. 13.
(2) Размерът на средствата, подлежащи за възстановяване на фирмите и организациите за съответния период, се определя като произведение от равностойността на едно лице по чл. 14, ал. 2, установения допълнителен средносписъчен брой за същия период и броя на месеците в периода.

Чл. 16.
(1) Общият размер на договорените средства, които бюрата по труда възстановяват на фирмите и организациите за целия период на договора, не може да надхвърля сумата, определена като десет пункта от лихвения процент, при който е изплащана главницата от банковите кредити.
(2) При увеличаване числеността на допълнителния средносписъчен персонал над договорения бюрото по труда изплаща месечната равностойност по чл. 14, ал. 2 за всяка допълнителна средносписъчна бройка, но в рамките на сумата по чл. 16, ал. 1.
(3) Частта от лихвата за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" се изплаща само до договорения размер и до погасяване на банковия(те) кредит(и) независимо от настъпили впоследствие промени по депозираните в Централното управление на Националната служба по заетостта банкови договори.
(4) След изтичане на срока за погасяване на кредита:
а) надплатените суми, определени по реда на чл. 1, ал. 2, подлежат на връщане от фирмите и организациите, ако са надвзети;
б) средствата, пропорционални на неусвоения средносписъчен персонал, договорен за целия период, подлежат на връщане, ако тези средства са надвзети.

Чл. 17.
(1) Изразходваните средства за изплащане на част от лихвата по кредити по реда на тази наредба се отчитат от бюрата по труда отделно на самостоятелен ред в тримесечните отчети за приходите и разходите по фонд "Професионална квалификация и безработица".
(2) За осъществяване на контрол по спазване изискванията на тази наредба бюрата по труда в едноседмичен срок след извършване на плащанията изпращат в Централното управление на Националната служба по заетостта копия от всички документи, въз основа на които са извършени.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.2, ал. 3 от ПМС № 110 от 1991 г. за решаване на неотложни проблеми на заетостта и безработицата (ДВ, бр. 49 от 1991 г.) и отменя Наредба № 2 на Министерството на труда и социалните грижи от 1991 г.

Приложение

ОБРАЗЕЦ

ДОГОВОР

Днес, .............. г., на основание чл. 2 от ПМС № 110 от 1991 г. и Наредба № 3 от 12 август 1994 г. на МТСГ между Бюро по труда - гр. ..........., представлявано от .................., и .................., представлявана от .................., се сключи настоящия договор за следното:
I. Предмет на договора
1. Изплащане със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" на част от лихвите по отпуснат(и) банков (и) кредит(и) на .................... за увеличаване на числеността на персонала чрез наемане по трудов договор на допълнителен персонал.
2. Средствата се изплащат за времето от датата на теглене на кредит: по банков договор от ........ г. до датата на погасяването му ........ г.; по банков договор от ........ г. до датата на погасяването му ........ г.; по банков договор от ........ г. до датата на погасяването му ........ г.;
II. Задължения на бюрото по труда
3. Да превежда по банкова сметка № ............. средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" за всяко допълнително наето лице от договорения средносписъчен брой персонал сума в размер .............. лв. месечно. Месечната равностойност за едно лице от допълнителния средносписъчен брой персонал е определена в приложението към договора.
4. Да превежда тримесечно дължимите суми в срок от един месец след представяне на документите по т. 8.
5. Бюрото по труда има право да извършва проверки в ... по числеността на персонала, неговото движение (напускане и приемане на работа) и по други въпроси, свързани с изпълнението на договора.
III. Задължения на ..............................
6. Да наема и поддържа за времето на банковия(те) договор(и) допълнителна численост на персонала в следните срокове и размери:

Месеци Новонаемани - брой Поддържана допълнителна численост - брой
7. В периода от отпускането до погасяването на кредита да поддържа допълнителен персонал, възлизащ на .............. средносписъчни бройки, при база .................. средносписъчни бройки, видно от приложението към договора.
8. Да представя в десетдневен срок от счетоводното приключване на съответния отчетен период:
8.1. заверени от съответните банки справки за фактически отпуснатите кредити, изплатените лихви без наложени санкции, глоби, неустойки и лихвения процент по месеци за съответния период;
8.2. документи, удостоверяващи числеността на персонала по един от следните начини: екземпляр от официалната статистическа отчетност за числеността на персонала, заверен от съответната териториална статистическа служба; копие от разплащателната ведомост за съответните месеци и копия от платежните нареждания и съответните банкови извлечения за направените осигурителни вноски на лицата, работещи по трудово правоотношение; заверените осигурителни книжки на лицата, работещи по трудово правоотношение, съпроводени с копия от платежните нареждания и съответните банкови извлечения за направените осигурителни вноски;
8.3. копия от платежни нареждания за направени нормативни вноски във фонд "Професионална квалификация и безработица" и банкови извлечения за тях.
9. Да представя на бюрото по труда необходимите допълнителни справки и данни, както и да му оказва съдействие при проверка на изпълнението на задълженията на договора.
IV. Отговорност и санкции
10. При неизпълнение на задълженията по т. 4 от договора бюрото по труда дължи неустойка в размер 10% от съответната дължима сума.
11. При неизпълнение на задълженията от ..............:
11.1. по т. 8 от договора в срок до три месеца дължи неустойка в размер 10% от стойността на съответната дължима сума за отчетния тримесечен период. В този случай неустойката се приспада преди превеждане на сумата;
11.2. По т. 7 от договора със .................. на сто от договорената средносписъчна численост дължи неустойка в размер 50% от полагащата се равностойност за всяка неусвоена средносписъчна бройка за целия период на договора, определена съгласно т. 2 от приложението към договора;
11.3. по т. 8 повече от три месеца договорът се счита за прекратен и възстановява цялата получена сума.
V. Общи условия
12. Сумата, подлежаща за изплащане със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" на частта от лихвата по банковите договори в т. 2, е в размер до ................. лв. и не може да надхвърля сумата, определена като 10 пункта от лихвения процент, по който е изплащана главницата от ползваните кредити за целия период на договорите.
13. Размерът на средствата, подлежащи за възстановяване от бюрото по труда за съответния период, се определя като произведение от равностойността на едно лице по т. 3 от договора, установения допълнителен средносписъчен брой за същия период и броя на месеците в периода.
14. При увеличаване числеността на допълнителния средносписъчен персонал над договорения бюрото по труда изплаща месечната равностойност по т. 3 за всяка допълнителна средносписъчна бройка, но в рамките на сумата по т. 12.
15. След изтичане на срока за погасяване на кредитите:
15.1. средствата, пропорционални на неусвоения средносписъчен персонал, договорен за целия период, подлежат на връщане, ако са надвзети;
15.2. надплатената сума, определена в т. 12 от договора, подлежи на връщане във фонд "Професионална квалификация и безработица".
16. Ако ............ в 7-дневен срок от писмената покана на бюрото по труда не възстанови доброволно подлежащите на възстановяване суми в случаите по т. 11.2, 11.3, 15.1 и 15.2, те се събират с лихвата, определена за държавните вземания по реда на Гражданския процесуален кодекс.
17. Лихвени облекчения се изплащат само до размера на договорените и до погасяване на банковия(те) кредит(и) независимо от настъпили впоследствие промени по депозираните в Централното управление на НСЗ банкови договори.
18. За всички неуредени от настоящия договор положения се прилагат разпоредбите на Закона за задълженията и договорите и други нормативни актове на общото гражданско право. Този договор се сключва в два еднообразни екземпляра - по един за всяка една от страните.
Началник на БТ: ...............................................
(........................) фирма/организация
Гл. счетоводител: ...............................................
(........................) (...............)

Приложение
към договора

ОПРЕДЕЛЯНЕ
на месечната равностойност на едно лице от допълнителния средносписъчен брой персонал

Банков кредит № .... от ....... г. в размер ........... лв. и срок на погасяване ................. г. Размерът на частта от лихвата за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" е ............ лв.
1. Допълнителен средносписъчен брой на персонала за целия договорен период: Сумата от допълнителния персонал по месеци, определена в т. 6 ------------------------------------------------------------------- Брой месеци
2. Цена на 1 лице от допълнителната средносписъчна численост за целия договорен период: Сумата от частта от лихвата за целия период ------------------------------------------------------------------- Допълнителния средносписъчен брой на персонала
3. Цена на 1 лице от допълнителната средносписъчна численост за 1 месец: Цена на 1 лице за целия период ------------------------------------------------------------------- Брой месеци
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив