Наредба № 3 от 1997 г. за управление и контрол на дейността на Националната служба по заетостта към МТСП

МТСП

Държавен вестник брой: 105

Година: 1997

Орган на издаване: МТСП

Дата на обнародване: 27.04.2004

Чл.1. С тази наредба се определят органите и редът за управление и контрол на дейността на Националната служба по заетостта и осигуряването й със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица.

Чл.2.
(1) Общият контрол върху дейността на Националната служба по заетостта се осъществява от министъра на труда и социалната политика.
(2) Управлението и контролът на дейността на Националната служба по заетостта се осъществява съгласувано с представители на признатите за представителни на национално равнище организации на работодателите и на работниците и служителите съгласно установената Национална система за тристранно сътрудничество.

Чл.3. Дейността по чл.2 се осъществява от управителен и надзорен съвет.

Чл.4.
(1) Надзорният съвет се състои от равен брой представители от представителните на национално равнище организации на работодателите и на работниците и служителите и на Министерството на труда и социалната политика, както и на един изявен учен - специалист в областта на пазара на труда, определен от министъра на труда и социалната политика.
(2) (попр.,ДВ,бр.81 от 1997 г.) Надзорният съвет осъществява своята дейност на обществени начала.
(3) (нова,ДВ,бр.105 от 1997 г.) На членовете на надзорния съвет, участвали в заседанията му, се изплащат заседателни пари в размер, определен от министъра на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите.
(4) (пред.ал.3,ДВ,бр.105 от 1997 г.) Надзорният съвет избира председател от своя състав на принципа на ротацията за срок 1 година.
(5) (пред.ал.4,ДВ,бр.105 от 1997 г.) Надзорният съвет се назначава от министъра на труда и социалната политика по предложение на представителните на национално равнище организации на работодателите и на работниците и служителите.
(6) (пред.ал.5,ДВ,бр.105 от 1997 г.) Надзорният съвет провежда заседанията си, когато на тях присъстват 2/3 от неговите членове.
(7) (пред.ал.6,ДВ,бр.105 от 1997 г.) Надзорният съвет приема решения с 2/3 от гласовете на присъстващите на заседанието негови членове.

Чл.5. Надзорният съвет:
1. съгласува основните насоки и плана за дейността на Националната служба по заетостта и осигуряването със средства от фонд "Професионална квалификация и безработица";
2. осъществява контрол върху дейността на Националната служба по заетостта;
3. съгласува проекта на план-сметката на фонд "Професионална квалификация и безработица" и отчета му и ги предлага на министъра на труда и социалната политика или на упълномощено от него лице за внасянето им в съответните държавни органи;
4. съгласува проекти за нормативни актове, свързани с осигуряването при безработица, професионалната квалификация и насърчаването на заетостта преди внасянето им в съответните държавни органи;
5. предлага на министъра на труда и социалната политика кандидатура за назначаване на ръководител на Националната служба по заетостта;
6. съгласува кандидатури за назначаване на началници на териториалните и специализирани звена на Националната служба по заетостта;
7. приема правилник за дейността си и съгласува правилника за дейността на управителния съвет.

Чл.6. Управителният съвет се състои от ръководителя на Националната служба по заетостта, неговите заместници и ръководители на самостоятелни отдели.

Чл.7. Управителният съвет:
1. осъществява оперативното ръководство на дейността на Националната служба по заетостта и на фонд "Професионална квалификация и безработица";
2. подготвя и внася в надзорния съвет:
а) проект на основните насоки и плана за дейността на Националната служба по заетостта и на фонд "Професионална квалификация и безработица";
б) проект на план-сметката на фонд "Професионална квалификация и безработица";
в) отчет за изпълнението на план-сметката на фонд "Професионална квалификация и безработица";
г) проект на правилник за устройството и дейността си.

Чл.8. Националната служба по заетостта осъществява дейността си на регионално и местно ниво съгласувано с регионалните и местните съвети за тристранно сътрудничество.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл.6, ал.2 от Постановление No 57 на Министерския съвет от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освобождаваната работна сила.
Министър: Ив. Нейков

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив