Наредба № 3 от 1998 г. за условията и реда за предоставянето и осъществяването на дейностите и услугите на морските плажове на Република България през курортния сезон на 1998 г.

МРРБ

Държавен вестник брой: 52

Година: 1998

Орган на издаване: МРРБ

Дата на обнародване: 27.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се уреждат условията и редът за осъществяване на дейности и извършване на услуги на морските плажове по Българското черноморие през курортния сезон на 1998 г.

Чл.2. Стопанисването и управлението на морските плажове, извън тези, върху които се упражняват права на основание § 3, ал.1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за концесиите и § 5б, ал.1 от допълнителните разпоредби на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, през курортния сезон на 1998 г. се извършват от областните управители на Варненска и Бургаска област, които осигуряват целесъобразното им ползване и опазване като изключителна държавна собственост.

Чл.3. Под "курортен сезон" по смисъла на тази наредба се разбира периодът между 1 юни и 20 октомври 1998 г.

Чл.4.
(1) Областните управители, общините, на чиято територия са морските плажове, и търговските дружества по § 3, ал.1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за концесиите и § 5б, ал.1 от допълнителните разпоредби на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия осигуряват свободен достъп до плажовете без входни такси.
(2) Областният управител осъществява контрол по изпълнението на изискването по ал. 1 съгласно правомощията си.

Раздел II
Ред за предоставяне на права за предлагане на услуги на морските плажове

Чл.5. По смисъла на тази наредба "услуги" са определените в приложение към наредбата задължителни и препоръчителни търговски услуги, които следва да се предлагат на посетителите на морските плажове.

Чл.6.
(1) Областните управители в срок до 20 май 1998 г. предоставят възмездно чрез таен търг на физически или юридически лица, регистрирани като търговци, правото да предлагат услуги на морските плажове, с изключение на плажовете, които се ползват от дружествата по чл. 2.
(2) Спечелилите търговете лица и дружествата по чл.2 осигуряват предлагането на услуги съгласно приложението, като водните услуги и спортове с използване на плавателни съдове задължително се извършват в акваториите на извън обозначения за къпане район, на разстояние до 1 км, при спазване изискванията за тяхната експлоатация.

Чл.7.
(1) Процедурата за провеждане на търгове се открива със заповед на съответния областен управител, с която се одобряват условията за провеждане на търг. Със заповедта задължително се определят:
1. наименованието и местоположението на морския плаж, наборът от задължителни, препоръчителни услуги, които спечелилите търга следва да осигурят, и периодът, през който ще се реализира това право;
2. задължителните дейности, които следва да осъществява спечелилият търга по обезопасяването и поддържането на морския плаж;
3. началната тръжна цена;
4. видът на търга;
5. датата, мястото и часът на провеждане на търга;
6. размерът на депозита;
7. начинът на плащане;
8. крайният срок за приемане на заявленията за участие в търга;
9. други тръжни условия.
(2) Със заповедта по ал.1 се утвърждават тръжната документация и договорът като част от нея.
(3) Депозитът се определя в размер 30 на сто от началната тръжна цена.

Чл.8. Условията на търга за съответния морски плаж, началната тръжна цена, изискванията към участниците и срокът за подаване на заявленията за участие се публикуват в един столичен и един местен ежедневник.

Чл.9.
(1) Началната тръжна цена се определя за набора от търговски услуги на всеки плаж, като се отчитат възможностите за формиране на доходи от предоставените услуги съгласно приложението.
(2) Определянето на възможностите за формиране на доходи се извършва на базата на следните показатели:
1. местоположението на плажа спрямо общата инфраструктура в непосредствена близост до него;
2. атрактивност и посещаемост на плажа.
(3) При определянето на началната тръжна цена се приспадат необходимите разходи за осъществяване на задължителните дейности по водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж.

Чл.10.
(1) Търгът се провежда от комисия в състав от 3 до 5 членове, в която се включват представители на областната администрация, на чиято територия е плажът, и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Задължително в състава на комисията се включват юрист и икономист.
(2) Комисията се назначава със заповед на областния управител в деня преди провеждането на търга. В заповедта за назначаването на комисията се определя и възнаграждението на нейните членове.
(3) В своята работа комисията се подпомага от определени от областния управител служители от областната администрация.

Чл.11.
(1) Търгът не се провежда:
1. в случай, че отсъстват повече от двама членове на комисията;
2. ако няма заявили участие лица или допуснати кандидати.
(2) В случаите по ал.1, т.1 търгът се отлага за същия час и място на другия ден.
(3) Търг се провежда и когато има само един допуснат кандидат. Той се обявява за спечелил търга по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.
(4) В случай на непроведен търг поради липса на допуснат кандидат или когато предложената от кандидата цена е по-ниска от първоначалната тръжна цена, областният управител сключва договор за пряко възлагане на услугите и извършване на дейностите по тази наредба след преговори с потенциален кандидат.

Чл.12.
(1) В деня на търга комисията разпечатва подадените пликове и се запознава с редовността на подадените документи.
(2) Не се допускат до участие юридически или физически лица, регистрирани като търговци, които са неизправни като страна по сключени договори по Наредба No 5 от 1997 г. за условията и реда за предоставянето и осъществяването на дейностите и услугите на морските плажове на Република България през летния сезон на 1997 г. (ДВ, бр. 32 от 1997 г.).
(3) По преценка на председателя на комисията заседанието є може да бъде открито или закрито.

Чл.13.
(1) Редовно подадените оферти се класират според размера на предложената цена. В случай, че двама или повече кандидати са предложили еднаква най-висока цена, комисията определя победителя, като оценява професионалната специализация на участника в търга на база представени писмени доказателства за обхвата на дейността и притежаваната материално-техническа база за извършване на плажните услуги.
(2) Обстоятелствата, отнасящи се до входящия номер на офертата на кандидата, наименованието му, платежния документ за внесен депозит, предложената цена и други, се констатират от комисията с протокол, който се подписва от всичките є членове.

Чл.14.
(1) Въз основа на резултатите от търга областният управител издава заповед, с която одобрява протокола за класирането на участниците и определя спечелилия търга.
(2) Заповедта по ал.1 се обявява в сградата на областната администрация на място, достъпно за всички заинтересувани лица.
(3) В 7-дневен срок от датата на обявяването на заповедта по реда на ал.2 спечелилият търга следва да внесе определената сума, от която се приспада внесеният депозит.
(4) Областният управител сключва договор със спечелилия търга в 7-дневен срок от превеждането на сумата по ал.3.
(5) В случай, че класираният на първо място кандидат не преведе дължимата сума в срока по ал. 3, за спечелил търга се определя следващият кандидат в класирането, с който се сключва договор при условията на предходните алинеи.

Чл.15. Депозитът за участие не се връща, ако участник в търга оттегли офертата си преди обявения срок за провеждането му или спечелилият търга не преведе дължимата сума по чл. 14, ал.3.

Раздел III
Ред за възлагане на дейностите по обезопасяване и поддържане на морските плажове

Чл.16.
(1) По смисъла на тази наредба "дейности" са водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, дейностите, свързани с медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морските плажове.
(2) Водноспасителната дейност и медицинското обслужване се осъществяват в съответствие с разпоредбите на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи (ДВ, бр. 65 от 1996 г.).
(3) Санитарно-хигиенното поддържане на плажовете се осигурява чрез постоянен контрол на замърсяването, ежедневно почистване и подравняване на пясъка, задължително разполагане на достатъчен брой кошчета за отпадъци.

Чл.17.
(1) Осъществяването на дейностите по чл.16, ал.1 на морските плажове, за които не са сключени договори по реда на раздел II, се възлага от областния управител чрез сключването на договори с физически или юридически лица, регистрирани като търговци.
(2) Определените по раздел II за спечелили търга кандидати и дружествата по чл.2 извършват за своя сметка дейностите по чл.16, ал.1.

Чл.18. За осъществяването на дейностите лицата по чл. 17 могат да сключват договори с други физически или юридически лица, регистрирани като търговци.

Раздел IV
Финансиране

Чл.19.
(1) Приходите и разходите по договорите за услуги и дейности, осъществявани в изпълнение на тази наредба, постъпват по извънбюджетните сметки на съответния областен управител. Същите се записват на отделен ред.
(2) Част от приходите по ал.1, но не по-малко от 80 на сто са за финансовото осигуряване на договорите по чл. 17, ал.1.
(3) Неразходваните по ал.2 средства се разходват целево за провеждане на търга, за плащане възнагражденията на членовете на комисията и осъществяване на контрол от страна на областния управител по изпълнение на задълженията по сключените договори.
(4) Неразходваните средства, получени като приходи съгласно Наредба No 5 от 1997 г., се разходват през 1998 г. по реда на ал.3.

Заключителни разпоредби

§ 1. Областният управител съвместно с общинската администрация и органите на МВР осъществява координация, контрол и съдействие за изпълнение на сключените по тази наредба договори.

§ 2. При констатиране на неизпълнение на сключените договори страните прилагат разпоредбите на Закона за задълженията и договорите.

§ 3. Министърът на регионалното развитие и благоустройството дава указания по прилагането на наредбата.

§ 4. Наредбата се издава на основание т.6 от Решение No 184 на Министерския съвет от 30 април 1998 г., влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник" и отменя Наредба No 5 от 1997 г. за условията и реда за предоставянето и осъществяването на дейностите и услугите на морските плажове на Република България през летния сезон на 1997 г. (ДВ, бр. 32 от 1997 г.).
Министър: Евг. Бакърджиев

Приложение
към чл. 5

Списък на търговските услуги, извършвани на морския плаж

А. Задължителни услуги на морския плаж

1. Осигуряване с тоалетни, съблекални, душове със студена вода, питейно водоснабдяване.
2. Предоставяне на чадъри, шезлонги, масички.
3. Разносна търговия - храни, безалкохолни напитки, кафе и сладолед, плодове, сувенири и плажни масла, вестници и др.

Б. Препоръчителни услуги на морския плаж

1. Плажни услуги: душове с топла (минерална) вода, детски зони - включват сухи пързалки, люлки, катерушки и др.; телефони, видеотеки, фотоуслуги, рехабилитационни дейности и др.
2. Спортни услуги: федербал, табла, шах, кегли и др., топки и надуваеми плажни принадлежности, батут и др.
3. Водни услуги (съобразно условията на морския плаж и прилежащите морски площи): водни ски, водни колела, сърф, парашути, хидроджети, разходки с яхти, скутери, лодки, "банан", водни пързалки - тип "Ролба" и др., други.
4. Организиране на конкурси, томболи, състезания и други развлекателни програми.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив