Наредба № 3 от 4 април 2005 г. за условията и реда за предоставяне на средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони

Министерство на финансите

Държавен вестник брой: 32

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на финансите

Дата на обнародване: 26.03.2008


Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
 
Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за предоставяне на предвидените в централния бюджет субсидии за вътрешноградски пътнически превози и за междуселищни пътнически превози в слабонаселените планински и гранични райони в страната.
(2) Не са предмет на наредбата превозите по метрополитена и допълнителните градски линии съгласно чл. 7, ал. 1, т. 1, буква "б" от Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г.).
  
Чл. 2. (Изм. и доп., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Въз основа на представена от общините информация министърът на транспорта утвърждава списък на подлежащите на субсидиране междуселищни автобусни линии, свързващи малки населени места в изостанали планински и/или гранични райони по смисъла на Закона за регионалното развитие, съгласуван с министъра на регионалното развитие и благоустройството, и списък за разпределението на субсидиите по общини и по видове превози, съгласуван с министъра на финансите.

Чл. 3. Субсидии по тази наредба се предоставят само на физически и юридически лица, регистрирани като търговци, осъществяващи превозна дейност по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.

Глава втора
ОБХВАТ НА СУБСИДИРАНИТЕ ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ
 
Чл. 4.
(1) В списъка на подлежащите на субсидиране междуселищни автобусни линии се включват посочени от общината линии, които съдържат като спирка в маршрута си едно или повече населени места от тази община, отговарящи едновременно на следните условия:
1. брой жители - до 500 души;
2. (изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) населеното място да е в състава на община, попадаща в изостанал планински и/или граничен район, включена в списъка по приложение № 1.
(2) Общините могат да предлагат за включване в списъка и линии по ал. 1, за които нямат сключен договор за възлагане на обществен превоз със съответните превозвачи.
 
Чл. 5. На субсидиране по междуселищна автобусна линия подлежи пробегът за участъка:
1. между най-отдалеченото по маршрута населено място от същата община, отговарящо на условията по чл. 4, ал. 1, и общинския център;
2. между най-отдалеченото по маршрута населено място и най-близкия общински център по маршрута на линията, когато маршрутът не прави връзка с центъра на общината;
3. на територията на общината, когато маршрутът не прави връзка с общински център.

Чл. 6.
(1) За всеки участък от маршрута на автобусна линия, определен съгласно чл. 5 (независимо от броя на преминаващите линии), се разпределят субсидии за пробега, необходим за осигуряване среднодневно по две транспортни връзки - годишно 730 двупосочни курса (отиване и връщане).
(2) Общият размер на субсидиите за общината се определя въз основа на сумарния пробег по участъците от маршрутите, определен съгласно ал. 1.

Чл. 7. Определените за всяка община субсидии за междуселищни пътнически превози в слабонаселени планински и гранични райони са предназначени за всички автобусни линии, включени в списъка на подлежащите на субсидиране линии по чл. 2 за същата община.

Чл. 8. Общини, които нямат сключен по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили договор за възлагане на обществен превоз с превозвачите, осигуряващи транспортното обслужване на общината, сключват с тези превозвачи отделен договор за условията и реда за предоставяне на субсидии.

Чл. 9. На субсидиране подлежат градските пътнически превози по утвърдена транспортна схема, където има организирани такива, без превозите по междуселищните линии, в чертите на града.

Глава трета
РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СУБСИДИИТЕ
  
Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)
(1) Субсидии за пътнически превози по тази наредба се предоставят на транспортните дружества чрез общините до размера на отчетената загуба от дейността, установена по данни съгласно приложение № 2, в рамките на утвърдените за тази цел средства със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
(2) Субсидиите се предоставят на общините чрез системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), като трансферът се отразява чрез компенсирана корекция по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет. Средствата се предоставят и разходват чрез увеличаване на съответните лимити за плащания в СЕБРА по установения ред.
 
Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) До средата на всяко тримесечие Министерството на финансите залага лимити на субсидиите по общини, за което ги уведомява своевременно. Средствата се ползват целево само за покриване на загуби от пътнически превози.
(2) Сумата по ал. 1 се разпределя за субсидиране по видове превози - градски и междуселищни, в съотношение, съразмерно на утвърденото за годината разпределение на субсидиите в списъка по чл. 2.
(3) (Нова, ДВ, бр. 32 от 2008 г. - в сила от 01.01.2008 г.) Когато в срока по ал. 1 не е утвърден списъкът за разпределението на субсидиите по чл. 2, лимитите по СЕБРА се залагат в размер една четвърт от предоставените средства за предходната година.

Чл. 12.
(1) Когато общината се обслужва от повече от един превозвач, субсидиите се предоставят въз основа на приет от общинския съвет механизъм по критерии и показатели за разпределението им, осигуряващ равнопоставеност между превозвачите. Механизмът се приема след обсъждане с представителни организации на работниците и служителите и на работодателите в общината, а екземпляр от него се предоставя на превозвачите.
(2) Механизмът по ал. 1 за разпределяне на субсидиите между превозвачите следва да отчита равнището на следните показатели:
1. подлежащ на субсидиране пробег, респ. приведен пробег на база пътниковместимост;
2. реализирана загуба на километър пробег;
3. равнище на превозната цена;
4. експлоатационни условия;
5. други приети от общинския съвет показатели, включително за качество на транспортното обслужване и екологично въздействие върху околната среда.
(3) По преценка на общината в зависимост от интензивността на пътникопотока пробегът по ал. 2, т. 1 се преобразува чрез коригиране на действителния пробег с коефициенти за привеждане, отчитащи разликата в пътниковместимостта по типове превозни средства по данни на завода производител, като за тези с най-малка превозна възможност коефициентът е равен на 1.
 
Чл. 13.
(1) В съответствие с приетия механизъм общините определят размера на полагащата се за месеца субсидия на базата на ежемесечно представяна от превозвачите справка за финансовите резултати съгласно приложение № 2 като разлика между загубата за периода с натрупване от началото на годината и предоставените до отчетния месец субсидии.
(2) За упражняване на контрол, както и в случаите, когато възприетият механизъм за разпределяне на сумите налага това, общината може да изисква допълнителна аналитична и друга информация, въз основа на която е изготвен отчетът за финансовите резултати.

Чл. 14.
(1) В 10-дневен срок от обобщаване на информацията по чл. 13 общините превеждат по сметка на превозвачите полагащите се за отчетния месец субсидии до изчерпване на разполагаемата сума.
(2) Средствата за декември се превеждат авансово на база представен очакван отчет, а разликата, ако има такава, се отразява през следващия отчетен период.

Чл. 15. Кметовете в рамките на утвърдените за общината субсидии и установените с тази наредба условия конкретизират в договорите с превозвачите реда и изискванията, при които се осъществяват разчетните им взаимоотношения.

Чл. 16.
(1) Общините носят отговорност за разпореждането с предоставените субсидии в рамките на определените им с тази наредба правомощия и упражняват контрол за спазването на задълженията по сключените договори за обществен превоз на пътници.
(2) При неизпълнение от страна на превозвачите на условия по договорите общините могат да налагат предвидените в тях санкции, включително да намаляват размера на субсидиите.
 
Чл. 17. (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 14.11.2006 г.) При наличие на данни за нарушения на реда за управление на субсидиите, до изясняване на обстоятелствата, министърът на финансите, съгласувано с министъра на транспорта, може да преустанови по-нататъшния трансфер на средствата за тази цел и/или да определи специален ред за регулиране на разчетните взаимоотношения, като изложи мотивите си за това пред общината.
 
Чл. 18.
(1) (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 14.11.2006 г.) Общините обобщават информацията за финансовите резултати от пътнически превози за деветте месеца на годината по данни съгласно приложение № 2 и в срок до 25 октомври я представят в Министерството на транспорта за анализ, наблюдение и контрол.
(2) В случай че информация по ал. 1 не бъде предоставена, трансферът на субсидиите от централния бюджет може да бъде преустановен до края на годината.
 
Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 14.11.2006 г.) Министърът на транспорта въз основа на информацията за деветте месеца на текущата година анализира финансовите резултати от дейността по общини и при необходимост, съгласувано с министъра на финансите, извършва промяна в разпределението на субсидиите в рамките на определените в централния бюджет средства за тази цел.

Заключителни разпоредби
 
§ 1. (Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Наличните по сметки на общините и неусвоени до края на годината средства от субсидии остават като преходен остатък и се прихващат с подлежащи на отпускане следващи трансфери на средства за тази цел, доколкото в закон или акт на Министерския съвет не е предвидено друго.
 
§ 2. Наредбата се издава на основание § 4, ал. 3 от заключителните разпоредби на Закона за автомобилните превози и отменя Наредба № 7 на министъра на финансите за условията и реда за предоставяне на субсидии за вътрешноградските пътнически превози и за междуселищните пътнически превози в слабонаселените планински и гранични райони в страната през 2004 г. (ДВ, бр. 69 от 2004 г.).
 
Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1, т. 2
(Изм., ДВ, бр. 92 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 2
към чл. 10
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив