Наредба № 30 от 29 декември 1996 г. за провеждане на профилактични медицински прегледи на лица, включени в спортни занимания, и активно спортуващи (отм. ДВ бр. 28/2005)

МЗ

Държавен вестник брой: 28

Година: 2005

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 11.07.2005

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за провеждане на задължителните профилактични медицински прегледи на лица, включени в спортни занимания, и активно спортуващи.

Чл. 2. Профилактичните медицински прегледи се извършват в Националния център по спортна медицина, диспансерите по спортна медицина, отделенията и кабинетите по спортна медицина в държавните здравни заведения, а където няма такива - в останалите държавни или частни здравни заведения.

Чл. 3. Профилактичните медицински прегледи са:
1. начални;
2. периодични;
3. предсъстезателни.

Чл. 4. Лица, на които не са извършени предвидените в наредбата начални, периодични и предсъстезателни прегледи, не се допускат до спортни занимания и състезания.

Чл. 5.
(1) Началните медицински прегледи се извършват за установяване на здравословното състояние на лица, които желаят да спортуват, и за да се изключат заболявания, които са противопоказани за спортна дейност.
(2) Началните медицински прегледи се извършват в държавни спортно-медицински и лечебно-профилактични здравни заведения или частните болници и поликлиники и от частно практикуващи медицински специалисти.
(3) Началният медицински преглед включва клиничен преглед и при показания - допълнителни изследвания и консултации.
(4) Извършеният преглед се регистрира в медицинската документация на здравното заведение или на частно практикуващия медицински специалист. На лицето се издава медицинско удостоверение, което се предава за съхранение при организаторите на спортните занимания.
(5) Медицинското удостоверение по ал. 4 е със срок на валидност една година.

Чл. 6.
(1) На периодични медицински прегледи един път в годината подлежат лицата, които организирано се занимават със спорт, и спортните съдии по футбол, ръгби, хокей на лед, хокей на трева, баскетбол, хандбал, бокс, бойни спортове, туристическо ски-рали.
(2) Спортистите по хокей на лед, ски-ориентиране, ръгби, колоездене, бокс, мотоциклетизъм, гребане, кану-каяк, триатлон, ски дълго бягане, биатлон, маратон, спортно ходене и бойни спортове подлежат на медицински прегледи на всеки шест месеца.

Чл. 7.
(1) Годишният медицински преглед включва: антропометричен и клиничен преглед, електрокардиография, функционално изследване на сърдечно-съдовата и дихателната система, лабораторни изследвания - кръв, урина и други прегледи при медицински показания - за спортистите от представителните отбори, мъже и жени, участващи в "А", "Б" и "В" републикански групи.
(2) За спортистите, непосочени в ал. 1, годишните медицински прегледи включват: антропометричен и клиничен преглед, функционално изследване на сърдечно-съдовата система и други допълнителни прегледи и изследвания при медицински показания.

Чл. 8. Ръководителите на спортните федерации, клубове и групи, треньорите или лекарите на отборите в определения за прегледа ден представят състезателите в здравното заведение с документ за самоличност и спортно-състезателен картон или карта.

Чл. 9.
(1) Лекарят, извършил прегледа, нанася резултата от него в личната амбулаторна карта на спортиста и вписва заключение "допуска се" или "не се допуска" за участие в тренировки и състезания. Лекарят заверява и спортно-състезателния картон или карта на спортиста, като вписва датата на прегледа, подписва се и го подпечатва с печата на здравното заведение.
(2) На състезател без спортно-състезателен картон или карта заверката за извършен периодичен медицински преглед по изключение се прави в "Списък на състезателите, подложени на периодичен, предсъстезателен медицински преглед" върху бланка уч. ф. № 820 на МЗ.
(3) Заверката за извършен периодичен преглед без антропометрия на спортните съдии по чл. 6, ал. 1 се прави по реда на ал. 1 в спортно-съдийската им карта.

Чл. 10.
(1) На предсъстезателни медицински прегледи подлежат спортисти, включени за участие в състезания от всички видове спорт.
(2) Предсъстезателният медицински преглед е клиничен и след извършването му се дава разрешение или се забранява участие в състезанието.
(3) Състезателите се явяват на предсъстезателен преглед в здравното заведение, в което са им извършени периодичните прегледи. По изключение при продължителен лагер-сбор или състезание в друго населено място извън постоянното местоживеене предсъстезателният преглед може да бъде извършен в друго здравно заведение след представяне на спортно-състезателен картон или карта със заверен периодичен преглед.
(4) Ръководителите на отборите в срок до три дни преди деня на състезанието осигуряват провеждането на предсъстезателните прегледи.
(5) Лекарят, извършил предсъстезателния медицински преглед, вписва в "Списък на състезателите, подложени на периодичен, предсъстезателен медицински преглед" - уч. ф. № 820 на МЗ, имената на спортистите, които допуска за участие в състезанието, подписва се, вписва датата, мястото на прегледа, името и фамилията си, състезанието, за което е извършен прегледът, броя на допуснатите състезатели с цифри и с думи и го подпечатва с печата на здравното заведение. Списъкът се представя на отговорника или треньора на отбора за явяване на състезанието.
(6) Имената на прегледаните спортисти и резултатите от прегледа се вписват в амбулаторния журнал.

Чл. 11. Допълнителни медицински прегледи се извършват съгласно изискванията на спортните федерации.

Чл. 12. Дежурните медицински лица не могат да извършват предсъстезателен медицински преглед на състезатели преди състезанието.

Чл. 13. Преминаване на спортистите в по-горна възрастова група за състезателна дейност се разрешава след медицинско освидетелстване в Националния център по спортна медицина и спортните диспансери в страната съгласно изискванията на спортните федерации, съюзи и организации.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание § 3 във връзка с чл.53, ал. 1 ЗНЗ и чл.138 ППЗНЗ и отменя Наредбата за провеждане на задължителните профилактични медицински прегледи на активно спортуващи, № 0-95 от 1974 г. на Министерството на народното здраве (необнародвана).
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив