Наредба № 30 от 29 февруари 1996 г. за подготовката и реда за атестиране на съдебните кандидати и стажант-адвокатите

Държавен вестник брой: 20

Година: 1996

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 05.05.2004

Р а з д е л I
Основни положения

Чл. 1.
(1) Съдебен кандидат може да бъде български гражданин, завършил висше юридическо образование и положил държавен изпит.
(2) По изключение съдебен кандидат може да бъде и чужд гражданин, завършил юридическо образование в българско висше училище или в чужбина с легализирана диплома.

Чл. 2.
(1) За назначаване на съдебен кандидат по реда на чл.164, ал. 1 от Закона за съдебната власт в Министерството на правосъдието се представят следните документи:
1. писмена молба;
2. личен паспорт за справка;
3. диплом за завършено висше юридическо образование или нотариално заверен препис от него или документ за завършено висше юридическо образование;
4. кратки биографични данни;
5. документ, че кандидатът е приет по държавна поръчка или от платената форма на обучение;
6. свидетелство за съдимост.
(2) Писмената молба съдържа:
1. трите имена на кандидата;
2. адрес и единен граждански номер;
3. местожителство;
4. съдът, в който желае да започне стажа си;
5. причините, които налагат кандидатът да започне стажа си в съд, който е извън района на неговото местожителство;
6. подпис и дата.

Чл. 3.
(1) Министърът на правосъдието със заповед назначава съдебните кандидати за срок една година съобразно възможностите на съдилищата.
(2) Стажът на съдебните кандидати се провежда в окръжните съдилища (Софийския градски съд) по местожителството им от съответния съдебен район.
(3) По изключение, ако има уважителни причини, стажът на съдебния кандидат може да бъде проведен и в друг окръжен съд.
(4) Съдебните кандидати, приети по държавна поръчка, получават възнаграждение, осигурено от бюджета, в размер на минималната работна заплата.
(5) Съдебните кандидати от платената форма на обучение не получават възнаграждение от държавния бюджет.

Чл. 4.
(1) Подготовката на съдебните кандидати се провежда в окръжните съдилища. За начало на този срок се счита денят, в който съдебният кандидат е встъпил в длъжност в съответния окръжен съд.
(2) Едногодишният срок за подготовка може да бъде удължен по уважителни причини (болест, майчинство, военен сбор и др.) със срока на отсъствието, но не повече от шест месеца. В тези случаи подготовката на съдебния кандидат се продължава със заповед на министъра на правосъдието.
(3) Съдебен кандидат, призован да отбие редовната си военна служба, прекъсва стажа си. След уволнението той може да го продължи със заповед на министъра на правосъдието.

Чл. 5.
(1) Подготовката на стажант-адвокатите се провежда при адвокат, като се спазват изискванията на раздел VI от Закона за адвокатурата.
(2) Срокът за подготовката на стажант-адвокатите е едногодишен.

Чл. 6.
(1) Целта на подготовката на съдебните кандидати е да се запознаят практически с основните функции на съдията, прокурора, следователя, съдия-изпълнителя и нотариуса, както и с организацията на работата на органите на съдебната власт.
(2) Целта на стажа на стажант-адвокатите е те да се запознаят с работата на адвокатите, организацията на адвокатурата и органите на съдебната власт.

Чл. 7.
(1) Подготовката на съдебните кандидати се провежда по индивидуален план, одобрен от председателя на съответния окръжен съд.
(2) Председателят на окръжният съд запознава съдебния кандидат със задълженията му, предвидени в Закона за съдебната власт и в тази наредба.

Чл. 8.
(1) С встъпването в длъжност на съдебния кандидат председателят на окръжния съд определя съдия от окръжния съд за ръководител (патрон) на подготовката му.
(2) Ръководителят (патронът) е длъжен да направлява и ръководи работата на съдебния кандидат през цялото време на подготовката му, включително и през времето, когато тя преминава извън окръжния съд.

Чл. 9.
(1) За подготовката на съдебния кандидат извън окръжния съд председателят съвместно с ръководителя на съответния районен съд, прокуратура или следствена служба определя временен ръководител (патрон).
(2) Временният ръководител (патронът) възлага работа на съдебния кандидат и следи за неговата подготовка. Той проверява как съдебният кандидат изпълнява възложената му работа, посочва допуснатите грешки, дава му съвети и напътствия и отговаря за подготовката на съдебния кандидат, докато той е под негово ръководство.

Р а з д е л II
Ред за провеждане на подготовката

Чл. 10.
(1) Едногодишната подготовка на съдебните кандидати се провежда в:
1. районен съд - срок шест месеца, от които:
а) деловодство на районния съд - три седмици. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно постъпването на съдебните книжа, образуване на дела от граждански, наказателен и административнонаказателен характер; изготвяне на призовки, съобщения и други съдебни книжа; вписвания в книгите, които се водят в районния съд, в т.ч. и съдебна кореспонденция;
б) съдебно производство по дела от граждански, наказателен и административно-наказателен характер - три месеца. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно образуване и насрочване на делата; подготовка на съдебното заседание; предмет на делото и обхват на правния спор; провеждане и ръководство на съдебното заседание; процесуални действия на съда и страните; допускане, събиране и проверка на доказателствата; постановяване на съдебните актове; съдебни поръчки по граждански и наказателни дела;
в) архив на районния съд - една седмица. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно приключването на делата по предаването им в архива; съхраняване на веществени доказателства; издаване на изпълнителни листове; изпълнение на присъди; срокове за пазене на делата;
г) съдебно-изпълнителна служба - един месец, от който една седмица в канцеларията. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно образуване на изпълнителни дела; доброволно изпълнение; форми и ред за извършване на отделни изпълнителни действия (запори, възбрани, описи, продажби, разпределение на суми между кредитори и др.);
д) нотариална служба - един месец, от който една седмица в канцеларията на нотариуса. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно образуването на нотариални дела; форми, ред и начин, по който се извършват нотариалните актове, обстоятелствени проверки, засвидетелстване на подписи, преписи и др.; вписвания, видове книги, които се водят в нотариалната служба, и тяхното предназначение;
2. окръжен съд - срок два месеца, от които една седмица в деловодството на окръжния съд, а останалото време се разпределя с плана по чл. 7, ал. 1 в гражданското, наказателното, търговското и административното отделение на окръжния съд. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания относно деловодството на окръжния съд; състав на окръжния съд по различните дела; образуване и насрочване на делата; подготовка и провеждане на съдебните заседания; процесуални действия на съда и страните и последици от тях; постановяване на съдебните актове; деловодство в окръжния съд по приключени дела; изпълнение на определенията, решенията и присъдите;
3. прокуратура - срок два месеца, които се разпределят по един в районната и окръжната прокуратура. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по образуването на следствените дела; образуване и движение на прокурорски преписки и дела и кореспонденция по тях; изготвяне на обвинителни актове и внасянето им в съда; прекратяване на наказателното производство от прокурора; връщане на делото за допълнително разследване; производство по обжалвани прокурорски актове; ръководство и надзор за законност върху дейността на органите на предварителното разследване; общ надзор и законност;
4. следствена служба - срок два месеца. Целта на обучението е съдебният кандидат да придобие практически знания по всички въпроси относно предварителното следствие (органи, образуване, провеждане), в т.ч. изграждане на работни хипотези, планиране и провеждане на следствените действия, събиране и проверка на доказателства, изготвяне на обвинително заключение или на заключение за прекратяване на наказателното производство.
(2) Министърът на правосъдието по изключение може да определя индивидуален план за провеждане на стажа на съдебния кандидат.

Чл. 11. Председателят на военния съд по чл.65 - 71 от Закона за съдебната власт има правата и задълженията на председател на окръжен съд по тази наредба.

Чл. 12.
(1) При встъпването в длъжност на съдебния кандидат се издава книжка, в която се вписват данни за проведеното практическо обучение.
(2) След приключване на подготовката в съответното учреждение или служба временният ръоводител (патронът) вписва в книжката конкретно извършената от съдебния кандидат работа по вид и количество и дава оценка за качеството й. Временният ръководител (патронът) вписва и констатираните от него непълноти в правните знания и трудовата дисциплина на съдебния кандидат.

Чл. 13.
(1) Съдебните кандидати са длъжни да изготвят проекти за съдебни актове (определения, присъди, решения), прокурорски и следствени постановления по конкретни дела и преписки, възложени от временния ръководител (патрон), както и актове по съдебното изпълнение и нотариалното производство.
(2) Проектите за актове и постановления се събират в специална папка и се парафират от съответния съдия, прокурор, следовател, съдия-изпълнител или нотариус, под чието ръководство са изготвени.

Чл. 14.
(1) Съдебен кандидат, който е прослужил шест месеца, може да бъде назначен да изпълнява за срок по един месец длъжностите: 1. нотариус;
2. съдия-изпълнител.
(2) Предложението се прави от председателя на окръжния съд, като се изхожда от степента на подготовката и знанията на съдебния кандидат. Предложението трябва да съдържа оценка, дали съдебният кандидат може да изпълнява за този срок изцяло правомощията на нотариус и съдия-изпълнител или само част от тях.
(3) Към мотивираното предложение се прилага писменото съгласие на съдебния кандидат да изпълнява за определен срок правомощията на нотариус или съдия-изпълнител.
(4) Министърът на правосъдието издава заповед по чл.166 от Закона за съдебната власт, с която оправомощава съдебния кандидат да изпълнява длъжността нотариус или съдия-изпълнител за определен срок, като определя и неговите правомощия.
(5) Времето, през което съдебният кандидат изпълнява длъжността нотариус и съдия-изпълнител, е част от неговото обучение за придобиване на юридическа правоспособност.

Р а з д е л III
Ред за атестиране на съдебните кандидати и стажант-адвокатите

Чл. 15. В края на едногодишната подготовка постоянният ръководител (патронът) изготвя атестация за придобитата от съдебния кандидат практическа подготовка и качеството на извършената от него работа.

Чл. 16.
(1) След изтичането на срока по чл.164, ал. 1 от Закона за съдебната власт или по чл.40, ал. 1 от Закона за адвокатурата съдебните кандидати и стажант-адвокатите се допускат до държавен практико-теоретичен изпит.
(2) Държавният практико-теоретичен изпит се провежда от комисия, назначена със заповед на министъра на правосъдието по чл.165, ал. 2 от Закона за съдебната власт. Със същата заповед се определят мястото и времето за провеждане на изпита.

Чл. 17.
(1) За явяване на изпит съдебният кандидат подава до министъра на правосъдието писмена молба чрез председателя на окръжния съд. Към молбата председателят на окръжния съд служебно прилага:
1. книжката по чл. 12;
2. атестацията по чл. 16;
3. препис от акта за встъпване по чл. 4, ал. 1.
(2) Съдебните кандидати, чиито документи са редовни, се допускат до изпит със заповед на министъра на правосъдието.

Чл. 18. Висшият адвокатски съвет представя в Министерството на правосъдието списък на атестираните стажант-адвокати, които са подали молби за допускане до държавен практико-теоретичен изпит. Молбите, адресирани до министъра на правосъдието, се прилагат към списъка.

Чл. 19.
(1) Министерството на правосъдието изготвя списък на съдебните кандидати и стажант-адвокатите, които се допускат до изпит. Този списък, както времето и мястото на провеждане на изпита се обявяват от Министерството на правосъдието чрез председателите на окръжните съдилища и Висшия адвокатски съвет най-малко десет дни преди деня за провеждане на изпита.
(2) Държавният практико-теоретичен изпит се провежда всеки първи петък от месеца в Министерството на правосъдието с изключение на месец август, когато е съдебната ваканция. Точните дати за провеждане на изпитите се съобщават писмено на председателите на окръжните съдилища и на председателя на Висшия адвокатски съвет.
(3) По изключение министърът на правосъдието може да определи и други дати за явяването на съдебните кандидати и стажант-адвокатите на държавен практико-теоретичен изпит.

Чл. 20.
(1) На държавния практико-теоретичен изпит се проверяват знанията на съдебните кандидати и стажант-адвокатите по основните институти на правото, които се прилагат от органите на съдебната власт и адвокатурата.
(2) По време на изпита съдебните кандидати и стажант-адвокатите ползват необходимите нормативни актове.
(3) Конспектът за държавния практико-теоретичен изпит се утвърждава от министъра на правосъдието.

Чл. 21. Резултатите от изпита се вписват в протокол, който се подписва от членовете на изпитната комисия. Протоколът се предава на съответната служба в Министерството на правосъдието за съхранение.

Чл. 22. Оценката на съдебния кандидат или стажант-адвоката, положил държавния практико-теоретичен изпит, се определя с "издържал" или "неиздържал". Ако съдебният кандидат или стажант-адвокатът е оценен с "неиздържал", той се явява повторно на изпит.

Чл. 23. На положилите успешно държавния практико-теоретичен изпит се издава удостоверение за правоспособност, подписано от министъра на правосъдието.

Заключителна разпоредба

ПАРАГРАФ ЕДИНСТВЕН. Тази наредба се издава на основание чл.165 от Закона за съдебната власт.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив