Раздел I
Общи положения
Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. редът за окачествяване на месото и субпродуктите от домашни птици и качествените изисквания към тях в зависимост от вида на птиците, външния вид и теглото на трупа;
2. изискванията при съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици;
3. тестовете по окачествяване и контрол върху качеството на месото и субпродуктите от домашни птици;
4. условията и редът за издаване и отнемане на свидетелство на окачествители на птиче месо, както и за провеждане на курс за обучение и за полагане на изпит;
5. редът за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата на птиче месо.
Чл. 2. Наредбата се прилага за месо от домашни птици, което не е претърпяло никаква друга обработка освен хладилна, за да се осигури неговото запазване, и се отнася за видовете птиче месо, разфасовки и субпродукти от пилета бройлери, кокошки и петли, пуйки, патици, гъски и токачки.
Раздел II
Качествени изисквания и окачествяване на месо и субпродукти от домашни птици
Чл. 3.
(1) Месото от домашни птици се предлага на пазара, когато е представено в следния вид и отговаря на изискванията за качество в зависимост от вида и категорията на птиците:
1. за цели трупове (съгласно приложение № 1);
2. за птичи разфасовки (съгласно приложение № 2, табл. 1);
3. за субпродукти (съгласно приложение № 2, табл. 2).
(2) Птичите трупове се предлагат на пазара в една от следните форми:
1. частично изкормени - от които не са отстранени сърцето, черният дроб, белите дробове, воденичката, гушата и бъбреците;
2. изкормени, с вътрешности - всички вътрешни органи са извадени, поставени в полиетиленово пликче и върнати в коремната кухина на птичия труп; пликчето има следното съдържание: сърце, шийка, воденичка и черен дроб; при черния дроб се отстранява жлъчният мехур; при воденичката се отстранява кутикулата и съдържанието й; при сърцето може да се отстрани или запази перикардиалната торбичка;
3. изкормени, без вътрешности - всички вътрешни органи са извадени, включително и белите дробове.
(3) Ако главата не е отстранена при всички форми на представяне на трупа, трахеята, хранопроводът и гушата могат да останат към трупа.
(4) Шийката не се счита за част от вътрешностите, ако остава прикрепена към трупа. В случаите, когато някой от следните органи: черен дроб, воденичка или сърце, не е оставен към трупа, това се отбелязва на етикета.
Чл. 4.
(1) Месото и субпродуктите от домашни птици в зависимост от термичното състояние са:
1. прясно птиче месо - с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от 4 °С; съхранява се при температура от минус 2 °С до 4 °С и се предлага на пазара до 5 денонощия от датата на производство; не се прилага технология за замразяване;
2. пресни птичи разфасовки - съхраняват се при условията на прясно птиче месо, като се предлагат на пазара до четири денонощия от датата на производство;
3. замразено птиче месо - с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от минус 8 °С; съхранява се при температура не по-висока от минус 12 °С, като се предлага на пазара до 6 месеца от датата на производство, а за гъските - до 4 месеца от датата на производство; без петна от "хладилно изгаряне" и ледени късове във вътрешността на птиците и в полиетиленовите пликове.;
4. замразени птичи разфасовки - съхраняват се при условията на замразено птиче месо и се предлагат на пазара до 4 месеца от датата на производство;
5. замразени субпродукти - съхраняват се при условията на замразено птиче месо и се предлагат на пазара до два месеца от датата на производство;
6. бързо замразено птиче месо - замразено със скорост 1 cm/h, с температура в дълбочина на гръдния мускул не по-висока от минус 10 °С; съхранява се при температура не по-висока от минус 18 °С, и се предлага на пазара до 9 месеца, а за гъските - до 6 месеца от датата на производство; без петна от "хладилно изгаряне" и ледени късове във вътрешността на птиците и в полиетиленовите пликове;
7. бързо замразени птичи разфасовки - съхраняват се при условията на бързо замразено птиче месо и се предлагат на пазара до 6 месеца от датата на производство;
8. бързо замразени субпродукти от птичи произход - съхраняват се при условията на бързо замразено птиче месо и се предлагат на пазара до 4 месеца от датата на производство.
(2) В случай че прясното птиче месо и пресните птичи разфасовки не се реализират на пазара един ден преди изтичане на срока на годност, търговецът връща стоката в напълно запазен вид и здрава опаковка на собственика за преработка, без да се прилага замразяване.
(3) Замразяването или бързото замразяване на птичите трупове се извършва веднага след технологичната линия на добив, но не по-късно от 4 h след клането.
(4) Срокът на годност на птиче месо и птичи разфасовки, опаковани във вакуум опаковки, е с два месеца по-дълъг от определения в чл. 4, ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7.
Чл. 5.
(1) Замразените и бързо замразените птичи трупове и замразените и бързо замразените разфасовки се предлагат на пазара само ако съдържанието на несвързана вода не надхвърля технически неизбежните стойности вода, определени чрез методите, описани в приложение № 3.
(2) От птичите разфасовки на химически тест се подлагат:
1. птичето филе от гърди със или без "ядеца", без кожа;
2. птичите гърди с кожа;
3. птичите бутчета, бедра и подбедра, бутчета с част от гърба, с кожа;
4. пуешкото филе от гърди без кожа;
5. пуешките гърди с кожа;
6. пуешките бутчета, бедра и подбедра, с кожа;
7. месото от обезкостено пуешко бутче.
Чл. 6.
(1) Месото от домашни птици се окачествява в клас "А" и клас "Б" в зависимост от вида на птиците, външния вид и охранеността на трупа (приложение № 1, табл. 1 - 3).
(2) Месото от домашни птици се категоризира според номиналното тегло в теглови категории (приложение № 4).
(3) Месото от домашни птици, което не отговаря на изискванията за качество на клас "А" или на клас "Б", се пренасочва за преработка.
Чл. 7. Месото от домашни птици в клас "А" и клас "Б" се окачествява в птицекланиците от окачествители, притежаващи свидетелство за окачествяване, както следва:
1. върху извадка от партида месо от домашни птици, като партидата е съставена от месо от един и същи вид и клас, еднакво номинално тегло и пакетирано на едно и също място в рамките на един производствен цикъл; размерът на партидата се определя от мястото на окачествяване:
а) когато опаковките се проверяват в края на поточната линия, броят им във всяка партида е равен на максимално произведеното количество за един час на опаковъчната линия;
б) във всички останали случаи размерът на партидата се ограничава до 10 000 броя;
2. чрез вземане на проби за отчитане на количеството несвързана вода в съответствие с изискванията на приложение № 5 и проверка на действителното и средното действително съдържание на опаковките съгласно приложение № 6; проверяваната партидата се счита годна за предлагане на пазара, когато резултатите от проверките отговарят на критериите за допустимост, посочени в приложение № 6;
3. не се допуска разширяване на размера на партидата, като се подбират продукти от различни видове, разфасовки, етикети, класове или от различни птицекланици;
4. партиди, съставени от по-малко от 100 опаковки, не могат да бъдат окачествявани;
5. при размер на извадката при окачествяването на месото от домашни птици в съответните класове съгласно приложение № 7;
6. при проверката на партида от месото от домашни птици от клас "Б" допустимите отклонения по отношение на продуктите в колони 3 и 4 на таблицата в приложение № 7 се удвоява.
Чл. 8.
(1) Черният дроб се предлага на пазара, когато отговаря на следните изисквания:
1. добит е от гъска или патица от видовете cairina muschata или c.m. x Anas platyrachos, угоявани по начин, при който се получава угоен черен дроб;
2. гъските и патиците, от които е отстранен, са напълно обезкръвени и дробовете имат еднакъв цвят;
3. нетното тегло на черния дроб е:
а) за черен дроб от патици - не по-малко от 300 g;
б) за черен дроб от гъски - не по-малко от 400 g.
(2) При нетно тегло на черния дроб, по-малко от посочените в т. 3, той се насочва за преработка.
Раздел III
Маркировка и опаковка
Чл. 9.
(1) Месото от домашни птици от клас "А" и клас "Б" се поставя в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио, или във вакуум опаковки според вида и термичното състояние.
(2) Месото от домашни птици, разфасовано, съгласно класификацията по приложение № 2, се поставя в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио, или във вакуум опаковки според вида и термичното състояние с единична маса нето на всяка опаковка.
(3) Субпродуктите съгласно класификацията по приложение № 2 се поставят в полиетиленови пликове или подложки от полистирол, обвити с термосвиваемо фолио, според вида и термичното състояние, по 0,5 kg до 1 kg маса нето.
(4) На всяка опаковка задължително се посочва следната информация:
1. наименование на кланицата и търговска марка, ако е регистрирана;
2. регистрационен номер на птицекланицата;
3. наименование на вида птиче месо;
4. тегло - нето;
5. цена на килограм;
6. дата на производство;
7. годно до ......... (дата, месец, година);
8. условия на съхранение;
9. означение на термичното състояние (прясно, замразено, бързо замразено);
10. клас (клас "А" или клас "Б");
11. при цели трупове - начин на представяне: изкормени, частично изкормени или с вътрешности, както и обозначаване липса на орган от вътрешностите;
12. несвързана вода при замразено и бързо замразено птиче месо - когато е над 5 %;
13. при разфасовки - наименование на вида на разфасовката и вид на птичето месо, както и дали продуктите се предлагат с кожа или без кожа;
14. при внос - означение за страната на произход.
(5) За нуждите на общественото хранене се допуска опаковане на птичи разфасовки и субпродукти в полиетиленови торби с маса нето до 15 kg.
(6) Месото от домашни птици, предназначено за преработка, може да се опакова в полиетиленови торби с маса нето до 15 kg от едно и също качество и вид месо.
Чл. 10.
(1) Месото от домашни птици се нарежда в транспортни опаковки, които:
1. не влошават органолептичните характеристики на птичето месо;
2. не пренасят върху месото вещества, вредни за здравето на хората;
3. здрави са и осигуряват ефективно предпазване на месото по време на неговия транспорт и манипулиране;
4. се използват еднократно, освен ако са направени от некорозиращи материали, лесни за почистване и дезинфекция;
5. са маркирани на двете тесни страни с данните по чл. 9, ал. 4.
(2) Във всяка отделна транспортна опаковка се нареждат птичи трупове само от един вид и едно и също качество.
Чл. 11.
(1) Върху опаковките с птиче месо могат да се посочат следните незадължителни означения:
1. метод на охлаждане:
а) въздушно охлаждане - охлаждане на птичи трупове със студен въздух;
б) въздушно-душово охлаждане - охлаждане на птичи трупове със студен въздух и оросяване със студена вода;
в) охлаждане чрез потапяне - охлаждане на птичи трупове в резервоари с вода или вода и лед;
2. начин на хранене и отглеждане, ако са изпълнени изискванията за отглеждане съгласно приложение № 8:
a) "хранен с ... % от ...";
б) "екстензивно закрито" ("отгледан на закрито");
в) "свободен начин на отглеждане";
г) "традиционен свободен начин на отглеждане";
д) "свободен начин на отглеждане - пълна свобода";
3. "добито от гъски и патици, отглеждани за производство на черен дроб" - когато е получено от патици и гъски, предназначени за производство на черен дроб и отглеждани при спазване на изискванията по чл. 11, ал. 1, т. 2, букви "в", "г" и "д".
(2) Означенията по ал. 1, т. 2 могат да се допълнят с данни относно точните характеристики на отделните начини на отглеждане.
(3) Означаването на възрастта при клане или продължителността на периода на угояване се допуска, ако са спазени изискванията за начин на отглеждане и за възраст не по-малка от посочената в т. 3 - 5 от приложение № 8. Това условие не се отнася за пилетата.
Раздел IV
Обучение на окачествители и издаване на свидетелство
Чл. 12.
(1) Месото от домашни птици се окачествява от окачествители, притежаващи свидетелство за успешно завършен курс на обучение за окачествители на месо от домашни птици.
(2) Кандидатите за окачествители се обучават от Националния център за аграрни науки и/или продуктовия борд въз основа на изготвена от тях програма, одобрена със заповед от министъра на земеделието и горите.
(3) Свидетелството по ал. 1 се издава от обучаващата институция след успешно издържан изпит и съдържа данните съгласно приложение № 9. Свидетелството е безсрочно.
(4) Изпитът по ал. 3 се провежда от комисия, назначена от министъра на земеделието и горите или упълномощено от него лице, която включва представители на обучаващата институция, МЗГ и един практикуващ окачествител.
(5) Изпитът се провежда в птицекланица, с която обучаващата институция има сключен договор.
Чл. 13.
(1) Дейността на окачествителите се контролира от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и горите.
(2) Лицата по ал. 1 изготвят констативни протоколи и доклади за извършените проверки и вписват данните за броя на проверените партиди, броя на неправилно окачествените и/или маркирани птичи трупове.
(3) При констатиране на три нарушения за една календарна година се изготвя писмено предупреждение до окачествителя и се уведомява ръководителят на кланицата. При констатиране на следващо нарушение лицата по ал. 1 представят предложение пред министъра на земеделието и горите за отнемане на свидетелството по чл. 12, ал. 1.
(4) Свидетелството за окачествяване се отнема със заповед от министъра на земеделието и горите при:
1. грешки и отклонения от правилата за окачествяване;
2. записване на невярна информация при маркировката на птичите трупове;
3. други нередности и пропуски, застрашаващи здравето на консуматорите.
(5) Отнемането на свидетелството подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
(6) За повторно издаване на свидетелство окачествителите полагат само изпит по теория и практика, без да преминават повторно курс на обучение.
Чл. 14.
(1) Националният център за аграрни науки и продуктовият борд поддържат база данни за окачествителите, получили свидетелство по чл. 12, ал. 1, което съдържа:
1. име и адрес на притежателя на свидетелството;
2. номер и дата на издаване на свидетелството.
(2) Организациите по ал. 1 ежемесечно подават информация за издадените свидетелства в МЗГ.
Раздел V
Водене на дневници
(В сила от 08.07.2006 г.)
Чл. 15.
(1) Ръководителят на птицекланицата или упълномощено от него лице води дневник с данни относно:
1. името, адреса и регистрационния номер на производителя на птици или наименованието, седалището и адреса на управление на търговеца;
2. броя и общото живо на доставените и кланичното тегло на преработени птици за всеки производител поотделно;
3. датата на производство, отбелязана на опаковката;
4. осъществените продажби, включително името и адреса на купувачите за период не по-малък от 6 месеца след доставката.
(2) Птицекланиците, които означават начините на отглеждане, определени в чл. 11, ал. 1, т. 2, освен данните по ал. 1 поддържат информация за начина на отглеждане на птиците.
Чл. 16.
(1) Производителите, които отглеждат домашни птици за добив на месо за пазара, водят дневници, в които записват следните данни:
1. информация, отнасяща се до начина на отглеждане на птиците, като за всеки начин на отглеждане се посочват датата на зареждане, видът и броят заредени птици, броят на продадените птици, името и адресът на купувачите;
2. информация, отнасяща се до начина на хранене на птиците, в случаите, когато той се означава: количество и вид на фуражите, доставени в производствения обект, дата на доставката, име на производителя или доставчика.
(2) Производителите, които отглеждат птици на открито, водят дневник, в който посочват и датата, на която птиците са имали достъп на открито за първи път.
Чл. 17. Производителите и доставчиците на фуражни смески са длъжни да водят дневник, в който посочват състава на фуражни смески, доставени на производителите на птици, посочени в чл. 11, ал. 1, т. 2.
Чл. 18. Люпилните, които произвеждат еднодневни пилета от бавнорастящи хибриди, водят дневник с данни за продадените пилета и името и адреса на купувача.
Чл. 19.
(1) Дневниците по чл. 15, 16, 17 и 18 се съхраняват за срок най-малко 6 месеца и се предоставят на контролните органи при поискване.
(2) Контролните органи пазят в тайна информацията, която са получили при извършване на контролните дейности.
Раздел VI
Тестове по окачествяване
Чл. 20.
(1) В птицекланиците упълномощени от ръководителя на кланиците лица под наблюдението на лицата по чл. 12, ал. 1 взимат проби по реда на приложение № 3 за:
1. наблюдение процеса на отцеждане на несвързаната вода по време на охлаждането;
2. определяне на водното съдържание на замразените и бързо замразените пилета.
(2) Резултатите от пробите по ал. 1 се записват и се съхраняват в продължение на една година.
(3) Когато при изследване на пробите бъде установено, че количеството несвързана вода е по-голямо от допустимото количество вода, определено по методите в приложение № 3 или приложение № 5, птицекланиците незабавно предприемат необходимите технически изменения в процеса.
Чл. 21.
(1) На всеки 8 часа по време на производствения процес лицата по чл. 20, ал. 1 под наблюдението на лицата по чл. 12, ал. 1 извършват проверки по отношение на несвързаната вода в съответствие с приложение № 5.
(2) Най-малко веднъж на два месеца лицата по чл. 20, ал. 1 под наблюдението на лицата по чл. 12, ал. 1 взимат проби от замразените и бързо замразените пилета за определяне на съдържанието на несвързаната вода по реда, определен в приложение № 3. Проби не се взимат от кланични трупове, за които са представени доказателства, че са предназначени за износ.
(3) Когато бъде установено, че дадена партида от замразени или бързо замразени пилета не съответства на изискванията за допустимо количество несвързана вода, пробите по ал. 2 се взимат всяка седмица, докато три поредни проби, взети в три различни производствени дни в рамките най-много на 4 седмици, са показали наличие на абсорбирана вода, съответстваща на изискванията на приложение № 3.
(4) В случаите по ал. 3 ръководителят на птицекланицата може да поиска повторна проверка на пробите в акредитирана лаборатория по метод, определен от контролния орган.
(5) Разходите за вземане и проверка на пробите по ал. 3 и 4 се заплащат от кланицата.
(6) При въздушно охлаждане, когато резултатите от пробите по чл. 21, ал. 1 и 2 в продължение на шест месеца покажат съответствие с критериите, предвидени в приложение № 3, честотата на проверките по чл. 21, ал. 1 може да бъде намалена до един път месечно. При неспазването на изискванията на приложение № 3 проверките се извършват съгласно чл. 21, ал. 1.
Чл. 22.
(1) Най-малко веднъж на 3 месеца лицата по чл. 20, ал. 1 под наблюдението на лицата по чл. 12, ал. 1 взимат проби от замразените и бързо замразените птичи разфасовки за определяне на съдържанието на несвързаната вода по реда, определен в приложение № 3. Проби не се взимат от птичи разфасовки, за които са представени доказателства, че са предназначени за износ.
(2) Когато резултатите от пробите по чл. 22, ал. 1 в продължение на една година покажат съответствие с критериите, предвидени в приложение № 3, честотата на проверките по чл. 22, ал. 1 може да бъде намалена до една проверка на всеки 6 месеца. При неспазването на изискванията на приложение № 3 проверките се извършват съгласно чл. 22, ал. 1.
(3) Когато бъде установено, че дадена партида от замразени или бързо замразени птичи разфасовки не съответства на изискванията за допустимо количество несвързана вода, пробите по ал.1 се взимат всеки месец, докато 3 поредни проби, взети в три различни производствени дни в рамките най-много на четири месеца, са показали наличие на абсорбирана вода, съответстваща на изискванията на приложение № 3.
Раздел VII
Ред за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата на птиче месо
Чл. 23. В Министерство на земеделието и горите се поддържа единна информационна система с данни за средните продажни цени на неразфасовани, замразени птичи трупове клас "A", без вътрешности, по птицекланици и общо за страната.
Чл. 24.
(1) Ръководителят на птицекланицата или упълномощено от него лице ежеседмично предоставя информация в МЗГ за средните продажни цени на неразфасовани, замразени птичи трупове клас "A", без вътрешности.
(2) Информацията за цените по ал. 1 се предоставя на електронен и/или хартиен носител не по-късно от 12 часа всяка сряда.
(3) Средната за страната седмична продажна цена по ал. 1 в левове за 100 kg без ДДС се изчислява в МЗГ и се докладва на Европейската комисия.
Раздел VIII
Контрол
Чл. 25.
(1) Окачествяването, класификацията и съхранението на месо и разфасовки от домашни птици се контролира от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и горите.
(2) Продуктовият борд за яйца, птиче и заешко месо може да предложи на министъра на земеделието и горите лица, които да бъдат упълномощени да извършват контрола по ал. 1.
(3) Птицекланиците, транжорните, складовете за търговия на едро, както и митническите пунктове в момента на освобождаването на стоката от митницата, когато се касае за внос, подлежат на проверка относно окачествяването и съхранението на месото и разфасофките от домашни птици.
(4) Проверките се осъществяват:
1. най-малко 4 пъти годишно в птицекланиците, които маркират опаковките с птиче месо в съответствие с изискванията по чл. 11, ал. 1 и 3;
2. най-малко веднъж на производствен цикъл в производствените обекти, в които се отглеждат птиците;
3. най-малко веднъж годишно на производителите и доставчиците на фуражи;
4. най-малко веднъж годишно на люпилните по чл. 18.
(5) Ежемесечно лицата по ал. 1 предоставят информация в МЗГ за извършените проверки през предходния месец и резултатите от тях.
Чл. 26.
(1) Контролът върху използването на означенията по чл. 11, ал. 1 и 3 се извършва от лица, които отговарят на критериите на стандарт БДС EN 45011 и са одобрени от министъра на земеделието и горите.
(2) Лицата по ал. 1 представят декларация за независимост по отношение на заинтересованите производители.
(3) Разходите за проверките, извършвани от лицата по ал. 1, се поемат от производителите, които ползват посочените обозначения.
Чл. 27. При констатиране на нарушения лицата по чл. 25 правят предложения пред министъра на земеделието и горите за издаване на наказателни постановления по реда на чл.53а от Закона за животновъдството.
Раздел IX
Изисквания при внос
Чл. 28.
(1) При внос на птиче месо върху опаковките с месо от домашни птици се допускат означения за метода на замразяване и за начина на отглеждане на птиците само в случай, че са придружени от сертификат, издаден от съответните компетентни органи на страната износител, удостоверяващ, че продуктът отговаря на изискванията по тази наредба.
(2) Контролът върху качеството на внесеното птиче месо се осъществява от органите на ДВСК само в случаите, когато на етикета е поставено означение за клас "А" или клас "Б".
Допълнителна разпоредба
§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Домашни птици" са птици от вида кокошки, пуйки, патици, гъски и токачки, отглеждани със стопанска цел.
2. "Труп" е цялото тяло на птицата след: обезкървяване, оскубване и изкормване, като сърцето, черният дроб и белите дробове, воденичката, гушата, бъбреците, краката до пищяла и главата трябва да бъдат отстранени; изкорменият труп се предлага на пазара със или без вътрешности, като сърцето, черният дроб, воденичката и шийката са опаковани в пликче и върнати в коремната кухина.
3. "Субпродукти от домашни птици" са ядимите вътрешни органи на птиците - сърце, шийка, воденичка и черен дроб.
4. "Разфасовка" е птиче месо, което съответства на размера и характеристиките на мускулната тъкан и се идентифицира като получено от съответните части на трупа.
5. "Вътрешности" са черен дроб, сърце, воденичка и шийка.
6. "Партида" е птиче месо от един и същи вид, един и същи клас, от един производствен цикъл, от една и съща кланица.
7. "Предлагане на пазара" е държане или излагане с цел продажба, предлагане за продажба, продажба, доставка или всяка друга форма на предлагане.
8. "Опаковано месо и разфасовки от домашни птици" е всяка отделна единица, приготвена за представяне на крайния потребител, опакована по начин, който осигурява нейната цялост.
9. "Петна от хладилно изгаряне" представлява локално необратимо изсъхване на кожата и/или месото, което предизвиква избледняване до посивяване на естествения цвят на трупа.
10. "Бавнорастящи хибриди" са хибриди, при които периодът на отглеждане е не по-малък от четири месеца.
11. "Несвързана вода" е ледената глазура по целия труп без ледени късове в коремната кухина и в полиетиленовия плик.
12. "Технически неизбежни стойности вода" е абсорбираната вода, функционално свързана с технологичната линия за добив на птиче месо.
Заключителни разпоредби
§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.38ж, т. 2 - 5 и чл.38з от Закона за животновъдството и отменя Наредба № 8 от 2001 г. за качество, класификация, съхранение и предлагане на пазара на месо и субпродукти от домашни птици (ДВ, бр. 28 от 2001 г.).
§ 3. Наредбата влиза в сила в тридневен срок след обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на раздел V, който влиза в сила 3 месеца след обнародването, и на чл. 24, ал. 3 в частта за докладване на цените на Европейската комисия, който влиза в сила от 1.I.2007 г.
Приложение № 1
към чл. 3, ал. 1, т.1 (pdf)
Приложение № 2
към чл. 3, ал. 1, т.2 (pdf)
Приложение № 3
към чл. 5, ал. 1 (pdf)
Приложение № 4
към чл. 6, ал. 2 (pdf)
Приложение № 5
към чл. 7, т.2 (pdf)
Приложение № 6
към чл. 7, т.2 (pdf)
Приложение № 7
към чл. 7, т.5 (pdf)
Приложение № 8
към чл. 11, ал. 1, т.2 (pdf)
Приложение № 9
към чл. 12, ал. 3 (pdf)