Наредба № 36 от 18 август 2004 г. за условията и реда за биологично изпитване, регистрация, използване и контрол на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати

МЗГ

Държавен вестник брой: 87

Година: 2004

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 31.08.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за:
1. биологично изпитване за ефективност на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, наричани "продукти";
2. регистрация на продуктите по т. 1;
3. осъществяване на контрол за съответствие с показателите, обявени от производителя;
4. осъществяване на контрол при използването на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати с цел поддържане и повишаване на плодородието на почвата и опазването й от замърсяване.
(2) Наредбата не се прилага за:
1. неорганични торове, притежаващи идентификационна маркировка "ЕС ТОР";
2. отпадъчни продукти, чието използване е регламентирано в Наредбата за изискванията за опазване на почвите при употреба на утайки от пречистването на отпадъчни води за нуждите на земеделието, приета с ПМС № 262 от 2000 г. (ДВ, бр. 101 от 2000 г.).
(3) За отпадъчни продукти с непостоянен състав и различен произход от тези по ал. 2, т. 2 се прилагат разпоредбите на Наредбата за изискванията за опазване на почвите при употреба на утайки от пречистването на отпадъчни води за нуждите на земеделието.
(4) Вторични земеделски или неземеделски органични продукти, или продукти с естествен произход, дори и смесени помежду си, получени без химична обработка, пускани на пазара директно от собственика, подлежат само на контрол за съответствие.

Глава втора
БИОЛОГИЧНО ИЗПИТВАНЕ НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

Чл. 2.
(1) На биологично изпитване за ефективност подлежат само нови торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати.
(2) Изпитването по ал. 1 се извършва от регионалните служби за растителна защита (РСРЗ) и/ или се възлага чрез договор от Национална служба за растителна защита (НСРЗ) на научни институти и аграрни университети.

Чл. 3.
(1) Производителите или вносителите на продукти по чл.2, ал. 1 подават в НСРЗ заявление за биологично изпитване за ефективност по образец съгласно приложение № 1 в срок до 31 януари на текущата година. Чуждестранните производители подават заявлението си чрез упълномощен представител, регистриран по Търговския закон.
(2) Заявлението се придружава от документ за платена такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Националната служба за растителна защита при Министерството на земеделието и горите, приета с ПМС № 167 от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 79 от 2002 г.; изм., бр. 68 от 2003 г.).
(3) Въз основа на подадените заявления НСРЗ изготвя план-програма за биологично изпитване, която се утвърждава от генералния директор на НСРЗ в срок до 15 февруари на текущата година.

Чл. 4.
(1) Опитите за доказване на биологичната ефективност се залагат най-малко в четири повторения, поне на две почви с различни физико-химични параметри. Мострите, необходими за извършване на опитите, се доставят от заявителя в Централна лаборатория за контрол на пестициди, нитрати, тежки метали и торове и до местата за изпитване до 1 март - за продуктите, които ще се използват през вегетационния период на текущата година, и до 30 юни - за тези, които ще се прилагат в извънвегетационния период. Мострите се предават с предавателно-приемателен протокол.
(2) Мострите се доставят в оригинални опаковки и с етикет, отговарящ на изискванията на чл.24е от Закона за защита на растенията.
(3) Количеството на мострата се определя от НСРЗ в зависимост от естеството на продукта, нормата на прилагане, броя на повторенията и броя на местата за изпитване. Срокът на изпитването за ефективност е най-малко 3 години.

Чл. 5.
(1) Доказването на ефективността на продуктите по чл.2, ал. 1 се извършва чрез извеждане на съдови и полски опити.
(2) Когато заявителят е обявил, че продължителността на ефективно действие на продукта е по-голяма от срока по чл.4, ал. 3, опитите се извеждат за период, равен на обявеното последействие.
(3) Опитите по ал. 1 се контролират от НСРЗ. Залагането и периодичното отчитане на опитите става в присъствието на представител на службата.
(4) Резултатите от изпитването се представят в писмен вид не по-късно от 10 ноември на текущата година на заявителя и на НСРЗ за изготвяне на биологично досие на продукта.

Чл. 6.
(1) Биологичната ефективност на продуктите по чл.2, ал. 1 се оценява от комисия, назначена със заповед на генералния директор на НСРЗ. Комисията изготвя протокол за биологичната ефективност на продуктите.
(2) В срок до 30 ноември на текущата година генералният директор утвърждава протокола на изпитаните за ефективност продукти.
(3) В десетдневен срок след утвърждаване на протокола на заявителя се издава удостоверение за биологична ефективност по образец съгласно приложение № 2.

Глава трета
РЕГИСТРАЦИЯ НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

Чл. 7.
(1) Физическите или юридическите лица, регистрирани по Търговския закон, подават заявление за регистрация на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества или хранителни субстрати съгласно приложение № 3.
(2) Чуждестранни производители подават заявлението по ал. 1 чрез упълномощен свой представител, регистриран по Търговския закон.
(3) Заявлението по ал. 1 се подава в НСРЗ на хартиен и магнитен носител.
(4) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. административно досие на продукта;
2. техническо досие на продукта;
3. решение за съдебна регистрация по Търговския закон;
4. удостоверение за актуално състояние на регистрацията;
5. копие от удостоверение за данъчна регистрация;
6. пълномощно с нотариална заверка на подписа - в случаите на представителство;
7. документ за платена такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират от Националната служба за растителна защита при Министерството на земеделието.

Чл. 8. Продукти, регистрирани или получили разрешение за продажба в страна - членка на Европейския съюз, получават регистрация след представяне на легализиран превод на български език на досието на продукта при спазване условията на чл.7.

Чл. 9.
(1) В едномесечен срок от подаване на заявлението НСРЗ извършва проверка на пълнотата на подадените документи.
(2) При констатирани непълноти в документите НСРЗ уведомява писмено заявителя, който в едномесечен срок от уведомлението е длъжен да отстрани нередностите.
(3) В случай, че в срока по ал. 2 заявителят не отстрани нередностите на заявлението, представените документи му се връщат.

Чл. 10. Когато документите по чл.7, ал. 4 са оценени като пълни, на вносителя се издава входящ номер за регистрация на продукта.

Чл. 11.
(1) Продуктите, показали положителни резултати при изпитването и придружени от документите по чл.7, ал. 4, се предоставят на експертна комисия за становище.
(2) Комисията по ал. 1 се определя със заповед на министъра на земеделието и горите и включва представители на Министерството на земеделието и горите, както и представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите, определени по предложение на съответните министри.

Чл. 12. В едномесечен срок от заседанието си експертната комисия прави предложение до министъра на земеделието и горите да:
1. регистрира продукта или групата продукти;
2. откаже да регистрира продукта или групата продукти.

Чл. 13.
(1) Когато заявлението за регистрация се подава за продукт, идентичен с вече регистриран такъв, експертната комисия се произнася по отношение на тази идентичност.
(2) За идентичните продукти не е необходимо да се представят документите, посочени в т. 1, 2 и 3 от техническото досие, при условие, че е представено административното досие.

Чл. 14.
(1) Когато има предложение за регистрация, съгласно чл.12, т. 1, министърът на земеделието и горите или упълномощено от него лице издава удостоверение за регистрация на разглеждания продукт или група продукти.
(2) В НСРЗ се води регистър на продуктите, получили регистрация.
(3) В регистъра се вписват:
1. номер и дата на удостоверението за получаване на регистрацията;
2. наименование, седалище и адрес на управление на производителя и адрес на производство;
3. наименование, седалище и адрес на управление, БУЛСТАТ, данъчен номер на получателя на регистрацията;
4. наименование на продукта;
5. състав на регистрирания продукт;
6. препоръки за употреба на продукта;
7. срок на валидност на регистрацията.

Чл. 15.
(1) Регистрацията е валидна за срок 10 години, считано от датата на издаване на удостоверението по чл.14, ал. 1.
(2) Заявление за продължаване на регистрацията се подава 6 месеца преди изтичане на срока й по реда на чл.7.
(3) Регистрацията се продължава за срок 10 години след изразено становище на експертната комисия по чл.11.

Чл. 16. При установяване на негативен ефект при употребата на продуктите и по предложение на комисията по чл.11 министърът на земеделието и горите заличава регистрацията със заповед, когато:
1. продукт или група продукти вече не отговарят на изискванията, при които са получили регистрация;
2. данните, въз основа на които е получена регистрацията, са неверни;
3. се установи, че продуктът или продуктите имат неблагоприятно въздействие върху човека, животните или околната среда;
4. притежателят на регистрацията поиска заличаване.

Чл. 17.
(1) Когато даден продукт или група продукти са със заличена регистрация, пускането им на пазара, както и безплатното им разпространение се преустановяват.
(2) При заличаване на регистрацията в 7-дневен срок от издаването на заповедта по чл.16 НСРЗ уведомява писмено притежателя й, а министърът на земеделието и горите или упълномощено от него лице със заповед разпорежда съществуващите наличности да бъдат преработени или изнесени от територията на страната от вносителя и за негова сметка.
(3) В 5-дневен срок от уведомлението по ал. 2 притежателят на регистрацията е длъжен да върне удостоверението за регистрация на НСРЗ, която го анулира.

Чл. 18.
(1) Отказът за регистрация или заличаването на регистрация се съобщава на заявителя или на притежателя на регистрацията в 7-дневен срок от издаване на заповедта.
(2) Заповедите по ал. 1 подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 19.
(1) Заявителите са длъжни да уведомяват писмено министъра на земеделието и горите за всяка промяна на данните, посочени в заявлението за регистрация, веднага след настъпването им.
(2) Министърът предоставя новата информация за мнение на експертната комисия по чл.11.
(3) Експертната комисия се произнася по информацията по ал. 2 и предлага на министъра на земеделието и горите да остави в сила или да заличи регистрацията.
(4) Всяка промяна на данните се отразява в регистъра по чл.14, ал. 3.

Глава четвърта
КОНТРОЛ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

Чл. 20.
(1) Контролът за съответствие с обявения от производителя състав се осъществява от Националната служба за растителна защита. Пробите се вземат от инспекторите на РСРЗ, на чиято територия продуктът се пуска на пазара, в присъствието на лицето, пускащо продукта на пазара, или негов представител.
(2) На контрол за съответствие с обявените от производителя показатели подлежат всички торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати. Контролът се упражнява при съхранението, в търговската мрежа и на мястото на митническо освобождаване на стоката.
(3) Контролът по ал. 2 се извършва най- малко веднъж на 6 месеца.
(4) Допустимите отклонения по отношение на обявеното съдържание на хранителните елементи са посочени в приложение № 4.
(5) Не се допускат отклонения от обявеното съдържание, ако върху етикета, маркировката или в документа за състав, издаден от производителя, е посочена минимална или максимална стойност за съдържание на даден хранителен елемент.
(6) Ако върху етикета, маркировката или в документа за състав, издаден от производителя, не е посочена максимална стойност за съдържание на даден хранителен елемент, количеството над обявената стойност не подлежи на ограничение.

Чл. 21. Една партида се приема за редовна, когато резултатите от анализите имат стойности, които се отклоняват от обявените в рамките на допустимите отклонения.

Чл. 22.
(1) Пробите от торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, предназначени за контрол по отношение на техните физични и химични показатели, се приемат като представителни за контролираните партиди.
(2) Броят на единичните проби за продукти в течно или насипно състояние в контейнери над 100 кг е:
1. за партида до 2,5 тона - 7 броя;
2. за партида от 2,5 до 80 тона - най- близкото цяло число от квадратния корен от 20 пъти увеличения тонаж на партидата;
3. за партида над 80 тона - 40 броя.
(3) За опаковани твърди или течни продукти в контейнери до 100 кг броят на опаковките, от които трябва да се вземе единична проба, се определя, както следва:
1. при 5 или по-малко опаковки - от всички опаковки;
2. повече от 5 и по-малко или равно на 16 опаковки - от 4 опаковки;
3. от 17 до 400 опаковки - най- близкото цяло число, по-голямо от квадратния корен от броя на опаковките, съставящи партидата;
4. над 400 опаковки - от 20 опаковки.
(4) За опаковки, чието съдържание е до 1 кг/литър, единичната проба е масата на съдържанието на една оригинална опаковка.

Чл. 23.
(1) Единичните проби се вземат произволно от различни точки на цялата партида.
(2) За продукти в насипно състояние партидата се разделя на приблизително равни части. Броят на частите е равен на броя на единичните проби, които трябва да се вземат съгласно чл.22, ал. 2. От всяка част се взема по една проба.
(3) От опаковани продукти се взема проба от всяка избрана опаковка, съгласно чл.22, ал. 3, след като съдържанието на всяка опаковка се изпразва поотделно и хомогенизира.
(4) Единичните проби трябва да имат приблизително еднаква маса, но не по-малка от 250 г за всяка. Всички единични проби се смесват изцяло, за да се получи обединена проба.
(5) От всяка партида се взема една обединена проба. Общата маса на единичните проби, от които се образува обединената проба, не трябва да бъде по-малка от 4 кг/литра за продуктите по чл.22, ал. 2 и 3, а за тези по чл.22, ал. 4 - масата на съдържанието на 4 оригинални опаковки.

Чл. 24.
(1) Обединената проба се съкращава чрез квартуване. Получената крайна проба се изпраща за анализ в акредитирана лаборатория. Масата на тази проба не трябва да бъде под 500 г. За физични изпитвания масата на крайната проба не трябва да е по-малка от 1 кг/литър.
(2) За хранителни субстрати минималното количество на крайната проба е 5 л.
(3) Приготвят се най-малко 3 крайни проби с приблизително еднаква маса - 2 за лабораторията, от които една за анализ и една арбитражна, и 1 за собственика на продукта.
(4) Арбитражната проба се съхранява 3 месеца след приключване на изпитването, освен ако между страните не е уговорено друго.

Чл. 25. Пробите се вземат:
1. ръчно - чрез лопатка с плоско дъно и вертикални ръбове или сонда с дълъг или разчленен процеп; размерите на сондата са съобразени с характеристиките на партидата (дълбочина на съда, размер на торбите) и с големината на частиците, от които е съставен продуктът;
2. механично - могат да се използват само лицензирани апарати за вземане на проби;
3. за продукти, които не са в твърдо агрегатно състояние, се използва сонда или бутилка от неръждаема стомана с вместимост от 0,5 до 1 л и пластмасови съдове (полиетилен или полипропилен) или съдове от стъкло, или неръждаема стомана.

Чл. 26.
(1) Всяка проба се поставя в пластмасов съд или торба - чисти, сухи и водонепроницаеми, като се вземат всички необходими мерки да не се допусне промяна в характеристиките на пробата.
(2) Съдовете по ал. 1 се запечатват и етикетират така, че етикетът да е включен в печата и да бъде невъзможно отварянето им, без да се повреди печатът. Съдът се поставя в здрава опаковка, която се затваря по такъв начин, че да не е възможно изваждане на част от пробата , без да се счупи пломбата или да се наруши целостта на печата на опаковката.
(3) Етикетът съдържа следната информация:
1. номер на крайната проба;
2. наименование на продукта;
3. име/наименование на производителя, количество и номер на партидата;
4. дата и място на вземане на пробата;
5. име и подпис на лицето, взело пробата;
6. име/наименование и подпис на лицето, пускащо продукта на пазара, или негов представител.

Чл. 27.
(1) За всяка взета проба се изготвя протокол по образец съгласно приложение № 5.
(2) Пробите, придружени от заявка за изпитване, протоколът и копие от документа на производителя, обявяващ състава, се изпращат в лабораторията по чл.24, ал. 1.

Чл. 28.
(1) В 5-дневен срок след приключване на изпитването акредитираната лаборатория изпраща екземпляр от изпитвателния протокол на собственика на продукта и на РСРЗ, взела пробите.
(2) В случаите, когато продуктът не съответства на обявеното в документа на производителя, лабораторията уведомява писмено и НСРЗ за предприемане на мерките по чл.24д, ал. 3 от Закона за защита на растенията.

Чл. 29.
(1) Пробите от торове от внос се вземат на мястото на митническо освобождаване на стоката от инспектора по фитосанитарен контрол в присъствие на представител на вносителя или на превозващия стоката.
(2) Инспекторът по ал. 1 уведомява писмено съответната РСРЗ за упражняване на последващия контрол.

Чл. 30. Регионалната служба за растителна защита води дневник за взетите проби, който позволява идентифицирането на всяка изследвана партида.

Чл. 31. Проверяваното лице представя на контролния орган, осъществяващ контрола, документ за състав от производителя и изпитвателен протокол от акредитирана лаборатория, ако продуктите са проверени за съответствие.

Глава пета
КОНТРОЛ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО

Чл. 32. Националната служба за растителна защита осъществява контрол:
1. при използването и съхранението на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати от производителите на земеделска продукция - в складовите бази и в търговската мрежа;
2. върху суровините и технологиите за производство на органични торове.

Чл. 33. Производителите на земеделска продукция са длъжни да използват само регистрираните за употреба торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати.

Чл. 34. Физически и юридически лица, търгуващи с торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, са длъжни при поискване от НСРЗ да представят данни за продадените количества в активно вещество.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Биологично активни вещества" са растежни вещества, образуващи се в малки количества в самите растения и/или продукти на химичен синтез, които стимулират или потискат протичането на физиологичните процеси.
2. "Висококонцентриран органичен тор" е органичен тор, съдържащ над 5% N, Р2О5 и К2О.
3. "Група продукти" са продукти, за производството на които са използвани същите суровини, но в различно съотношение.
4. "Досие на продукта" е комплект документи, характеризиращи биологичната ефективност на продукта, липсата на неблагоприятно въздействие върху човека, животните и околната среда и техническите му параметри.
5. "Единична проба" е количеството материал, което се взема от едно място от партидата.
6. "Идентични продукти" са продукти с еднакъв състав, произведени от различни производители.
7. "Квартуване" е начин за съкращаване на проба чрез разделяне на четири равни части.
8. "Крайна проба" е представителна част от съкратената проба, при която не се изисква междинно съкращаване.
9. "Лабораторна проба" е крайна проба, предназначена за проверка в лаборатория.
10. "Лица, пускащи продукти на пазара" са физически или юридически лица, включително производители, вносители и търговци.
11. "Манипулиране" е поредица от ръчни или механизирани операции, свързани със съхранението и използването на продуктите. 12. "Неорганичен тор" е тор, в който обявените хранителни елементи са под формата на неорганични соли, получени чрез физични и/или химични промишлени процеси.
13. "Нови продукти" са продукти, създадени на база нови изходни суровини, които нямат регистрация в страната.
14. "Обединена проба" е съвкупност от всички единични проби, взети от контролираната партида.
15. "Околна среда" са водите, въздухът, почвата, дивите видове от фауната и флората, взаимодействието между тях и тяхната взаимовръзка с живите организми.
16. "Партида" е количеството торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, произведени при еднакви условия, за които се предполага, че имат еднакви характеристики.
17. "Подобрители на почвата" са материали, които се прибавят към почвата и главната им функция е подобряване на физичните и/или химичните свойства и/или биологичната активност на почвата.
18. "Полски опити" са опити за доказване на ефективност, които са заложени на полето.
19. "Производство" е цялото количество торове, подобрители на почвата и хранителни субстрати, принадлежащи към един и същ вид и произведени от един и същ производител на едно и също място.
20. "Последействие" е продължителност на ефективно действие на продукта след годината на внасянето му в почвата.
21. "Пускане на пазара" е всяко доставяне срещу заплащане или безплатно или съхранение за целите на доставянето. Вносът на територията на страната се счита за пускане на пазара.
22. "Съдови опити" са опити за доказване на ефективност, при които растенията се отглеждат в съдове при контролируеми условия.
23. "Съкратена проба" е представителна част от обединената проба, получена чрез съкращаване по такъв начин, че масата й се приближава до тази на крайната проба.
24. "Съкращаване" е процес на получаване на представителна по-малка маса продукт от по-голямата чрез отстраняване на остатъка. 25. "Торове" са продукти, чиято основна функция е да осигуряват хранителни елементи за растенията.
26. "Физико-химични параметри на почвите" включват стойности за гранулометричен състав, рН, хумус, съдържание на общи карбонати и усвоими форми на хранителни елементи.
27. "Хомогенизиране" е процес на механично смесване до получаване на еднородна маса.
28. "Хранителни субстрати"" са продукти, чието използване осигурява рохкава среда на растенията, укрепва кореновата им система и осигурява необходимите за растежа и развитието им хранителни вещества.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.24а, ал. 5 от Закона за защита на растенията.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната служба за растителна защита.

§ 4. Продуктите, които се предлагат на пазара и за които се изисква регистрация по реда на глава трета трябва да бъдат регистрирани в срок до 12 месеца от влизане в сила на наредбата.

§ 5. Наредбата влиза в сила 3 месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

§ 6. Членове 34, 37 и 38 от Наредба № 32 от 2001 г. за контрол на растения и растителни продукти, торове и хранителни среди и за изпитване, регистрация и контрол на продукти за растителна защита (ДВ, бр. 67 от 2001 г.) се отменят.

Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 (pdf)

Приложение № 2 към чл. 6, ал. 3 (pdf)

Приложение № 3 към чл. 7, ал. 1 (pdf)

Приложение № 4 към чл. 20, ал. 4 (pdf)

Приложение № 5 към чл. 27, ал. 1 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив