Наредба № 37 от 27 август 2003 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на признати организации на производители...

МЗГ

Държавен вестник брой: 104

Година: 2005

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 06.01.2006

Наредба № 37 от 27 август 2003 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на признати организации на производители по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони в Република България (САПАРД)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на признати организации на производители по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз (ЕС) за развитие на земеделието и селските райони в Република България (САПАРД).
(2) Финансовата помощ по ал. 1 се предоставя на организации на производители, признати по редa и условията, определени с Наредба № 21 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти (ДВ, бр. 65 от 2001 г.), Наредба № 23 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на тютюнопроизводители (ДВ, бр. 69 от 2001 г.) или Наредба № 24 от 2001 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци (ДВ, бр. 69 от 2001 г.).

Чл. 2. Финансовата помощ се предоставя в рамките на предвидените за съответната година финансови средства, определени въз основа на Многогодишното финансово споразумение между Европейската комисия от страна на Европейската общност и Република България по САПАРД.

Чл. 3. Организации на производители се подпомагат за срок от пет години от датата на тяхното одобрение за подпомагане в рамките на периода на прилагане на програма САПАРД.

Чл. 4.
(1) Размерът на помощта се определя ежегодно за всяка организация на производители и се изчислява като процент от реализираната на пазара годишна продукция, за която организацията е призната.
(2) Размерът на помощта за първата, втората, третата, четвъртата и петата годинa е съответно 5 на сто, 5 на сто, 4 на сто, 3 на сто и 2 на сто от стойността на реализираната продукция на организацията, но не повече от максималните размери по ал. 3.
(3) Максималният размер на помощта е:
1. левовата равностойност на 35 000 евро за първата година;
2. левовата равностойност на 30 000 евро за втората година;
3. левовата равностойност на 25 000 евро за третата година;
4. левовата равностойност на 20 000 евро за четвъртата година;
5. левовата равностойност на 15 000 евро за петата година.

Чл. 5. Организацията, подпомагана по други програми за дейността, за която е призната, не се подпомага по САПАРД.

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Чл. 6. За подпомагане могат да кандидатстват организации по чл. 1, ал. 2, които към датата на кандидатстване нямат задължения към държавните и общинските бюджети, към държавното обществено осигуряване, както и просрочени задължения към търговски банки и Държавен фонд "Земеделие" (ДФ "Земеделие").

Чл. 7. Не се подпомагат временно признати организации на производители на плодове и зеленчуци.

Чл. 8.
(1) Кандидатстващите за подпомагане организации представят бизнес план за период пет години.
(2) Бизнес планът трябва да съдържа:
1. описание на първоначалното състояние на производството на членовете, маркетинговата политика на организацията и наличните съоръжения;
2. цели на организацията, свързани с политиката на производство и продажби;
3. действия, които ще бъдат предприети, и средства, които ще се използват за постигане на тези цели, за всяка година от бизнес плана.

Глава трета
РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Чл. 9.
(1) Организациите подават в Централно управление (ЦУ) на ДФ "Земеделие", изпълняващ функциите на Агенция "САПАРД", молба за отпускане на финансова помощ за 5-годишен период по образец, утвърден от изпълнителния директор на фонда, към която прилагат документите по приложение № 1.
(2) Молбата се подава от представителя на организацията или от упълномощено от него лице, което представя нотариално заверено пълномощно.
(3) В случай на нередовност и/или непълнота на документите по ал. 1 те се връщат на организацията.
(4) След отстраняване на нередовностите и/или непълнотите организацията има право да кандидатства отново.

Чл. 10.
(1) В срок 1 месец и 3 седмици от подаване на документите по чл. 9, ал. 1 ДФ "Земеделие":
1. проверява заявените данни и факти от организациите;
2. извършва проверка на място;
3. изготвя предложение за одобрение или отхвърляне на проекта до комисията за избор на проекти.
(2) Предложението за одобрение се прави, когато:
1. организацията отговаря на условията за предоставяне на финансова помощ по глава втора;
2. е направена оценка по критериите, посочени в приложение № 3;
3. в случай че след направената оценка по т. 2 проектите наберат еднакъв брой точки, но не могат всички да бъдат финансирани при условия на ограничен бюджет, те се класират в зависимост от готовността на кандидата да получи по-малка субсидия за съответната година.
(3) Когато при проверките по ал. 1, т. 1 и 2 се установи непълнота на документите или неточност на заявените данни и посочените факти, ДФ "Земеделие" уведомява писмено организацията, която в 10-дневен срок от датата на уведомяването може да отстрани констатираните непълноти или неточности чрез представяне на допълнителни и/или нови документи.
(4) Срокът по ал. 1 не тече през времето за отстраняване на непълнотите или неточностите в представените документи.
(5) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Когато кандидатът не отстрани установените непълноти или неточности в срока по ал. 3, както и при несъответствие с условията и критериите по ал. 2, т. 1, или при недостатъчен бюджет, ДФ "Земеделие" писмено уведомява организацията за отхвърлянето на проекта.

Чл. 11.
(1) Комисията за избор на проекти по чл. 10, ал. 1, т. 3 се назначава от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и заседава най-малко веднъж на два месеца.
(2) Комисията за избор на проекти дава предложение за одобряване или отхвърляне на проекта до изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".
(3) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" взема решение за одобрение или отхвърляне на проекта.
(4) Одобрението по ал. 3 се извършва еднократно за петгодишен период.
(5) В случаите на отхвърляне на проекта по чл. 10, ал. 5 или по чл. 11, ал. 3 организацията има право да кандидатства отново по реда на тази наредба.

Чл. 12.
(1) В срока по чл. 10, ал. 1, но не по-късно от три месеца от приемане на документите в ЦУ на ДФ "Земеделие" организацията получава уведомително писмо за одобрението или отхвърлянето на проекта.
(2) В срок от 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо за одобрение на проекта представителят на организацията следва да се яви в ЦУ на ДФ "Земеделие" за подписване на договор за отпускане на финансовата помощ.
(3) Ако в срока по ал. 2 организацията не сключи договор, тя губи правото да получи финансово подпомагане за съответната година и може да кандидатства отново по реда на тази наредба.

Чл. 13.
(1) Организация, която е одобрена за 5-годишно финансово подпомагане, подава молба за всяка следваща година, към която прилага документите, посочени в приложение № 2, и актуализиран бизнес план за всяка следваща година в рамките на 5-годишния период.
(2) Молбата за следващата година се подава в срок до 1 месец от датата на одобрението за изплащане на финансовата помощ на съответната година.
(3) Ако в срока по ал. 2 организацията не подаде молба, тя губи право да получи финансово подпомагане за съответната година.
(4) В случаите по ал. 3 организацията може да кандидатства за финансова помощ за следващи години в рамките на 5-годишния период, за който е одобрена за подпомагане. Молбата се подава не по-късно от 30 октомври на годината, предхождаща тази, за която организацията кандидатства.

Глава четвърта
ИЗПЛАЩАНЕ НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТИТЕ

Чл. 14.
(1) Финансовата помощ се изплаща ежегодно, след изтичането на една година, считано от датата на сключване на договора с ДФ "Земеделие".
(2) (Изм., ДВ, бр. 101 от 2003 г.) За изплащане на финансовата помощ организациите подават заявка по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", в регионалната дирекция на ДФ "Земеделие" по адреса на управление на организацията.
(3) Към заявката организациите прилагат документите, посочени в приложение № 4.
(4) Държавен фонд "Земеделие" може да изиска представянето и на други документи, извън посочените в приложение № 4, които са предвидени в договора за предоставяне на финансова помощ.
(5) В случаите, когато в документите по ал. 2 и 3 има непълноти или неточности, ДФ "Земеделие" уведомява писмено организацията, която в срок, определен от ДФ "Земеделие", течащ от датата на уведомяването, може да отстрани констатираните непълноти или неточности чрез представяне на допълнителни и/или нови документи.

Чл. 15.
(1) Заявката се подава не по-рано от изтичане на една година, считано от датата на одобрение за финансово подпомагане, и не по-късно от 15 работни дни от изтичането й.
(2) Финансовата помощ не може да надвишава размера за поредната година по чл. 4, ал. 3 в рамките на петгодишния период.

Чл. 16.
(1) Държавен фонд "Земеделие" - Агенция "САПАРД", изплаща финансовата помощ по проекта в срок от три месеца от постъпване на заявката за плащане.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето за отстраняване на непълнотите и неточностите в представените документи.

Чл. 17.
(1) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" изплаща финансовата помощ за съответната година на организацията, когато са изпълнени условията за подпомагане по чл. 6.
(2) Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" отказва изплащане на помощта за съответната година, когато:
1. признаването на организацията на производителите е отменено;
2. организацията не отговаря на условията за подпомагане;
3. не е спазен срокът по чл. 15, ал. 1;
4. не е изпълнено задължението по чл. 21, ал. 1;
5. не отговаря на изискванията за изплащане на помощта по реда на тази наредба.
(3) В случаите, когато е отказано изплащане на финансовата помощ, организацията не може да подаде друга заявка за плащане за същата година.

Чл. 18.
(1) За периода на подпомагане организацията е длъжна да съхранява всички оригинални документи, свързани с дейността й.
(2) Организацията е длъжна в двуседмичен срок след изплащане на финансовата помощ за първата година да постави на видно място табела, указваща, че организацията е финансово подпомагана по програма САПАРД.

Чл. 19. Държавен фонд "Земеделие" осъществява последващ контрол върху дейността на организациите и техните членове за периода на подпомагане.

Чл. 20.
(1) Подпомаганите организации и техните членове са длъжни да съдействат и предоставят изискваната информация на служителите на ДФ "Земеделие", на упълномощени представители на Европейската комисия (ЕК) и на сертифициращия орган съгласно Наредба № 1 от 2002 г. за реда за акредитация на САПАРД агенция по Специалната предприсъединителна програма за развитие на земеделието и селските райони в Република България (ДВ, бр 23 от 2002 г.).
(2) Служителите на ДФ "Земеделие", представителите на ЕК и на сертифициращия орган са длъжни да се легитимират пред подпомаганите организации и да извършват проверки в съответствие с предоставените им правомощия.

Чл. 21.
(1) Организацията връща финансовата помощ заедно със законната лихва от датата на изплащането й до деня на възстановяването й, когато:
1. признаването на организацията е отменено поради това, че организацията е получила признаване чрез непозволени от закона средства;
2. организацията е получила одобрение за подпомагане чрез непозволени от закона средства.
(2) Когато действителната стойност на годишната пазарна продукция е по-малка от тази, използвана при изчисляването на помощта, на връщане подлежи надвзетата част от помощта заедно със законната лихва от датата на изплащането й до деня на възстановяването й.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Документите, които се изискват по тази наредба, се представят на български език. Когато оригиналният документ е изготвен на чужд език, трябва да бъде придружен с легализиран превод на български език.

§ 2. Курсът на обмяна за плащанията от страна на ДФ "Земеделие" - Агенция "САПАРД", е курсът, определен в предпоследния работен ден на Европейската комисия от месеца, предхождащ месеца, през който разходът е бил вписан в сметките на ДФ "Земеделие" - Агенция "САПАРД". Датата, на която е издадено платежното нареждане към ползвателя или упълномощеното от него лице, е датата, посочена в сметките.

§ 2а. (Нов, ДВ, бр. 19 от 2005 г.; доп., бр. 104 от 2005 г.) При вземане на решение за спиране на приемането на проекти по мярката решението трябва да бъде обявено най-малко 7 работни дни преди влизането му в сила на електронната страница на Министерството на земеделието и горите и на общодостъпно място в областните дирекции на агенция САПАРД и в областните дирекции "Земеделие и гори".

§ 2б. (Нов, ДВ, бр. 104 от 2005 г.) При вземане на решение за започване приемането на проекти по мярката решението трябва да бъде обявено най-малко 10 работни дни преди влизането му в сила на електронната страница на Министерството на земеделието и горите и на общодостъпно място в областните дирекции на агенция САПАРД и в областните дирекции "Земеделие и гори".

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.11, ал. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие".

Приложение № 1
към чл. 9, ал. 1
(Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Списък на документите за кандидатстване за финансова помощ за първата година

Общи документи

1. Молба за кандидатстване (по образец).
2. Копие на личната карта на представителя на организацията на производителите.
3. Бизнес план по образец, за 5-годишен период.
4. Удостоверение за признаване на организацията на производителите, издадено от МЗГ.
5. Списък на членовете на организацията, заверен от представителя (по образец).
6. Заверени копия на регистрационната карта по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) или копие от удостоверението за регистрация съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия за производителите на суров тютюн на членовете на организацията.
7. Копие на вътрешния правилник на организацията на производителите.
8. Копие от учредителен акт на организацията на производителите.
9. Удостоверение за актуално правно състояние или копие на съдебно решение на кооперацията/събирателното дружество/ООД в случай, че организацията на производителите е била създадена не повече от 6 месеца преди датата на кандидатстване.
10. Копие на регистрация по ЗДДС (при наличие на такава).
11. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверения от банките, в които организацията на производителите има банкови сметки, доказващи, че същата няма просрочени задължения. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
12. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверения, издадени от районно управление "Социално осигуряване", доказващи, че организацията няма задължения. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
13. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверение от териториална данъчна дирекция за наличието или липсата на данъчни задължения. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
14. Копие от регистрация по БУЛСТАТ.
15. Копие от данъчна регистрация.
16. Нотариално заверено пълномощно в случай, че документите не се подават от кандидата.

Специфични документи

I. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на количеството годишна реализирана продукция:
1. Таблица на годишната реализирана продукция за всеки член на организацията (по образец - А1).
2. Обобщена таблица на годишната реализирана продукция за организацията (по образец - А1).
3. Копие от фактури за реализираната продукция през предходната година/протоколи или договори за реализираната продукция през предходната година с приложени разписки за физическите лица.

II. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на обработваната площ:
1. Таблица за обработваната площ за всеки член (по образец - А2).
2. Обобщена таблица за обработваната площ (по образец - А2).
3. Копие от нотариални актове и/или договори за наем, и/или договори за аренда за срок не по-малък от 5 г. I

II. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на брой отглеждани животни:
1. Таблица на отглежданите животни (по образец - А3), попълнена от всеки член.
2. Обобщена таблица на отглежданите животни (по образец - А3).
3. Документ, издаден от ветеринарната служба за наличните животни.

IV. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на стойността на годишна реализирана продукция:
1. Таблица на годишната реализирана продукция (по образец - А4), попълнена от всеки член.
2. Обобщена таблица на годишната реализирана продукция за организацията (по образец - А4).
3. Копие от фактури за реализираната продукция през предходната година/протоколи или договори за реализираната продукция през предходната година с приложени разписки за физическите лица.

Приложение № 2
към чл. 13, ал. 1
(Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Списък на документите за кандидатстване за финансова помощ от втората до петата година

Общи документи

1. Молба за кандидатстване (по образец).
2. Копие на личната карта на представителя на организацията на производителите.
3. Актуализиран бизнес план за останалата част от 5-годишния период (по образец).
4. Заверена справка за признаване на организацията на производителите, издадена от МЗГ не повече от един месец преди датата на кандидатстване.
5. Списък на членовете на организацията, заверен от представителя (по образец).
6. Заверени копия на регистрационната карта по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и подържане на регистър на земеделските производители или копие от удостоверението за регистрация съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия за производителите на суров тютюн на членовете на организацията.
7. Копие на вътрешния правилник на организацията на производителите в случай, че са настъпили промени от последното кандидатстване за финансова помощ, или декларация, че не са настъпили такива.
8. Копие от учредителен акт на организацията на производителите в случай, че са настъпили промени от последното кандидатстване за финансова помощ, или декларация, че не са настъпили такива.
9. Удостоверение за актуално правно състояние, издадено не повече от 6 месеца преди датата на кандидатстване.
10. Копие на регистрация по ЗДДС (при наличие на такава).
11. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверения от банките, в които организацията на производителите има банкови сметки, доказващи, че същата няма просрочени задължения. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
12. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверения, издадени от районно управление "Социално осигуряване", доказващи, че организацията няма неплатени социални осигуровки. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
13. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверение от териториална данъчна дирекция за наличието или липсата на данъчни задължения. Удостоверенията следва да бъдат издадени в рамките на месеца, предхождащ датата на кандидатстване.
14. Копие от годишната данъчна декларация, заверена от териториална данъчна дирекция.
15. Копие от счетоводния баланс за последната финансова година.
16. Копие от отчет за приходите и разходите за последната финансова година.
17. Нотариално заверено пълномощно в случай, че документите не се подават от кандидата.

Специфични документи

I. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на количеството годишна реализирана продукция:
1. Таблица на годишната реализирана продукция от организацията за период 1 година преди датата на кандидатстване (по образец - А1).
2. Копие от фактури за реализираната продукция за период 1 година преди датата на кандидатстване.

II. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на обработваната площ:
1. Таблица за обработваната площ за всеки член (по образец - А2).
2. Копие от нотариални актове и/или договори за наем, и/или договори за аренда.
3. Обобщена таблица за обработваната площ (по образец - А2).

III. Подава се от организацията на производителите, призната на базата на брой отглеждани животни:
1. Таблица на отглежданите животни (по образец - А3), попълнена от всеки член.
2. Обобщена таблица на отглежданите животни (по образец - А3).
3. Документ, издаден от ветеринарната служба за наличните животни.

IV. Подава се от организацията на производителите, призната въз основа на стойността на годишна реализирана продукция:
1. Таблица на годишната реализирана продукция от организацията за период 1 година преди датата на кандидатстване (по образец - А4).
2. Копие от фактури за реализираната продукция или дневник на покупко-продажбите, заверен от ТДД за период 1 година преди датата на кандидатстване.

Приложение № 3
към
чл. 10, ал. 2, т. 2

Критерии за оценка

Критерии за оценка Резултат
1. Брой на членовете 100
30

25

Над 30

По 1 точка за всеки член над 30,
но не повече от 100

Общо

100

Приложение № 4
към чл. 14, ал. 3
(Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Документи при кандидатстване за плащане

Общи документи

1. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на подаване на заявката за плащане.
2. Копие на удостоверение за признаване на организацията на производителите.
3. Актуално потвърждение от дирекция "Развитие на селските райони" към МЗГ относно признаването на организацията на производителите.
4. Препис от вътрешния правилник на организацията на производителите.
5. Нотариално заверен образец от подписа на кандидата или упълномощеното лице (при упълномощаване).
6. Нотариално заверено пълномощно в случай, че документите не се подават от представляващия организацията на производителите/решение на управителния орган на юридическото лице за упълномощаване.
7. Удостоверение за платени социални осигуровки, издадено от районно управление "Социално осигуряване" не по-рано от месеца, предхождащ месеца на подаване на заявката за плащане.
8. Удостоверение за наличието или липсата на данъчни задължения от териториална данъчна дирекция, издадено не по-рано от месеца, предхождащ месеца на подаване на заявката за плащане.
9. Декларации от всички членове от организацията на производителите, че нямат задължения към ДФ "Земеделие".
10. Таблица, попълнена на база анкетни карти от членовете на организацията на производителите съгласно Наредба № 3 от 1999 г., съдържаща обобщена информация за размера на обработваемата земеделска земя и добива на земеделски култури и/или броя на отглеждани животни, и/или количеството животинска продукция. За тютюнопроизводителите - обобщена информация за квотите на тютюневата продукция (формуляр, приложен към заявката за плащане).
11. Копие на актуални регистрационни карти на членовете на организацията съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на Регистър на земеделските производители, издадени от ОД "Земеделие и гори" (за тютюнопроизводителите - копие от удостоверение за регистрация съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия).
12. Счетоводен баланс за период 12 месеца от датата на подписване на договора с ДФ "Земеделие" - Агенция "САПАРД", подписан и подпечатан от главния счетоводител и оторизирания представител на организацията на производителите.
13. ОПР за период 12 месеца от датата на подписване на договора с ДФ "Земеделие" - Агенция "САПАРД", подписан и подпечатан от главния счетоводител и оторизирания представител на организацията на производителите.
14. Оборотна ведомост на аналитично ниво за период 12 месеца от датата на подписване на договора, подписан и подпечатан от главния счетоводител и оторизирания представител на организацията на производителите.
15. Разбивка на произвежданата продукция по вид стоки и продадено количество на член от организацията (формуляр, приложен към заявката за плащане).
16. Фактури или протоколи за продукция, доставена и продадена от членовете на организацията на производителите.
17. Опис на фактури или протоколи за продукция, доставена от членовете на организацията на производителите (формуляр, приложен към заявката за плащане).
18. Аналитична справка на сметка 702 (счетводни записвания, водени отделно за организацията) за период 12 месеца от датата на подписване на договора.
19. Първични счетоводни документи (фактури), удостоверяващи размера на реализираната от организацията продукция за период 12 месеца от датата на подписване на договора.
20. Опис на първичните счетоводни документи (фактури), удостоверяващи размера на годишно реализираната продукция (формуляр, приложен към заявката) за период 12 месеца от датата на подписване на договора.
21. Справки-декларации и дневници за продажбите по ДДС в случай, че организацията на производителите е регистрирана по ЗДДС, или декларация за липса на регистрация съгласно ЗДДС.
22. Банкова гаранция за добро изпълнение в полза на Държавен фонд "Земеделие" - Агенция "САПАРД", в случай на междинно плащане.
23. (Нова, ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Удостоверение за регистрация по ДДС, издадено от териториална данъчна дирекция не по-рано от 2 седмици от датата на подаване на Заявката за плащане (за физически и юридически лица, регистрирани съгласно чл.108 или чл.110 от Закона за данък върху добавената стойност).

Специфични документи

Устройствен акт на организацията на производителите в случай на промяна от кандидатстващия след одобрението на проекта от Агенция "САПАРД".

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив