Наредба № 4 от 08.04.1997 г. за одобряване на типа и държавна проверка на средствата за измерване

Държавен вестник брой: 102

Година: 1997

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 15.12.2003

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат организацията и редът за одобряване на типа и държавната проверка на средствата за измерване.

Чл. 2. На одобряване на типа и държавната проверка подлежат средствата за измерване, предназначени за използване и използвани: 1. в здравеопазването за профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация, за производство, анализ и контрол на лекарствени средства; 2. за контрол и осигуряване на техническата, радиационната, транспортната и пожарната безопасност и охрана на труда; 3. за контрол на състоянието на околната среда; 4. за контрол на хранителни продукти; 5. за измервания, свързани с търговски сделки и плащания, с данъчни, митнически, акцизни и пощенски облагания; 6. за измервания, свързани със сигурността и отбраната на страната и с далекосъобщенията; 7. за извършване на експертизи; 8. за контрол при разпространение на часовото време; 9. при водоснабдяване и канализация.

Чл. 3. Националният център по метрология (НЦМ) към Комитета по стандартизация и метрология (КСМ) регистрира одобрените типове средства за измерване и информация за тях периодично се публикува в официално издание на КСМ.

Раздел II
Одобряване на типа на средства за измерване

Чл. 4. Одобряване на типа на средства за измерване и на измерителни системи се извършва при: 1. производство и внос на нови типове; 2. модификация на одобрен тип; 3. смяна на производителя на одобрен тип; 4. изтекъл срок на валидност на удостоверението за одобрен тип.

Чл. 5.(1) Типът на средствата за измерване се одобрява след изпитване за определяне съответствието на техническите и метрологичните характеристики на образци от средства за измерване с изискванията на стандартите или техническите спецификации за конкретните типове средства за измерване. (2) Изпитването за одобряване на типа на средствата за измерване е пълно, частично или ограничено. Видът на изпитването се определя след експертиза на документите по приложение N: 1. (3) В случаите по чл. 4, т. 1 се извършва пълно изпитване, в останалите случаи на чл. 4 изпитването може да е частично или ограничено.

Чл. 6. Одобряването на типа на гама средства за измерване на един производител се извършва въз основа на резултатите от изпитването на един или няколко типа средства за измерване от гамата.

Чл. 7.(1) Типът на средствата за измерване може да бъде одобрен, без да се извършва изпитване, когато: 1. за него е издаден сертификат, регистриран от Международната организация по законова метрология (МОЗМ); 2. средството за измерване е одобрено от метрологичен орган на друга страна на основата на рекомендации на МОЗМ или съгласувана между страните методика за изпитване; 3. има споразумение с чуждестранен метрологичен орган за взаимно признаване на резултатите от изпитванията на средствата за измерване. (2) Одобряване на типа на средствата за измерване се извършва след представяне на образец и/или експертиза на документите по приложение N: 1.

Чл. 8. Типът на измерителната система може да бъде одобрен, без да се извършва пълно изпитване, когато тя е съставена от средства за измерване от одобрен тип.

Чл. 9. За одобряване типа на средствата за измерване се подава заявление (приложение N: 2) в НЦМ от производител или вносител на средства за измерване, придружено с документите, посочени в приложение N: 1.

Чл. 10.(1) Изпитването за одобряване на типа на средствата за измерване се извършва от КСМ. (2) Националният център по метрология определя сроковете за представяне на образците, техния брой, мястото и времето за извършване на изпитването за одобряване на типа на средствата за измерване след съгласуване със заявителя.

Чл. 11. (1) Ръководителят на НЦМ одобрява типа на средствата за измерване при положителни резултати от изпитването или експертизата на документацията им. (2) Одобряването на типа на средствата за измерване е безсрочно или със срок на валидност. (3) Одобреният тип на средствата за измерване се вписва в Държавния регистър на одобрените за използване в страната средства за измерване и на заявителя се издава удостоверение съгласно приложение N: 3. (4) Производителят или вносителят поставя знак за одобрен тип върху средството за измерване.

Чл. 12. Ръководителят на НЦМ отменя решението за одобряване на типа при: 1. (изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) отрицателни резултати от повторно изпитване и от експертиза; 2. констатирани дефекти при проверка на средства за измерване, непроявени при изпитването на образците за одобряване на типа; 3. промяна на изискванията към метрологичните характеристики в нормативен акт или стандарт.

Чл. 13. (1) Председателят на КСМ може да разреши по изключение употребата на средства за измерване с ограничено използване след частично или ограничено изпитване, без да се одобрява типът им. (2) Разрешените за ограничено използване средства за измерване се регистрират и на заявителя се издава удостоверение съгласно приложение N: 4.

Раздел III
Държавна проверка на средствата за измерване

Чл. 14.(1) Държавната проверка на средствата за измерване се извършва за установяване на годността и съответствието им с одобрения тип и с нормираните за типа технически и метрологични изисквания. (2) Държавна проверка се извършва и на средствата за измерване, разрешени за използване в страната по член 13. (3) Периодичността на държавната проверка на средствата за измерване се определя при одобряване на типа им и е не по-малка от шест месеца. (4) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Периодичността на държавната проверка на средствата за измерване е посочена в приложение N: 5. (5) Ежегодно за държавна периодична проверка се декларират средствата за измерване, чиято валидност на последната държавна проверка изтича през следващата календарна година, като се спазва междупроверочният интервал, определен в списъка по ал. 4. (6) (Нова - ДВ, бр. 102/97 г.) По искане на притежателите на средства за измерване държавна проверка може да се извърши и извън определената по ал. 4 периодичност.

Чл. 15.(1) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Държавната проверка на средствата за измерване се извършва в метрологичните лаборатории на КСМ. (2) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Държавната проверка се извършва и на място при производителя, вносителя извършилия ремонта или притежателя на средства за измерване само при осигурени от него условия, оборудване и помощен персонал.

Чл. 16.(1) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Лицата, които използват средства за измерване, подлежащи на държавна периодична проверка, ги декларират ежегодно пред НЦМ, РЦМ. (2) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Декларирането се извършва в срок до 15 ноември на предшестващата проверката година с календарен график по образец приложение N: 6.

Чл. 17. Средствата за измерване се представят за държавна проверка изправни, почистени, комплектовани и придружени от техническо описание и инструкция за работа на български език.

Чл. 18.(1) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) При положителни резултати от държавната проверка на средството за измерване се поставя знак за годност и/или се издава свидетелство по образец (приложение N: 7). (2) (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) При отрицателни резултати от държавната проверка на средството за измерване се поставя знак за негодност и/или се издава известие за негодност по образец (приложение N: 8).

Раздел IV
Упълномощаване на лица за извършване на държавна проверка на средства за измерване

Чл. 19. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Чл. 20. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Чл. 21. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Чл. 22. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Чл. 23. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Чл. 24. (Отм. - ДВ, бр. 102/97 г.).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба: 1. "модификация на типа на средствата за измерване" е изменение на някои технически и/или метрологични характеристики; 2. "пълно изпитване" е изпитване, при което се изследват всички технически и метрологични характеристики за определяне съответствието на средството за измерване на установени норми; 3. "частично изпитване" е изпитване, при което се изследват ограничен брой характеристики на средствата за измерване; 4. "ограничено изпитване" е изпитване, което се извършва в определени интервали на характеристиките на средствата за измерване; 5. (изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) "гама средства за измерване" са средства за измерване на един производител, които имат еднаква конструкция, но се различават по измерителен обхват и/или стойност на делението на измерваната величина, без тези различия да водят до промяна на максимално допустимите грешки и класа на точност.

§ 2. Формата и видът на знаците за одобрен тип на средствата за измерване по чл. 11, за държавната им проверка по чл. 18 са определени в Инструкция N: 1 от 1992 г. за знаците, удостоверяващи резултатите от метрологичния контрол на средствата за измерване (обн. - ДВ, брой 86 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 85 от 1996 г.) Разходите за изработване на знаците по чл. 25 са за сметка на упълномощените лица.

§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 102/97 г.) Таксите за одобряване на типа и за държавна проверка на средствата за измерване са определени с Тарифа N:11 за таксите, които се събират в системата на КСМ, приета с ПМС N: 356 от 1997 г. (ДВ, бр. 88 от 1997 г.).

§ 4. Одобряването на типа и държавна проверка могат да бъдат извършени и на средства за измерване с приложение извън областите по чл. 2 по искане на заявителя.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 5. Средствата за измерване от неодобрен тип, намиращи се в употреба и проверявани от КСМ до влизането в сила на тази наредба, подлежат на държавна проверка.

§ 5а. (Нов - ДВ, бр. 102/97 г.) Лицата, упълномощени да извършват държавна проверка по отменения чл. 21, могат да извършват проверката до изтичане на срока на валидност на издадените удостоверения.

§ 6. Тази наредба се издава на основание чл. 52 във връзка с чл.12, 15, 19, 21, 23 и 24 от Закона за мерките и измерителните уреди (обн. - ДВ, бр. 289 от 1948 г.; попр., бр. 308 от 1948 г.; бр. 17 от 1949 г.; изм. и доп., Изв., бр. 13 и 104 от 1951г., бр. 14 от 1952 г.; ДВ, бр.102 от 1977 г., бр. 36 от 1979 г., бр.102 от 1981 г., бр. 85 от 1985 г. и бр. 89 от 1986 г.) и отменя Нарадба N: 4 за одобряване на типа и държавна проверка на средствата за измерване от 1996 г. (ДВ, бр. 19 от 1996 година).

Приложение N: 1
към чл. 5, ал. 2, чл. 7, ал. 2 и чл. 9

Списък на документите, необходими за одобряване на типа на средствата за измерване

А. За средства за измерване, произведени в страната 1. Задължителни документи: а) Техническо описание и инструкция за експлоатация; б) Инструкция за монтаж и поддръжка; в) Техническа спецификация и методика за изпитване за конкретния тип средство за измерване, когато за него няма стандарт. 2. Допълнителни документи: а) документи, предназначени за потребител, като рекламни материали, гаранционна карта и др.; б) протоколи от извършени предварителни изпитвания; в) справка за допустимите за публикуване данни за типа на средството за измерване (при необходимост). Б. За средства за измерване от внос 1. Задължителни документи (на български език); а) Техническа спецификация; б) Техническо описание и инструкция за експлоатация; в) Инструкция за монтаж и поддръжка. 2. Допълнителни документи: а) Фирмен проспект и документи за потребителя; б) Методика за изпитване и проверка на средството за измерване. В. За одобряване на типа по чл. 7 1. Заверено копие на сертификат от МОЗМ за одобрения тип. 2. Заверено копие на сертификат и протокол от изпитването, когато типът е одобрен от метрологичен орган на друга страна.

Приложение N: 2
към чл. 9

ДО
НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО МЕТРОЛОГИЯ
бул. Д-р Г. М. Димитров 52 Б
София






ЗАЯВЛЕНИЕ
за одобряване на типа на средство за измерване
(измервателна система, гама средства за измерване)
(Заглавие, изм., ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

От .........................................................................................................................................

(наименование на заявителя, адрес, телефон)
Заявявяме зa одобряване от типа:
N: по ред Средство за измерване Брой на образците. Идентификационен номер Място за извършване на изпитването
. наименование на средството за измерване метрологични характеристики
1 2 3 4 5

Средството за измерване е производство на .........................................................................

(фирма производител, адрес и година на производство)



Средството за измерване е предназначено за измерване на .............................................. ..................................................................................................................................................... и може да се използва в следните области: ........................................................................... Средството за измерване е представено за одобряване на типа чрез изпитване: ............ ..................................................................................................................................................... (ново производство и внос, модификация на тип, смяна на производител, изтекъл срок на валидност и др.)
или чрез представяне на документи и образци по чл. 7 от Наредба N: 4 от 1997 г. за одобряване на типа и държавна проверка на средствата за измерване.
Прилагам към заявлението необходимите за одобряване на типа средства за измерване документи:
1. .....................................
2. .....................................
Заявител:............
(подпис и печат)


Дата: .............



Приложение N: 3
към чл. 11, ал. 3

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО МЕТРОЛОГИЯ

УДОСТОВЕРЕНИЕ
за одобрен тип

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО МЕТРОЛОГИЯ съгласно чл. 11, ал. 3 от Наредба N: 4 от 1997 г. за одобряване на типа и държавна проверка на средствата за измерване (ДВ, бр. 34 от 1997 г.) удостоверява, че на основание положителните резултати от изпитването

ОДОБРЯВА
.........................................................................................................тип ......
и го вписва в ДЪРЖАВНИЯ РЕГИСТЪР на одобрените типове средства за измерване
под N: ...........
................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................
(метрологични характеристики на средството за измерване)

Фирма производител: ................................................ Фирма вносител: ........................................................

Средството за измерване подлежи на първоначална и периодична проверка
на ........ години.
Срокът на валидност на удостоверението е ............

Ръководител на НЦМ: ....................
Дата: ..............

Приложение N: 4
към чл. 13, ал. 2

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО МЕТРОЛОГИЯ

УДОСТОВЕРЕНИЕ
N: ...

На основание положителните резултати от извършено частично ограничено изпитване съгласно чл. 13, ал. 2 от Наредба N: 4 от 1997 г. за одобряване на типа и държавна проверка на средствата за измерване (ДВ, бр. 34 от 1997 г.)

СЕ РАЗРЕШАВА ИЗПОЛЗВАНЕТО
на ............................................................................................................................................ ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. (средство за измерване, тип, идентификационен номер, метрологични характеристики, фирма собственик, производител, вносител)
за ............................................................................................................................................ (конкретно предназначение на средството за измерване)в ............................................................................................................................................, (място на използване на уреда)без да се вписва в ДЪРЖАВНИЯ РЕГИСТЪР на одобрените типове средства за измерване.

Средството за измерване подлежи на държавна проверка не по-рядко от ............ Срокът на валидност на удостоверението е ...............................................................

Ръководител на НЦМ: ....................
Дата: ..............

Приложение N: 5
към чл. 14, ал. 4
(Нов - ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

Списък на средствата за измерване и периодичност на държавната проверка

N: по ред Група Наименование на средствата за измерване Подлежащи на проверка не по-рядко от
1 2 3 4
01 Средства за измерване на геометрични величини
I. Мерки
1. Краищни, щрихови и ъглови 1 път в годината
2. Плочки плоскопаралелни стъклени 1 път в годината
3. Калибри, хлабиномери и телчета за резби 1 път в годината
4. Ъгълници, линии и плочи проверочни 1 път в годината
5. Бленди и сита 1 път в годината
II. Уреди
1. Шублери и микрометрични уреди 1 път в годината
2. Индикатори 1 път в годината
3. Оптико-механични уреди за дължина 1 път в годината
4. Оптико-механични уреди за ъгли 1 път на 2 години
5. Нивелири и автоколиматори 1 път в годината
6. Геодезични уреди 1 път в годината
7. Машини за измерване на платове, влакна и площ на кожи 1 път в годината
8. Електронни уреди за дължина с ИП 1 път в годината
9. Интерферометри 1 път в годината
10. Уреди за параметри на зъбни колела 1 път в годината
02 Средства за измерване на маса
1. Теглилки клас 1 1 път на 2 години
2. Теглилки клас 2, 3 1 път в годината
3. Теглилки класове 4, 5 и 6 1 път на 6 месеца
4. Теглилки с маса по- голяма от 50 кг 1 път в годината
5. Везни вагонни 1 път на 6 месеца
6. Везни клас 1 1 път на 2 години
7. Везни клас 2 1 път в годината
8. Везни клас 3 и 4 1 път на 6 месеца
9. Везни автомобилни 1 път на 6 месеца
10. Везни медицински и бебешки 1 път в годината
11. Везни конвейерни 1 път в годината
12. Дозатори 1 път на 6 месеца
13. Храномери 1 път в годината
03 Средства за измерване на топлинни величини
1. Термометри стъклени 1 път в годината
2. Термометри стъклени медицински 1 път в годината
3. Термометри манометрични, биметални, цифрови, полупроводникови, дилатометрични и калориметрични 1 път в годината
4. Термометри шумови, акустични, магнитни и резонансни в комплект с термопреобразуватели 1 път в годината
5. Термометри съпротивителни и термоелектрични 1 път в годината
6. Термовизори 1 път на 2 години
7. Пирометри за яркостна, цветна и радиационна температура 1 път в годината
8. Цифрови и аналогови вторични средства за измерване на температура 1 път в годината
9. Уред за определяне на пламна температура 1 път в годината
10. Калориметри, топломери (изчислителен блок за топломер), средства за измерване на топлопроводност и топлинен капацитет 1 път в годината
04 Средства за измерване на налягане
1. Манометри, мановакуумметри и вакуумметри 1 път в годината
2. Напоромери, тягомери и тягонапоримери 1 път в годината
3. Микроманометри 1 път в годината
4. Средства за измерване на кръвно налягане 1 път в годината
5. Преобразуватели на налягане 1 път в годината
05 Средства за измерване на разход и вместимост на флуиди
1. Водомери скоростни с диаметър до 40 mm 1 път на 6 години
2. Водомери волтманови с диаметър до 200 mm 1 път на 2 години
3. Водомери с диаметър над 200 mm 1 път в годината
4. Разходомери и броячи за течности, различни от водата 1 път в годината
5. Разходомери с променлив пад на налягане 1 път в годината
6. Разходомери и броячи електромагнитни 1 път в годината
7. Разходомери и броячи ултразвукови 1 път в годината
8. Разходомери и броячи турбинни за газ 1 път на 2 години
9. Разходомери и броячи обемни с камери за газ 1 път на 2 години
10. Разходомери и броячи обемни с бутала за газ 1 път на 2 години
11. Разходомери и броячи вихрови 1 път на 2 години
12. Колонки за втечнени въглеродни газове (пропан-бутан) 1 път на 6 месеца
13. Ротаметри 1 път в годината
14. Колонки за нефтопродукти: - единични - модулни 1 път на 6 месеца
15. Уреди за измерване скоростта на въздушния поток (анемометри) за скорост до и над 5 m/s 1 път в годината
16. Резервоари стационарни 1 път на 8 години
17. Цистерни вагонни 1 път на 2 години
18. Цистерни автомобилни 1 път на 2 години
19. Мерки метални работни еталони II ниво до 1000 l 1 път в годината
20. Мерки метални работни I ниво до l еталони III ниво до 5000 l 1 път в годината
21. Мерки метални работни до 5000 l 1 път в годината
22. Млекомери с поплавък 1 път на 2 години
23. Дозатори търговски за течности 1 път на 6 месеца
24. Колби стъклени не
25. Бюрети и пипети не
26. Мерки за сервиране не
27. Бъчви (каци) стационарни за вино, цистерни метални стационарни 1 път в годината
06 Средства за измерване на сила и твърдост
1. Машини за измерване и изпитване на механични свойства на материалите 1 път в годината
2. Машини за измерване на спирачната сила на автомобили 1 път в годината
3. Твърдомери - работни 1 път в годината
07 Средства за измерване на физикохимични величини
1. Ареометри стъклени работни
2. Вискозиметри по Енглер 1 път в годината
3. Газоанализатори 1 път в годината
4. Газсигнализатори 1 път на 6 месеца
5. Димомери 1 път в годината
6. Алкохоломери (регистратори на съдържанието на алкохолни пари в дъха) 1 път на 6 месеца
7. Средства за електрохимични измервания промишлени 1 път в годината
8. Средства за електрохимични измервания лабораторни:
- пехаметри и кондуктометри 1 път в годината
- нитратомери 1 път на 6 месеца
9. Електроди за електрохимични измервания 1 път в годината
08 Средства за измерване на йонизиращи лъчения
1. Средства за измерване на експозиция, керма, погълната и еквивалентна доза от фотонно лъчение 1 път в годината
2. Средства за измерване на активност на радионуклиди 1 път в годината
3. Средства за измерване на неутронни характеристики 1 път в годината
4. Уредби за гама-лъчение 1 път в годината
5. Радиоактивни източници (за алфа-, бета-, гама-лъчение, неутрони) 1 път в годината
09 Средства за измерване на електрични величини
1. Средства за измерване на ток, напрежение, съпротивление, мощност 1 път в годината
2. Киловолтметри за постоянно или променливо напрежение 1 път в годината
3. Уредби за проверка на диелектрична якост 1 път на 2 години
4. Електромери еднофазни 1 път на 8 години
5. Електромери трифазни виж забележката
6. Трансформатори измерителни 1 път на 4 години
7. Уреби за проверка на електромери 1 път на 2 години
8. Уреби за проверка на измерителни трансформатори 1 път на 2 години
9. Средства за измерване на изолационно съпротивление 1 път в годината
Забележка: Междупроверочният интервал при преминаваща мощност от 10 MVA е 4 години, от 10 до 60 MVA - 2 години, над 60 MVA -1 година.
10 Средства за измерване на магнитни величини
1. Измерители на магнитен поток 1 път в годината
2. Измерителни на магнитна индукция 1 път в годината
3. Измерителни на интензитет на магнитно поле 1 път в годината
4. Измерители на магнитна проницаемост 1 път в годината
5. Уреби за определяне и измерване на магнитни характеристики и магнито и магнитотвърди материали 1 път в годината
11 Средства за измерване на радиотехнически величини
1. Средства за измерване на напрежение при ВЧ 1 път в годината
2. Атенюатори 1 път в годината
3. Генератори 1 път в годината
4. Средства за измерване на СВЧ мощност и импеданс 1 път в годината
5. Мерки за капацитет, индуктивност, съпротивление при променливо напрежение и качествен фактор 1 път в годината
6. Измерватели на капацитет, индуктивност, съпротивление и качествен фактор 1 път в годината
7. Осцилоскопи 1 път в годината
8. Калибратори на осцилоскопи 1 път в годината
9. Анализатори на спектър 1 път в годината
10. Анализатори на модулация 1 път в годината
11. Измерватели на параметрите на радиорелейни линии 1 път в годината
12. Радиокомуникационни тестери 1 път в годината
13. Средства за измерване електромагнитно поле и радиосмущения 1 път в годината
14. Електрокардиографи 1 път в годината
15. Електроенцефалографи 1 път в годината
12 Средства за измерване на време и честота
1. Генератори кварцови високостабилни синтезатори на честота 1 път в годината
2. Честотомери цифрови 1 път в годината
3. Честотомери и преобразуватели на честота 1 път в годината
4. Измерители на интервали от време 1 път на 2 години
5. Компаратори честотни 1 път на 2 години
13 Средства за измерване на акустични величини
1. Шумомери 1 път в годината
2. Аудиометри 1 път в годината
3. Микрофони 1 път в годината
4. Генератори на звукови сигнали 1 път в годината
5. Камери шумозаглушени 1 път на 2 години
6. Камери реверберационни 1 път на 2 години
7. Пистонфони 1 път в годината
8. Калибратори акустични 1 път в годината
9. Филтри октавни и терцоктавни 1 път в годината
10. Уредба "Изкуствено ухо" 1 път в годината
11. Уредба "Изкуствен мастоид" 1 път в годината
12. Хидрофони 1 път в годината
14 Средства за измерване на параметри на движение
1. Преобразуватели виброизмервателни работни 1 път в годината
2. Виброметри 1 път в годината
3. Калибратори за виброизмерителни преобразуватели 1 път в годината
4. Маси виброкалибровъчни 1 път в годината
5. Уреби вибрационни проверочни
6. Анализатори на вибрационни процеси 1 път в годината
7. Регистратори на вибрационни процеси 1 път в годината
8. Преобразуватели на ударно ускорение 1 път в годината
9. Измерители на параметри на удар 1 път в годината
10. Анализатори на ударни процеси 1 път в годината
11. Стендове за вибрационни и ударни изпитвания 1 път в годината
12. Средства за измервания на сеизмични трептения 1 път в годината
13. Спидометри за превозни средства 1 път на 2 години
14. Система "спидометър - автомобил" 1 път на 2 години
15. Хронотахографи за превозни средства 1 път на 2 години
16. Система "тахограф - автомобил" 1 път на 2 години
17. Тахометри и тахометрични преобразователи 1 път на 2 години
18. Уреди и уредби за проверка на спидометри, хронотахографи и таксиметрови апарати 1 път на 2 години
19. Апарати таксиметрови 1 път в годината
20. Система "таксиметров апарат - автомобил" 1 път в годината
21. Скоростомери радарни за контрол на автотранспорта 1 път в годината
22. Стробоскопи за измерване на механични движения 1 път в годината
23. Броячи на обороти и ходове 1 път на 2 години
15 Средства за измерване на оптически величини
1. Средства за измерване на фотометрични величини (луксметри, яркометри и др.) 1 път в годината
2. Радиометри за оптическо лъчение 1 път в годината
3. Уреди за измерване на коефициент на пропускане, отражение, оптическа плътност и координати на цвета (спектрофотометри, колориметри, фотоколориметри, денситометри, рефлектометри) 1 път в годината
4. Поляриметрични измерителни уреди 1 път в годината
5. Рефрактометри 1 път в годината
6. Диоптрометри 1 път на 2 години
7. Средства за измерване параметри на лазери 1 път в годината

Приложение N: 6
към чл. 16, ал. 2
(Предишно Приложение N: 5,
ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

Съгласувал,
НЦМ/РЦМ: ...........




КАЛЕНДАРЕН ГРАФИК
за държавна проверка на средства за измерване през 199..., г.

От групата на средства за измерване (СИ) на ....................................................................

(величина)
На ................................................................................................................................................. (организация, фирма)Град .............................. пощ. код ..................... ул. ............................................ N: ..................
Банкова сметка N: ..................................................... телефон на ръководителя ....................
N: по ред Наимено-
вание
Иденти-
фикаци-
онен N:
на СИ
Метрологични характеристики Брой
СИ
Брой СИ, подлежащи на пров.
за 1 г.
Дата
на по-
след-
ната
про-
верка
Пред-
ложе-
на
дата
Утвърдена
дата и място
на провер-
ката
Обхват Клас на точност, стойност на деление, грешка на 1 пров. на 2 пров.

Гл. счетоводител: Ръководител:

Приложение N: 7
към чл. 18, ал. 1
(Предишно Приложение N: 6,
ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

___________________________________________________________
(организация, извършила проверката)

С В И Д Е Т Е Л С Т В О
за държавна проверка
N: ................

на .................................................................................................................................................

(наименование на средството за измерване)...................................................................................................................................................... (тип, идентификационен номер, производител)...................................................................................................................................................... (притежател)...................................................................................................................................................... ...................................................................................................................................................... (метрологични характеристики: обхват, клас на точност, грешка)

......................................................................................................................................................

(вид на проверката)...................................................................................................................................................... (срок на валидност на проверката)...................................................................................................................................................... (вид и номер на документа, по който е извършена проверката)

Заключение: годен.

Извършил проверката: ..............
Дата: ...............

Приложение N: 8
към чл. 19, ал. 2
(Отм., ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

Приложение N: 8
към чл. 18, ал. 2
(Предишно Приложение N: 7, ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

___________________________________________________________
(организация, извършила проверката)

ИЗВЕСТИЕ ЗА НЕГОДНОСТ
N: ................

на .................................................................................................................................................

(наименование на средството за измерване)...................................................................................................................................................... (тип, идентификационен номер, производител)...................................................................................................................................................... (притежател)...................................................................................................................................................... (вид на проверката)......................................................................................................................................................

Въз основа на резултатите от държавната проверка средството за измерване
НЕ СЕ ДОПУСКА ЗА УПОТРЕБА поради: ...................................................................................................................................................... ...................................................................................................................................................... (показатели, по които не отговаря)...................................................................................................................................................... (вид и номер на документа, по който е извършена проверката)

Извършил проверката: ..............
София, ...............

Приложение N: 9
към чл. 21, ал. 2
(Зал., ДВ, бр. 102 от 1997 г.)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив