Наредба № 4 от 1.03.2002 г. за приемане на ученици в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ"

МК

Държавен вестник брой: 88

Година: 2006

Орган на издаване: МК

Дата на обнародване: 31.10.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за приемане на ученици в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" (НГДЕК).
(2) Учениците се приемат чрез приемни и приравнителни изпити.
(3) Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" е специализирана гимназия, която дава фундаментални хуманитарни знания и задълбочена езикова подготовка. Тя е интегрирана със СУ "Климент Охридски".

Чл. 2.
(1) В НГДЕК курсът на обучение е петгодишен-от VIII до XII клас включително, и протича в два етапа.
(2) Първият етап на обучение приключва със завършване на Х клас.
(3) Във втория етап (лицей) се допускат само ученици, които са завършили първия етап на обучение в същото училище. Лицеят осигурява профилирано обучение в ХI и ХII клас в един от следните профили:
1. латинистика с италиански език;
2. грецистика с новогръцки език;
3. история;
4. чужди езици;
5. българистика;
6. старобългаристика;
7. философия и култура;
8. природни науки.

Раздел II
Условия за кандидатстване

Чл. 3.
(1) За VIII клас на НГДЕК могат да кандидатстват ученици:
1. не по-възрастни от 16 години, навършвани в годината на кандидатстването;
2. завършили през същата година VII клас на средните общообразователни училища със среден успех най-малко добър 4,00;
3. с годишен успех по: български език и литература и история не по-нисък от много добър 5,00.
(2) (Отм., ДВ, бр. 11 от 2006 г.).
(3) Ученици, завършили VIII клас на общообразователното училище с успех не по-нисък от добър 4,00, могат да се явят на приравнителни изпити за постъпване в IХ клас само на освободени места в НГДЕК.

Чл. 4.
(1) Кандидатите за приемните и приравнителните изпити в срок от 15 до 26 юни включително подават следните документи: 1. молба-образец съгласно приложение № 1; 2. акт за раждане.
(2) Към документите за приемни изпити по ал. 1 се прилага удостоверeние за завършен VII клас, издадено от училището, в което кандидатите са завършили този клас, с годишни оценки по всички предмети и средния успех или копие от удостоверението, заверено от същото училище.
(3) Към документите за приравнителни изпити по ал. 1 се прилага свидетелство за завършено основно образование в годината на кандидатстване.
(4) Документите на кандидатите се приемат в канцеларията на гимназията-София 1360, кв. Модерно предградие, ул. Баба 16.

Раздел III
Изпити

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 11 от 2006 г.)
(1) Кандидатите за приемни изпити полагат писмен изпит по български език и литература и устен изпит по история на България и обща култура.
(2) Когато кандидатите са с увреждания, които не позволяват полагането на писмен и/или устен изпит, изпитът се провежда съобразно уврежданията от комисия, определена със заповед на директора на гимназията.

Чл. 6. На 30 юни в 8 ч. в сградата на гимназията се поставя съобщение за мястото на провеждането на всеки от приемните изпити.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 88 от 2006 г.) Писменият изпит по български език и литература е анонимен. Той се състои в съчинение-разсъждение по проблем от изучавано в VII клас литературно произведение или преразказ на непознат текст от български автор. Кандидатът избира една от две изтеглени теми.
(2) Писменият изпит по български език и литература се провежда на 1 юли от 8 ч. Той трае четири астрономически часа, в които не се включва времето, отделено за съобщаване на темите и за техническа подготовка. Темите за изпита се определят от Министерството на културата.
(3) Устният изпит по история на България и обща култура се провежда от 3 до 12 юли от 8 ч. Той се състои в разговор с кандидата върху предпочетени и предварително подготвени от него три забележителни исторически събития от образуването на Българската държава до освобождението ни от турско робство през 1878 г.; три забележителни исторически личности от същия период; трима автори, изучавани в VII клас, и техни литературни творби по избор.
(4) (Нова, ДВ, бр. 29 от 2003 г.) Примерен конспект за устния изпит по история на България и обща култура се обявява в училището до 15 май.

Чл. 8. Изпитите се провеждат от комисии, определени със заповед от директора на гимназията, който е и председател на изпитните комисии. Всяка комисия съставя протокол за провеждането на съответния изпит.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 11 от 2006 г.) Кандидатите са длъжни да се явят в залата и да заемат местата си най-късно 15 минути преди започване на изпита.

Чл. 10.
(1) Писменият изпит по български език и литература се провежда по следния начин:
1. преди обявяването на темите всички кандидати получават необходимите листове за писане, малък плик и поставеното в него картонче и голям празен плик; всеки кандидат написва ясно и точно трите си имена на картончето, поставя го в малкия плик, който запечатва;
2. в определения час се обявяват темите, които се изписват четливо и вярно на черната дъска; посочват се началният и крайният час за развиването на темата;
3. при завършване на работата или когато изтече определеното време, всеки кандидат поставя писмената си работа и малкия плик в големия плик и ги предава на изпитната комисия; комисията проверява броя на предадените и върнатите листове и наличието на малкия плик, отбелязва в протокола за провеждане на писмения изпит часа на предаването на писмената работа и се разписва в протокола; върху работата на кандидата не се поставят никакви знаци;
4. изпитните комисии от всички зали предават своевременно протоколите и големите пликове на директора на гимназията, който поставя еднакви номера на всеки малък плик и на писмената работа, намираща се в големия плик;
5. малките пликове и писмените работи се съхраняват от директора на гимназията.
(2) При преписване, опит за преписване или подсказване писмената работа се анулира, като това се отразява в протокола за провеждане на изпита, и кандидатът се лишава от право за по-нататъшно участие в конкурса.

Чл. 11.
(1) Всяка писмена работа се преглежда от двама учители-членове на комисията, определена от директора на гимназията. Те преглеждат, рецензират и оценяват писмените работи независимо един от друг. Всеки от тях попълва и предава на директора на гимназията протокол с оценката, която дава на писмената работа, прегледана от него.
(2) Писмените работи се оценяват с точност до 0,25.
(3) Рецензиите се вписват в определена тетрадка с номерата на кандидатите.
(4) Назначената от директора комисия въз основа на протоколите по ал. 1 определя окончателната оценка на всеки кандидат, която е средна аритметична с точност до 0,01 от оценките на двамата учители по ал. 1. За тази цел се съставя трети протокол. В него оценката се вписва срещу номера на всеки кандидат, поставен на писмената му работа. Когато разликата между оценките от двата протокола е по-голяма от 0,50, писмената работа се оценява от арбитър, назначен от директора, който определя окончателната оценка. Тази оценка се вписва в същия трети протокол срещу номера на кандидата, поставен на писмената му работа.
(5) След попълването на протоколите със средни аритметични оценки се отваря малкият плик на всеки кандидат. Имената на кандидатите се вписват в протоколите срещу цифрата, която трябва да отговаря на номера, написан върху малкия плик. В окончателния протокол се вписват всички оценки, образуващи бала, и общият бал на всеки кандидат.

Чл. 12. Оценката от устния изпит по история на България и обща култура се определя от комисията с точност до 0,25.

Чл. 13. Резултатите и от двата приемни изпита се обявяват на 14 юли в 15 ч. в сградата на гимназията.

Чл. 14.
(1) Кандидатите за IХ клас полагат писмени приравнителни изпити по латински език и по история съгласно приложение, което се обявява в училището.
(2) Приравнителните изпити се провеждат по график, определен от директора на училището в срок от 1 до 8 септември.
(3) Писмените работи от приравнителните изпити се оценяват от комисии, назначени от директора на училището, с точност до 0,25.
(4) Резултатите от двата приравнителни изпита се обявяват на 12 септември в 15 ч. в сградата на гимназията.

Чл. 15. Оценките, поставени от изпитните комисии, са окончателни и преразглеждане на работите не се допуска.

Раздел IV
Класиране, приемане и записване

Чл. 16. В класирането участват само кандидати, които са получили оценка най-малко среден 3,00 на всеки един от приемните или приравнителните изпити.

Чл. 17. Успешно издържалите приемните изпити за VIII клас се класират в низходящ ред по реда на бала, който се образува от сбора на:
1. годишния успех в VII клас по български език и литература и история;
2. удвоения успех, показан на приемните изпити.

Чл. 18.
(1) Приемането на ученици след завършен VII клас се извършва по държавен план-прием, ежегодно утвърждаван по реда на чл.49, ал. 3, т. 3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.
(2) В срок до 14 юли директорът на училището утвърждава списъка на приетите ученици в VIII клас.
(3) Когато броят на приетите момичета или момчета е по-малък от определените за тях места, при попълването могат да се приемат успешно издържалите изпитите от другия пол по реда на бала.
(4) Учениците, класирани с равен бал на последното планово място, се приемат над утвърдения държавен план-прием.
(5) Когато в класирането участват близнаци и само единият от тях е приет, другият (другите) се приема извън утвърдения държавен план-прием, при условие че е участвал успешно в конкурсните изпити.
(6) Извън утвърдения държавен план-прием се приемат успешно участвали в конкурса кръгли сираци.

Чл. 19.
(1) Кандидатите, успешно издържали приравнителните изпити, се класират в низходящ ред по реда на средния успех от оценките от двата изпита.
(2) В класирането участват кандидати, които са получили среден успех не по-нисък от мн. добър (4,50).
(3) Приемането на ученици чрез приравнителни изпити се извършва съобразно броя на освободените места, които се обявяват със заповед на директора в училището в срок до 15 юни.
(4) В срок до 12 септември директорът на училището утвърждава списъка на приетите ученици чрез приравнителни изпити.

Чл. 20.
(1) Класирането и списъкът на приетите ученици в VIII клас се обявяват писмено в гимназията на 15 юли в 8 ч. и 30 мин.
(2) Приетите ученици се уведомяват с писма или телеграми и се записват до 25 юли включително с оригинала на удостоверението за завършен VII клас.

Чл. 21. Местата на приетите, но незаписали се без уважителни причини в определения срок ученици се попълват със следващите по реда на бала от същия пол, които се уведомяват до 30 юли включително.

Чл. 22.
(1) Класирането и списъкът на учениците, приети чрез приравнителни изпити в IX клас, се обявяват писмено в гимназията на 12 септември в 15 ч.
(2) Приетите ученици в IX клас се записват в срок до 14 септември включително с оригинала на свидетелството за завършено основно образование.

Раздел V
Приемане на чужденци и на български граждани, обучавали се в чуждестранни училища

Чл. 23.
(1) Български граждани, обучавани в чуждестранни училища, се приемат при условията и по реда на тази наредба.
(2) Учениците по ал. 1 представят при кандидатстването си молба по образец и съответен докумeнт за завършен клас, признат и легализиран от Министерството на образованието и науката.
(3) Чужденци могат да кандидатстват при условията и по реда за приемане на български граждани, ако:
1. имат статут на постоянно пребиваващи на територията на Република България;
2. са от българска народност, установена по реда на Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.
(4) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2003 г.) Лицата с предоставено убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут се приемат при условията и по реда на тази наредба.
(5) Чужденци, които заплащат обучението си, се приемат извън утвърдения държавен план-прием след успешно издържан изпит. Размерът на средствата, които чужденците заплащат за своето обучение, се утвърждава по реда на § 4, ал. 3 от Закона за народната просвета.
(6) Лицата по ал. 5 подават в гимназията следните документи:
1. молба;
2. копие на документите за завършен клас, признати и легализирани по реда на Наредба № 1 от 1996 г. за признаване на завършен клас или степен на средно образование и професионална квалификация по документи, издадени от легитимни училища на други държави (ДВ, бр. 20 от 1996 г.);
3. копие на документ, доказващ, че лицето е чужденец.
(7) При подаване на документите по ал. 6 се представят оригиналите за сверяване.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Възражения от неприети кандидати или техни близки поради допуснати технически или процедурни грешки се приемат от директора на гимназията в срок до 5 дни след обявяване на резултатите от класирането. Директорът разглежда възраженията и разрешава всички спорни въпроси в срок 10 дни от подаването, като писмено уведомява жалбоподателите за решението си.

§ 2. Изпитните работи на кандидатите се съхраняват една учебна година.

§ 3. По желание на кандидатите училището издава служебна бележка, с която се удостоверяват резултатите от положения изпит по български език и литература (приложение № 2).

§ 4. Изпитите се провеждат под контрола на министъра на културата.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл.50, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

§ 6. Наредбата отменя Наредба № 4 от 2000 г. за приемане на ученици в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" (обн., ДВ, бр. 38 от 2000 г.; изм., бр. 38 от 2001 г.).

§ 7. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 1, т. 1

До
Директора на НГДЕК
София

МОЛБА

от...................................................................., ЕГН....................................................................,
(трите имена на кандидата)
адрес: ................................................................, тел.: ....................................................................

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля да ми разрешите да кандидатствам за приемане в ............ клас с полагане на приемни (приравнителни) изпити. Прилагам следните документи:
1. ........................................................................................................................;
2. .......................................................................................................................;
3. .......................................................................................................................
Запознат (а) съм с условията на наредбата за прием.

С уважение:
Подпис на кандидата: ....................
Подпис на родител: .....................
Подпис на настойник: ....................

София, .......... 200 ... г.

Приложение № 2
към § 3

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА
за оценките от изпит по български език и литература в средните училища по изкуствата и културата

..................................................................................................................... издава настоящата
(пълно наименование на училището)
служебна бележка на кандидата............................................................................................
вх. № .................. , ЕГН.............................., в уверение на това, че е получил на изпита по български език и литература оценка .............................................. (...........).
Директор:
(.....................)
Дата: .....................
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив