Наредба № 4 от 10 май 2004 г. за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени... (отм. ДВ бр. 32/2005)

МФ

Държавен вестник брой: 32

Година: 2005

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 11.07.2005

Наредба № 4 от 10 май 2004 г. за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) Тази наредба определя условията за извършване на безплатните и по намалени цени пътувания по вътрешноградския транспорт и по междуселищния автомобилен транспорт в страната на някои категории граждани, регламентирани със закон или с акт на Министерския съвет, и реда за предоставяне на средствата за компенсиране на стойността им на транспортните дружества през 2004 г.
(2) Не са предмет на наредбата превозите по допълнителните градски линии и метрополитена.

Чл. 2. Средствата за компенсиране на пътуванията с ценови облекчения се предоставят при спазване изискванията на чл.15 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2004 г. до размера, определен с чл.30, ал. 1, т. 2 на Постановление № 30 на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2004 г. (обн., ДВ, бр. 13 от 2004 г.; попр., бр. 14; изм. и доп., бр. 16 от 2004 г.).

Чл. 3. Средства по тази наредба се предоставят само на транспортни дружества, които спазват нормативно установения ред за извършване на обществен превоз на пътници със специални ценови облекчения.

Глава втора
ПРАВА ЗА ПЪТУВАНЕ

Чл. 4.
(1) Ветераните от войните имат право на безплатно пътуване с превозните средства за обществен превоз на пътници по автомобилния транспорт в страната в съответствие с чл.4, т. 3 и 4 от Закона за ветераните от войните, както следва:
1. неограничен брой междуселищни пътувания по автобусните линии в границите на областта, в която живеят;
2. пътуване един път годишно с автомобилен транспорт по направления, по които няма железница - отиване и връщане по свободно избран маршрут; носителите на "Орден за храброст" имат право на 3 такива пътувания;
3. неограничен брой пътувания по вътрешноградския транспорт в цялата страна.
(2) Предоставеното право за междуселищни пътувания по ал. 1, т. 1 се отнася за автобусните линии на територията на областта съгласно утвърдените общински и областни транспортни схеми в съответствие с Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г.).
(3) Правото по ал. 2 се ползва и по линиите на републиканската транспортна схема между населени места в областта по маршрута им, когато линиите по общинските и областните транспортни схеми не осигуряват директна връзка между тях.
(4) Правото за междуселищни пътувания в границите на областта и редът за компенсирането им по тази наредба се прилагат по отношение на всички превози, за които общината възложител в съответствие с чл.4, т. 3 от Закона за ветераните от войните и чл.26 от Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили е договорила това с превозвачите. Договореният ред за извършване на безплатни превози и тяхното компенсиране се прилага за целия маршрут на територията на всички общини, през които преминава.
(5) Превозвачи, които с договорите за обществен превоз, сключени по реда на Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили, не са поели ангажимент за превоз на ветераните от войните и не получават компенсация от централния бюджет, поставят в превозните средства непосредствено до маршрутната табела отличителен знак със следните параметри:
1. форма - квадрат с размери 20/20 см;
2. фон - жълт;
3. в центъра - поставен символ на карта за пътуване на ветераните от войните с размери 13,5/9,5 см, син цвят с надписани бели букви;
4. червена диагонална лента от десния горен ъгъл към левия долен ъгъл с широчина 2,5 см;
5. свеж печат на общината, с която е сключен договорът за възлагане на обществен превоз, поставен долу в десния ъгъл.
(6) Билетните касиери в автогарите уведомяват пътниците за транспортните дружества, които не осигуряват безплатен превоз на ветерани от войните. Превозвачите предварително представят на обслужващите ги автогари отличителния знак по ал. 5, подпечатан от общината, с която са сключили договор за изпълнение на превозите по съответната линия.
(7) Контролът по изпълнението на ал. 5 се осъществява от регионалните звена на Главна дирекция "Държавна автомобилна инспекция".

Чл. 5.
(1) Инвалидите от войните и военноинвалидите от мирно време имат право на безплатно пътуване по автобусната, тролейбусната и трамвайната мрежа в общината, където живеят, и по вътрешноградските транспортни линии в цялата страна в съответствие с чл.1, ал. 4 от Постановление № 7 от 1977 г. на Министерския съвет за безплатно пътуване по железопътния и водния транспорт на някои категории инвалиди и участниците в Отечествената война (обн., ДВ, бр. 15 от 1977 г.; изм. и доп., бр. 29 от 1980 г., бр. 61 от 1984 г., бр. 37 от 1985 г., бр. 49 от 1986 г., бр. 87 от 1987 г., бр. 23 от 1988 г. и бр. 72 от 1996 г.).
(2) Нямат право на безплатно пътуване лицата, получаващи наследствена военноинвалидна пенсия.

Чл. 6.
(1) Многодетните майки имат право на безплатно пътуване в съответствие с чл.18 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (обн., ДВ, бр. 133 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 38, 42 и 112 от 1999 г.; изм., доп. и попр., бр. 30, 48, 98 и 100 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 19 и 97 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 26, 46, 81 и 118 от 2002 г., бр. 40 от 2003 г.) един път в годината по автомобилния транспорт в страната - отиване и връщане по свободно избран маршрут.
(2) Инвалидите със 71 на сто или над 71 на сто трайно намалена работоспособност, военноинвалидите и децата до 16-годишна възраст с трайни увреждания имат право на безплатно пътуване два пъти в годината - отиване и връщане с автобусния транспорт в страната по свободно избран маршрут, в съответствие с чл.19 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Това право ползват и придружителите на лицата с определена чужда помощ, когато пътуват с тях.

Чл. 7. Учащите се и студентите редовно обучение, включително докторантите, имат право на пътуване с минимално намаление на цената на абонаментна карта по вътрешноградския транспорт - 30 на сто, а по междуселищния автомобилен транспорт - 20 на сто, спрямо определената цена по редовна тарифа в съответствие с чл.1, ал. 1, т. 1 и 2 от Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани (обн., ДВ, бр. 33 от 1991 г.; доп., бр. 15 от 2000 г.; изм., бр. 13 от 2004 г.).

Чл. 8. Гражданите над 62 години за мъжете и над 57 години за жените, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, имат право на пътуване с минимално намаление на цената на абонаментна карта по вътрешноградския транспорт и по междуселищния автомобилен транспорт - 20 на сто спрямо определената цена по редовна тарифа, в съответствие с чл.1, ал. 1, т. 1 и 2 от Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани.

Чл. 9. Учениците до 16-годишна възраст, живеещи в населени места, в които няма средищно училище, ползват безплатен транспорт до средищното училище в най-близкото населено място на територията на общината в съответствие с чл.26, ал. 3 от Закона за народната просвета.

Чл. 10. Правата за ползване на ценови облекчения по автомобилния транспорт (без тези по чл. 9) и механизмът за компенсирането им по тази наредба се отнасят само за пътувания по утвърдени транспортни схеми, включващи основни градски и междуселищни автобусни линии съгласно Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА ПРЕВОЗНИ ДОКУМЕНТИ И ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕВОЗИТЕ

Чл. 11.
(1) Ветераните от войните пътуват в границите на областта, в която живеят, и по вътрешноградския транспорт в страната с издадена абонаментна карта за безплатно пътуване по автомобилния транспорт.
(2) Абонаментната карта се издава по образец, утвърден от министъра на транспорта и съобщенията, срещу представено от лицето удостоверение от Централния военен архив при Министерството на отбраната. Картата е именна, със снимка на лицето и на нея се отбелязва областта, за която важи, както и наименованието на общината по местоживеене на лицето.
(3) Абонаментната карта се издава от дружеството, осъществяващо транспортното обслужване на населението в общината, където живее лицето, а в случаите, когато тя се обслужва от повече дружества - от превозвача с преобладаващ дял от общия обем на превозите, измерен в действителен общ пробег, при спазване на следните условия:
1. картата се издава за календарна година;
2. дружеството води специален регистър за издадените карти, съдържащ трите имена и единния граждански номер на лицето, номера на удостоверението от Централния военен архив, датата и номера на издадената карта и подпис на лицето;
3. изгубена или унищожена карта може да се замени еднократно през годината с дубликат на същата.
(4) При промяна в адреса на регистрация на лицето в друга област нова карта може да бъде издадена след представяне на документ за адресна регистрация в съответната област и писмено уведомление от превозвача по областта на предишната адресна регистрация, че не е издавана карта на лицето, а когато такава е издадена, че същата му е върната.

Чл. 12. Ветераните от войните пътуват един път в годината по направления, в които няма железопътен транспорт, с издадена фактура за безплатно пътуване, в която се вписват датата, началният и крайният пункт на пътуване, името на лицето, номерът на удостоверението и стойността на пътуването по действащата тарифа.

Чл. 13. Инвалидите от войните и военноинвалидите от мирно време пътуват в границите на общината с превозен документ, издаден при условия и по ред, аналогични на тези по чл. 11, срещу представено удостоверение, издадено от териториалното поделение на Агенцията за социално подпомагане по местоживеене на лицето.

Чл. 14.
(1) Безплатните пътувания на многодетните майки и инвалидите по автомобилния транспорт в страната се извършват със закупени от тях билети по общия ред и условия съобразно тарифата на съответното транспортно дружество.
(2) При издаването на билета длъжностното лице вписва в удостоверението на правоимащия, издадено от съответното поделение на Агенцията за социално подпомагане, датата, началния и крайния пункт на пътуването, серията, номера и стойността на билета.

Чл. 15.
(1) Абонаментни карти за вътрешноградския и междуселищния транспорт на учащите се, на студентите редовно обучение, включително докторантите, и на гражданите над 62 години за мъжете и над 57 години за жените, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, се издават по образец, утвърден от съответния превозвач срещу представена лична карта и съответно ученически бележник, студентска книжка със записана текущата учебна година или пенсионно разпореждане.
(2) Дружеството води регистър за издадените карти, съдържащ трите имена, единен граждански номер и подпис на лицето, номер на издадената карта, наименование на учебното заведение и общината, в която се намира то, а за гражданите, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст - общината по местоживеене.

Чл. 16.
(1) Безплатните превози на учениците до 16-годишна възраст по чл.26, ал. 3 от Закона за народната просвета, компенсирани по реда на тази наредба, обхващат само междуселищните пътувания от местоживеенето до средищните общински училища и обратно.
(2) Превозите се организират от общината по местоживеене на учащите се, респ. от училищата и други структурни звена, на които е делегирано това право, чрез:
1. сключване на договор за специализиран превоз с автомобилен транспорт;
2. превоз по автобусни линии по утвърдена транспортна схема;
3. железопътен транспорт с пътнически влак II класа;
4. собствен превоз.
(3) Възлагането на превозите по ал. 2, т. 1 се извършва при спазване на реда за възлагане на обществени поръчки и същите се осъществяват в рамките на учебния план на съответните учебни заведения при спазване изискванията на Наредба № 33 от 1999 г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България (обн., ДВ, бр. 101 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 50 и 95 от 2000 г., бр. 36 от 2001 г.; Решение № 219 на Върховния административен съд от 2002 г. - бр. 8 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 40 и 108 от 2002 г.; Решение № 1043 на Върховния административен съд от 2003 г. - бр. 16 от 2003 г.). На лицата се издава карта за пътуване съгласно образеца по приложение № 10 към чл.62 от същата наредба.
(4) Извършването на превозите по ал. 2, т. 2 се урежда с договор за възлагане на обществен превоз по реда на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили, като превозвачът по заявка на възложителя снабдява учащите се безплатно с превозен документ за съответния маршрут и ежемесечно фактурира стойността на услугата при условията на сключения договор.
(5) Собствен превоз по смисъла на ал. 2, т. 4 се извършва с автомобили на общината, респективно на училището, на което е делегирано такова право, при спазване на техническите изисквания за превоз на пътници.
(6) Когато по определен маршрут няма организиран редовен транспорт и за възложителя е икономически по-изгодно, превозите могат да се извършват с таксиметров автомобил в съответствие с Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници (обн., ДВ, бр. 109 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 50 и 95 от 2000 г., бр. 30 от 2002 г.; изм., бр. 107 от 2003 г.). Водачът на таксиметровия автомобил задължително издава фискална касова бележка за всяка извършена услуга.

Чл. 17. Абонаментните карти по чл. 11 и 13 се издават за една календарна година и са валидни за пътуване до 31 януари на следващата календарна година.

Чл. 18. Пътуванията на лицата по чл. 4, ал. 1, т. 2 и чл. 6 по свободно избран маршрут в страната се осъществяват чрез директен превоз между два пункта по маршрута на съответната автобусна линия по утвърдена транспортна схема, без прекачване и комбиниране на превоза.

Глава четвърта
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА КОМПЕНСИРАНЕ СТОЙНОСТТА НА ПЪТУВАНИЯТА

Чл. 19.
(1) Средствата за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания се разпределят по общини и по видове преференциални пътувания от министъра на финансите и министъра на транспорта и съобщенията в зависимост от броя на правоимащите, категорията на общината, равнището на превозните цени и други обективни критерии.
(2) При необходимост по същия ред могат да се извършват взаимно компенсирани промени в рамките на определените за годината средства за тази цел.

Чл. 20.
(1) Стойността на безплатните пътувания на ветераните от войните се компенсира на транспортните дружества със средства от централния бюджет, предоставяни чрез общините.
(2) Сумите се превеждат на общините ежемесечно, а те издължават на превозвачите полагащата се част въз основа на опис-сметки за броя и стойността на абонаментните карти, изготвени от дружествата, които са ги издали.

Чл. 21.
(1) Единичната стойност на картата, подлежаща на компенсиране, се образува като сбор от цената на месечна абонаментна карта за вътрешноградски транспорт за лица по чл. 8 в административния център на общината по местоживеене и 30 на сто от цената на абонаментна карта за тези лица за междуселищно пътуване на разстояние 40 км по действащата за този период тарифа на превозвача, издал абонаментните карти.
(2) В случаите, когато с тарифата не е установена цена на абонаментна карта за възрастни граждани за междуселищно пътуване, определянето на стойността й за целите на нейното компенсиране се извършва на база стойността на 14 пътувания в едната посока през месеца на разстояние до 40 км по утвърдената с тарифата цена на единично пътуване, намалена последователно със:
1. двадесет на сто - за привеждане към цената за превоз с абонаментна карта;
2. двадесет на сто - за прилагане на минимални размери на намаление, предвидени с чл.1, ал. 1, т. 2, буква "б" на Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани.
(3) В стойността на издадените карти в общини, в които няма организиран вътрешноградски транспорт, не се включва цената на абонаментна карта за възрастни граждани за този вид превози.
(4) Когато транспортното дружество, издало абонаментните карти на ветераните от войните в дадена община, не извършва определен вид превози - вътрешноградски или междуселищни, за целите на съставянето на опис-сметката се ползват цените, определени от превозвача с най-голям относителен дял в този вид превози на територията на общината.

Чл. 22. Транспортните дружества, обслужващи общините в областта с административен център София, включени в т. 23 на Указ № 1 на Президента на Република България от 1999 г. за утвърждаване границите, административните центрове на областите и общините, включени в тях (ДВ, бр. 2 от 1999 г.), определят стойността на безплатните пътувания на ветераните от войните от областта по реда на чл. 21, като я коригират с коефициент 1,3.

Чл. 23. Стойността на безплатните пътувания на ветераните от войните един път годишно в страната по чл. 12 се компенсира от общината въз основа на представена от превозвача опис-сметка за броя и стойността на издадените през месеца кредитни бланкови билети или фактури.

Чл. 24.
(1) За компенсиране стойността на издадените абонаментни карти на ветераните от войните общините ежемесечно обобщават следната информация:
1. опис-сметка за броя и стойността на издадените карти;
2. справка за извършения през отчетния период пробег на територията им от всички транспортни дружества; в справката се включва пълният пробег в границите на общината по общинската и областната транспортна схема, както и този по републиканската транспортна схема в случаите по чл. 4, ал. 3, утвърдени в съответствие с Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.
(2) При необходимост към справките по ал. 1, т. 2 общината може да изисква от транспортните дружества копия от маршрутни разписания по образец – Рь приложение № 1 към чл.6, т. 1 на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили.

Чл. 25.
(1) Общините в седемдневен срок от получаването на информацията по чл. 23 разпределят на превозвачите, осъществяващи транспортното обслужване в общината, включително на тези, с които нямат сключен договор, предоставените от централния бюджет средства при спазване на следните изисквания:
1. три на сто от сумата се заделя за дружеството, издало абонаментните карти на ветераните от войните от общината;
2. останалата сума се разпределя съразмерно на дела на извършения от превозвачите пробег на територията на общината.
(2) При съществени различия в пътниковместимостта на превозните средства по преценка на общината сумите могат да се разпределят на база "приведен пробег". Преобразуването се извършва чрез коригиране на действителния пробег с коефициенти за привеждане, отчитащи разликата в пътниковместимостта по типове превозни средства по данни на завода производител, като за тези с най-малка превозна възможност коефициентът е равен на 1.
(3) Средствата могат да се предоставят на транспортните дружества извън установения ред, когато всички превозвачи, извършващи превози на територията на общината, са постигнали писмено споразумение за начина на разпределението им и писмено са заявили това пред общината с приложен екземпляр от споразумението.
(4) Когато броят на ветераните от войните на територията на общината е голям и издаването на абонаментни карти в кратък срок е затруднено, компенсирането на сумите за месец януари може да се извършва въз основа на данни за броя на издадените карти към края на предходната година.

Чл. 26.
(1) Стойността на безплатните пътувания на инвалидите от войните и военноинвалидите в мирно време се компенсира на транспортните дружества със средства от централния бюджет по ред, аналогичен на този за ветераните от войните.
(2) При определяне единичната стойност на картата частта от цената за междуселищно пътуване се изчислява за разстояние 20 км.

Чл. 27. Стойността на безплатните пътувания на многодетните майки и инвалидите се компенсира със средства от бюджета на Агенцията за социално подпомагане срещу подадена молба-декларация до съответната дирекция "Социално подпомагане" по образец с приложени към нея билети и представено удостоверение, в което превозвачът е отразил извършеното пътуване.

Чл. 28.
(1) Стойността на пътуванията по намалени цени на учащите се, на студентите редовно обучение, включително докторантите, и на гражданите над 62 години за мъжете и над 57 години за жените, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, се компенсира на транспортните дружества със средства от централния бюджет чрез бюджета на общините, в рамките на определените за тази цел средства.
(2) Сумите се предоставят на общините ежемесечно, а те превеждат на превозвачите полагащата се част въз основа на опис-сметка за броя на издадените абонаментни карти и стойността за компенсиране. Опис-сметките се представят в общината по мястото на учебното заведение - за учащите се, и по местоживеене - за възрастните граждани.
(3) Определят се месечни размери на сумите за компенсиране на една карта по категории общини и вид на превозите в левове, както следва:

Вътрешноградски
транспорт
(всички линии)
Междуселищни
линии
Община
(категория)
0 1 2 3 4 до 10 км над 10 км
1. учащи 5,45 4,70 4,05 3,40 2,60 6,00 9,00
2. възрастни
граждани
3,55 3,00 2,60 2,30 2,00 4,30 6,45

(4) В случаите, когато заплатената от лицата стойност и определената компенсация за съответния вид абонаментна карта надвишават стойността й по редовна тарифа, с разликата се намалява месечният размер на сумите по ал. 3.
(5) Сумата за компенсиране на издадена карта за една или ограничен брой линии на вътрешноградския транспорт е в размер 50 на сто от определената по ал. 3.

Чл. 29.
(1) Финансирането на безплатните превози на учениците до 16-годишна възраст по чл.26, ал. 3 от Закона за народната просвета се извършва със средства от централния бюджет, разпределени по общини въз основа на представена от тях информация за обема и стойността им - копия от сключени договори за специализиран превоз, маршрутни разписания, брой на превозените ученици, цена на превозния документ (при превоз по утвърдена транспортна схема), данни за разходите (когато превозът е собствен), периодичност на превозите и други, даващи точни параметри за транспортната услуга.
(2) Информацията по ал. 1 се предоставя в обобщен вид по образец съгласно приложение № 1, като за настъпилите през годината промени в схемата за транспортно обслужване и други условия на сключените договори за превоз, водещи до промяна в стойността на услугата, общината допълнително уведомява Министерството на финансите.

Чл. 30.
(1) Средствата се превеждат по общини тримесечно до средата на съответния период въз основа на информацията за обема и стойността на превозите до размера на разполагаемите средства за тази цел, но не повече от:
1. за специализиран превоз:
а) с автомобили до 22 места - 0,80 лв./км общ пробег по маршрута;
б) с автомобили над 22 места - 1,15 лв./км общ пробег по маршрута;
2. за превоз по утвърдена транспортна схема:
а) с месечна абонаментна карта - 1,78 лв./км от дължината на маршрута (еднопосочно);
б) с билет за единично пътуване - 0,06 лв./пкм;
3. за собствен превоз:
а) с автомобили до 22 места - 0,57 лв./км общ пробег по маршрута;
б) с автомобили над 22 места - 0,80 лв./км общ пробег по маршрута.
(2) Общините се разчитат с транспортните дружества съобразно сключените договори за фактически предоставените транспортни услуги, като ползват за тази цел средства от централния бюджет до размерите, определени в ал. 1.

Чл. 31.
(1) Когато размерът на сумите по опис-сметките за издадените превозни документи на ветераните от войните, инвалидите от войните и военноинвалидите от мирно време, на учащите се, студентите редовно обучение, включително докторантите, и на гражданите над 62 години за мъжете и над 57 години за жените, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, надвишава разполагаемите средства за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания, полагащите се на превозвачите суми се намаляват съразмерно на недостига. Разликата при възможност се изплаща на транспортните дружества през следващи отчетни периоди, в рамките на бюджетната година.
(2) При недостиг на средства за компенсиране стойността на пътуванията на ветераните от войните, инвалидите от войните и военноинвалидите и наличие на свободни средства, надвишаващи сумите по опис-сметките за издадените карти на учащи се, студенти, включително докторантите - редовно обучение, и на възрастни граждани, или обратното, същите могат да бъдат използвани за покриване на недостига.

Чл. 32. За целите на разпределението на средствата за компенсации за безплатно пътуване на лицата по вътрешноградския транспорт за такъв се счита и частта от пробега по междуселищните автобусни линии в чертите на населеното място, имащи спирки на територията му, съгласно утвърденото маршрутно разписание.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Общините възстановяват в централния бюджет неусвоените средства за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания в края на годината в срокове и по ред, определени за приключването на бюджетната година.

§ 2. Ежегодно до 25 октомври общините представят в Министерството на финансите обобщена справка по образеца на приложение № 2 за полагащите се по условията на наредбата и фактически преведените на транспортните дружества средства за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания по автомобилния транспорт за 9-те месеца от началото на годината, разпределени по групи.

§ 3. Контролът по спазването на наредбата се упражнява от органите на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и от упълномощени със заповед на министъра на финансите и министъра на транспорта и съобщенията длъжностни лица.

§ 4. При наличие на данни за нарушения на реда за компенсиране стойността на пътуванията с ценови облекчения до изясняване на обстоятелствата министърът на финансите, съгласувано с министъра на транспорта и съобщенията, може да преустанови по-нататъшния трансфер на средствата за тази цел и/или да определи специален ред за регулиране на разчетните взаимоотношения, като изложи мотивите си за това пред заинтересованите страни.

§ 5. Наредбата се издава на основание § 4, ал. 3 от заключителните разпоредби на Закона за автомобилните превози и чл.30, ал. 2 от Постановление № 30 на Министерския съвет от 2004 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2004 г. (ДВ, бр. 13 от 2004 г.) и е съгласувана с министъра на транспорта и съобщенията.

§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2004 г.

Приложение № 1
към
чл. 29, ал. 2

ОБЩИНА
Тел.
Факс

С П Р А В К А
за необходимите средства за безплатен превоз на учениците до 16-годишна възраст за учебния период през бюджетната 2004 г. (в лв.)

Вид на
превоза
Маршрут
*Договор
в сила
от/до
Фирма
на пре-
возвача
Вместимост
на превозното средство
до 22 места
над 22 места
**Дължина
на марш-
рута
км
Брой
курсове
на ден
(оборотни)
Дневен
пробег
(км)
Цена
(км)
Цена
карта
цена
билет
Брой
уче-
ници
Цена
на ден
(общо)
Учебни
дни
Обща
стой-
ност
за учебния период
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
I. Специализиран
1 .……………………….
2. ………………………. Х
II. Трансп. Схема
1. ……………………….
2. ………………………. Х Х Х Х
III. Собствен
1. ……………………….
2. ………………………. Х
IV. Жп транспорт
1. ………………………. Х Х Х Х
2. ……………………….
V. Таксиметров
1. ………………………. Х Х Х
2. ……………………….
Забележки: * При превоз със собствен транспорт вместо договор се посочва заповед на кмета или решение на общинския съвет.
** В колона 5 за превозите по т. I и III се посочва цялото разстояние за едно отиване и връщане - оборотен курс, а за превозите по т. II, IV и V - еднопосочната дължина на маршрута.
Дата: ГЛ. СЧЕТОВОДИТЕЛ: КМЕТ:

Приложение № 2
към
§ 2

ОБЩИНА
Тел.
Факс

С П Р А В К А
за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания със средства от Републиканския бюджет за периода 1.I - 30.IХ.2004 г. (в лв.)


по ред
Категория
граждани
Предоставени
на общината
суми за
периода
1.I - 30.IХ.2004 г.
Дължими суми на транспортните дружества
за периода по условията на наредбата
Преведени
от общината
суми на
трансп. д-ва
за периода
Разлика
к. 3 - к. 6
брой изда
дени абонам.
карти (ср.
месечно)
единична
цена (ср.
месечно)
обща сума
за компен-
сиране
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Ветерани от войните
и военноинвалиди от
мирно време
2. Учащи се
3. Граждани над 62 г. за
мъжете и над 57 г.
за жените
Общо:
Забележка. За единична цена на абонаментните карти за учащи се и възрастни граждани в кол. 5 се посочват месечните размери за компенсиране, определени по условията на чл.28 от наредбата.
ГЛ. СЧЕТОВОДИТЕЛ: КМЕТ:
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив