Наредба № 4 от 18 април 1994 г. за приемане на български граждани, обучавали се в чуждестранни училища, и на чужденци в държавните и общинските училища на Република България

Държавен вестник брой: 35

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 01.09.2005

Чл. 1. Българските граждани, обучавали се в чуждестранни училища, кандидатстват и се приемат в българските училища по реда на кандидатите, обучавали се в българските училища.

Чл. 2. В държавните и общинските училища на Република България могат да кандидатстват и да се обучават чужденци:
1. в изпълнение на междудържавни и междуведомствени програми за образователен и културен обмен с други страни;
2. съгласно нормативни актове на Министерския съвет;
3. постоянно пребиваващи в страната - при условията на взаимна договореност;
4. които са бежанци;
5. срещу заплащане от:
а) кандидатите;
б) фондации, стопански и други организации и ведомства от страната и от чужбина;
в) изпращащата страна.

Чл. 3.
(1) Документите на кандидатите за завършен клас или степен на образование, издадени от чуждестранни училища, трябва да бъдат преведени на български език, консулски заверени от съответните органи в страната, от която лицето кандидатства, и легализирани от Министерството на науката и образованието (МНО).
(2) Началникът на съответния регионален инспекторат на Министерството на науката и образованието определя училищата, в които се полагат изпитите, предвидени с решението на легализационната комисия на МНО.

Чл. 4. Приетите чужденци по чл. 2, т. 1, 2 и 5 могат да се обучават само в дневна форма на обучение.

Чл. 5.
(1) Кандидатите по чл. 2, т. 1 и 2 подават документи в Министерството на науката и образованието. Решение по приемането на кандидатите се взема от министерството.
(2) Чужденците по чл. 2, т. 3, 4 и 5 кандидатстват и се приемат по реда за българските граждани.
(3) Кандидатите по чл. 2, т. 3 удостоверяват постоянното си пребиваване в страната с документ за самоличност, издаден от Министерството на вътрешните работи на Република България.
(4) Кандидатите по чл. 2, т. 4 удостоверяват статута си с документ, издаден от Националното бюро за териториално убежище и бежанците към Министерския съвет на Република България
(5) Кандидатите по чл. 2, т. 5, буква "а" представят декларация, подписана от родителите (настойниците), че са информирани за размера на таксата за обучение.

Чл. 6. Кандидатите по чл. 2, т. 1 подават документи в сроковете, предвидени в програмите за образователен и културен обмен, а тези по т. 2, 3, 4 и 5 - в сроковете, предвидени за българските граждани.

Чл. 7. Кандидатите по чл. 2, т. 1, 2, 3 и 5 организират самостоятелно подготовката си по български език, а тези по чл. 2, т. 4 - съобразно приетите условия за пребиваване.

Чл. 8.
(1) Финансовите, битовите условия и здравното осигуряване на учениците по чл. 2, т. 1 и 2 се определят съответно от програмите за образователен и културен обмен и от актовете на Министерския съвет.
(2) Финансовите, битовите условия и здравното осигуряване на учениците по чл. 2, т. 3 и 4 са еднакви с предвидените за българските граждани.
(3) Финансовите, битовите условия и здравното осигуряване на учениците по чл. 2, т. 5 се определят в договори, подписани между:
1. директора на училището и ученика и/или неговите родители (настойници);
2. директора на училището и фондациите, стопанските и други организации и ведомства, които осигуряват издръжката;
3. Министерството на науката и образованието и официални органи на други страни.

Преходна разпоредба

& 1. Запазват се условията и редът на кандидатстване и обучение на чуждестранни граждани, определени в междудържавните и междуведомствените програми за образователен и културен обмен, подписани между Република България и други страни преди влизането в сила на тази наредба, до изтичането на договорения срок или до тяхното изменение.

Заключителни разпоредби

& 2. Тази наредба се издава на основание & 4 от допълнителните разпоредби на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 86 от 1991 г.) и & 3 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 31 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 62 и 77 от 1992 г., бр.54 и 75 от 1993 г. и бр. 13 от 1994 г.).

& 3. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на науката и образованието.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив