Наредба № 40 от 30 септември 2004 г. за производство и търговия на посадъчен материал от овощни видове (Отм. ДВ бр. 76/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 76

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 08.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 76 от 15.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. категориите овощен посадъчен материал, които се произвеждат, сертифицират, одобряват и търгуват в страната;
2. сертификацията на овощния посадъчен материал;
3. одобряването на стандартния посадъчен материал;
4. предлагането на пазара на овощния посадъчен материал;
5. съхранението на овощния посадъчен материал.
(2) Наредбата се прилага за посадъчния материал от овощни видове, посочени в приложение № 1.

Глава втора
КАТЕГОРИИ ОВОЩЕН ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Чл. 2.
(1) Овощният материал, предназначен за размножаване с цел производство на посадъчен материал, e: цели растения, резници, подложки, калеми и семена.
(2) Овощният посадъчен материал се произвежда в овощни маточни насаждения, овощни разсадници, вегетативни маточници и семенилища.

Чл. 3.
(1) Овощният посадъчен материал се произвежда и търгува като предбазов, базов, сертифициран или стандартен.
(2) Семената на овощните видове, предназначени за производство на посадъчен материал, се търгуват без означение за категория.

Чл. 4.
(1) Предбазовият овощен посадъчен материал се произвежда под отговорността на лицата по чл.26 от Закона за посевния и посадъчния материал (ЗППМ), които извършват сортоподдържането.
(2) Предбазовият посадъчен материал по ал. 1 се произвежда по методи и схеми за поддържане автентичността на сорта.
(3) Лицата по чл.26 ЗППМ писмено декларират пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) използваните методи и схеми при производството на предбазов посадъчен материал.
(4) Предбазовият овощен посадъчен материал е предназначен за производство на базов посадъчен материал.

Чл. 5.
(1) Базовият овощен посадъчен материал се произвежда директно или по схемите за поддържане на сорта от предбазов материал по вегетативен начин.
(2) Базовият овощен посадъчен материал е предназначен за производство на сертифициран посадъчен материал.

Чл. 6.
(1) Сертифицираният овощен посадъчен материал се произвежда директно или по схемите за поддържане на сорта от базов материал по вегетативен начин.
(2) Сертифицираният овощен посадъчен материал е предназначен за производство на плодове.

Чл. 7. Предбазовият, базовият и сертифицираният овощен посадъчен материал се анализират за вируси и вирусоподобни организми и означава като "свободен от вируси" (СВ) или "тестван за вируси" (ТВ).

Чл. 8.
(1) Стандартният овощен посадъчен материал се произвежда от маточни насаждения и питомници, чиято сортова автентичност, чистота и здравно състояние е под отговорността на производителя.
(2) Стандартният посадъчен материал от видовете ягода, малина, къпина и френско грозде се произвежда и от сертифициран посадъчен материал.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА ОВОЩНИЯ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Раздел I
Общи положения

Чл. 9.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сертифицира предбазовия, базовия и сертифицирания овощен посадъчен материал, който отговаря на изискванията за здравно състояние, сортова автентичност и чистота и изисквания за качество.
(2) Минималните стойности за пространствена изолация и сортова чистота при полска инспекция на насажденията в зависимост от вида култура са посочени в приложение № 2.
(3) Изискванията за здравно състояние при полска инспекция на насажденията са посочени в приложение № 3.
(4) Минималните стойности за качество на овощния посадъчен материал са посочени в приложение № 4.

Чл. 10.
(1) Сертификацията на овощния посадъчен материал се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на поземления имот, върху който се намира насаждението (маточно насаждение или питомник), заверена от съответната общинска служба по земеделие и гори на Министерство на земеделието и горите (МЗГ);
2. документи за изходния материал - акт за полска инспекция, сертификат и документ за здравно състояние от НСРЗ;
3. писмена декларация на лицето по чл.26 ЗППМ, че ще извършва методично ръководство при производството на предбазов и базов посадъчен материал;
4. документ, издаден от НСРЗ, удостоверяващ липсата на нематоди съгласно приложение № 3 в площите, предназначени за създаване на насаждения за производство на овощен посадъчен материал.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата по чл.28 ЗППМ в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район се намират насажденията за производство на сертифициран овощен посадъчен материал.
(4) Заявлението за сертификация се подава 30 дни след създаване на ново насаждение и се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявените насаждения за производство с цел сертификация на овощен посадъчен материал в 7-дневен срок от датата на подаване на заявлението.

Чл. 11.
(1) Териториалното звено на ИАСАС служебно уведомява регионалната служба за растителна защита (РСРЗ) за подаденото заявление за сертификация в срок 14 дни след изготвяне на досието.
(2) Районната станция по растителна защита съставя досие за здравното състояние на насаждението с цел постоянен контрол.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 12. Полска инспекция се извършва на маточните растения за установяване спазване изискванията за пространствена изолация и сортова чистота съгласно приложение № 2, здравното състояние съгласно приложение № 3 и изискванията, посочени в методите, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 13. Полската инспекция за установяване автентичността и сортовата чистота се извършва от инспектори на ИАСАС.

Чл. 14.
(1) Здравното състояние на маточните растения се установява от представител на НСРЗ чрез прегледи и/или вземане на проби за лабораторни анализи.
(2) Когато при прегледите за здравното състояние на маточните растения се установят симптоми на болести или вредни организми, по указания на представителя на НСРЗ, извършил прегледа, производителят извършва химически третирания веднага след тяхното появяване или отстранява болните растения.
(3) Резултатите от прегледите или от лабораторните анализи по ал. 1 се отразяват в документ за здравно състояние на насаждението по образец, утвърден от генералния директор на НСРЗ.

Чл. 15.
(1) Полската инспекция за установяване на автентичността и сортовата чистота на културата се извършва чрез прегледи на маточните растения, когато признаците на сорта са добре развити за съответния преглед.
(2) Заявителят е длъжен да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, 10 дни преди извършване на съответния преглед.

Чл. 16.
(1) Резултатите от полската инспекция по чл.13 се отразяват в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът по ал. 1 се издава след последния преглед на насаждението от инспектора, извършил полска инспекция, след предоставен документ от НСРЗ за здравното състояние на насаждението и платена такса по тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в два еднообразни екземпляра, като първият екземпляр се предоставя на заявителя, а вторият се прилага към досието по чл.10, ал. 6.

Чл. 17.
(1) Когато резултатите от извършен преглед на маточните растения показват несъответствие с изискванията за автентичност и сортова чистота, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичането на срока по ал. 1 инспекторът извършва повторен преглед в същата фаза на развитие, за който заявителят заплаща такса по тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 18. Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствие с изискванията за автентичност и сортова чистота, които не могат да бъдат отстранени, или при повторен преглед по чл.17 се установи, че несъответствията не са отстранени, маточните растения се бракуват от инспектора. Този факт се отразява в акта за полска инспекция.

Чл. 19.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от полската инспекция, може в 5-дневен срок от получаването на акта за полска инспекция да подаде молба до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Забранява се заявителят да извършва допълнителни манипулации върху растенията между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка, опаковане, етикетиране и пломбиране на овощния посадъчен материал

Чл. 20.
(1) Овощният посадъчен материал, произведен от одобрените при полска инспекция насаждения, се заготвя в партиди и се опакова, поставят се етикети и се пломбира.
(2) Допуска се в една партида смесване на овощен посадъчен материал от един и същи сорт, но с различен произход.
(3) Данните относно състава на партидата по ал. 2 и произхода на компонентите й се записват в книгата на производителя, съответно заготвителя на овощен посадъчен материал съгласно чл.62 ЗППМ.

Чл. 21. Овощният посадъчен материал се опакова във връзки, завързани с устойчив на късане материал, или в контейнери с определен от заявителя брой.

Чл. 22.
(1) На всеки контейнер се поставя по един етикет.
(2) На връзките, с изключение на тези с ягодов посадъчен материал и вегетативни и семенни подложки, се поставят по два етикета на различни места и пломба.
(3) Пломбата носи абревиатурата на ИАСАС и номера на ТЗ.
(4) Ако предмет на търговия са отделни бройки облагородени овощни дръвчета или храсти, на всяко дръвче или храст се поставя етикет.

Чл. 23.
(1) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 5, изписани на български език и отпечатани по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(2) Етикетът се изработва от производителя от устойчив на късане материал.

Чл. 24. В зависимост от категорията на овощния посадъчен материал етикетът е:
1. бял с диагонална виолетова ивица - за предбазов овощен материал;
2. бял - за базов посадъчен материал;
3. син - за сертифициран овощен посадъчен материал.

Чл. 25. Овощният материал се опакова, етикетира и пломбира по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на опаковането или да останат следи при подправяне или подмяна на етикетите и пломбите.

Чл. 26.
(1) Преди да се извърши опаковането, етикетирането и пломбирането, заявителят подава писмено искане за идентификационен номер на партидата и пломби до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намира овощният посадъчен материал.
(2) В искането се посочват местонахождението и големината на партидата, броят на връзките или контейнерите.
(3) Искането се добавя към досието.
(4) Въз основа на искането заявителят получава от ТЗ на ИАСАС идентификационен номер на партидата и необходимия брой пломби.

Чл. 27.
(1) Забранява се нарушаването целостта на връзките и контейнерите без разрешение на ИАСАС освен при презаготовка на овощния посадъчен материал.
(2) В случаите на презаготовка заявителят писмено заявява нови пломби до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намира овощният материал, и съхранява използваните пломби до новото окачествяване.

Раздел IV
Окачествяване на овощен посадъчен материал

Чл. 28.
(1) Здравното състояние на посадъчния материал, заготвен съгласно раздел III, се установява от представител на НСРЗ.
(2) При необходимост от лабораторни изпитвания за здравно състояние лицето по ал. 1 взема проби от заготвената партида овощен посадъчен материал по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(3) Резултатите от анализа за здравно състояние се отразяват в документ за здравно състояние.
(4) Документът по ал. 3 се издава от НСРЗ и се изпраща в ТЗ на ИАСАС в 7-дневен срок от издаването му.
(5) Документът се изготвя в три екземпляра - един за заявителя, един за ТЗ на ИАСАС и един за НСРЗ.

Чл. 29.
(1) Когато посадъчният материал съответства на изискванията за здравно състояние съгласно приложения № 3 и 4, инспектор от ИАСАС взема проби за окачествяване по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2) Проби се вземат и при презаготовка.

Чл. 30. (1) Инспекторът по чл.29 анализира на място пробите в присъствие на заявителя или упълномощено от него лице.
(2) Резултатите от анализа се отразяват в документ за качество по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(3) Документът за качество се изготвя от инспектора по чл.29 в деня на окачествяването след заплатена такса по тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(4) Документът по ал. 3 се съставя в 2 екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ, окачествило материала.

Чл. 31.
(1) Когато резултатите от окачествяването показват, че овощният посадъчен материал отговаря на изискванията за качество, посочени в приложение № 4, посадъчният материал се сертифицира.
(2) Когато резултатите от окачествяването показват, че овощният посадъчен материал не отговаря на изискванията за качество, посочени в приложение № 4, материалът може да се презаготви, след което се извършва повторно окачествяване и се заплаща такса по тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 32. Ако заявителят не е съгласен с резултатите от окачествяването, може да подаде заявление за арбитраж до изпълнителния директор на ИАСАС или до генералния директор на НСРЗ.

Чл. 33.
(1) Арбитражът се извършва от комисия, назначена от изпълнителния директор на ИАСАС или генералния директор на НСРЗ, в присъствие на инспектора, извършил окачествяването, и/или представителя на РСРЗ.
(2) Когато арбитражът потвърди резултатите от първото окачествяване или от документа за здравно състояние, заявителят заплаща такса по тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 34. Овощен посадъчен материал, който не отговаря на изискванията за качество, но съответства на показателите за здравно състояние съгласно приложения № 3 и 4, може да бъде отглеждан до постигане изискването за качество.

Раздел V
Ред за издаване на сертификат

Чл. 35.
(1)Когато овощният посадъчен материал отговаря на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат.
(2) Сертификатът се издава в 5-дневен срок от приключване на окачествяването след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Сертификатът се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, в което е досието за сертификация.

Чл. 36.
(1) Сертификатът на посадъчения материал от всички категории има срок на валидност до началото на следващия вегетационен период съобразно растителния вид.
(2) Срокът на сертификата на овощния посадъчен материал, произведен в контейнери, е до реализиране на пазара на наличните количества.

Глава четвърта
ОДОБРЯВАНЕ НА СТАНДАРТНИЯ ОВОЩЕН ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Чл. 37. Стандартният овощен посадъчен материал се произвежда под отговорността на производителя при спазване условията на чл.48 ЗППМ.

Чл. 38.
(1) Насажденията за производство на стандартен овощен посадъчен материал се контролират от производителите по отношение на автентичност, сортова чистота и здравно състояние съгласно приложение № 3.
(2) Здравното състояние на стандартния посадъчен материал се контролира от производителя чрез прегледи на насажденията, които не трябва да имат видими дефекти или следи от вредни организми, съгласно приложение № 3, както и признаци или симптоми за такива.
(3) Когато при контрол на здравното състояние на стандартния овощен посадъчен материал се установят симптоми на болести или вредни организми, производителят извършва химически третирания веднага след тяхното появяване или отстранява болните растения.
(4) Стандартният овощен посадъчен материал при цитрусовите видове трябва:
1. да отговаря на изискванията на ал. 2;
2. да е получен от изходен материал, за който при лабораторни анализи е установено че е свободен от вируси, вирусоподобни организми или заболявания, посочени в приложение № 3;
3. да е свободен от вируси, вирусоподобни организми или заболявания, посочени в приложение № 3, при лабораторни тестирания;
4. да е присаден върху вкоренена подложка, устойчива на вируси.

Чл. 39.
(1) Заготовката, етикетирането и пломбирането на стандартния овощен посадъчен материал се извършват при условията на чл.20, ал. 2 и 3, чл.21 и чл.22, ал. 1, 2 и 4.
(2) Върху заготвения стандартния овощен посадачен материал се поставя етикет на производителя съгласно приложение № 5. Цветът на етикета е жълт.
(3) Стандартният овощен посадъчен материал се пломбира с пломба на производителя.

Чл. 40.
(1) Стандартният овощен материал трябва да отговаря на изискванията за качество и здравно състояние, посочени в приложение № 4.
(2) За окачествяване на подложките и калемите производителят подава писмено искане до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намира маточното насаждение, в което се посочва броят на калемите и подложките.
(3) Искането по ал. 2 се придружава от документ за здравно състояние, издаден от НСРЗ или лаборатория по чл.8 ЗППМ.
(4) Въз основа на искането по ал. 2 инспектор от ТЗ на ИАСАС взема проби по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, за окачествяване.
(5) Пробите се анализират на място в присъствие на заявителя или упълномощено от него лице.
(6) Инспекторът по ал. 3 издава документ за качество по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, в деня на окачествяването.
(7) Документът за качество се изготвя в 2 екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ, окачествило материала, след заплатена такса по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 41.
(1) Когато резултатите от окачествяването показват, че подложките и калемите отговарят на изискванията за качество, посочени в приложение № 4, посадъчният материал може да се търгува.
(2) Когато резултатите от окачествяването показват, че подложките и калемите не отговарят на изискванията за качество, посочени в приложение № 4, те се презаготвят, след което се извършва ново окачествяване след заплащане на такса съгласно тарифата по чл.6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 42.
(1) Качеството на стандартния овощен посадъчен материал за засаждане и търговия се удостоверява от производителите с фирмен документ, когато отговаря на изискванията на приложение № 4.
(2) Фирменият документ съдържа данните от етикета, данни за сортова чистота, здравно състояние, качество и общия брой на посадъчния материал.
(3) Данните от фирмения документ се записват в дневника по чл.48, ал. 1, т. 4 ЗППМ, който се съхранява за срок 3 години.
(4) В случаите на търговия на посадъчен материал по чл.22, ал. 4 производителите не водят дневника по чл.48, ал. 1, т. 4 ЗППМ.

Глава пета
ОДОБРЯВАНЕ НА СЕМЕНА ОТ ОВОЩНИ ВИДОВЕ ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ

Чл. 43. Семената на овощните видове за размножаване се добиват от одобрени при полска инспекция маточни дървета.

Чл. 44.
(1) Семената се заготвят в хомогенни партиди и се опаковат в хартиени, синтетични или в опаковки от естествени материали с нетно тегло, определено от заявителя.
(2) Върху външната страна на опаковката се поставя етикет на производител съгласно приложение № 5.
(3) Данните на етикета се изписват на български език и се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(4) Етикетът е кафяв на цвят и се изработва от устойчив на късане или от самозалепващ се материал.

Чл. 45.
(1) Производителите на семена от овощни видове подават писмено искане за вземане на проби и анализ за жизненост до ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намират семената, в което посочват големина на партидата семена и тяхното местонахождение.
(2) Длъжностно лице от ТЗ на ИАСАС взема проби за лабораторни анализи за жизненост.
(3) Лабораторията, извършила анализа, издава документ за лабораторен анализ по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(4) Документът се съставя в три еднообразни екземпляра: един за лабораторията, един за ТЗ на ИАСАС, взело пробите, и един за заявителя.
(5) Документът се издава в 3-дневен срок след приключване на лабораторния анализ и заплатена такса по тарифата по чл 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 46.
(1) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената отговарят на изискванията за жизненост съгласно приложение № 6, семената могат да се търгуват.
(2) Когато резултатите от лабораторния анализ показват, че семената не отговарят на изискванията за жизненост съгласно приложение № 6, семената не могат да се търгуват.

Чл. 47. Производителите на семена от овощни видове за стандартен овощен посадъчен материал спазват изискванията на чл.48 ЗППМ.

Глава шеста
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА ОВОЩЕН ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Раздел I
Внос и износ на овощен посадъчен материал

Чл. 48.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на овощния посадъчен материал от внос с посочените показатели в документите по чл.57, ал. 4 и 5 ЗППМ.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 инспектор на ИАСАС взема проби по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, за установяване на качеството.

Чл. 49.
(1) Когато овощният посадъчен материал отговаря на изискванията за качество, инспекторът на ИАСАС издава документ за търговия в страната по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът по ал. 1 се изготвя в два екземпляра, един за вносителя и един за ТЗ, взело пробите.
(3) Забранява се предлагането на пазара на овощен посадъчен материал без документа по ал. 1.

Чл. 50. Когато резултатите от окачествяването покажат, че посадъчният материал не съответства на изискванията за качество съгласно приложение № 4, овощният посадъчен материал се изнася или унищожава.

Чл. 51. Овощният посадъчен материал от внос с издаден документ по чл.49, ал. 1 се търгува с опаковките, етикетите и пломбите, с които е внесен в страната, и допълнително поставен етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от етикета от внос на български език.

Чл. 52. Овощният посадъчен материал, предназначен за износ, се придружава от сертификата по чл.42, ал. 7 ЗППМ или фирмения документ по чл.43, ал. 2 ЗППМ.

Раздел II
Документи за търговия

Чл. 53.
(1) Сертифицираният овощен посадъчен материал се търгува с ясно и четливо копие на сертификата, върху което са поставени печат и подпис на лицето, вписано в регистъра по чл.28, ал. 4 ЗППМ.
(2) Върху копието по ал. 1 се изписват имената (фирмите) на купувача и продавача, количеството продаден овощен посадъчен материал и датата на продажбата.
(3) Данните по ал. 2 се записва в книгата по чл.62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол контролира воденето на книгата за продажба на овощен посадъчен материал.
(5) Когато предмет на търговия е цялата партида, оригиналът на сертификата се предава на купувача.

Чл. 54.
(1) Стандартният овощен посадъчен материал - подложки и калеми, се търгува с документа за качество, издаден от ИАСАС по условията на чл.53.
(2) Стандартният овощен материал се търгува с фирмения документ по условията на чл.53.

Глава седма
СЪХРАНЕНИЕ И ТРАНСПОРТ

Чл. 55.
(1) Овощният посадъчен материал се съхранява по партиди.
(2) Временното съхранение на овощните дръвчета се извършва, като корените се покриват с 30 см почва или пясък.
(3) Продължителното (зимното) съхранение на овощните дръвчета се извършва на открито в канавки, дълбоки най-малко 50 см, като корените се затрупват с 30 см над присадката.
(4) Продължителното съхранение може да се извършва и под навеси или в складови помещения, като кореновата система се покрива с влажен пясък 30 см над присадката.

Чл. 56. Семената на овощните видове се съхраняват по партиди в сухи и проветриви помещения.

Чл. 57. Не се допуска транспортиране на овощния посадъчен материал при температура по-ниска от +3 °С.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Свободен от вируси (СВ)" е:
а) посадъчен материал, изпитан и признат за неинфектиран по признати методи, без симптоми от всякакъв вирус или вирусоподобни патогени по време на инспекцията и съхраняван при условия, осигуряващи неинфектиране;
б) за "СВ" се приема и материал, директно произведен по вегетативен начин от СВ материал по буква "а", като производството и съхранението му е при условия, осигуряващи неинфектиране.
2. "Тестван за вируси (ТВ)" е:
а) посадъчен материал, изпитан и признат за неинфектиран по признати методи, без симптоми от определени вируси или вирусоподобни патогени по време на инспекцията и съхраняван при условия, осигуряващи неинфектиране;
б) за "ТВ" се приема и материал, директно произведен по вегетативен начин от ТВ материал по буква "а", като производството и съхранението му е при условия, осигуряващи неинфектиране.
3. "Маточни растения" са растения, предназначени за производство на калеми, подложки или цели вкоренени.
4. "Питомник" е насаждение, в което са засадени и облагородени подложки, предназначени за производство на овощни дръвчета.
5. "Вегетативен маточник" е насаждение от вкоренени подложки, предназначени за производство по вегетативен начин на подложки за облагородяване.

§ 2. По смисъла на тази наредба категориите овощен посадъчен материал по чл.3, ал. 1 са еквивалентни на категориите посадъчен материал, произвеждани и търгувани в страната до влизане в сила на ЗППМ, съответно:
1. предбазов посадъчен материал (ПБ) - на посадъчен материал Супер елит (СЕ);
2. базов посадъчен материал (Б) - на посадъчен материал Елит (Е);
3. сертифициран посадъчен материал (С) - на посадъчен материал Първо размножение (I р.).

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 5. Изпълнението на тази наредба се възлага на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и Националната служба по растителна защита.

Приложение № 1
към
чл. 1, ал. 2
(Ново, ДВ, бр. 106 от 2004 г.

Списък на овощните видове и родове култури

I. Овощен вид

Actinidia chinensis - актинидия (киви)
Aronia melanocarpa - арония
Castanea sativa Mill. - кестен
Citrus aurantifolia - кисел портокал (лайм)
Citrus limon - лимон
Citrus paradisi Macf. - грейпфрут
Citrus reticulata blanco - мандарина
Citrus sinensis - портокал
Cornus mas L. - дрян
Corylus ssp. L. - лешник, леска
Cydonia oblonga Mill. - дюля
Dafinlaurus nobilis L. - дафиново дърво
Diospyrus kaki L. - райска ябълка
Ficus carica L. - смокиня
Fragaria x ananassa Duch. - ягода
Glosularia reclinata - бодливо немско грозде
Hippophae rhamnoides L. - облепиха
Humulus lupulus L. - хмел
Juglans regia L. - орех
Malus Mill. - ябълка
Mespilus germanica L. - мушмула
Morus sp. - черница
Olea europea - маслина
Pistacia vera - фисташка (шамфъстък)
Prunus amygdalus Batsch - бадем
Prunus armeniaca L. - кайсия
Prunus avium L. - череша
Prunus cerasifera Ehrh. - джанка
Prunus cerasus L. - вишна
Prunus domestica L. - слива
Prunus instititia L. - трънкослива
Prunus mahaleb L. - махалебка
Prunus persica Batsch - праскова
Punica granatum L. - нар
Pyrus communis L. - круша
Ribes nigrum L. - касис
Ribes rubrum L. - червено френско грозде
Rosa sp. - шипка
Rubus Benth - къпина
Rubus idaeus L. - малина
Sorbus domestica - скоруша
Vaccinium sp. L. - боровинка
Ziziphus jujubа - хинап

II. Подложки за овощните видове

Ябълка:
Семенни
Клонови
Круша:
Семенна - дива круша
Клонови - дюлеви
Дюля
Клонови
Мушмула
Клонови - дюлеви
Слива
Семенни
Клонови
Джанка
Както при сливата
Праскова
Семенни - семеначета от късните сортове
Клонови
Кайсия
Семенна - семеначета от късни сортове, отбрани форми от зарзала
Клонови
Череша и вишна
Семенна - дива череша (отбрани форми, махалебка (отбрани форми)
Клонови
Орех
Отбрани форми от обикновен орех
Бадем
Семенна - обикновен горчив бадем (отбрани форми)
Клонови
Лешник
Семенна - отбрани форми от дървовиден лешник - (Corylus ssp.) при производство на облагороден посадъчен материал или на собствен корен (издънки).
Дрян
Семенни форми от дрян
Райска ябълка
Семенна от Piospyrоs kaki

Приложение № 2
към
чл. 9, ал. 2
(Ново, ДВ, бр. 106 от 2004 г.

Минимални изисквания, на които трябва да отговарят овощните видове при полска инспекция

I. Пространствена изолация на насажденията от категории предбазов, базов и сертифициран посадъчен материал при следните групи овощни видове:

Пространствена изолация, в метри
Вид и категория на материала Костилкови и черупкови Семкови Ягодоплодни Субтропични
I. Маточни градини
1. Предбазов материал 1000 200 1000 300
2. Базов материал 1000 100 500 150
3. Сертифицирани 300 50 100 100
II. Питомник I и II година
1. Предбазов материал 300 200 - 300
2. Базов материал 200 100 - 200
3. Сертифи 100 20 - 100

II. Изисквания при полска инспекция

1. Маточните овощни градини и вегетативни маточници

Показатели Допустими норми за категориите предбазов, базов и сертифициран материал
Възраст на маточното насаждение До 10 години
Сортова чистота 100 %
Показатели Категории
Предбазов (ПБ) Базов (Б) Сертифициран (С)
1. Възраст на насаждението 1 година 1 година 1 година
2. Сортова чистота 100 % 100 % 100 %
3. Ягодова листна въшка Не се допуска Не се допуска Не се допуска
4. Ягодов акар Не се допуска Не се допуска Не се допуска
5. Ягодов коренов хоботник Не се допуска Не се допуска Не се допуска
6. Брашнеста мана Не се допуска Не се допуска Не се допуска

Малини

Показатели Категории
Предбазов (ПБ) Базов (Б) Сертифициран (С)
1. Възраст на насаждението 3 години 3 години 3 години
2. Сортова чистота 100 % 100 % 100 %
3. Мозайка Не се допуска Не се допуска 2 % само за сорт "Шопска алена"
4. Малинов сноп Не се допуска
5. Дидимела Не се допуска 1 %
6. Листни въшки в колонии Не се допуска

Къпини, касис и френско грозде

Показатели Къпини Касис и френско грозде
1. Възраст на маточното насаждение 6 години 6 години
2. Сортова чистота 100 % 100 %
3. Касисов пъпков акар Не се допуска 0 %
4. Стъкленка в насаждение Не се допуска 5 %
5. Стъкленка във вкоренилище Не се допуска 0 %
6. Хлороза по къпините Не се допуска

Забележка.
Други изисквания при полска инспекция са посочени в методите за полска инспекция, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Приложение № 3
към
чл. 9, ал. 3
(Ново, ДВ, бр. 106 от 2004 г.

Списък на специфичните вредители от значение за качеството на овощния посадъчен материал от категориите предбазов, базов и сертифициран овощен посадъчен материал

Овощни родове Специфични вредители или видове
- Citrus aurantifolia (Christm) Swing кисел портокал
- Citrus limon L. Burm. F лимон
- Citrus paradisi Macf грейпфрут
- Citrus reticulata Blanco мандарина
- Citrus sinensis (L.) Osbeck портокал
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие
- Aleurothrixus floccosus (Mashell)
- Meloidogyne spp.
- Parabemisia myricae (Kuwana)
- Tylenchulus semipenetrans
Гъби
- Phytophthora spp.
Вируси и вирусоподобни организми
- Citrus leaf rugose
- Заболявания, които причиняват подобни на псороза симптоми на млади листа като:
psorosis, ring spot, cristacortis, impietratura, concave gum.
- Infectious variegation
- Вироиди като exocortis, cachexiaxyloporosis
- Corylus avellana лешник, леска Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие
- Epidiaspis leperii Sing.
- Eriophis avellanae Nal.
- Pseudaulacaspis pentagona Targ.
- Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии
- Agrobacterium tumefaciens
- Xanthomonas campestris pv. corylina (Miller, Bollen, Simmous)
Гъби
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureaum
- Nectria galligena Bresadola
- Phyllactinia guttata
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми
- Apple mosaic virus
- Hazel maculatura lineare MLO
- Cydonia oblonga Miller дюля
- Pyrus communis L. круша
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие
- Anarsia lineatella Zell.
- Eriosoma lanigerum Hausm.
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии
- Agrobacterium tumefaciens
- Pseudomonas syringae pv. syringae
Гъби
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureum
- Nectria galligena Bresadola
- Phytophthora spp.
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми
Всички
Fragaria x ananassa duch
ягода
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи от тяхното развитие
- Aphelenchoides spp.
- Ditylenchus dipsaci (Kuhn)
- Meloidogyne spp.
- Tarsonemidae
Гъби
- Phytophthora cactorum Schrenk
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни
- Strawberry green petal MLO
- Juglans regia L. орех Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
- Xanthomonas campestris pv. juglandi
Гъби
- Armilariella mellea (Vahlroth)
- Nectria galligena Bresadola
- Chondrostereum purpureum
- Phytophthora spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Cherry leaf roll virus
- Malus Miller ябълка Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Anarsia lineatella Zell.
- Erisoma lanigerum Hausm.
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
- Pseudomonas syringae pv. syringae
Гъби
- Armilariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureum
- Nectria galligena Bresadola
- Phytophthora cactorum Schrenk
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Venturia spp.
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
Всички
- Olea europea маслина Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Eusophera pinguis
- Meloidogyne spp.
- Saissetia oleae Bern.
Бактерии:
Pseudomonas syringae pv. savastanoi
Гъби:
- Verticillium dahliae
Вируси и вирусоподобни организми:
Всички
- Pistacia vera фисташка Гъби:
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
Всички
- Prunus domestica слива
- Prunus salicina японска слива
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи от тяхното развитие:
- Aculops fockeui (Nal.&Troues)
- Capnodis tenebrionis L.
- Eriophyes similis Nal.
- Meloidogyne spp.
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
- Pseudomonas syringae pv. mors prunorum
- Pseudomonas syringae pv. syringae
Гъби:
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureum
- Nectria galligena Bresadola
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Prune dwarf virus
- Prunus necrotic ringspot virus
- Prunus armeniaca (L.) кайсия
- Prunus amygdalus Batsch бадем
- Prunus persica (L.) Batsch праскова
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Anarsia lineatella Zell.
- Capnodis tenebrionis L.
- Meloidogyne spp.
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
- Pseudomonas syringae pv. mors prunorum
- Pseudomonas syringae pv. syringae
Гъби:
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureum
- Nectria galligena Bresadola
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Taphrina deformans
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Prune dwarf virus
- Prunus necrotic ringspot virus
- Prunus avium L. череша
- Prunus cerasus вишна
Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Capnodis tenebrionis L.
- Meloidogyne spp.
- Щитоносни въшки, в частност:
Epidiaspis leperii Sing., Pseudaulacaspis pentagona Targ, Quadraspidiotus perniciosus Comst
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
- Pseudomonas syringae pv. mors prunorum
- Pseudomonas syringae pv. syringae
Гъби:
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Chondrostereum purpureum
- Nectria galligena Bresadola
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Prune dwarf virus
- Prunus necrotic ringspot virus
- Ribes касис Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Aphelenchoides spp.
- Cecidophyopsis ribis
Бактерии:
- Agrobacterium tumefaciens
Гъби:
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Nectria cinnabarina
- Rosellinia necatrix (Hartig) Berlese
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Black currant reversion
- Black currant infectious variegation agent
- Rubus къпина, малина Насекоми, акари и нематоди на всички етапи на тяхното развитие:
- Aceria essigi Бактерии:
- Agrobacterium rhizogenes
- Agrobacterium tumefaciens
- Rhodococcus fascians
Гъби:
- Armillariella mellea (Vahlroth)
- Didymelia applanata
- Peronospora rubi
- Phytophthora fragariae var. rubi
- Verticillium spp.
Вируси и вирусоподобни организми:
- Raspberry bushy dwarf virus
- Raspberry leaf curl virus

Списък на видовете нематоди, които не се допускат в площите, предназначени за маточни бази

1. Xiphinema spp. С изключение на Xiphinema pachtaicum
2. Longidorus spp.
3. Meloidogyne spp.
4. Pratylenchus penetrans
5. Pratylenchus vulnus

Приложение № 4
към
чл. 9, ал. 4

Минимални изисквания за качество на овощния посадъчен материал

I. Овощен посадъчен материал - дървесни видове, в т. ч. цитрусови, храсти

1. Минимални изисквания за съответния вид

Овощен вид Подложка Надземна част, ствол (стебло) Корени
Височина, измерена от кореновата шийка, в см, не по-малко от: Дебелина, измерена на 15 см над мястото на облагородяване, в см, не по-малко от: Брой и дължина на корените, в см
1. Ябълка - Семенна или клонова, силно растяща 110 1,2 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- клонова умерено, растяща система с дължина на корените над 20 см 100 1,0 Коренова
- клонова, слабо растяща система с дължина на корените над 15 см 90 0,9 Коренова
- семенна с междинник 80 0,8 Най-малко 3 скелетни корена с с дължина над 20 см
2. Круша - семенна 100 1,0 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- дюля 80 0,9 Коренова система с дължина на корените над 20 см
- клонова с междинник 80 0,8 Коренова система с дължина на корените над 20 см
3. Дюля - дюля 100 1,0 Коренова система с дължина на корените над 20 см
4. Мушмула - дюля 80 0,9 Коренова система с дължина на корените над 20 см
5. Слива и джанка - джанка или слива 100 1,0 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 25 см
- клонова 80 0,8 Коренова система с дължина на корените над 20 см
6. Кайсия - зарзала, 90 0,9 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- слива 80 0,8 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- джанка и слива, високо облагородени с над 25 см културна част 120 1,2 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
7. Праскова - праскова или клонова 100 1,0 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
8. Череша - дива череша, махалебка 100 1,0 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- клонова 90 0,9 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
9. Вишна - дива череша, махалебка или клонова 90 0,9 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
За сорта Облачинска 80 0,9 Най-малко 4 корена с дължина над 20 см
10. Орех - орех (обикновен или черен) 100 1,2 Вретеновиден корен с 3 странични корена с дебелина над 0,5 см и дължина над 20 см
11. Бадем - горчив бадем 90 1,0 Най-малко 3 скелетни корена с дължина над 20 см
12. Дървовиден лешник - лешник 80 0,8 Коренова система с 3 скелетни корена с дължина над 20 см
- двегодишни вкоренени издънки 50 1,0 Коренова система с диаметър над 15 см
13. Кестен - кестен 80 1,0 Дължина на скелетните корени над 20 см
14. Дрян - семенна подложка или издънки на собствен корен 50 0,8 Коренова система с дължина на корените над 15 см
15. Маслина - семенна подложка или издънки на собствен корен 50 0,8 Коренова система с дължина на корените над 15 см
16. Черница - семенна 1 30 12 Дължина на корените над 20 см
- хибриден 150 14 Дължина на корените над 20 см
17. Райска ябълка - кавказка райска ябълка 80 1,2 Добре развита, с дължина на корените над 30 см
18. Фисташка - семена фисташка 60 0,9 Добре развита, с радиус 25 см
- диви видове фисташка 60 0,8 Добре развит централен корен и странични корени над 20 см
19. Хинап - семенна подложка 60 0,8 Добре развита, с дължина на разклоненията най-малко 15 см
- коренови издънки 70 0,8 Добре развита, с дължина на разклоненията най-малко 15 см
20. Дафина - семенна 15 - Добре развита, с централен корен с дължина не по-малко от 20 см
чрез вкоренени резници 15 - Брадеста, с дължина не по-малко от 30 см
21. Лимон - семенна подложка (обикновен лимон и трилистен лимон) 35 1,0 Силно развита брадеста, с най-малко 3 скелетни корена, дълги 35 см за обикновения лимон и 25 за трилистния
22. Арония семенна от 20 до 25 от 0,4 до 0,6 Добре развита коренова система с дължина в диаметър над 20 - 25 см на скелетните корени
23. Смокиня вкоренява- не на резници с един летораст - 35, с два летораста - 30 от 1,5 до 2,0 Брой на скелетните корени - не по-малко от 3, с дължина не по-малка от 36 см
24. Нар вкореняване на резници от 25 до 35 - Добре развита, с най-малко 3 скелетни корена с дължина не по-малка от 20 - 30 см

II. Ягодоплодни култури от всички категории

Показатели Характеристика и норми
1. Ягоди
- коренова система
а) за късно лятно и есенно засаждане Добре развита, не по-къса от 7 см. Цветът на корените е бледожълт до светлокафяв
б) за съхраняване в хладилник Много добре развита брадеста, обрасла с коренови власинки. Допускат се растения с дължина над 7 см. Корените са на цвят жълтокафяви, чисти от пръст и добре овлажнени
- листа в брой не по-малко от:
а) за късно лятно и есенно засаждане Най-малко 3, добре оформени, с къса дръжка
б) за съхранение в хладилник Най-малко 3, много добре развити, на които дръжките се прерязват: за ръчно засаждане - на 1,5 до 2,0 см над пъпката; за машинно засаждане - до 4 см над пъпката
- връхна пъпка
а) за късно лятно и есенно засаждане Една или повече много добре оформени пъпки
б) за съхранение в хладилник Една, две или повече много добре оформени пъпки
- здравно състояние
а) за късно лятно и есенно засаждане и за съхранение в хладилник На трите основни листа не се допуска при всички категории повече от 5 бр. петна от брашнеста мана. Не се допускат и вирусни заболявания и признаци на фитофтора фрагария, коренов хоботник, ягодов акар, ягодова и хризантемна нематода
- запарване Не се допуска
- прорастване на връхната пъпка и кореновата система при съхранение на открито и в хладилник Не се допуска
- образуване на плесен по растенията в пликове, съхранявани в хладилник Не се допуска
2. Малина
- коренова система Развита, с дължина на скелетните корени над 10 см и обрасли с коренови разклонения
- надземна част - дебелина на издънката в основата в см не по-малко от 0,6
в т. ч. за сортовете
Нюбург и Искра 0,4
- здравно състояние Допускат се при категория сертифициран (С) до 2 % признаци на мозайка
При всички категории до 1 % дидимела
Не се допуска малинов сноп, бактериален рак и колонии от листни въшки в маточните насаждения
3. Къпина
- коренова система Развита, с дължина над 8 см, с по-редки брадати коренчета
- надземна част - дебелина на летораста в основата, в мм, не по-малко от:
а) пълзящи сортове 4
б) правостоящи сортове 5
- здравно състояние Здрав, чист от рак, хлороза и др. болести
4. Касис и френско грозде
- коренова система Развита, с диаметър на коренището над 15 см
- надземна част Най-малко едно стъбло с височина над 25 см
- резници Получени от едногодишни леторасти с дължина от 18 до 20 см, с дебелина при основата над 6 мм, с нормално разположени здрави пъпки
- здравно състояние Растения и резници напълно здрави от пъпков акар, стъкленка и американска брашнеста мана

III. Подложки едногодишни околирани

Показатели Характеристика и норми
1. Коренова система
а) при семенни подложки Главният корен е с дължина над 18 см и не по-малко от 3 странични скелетни корена
б) при вегетативни подложки, в т.ч. безвирусни, чрез микроразмножаване:
- за костилкови видове Не по-малко от 3 скелетни корена. Дължина на кореновата система над 18 см
- за семкови видове: Не по-малко от 3 скелетни корена. Дължина на кореновата система над 18 см
а) слаборастящи подложки Не по-малко от 3 скелетни корена. Дължина на кореновата система над 14 см
б) умерено и силно растящи подложки Не по-малко от 3 скелетни корена. Дължина на кореновата система над 18 см
2. Дебелина на стъблото в мм От 8 до 15
3. Състояние на пъпката (една или две) и щитчето Свежи, здрави, добре сраснали с подложката
4. Повреди:
- от градушка Не се допуска стъбло, силно повредено от градушка, с незараснали рани, а когато са зараснали: за семковите видове - не повече от 10 броя, за костилковите и орехоплодните - не повече от 6 броя.
- от гризачи, измръзване, изсъхване и механични Не се допускат
- здравно състояние Не се допускат едногодишни околирани подложки, повредени или нападнати от болести и неприятели - бактериален рак, бактериална съчмянка, струпясване, черна златка, корояди, кръвни и щитоносни въшки

IV. Вегетативен подложков и семенен материал

Показатели Характеристика и норми
Вегетативен подложков материал
1. коренова система
а) за слаборастящи В основата на подложката да има най-малко 3 коренови брадички с по 1 до 3 коренчета
б) за умеренорастящи В основата на подложката да има добре развити влакнести коренчета
в) силнорастящи В основата на подложката да има добре развити влакнести коренчета
2. Дебелина на стъблото в мм, мерено на 15 см от основата му, за всички групи от 5 до 7
Семенен подложков материал
1. Коренова система Главният корен е с дължина над 18 см и най-малко с 3 странични скелетни корена
2. Дебелина на подложката при кореновата шийка в мм от 5 до 10
3. Повреди:
- от гризачи и градушка
Не се допускат повреди от гризачи и силно повредени от градушка, с незараснали рани
4. Болести и неприятели Не се допускат подложки, повредени от бактериален рак, струпясване, кръвни и щитоносни въшки

V. Калеми за облагородяване - при дървесните овощни видове

Показатели Характеристика и норми
1. Външен вид Калеми свежи, обезлистени (с дължина на листната дръжка до 1 см), добре развити, със здрави, свежи пъпки и дървесина. Кора здрава, гладка, с характерните за сорта признаци, с междувъзлия от 1,5 до 5 см, с изключение на черупковите
2. Размери в см:
а) дължина над 25 при вишните - над 35
б) дебелина, измерена на височина 15 см над основата: 0,5
- за ореховите калеми за облагородяване на прозорец, дебелина, измерена на 40 см над основата от 1,2 до 1,5
- за черничеви калеми, дебелина, измерена на 20 см над основата, в т.ч. : от 6 до 11
- за лятно облагородяване от 8 до 12
- за зимно облагородяване 0,8 до 2,0
3. Повреди: механични, нараняване от градушки, от болести и неприятели и др. Не се допускат

Приложение № 5
към
чл. 23, ал. 2

Етикет

1. Данни, които се поставят на етикета на сертифицираните категории овощен посадъчен материал:
1. Официален сертифициращ орган - ИАСАС
2. Номер на партидата
3. Вид
4. Сорт
5. Категория
6. Количество на посадъчния материал в брой
7. Държава производител
8. Други данни: - когато материалът е "свободен от вируси" или "тестиран за вируси", се означава със "СВ" или "ТВ"

2. Данни, които се поставят на етикета на производителя на стандартен овощен посадъчен материал:
1. Производител/заготвител и неговият регистрационен номер
2. Номер на партидата
3. Вид
4. Сорт
5. Категория
6. Количество на посадъчния материал в брой
7. Държава производител
8. Други данни: - когато материалът е "свободен от вируси" или "тестиран за вируси", се означава със "СВ" или "ТВ"

3. Данни, които се поставят на етикета на семена от овощни видове:
1. производител, регистрационен номер;
2. ботаническо име на вида;
3. сорт - изписан на български език;
4. номер на партидата;
5. нетно тегло на семената в опаковката

Приложение № 6
към
чл. 46, ал. 1

Размер на проба, изисквания за жизненост на семената от овощните видове

№ по ред Вид Размер на пробата в грамове Аналитична чистота, в % Жизненост, в %
1. Бадем 1000 95 85
2. Вишна 450 90 80
3. Джанка 500 95 80
4. Дюля 90 80 85
5. Кайсия 1000 95 80
6. Круша 90 80 85
7. Махалебка, дива череша 100 95 75
8. Орех 2000 96 80
9. Праскова 1500 96 75
10. Черница* 5 85 75
11. Ябълка 25 85 85

Забележка. На семената от черница се определя кълняемост.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив