Наредба № 42 от 4 октомври 2002 г. за профилактика и борба със салмонелозите по птиците

МЗГ

Държавен вестник брой: 97

Година: 2002

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 17.12.2003

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят: 1. мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на салмонелозите по птиците, причинени от Салмонела ентеритидис и Салмонела тифимуриум; 2. методите за диагностика на заболяването; 3. задълженията на ветеринарномедицинските органи, физическите и юридическите лица при прилагане на мерките по т. 1. (2) Тази наредба не се прилага за салмонелозите, установени при диви, свободно живеещи птици.

Чл. 2. Салмонелозите по птиците подлежат на задължителна регистрация и обявяване по реда на Наредба № 21 от 2002 г. за обявяване и регистриране на заразните и паразитните болести по животните (ДВ, бр. 55 от 2002 г.).

Чл. 3. Мерките за предпазване, ограничаване и ликвидиране на салмонелозите по птиците се определят и контролират от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) чрез изготвяне на планове за мониторингов контрол.

Раздел II
Мерки за предпазване на страната от проникване и разпространение на салмонелозите по птиците

Чл. 4. За предпазване на страната от проникване и разпространение на салмонелозите по птиците НВМС провежда следните общи профилактични мерки: 1. извършва регистрация на обектите, в които се настаняват и отглеждат птици, и люпилните; 2. осъществява контрол върху: а) придвижването и търговията с птици, яйца за люпене и птичи продукти; б) пазарите за птици; в) птицевъдните обекти, потока на технологичния процес, реда за придвижване на хора и транспортни средства в тях; г) птицекланици и предприятия за преработка на хранителни или технически продукти от птици; д) събирането и обезвреждането на отпадъците от обектите, в които се отглеждат птици, от люпилните, от птицекланиците и от предприятията за преработка на птичи продукти; е) производството на фуражи за птици във фуражните заводи; ж) дезинфекцията на птицевъдните обекти; з) дератизацията на птицевъдните обекти; 3. изготвя планове за мониторингов контрол на салмонелозите по птиците.

Чл. 5. Собствениците на птици, отглеждани с търговска или развъдна цел, са длъжни да: 1. прилагат разделно отглеждане на птици по възраст и категория; 2. извършват текуща дезинфекция, дезинсекция и дератизация в птицевъдните обекти по схеми, одобрени от НВМС; 3. незабавно уведомяват НВМС при повишена заболеваемост и смъртност на птиците; 4. вземат проби от птици, яйца и производствена среда и ги изпращат за изследване в лаборатории, определени от НВМС, при съмнение за възникванало заболяване и за изпълнение на плановете за мониторингов контрол на салмонелозите по чл. 9 и 10; 5. придвижват птици с ветеринарномедицинско свидетелство за живи животни; 6. придвижват птичи продукти с ветеринарномедицинско свидетелство за животински суровини и продукти; 7. не изхранват птиците с кухненски отпадъци; 8. организират събирането на яйцата за люпене най-малко три пъти дневно и ги дезинфекцират във фумигационни камери до два часа след снасянето; 9. организират ежедневното събиране и унищожаване на труповете на умрелите птици чрез загробване, изгаряне или предаване на екарисаж; 10. изхранват птиците с фуражни смески, съобразени с тяхната възраст и предназначение; 11. въвеждат и спазват изискванията, посочени в наредбите за хуманно отношение към животните; 12. спазват имунопрофилактичните програми за птици, одобрени от НВМС; 13. съхраняват резултатите от лабораторните изследвания за салмонели в продължение на 5 г. съгласно изискванията на чл. 5, ал. 1 от Наредба № 31 от 1999 г. за общите ветеринарномедицински мерки за профилактика и борба със зоонозите (ДВ, бр. 108 от 1999 г.).

Чл. 6. Персоналът, обслужващ птицевъдните обекти, се изследва ежегодно за салмонелоносителство.

Раздел III
Планове за мониторингов контрол на салмонелозите по птиците

Чл. 7. (1) Националната ветеринарномедицинска служба ежегодно изготвя планове за мониторингов контрол на салмонелозите по птиците в развъдните стада, които се одобряват от генералния директор на НВМС. (2) Плановете по ал. 1 съдържат информация за: 1. броя и вида на пробите, които се вземат за лабораторно изследване; 2. броя и вида на официалните проби, които се вземат за лабораторно изследване; 3. методите за лабораторно изследване за изолиране и типизиране на салмонелите. (3) При изготвяне на плановете по ал. 1 се отчитат: 1. факторите, които съдействат за разпространение на салмонелозите по птиците; 2. особеностите на популацията птици по отношение на: а) брой; б) предназначение; в) хомогенност; г) продуктивност; д) възраст; 3. околната среда в близост до птицевъдните обекти по отношение на: а) релеф и инфраструктура на района; б) наличие на други животновъдни обекти; 4. възможни контакти с диви птици; 5. прилаганите технологии и начини на хранене при отглеждане на птиците при: а) ферми с интензивно отглеждане; б) ферми с екстензивно отглеждане; 6. прилаганите профилактични програми; 7. случаите на салмонелози по птиците в птицевъдните обекти и при дивите птици; 8. епизоотичен статус по отношение на салмонелните серотипове и тяхното епизоотично значение.

Чл. 8. За целите на мониторинговия контрол НВМС и собствениците на птицевъдни обекти вземат следните проби от развъдни стада: 1. от еднодневни пилета - смивки от вътрешната страна на кутиите за пилета и от пилета, умрели по време на транспортирането им от люпилнята до сградите за отглеждане; 2. от четириседмични пилета или от птици две седмици преди пронасянето - сборни проби от пресни изпражнения, състоящи се от отделни проби, всяка с тегло над един грам; пробите се вземат произволно от различни места в сградата, като броят им се определя в съответствие с приложение № 1.

Чл. 9. (1) За целите на мониторинговия контрол развъдните стада се изследват по време на целия яйценосен период най-малко на всеки две седмици, като се вземат следните проби: 1. от стада, осигуряващи яйца за люпилни с капацитет, по-малък от 1000 броя - сборни проби от изпражнения, състоящи се от отделни проби, всяка с тегло не по-малко от един грам; пробите се вземат произволно от различни места в сградата; 2. от стада, осигуряващи яйца за люпилни с капацитет, по-голям от 1000 броя, както следва: а) сборни проби от мекониум, взети от 250 пилета, излюпени от всяко развъдно стадо; б) проби от 50 неизлюпени птичи зародиши, произхождащи от яйца на всяко родителско стадо. (2) Проби по ал. 1, т. 2 се вземат и от развъдни стада с по-малко от 250 птици, яйцата на които се люпят в люпилни с капацитет над 1000 броя.

Чл. 10. На всеки 8 седмици през целия яйценосен период вземането на проби от развъдни стада по чл. 9, ал. 2 се заменя с вземане на официални проби.

Чл. 11. Собственикът или лицето, отговарящо за птицевъдния обект, организира вземането и изпращането на пробите до одобрена от НВМС лаборатория, като всички изследвания са за сметка на собственика.

Чл. 12. Когато се установи наличие на Салмонела тифимуриум или Салмонела ентеритидис, ръководителят на лабораторията, в която е извършено изследването, незабавно уведомява собственика на птицевъдния обект и директора на съответната регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС).

Чл. 13. За потвърждаване на диагнозата държавният ветеринарен лекар: 1. взема официални проби от птици, групирани в партиди по 5 от всяка сграда - сборни проби от черен дроб, яйчник и черва от една птица; пробите се вземат произволно от всяка партида; 2. провежда епизоотологично проучване за установяване на причините за възникване на заболяването и изготвя писмен доклад до директора на съответната РВМС за резултатите от извършеното проучване.

Чл. 14. При съмнение за наличие на салмонели във фуражите за птици държавният ветеринарен лекар взема проби за лабораторно изследване по методите, посочени в приложение № 2.

Раздел IV
Мерки за ограничаване и ликвидиране на салмонелозите в развъдни стада

Чл. 15. След лабораторно потвърждаване на салмонелоза държавният ветеринарен лекар предприема следните мерки за ограничаване разпространението на заболяването: 1. незабавно налага възбрана на заразения птицевъден обект; 2. забранява разместването на птиците в обекта и изкарването им, освен за клане, в одобрена от НВМС кланица.

Чл. 16. За ликвидиране на салмонелозите по птиците НВМС прилага следните мерки: 1. разпорежда на собствениците на птицевъдния обект да: а) унищожават яйцата от засегнатото стадо на място или в екарисаж; б) изпращат яйцата в преработвателно предприятие, където се подлагат на термична преработка, гарантираща пълно унищожаване на салмонелите, под надзора на органите на Държавния ветеринарносанитарен контрол (ДВСК); 2. унищожаване на яйцата, намиращи се в люпилнята и произхождащи от засегнати от инфекцията развъдни стада; 3. изколване на заразените и контактни птици в определена от НВМС кланица след предварително уведомяване на държавния ветеринарен лекар, отговарящ за тази кланица, като закланите птици се подлагат на термична преработка, гарантираща пълно унищожаване на салмонелите под надзора на органите на ДВСК; 4. убиване по безкръвен начин и обезвреждане на заразените и контактни птици в екарисаж, когато няма условия за клане по т. 3.

Чл. 17. Собствениците на птицевъдните обекти, след опразване на сградите от засегнатите от инфекцията птици и разплодни яйца, извършват пълно механично почистване и дезинфекция на помещенията под контрола на държавен ветеринарен лекар с одобрени от НВМС дезинфекционни средства.

Чл. 18. Държавният ветеринарен лекар разрешава населване на нови птици в сградите след изпълнение на мерките по чл. 15 и 16.

Чл. 19. Диагноза салмонелоза по птиците се поставя от държавен ветеринарен лекар въз основа на епизоотологичните, клиничните, патологоанатомичните данни и резултатите от изследванията на официалните проби съгласно чл. 3 от Наредба № 31 от 1999 г. за общите ветеринарномедицински мерки за профилактика и борба със зоонозите.

Чл. 20. Изолирането и идентифицирането на салмонелите се извършва по методи, посочени в приложение № 2.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба: 1. "Птици" са: домашни птици от кокошия вид, пуйки, водоплаващи, декоративни и състезателни гълъби, волиерни птици, отглеждани с търговска или развъдна цел. 2. "Одобрена лаборатория" е лаборатория, определена със заповед на министъра на земеделието и горите, отговаряща на изискванията на чл.10 ППЗВД, за извършване на определен вид изследвания, резултатите от които имат арбитражна стойност. 3. "Проба" е биологически материал (кръв, секрети, екскрети, части от тъкани и органи, взети прижизнено или след смъртта на животните), взет от собствениците на предприятието или лицето, отговарящо за стопанството или за животните, и изпратен в одобрена от НВМС лаборатория за изследване. 4. "Официална проба" е проба, взета от държавен ветеринарен лекар, с цел потвърждение на диагнозата. 5. "Развъдни стада" са стада, в които има най-малко 250 птици, предназначени за производство на яйца за люпене. 6. "Мониторингов контрол" е системно или периодично лабораторнодиагностично изследване за наличие на дадено заболяване в цялата страна или определени райони и стопанства; 7. "Птицевъден обект" е птицеферма или други помещения, където се развъждат и отглеждат птици с търговска цел. 8. "Разделно отглеждане" е отглеждане на различните по възраст и категория птици в различни помещения или сгради. 9. "Ферма с интензивно отглеждане" е птицевъден обект, в който отглеждането на птиците се характеризира с голяма плътност на единица площ. 10. "Ферма с екстензивно отглеждане" е птицевъден обект, в който отглеждането на птици се характеризира с малка плътност на единица площ.

Заключителна разпоредба

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.23, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Приложение № 1
към чл. 8, т. 2

Начин на вземане на проби от изпражненията

Брой на птиците в сградата Брой на фекалните проби, които трябва да бъдат вземани
от една сграда за птици или група сгради
за птици в един птицевъден обект
1 - 24 Брой, равен на
броя на птиците, но не повече от 20
25 - 29 20
30 - 39 25
40 - 49 30
50 - 59 35
60 - 89 40
90 - 199 50
200 - 499 55
500 и повече 60

Приложение № 2
към чл. 14

Методи за изолиране и типизиране на салмонелите, причиняващи салмонелози по птиците

А. Изолирането на салмонелите включва: 1. обогатяване на пробите в буферна пептонна вода; 2. обогатяване в две селективни течни среди, като задължително се включва средата на - Rappaport - Vassiliadis при 42,5 °С; 3. посяване на две твърди селективни среди, култивиране при 37 °С върху брилянтгрюн агар и дезиксихолат-цитрат агар. Б. Идентифицирането на съмнителните колонии включва: 1. серотипизиране със салмонелни аглутиниращи серуми (О и Н); 2. биохимично потвърждаване (АРI-системи); 3. потвърждаване на серовара в одобрена лаборатория. В. Серологичното доказване на заразени със Салмонела тифимуриум или Салмонела ентеритидис стада от птици се извършва чрез: 1. серум аглутинационен тест; 2. кръвнокапчеста аглутинация с цяла кръв или със серум; 3. ензимосвързан имуносорбентен анализ за Салмонела ентеритидис - индиректна ELISA и конкурентна "сандвич" ELISA с моноклонални антитела.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив