Наредба № 5 за условията и реда за упражняване на частна медицинска практика (Отм. ДВ бр. 62/1999)

Държавен вестник брой: 62

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 16.03.2006

Р а з д е л I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за упражняване на частна медицинска практика от правоспособни медицински специалисти във:
1. кабинет;
2. по домовете на гражданите;
3. помещение на държавно здравно заведение въз основа на договор;
4. (нова - ДВ, бр. 47 от 1991 г.) зъботехническа лаборатория.

Чл. 2. Медицински специалист по смисъла на тази наредба е лице, което притежава документ за съответното медицинско образование или за специалност лечебна физкултура и има квалификация да извършва диагностична, лечебна, рехабилитационна и профилактична дейност.

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 47 от 1991 г.) Лицата по чл. 2 са длъжни системно да поддържат и повишават професионалната си квалификация, включително чрез участие в курс, индивидуално обучение, конгрес, симпозиум и др., организирани у нас или в чужбина.

Чл. 4. Лицата по чл. 2, които в продължение на повече от 5 години от придобиване на правоспособността не са започнали да упражняват професията си или за същия срок са прекъснали упражняването й, могат да упражняват частна медицинска практика, след като положат изпит пред комисия и по програма, определени от Министерството на здравеопазването (МЗ) съгласно чл. 93 от Закона за народното здраве (ЗНЗ).

Р а з д е л II
Регистрация

Чл. 5.
(1) Лицата по чл. 1, т. 1, които желаят да упражняват частна медицинска практика в кабинет, се регистрират в общинския народен съвет, на чиято територия се намира кабинетът, след представяне на следните документи:
1. заявление, в което се посочват: собственото, бащиното и фамилното име; серията, номерът, датата и от кого е издаден личният паспорт; единният граждански номер, адресът, предметът на дейност - наименование на профила на кабинета и вида на извършваната дейност. В заявлението лицето декларира, че не работи в орган, осъществяващ държавния санитарен контрол по смисъла на чл. 17 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (ППЗНЗ);
2. документ за правоспособност;
3. удостоверение за трудов стаж, отговарящ на изискванията на чл. 4;
4. заключение от органите на държавния санитарен контрол, че кабинетът отговаря на установените хигиенни норми и изисквания съгласно приложение N: 1;
5. становище от съответната местна структура на професионално-съсловната организация на медицинските специалисти;
6. свидетелство за съдимост.
(2) За регистрация на рентгенов кабинет заключението на органите на държавния санитарен контрол се дава след представяне на заключение от органите на държавния технически надзор съгласно Правилника за проектиране и устройство на медицински рентгенови кабинети и експлоатация на медицински рентгенови уредби с максимално върхово напрежение до 300 kV (ДВ, бр. 81 от 1971 г.).
(3) (Нова - ДВ, бр. 47 от 1991 г.) За регистрацията на зъботехническа лаборатория органите на държавния санитарен контрол дават заключение, че помещението, в което се разкрива лабораторията, отговаря на изискванията, посочени в т. 10 на приложение N: 1 към чл. 5, ал. 1, т. 4.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 47 от 1991 г.) Лицата по чл. 1, т. 2 и 3 се регистрират в общинския народен съвет по местоживеенето си и представят посочените в ал. 1 документи с изключение на заключението по т. 4.

Чл. 6.
(1) Регистрацията се извършва в специален регистър от съответния орган по здравеопазване в общинския народен съвет в двуседмичен срок от датата на представяне на документите по чл. 5.
(2) Регистърът по ал.1 съдържа следните графи:
1. пореден номер;
2. дата на вписване на регистрацията;
3. собствено, бащино и фамилно име на лицето;
4. серия, номер, дата и от кого е издаден личният паспорт на лицето и единния граждански номер;
5. адрес на лицето;
6. наименование на профила на кабинета, адрес и местонахождение;
7. вида на дейността, която ще се извършва;
8. дата на заличаване на регистрацията и основание за това;
9. забележки по вписани обстоятелства - в тази графа се вписват нови обстоятелства по регистрацията.

Чл. 7.
(1) Отказът да се извърши регистрация се съобщава писмено на лицето с мотивирани основания за това.
(2) Отказът по ал. 1 може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.

Чл. 8. Органът по здравеопазването при съответния общински народен съвет въз основа на регистрацията издава на лицето удостоверение по образец (приложение N: 2).

Р а з д е л III
Изисквания при упражняване на частната медицинска практика

Чл. 9. Медицинските специалисти, които упражняват частна медицинска практика, са длъжни да изпълняват професионалните си задължения в съответствие с правилата на добрата медицинска практика, професионално-етичните норми, утвърдени от съответните професионално-съсловни организации, изискванията на нормативните актове по здравеопазването и санитарно-хигиенните норми и изисквания.

Чл. 10.
(1) Медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика в местата по чл. 1, нямат право:
1. да прилагат методи за диагностика и лечение, които водят до временна промяна в съзнанието на човека, ако не са спазени изискванията на чл. 31 ЗНС;
2. да прилагат методи за профилактика, диагностика и лечение, както и лекарствени средства, ненамерили още всеобщо приложение освен поред, определен от МЗ;
3. да лекуват болни от заразни болести, посочени в ППЗНЗ, които подлежат на задължително лечение в държавно здравно заведение;
4. да извършват аборти;
5. да извършват имунизации, включени в имунизацизационния календар на страната;
6. да дават обявления с невярно съдържание, да си служат с реклами, посредници и други средства, оказващи въздействие върху доброволността при избора на лекаря и лечението на пациентите, да приемат на работа неправоспособни лица или да им създават условия да работят под тяхно име.
(2) Не се считат за реклама поставянето на надпис на сградата, в която се намира кабинетът или в която живеят лицата по ал. 1, даването на обявление в средствата за масова информация с означение името на специалиста, специалността, приемните часове и адреса, както и научни и научнопопулярни публикации.
(3) Лицата по ал.1 са задължени:
1. да известят:
а) с бързо известие уч. ф.58 съответния здравен орган (здравно заведение) за всеки случай, който е положителен или съмнителен за венерическо заболяване, СПИН, туберкулоза и други заразни заболявания, посочени в утвърдения от министъра на здравеопазването списък на болестите, регламентиран в Инструкцията за съобщаването, регистрирането, отчитането и анализирането на заразните болести (необнародвана);
б) с бързо известие за задължително съобщаване на злокачествено заболяване съответния онкологичен диспансер при установяване на злокачествено заболяване;
2. да водят амбулаторна книга за извършените в кабинета или по домовете на гражданите прегледи и манипулации (образец уч.ф. 74) и да изпращат на местните здравни органи съответната статистическа информация от нея;
3. да вписват в личния амбулаторен картон на пациента медицинско заключение по тяхна преценка или по искане на пациента. Когато пациентът не носи личния амбулаторен картон, да издават документ с медицинско заключение;
4. да водят книга за санитарното състояние на предприятието (заведението) (уч. ф.153).

Чл. 11. При упражняването на частната медицинска практика в кабинети работещите в тях са длъжни да спазват установените санитарно-хигиенни и противоепидемични изисквания за работа в здравно заведение.

Чл. 12. Лицата по чл.1 са длъжни да поставят на видно място в кабинета или предварително да съобщават на пациентите в домовете цените, по които извършват дейността си. Когато в процеса на лечението се налага да се направят допълнителни изследвания и манипулации, те са длъжни предварително да уведомят пациентите си за тяхната цена.

Допълнителни разпоредби

& 1.
(1) Държавните здравни заведения могат да предоставят на упражняващите частна медицинска практика помещения, кабинети и оборудване по договор срещу заплащане.
(2) Извършването на параклинични, функционални и други изследвания и манипулации, назначени от медицинския специалист, упражняващ частна медицинска практика, може да става по договор между медицинския специалист и здравно заведение срещу заплащане.
(3) Ръководителите на държавните здравни заведения могат да сключват договори по ал. 1 и 2 само след като са осигурили обема и качеството на оказваната безплатна медицинска помощ за обслужваното население, както и необходимите за това апаратура, консумативи и други материали.

& 2. Правоотношенията между медицинския специалист, упражняващ частна медицинска практика, и другите лица, работещи в кабинета, се уреждат съгласно & 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда.

& 3.
(1) Професионално-съсловните организации съгласно своите вътрешни правила следят за спазване на професионалноетичните норми при упражняването на професията от медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика.
(2) При констатирани нарушения от организациите по ал. 1 те правят предложение пред министъра на здравеопазването за търсене на отговорност от медицинските специалисти по чл. 102 ЗНЗ.

& 4. Медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика, които нарушават разпоредбите на ЗНЗ, ППЗНЗ, наредбите за прилагането им, както и тази наредба, носят административнонаказателна отговорност по чл. 102 и 103 ЗНЗ.

& 5.
(1) Регистрацията за упражняване на частна медицинска практика се заличава от органа по чл. 6, ал. 1, когато на лицето бъде наложено наказание по чл. 102 ЗНЗ, за срока на наказанието. В този случай препис от влязлото в сила наказателно постановление се изпраща в съответния общински народен съвет от длъжностното лице по чл. 103, ал. 1 ЗНЗ.
(2) След изтичането на срока на заличаване на регистрацията по ал.1 лицето може да поиска отново да бъде регистрирано.
(3) Регистрацията може да бъде заличена от органа по чл. 6, ал. 1 по предложение на местната структура на съответната професионално-съсловна организация, която е дала становище по упражняването на частна медицинска практика.

& 6.
(1) Доходите на медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика, се облагат по Закона за данъка върху общия доход.
(2) Организацията на отчетността на медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика по реда на тази наредба, се извършва съгласно Закона за счетоводството, Националния сметкоплан и други нормативни актове, регламентиращи тази дейност.

& 7. Осигуряването на медицинските специалисти, упражняващи частна медицинска практика по реда на тази наредба, става съгласно Наредбата за обществено осигуряване на лицата, които упражняват трудова дейност във фирмите на граждани, в индивидуалните земеделски стопанства, по договор за аренда или въз основа на регистрация или произвеждат селскостопанска продукция при заплащане на акорд (обн., ДВ, бр. 70 от 1989 г.; изм. и доп., бр. 23 от 1991 г.).

Заключителни разпоредби

& 8. Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от съответните управления при МЗ и от общинските народни съвети в рамките на тяхната компетентност.

& 9. Тази наредба се издава на основание & 2 от заключителните разпоредби във връзка с чл. 25а, ал. 4 от Закона за народното здраве.

Приложение N: 1
към
чл. 5, ал. 1, т. 4
(Изм. - ДВ, бр. 97 от 1991 г.)

Хигиенни изисквания при разкриване на кабинети за частна медицинска практика

1. Кабинети могат да се разкриват само в жилищната територия на населените места в помещения на водоснабдени и канализирани жилищни сгради, в наетите обществени сгради. 2. Кабинетите трябва да имат следния минимален брой помещения:
а) кабинет за прегледи;
б) чакалня;
в) санитарен възел;
г) допълнителни помещения за специализираните кабинети в зависимост от спецификата на дейността им. 3. Кабинетът за прегледи трябва да има минимална площ 12 кв. м.
4. Чакалнята се открива в близост с кабинети за прегледи.
5. В удобна връзка с чакалнята и лекарския кабинет се осигурява тоалетна с мивка, топла и студена вода.
6. Към кожно-венерологичните кабинети задължително се осигурява самостоятелна тоалетна за пациентите.
7. Минималната светла височина на кабинетите и обслужващите ги помещения е 2,20 м.
8. Подовите настилки трябва да позволяват влажно почистване и дезинфекция.
9. Стените се изпълняват за кабинети с хирургически профил с латексова или блажна боя и с фаянс в зоната на санитарните прибори.
10. Не се допускат наднормени шумови нива и вибрации съгласно Хигиенните норми N:0-64 за пределно допустимите нива на шум в жилищни и обществени сгради и жилищни райони (обн., ДВ, бр. 87 от 1972 г.; изм. и доп., бр. 16 от 1975 г.).
11. За всички помещения, посочени в т.2, се осигурява естествено и изкуствено осветление съгласно действуващия БДС 1786-84. Осветление, естествено и изкуствено.
12. Допускат се без естествено осветление следните помещения:тоалетна, тъмна стая към очните кабинети, апаратни и др.
13. Кабинетите за прегледи и допълнителните помещения към специализираните кабинети се оборудват с мивка с течаща топла и студена вода.
14. Кабинетите се обзавеждат с мебели и съоръжения, позволяващи влажно почистване и дезинфекция: бюро, столове, лекарска кушетка, шкаф за инструменти, медикаменти и материали, манипулационна масичка, закачалка, кофа с педал.
15. За специализираните кабинети се осигурява и необходимото за тях специфично оборудване.
16. Не се допуска ползуване на обща чакалня и сервизни помещения на педиатрични кабинети с кабинети за възрастни пациенти. Това изискване не важи за стоматологични кабинети.
17. (Нова - ДВ, бр. 97 от 1991 г.) Разкриването на кабинети в жилищни сгради става при спазване изискванията на Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост (обн., Изв., бр. 101 от 1951 г.; изм. и доп., бр. 16 от 1952 г., бр. 14 и 32 от 1957 г.; ДВ, бр. 76 от 1978 г., бр. 73 от 1979 година и бр. 21 от 1991 г.).

Приложение N: 2
към
чл. 8

Общински народен съвет гр. ...........................................

Удостоверение N: .........
от................................1991 г.

На основание чл. 25а, ал. 3 от Закона за народното здраве
(ДВ, бр. 15 от 1991 г.) регистрирам г-н (г-жа) .............................................................,

....................................................................................................
(професия) (специалност)
л.п. серия................. N: ...................., издаден от ...................................
. на ............................., ЕГН ............................., гр. .....................................,
ул. (ж.к.) ......................................
- да упражнява частна медицинска практика в кабинет по ..............................................
(наименование на профила на кабинета и вид на извършваната дейност)
и (или) по домовете на пациентите, а именно ..............................................................................
(вид на извършваната дейност) Кабинетът се намира в гр. ..............................................,
ул. ..................................., бл. .........., ет. .............., вход ..................

Началник управление (отдел)
по здравеопазване:
(подпис и печат)

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив