Наредба № 5 от 10 юли 2000 г. за възстановяване на данък върху добавената стойност и акциз на дипломатически представителства, консулства, представителства на междуправителствени организации и членовете на техния персонал (Отм. ДВ бр. 82/2006)

МФ и МВнР

Държавен вестник брой: 82

Година: 2006

Орган на издаване: МФ и МВнР

Дата на обнародване: 08.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 82 от 10.10.2006 г. - в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за възстановяване на платения данък върху добавената стойност и акциз на чуждестранни дипломатически представителства, консулства, представителства на междуправителствени организации, както и членове на техния персонал.
(2) Чуждестранните дипломатически представителства, консулствата, представителствата на междуправителствени организации, както и членовете на техния персонал закупуват стоки и услуги на територията на страната по цени с включен данък върху добавената стойност и акциз.
(3) Заплатените от лицата по ал. 2 данък върху добавената стойност и акциз се възстановяват при условията и по реда, определени в тази наредба и при спазване на принципа на взаимност.

Чл. 2.
(1) Право на възстановяване на данъка върху добавена стойност и акциз имат:
1. дипломатическите представителства на чужди държави, установени по реда на чл.2 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения;
2. консулствата на чужди държави, които са установени по реда на чл.2 от Виенската конвенция за консулските отношения;
3. представителствата на междуправителствени организации, които са установени на територията на Република България по силата на международен договор, сключен от Република България със съответната организация;
4. членовете на дипломатическия персонал, така както са определени в чл.1, буква "d" от Виенската конвенция за дипломатическите отношения;
5. консулските длъжностни лица, така както са определени в чл.1, буква "d" от Виенската конвенция за консулските отношения; 6. членовете на персонала на представителствата по т. 3, приравнени към тези от т. 4;
7. членовете на административно-техническия персонал, определени в чл.1, буква "f" от Виенската конвенция за дипломатическите отношения и чл.1, буква "e" от Виенската конвенция за консулските отношения. Възстановяването в тези случаи се осъществява в рамките на стоките по чл. 3, ал. 2 на принципа на взаимността.
(2) Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за лицата по ал. 1, т.4, 5, 6 и 7, които са:
1. български граждани;
2. лица с постоянно пребиваване в Република България;
3. лица с двойно гражданство, едното от които е българско;
4. почетни консулски длъжностни лица.

Чл. 3.
(1) Дипломатическите представителства, консулствата и представителствата на междуправителствените организации по чл. 2, ал. 1, т. 1, 2 и 3 имат право на възстановяване на данъка върху добавената стойност за закупени и ползвани от тях стоки и услуги, необходими за дейността им, както следва:
1. леки автомобили и мотоциклети (с изключение на ремонта и резервни части за тях). Броят на автомобилите не може да надхвърля общо броя на членовете на дипломатическия персонал, като може да се променя на принципа на реципрочност по преценка на МВнР;
2. (доп., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) мебели и стоки за обзавеждане и оборудване, санитарно-хигиенни материали;
3. (доп., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) електроуреди за бита само от следните видове: хладилна и топлинна техника, кухненски печки, перални и миялни машини, кухненски абсорбатори, кафe-машини, охладители за вода, прахосмукачки и климатична техника;
4. (доп., ДВ, бр. 8 от 2004 г. – в сила от 15.09.2003 г.) строителни материали и услуги, необходими за изграждане и поддържане на сградите и прилежащите терени (градини) или наема за такива, на резиденцията на ръководителя им, на представителството или консулството, както и за закупуването на сградите и прилежащите терени (градини), за резиденция на ръководителя им, за представителство или консулство;
5. (изм., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) аудио- и визуална техника, офисоборудване и офистехника, охранителна техника и охранителни услуги, консумативи и канцеларски материали, телефонна и телекомуникационна техника, ремонт и поддръжка на техниката;
6. телефонни услуги, електроенергия и топлинна енергия, вода, горива за локални топлофикационни инсталации, абонаменти за български периодични издания и за интернет услуги;
7. (изм., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) хотелски услуги за временно настаняване на новодошли дипломати - само за нощувки, но за не повече от 20 нощувки;
8. течни горива: до 300 л бензин или 250 л дизелово гориво на календарен месец за всеки служебен автомобил по т. 1 с регистрация "С" или "СС".
(2) Лицата по чл. 2 ал. 1, т. 4, 5 и 6 имат право на възстановяване на данъка върху добавената стойност за закупени и ползвани от тях стоки и услуги, както следва:
1. (доп., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) за леки автомобили и мотоциклети, с изключение на ремонта, допълнително оборудване и резервните части за тях - едно превозно средство за лично ползване за несемейни и две превозни средства за семейни лица;
2. мебели за еднократно обзавеждане на едно жилище, закупени до 12 месеца от датата на встъпване в длъжност;
3. (изм., ДВ, бр. 8 от 2004 г.) електроуреди за бита само от следните видове: хладилник, кухненска печка, фризер, перална и миялна машина, абсорбатор, аудио- и визуална техника, климатична техника, компютърни конфигурации за нуждите на едно домакинство;
4. телефонни услуги, електроенергия, топлинна енергия и вода;
5. ремонт на жилище при смяна на неговия ползвател или веднъж на три години;
6. течни горива - само за първото регистрирано лично превозно средство до 200 л бензин или 150 л дизелово гориво на календарен месец за автомобил с регистрация "С" или "СС";
7. (нова, ДВ, бр. 8 от 2004 г.) телефонна и телекомуникационна техника, ремонт и поддръжка на техниката - но не повече от 2 бр. техника за несемейни и 4 бр. за семейни.
(3) Не се възстановява данък на лицата за стоките по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал.2, т. 1, 2 и 3, ако са осъществили внос на такива стоки без заплащане на мита, данъци и такси до изтичане на 36 месеца от датата на вноса.
(4) Не се възстановява данък за стоките по ал. 1, т. 1 и 3 и ал. 2, т. 1 и 3, които са закупени на територията на страната с цел да заменят стоки от същия вид, преди да са изтекли 36 месеца от възстановяването.
(5) За течните горива по ал. 1, т. 8 и ал. 2, т. 6 се възстановява и сумата на акциза в рамките на лимитираните количества на принципа на взаимността.

Чл. 4.
(1) Данъкът върху добавената стойност и акцизът, заплатени от дипломатическите представителства, консулствата и представителствата на междуправителствени организации, се възстановяват въз основа на искане от ръководителя на представителството или консулството по образец (приложение № 1), подадено до МВнР - дирекция "Държавен протокол".
(2) Данъкът върху добавената стойност и акцизът, заплатени от членовете на персонала по смисъла на чл. 3, ал. 2, се възстановява въз основа на подадено искане по образец (приложение № 2), заверено от ръководителя на дипломатическото представителство, консулството или международната организация.
(3) Към исканията по ал. 1 и 2 се прилагат следните документи:
1. данъчните фактури (оригинал или заверени копия от тях) за извършените покупки и техен опис;
2. в случаите по чл. 3, ал. 1, т. 4 и чл. 3, ал. 2, т. 5 към фактурите за извършените строително-ремонтни работи се прилага и копие от договора за извършената услуга;
3. в случаите на покупки на автомобили към фактурата за покупката на автомобила се прилага и копие от талона за регистрация на автомобила.
(4) Исканията по ал. 1 и 2 заедно с документите по ал. 3 се подават в дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи, както следва:
1. за покупки, извършени от 1 ноември до 31 януари - от 1 до 28 февруари;
2. за покупки, извършени от 1 февруари до 30 април - от 1 до 31 май;
3. за покупки, извършени от 1 май до 31 юли - от 1 до 31 август;
4. за покупки, извършени от 1 август до 30 октомври - от 1 до 30 ноември.
(5) Ако лицето, подало искането, няма право на възстановяване на данък или акциз или иска възстановяване за стоки и услуги извън посочените в чл. 3, Министерството на външните работи го уведомява и връща документите му.

Чл. 5.
(1) Не се възстановява данък върху добавената стойност, когато:
1. данъкът по фактурата не е посочен на отделен ред;
2. фактурата е издадена от нерегистрирано лице по Закона за данък върху добавената стойност.
3. стоките или услугите са на стойност под 50 лв. по една фактура (с изключение на услугите, посочени в чл. 3, ал.1, т.6 и чл. 3, ал. 2, т. 4).
(2) Не се възстановява акциз по фактури, в които акцизът не е посочен на отделен ред.

Чл. 6.
(1) Министерството на външните работи изпраща постъпилите искания с право на възстановяване в 30-дневен срок от изтичането на периода по чл. 4 ал.4 до компетентния данъчен орган.
(2) Компетентният данъчен орган извършва проверка и в 30-дневен срок от получаването на искането възстановява данъка с данъчен акт. Данъчният акт се изпраща на представителството/консулството, а в случаите, когато се отказва възстановяване - и до дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи.
(3) Сумите, подлежащи на възстановяване, се превеждат по банковата сметка, посочена в искането.

Чл. 7.
(1) Чуждестранните дипломатически представителства, консулствата и представителствата на междуправителствени организации имат право на възстановяване на заплатения от тях данък върху добавената стойност за закупени на територията на страната стоки и услуги, заплатени с безвъзмездно получени средства, произхождащи от изпращащата страна, когато същите се използват за осъществяване на безвъзмездни доставки на стоки и услуги, по които получатели са:
1. учебни и здравни заведения на бюджетна издръжка;
2. научни, културни, просветни, социални и други организации на бюджетна издръжка;
3. Съюзът на слепите, Съюзът на глухите, Съюзът на инвалидите;
4. за подпомагане на пострадали от природни бедствия или тежки производствени аварии;
5. Българският Червен кръст;
6. министерства, ведомства, държавни, общински и местни органи;
7. домове за социално слаби, инвалиди, деца с увредено здраве или без родители, за стари хора или домове за лица с физически или психически увреждания.
(2) Данъкът по ал.1, заплатен от дипломатическите представителства, консулствата и представителствата на междуправителствени организации, се възстановява въз основа на искане от ръководителя на представителството или консулството по образец (приложение № 3), подадено до дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. (3) Към искането се прилагат следните документи:
1. копие от документите, удостоверяващи безвъзмездното предоставяне на паричните средства и предназначението им, получени от представителството/консулството;
2. данъчните фактури (оригинал или заверени копия от тях) за извършените покупки и техен опис;
3. писмено потвърждение от получателя, че закупените стоки и услуги са използвани от представителството/консулството за осъществяване на безвъзмездни доставки на стоки и услуги в полза на получателя.
(4) Искането по ал. 2 се подава до 30-о число на месеца, през който е извършена безвъзмездната доставка.
(5) Министерството на външните работи изпраща постъпилите искания с право на възстановяване в 7-дневен срок от постъпването им до компетентния данъчен орган.
(6) Компетентният данъчен орган извършва проверка и в 14-дневен срок от получаването на искането, възстановява данъка с данъчен акт. Данъчният акт се изпраща на представителството/консулството, а в случаите когато се отказва възстановяване - и до дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи.
(7) Ръководителят на посолството/консулството уведомява лицето, предоставило безвъзмездно средствата, за възстановения данък по реда на този член.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм., ДВ, бр. 49 от 2005 г.) По смисъла на тази наредба:
1. "Компетентен данъчен орган" е териториалният данъчен директор - София-град, или упълномощен от него данъчен орган.
2. "Консулства" са консулствата, ръководени от щатни консулски длъжностни лица, и консулствата, ръководени от почетни консулски длъжностни лица.

§ 2.
(1) По реда на тази наредба се възстановяват данък върху добавената стойност и акциз в случаите, когато това е предвидено в ратифицирано, обнародвано и влязло в сила споразумение за транзитно преминаване и пребиваване на територията на Република България на въоръжени сили на други държави, многонационални формирования, щабове и членовете на щабовете на многонационалните формирования.
(2) В случаите по ал. 1 не се прилагат ограниченията за видовете стоки и услуги, количества и стойност на доставките, предвидени в тази наредба.
(3) В случаите по ал. 1 искането по чл. 4 се представя в Министерството на отбраната, а заверката се извършва от упълномощено от министъра на отбраната лице.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.79 и § 11, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 от ПЗР на Закона за данък върху добавената стойност и чл.9, ал. 5 от Закона за акцизите.

§ 4. Разпоредбите на тази наредба по отношение възстановяването на акциз и данък върху добавената стойност за течни горива при зареждане на моторни превозни средства на дипломатически представителства, консулства, представителства на междуправителствени организации и членовете на техния персонал, се прилагат до въвеждането на нов режим за отчитане на течните горива с дебитни карти от вериги бензиностанции, избрани въз основа на конкурс, обявен от министъра на финансите.

§ 5. Отменя се Инструкция № 3 от 1994 г. за реда за възстановяване на данък върху добавената стойност на дипломатически представителства, консулства, представителства на междуправителствени организации и членовете на техния персонал, издадена от министъра на финансите и министъра на външните работи (обн., ДВ, бр. 64 от 1994 г.; попр., бр. 67 от 1994 г.; изм., бр. 103 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 56 от 1995 г., бр. 28 и бр. 97 от 1997; бр. 45 от 1998 г.; попр., бр. 60 от 1998 г.).

§ 6. Тази наредба влиза в сила от 1 август 2000 г.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив