Наредба № 5 от 14.02.2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника(отм.)

Държавен вестник брой: 78

Година: 2001

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 13.03.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя условията и реда за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска, горска и мелиоративна техника, наричана за краткост техника.

Чл. 2. Правоспособността за работа с техника е, както следва: 1. правоспособност за работа с трактори: а) категория Ткт - има право за извършване на транспортна дейност с колесни трактори - съгласно Закона за движение по пътищата; б) категория Твк - има право на самостоятелна работа с колесни и верижни трактори и агрегатираните към тях работни машини; 2. правоспособност за работа със специализирана и специална земеделска, горска и мелиоративна техника: а) категория Твк-З - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна земеделска техника; б) категория Твк-Г - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна горска техника; в) категория Твк-М - има право на самостоятелна работа със специализирана и специална самоходна мелиоративна техника; 3. правоспособност за работа с определен тип преносима и стационарна земеделска и горска техника по ред, определен от министъра на земеделието и горите (приложение N: 1).

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 3. Условията за придобиване на правоспособност са: 1. за категория Твк; а) навършени 18 години; б) завършено основно образование; в) медицинско свидетелство; г) завършен курс в учебна форма и успешно положен изпит; 2. за категория Твк-З; а) правоспособност категория Твк; б) трудов стаж в категория Твк не по-малко от 2 години; в) медицинско свидетелство; г) завършен курс в учебна форма и успешно положен изпит; 3. за категория Твк-Г; а) правоспособност категория Твк; б) трудов стаж в категория Твк не по-малко от 3 години; в) медицинско свидетелство; г) завършен курс в учебна форма и успешно положен изпит; 4. за категория Твк-М; а) правоспособност категория Твк; б) трудов стаж в категория Твк не по-малко от 3 години; в) медицинско свидетелство; г) завършен курс в учебна форма и успешно положен изпит.

Чл. 4. Обучението за придобиване на правоспособност по чл. 2 се извършва в получилите разрешение по реда на тази наредба от Министерството на земеделието и горите (МЗГ), професионално-технически училища, техникуми, университети, институти и школи.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Чл. 5. Подготовката за придобиване на правоспособност за работа със земеделска, горска и мелиоративна техника се извършва в учебните форми, посочени в чл. 4, по единна учебна документация след получаване на разрешение от МЗГ.

Чл. 6. Разрешение за откриване на учебни форми се издава при наличие на следните условия: 1. учебни кабинети, обзаведени съгласно списък, утвърден от министъра на земеделието и горите; 2. учебни полигони; 3. правоспособни преподаватели по теория и практика съобразно категорията машини.

Чл. 7. За издаване на разрешително се изискват следните документи: 1. молба по образец до МЗГ за разкриване на учебна форма (приложение N: 2); 2. учебни програми, одобрени от МЗГ и съгласувани с Министерството на образованието и науката (МОН); 3. списък на преподавателите, образование, научни степени и звания, стаж по специалността; 4. списък на учебната техника, марка, година на производство, отработка в моточасове; 5. списък и описание на кабинетите и полигоните (площадките); 6. регистрационна книга за завършена подготовка - прошнурована и прономерована; 7. застраховка "Гражданска отговорност" на техниката и местата в нея.

Чл. 8. В двуседмичен срок от получаване на документите по чл. 8 органите на МЗГ проверяват наличието на условията за даване на разрешение по чл. 7 и издават или отказват мотивирано издаването на разрешение.

Чл. 9. Разрешение по чл. 4 се издава за срок една година.

Чл. 10. Разрешителното се продължава по реда на чл. 7 (без изискването на т. 2) и чл. 8 за срока, посочен в чл. 9.

Глава четвърта
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБУЧЕНИЕТО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ

Чл. 11. (1) Организационно-методическите указания за придобиване на правоспособност се определят от МЗГ съгласувано с МОН. (2) Единната учебна документация включва: 1. квалификационна характеристика - разработена от МЗГ съгласувано с МОН; 2. за категория Твк - учебен план, учебни програми и методически указания към тях, одобрени от МЗГ и съгласувани с МОН; 3. за категория Твк-З, Твк-М и Твк-Г - учебен план, учебни програми и методически указания към тях, разгледани и приети от научните съвети на специализираните институти (Института по механизация и електрификация на селското стопанство - за категория Твк-З; Института по хидротехника и мелиорации - за категория Твк-М; Института по гората - за категория Твк-Г), одобрени от МЗГ и съгласувани с МОН; 4. книжка за обучение на кандидата, приложена към учебната документация за съответната категория.

Чл. 12. Преподаватели по теория и практика могат да бъдат лица, отговарящи на условията за заемане на длъжността учител по професионална подготовка, определени в Инструкция N: 2 от 1994 г. за изискванията за заемане на длъжността "учител" или "възпитател" съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност (обн., ДВ, бр. 69 от 1994 г.; изм., бр. 83 от 1994 г., бр. 105 от 1995 г., бр. 26 от 1996 г. и бр. 81 от 1997 г.) или хабилитирани по съответната научна специалност.

Глава пета
ИЗПИТИ

Раздел I
Организация на изпитите

Чл. 13. (1) Изпитите за придобиване на правоспособност имат за цел проверка на знанията, уменията и навиците на кандидатите самостоятелно да работят със земеделска, горска и мелиоративна техника в съответствие с квалификационната им характеристика. (2) Изпитите за получаване на правоспособност за работа с техника са по теория и практика и биват: 1. първоначален - за лица, които за първи път се явяват на изпит за получаване на правоспособност от съответната категория; 2. поправителен - за лица, които не са положили успешно изпита по т. 1; 3. проверочен - за лица, спрямо които е приложена принудителна административна мярка "проверочен изпит". (3) Изпитите за придобиване на правоспособност се провеждат в учебните форми.

Раздел II
Изпитни комисии

Чл. 14. (1) Изпитните комисии за провеждане на изпит за получаване на правоспособност за водачи на техника се състоят от председател и двама членове. (2) В състава на комисиите се включват: 1. представител на МЗГ (по утвърден от министъра на земеделието и горите списък) - председател на комисията; 2. представител на регионалната служба на контролно-техническата инспекция (КТИ) за съответния регион; 3. представител на учебната форма.

Раздел III
Протоколи за изпит

Чл. 15. (1) Протоколите за изпит (приложение N: 3) се изготвят в 3 екземпляра (по един за МЗГ, КТИ и за учебната форма) и се номерират по възходящ ред за съответната година. (2) Копие от протокола се предоставя на всички лица, успешно положили изпита за правоспособност за работа със земеделска и горска техника. (3) Протоколът за изпит е основен отчетен документ и се съхранява 50 години в посочените в предходната алинея институции.

Чл. 16. (1) Протоколът се счита за редовен, ако е правилно попълнен, вписани са оценките на кандидатите и е подписан от всички членове на комисията. (2) Поправка на оценките в протокола не се допуска. Допуснатите грешки се отстраняват с вписване на забележка, която е валидна, ако е подписана от всички членове на комисията.

Раздел IV
Свидетелства за правоспособност

Чл. 17. При успешно полагане на изпит за придобиване на правоспособност КТИ издава свидетелство и контролен талон по ред, утвърден от министъра на земеделието и горите (приложение N: 4).

Чл. 18. На лице, загубило свидетелството си за правоспособност, се издава дубликат по ред, утвърден от министъра на земеделието и горите.

Чл. 19. Свидетелство за правоспособност и контролен талон се издават за срок 10 години, след което подлежат на презаверка.

Чл. 20. (1) Контролният талон служи за отбелязване вида и броя на извършените нарушения, за които е издадено наказателно постановление, и е неразделна част от свидетелството за правоспособност. (2) При придобиване на правоспособност и за друга категория контролният талон не се подменя. (3) Органите на КТИ отнемат контролния талон на лице, извършило повече от допустимия брой нарушения от един вид. (4) Лице, на което е отнет контролният талон, губи правоспособност да работи с техника и подлежи на проверочен изпит най-рано 6 месеца след датата, на която е отнет контролният талон.

Чл. 21. Контролният талон се подменя служебно с нов две години след последното нарушение.

Глава пета
КОНТРОЛ И САНКЦИИ

Чл. 22. (1) Министерството на земеделието и горите и КТИ водят регистри на получилите разрешение учебни форми. (2) Контролно-техническата инспекция води регистри на лицата, придобили различни категории правоспособност.

Чл. 23. Постоянният контрол по изпълнение на изискванията на Наредбата се извършва от КТИ в съответствие с пълномощията, дадени й в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Чл. 24. По предложение на дирекция "Наука, научно обслужване и образование" министърът на земеделието и горите разпорежда периодични проверки на получилите разрешение учебни форми.

Чл. 25. Отнемането на получено разрешение се извършва по предложение на дирекция "Наука, научно обслужване и образование" или КТИ със заповед на министъра на земеделието и горите.

Чл. 26. Учебните форми, на които е отнето разрешението, могат да кандидатстват за получаване на ново по реда на чл. 7 не по-рано от шест месеца след датата на отнемането му.

Чл. 27. Учебните форми, на които е отказано или отнето разрешението, могат да обжалват решението по реда, определен в Закона за административното производство.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

& 1. Наредбата се издава на основание чл. 13, ал. 2 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ДВ, бр. 79 от 1998 г.).

& 2. Всички физически и юридически лица, вносители на техника и производители на такава в България, се задължават да предоставят в Института по механизация и електрификация на селското стопанство - София 1331, ул. Шосе Банкя 3, копие от протокола за изпитване на продаваната техника и ръководства за експлоатация и ремонт в оригинал и на български език в тримесечен срок от влизането в сила на наредбата или изпитването й.

& 3. Свидетелствата за правоспособност, съществуващи до влизането в сила на тази наредба, се приравняват, както следва: 1. тракторист - машинист III клас на категория Твк; 2. тракторист - машинист II клас на категория Твк-З и Твк-Г; 3. тракторист - машинист I клас на категория Твк-З, Твк-Г и Твк-М.

& 4. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2001 г.) Подмяната на съществуващите с нови свидетелства за правоспособност се извършва от КТИ в срок до 31.VIII.2002 г.

& 5. Проведените след 1.IX.2000 г. изпити и издадените документи за правоспособност от учебни форми, неполучили разрешение по реда на тази наредба, са невалидни.

& 6. Наредбата влиза в сила от 1.IX.2000 г.

Приложение N: 1
към чл. 2, т. 3

Ред за придобиване на правоспособност за работа с преносима и стационарна земеделска и горска техника

1. Видовете техника, за които се изисква правоспособност, са: доилни машини, стрижбени машини, моторни триони и стационарна дървообработваща техника. 2. техниката, за която се изисква правоспособност, може да се променя по предложение на: КТИ, Главна инспекция по труда, дирекция "Наука, научно обслужване и образование" към МЗГ и други институции, свързани с проблемите на професионалното обучение и безопасността. 3. Условията за придобиване на правоспособност са: а) навършени 18 години; б) завършено основно образование; в) медицинско свидетелство за постъпване на работа; г) завършен курс в учебна форма и успешно положен изпит. 4. Обучението за придобиване на правоспособност за работа с преносима и стационарна земеделска и горска техника се извършва в получилите разрешение от МЗГ професионално-технически училища, техникуми, университети, институти и школи. 5. Разрешение (образец N: 1) за откриване на учебни форми се издава при наличие на следните условия: а) учебни кабинети, обзаведени с необходимата за обучението техника; б) правоспособни преподаватели по теория и практика съобразно категорията машини. 6. За издаване на разрешително се представят следните документи: а) молба по образец до МЗГ за разкриване на учебна форма (образец N: 2); б) учебни програми; в) списък на преподавателите, образование, стаж по специалността; г) списък на учебната техника, марка, година на производство; д) списък и описание на кабинетите; е) регистрационна книга за завършена подготовка - прошнурована и прономерована. 7. Разрешение се издава за срок една година. 8. Разрешителното се продължава по реда на т. 4. 9. Изпитите за придобиване на правоспособност за работа с техника са по теория и практика. 10. Протоколите за изпит (образец N: 3) се изготвят в два екземпляра (по един за МЗГ и учебната форма) и се номерират по възходящ ред за съответната година.

Образец № 1
към т. 5

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

РАЗРЕШИТЕЛНО
№ . . . . . . от . . . . . 20 . . . г.

На основание чл. 2, т. 3 от Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника РАЗРЕШАВАМ:на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . гр. /с. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
да провежда подготовка за придобиване на правоспособност за работа със:
1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
за периода от . . . . . . . . . . . . . . . 20. . . . . . . . г. до . . . . . . . . . . . . . . . . . 20. . . . . . . . г. Подготовката да се провежда при спазване на изискванията, посочени в Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника. При констатиране на нарушения разрешението се отнема по реда на наредбата.
Министър на земеделието и горите:
. . . . 20 . . . г.
София

Образец № 2
към т. 6, буква "а"

ДО
МИНИСТЕРСТВОТО НА
ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
София
МОЛБАот . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
регистрирана в . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , (област, община, гр./с., ж.к., ул./бул. №, бл., вх., ет., ап.)телефон . . . . . . . . . . . . . . . . . . , факс . . . . . . . . . . . . . . . . . . , Е-mail . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
представлявана от . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(име, презиме, фамилия - длъжност)
Документ за самоличност: серия . . . . . . . . . . . . . . . . . . . № . . . . . . . . . . . . . . , издаден
на . . . . . . . . . . . . . , от РПУ гр. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , област . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Постоянен адрес: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (област, община, гр./с., ж.к., ул./бул. №, бл., вх., ет., ап.)

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Моля да ни бъде разрешено да извършваме обучение за придобиване на правоспособност за работа с преносима и стационарна земеделска и горска техника, вид на техниката . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Прилагам следните документи:
1. Копие от удостоверение за регистрация № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
от . . . . . . . . . . . ., на . . . . . . . . . . . . . . . гр. . . . . . . . . . . . . . . . . . , обл. . . . . . . . . . . . . . . .
2. Учебни програми за обучение за придобиване на правоспособност за работа с . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Списък на преподавателите
4. Списък на учебната техника
5. Списък и описание на учебните кабинети
6. Регистрационна книга за завършена подготовка
7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Дата . . . . . . .
гр. . . . . . . . .
Подпис: . . . . . . . . .
( . . . . . . . . . . . . . . )

Образец № 3
към т. 10

ПРОТОКОЛ № . . . .
Днес: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . г. в . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
гр./с. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., обл . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . На основание Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника комисия, назначена със
Заповед № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
в състав: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
председател . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
член . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
проведе изпит за правоспособност за работа с . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . На изпита кандидатите получиха следните оценки:
№ по ред ЕГН Име, презиме, фамилия Изпитен билет Теоретичен изпит Практика Забележка
1.
2.
20.
Рекапитулация:
1. По списък: . . . . . . . . човека
2. Явили се: . . . . . . . . . човека
3. Издържали: . . . . . . . човека
4. Неиздържали: . . . . . човека
Председател: . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Член: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Приложение № 2
към чл. 7, т. 1
(Образец № 1)

ДО
МИНИСТЕРСТВОТО НА
ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
София
МОЛБАот . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
регистрирана в . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , (област, община, гр./с., ж.к., ул./бул. №, бл., вх., ет., ап.)телефон . . . . . . . . . . . . . . . . . . , факс . . . . . . . . . . . . . . . . . . , Е-mail . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
представлявана от . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(име, презиме, фамилия - длъжност)
Документ за самоличност: серия . . . . . . . . . . . . . . . . . . . № . . . . . . . . . . . . . . , издаден
на . . . . . . . . . . . . . , от РПУ гр. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , област . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Постоянен адрес: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (област, община, гр./с., ж.к., ул./бул. №, бл., вх., ет., ап.)

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Моля да ни бъде разрешено да извършваме обучение за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника, категории . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Прилагам следните документи:
1. Копие от удостоверение за регистрация № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
от . . . . . . . . . . . ., на . . . . . . . . . . . . . . . гр. . . . . . . . . . . . . . . . . . , обл. . . . . . . . . . . . . . . .
2. Учебни програми за обучение за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника, категория . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Списък на преподавателите
4. Списък на учебната техника
5. Списък и описание на учебните кабинети и полигони (площадки)
6. Регистрационна книга за завършена подготовка
7. Копие от застраховката гражданска отговорност на техниката и местата в нея
8. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Дата . . . . . . .
гр. . . . . . . . .
Подпис: . . . . . . . . .
( . . . . . . . . . . . . . . )

Приложение № 2
към чл. 7, т. 1
(Образец № 2)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

РАЗРЕШИТЕЛНО
№ . . . . . . от . . . . . . 20 . . . г.

На основание чл. 6 от Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнеманена правоспособност за работа със земеделска и горска техника
РАЗРЕШАВАМ:
на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .гр./с. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
да провежда подготовка за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника от категории:
Твк Твк-З Твк-Г Твк-М
ДА НЕ ДА НЕ ДА НЕ ДА НЕ
за периода от . . . . . . . . . . . . . . 20 . . . . . . . . . г. до . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 . . . . . . . . . г. Подготовката да се провежда при спазване на изискванията, посочени в Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника. При констатиране на нарушения разрешението се отнема по реда на наредбата.
Министър на
земеделието и горите:
. . . . . . . . . . . 20 . . . г.
София

Приложение N: 3
към чл. 15, ал. 1

ПРОТОКОЛ № . . . .
Днес: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . г. в . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
гр./с. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., обл . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . На основание Наредба № 5 от 2000 г. за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника комисия, назначена със
Заповед № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
на министъра на земеделието и горите в състав:
председател . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
член . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
член . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
проведе изпит за правоспособност за работа със земеделска и горска техника категория ". . . . . . ." На изпита кандидатите получиха следните оценки:
№ по ред ЕГН Име, презиме, фамилия Изпитен билет Теоретичен изпит Практика Забележка
1.
2.
20.
Рекапитулация:
1. По списък: . . . . . . . . човека
2. Явили се: . . . . . . . . . човека
3. Издържали: . . . . . . . човека
4. Неиздържали: . . . . . човека
Председател: . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Член: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Член: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Приложение N: 4
към чл. 17

Условия и ред за издаване и отнемане на свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника. Отчет, контрол и регистри

1. Свидетелството за правоспособност за работа със земеделска и горска техника е индивидуален удостоверителен документ. Към него се издава контролен талон (образец N: 1). 2. Свидетелствата за правоспособност за работа със земеделска и горска техника се издават от КТИ - София. 3. Лицата, получили правоспособност за работа със земеделска и горска техника, се водят на отчет в КТИ - София. 4. Регионалните служби на КТИ водят на отчет лицата с наложени наказания и принудителни административни мерки. 5. Свидетелство за правоспособност (образец N: 2) за работа със земеделска и горска техника се издава при: а) първоначално придобиване на правоспособност; б) придобиване на друг вид правоспособност; в) подмяна на стар образец свидетелство за правоспособност с нов; г) подмяна поради изтичане срока на валидност; д) повреждане, унищожаване, загубване или кражба. 6. При издаване на ново свидетелство за правоспособност старото се изземва, унищожава и заличава в регистъра. 7. Дубликат на свидетелство за правоспособност се издава в случаите, предвидени в т. 5, за срока на валидност на повредено, унищожено, загубено или откраднато свидетелство. 8. за първоначално издаване на свидетелство за правоспособност лицето представя следните документи: а) молба за издаване на свидетелство за правоспособност (образец N: 3); б) документ за самоличност - лична карта или паспорт; в) карта за медицински преглед (за водач на МПС); г) медицинско свидетелство за психическа годност; д) документ за успешно положен изпит; е) снимка - 2 броя; ж) документ за платена такса. 9. за издаване на свидетелство за правоспособност при придобиване на нова категория лицето представя: а) молба за издаване на свидетелство за правоспособност по образец; б) документ за самоличност - лична карта или паспорт; в) карта за медицински преглед (за водач на МПС); г) медицинско свидетелство за психическа годност; д) документ за успешно положен изпит; е) свидетелство за придобита правоспособност; ж) снимка - 2 броя; з) документ за платена такса. 10. за издаване на свидетелство за правоспособност поради подмяна на образеца или изтичане срока на валидност лицето представя: а) молба за издаване на свидетелство за правоспособност по образец; б) документ за самоличност - лична карта или паспорт; в) карта за медицински преглед (за водач на МПС); г) медицинско свидетелство за психическа годност; д) свидетелство за правоспособност; е) снимка - 2 броя; ж) документ за платена такса. 11. за издаване на дубликат на свидетелство за правоспособност лицето представя: а) молба за издаване на свидетелство за правоспособност по образец; б) документ за самоличност - лична карта или паспорт; в) карта за медицински преглед (за водач на МПС); г) медицинско свидетелство за психическа годност; д) декларация (по образец); е) снимка - 2 броя; ж) документ за платена такса. 12.1. за издаване на свидетелство за правоспособност при подмяна на чуждестранно лице то представя: а) молба за издаване на свидетелство за правоспособност по образец; б) документ за самоличност - лична карта или паспорт; в) карта за медицински преглед (за водач на МПС); г) медицинско свидетелство за психическа годност; д) официално заверен превод на чуждестранно свидетелство; е) снимка - 2 броя; ж) документ за платена такса; 12.2. чуждестранно свидетелство се подменя след извършване на официална проверка; 12.3. чуждестранното свидетелство за правоспособност се изземва и съхранява в КТИ - София; 12.4. процедурата по подмяна на чуждестранно свидетелство започва най-рано след едногодишно пребиваване на лицето в страната. 13. Подписът на лицето върху молбата се поставя пред длъжностното лице, което приема документите в съответната регионална служба на КТИ. 14. Отнемане на свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника се извършва при: а) влезли в сила наказателни постановления, решения или присъди, с които е наложено наказание "лишаване от правоспособност за работа със земеделска и горска техника"; б) нарушения над допустимия брой, отбелязан в контролния талон; в) видимо несъответствие на лицето с медицинските или психическите изисквания. 15. Отнетите свидетелства за правоспособност и документа, с който са отнети, се съхраняват в КТИ. 16.1. В зависимост от основанието за отнемането му свидетелството за управление се връща при: а) изтичане срока на наложеното наказание "лишаване от правоспособност за работа със земеделска и горска техника"; б) успешно полагане на проверочен изпит. 16.2. Датата на връщане на отнетото свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника се записва на документа, с който е отнето. 17. Контролен талон към свидетелството за правоспособност (образец N: 1) за работа със земеделска и горска техника се издава в следните случаи: а) при издаване на свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника; б) при изтичане на две години от датата на последното нарушение; в) успешно полагане на изпит за възстановяване; г) промяна на личните данни на лицето; д) повреждане, унищожаване, изгубване или кражба; е) издаване на българско свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника въз основа на чуждестранно свидетелство за правоспособност. 18. Контролният талон се отнема при: а) отнемане на свидетелството за правоспособност за работа със земеделска и горска техника; б) съставяне на акт за административно нарушение, като номерът му се вписва в акта. 19. Контролният талон се връща при: а) връчване на наказателното постановление; б) до един месец след издаване акта за административно нарушение. 20. За всички учебни форми, получили разрешение за обучение за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника, се съхранява информация, включваща: а) постоянен адрес, телефон, факс, E-mail; б) данни за преподавателите по теория и практика; в) данни за учебните машини; г) дата, срок и вид на разрешението за обучение; д) протоколите от изпитите; е) данни за отнемане или продължаване на разрешението. 21. За всички лица, придобили правоспособност за работа със земеделска и горска техника, се съхранява информация, включваща: а) данните от свидетелството за правоспособност; б) данните от контролния талон; в) постоянен адрес; г) учебната форма, извършила обучението; д) номера и датата на протокола за всяка придобита категория; е) данни за наложените наказания и приложените принудителни административни мерки. 22. Протоколите от проведените изпити за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника от учебните форми се регистрират в КТИ - София, по реда на пристигането им. Регистърът съдържа: пореден номер, дата на завеждане, категория, дата на провеждане на изпита, място на провеждане и номер на протокола. Ако протоколът е за подменени чуждестранни свидетелства, в графата "място на провеждане" се записва "чужбина". 23.1. Молбите за издаване на свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника се подреждат по реда на завеждане в папки. 23.2. За всяка папка се прави опис на лицата, подали молба за издаване на свидетелство за правоспособност, данни за категорията, изпитния протокол и номера на свидетелството. 23.3. Описите и папките с документи се съхраняват 5 години. 24. Влезлите в сила наказателни постановления, решения или присъди и принудителни административни мерки се регистрират поотделно по реда на пристигането им. 25.1. Служебна информация за лицата, придобили правоспособност за работа със земеделска и горска техника, се предоставя по искане на: съда, прокуратурата, следствието и МВР и други предвидени със закон органи. 25.2. Информацията се предоставя в писмен вид, като се води дневник за вида и времето за предоставянето й. 26. Свидетелство за правоспособност за работа със земеделска и горска техника, издадено или подменено въз основа на документ с невярно съдържание или не по определения ред, се изземва с писмена заповед на ръководителя на КТИ или упълномощено от него лице.

Образец № 1
към т. 1

Контролен талон

  • Контролният талон е светлосив на цвят с размери 104 x 140 мм.
  • Лицевата му страна е разделена на две части. В лявата част се записва служебната информация, в дясната - видът и допустимият брой нарушения от даден вид, съответстващи на броя звездички. Подпечатва се със сух печат на КТИ.
  • На обратната страна се отбелязват видът и датата на извършеното нарушение.
МИНИСТЕРСТВО
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
И ГОРИТЕ

КОНТРОЛЕН ТАЛОН

Серия. . . . . . №. . . .
на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(име, презиме, фамилия)
. . . . . . . . . . . ЕГН 0000000000
Свидетелство
за правоспособност
№ А ххххххххх
Изпитен протокол № . . . .
от . . . . . . . 20. . . г.
от . . . . . . . . . . . .
Важи до . . . . . . . . . г.
Ръководител КТИ: . . . . . .
(подпис и печат)
ВИД И БРОЙ
НА НАРУШЕНИЯТА


1. Използване на * * *
нерегистрирана
техника
2. Работа с неиз- * * *
правна техника
3. Работа с техника, * * *
увреждаща
продукцията
4. Действия, предиз- * *
викващи опасност
за други хора или
замърсяване на
околната среда
5. Работа при упот- *
реба на алкохол или
други упойващи
вещества
6. Действия, довели *
до злополука или
произшествие

1. Контролният талон служи за отбелязване на нарушенията, за които е издадено наказателно постановление.
2. Контролният талон се издава заедно със свидетелството за правоспособност и е неразделна част от него.
2000 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2001 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2002 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2003 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2004 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2005 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2006 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2007 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2008 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2009 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII
2010 I II III IV V VI VII III Х ХI ХII

Образец № 1
към т. 5

Свидетелство за правоспособност

  • Свидетелството за правоспособност е светлосиво на цвят, ламинирано, с размери 104 x 70 мм.
  • На лицевата му страна с черен цвят на български език се попълва служебната информация, като в горния десен ъгъл се поставя цветна снимка на лицето. Подпечатва се със сух печат на КТИ.
  • На обратната страна се изписва пълното наименование на органа, издаващ документа, и категориите правоспособност.
Свидетелство
за правоспособност
КАТЕГОРИЯ . . . . .
Рег. № . . от . . . г.
1. Фамилия . . . . . . . . . .
2. Име . . . . . . . . . . . .
3. Презиме . . . . . . . . . .
. . . . . . . . ЕГН 0000000000
4. Роден в гр./с. . . . . . .
5. Област . . . . . . . . . .
Подпис . . . . . . .
6. Важи до . . . . . . . . г.
7. Издадено от . . . . . . . .
8. Гр. . . . . . . . . . . . .
На основание прот. № . . . . .
от . . . . . . г.
№ А ххххххххх
Ръководител КТИ:
(подпис и печат)
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
И ГОРИТЕ

СВИДЕТЕЛСТВО
ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ
ЗА РАБОТА С ТРАКТОРИ,
ЗЕМЕДЕЛСКА, ГОРСКА
И МЕЛИОРАТИВНА
ТЕХНИКА
Категория Твк - има право на самостоятелна работа с колесни, верижни трак- тори и агрегатирани към тях работни машини.
Категория Твк-З - има пра- во на самостоятелна рабо- та със специализирана и специална самоходна земеделска техника.
Категория Твк-М - има право на самостоятелна работа със специализира- на и специална самоходна мелиоративна техника.
Категория Твк-Г - има пра- во на самостоятелна рабо- та със специализирана и специална самоходна гор- ска техника.

Свидетелството важи за означената на лицевата страна категория.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив