Наредба № 5 от 14 май 2002 г. за нормите за за дължителна преподавателска работа и нормативите за численост на персонала в системата на Народната просвета ( Отм. ДВ. бр.27/2008г.)

МОН и МФ

Държавен вестник брой: 27

Година: 2008

Орган на издаване: МОН и МФ

Дата на обнародване: 11.03.2008

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се определят нормите за задължителна преподавателска работа и нормативите за численост на персонала в системата на народната просвета.

Чл.2.
(1) Персоналът в системата на народната просвета се разпределя на педагогически и непедагогически.
(2) (Доп., ДВ, бр. 83 от 2004 г.) Педагогическият персонал включва: директор, помощник-директори по учебната дейност и по учебно-производствената дейност, ръководител на учебно-изчислителен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО), учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител.

Раздел II
Норми за задължителна преподавателска работа

Чл.3.
(1) Нормите за задължителна преподавателска работа се отнасят за педагогическия персонал и се изпълняват в рамките на установената в чл.136 от Кодекса на труда продължителност на работното време, като се отчитат в учебни часове.
(2) Нормите за задължителна преподавателска работа на учителите в детските градини, възпитателите и педагогическите съветници се отчитат в астрономически часове. Учителите в детските градини в обедните часове работят едновременно в продължение на един час и половина.
(3) Нормите за задължителна преподавателска работа на директорите на детските градини, общежитията и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, се изпълняват по време на законоустановен отпуск на учителите и възпитателите.
(4) Нормите за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал в извънучилищните педагогически учреждения се изпълняват от 1 октомври до 31 август.
(5) Нормите за задължителна преподавателска работа са определени в приложения No 1 и 2.

Чл.4.
(1) Работно място за длъжността "учител" се открива при наличие на учебни часове за изпълнение на пълна норма за задължителна преподавателска работа.
(2) Работно място по ал.1 може да се открива и когато:
1. по учебен предмет са налице учебни часове повече от половината годишна норма за задължителна преподавателска работа при условие, че предходните работни места по същия учебен предмет са формирани по реда на ал.1;
2. часовете по учебен предмет са под определените в т.1 и нормата за задължителна преподавателска работа се допълва с учебни часове в други училища в едно населено място;
3. часовете за учител по музика в една детската градина са недостатъчни и се събират от няколко детски градини, но не повече от четири.
(3) В случаите по ал.2, т.2 и 3 работното място се открива в училището/детската градина, където преобладават учебните часове по учебния предмет след съгласието на директорите и началника на инспектората по образование, а за детските градини - и на кмета на общината. Училищата/детските градини, в които се допълва нормата за задължителна преподавателска работа, превеждат съответната част от средствата за работна заплата, включително и за времето на платения годишен отпуск, на училището/детската градина, в което е открито работното място.
(4) В рамките на определената численост на персонала може да се открие работно място и когато по учебния предмет са налице учебни часове по-малко от половината от годишната норма за задължителна преподавателска работа, ако в населеното място няма друго училище.

Чл.5. Работно място за длъжността "възпитател" се открива при пълна норма за задължителна преподавателска работа, от която 10 часа седмично са за самоподготовка на учениците.

Чл.6.
(1) Работно място за длъжността "педагогически съветник" може да се открива за училище/детска градина или група училища/детски градини с над 500 ученици/деца в едно населено място.
(2) Две работни места за длъжността по ал.1 може да се откриват за училище с над 1200 ученици.

Чл. 6а. (Нов, ДВ, бр. 83 от 2004 г.)
(1) Работно място за длъжността "ресурсен учител" може да се открива в специално училище, в специална детска градина и в ресурсни центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности при наличие на не по-малко от 5 ученици/деца със специални образователни потребности, които се възпитават или обучават интегрирано в държавните и общинските детски градини и училища.
(2) В случаите, когато броят на децата или учениците е по-малък от 5, работното място за длъжността "ресурсен учител" по ал. 1 може да се открива за няколко детски градини или училища, в които се провежда интегрирано обучение.

Чл.7. Работно място за длъжността "ръководител на учебно-изчислителен кабинет" се открива при наличие на компютърен кабинет и пълна норма за задължителна преподавателска работа.

Чл.8.
(1) Работно място за длъжността "помощник-директор" се открива при спазване условията на приложение No 3, а за длъжностите "помощник-директор по учебната дейност" и "помощник-директор по учебно-производствената дейност" и при наличие на учебни часове за изпълнение на нормата за задължителна преподавателска работа съгласно приложение No 1.
(2) При откриване на работно място по ал.1 не се включват полуинтернатните групи и групите в общежитие към училище.
(3) Във възпитателните училища интернати може да се открие работно място за длъжността "помощник-директор по учебно-производствената дейност" след съгласуване с първостепенния разпоредител с бюджетни кредити.
(4) В професионалните училища с професионално направление "Икономика и управление" не се открива работно място за длъжността "помощник-директор по учебно-производствената дейност".

Чл.9.
(1) Когато нормата за задължителна преподавателска работа се образува от различни норми на два или повече предмети, часовете за допълване се привеждат към нормата за учебния предмет, за които е открито работното място съгласно приложение No 4.
(2) Нормата за задължителна преподавателска работа на учителите от V до VIII клас може да се допълва до 4 часа седмично с часове по самоподготовка при целодневна организация на учебния ден, които се приравняват към съответната норма за задължителна преподавателска работа.
(3) Когато учебните часове по предмета "технологии" са по профила, по който се извършва обучението, те се приравняват към нормата за задължителна преподавателска работа по съответния профилиращ учебен предмет.
(4) Часовете по безопасност на движението от I до VIII клас се привеждат към норма за задължителна преподавателска работа 720 часа годишно.
(5) Часовете за производствената и лятната специализирана практика на учениците (30 часа седмично) се приравняват на 18 часа по теория или 24 часа по учебна практика за упражняване на ръководни и контролни функции от учителите.

Чл.10.
(1) Нормата за задължителна преподавателска работа може да се допълва с часовете за свободноизбираема подготовка (СИП) и с часа на класа.
(2) Часовете по ал.1 не се включват в изискванията за откриване на работно място, както и в нормата за задължителна преподавателска работа на директор и помощник-директор.
(3) Учебните часове, определени за СИП, могат да се възлагат за извънкласни дейности, както следва:
1. художествено-творчески състави (певчески, музикални, танцови и др.) - за един състав - до 8 часа седмично;
2. спортни дейности, научнопознавателна дейност и за завеждане на библиотека - до 2 часа седмично.

Чл. 10а. (Нов, ДВ, бр. 83 от 2004 г.)
(1) Учебният час по учебния предмет "Физическо възпитание и спорт", който се използва за организиране и провеждане на спортни дейности и на открито, не се включва в изискванията за откриване на работно място по чл. 4, ал. 1 и 2 и с него се допълва нормата за задължителна преподавателска работа.
(2) Учебният час по ал. 1 може да се възлага и като лекторски час над нормата за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал за действително организирани и проведени спортни дейности и на открито.

Чл.11.
(1) Учебните часове, които са недостатъчни за откриване на работно място, могат да се възлагат като лекторски над нормата за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал в училището, както следва:
1. на директор и помощник-директори по учебната и учебно-производствената дейност - до 2 часа седмично или 72 часа годишно с разрешение на инспектората по образование;
2. на учител - до 5 часа седмично или до 180 часа годишно, а по изключение, с разрешение на финансиращия орган и инспектората по образование - до половин норма.
(2) На помощник-директора по административно-стопанската дейност може да се възлагат учебни часове като лекторски, ако отговаря на изискванията за заемане на длъжността "учител", при условията на ал.1, т.1.
(3) Часовете по ал.1 могат да се възлагат като лекторски и на външни лица.

Чл.12.
(1) (Изм., ДВ, бр. 83 от 2004 г.) Преподавателската работа на педагогическите кадри се планира през юни в списък-образец № 1 и списък-образец № 2 и се утвърждава не по-късно от 30 септември от началника на инспектората по образование след съгласуване с първостепенния разпоредител с бюджетни кредити.
(2) Утвърдената преподавателска работа по ал.1 не може да се променя през учебната година освен при закриване на полуинтернатни групи, групи по свободноизбираема подготовка, интернатни групи в специалните училища, групи в обслужващите звена и групи в целодневните детски градини и когато се налага поради възстановяване от съда на незаконно уволнен служител.
(3) Промените в списък-образец No 1 и списък-образец No 2 в случаите по ал.2 се утвърждават от началника на инспектората по образование.

Чл.13. На заместващ или новопостъпил учител през учебната година се възлага оставащата част от годишната норма за задължителна преподавателска работа на напуснал или отсъстващ учител.

Раздел III
Нормативи за численост на персонала

Чл.14.
(1) Персоналът в системата на народната просвета се определя, като броят на групите или паралелките се умножи по норматива за съответния вид детска градина, училище или обслужващо звено съгласно приложение No 5.
(2) В определената с нормативите по ал.1 численост на персонала се допуска завишаване на педагогическия персонал за сметка на непедагогическия.
(3) Помощник-директорът по административно-стопанска дейност е включен в нормативите за численост на педагогическия персонал.

Чл.15.
(1) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити определя конкретната численост на персонала на всяко училище или обслужващо звено в рамките на определената по чл.14 численост, като осигурява:
1. обучението по училищните учебни планове съгласно разпределението на часовете в списък-образец No 1 за съответната учебна година;
2. обучението в междуучилищните центрове за трудово-политехническо обучение;
3. дейностите в обслужващите звена, свързани с развитието на интересите, способностите и потребностите на децата и учениците в областта на спорта, науката, техниката, технологията, изкуствата и отдиха;
4. ученическото хранене.
(2) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити осигурява числеността на персонала на детските градини и при възможност - логопед и педагогически съветник.

Чл.16.
(1) В норматива за численост на педагогическия персонал в целодневните детски градини е включен и учител по музика, а в специалните детски градини за деца с увреден слух, нарушено зрение и в логопедичните детски градини - съответно по един сурдопедагог, тифлопедагог и логопед на група.
(2) Персоналът за медицинското обслужване на детските градини, яслените групи към тях и училищата се определя по ред, установен от министъра на здравеопазването.

Чл.17.
(1) В норматива за численост на педагогическия персонал в специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, са включени логопед и психолог.
(2) В специалните училища за ученици с увреден слух учителите рехабилитатори за индивидуална работа по произношение и развитие на слуховото възприятие се осигуряват допълнително съобразно броя на часовете, определени със съответните учебни планове.

Чл.18. В норматива за численост на непедагогическия персонал в спортните училища е включен персонал за поддържане на спортните обекти и ученическото хранене в тези училища.

Чл.19. Непедагогическият персонал в паралелките за професионално обучение и образование към средните общообразователни и специалните училища се определя, като нормативът за съответната професионална област се намали с 0,3.

Чл.20. Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити осигурява при необходимост допълнително непедагогически персонал за провеждане на учебно-производствената дейност и поддържане на материалната база в професионалните училища, професионалните гимназии и професионалните колежи.

Чл.21. Дейностите в обслужващите звена, свързани с развитието на интересите, способностите и потребностите на децата и учениците в областта на спорта, науката, техниката, технологията, изкуствата и отдиха, се осигуряват от определената по чл.14 численост на персонала на училищата.

Чл.22. Числеността на персонала за паралелките в общинските училища с ученици по-малко от норматива за минимален брой ученици съгласно приложението към чл.2, ал.1 от Наредба No 7 от 2001 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена (ДВ,бр.4 от 2001 г.) се определя по реда на чл.14 след преобразуването им в паралелки с минимален брой ученици.

Чл. 23. (Нов, ДВ, бр. 83 от 2004 г.) До 20 септември всяка година регионалният инспекторат по образование прави мотивирано предложение пред министъра на образованието и науката за необходимостта и целесъобразността от разкриване на полуинтернатни групи в отделните училища.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл.42, ал.3 от Закона за народната просвета и отменя Наредба No 7 от 1999 г. за определяне на числеността на персонала в детските градини, училищата и обслужващите звена (обн.,ДВ,бр.111 от 1999 г.; изм. и доп.,бр.12 от 2001 г.) и Наредба No 4 от 1996 г., изм. и доп. от 1997 г., доп. от 1998 г. (необнародвана).
Министър на образованието и науката: Вл. Атанасов
Министър на финансите: М. Велчев

Приложение № 1
към
чл. 3, ал. 5
(Доп., ДВ, бр. 83 от 2004 г.)

Норми за задължителна преподавателска работа на учител, възпитател, педагогически съветник и др.

Длъжности Норма за задължителна преподавателска работа (часа) В т. ч. индивидуална работа с деца
1. Учител в детска градина, обединено детско заведение, дом за отглеждане и възпитание на деца от предучилищна възраст, лишени от родителска грижа
1.1. учител в детска градина 30 седмично
1.2. учител по музика (по ритмика) 24 седмично
2. Учител в I-IV клас 21 седмично
2.1. учител по чужд език в I-IV клас 648 годишно
3. Учител в V-XI (XII, XIII) клас
3.1. български език и литература, математика, чужди езици, информатика, общотехнически и специални учебни предмети 648 годишно
3.2. физика, химия, биология, астрономия 684 годишно
3.3. история, география, философия, музика, корепетиция, изобразително изкуство, физкултура (спорт), хореография 720 годишно
3.4. труд и техника, технологии-при непрофилирано обучение 792 годишно
3.5. учебна практика, лабораторна практика, кормилни упражнения, (управление на МПС и др.) 864 годишно
3.6. производствена практика, лятна изведена практика 18/24 седмично
3.7. учител: сурдопедагог, тифлопедагог, логопед и по ориентиране и мобилност 21 седмично
4. Учител-методик по:
4.1. чужд език 400 годишно
4.2. професионално обучение (когато преподава по теория) 400 годишно
4.3. професионално обучение (когато преподава по практика) 600 годишно
5. Учител в извънучилищни педагогически учреждения по:
5.1. природо-математически дисциплини 720 годишно 72
5.2. приложно-технически дисциплини 720 годишно 72
5.3. селскостопански дисциплини 720 годишно 72
5.4. хуманитарни и обществени дисциплини 7 20 годишно
5.5. литературно творчество 720 годишно 72
5.6. изобразително изкуство 720 годишно 80
5.7. театрално изкуство 720 годишно 80
5.8. танцово изкуство 720 годишно 80
5.9. музикално изкуство 720 годишно 80
5.10. кино- и фотоизкуство 720 годишно 80
5.11. лечебна физкултура 720 годишно
5.12. колективен спорт 720 годишно
5.13. туризъм 720 годишно
6. (Доп., ДВ, бр. 83 от 2004 г.)
Възпитатели, педагогически съветник, ресурсен учител
30 седмично
7. Ръководител на учебно-изчислителен кабинет:
7.1. в училища с до 7 паралелки 360 годишно
7.2. в училища с над 7 паралелки 288 годишно
8. Ръководител на филиал в МУЦТПО 396 годишно
9. Помощник-директор
9.1. помощник-директор по учебната дейност 216 годишно
9.2. помощник-директор по учебно-производствената дейност 216 годишно  

Приложение No 2 към чл.3, ал.5

Норми за задължителна преподавателска работа на директор

No по ред

Директор на ...

Мярка

Годишна норма - при брой паралелки, групи

 

 

 

от 1
до 3

от 4
до 6

от 7
до 10

от 11
до 22

от 23
до 45

над 45

1.

Детска градина (обединено детско заведение), дом за деца от предучилищна възраст

група

норма за учител

216

144

108

72

 

2.

Начално училище (I - IV клас)

паралелка

норма за учител

192

128

96

64

 

3.

Средно общообразователно училище, гимназия, прогимназия, основно училище, спортно училище

паралелка

норма за учител

216

144

108

72

72

4.

Специални училища:

 

 

 

 

 

 

 

4.1.

оздравителни и болнични

паралелка

норма за учител

216

144

108

72

 

4.2.

за ученици с умствена изостаналост, с езиково-говорни нарушения, със увреден слух, с нарушено зрение и с множество увреждания

паралелка

норма за учител

216

144

108

72

 

4.3.

възпитателни училища интернати и социално-педагогически интернати

паралелка

72

72

72

72

72

 

5.

Професионални училища, професионални гимназии и професионални колежи

паралелка

180

180

108

108

72

72

6.

Междуучилищен център за трудово-политехническо обучение

група

180

180

108

108

72

72

7.

Общежитие и дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа

група

норма за учител

216

144

108

72

 

8.

Извънучилищно педагогическо учреждение

група

норма за учител

норма за учител

300

220

120

72

Приложение No 3 към чл.8, ал.1

Условия за откриване на работно място за длъжността "помощник-директор"

Вид училище

Мярка

Брой

Пом.-директор
по учебната
дейност

Пом.-директор по
административно-
стопанската
дейност

Пом.-директор
по учебно-
производствената
дейност

1.

Начално училище, основно училище, прогимназия, средно общообразователно училище I-XII (XIII) клас, гимназия, спортно училище

паралелка

при и
над 16

1

-

-

 

 

 

над 24

1

1

-

 

 

 

над 35

2

1

-

 

 

 

над 50

3

1

 

2.

Специални училища:

 

 

 

 

 

2.1.

с интернат

паралелка

при и
над 8

1

-

-

 

 

 

над 20

1

1

-

2.2.

без интернат

паралелка

над 13

1

-

-

 

 

 

над 25

1

1

-

3.

Професионални училища, професионални гимназии и професионални колежи

паралелка

при и
над 9

-

-

1

 

 

 

при и
над 16

1

-

1

 

 

 

над 24

1

1

1

 

 

 

над 35

2

1

1

4.

Междуучилищен център по трудово-политехническо обучение

паралелка и група

при 25
п-ки и
над 50
групи

-

-

1

 

 

паралелка и група

при 50 п-ки и над 100 групи

-

-

2

 

 

групи

над 600 групи

-

-

3

5.

Общежитие

група

над 16

-

1

-

6.

Извънучилищни педагогически учреждения

група

над 45

1

-

-

Приложение No 4 към чл.9, ал.1

Коефициенти за привеждане на учебните часове по учебни предмети с различна норма за задължителна преподавателска работа

Норма, която се
приравнява

Норма, към която
се приравнява

Коефициент на
приравняване

648

648

1,00

648

684

0,95

648

720

0,90

648

792

0,82

648

864

0,75

684

648

1,06

684

684

1,00

684

720

0,95

684

792

0,86

684

864

0,79

720

648

1,11

720

684

1,05

720

720

1,00

720

792

0,91

720

864

0,83

792

648

1,22

792

684

1,16

792

720

1,10

792

792

1,00

792

864

0,92

864

648

1,33

864

684

1,26

864

720

1,20

864

792

1,09

864

864

1,00

Приложение No 5 към чл.14, ал.1

Нормативи за определяне на числеността на персонала в детските градини, училищата и обслужващите звена

No по
ред

Детски градини, училища и
обслужващи звена

Мярка

Нормативи за персонал

 

 

 

педагогически

непедагогически

общо

1

2

3

4

5

6

I.

Детски градини

 

 

 

 

1.

ЦДГ и ОДЗ
(с деца в група от 12 до 22)

 

 

 

 

а.

от 1 до 3 групи

 

2,08

2,20

4,28

 

от 4 до 6 групи

група

2,30

2,10

4,40

 

от 7 до 11 групи

група

2,20

2,10

4,30

 

над 11 групи

група

2,15

2,00

4,15

 

допълнително за нощуваща група

група

0

1,00

1,00

б.

яслени групи

група

0,25

2,50

2,75

2.

Специална детска градина

група

3,00

2,20

5,20

 

допълнително за нощуваща група

група

0

1,00

1,00

3.

Полудневна детска градина

група

1,00

0

1,00

II.

Общообразователни училища

група

 

 

0

1.

Дневна форма на обучение

 

 

 

0

 

I - IV клас

 

1,40

0,50

1,90

 

V - VIII клас

паралелка

1,85

0,50

2,35

 

IX - XII клас

паралелка

2,20

0,50

2,70

 

полуинтернатна група

паралелка

1,00

0,00

1,00

2.

Вечерна форма на обучение

група

1,30

0,30

1,60

3.

Спортни училища

паралелка

 

 

 

 

VI - VIII клас

 

2,50

1,00

3,50

 

IX - XII клас

паралелка

2,90

1,00

3,90

III.

Професионални училища, професионални гимназии и професионални колежи

паралелка

 

 

 

1.

За професии и специалности по професионални области:

 

 

 

 

А.

Дневна форма на обучение

 

 

 

 

 

- транспорт, селско стопанство, горско стопанство

 

2,80

1,45

4,25

 

- геология, проучване и минна промишленост, металургия, енергетика, електротехника, машиностроене, дървообработваща промишленост, електроника и автоматика, химични технологии

паралелка

2,50

1,00

3,50

 

- обществено хранене и туризъм, хранително-вкусова промишленост, лека промишленост, строителство

паралелка

2,40

1,00

3,40

 

- педагогика, икономика и управление

паралелка

2,20

0,80

3,00

 

- култура

паралелка

2,80

1,00

3,80

Б.

Вечерна форма на обучение

паралелка

1,65

0,10

1,75

2.

Професионална гимназия само с вечерна форма на обучение

паралелка

1,65

1,00

2,65

IV.

Специални училища

паралелка

 

 

 

1.

Оздравително училище интернат

 

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,40

0,00

1,40

 

V - VIII клас

паралелка

1,82

0,00

1,82

 

IX - XII клас

паралелка

2,00

0,00

2,00

 

интернатна група

паралелка

1,50

1,60

3,10

2.

Болнично училище

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,15

0,30

1,45

 

V - VIII клас

паралелка

1,35

0,30

1,65

3.

Училище за ученици с умствена изостаналост

паралелка

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,40

0,50

1,90

 

V - VIII клас

паралелка

1,75

0,50

2,25

 

полуинтернатна група

паралелка

1,00

0,00

1,00

4.

Училище интернат за ученици с умствена изостаналост

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,40

0,00

1,40

 

V - VIII клас

паралелка

1,75

0,00

1,75

 

интернатна група

паралелка

1,60

1,60

3,20

5.

Училище интернат за ученици с нарушено зрение

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

2,07

0,00

2,07

 

V - VIII клас

паралелка

2,30

0,00

2,30

 

IX - XII клас

паралелка

2,18

0,00

2,18

 

полуинтернатна група

паралелка

1,00

0,00

1,00

 

интернатна група

група

1,60

1,70

3,30

6.

Училище интернат за ученици с увреден слух

група

 

 

 

 

I - V клас

 

1,55

0,00

1,55

 

VI - IX(Х) клас

паралелка

1,80

0,00

1,80

 

Х(XI) - XII(XIV) клас

паралелка

1,90

0,00

1,90

 

полуинтернатна група

паралелка

1,00

0,00

1,00

 

интернатна група

група

1,60

1,70

3,30

7.

Социално-педагогически интернат

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,50

0,00

1,50

 

V - VIII клас

паралелка

1,90

0,00

1,90

 

интернатна група

паралелка

1,60

1,60

3,20

8.

Възпитателно училище интернат

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,60

0,00

1,60

 

V - VIII клас

паралелка

2,30

0,00

2,30

 

IX - XII клас

паралелка

2,35

0,00

2,35

 

интернатна група

паралелка

1,60

2,00

3,60

9.

Помощно възпитателно училище интернат

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,40

0,00

1,40

 

V - VIII клас

паралелка

1,75

0,00

1,75

 

интернатна група

паралелка

1,60

2,00

3,60

10.

Логопедично училище интернат

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,55

0,00

1,55

 

интернатна група

паралелка

1,50

1,60

3,10

11.

Училища към местата за лишаване от свобода

група

 

 

 

 

I - IV клас

 

1,20

0,70

1,90

 

V - VIII клас

паралелка

2,00

0,80

2,80

 

IX - XII клас

паралелка

2,00

0,80

2,80

V.

Обслужващи звена

паралелка

 

 

 

1.

Общежитие:

 

 

 

 

 

- самостоятелно

 

1,70

1,30

3,00

 

- несамостоятелно

група

1,60

1,20

2,80

2.

Дом за отглеждане и възпитание на деца

група

 

 

 

 

от предучилищна възраст, лишени от родителска грижа

 

 

 

 

 

от 1 до 3 групи

 

3,23

6,00

9,23

 

от 4 до 5 групи

група

3,17

5,70

8,87

 

над 5 групи

група

3,17

5,30

8,47

3.

Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа (от I до XII клас)

група

 

 

 

 

от 1 до 5 групи

 

2,70

2,90

5,60

 

над 5 групи

група

2,60

2,70

5,30

VI.

Български детски градини и училища в чужбина

група

 

 

 

1.

Група на целодневна детска градина:

 

 

 

 

 

с деца от 12-22

 

2,00

2,00

4,00

2.

Група на полудневна детска градина

група

1,00

0,00

1,00

3.

Общообразователни училища

група

 

 

 

3.1.

I - IV клас

 

1,35

0,40

1,75

3.2.

V - VIII клас

паралелка

1,70

0,40

2,10

3.3.

IX - XII клас

паралелка

2,10

0,40

2,50

3.4.

полуинтернатна група

паралелка

1,00

0,00

1,00

3.5.

за столово хранене

група

0,000

0,200

0,200

 

 

паралелка

 

 

 

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив