Наредба № 5 от 1999 г. за изграждане, поддържане и ползване на Национален информационен регистър на търговците в Република България

МТТ

Държавен вестник брой: 60

Година: 1999

Орган на издаване: МТТ

Дата на обнародване: 01.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се уреждат условията и редът за изграждане, поддържане и ползване на Национален информационен регистър на търговците в Република България.
Чл.2. В Националния информационен регистър на търговците се набира, обобщава и съхранява информация за всички търговци по чл.1 от Търговския закон без тези по чл.1, ал.1, т.3, 6, 7, 8 и 12.
Чл.3. Информацията от Националния информационен регистър на търговците е предназначена за формиране и провеждане на държавната политика в областта на търговията и взимането на управленски решения за насърчаването й.
Чл.4.
(1). За основа на Националния информационен регистър на търговците в Република България се ползва регистър на Националния статистически институт - БУЛСТАТ.
(2) Запис за нов търговец в Националния информационен регистър на търговците се създава при възникване на нов запис за търговците в БУЛСТАТ.

Раздел II
Управление, съдържание и поддържане на регистъра

Чл.5. За изграждане и поддържане на Националния информационен регистър на търговците в Република България по чл.49 от Закона за защита на потребителите и правилата за търговия се създава информационната система.
Чл.6.
(1). Националният информационен регистър на търговците в Република България се изгражда и попълва с данните, получавани от Националния статистически институт, министерства и други ведомства и организации на търговци и потребители.
(2) По разпореждане на министъра на търговията и туризма звената за защита на потребителите получават и поддържат информация за търговците, регистрирани и функциониращи на тяхна територия.
Чл.7. Националният информационен регистър на търговците в Република България съдържа:
1. идентификационни данни за търговеца:
а) правно-организационна форма;
б) фирма;
в) код на БУЛСТАТ;
г) седалище и адрес на управление по съдебна регистрация;
д) адрес за кореспонденция и телекомуникации;
е) предмет на дейност;
ж) управителни органи и управляващи лица;
2. издадени лицензи за производство и търговска дейност със стоки и услуги, определени с нормативен акт;
3. информация за търговски обекти;
4. информация за констатирани нарушения и влезли в сила наказателни постановления, издадени от съответните контролни органи;
5. информация за разгледаните спорове и резултати от решаването им;
6. членство в съсловни организации на търговци.
Чл.8. Държавните и общинските организации, поддържащи информационни регистри с посочената в чл.7 информация, я предоставят на Министерството на търговията и туризма на базата на подписани споразумения.
Чл.9.
(1) Националният информационен регистър на търговците в Република България съхранява всички изменения на вписаните обстоятелства за търговците.
(2) Информацията за прекратили съществуването си търговци и клонове се съхранява 5 години.
Чл.10. Информацията в Националния информационен регистър на търговците в Република България е за служебно ползване.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.49, ал.2 от Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.
§ 2. Наредбата влиза в сила едновременно с влизането в сила на Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.
§ 3. Информацията от Националния информационен регистър на търговците в Република България се предоставя за ползване от 1.I.2000 г.
Министър: В. Василев

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив