Наредба № 53 от 11 ноември 2003 г. за условията и реда за одобрение на типа на седалка на водача и за одобрение на типа на нови колесни трактори по отношение на седалката на водача

МЗГ

Държавен вестник брой: 45

Година: 2007

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 11.06.2007

Глава първа
ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА СЕДАЛКА НА ВОДАЧА, УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕ С ОДОБРЕНИЯ ТИП И КОНТРОЛ НА
ПАЗАРА

Раздел I
Одобрение на типа на седалка на водача

Чл. 1.
(1) (Предишен текст на чл. 1, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) С тази наредба се определят условията и редът за одобрение на типа на:
1. седалка на водача на колесен трактор;
2. колесен трактор по отношение на седалката на водача.
(2) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Тази наредба се прилага за колесни трактори от:
1. категории Т1, Т2 и Т3;
2. подкатегории Т3.2 и Т3.3 към категория Т3.

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За одобрението на всеки тип на седалка на водача на колесен трактор, производителят подава отделно заявление до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на Контролно-техническа инспекция към министъра на земеделието и горите (КТИ).
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят може да упълномощи писмено физическо или юридическо лице, установено в Европейския съюз, да извършва действия по тази глава.

Чл. 3.
(1) В заявлението по чл. 2 се посочват типът, търговското наименование или марката и моделът на седалката на водача и се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) нотариално заверено копие от документа, с който е упълномощен от производителя, когато заявителят е упълномощен представител;
3. кратко техническо описание на седалката на водача и на типа на трактора, за който е предназначена;
4. детайлни чертежи на седалката на водача в два екземпляра позволяващи определянето на нейния тип, с посочени размери, обща маса, характеристика на системата за окачване и начина на нейното закрепване, вида и дебелината на тапицерията и начин на закрепване, както и обозначаване на мястото, определено за поставяне на маркировката за одобрение на типа, което трябва да съответства на нейните размери. Прилагат се чертежи на страните на седалката във формат А4 със страничен и фронтален изглед.
5. протоколи, издадени от техническа служба, за извършени изпитвания по изискванията на приложение № 1;
6. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт;
7. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на седалката на водача, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора;
8. (предишна т. 6, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ЗРКЗГТ).
9. (нова, ДВ, бр. 45 от 2007 г.) декларация от заявителя, че досега не е издавано одобрение на типа седалка на водача, за който е подадено заявлението за одобрение на типа, и че не са подадени документи до друг орган за одобрение на типа на същия тип седалка на водача.
(2) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).
(3) Заявителят осигурява извършването на изпитване на седалката на водача на колесен трактор, като предоставя на техническата служба информацията по ал. 1, т. 3 и 4, образец на типа на седалка на водача и когато изпитването следва да бъде проведено върху трактор - на трактор, образец на типа, за който е предназначена седалката.
(4) Образецът на типа на седалка на водача по ал. 3 трябва да има ясно и незаличимо посочена търговската марка на седалката или фирмата на заявителя.

Чл. 3а. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато седалката на водача може да функционира или притежава специфична характеристика само в комбинация с други части от превозното средство и поради тази причина съответствието с едно или повече изисквания може да бъде установено единствено когато седалката на водача действа в комбинация с останалите части на превозното средство, независимо дали проверката се извършва при нормалното функциониране на превозното средство или при симулация на процеса, обхватът на ЕО одобрението на типа на седалката на водача се ограничава само за такава комбинация.

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до типа на седалка на водача с техническите изисквания на приложение № 1.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 2, по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по заявлението за издаване на ЕО сертификат за одобрение на типа на седалка на водача на колесен трактор.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 3, ал. 1 и 2, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 5.
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на седалка на водача, когато типът съответства на техническите изисквания по приложение № 1 и на данните, посочени в техническата документация.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа на седалка на водача се издава по образец съгласно приложение № 2 и се номерира по реда на приложение № 3 част I . Към сертификата се прилагат документите по чл. 3, ал. 1, т. 3 и 4.
(3) (Нова, доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В ЕО сертификата за одобрение на типа се посочват ограниченията и условията при монтиране, когато са налице предпоставките по чл. 3а.
(4) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Приложените чертежи по чл. 3, ал. 1, т. 4 към ЕО сертификата за одобрение на типа се предоставят на органите за одобрение на типа на другите държави - членки на ЕО, при изрично искане за това.

Чл. 6.
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва издаването на ЕО сертификат за одобрение на типа на седалка на водача, когато:
1. типът на седалка на водача не съответства с данните представени в техническата документация;
2. типът на седалка на водача не е конструиран в съответствие с технически изисквания съгласно приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Раздел II
Изменение на одобрен тип

Чл. 7.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на седалка на водача е длъжен в 14-дневен срок да уведоми изпълнителния директор на КТИ за всяка промяна в конструкцията на седалката, свързана с данните в техническата документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В 14-дневен срок от уведомлението по ал. 1 изпълнителният директор на КТИ уведомява притежателя на сертификата:
1. дали промените изискват изменение на одобрения тип, като посочва срок за подаване на заявление за изменение на одобрения тип;
2. за необходимите изпитвания и проверки.

Чл. 8. (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Извършените от притежателя на ЕО сертификата за одобрение на типа на седалка на водача промени в конструкцията на седалката налагат изменение на одобрения тип на седалка на водача в случаите, когато:
1. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) има промяна в данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения;
2. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) техническите изисквания по приложение № 1 са били променени след датата на издаване на ЕО сертификата за одобрение на типа;
3. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) са необходими нови изпитвания и/или проверки.

Чл. 8а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатите на Европейската общност (ЕО сертификат) за одобрение на типа на седалката на водача, издадени от компетентните органи на държави - членки на Европейския съюз, и номерирани съгласно приложение № 3, част II, запазват действието си на територията на Република България при условие, че производителят или неговият упълномощен представител представи легализиран превод на сертификата на български език. Копие от сертификата се съхранява от КТИ.

Чл. 9.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификата за одобрение на типа на седалка на водача подава до изпълнителния директор на КТИ заявление за изменение на одобрения тип, придружено със:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. описание на извършените промени в техническата документация;
3. протоколи, издадени от техническа служба, извършила изпитванията и проверките, когато такива се изискват по чл. 7, ал. 2, т. 2.
4. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на седалката на водача, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора;
5. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт;
6. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
(2) Заявителят осигурява извършването на изпитванията и проверките на седалката на водача на колесен трактор, изискано по реда на чл. 7, ал. 2, т. 2, като предоставя на техническата служба необходимата информация, отнасяща се до промените в конструкцията на седалката според изискванията на чл. 3, ал. 1, т. 3 и 4, образец на типа на седалката и когато изпитването следва да бъде проведено върху трактор - на трактор, образец на типа, за който е предназначена седалката.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания и проверки, отнасящи се до типа на седалка на водача с техническите изисквания на приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 9, по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на седалка на водача на колесен трактор.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 9, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 11.
(1) Министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на седалка на водача, когато типът съответства на техническите изисквания по приложение № 1.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 2 и се номерира по реда на приложение № 3 част I , като изменението на одобрения тип се отразява в секция № 5 от номера на сертификата чрез съответния последователен номер.
(3) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Приложените чертежи по чл. 3, ал. 1, т. 4 към ЕО сертификата за одобрение на типа се предоставят на органите за одобрение на типа на другите държави - членки на ЕО, при изрично искане за това.

Чл. 12.
(1) Министърът на земеделието и горите отказва да издаде сертификат за изменение на одобрения тип на седалка на водача, когато:
1. типът на седалка на водача не съответства на данните, представени в описанието на извършените промени в техническата документация;
2. типът на седалка на водача не е конструиран в съответствие с технически изисквания съгласно приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 13. Промените в конструкцията на седалката, които не налагат изменение на одобрения тип на седалка на водача и промените, за които е издаден сертификат за изменение на одобрения тип, се описват в техническото досие и се посочва датата, от която те са валидни.

Раздел III
Удостоверяване на съответствие с одобрен тип

Чл. 14.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За всеки одобрен тип на седалка на водача и след всяко изменение на одобрения тип, изпълнителният директор на КТИ определя маркировка за одобрение на типа на седалка на водача.
(2) Когато седалката на водача е предназначена за трактори от категория А, маркировката по ал. 1 се състои от:
1. правоъгълник, който огражда идентификационния номер, състоящ се от буквите "bg", последвани от числото 34;
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) правоъгълник, който огражда идентификационния номер, състоящ се от буквата "e", последвани от числото 34;
2. основния номер от номера на одобрението на типа съгласно приложение № 3, разположен в непосредствена близост под идентификационния номер по т. 1;
3. означение на класа трактор от категория А, за който е предназначена седалката на водача, разположено над и в непосредствена близост до правоъгълника по т. 1, както следва:
а) когато седалката съответства на изискванията за монтиране на трактор от клас I се нанася I;
б) когато седалката съответства на изискванията за монтиране на трактор от класове I и II се нанася I и II;
в) когато седалката съответства на изискванията за монтиране на трактор от класове II и III се нанася II и III.
(3) Когато седалката на водача е предназначена за трактори от категория В, маркировката се състои от означенията по ал. 2, т. 1 и 2.
(4) Маркировката за одобрение на типа на седалка на водача се нанася в съответствие с образеца, посочен в приложение № 4, като размерите на маркировката, посочени в mm, не трябва да бъдат по-малки от посочените на този образец, като се спазват съотношенията между тях.

Чл. 15.
(1) Производителят удостоверява съответствието на всяка седалка на водача с одобрения тип, като поставя маркировката по чл. 14 и своята фирма или търговската марка на седалката.
(2) Маркировката трябва да бъде ясна, четлива и незаличима, включително когато седалката е монтирана на трактора.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят не може да поставя маркировки на седалките, които могат да доведат до заблуда между седалка на водача от одобрен тип и други устройства.

Раздел IV
Осигуряване на съответствието на продукцията с одобрения тип
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 16.
(1) Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министъра на земеделието и горите извършва контрол за:
1. наличие на маркировка за одобрение на типа, нанесена на всяка нова седалка на водача от съответния тип;
2. съответствие на седалката с одобрения тип.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Контролът по ал. 1 се извършва по реда на глава четвърта от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.).

Чл. 17.
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Седалка на водача не съответства на одобрения тип, когато са установени отклонения от данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа или в техническата документация, и тези отклонения не са били одобрени по реда на раздел IІ.
(2) Когато отклоненията по ал. 1 са в допустимите граници съгласно приложение № 1, се счита, че седалката на водача съответства на одобрения тип.

Чл. 18.
(1) Когато се установи, че седалка на водача не съответства на одобрения тип, служителите на КТИ:
1. извършват проверка на мястото на производство или складиране на седалките;
2. съставят констативен протокол за данните от проверката със заключение за съответствието на продукцията с одобрения тип или за необходимостта от извършване на изпитване на образци за установяване на съответствието им с одобрения тип.
(2) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).

Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Въз основа на констатациите по чл. 18 изпълнителният директор на КТИ:
1. изисква от производителя да осигури извършването за негова сметка на изпитване на определен брой образци на произведени седалки за установяване на съответствието им с одобрения тип, когато данните от проверката създават основателно съмнение за несъответствие на продукцията с одобрения тип;
2. изисква от производителя предприемането на конкретни мерки за привеждане на производството в съответствие с одобрения тип и определя срок за тяхното изпълнение;
3. уведомява производителя по реда на чл. 7, ал. 2 при необходимост от изменение на одобрения тип.

Чл. 20.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) По предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите отнема ЕО сертификата за одобрение на типа с мотивирана заповед, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) съответствието на продукцията с одобрения тип е невъзстановимо или производителят не е осигурил извършването на посочените от изпълнителния директор на КТИ изпитвания за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип;
2. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) притежателят на ЕО сертификата за одобрение на типа не е подал заявление за изменение на одобрения тип в посочения срок;
3. производството на седалките се извършва, без да се осигурява съответствие с одобрения тип след изтичането на срока по чл. 19, т. 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Заповедта по ал. 1 може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Чл. 20а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят е длъжен да осигурява съответствието на всяка произведена седалка на водача с одобрения тип.

Чл. 20б. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.)
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ предприема необходимите мерки, за да провери спазването на изискванията по чл. 5, ал. 1 и съответствието на всяка произведена седалка на водача, на която е нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа, с описанието в ЕО сертификата за одобрение на типа на седалка на водача, съгласно разпоредбите на глава четвърта от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.
(2) Мерките по ал. 1 могат да бъда предприети и в сътрудничество с компетентни органи на други държави - членки на ЕС, ако е необходимо.

ГЛАВА ВТОРА
ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА КОЛЕСЕН ТРАКТОР ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕДАЛКАТА НА ВОДАЧА И ИЗМЕНЕНИЕ НА ОДОБРЕН ТИП

Раздел I
Одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача

Чл. 21.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За одобрение на всеки тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача производителят на трактора подава отделно заявление до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят може да упълномощи писмено физическо или юридическо лице, установено в Европейския съюз, да извършва действия по тази глава.

Чл. 22.
(1) В заявлението по чл. 21, ал. 1 се посочват типът, търговското наименование или марката и моделът на трактора и се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) нотариално заверено копие от документа, с който е упълномощен от производителя, когато заявителят е упълномощен представител;
3. описание на монтирането на седалката на водача на типа на трактора, като се посочва фирмата на производителя или марката на седалката на водача;
4. чертеж в два екземпляра на монтирането на седалката на водача на типа на трактора;
5. протоколи, издадени от техническа служба за проведени изпитвания по изискванията на приложение № 5;
6. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт;
7. (предишна т. 6, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
8. (нова, ДВ, бр. 45 от 2007 г.) декларация от заявителя, че досега не е издавано одобрение на типа седалка на водача, за който е подадено заявлението за одобрение на типа, и че не са подадени документи до друг орган за одобрение на типа на същия тип колесен трактор по отношение на седалката на водача
(2) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).
(3) Заявителят осигурява извършването на изпитване на колесния трактор и монтираната върху него седалка за съответствие с изискванията на приложение № 5, като предоставя на техническата служба информацията по ал. 1, т. 3 и 4, образец на типа на седалка на водача и трактор, образец на типа, за който е предназначена седалката.

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до монтирането на седалката на водача на типа на трактора, с техническите изисквания на приложение № 5.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 21, ал. 1 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 22, ал. 1 и 2, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 24.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача, когато седалката на водача е от одобрен по реда на глава първа тип , има нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа като компонент и е монтирана при спазване на изискванията на приложение № 5.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа се издава по образец, посочен в приложение № 6, и се номерира по реда на приложение № 3 част I . Към сертификата се прилага един екземпляр на информацията по чл. 22, ал. 1 т. 3 и 4.
(3) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 1 се издава за целите на одобрението на типа на нов колесен трактор и се прилага към ЕО сертификата за одобрение на типа на нов колесен трактор съгласно Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.).

Чл. 24а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатите на Европейската общност (ЕО сертификат) за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача, издадени от компетентните органи на държави - членки на Европейския съюз, и номерирани съгласно приложение № 3, част II, запазват действието си на територията на Република България, при условие че производителят или неговият упълномощен представител представи легализиран превод на сертификата на български език. Копие от сертификата се съхранява от КТИ.

Чл. 25.
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва издаването на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача, когато:
1. типът на колесен трактор по отношение на седалката на водача не съответства на данните, представени в техническата документация;
2. типът на колесен трактор по отношение на седалката на водача не съответства на изискванията на приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Раздел II
Изменение на одобрен тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача

Чл. 26.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача е длъжен да уведоми изпълнителния директор на КТИ за всяка промяна в начина на монтиране на седалката, свързана с данните в техническата документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В 14-дневен срок от уведомлението по ал. 1 изпълнителният директор на КТИ уведомява притежателя на сертификата:
1. дали промените изискват изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, като посочва срок за подаване на заявление за изменение на одобрения тип;
2. за необходимите изпитвания и проверки.

Чл. 27.
(1) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Извършените от притежателя на ЕО сертификата за одобрение на типа промени в начина на монтиране на седалката налагат издаване на сертификат за изменение на одобрения тип в случаите, когато:
1. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) има промяна в данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения;
2. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) техническите изисквания по приложение № 5 са били променени след датата на издаване на ЕО сертификата за одобрение на типа;
3. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) когато са необходими нови изпитвания и/или проверки.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача може да поиска издаване на сертификат за изменение на одобрения тип и в случаите, когато иска разширяване обхвата на одобрението на типа с включване на допълнителни типове седалки.

Чл. 28.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификата за одобрение на типа подава до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ заявление за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, придружено със:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. описание на извършените промени в техническата документация, отнасящи се до монтирането на седалката на водача на типа на трактора или разширяването на обхвата на одобрението на типа с включване на допълнителни типове седалки;
3. протоколи, издадени от техническа служба, извършила изпитванията и проверките, когато такива се изискват по чл. 26, ал. 2, т. 2 или в случаите на чл. 27, ал. 2;
4. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт;
5. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
(2) Заявителят осигурява извършването на изпитванията и проверките на колесния трактор и монтираната върху него седалка, изискани по реда на чл. 26, ал. 2, т. 2, като предоставя на техническата служба необходимата информация, отнасяща се до промените в начина на монтиране на седалката според изискванията на чл. 22, ал. 1, т. 3 и 4, образец на типа на седалката и на трактора, за който ще подаде заявление за изменение на одобрения тип.

Чл. 29.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 27, ал. 1 изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до монтирането на седалката на водача на типа на трактора, с изискванията на приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 27, ал. 2 изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до разширяването на обхвата на одобрението на типа, с включване на допълнителни типове седалки, с изискванията на чл. 30, ал. 2.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 28, ал. 1 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача.
(4) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 28, ал. 1 изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 3 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 30.
(1) В случаите по чл. 27, ал. 1 министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, когато типът съответства на техническите изисквания по приложение № 5.
(2) В случаите по чл. 27, ал. 2 министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, когато:
1. новият тип на седалка на водача е получил одобрение на типа;
2. новият тип на седалка на водача е проектиран да бъде монтиран на типа трактор, за който е подадено заявление за изменение на одобрения тип;
3. новият тип на седалка на водача се монтира по начин, съответстващ на изискванията на приложение № 5.
(3) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача се издава по образец, съгласно приложение № 6 и се номерира по реда на приложение № 3 част I , като изменението на одобрения тип се отразява в секция № 5 от номера на сертификата чрез съответния последователен номер. Към сертификата се прилага един екземпляр на информацията по чл. 28, ал. 1, т. 2.
(4) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 3 се издава за целите на одобрението на типа на нов колесен трактор и се прилага към ЕО сертификата за одобрение на типа на нов колесен трактор съгласно Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.

Чл. 31.
(1) Министърът на земеделието и горите отказва да издаде сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, когато:
1. типът на колесен трактор по отношение на седалката на водача не съответства на данните, представени в описанието на извършените промени в техническата документация;
2. когато не са изпълнени изискванията на чл. 30, ал. 1 или ал. 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 32. Промените, които не изискват изменение на одобрения тип, и промените, за които е издаден сертификатът за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на седалката на водача, се описват в техническото досие и се посочва датата, от която те са валидни.

Чл. 33. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.)
(1) Пускането на пазара или пускането в употреба на одобрен тип седалка на водача, която има нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа или регистрацията, пускането на пазара или пускането в употреба на нови трактори от одобрен тип, които притежават валиден сертификат за съответствие с одобрения тип, може да бъде отказано за период до 6 месеца на основание, свързано с характеристиките на седалката на водача, ако седалката или превозното средство създават сериозен риск за:
а) безопасността по пътя;
б) осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.
(2) (В сила от 01.01.2007 г.) В случаите по ал. 1 министърът на земеделието и горите незабавно уведомява за това органите за одобрение на типа на другите държави членки и Европейската комисия, като посочва причините, на които се основава този отказ.

Чл. 34. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Обменът на информация между Република България и компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз, се осъществява по реда на глава осма от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Техническа служба" е юридическо лице, определено от министъра на земеделието и горите при спазване на разпоредбите на чл.55, ал. 2 от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.), или техническа служба, официално обявена от държава - членка на Европейския съюз, да извършва изпитвания и проверки по отношение на седалката на водача.
2. (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "ЕО сертификат за одобрение на типа" е ЕО сертификат за одобрение на типа на седалка на водача на колесен трактор или ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на седалката на водача.
3. "Седалка на водача" е седалка, която осигурява възможност за настаняване само на един човек и е предназначена за използване от водача, когато управлява трактора.
4. "Повърхност на седалка" е хоризонталният участък от седалка, който поддържа водача при сядане.
5. "Облегалка за гръб" е вертикалната повърхност от седалката, която поддържа гърба на водача при сядане.
6. "Странични опори на седалка" са устройствата или профилите от конструкцията на седалката, предпазващи водача от плъзване встрани.
7. "Опори за ръце" са устройствата от двете страни на седалка, които поддържат ръцете на водача при сядане.
8. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Точка за оразмеряване на седалката (S)" е точката от надлъжната равнина на седалката, в която допирателната към долната част на тапицираната облегалка за гръб равнина се пресича с хоризонталната равнина. Тази хоризонтална равнина пресича долната повърхност на седалката на 150 mm пред точката за оразмеряване на седалката.
9. "Дълбочина на повърхността на седалката" е хоризонталното разстояние между точката за оразмеряване на седалката (S) и предния ръб от повърхността на седалката.
10. "Широчина на повърхността на седалката" е хоризонталното разстояние между външните ръбове на повърхността на седалката, измерено в равнина, перпендикулярна на равнината на симетрия на седалката.
11. "Обхват за регулиране на седалката в съответствие с масата на водача" е обхватът между две натоварвания, съответстващи на средните положения от кривите на системата на окачване, начертани за водач с най-голяма маса и за водач с най-малка маса.
12. "Ход на окачване" е вертикалното разстояние между най-високата позиция и позицията в даден момент на точка, намираща се на повърхността на седалката на 200 mm пред точката за оразмеряване на седалката в надлъжна равнина на симетрия.
13. "Вибрация" е вертикалното движение нагоре и надолу на седалка на водача.
14. "Вибрационно ускорение (а)" е втората производна на вибрационното преместване по отношение на времето.
15. "Средноквадратична стойност на ускорение (Rms) (аeff)" е корен квадратен от средния квадрат на ускоренията.
16. "Претеглено ускорение на вибрациите (аw)" е претегленото ускорение на вибрациите определено с помощта на филтъра за претеглено ускорение на вибрациите, в съответствие с т. 2.5.3.3.5.2 на приложение № 1.
аwS - средноквадратична стойност на претегленото вибрационно ускорение на седалката, измерено по време на изпитване върху стенд или по път;
аwB - средноквадратична стойност на претегленото вибрационно ускорение върху мястото за закрепване на седалката по време на изпитване върху стенд;
а*wB - базова средноквадратична стойност на претегленото вибрационно ускорение, измерено в мястото за закрепване на седалката;
а*wS - коригираната средноквадратична стойност на претегленото вибрационно ускорение на седалката, измерено по време на изпитване върху стенд;
а*wF - средноквадратичната стойност на претегленото вибрационно ускорение, измерено в мястото за закрепване на седалката по време на изпитване по път.
17. "Вибрационно отношение" е отношението на претеглено ускорение на вибрациите, измерено на седалката на водача, към същото, измерено в мястото на закрепване на седалката в съответствие с т. 2.5.3.3.2 на приложение № 1.
18. "Вибрационен клас" е клас или група от трактори, които имат еднакви вибрационни характеристики.
19. (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Трактор от категория А" е трактор, който може да бъде включен в определен вибрационен клас въз основа на сходни характеристики на конструкцията, притежава два броя мостове и неподресорен заден мост. Тракторите от категория А се разделят на три вибрационни класа, както следва:
а) клас I - трактори с маса без товар до 3 600 kg;
б) клас II - трактори с маса без товар до 3 600 kg до 6 500 kg;
в) клас III - трактори с маса без товар над 6 500 kg.
20. "Трактор от категория В" е трактор, който не може да се отнесе към вибрационен клас категория А.
21. "Седалки от един и същ тип" са седалки, които не се различават по съществените си характеристики. Допуска се различие по следните параметри:
а) размери;
б) позиция и наклон на облегалката;
в) наклон на повърхността на седалката;
г) надлъжно и вертикално регулиране на седалката.
22. "Маса на трактор без товар" е масата на трактора, включваща масата на всички конструктивни части на трактора, масата на водача (75 kg), масата на защитната конструкция при преобръщане и масата на следните допълнителни принадлежности на трактора:
а) охлаждаща течност;
б) масла;
в) гориво;
г) инструменти.
23. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Техническа документация" е пълната информация за типа на седалка на водача на колесен трактор или на колесния трактор по отношение на седалката на водача, предоставена от заявителя на техническата служба и на изпълнителния директор на КТИ, включително чертежи, снимки и други изискуеми по тази наредба документи.
24. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Техническо досие" е техническата документация заедно с протоколи от изпитвания и други документи, които техническата служба и изпълнителният директор на КТИ прилагат към техническата документация в процеса на одобрение на типа.

Заключителни разпоредби

§1а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Тази наредба въвежда изискванията на Директива 78/764/ЕИО на Съвета за сближаване на законодателствата на държавите членки по отношение на седалката на водача на колесни селскостопански и горски трактори, последно изменена от Директива на Комисията 99/57/ЕО.

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.9, ал. 8 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

§ 3. Тази наредба влиза в сила от 1 януари 2004 г., с изключение на раздел IV от глава първа, който влиза в сила от 1 януари 2005 г.


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 53 ОТ 2003 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА СЕДАЛКА НА ВОДАЧА И ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА НОВИ КОЛЕСНИ ТРАКТОРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕДАЛКАТА НА ВОДАЧА
(Обн., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

Заключителни разпоредби

§ 6. Наредбата въвежда изискванията на Директива 2006/96/ЕО.

§ 7. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й, с изключение на § 1, т. 1, § 2, § 3, т. 1 и § 4, които влизат в сила от 1 юли 2007 г.

Приложение № 1
към чл.4, ал.1
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

КОНСТРУКТИВНИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ИЗПИТВАНЕТО

1.Общи изисквания
1.1. Седалката на водача да е проектирана така, че да осигурява удобно положение за водача, когато управлява и маневрира трактора и да позволява максимална защита, по отношение на здравето и безопасността на водача.
1.2. Седалката да е регулируема в надлъжна посока и във височина, без необходимост от използване на инструменти.
1.3. Седалката да е проектирана по начин, осигуряващ възможност за намаляване на ударите и вибрациите. Да е снабдена с пружини и амортисьори и да осигурява достатъчна опора назад и встрани. Страничната опора се счита за достатъчна, ако седалката е проектирана така, че да предпазва тялото на шофьора от плъзване встрани.
1.3.1. Седалката да е регулируема за хора с различна маса. Всички необходими регулировки, за да се изпълни това изискване, трябва да се извършват без използване на инструменти.
1.3.2. Обхватът на регулиране на седалката, като функция от масата на водача, да обхваща интервала от 50 kg до 120 kg.
1.4. Повърхността на седалката, облегалката, страничните опори и когато има подвижни, сгъваеми или закрепени опори за ръце, да са тапицирани с мека материя.
1.5. Точката за оразмеряване на седалката (S) се определя, както следва:
1.5.1. За определяне на точката за оразмеряване на седалката (S) се използва устройството, посочено на фигура № 1, което се състои от плоскост за седалката и плоскост за облегалка. Долната плоча за облегалката има шарнирни връзки в областта на кръста (В) и седалищната кост (А). Шарнирът (В) е регулируем по височина.
1.5.2. Точката за оразмеряване на седалката (S) се определя, като се използва устройството, посочено на фигури № 1 и № 2, което симулира натоварване от човек. Устройството се поставя върху седалката. То се натоварва със сила 550 N в точка 50 mm пред шарнира (А), като двете части на плочата за облегалката да са леко притиснати към тапицираната облегалка, така че да се допират към нея. При невъзможност да се определят тангентите към всяка повърхност на тапицираната облегалката (под и над лумбалната област), се предприемат следните действия:
а) при невъзможност да се определи тангентата към възможно най-ниската област, леко се притиска долната част на плочата за облегалката във вертикално положение трябва към тапицираната облегалка;
б) при невъзможност да се определи тангентата към възможно най - високата област, ако долната част на плочата за облегалката е вертикална - шарнира (В) се позициониран на височина 230 mm над точката за оразмеряване на седалката. Двете части на плочата за облегалката леко се притискат тангенциално към тапицираната облегалка във вертикално положение.
1.6. Измерванията и допустимите грешки на измерванията трябва да съответстват на следните изисквания:
1.6.1. резултатите от измерванията се представят в цели числа, ако е необходимо закръглени към най-близкото цяло число; 1.6.2. уредите, използвани за извършване на измерванията, да позволяват измерените стойности да се закръглят към най-близкото цяло число на единицата за измерване и да са с точност в рамките на следното ограничение на допустимата грешка: - за дължина: ± 0,5 %, - за измерване на ъгъл: ±1°, - за определяне на масата на трактора: ± 20 kg, - за измерване на налягане на гуми: ± 0,1 bar; 1.6.3. за всички данни, отнасящи се до размерите, се позволява допустима грешка от ± 5%.
1.7. На седалката се извършват следните изпитвания в посочения ред:
1.7.1. Изпитване за определяне на характеристиките на окачването и обхвата на регулиране в зависимост от масата на водача; 1.7.2. Изпитване за определяне на страничната устойчивост;
1.7.3. Изпитване за определяне на вертикални вибрационни характеристики;
1.7.4. Изпитване за определяне на характеристиките на затихване в зоната на резонанса.
1.8. Ако седалката е конструирана да се върти около вертикална си ос, изпитванията се извършват, когато седалката е обърната в лицева предна позиция, застопорена така, че да е успоредна на надлъжната равнина на симетрия на трактора.
1.9. Седалката, изпитана по горепосочените изисквания, трябва да притежава същите характеристики по отношение на конструкцията и монтирането, като седалките от серийното производство.
1.10. Преди провеждане на изпитванията седалката да е разработена от производителя.
1.11. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Протокол от изпитването, потвърждаващ, че седалката е преминала всички изпитвания, без да се повреди, и включващ данни за вибрационните характеристики на седалката, се подготвя от лабораторията за изпитване.
1.12. Седалката, отговаряща на изискванията при изпитване за трактори от клас I, може да се използва само за трактори от този клас, докато седалките, изпитвани за клас II, могат да се използват за клас I или за клас II, а седалките, изпитвани за трактори от клас III, могат да се използват за трактори от класове II и III.
1.14. Протоколът от изпитването трябва да констатира следните резултати от изпитването на седалка на водача:
1.14.1. Промяната на ъгъла на наклон, измерен при изпитването за странична стабилност, да не превишава 5°;
1.14.2. Нито една от двете стойности, посочени в т. 2.5.3.3.7.2 на това приложение, да не превишава 1,25 m/s2.
1.14.3. Отношението по т. 2.5.7.4 и т. 2.5.7.5 на това приложение да не превишава числото 2.

2.Специални изисквания
2.1.Размери на повърхността на седалката
2.1.1.Дълбочината на повърхността на седалката, измерена успоредно на разстояние 150 mm от надлъжната равнина на симетрия на седалката, да е 400 mm ± 50 mm (фигура № 3).
2.1.2. Широчината на повърхността на седалката, измерена перпендикулярно на надлъжната равнина на симетрия на седалката на 150 mm пред точката за оразмеряване на седалката (S) и на не повече от 80 mm над тази точка, да е най-малко 450 mm (фигура № 3).
2.1.3. Дълбочината и широчината на повърхността на седалката предназначена за трактори, при които минималната колея на задните колела не превишава 1150 mm, може да се намали до 300 mm или 400 mm съответно, само ако конструкцията на трактора не позволява изпълнение на изискванията на точки 2.1.1 и 2.1.2.
2.2.Положение и наклон на облегалката
2.2.1.Горният ръб на облегалката на седалката да е минимум на 260 mm над точката за оразмеряване на седалката (S) (фигура № 3).
2.2.2.Облегалката да има наклон от 10° ± 5° (фигура № 3).
2.3. Наклон на повърхността на седалката
2.3.1. Наклонът по посока назад (виж ъгъл на фигура № 3) на повърхността на натоварената седалка да е от 3° до 12° спрямо хоризонталата, измерен при натоварване с устройство по т. 1.5.
2.4. Регулиране на седалка (фигура № 3)
2.4.1. Седалката се регулира в надлъжна посока на минимално разстояние от: - 150 mm за трактори с минимална колея на задните колела по-голяма от 1150 mm, - 60 mm за трактори с минимална колея на задните колела по-малка или равна на 1500 mm;
2.4.2. Седалката се регулира във вертикално направление на разстояние по-голямо от: - 60 mm за трактори с минимална колея на задните колела по-голяма от 1150 mm, - 30 mm за трактори с минимална колея на задните колела по-малка или равна на 1150 mm.
2.5.Изпитвания на седалка
2.5.1.Изпитване за определяне на характеристиките на окачването на седалката и обхвата на регулиране в зависимост от масата на водача.
2.5.1.1.Характеристиките на окачването се определят, чрез статично изпитване. Обхватът на регулиране спрямо масата на водача се изчислява от характеристиките на окачването. Такива изчисления не са необходими за седалките, които не могат да се регулират ръчно спрямо масата на водача.
2.5.1.2. Седалката се монтира на стенд за изпитване или на трактор и към нея, директно или с помощта на специално устройство, се прилага натоварване; това натоварване не се различава с повече от 5 N от номиналното натоварване. Грешката на измерването за хода на окачването да не превишава ± 1 mm. Натоварването се прилага в съответствие с т.1.5.2.
2.5.1.3. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Пълната характеристична крива, представяща отклонението на системата за окачване, изобразява натоварването от нулево до максимално и обратно към нулево. Стъпката, през която се измерва ходът на окачването, не трябва да превишава 100 N; отбелязват се най-малко осем точки на приблизително равни интервали по хода на системата за окачване. Измерването, отчетено при максимално натоварване е или това, след което не се регистрира повече ход на окачването, или това, което е отчетено при 1500 N. След всяко прилагане или премахване на натоварване ходът на окачване се измерва на 200 mm пред точката за оразмеряване (S) в надлъжната равнина на симетрия на повърхността на седалката. След прилагане или премахване на натоварване седалката се освобождава, за да се върне в равновесно положение.
2.5.1.4. При седалки със скала за регулиране в съответствие с масата, характеристичните криви, изобразяващи отклонението на системата за окачване се начертават при регулировка за водачи с маса от 50 kg и 120 kg. При седалки без скала за регулиране по маса, но с фиксатори за регулиране, измерванията се взимат при най-малко и най-голямо регулиране по маса. При седалки без скала за регулиране по маса или фиксатори за регулиране, регулирането се избира така, че:
2.5.1.4.1. за граница на регулиране на най-малката маса, седалката се връща в началото на хода на окачване, когато натоварването е премахнато;
2.5.1.4.2. за граница на регулиране за най-голямата маса, натоварване от 1500 N притиска седалката към най-долната точка на хода на окачването.
2.5.1.5. Средна позиция на системата за окачване е позицията, която седалката приема, когато понижението е на половината на пълния обхват от хода на системата за окачване.
2.5.1.6. Ако характеристичните криви на системата за окачване са преобладаващо от вида хистерезисен затворен цикъл, натоварването се определя, чрез начертаване на централната линия през затвореният цикъл (точки A и B на фигура № 4). 2.5.1.7. За определяне на границите на обхват на регулиране, като функция от масата на водача, вертикалните сили, измерени съгласно т. 2.5.1.6 за точки А и В (фигура № 4) се умножават по коефициента на скалата 0,13 kg/N.
2.5.2. Определяне на странична устойчивост 2.5.2.1. Седалката се поставя в горната граница на регулатора в съответствие с масата и се закрепва към стенда за изпитване или към трактора по такъв начин, че нейната основа да лежи върху неподвижната плоскост (стенда за изпитване), не по-малка от основната плоскост на самата седалка.
2.5.2.2. Натоварване при изпитване от 1000 N се прилага към повърхността или тапицерията на седалката. Натоварването трябва да се прилага на 200 mm пред точката за оразмеряване на седалката (S), последователно от двете страни на 150 mm от равнината на симетрия на седалката.
2.5.2.3. По време на прилагане на натоварването, изменението на страничния ъгъл на наклон на повърхността на седалката се измерва в крайните положения за хоризонтално и вертикално регулиране на седалката. Постоянната деформация в близост до точката на прилагане на натоварването не се взема под внимание.
2.5.3. Определяне на вертикални характеристики на вибрациите на седалката Вибрациите на седалката се определят, чрез изпитвания върху стенд за изпитване на вибрации или по път в зависимост от това, дали седалката е предвидена за клас (или класове) трактор от категория А или за трактор от категория В.
2.5.3.1. Изпитване на стенд за изпитване на вибрациите
2.5.3.1.1.a Стендът за изпитване на вибрациите симулира вертикални вибрации в точката на закрепване на седалката на водача. Вибрациите се генерират, чрез електрохидравлично устройство. Поредицата от стойности, която се използва е посочена в т. 4, 5 и 6 за дадения клас трактор, или се използват двойно интегрирани сигнали на ускорението, регистрирани върху мястото за закрепване на седалката на водача за трактор от категория В, който се движи се със скорост от 12 km/h ± 0,5 km/h по път, дефиниран в т. 2.5.3.2.1. За генериране на вибрации се използва непрекъснат удвоен цикъл от поредица от стойности.
2.5.3.1.1.б. Преходът от края на поредицата от сигнали на ускорението, регистрирани по път при първия опит към началото на втория опит трябва да е плавен и без сътресения. Не се правят измервания по време на първия опит на поредицата от стойности от сигнали на ускорението. Могат да се използват повече от 700-те стойности посочени в т. 4, 5 и 6, ако тези стойности се пресметнат с помощта на сплайн функция от трета степен.
2.5.3.1.2. Освен приспособлението за закрепване на седалката на водача, платформата включва кормилно колело и поставка за краката. Нейната конфигурация е в съответствие с т.7. 2.5.3.1.3. Стендът за изпитване да е с висока степен на устойчивост на огъване и усукване, като неговите лагери и направляващи детайли да не са с по-голяма от технически необходимата хлабина. Ако платформата се направлява от вибриращо рамо, величината R да е най-малко 2000 mm (т.7). Стойността на вибрационния коефициент в честотите между 0,5 Hz и 5,0 Hz да е в обхвата от 1,00 ± 0,05 измерен през интервали не надвишаващи 0,5 Hz. Промяната на фазата не трябва да варира с повече от 20° в един и същ честотен обхват.
2.5.3.2. Изпитване по път
2.5.3.2.1. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Пътят се състои от две успоредни ленти на разстояние, съобразено с колеята на трактора. Двете ленти са направени от твърд материал, като дърво или бетон и да са формирани или от блокове, поставени върху основата на конструкцията, или от непрекъсната равна повърхност. Надлъжният профил на всяка пътна лента се определя чрез ординатите на вертикалното сечение по отношение на основното ниво, показани в таблиците в т. 3. По отношение на пътя вертикалното сечение се определя на интервали от 16 сm по дължина на всяка лента.
Пътят да е устойчиво слегнат към земната повърхност и разстоянието между двете ленти да не се отклонява значително по цялата му дължина; колелата на трактора да са с цялата си широчина върху пътя през цялото време. Когато лентите са формирани от блокове, те да са с дебелина 6 cm до 8 cm, а разстоянието между центровете им да е 16 cm. Дължината на пътя за изпитване да е 100 m.
Измерванията започват, когато оста на задния мост на трактора е перпендикулярна на точка D = 0 на пътя, и завършат, когато оста на предния мост на трактора е перпендикулярна на точка D = 100 от пътя за изпитване (виж таблицата в т. 3 на това приложение).
2.5.3.2.2. Измерванията се извършват при скорост от 12 km/h ± 0,5 km/h. Предвидената скорост се поддържа без използване на спирачки. Вибрациите се измерват върху седалката на водача и в точката, в която седалката е закрепена към трактора, с лек и тежък водач. Скоростта от 12 km/h се постига, след като се премине подготвителен път. Повърхността за този подготвителен път е равна и да се съединява със стандартната писта без разлики в нивото.
2.5.3.2.3. Седалката на водача се регулира според масата на водача, в съответствие с инструкциите на производителя. 2.5.3.2.4. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Тракторът да е със защитна рама или кабина, освен ако принадлежи към тип, за който не се изисква това оборудване. Тракторът не трябва да съдържа никакво спомагателно оборудване, баласт на колелата или рамата, както и течности в гумите.
2.5.3.2.5. Гумите, използвани по време на изпитването, са със стандартни размери и допустимо налягане, в съответствие с инструкциите на производителя. Дълбочината на грайфера на гумата да е не по-малка от 65 % от дълбочината на грайфера на нова гума.
2.5.3.2.6. Страничните стени на гумата не трябва да са повредени. Налягането на гумите отговаря на средноаритметичното от основните налягания, препоръчани от производителя на гумите. Колеята отговаря на тази, използвана при нормални работни условия за модела трактор, на който е монтирана седалката.
2.5.3.2.7. Измерванията в точката на закрепване на седалката на водача и на самата седалка се правят по време на един и същ пробег. За измерване и регистриране на вибрациите се използват акселерометър, измервателен усилвател и регистриращ магнетофон, или уред за директно измерване на вибрациите. Спецификациите на тези уреди са посочени от т.2.5.3.3.2 до т.2.5.3.3.6
2.5.3.3 Спецификации за изпитване по път и стенд за изпитване
2.5.3.3.1. Маса на водача Изпитванията трябва да се извършат с двама водачи: единият с маса от 59 kg ±1 kg, като при него не трябва де са добавят повече от 5 kg в колан около тялото на водача; другият с маса от 98 kg ± 5 kg с максимална маса от 8 kg поставени в колан около неговото тялото.
2.5.3.3.2. Положение на акселерометъра За измерване на вибрациите, предаващи се на водача, акселерометъра се монтира на плоска плоча, с диаметър от 250 mm ± 50 mm, чиято централна част е твърда с диаметър от 75 mm и включва устройство за защита на акселерометъра. Тази плоча имаща повърхност, която не позволява плъзгане, се разполага в средата на повърхността на седалката на водача между седалката и водача. За измерване на вибрациите в мястото на закрепване на седалката, акселерометъра се монтира в точка намираща се на не повече от 100 mm от надлъжната равнина на симетрия на трактора, като не трябва да е извън вертикалната проекция на повърхността на седалката върху трактора.
2.5.3.3.3. Измерване на вибрационно ускорение Акселерометърът и свързаната с него усилвателна и предавателна апаратура, трябва да реагират на вибрации със средноквадратична стойност 0,05 m/s2 и да са способни да измерват вибрации със средноквадратична стойност от 5 m/s2 и пиков фактор 3 (отношение на максимум към средноквадратичната стойност) без изкривяване с максимална грешка от ± 2,5 % в обхвата от 1 Hz до 80 Hz.
2.5.3.3.4. Регистриращ магнетофон Ако се използва регистриращ магнетофон, той да има максимална грешка на възпроизвеждане от ± 3,5 % в честотния обхват от 1 Hz до 80 Hz, включително и при промяната на скоростта на лентата по време на възпроизвеждането за анализ.
2.5.3.3.5. Уред за измерване на вибрациите
2.5.3.3.5.1. вибрации с повече от 10 Hz могат да се пренебрегнат. Това е допустимо, за да се свърже входящ нискочестотен филтър, с отрязваща честота от около 10 Hz и затихване от 12 dB за октава;
2.5.3.3.5.2. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) средството за измерване включва електронен коригиращ филтър между преобразувателя на сигнала и интегриращия блок. Филтърът съответства на кривата, показана на фигура № 6 и обхвата на грешката трябва да е ± 0,5 dB в честотната лента от 2 Hz до 4 Hz и ± 2 dB за останалите честоти.
2.5.3.3.5.3. електронното измервателно устройство измерва: - или интеграла (I) на квадрата на претегленото вибрационното ускорение (аw) за времето на изпитване (Т)

- или корен квадратен на този интеграл, - или директно средноквадратичната стойност на претегленото вибрационно ускорение ()

Неточността от цялата система за измерване на средноквадратичната стойност на ускорението да не превишава ± 5% от измерената стойност.
2.5.3.3.6. Калибриране Всички инструменти трябва да са системно калибрирани.
2.5.3.3.7. Оценка на вибрационните изпитвания.
2.5.3.3.7.1. по време на всяко изпитване, претегленото вибрационно ускорение за цялото време на изпитването се измерва с акселерометър, посочен в т. 2.5.3.3.5.
2.5.3.3.7.2. протоколът от изпитването показва средноаритметичната стойност на претегленото вибрационно ускорение на седалката (аwS) за лекия и тежкия водач. Протоколът от изпитването съдържа и отношението на средноаритметичната стойност на претегленото вибрационно ускорение на седалката (аwS) към средноаритметичната стойност на претегленото вибрационно ускорение, измерено в мястото на закрепване на седалката (аwB). Отношението се посочва с точност до два десетични знака.
2.5.3.3.7.3. температурата на околната среда по време на вибрационното изпитване се измерва и се посочва в протокола от изпитването.

2.5.4. Вибрационно измерване за седалки на трактор в съответствие с предвиденото им използване
2.5.4.1.Седалка, предназначена за използване от клас (или класове) трактори от категория А се изпитва на стенд за изпитване, като се използват подходящи по стойност сигнали.
2.5.4.2.Седалка, предназначена за използване на тип трактор от категория В се изпитва по път с трактор от този тип. Симулираното изпитване също може да се изпълни, чрез използването на набор от установени стойности на сигнала в съответствие с кривата на ускорението, която се определя по време на изпитване по път на типа трактор, за който е предназначена седалката.
2.5.4.3.Седалка, предназначена за използване само за специфичен тип трактори от категория В, може да се изпита в съответствие с изискванията от т. 2.5.4.2. В този случай, одобрението на типа седалка се предоставя само за типа трактор, за който изпитваните седалки са предназначени.

2.5.5. Процедура, използвана за определяне на претегленото вибрационното ускорение на седалки предназначени за трактори от категория А.
2.5.5.1. Изпитването върху вибрационен стенд за изпитване се изпълнява в съответствие с т.2.5.3.1. Определя се стойността на аwB, фактически появяваща се в мястото на закрепване на седалката по време на измерване. В случай на отклонение от базовата стойност, които са: а*wB = 2,05 m/s2 за клас I на трактори от категория А. а*wB = 1,5 m/s2 за клас II на трактори от категория А. а*wB = 1,3 m/s2 за клас III на трактори от категория А. Ускорението аwS, измерено върху седалката на водача се коригира в съответствие със следното уравнение:

2.5.5.2. За всеки от двамата водачи съгласно т. 2.5.3.3.1, коригираното ускорение от вибрационното движение се измерва върху седалката за 28 s за I и III клас, и за 31 s за II клас. Измерването започва със стойност на сигнала съответстваща на t = 0 секунди и завършва със стойност на сигнала за t = 28 s или 31 s (виж таблиците в т. 4, 5 и 6). Измерването се извършва най-малко два пъти. Измерените стойности не трябва да се различават от средно аритметичната стойност с повече от ± 5 %. Всеки завършен цикъл от установени точки се повтаря за време от 28 s или 31 s ± 0,5 s.

2.5.6. Процедура, използвана за определяне на коригираното вибрационно ускорение на седалки, предназначени за трактори от категория В.
2.5.6.1. В съответствие с изискванията на т. 2.5.4.2, изпитванията за вибрации на седалката не са приложими за клас трактори, а само за конкретен тип трактор, за който е предвидена седалката.
2.5.6.2. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпитването по път се извършва в съответствие с изискванията на т. 2.5.3.2. и 2.5.3.3. Вибрационното ускорение, измерено на седалката на водача (аwS), не се нуждае от корекция. Провеждат се най-малко два опита по път. Измерените стойности не трябва да се различават от средноаритметично изчислените с повече от ± 10 %.
2.5.6.3. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Ако се извършва измерване върху стенд, то трябва да се проведе съвместно с измерването по път при спазване на изискванията съгласно т. 2.5.3.1 и 2.5.3.3.
2.5.6.4. Вибрационният стенд за изпитване се регулира по такъв начин, че средноквадратичната стойност на коригираното вибрационно ускорение, отчетена в мястото на закрепване на седалката (аwB) да се различава с по-малко от ± 5 % от средноквадратичната стойност на коригираното вибрационно ускорение в мястото на закрепване на седалката, отчетено по път (а*wF). В случай на различие от стойността (а*wF), измерена в мястото на закрепване на седалката по време на изпитването, коригираното вибрационно ускорение отчетено върху седалката на водача по време на изпитване върху стенд за изпитване се коригира както следва:

Всяко от изпитванията върху стенд за изпитване се извършва два пъти. Измерените стойности не трябва да се различават от средноаритметичните с повече от 5 %.

2.5.7. Изпитване за определяне на затихващите характеристики в резонансния обхват
2.5.7.1. Изпитването се извършва върху стенд за изпитване, съгласно т. 2.5.3.1. Резултатът се отчита, както следва:
2.5.7.2. Вместо стойностите, определени по т. 2.5.3.1.1.б (виж таблиците по т. 4, 5 и 6), се генерират синусоидални трептения с амплитуда от ± 15 mm и честота от 0,5 Hz до 2 Hz. През честотния диапазон се преминава с константна стойност на промяна на честотата за не по-малко от 60 s или с интервали не по-големи от 0,05 Hz с увеличаване на честотата, и по същия начин с намаляване на честотата. По време на тези измервания се допуска филтрация на сигналите от преобразувателя през лентов филтър с отрязващи честоти от 0,5 Hz и 2,0 Hz. 2.5.7.3. Седалката се натоварва с тежест от 40 kg в първото измерване и с маса от 80 kg при второто измерване; натоварването
се прилага върху устройството, илюстрирано на фигура № 1, при същата последователност на действия, както при определяне на точката за оразмеряване на седалката. 2.5.7.4. Отношението на средноквадратичната стойност на вибрационното ускорение (rms) върху повърхността на седалката аwS, към това в мястото на закрепване на седалката аwB:

се определя в честотния обхват от 0,5 Hz до 2,0 Hz на интервали не по-големи от 0,05 Hz.
2.5.7.5. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Измереното отношение се посочва в протокола от изпитването с точност до два десетични знака.

Фигура № 1
Устройство за определяне на точката за оразмеряване на седалката (S)

Фигура № 2
Устройство в позиция за използване

Фигура № 3
Регулиране на седалка на водача

Определяне на характеристичните криви на система за окачване и обхвата на регулиране на натоварването (т. 2.5.1)

Фигура № 4.
Ход на окачването

3. ИЗПИТВАНЕ ПО ПЪТ

Таблица на нарастване на ординатите по отношение на произволно базово ниво, определено върху повърхността на всяка лента от платното (2.5.3.2.1) D = разстояние от началото на пътя (m). L = ордината на лявата лента (mm) R = ордината на дясната лента (mm)

4. Набор стойности на сигналите за проверка на стенда за изпитване на седалка на водача на трактори от категория А (клас I) (т.2.5.3.1.1): PS = набор стойности а = амплитуда на сигнала от набора стойности (в 10-4 m); t = измерено време (в секунди) Когато поредицата от сигнали се повтаря за 701 точки в таблицата, точки 700 и 0 съответстват във времето на амплитуда а = 0:

5. Набор стойности на сигналите за проверка на стенда за изпитване на седалка на водача на трактори от категория А (клас II ) (точка 2.5.3.3.1.): PS = набор от стойности а = амплитуда на сигнала от набора стойности (в 10-4 m ); t = измерено време (в секунди) Когато поредицата от сигнали се повтаря за 701 точки в таблицата, точки 700 и 0 съответстват във времето на амплитуда а = 0:

6. Установена стойност на сигнали за изпитвателен стенд, изпитващ седалки на водачи на трактори от категория А и клас III.(точка 2.5.3.1.1) PS = определена точка а = амплитуда на определената стойност на сигнала в мм t = измерено време в секунди Ако поредицата от сигнали се повтаря за 701 точки от таблицата, точки 700 и 0 се сливат във времето, с амплитуда а = 0.



Фигура № 5
Стенд за изпитване (точка 2.5.3.1); схема на конструкцията (размери в милиметри)

(1)Ъгълът на кормилната колона по отношение на вертикалата зависи от позицията на седалката на водача, диаметърът на кормилното колело.
(2)Наклонът назад на повърхността на амортисьора на закрепената седалка трябва да е от 3 mm до 12 mm по отношение на хоризонтала, когато се измерва с натоварващо устройство в съответствие с т.1.5. Изборът на ъгъл на наклон в този клас зависи от разположението след поставяне.

Фигура № 6
Диаграма характеризираща филтъра на уреда за измерване на вибрациите (т.2.5.3.3.5)

Приложение № 2
към чл. 5, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

ОБРАЗЕЦ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

ЕО СЕРТИФИКАТ № .....
за одобрение на типа на компонент

Печат на МЗГ

Информация относно:
- одобрение на типа(2)
- изменение на одобрение на типа(2)
- отказ за предоставяне на одобрение на типа(2)
- отнемане на одобрение на типа(2)
на седалка на водача на трактор
ЕО номер на одобрение на типа компонент..................... ....................................................................................
1. Търговско наименование или марка на седалката на водача: .................................................................................... ....................................................................................
2. Наименование, седалище и адрес на управление на производителя на седалката: .................................................................................... ....................................................................................
3. Наименование, седалище и адрес на управление на упълномощения представител, когато заявлението се подава от представителя: .................................................................................... ....................................................................................
4. Марка, тип и търговско наименование на трактора (ите), за който (които) е предназначена седалката(1): ....................................................................................
5. Дата на подаване на заявлението за ЕО одобрение на типа на седалка на водача: .................................................................................... ....................................................................................
6. Техническа служба, извършила изпитването:................ .................................................................................... ....................................................................................
7. Дата и номер на протокола от изпитването:..................... .................................................................................... ....................................................................................
8. Дата, на която ЕО одобрение на типа компонент се дава/отказва/отнема(2): .................................................................................... ....................................................................................
9. Място: .................................................................................... .................................................................................... ....................................................................................
10. Дата: .................................................................................... .................................................................................... ....................................................................................
11. Прилага се:
- информация, даваща описание за седалката, която по-специално включва обхвата на регулиране, общата маса, характеристиките на системата на окачване, типа и дебелината на тапицерията и начина на закрепване
- чертежи на страните на седалката във формат А4 (210 x 297 mm) със страничен и фронтален изглед.
12. Забележки: .................................................................................... ....................................................................................
13. Министър: .................................................................................... ....................................................................................

__________________________

1 За седалка, предназначена за трактор от клас I или клас II, се посочва класът (класовете) на тракторите, за който (които) седалката е предназначена.
2 Ненужното се заличава.

Приложение № 3
към чл. 5, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

СИСТЕМА ЗА НОМЕРИРАНЕ НА ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА СЕДАЛКА НА ВОДАЧА И НА ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА КОЛЕСЕН ТРАКТОР ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕДАЛКАТА НА ВОДАЧА

Част I

Номерът на сертификата за одобрение на типа на седалка на водача и номерът на сертификата за одобрение на типа на трактора по отношение на седалката на водача, се съставят при спазване на следните изисквания:
1. Номерът се състои от пет секции, като секциите се разделят от символа "*".
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) В секция 1 с малки букви се записва графичното изображение на идентификационен код: "е34",
3. В секция 2 се записва базовия номер "78/764".
4. В секция 3 се записва специфичния номер "99/57".
5. В секция 4 се записва четирицифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ основния номер на одобрението на типа. Започва се от 0001.
6. В секция 5 се записва двуцифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ номера на изменението на одобрения тип. За всеки основен номер на одобрението на типа, когато няма изменение, се записва от 00, а при първо изменение се записва 01.

Част II
(Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

1 за Германия;
2 за Франция;
3 за Италия;
4 за Холандия;
5 за Швеция;
6 за Белгия;
7 за Унгария;
8 за Чехия;
9 за Испания;
11 за Великобритания;
12 за Австрия;
13 за Люксембург;
17 за Финландия;
18 за Дания;
20 за Полша;
21 за Португалия;
23 за Гърция;
24 за Ирландия;
26 за Словения;
27 за Словакия;
29 за Естония;
32 за Латвия;
36 за Литва;
49 за Кипър;
50 за Малта.

Приложение № 4
към чл. 14, ал. 4
(Изм., и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НАЧИНА НА ИЗПИСВАНЕ НА ЕО МАРКИРОВКАТА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА СЕДАЛКА НА ВОДАЧА
(Загл. доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

1. Височината на символите на идентификационния номер е a/3, където а ≥ 15 mm.
2. Номерът на одобрението на типа се поставя под идентификационния номер, като височината на символите на номера на одобрението на типа е a/3.
3. Размерите на правоъгълника, ограждащ идентификационния номер са за дължина, равна на а и за височина равна на 2a/3.
4. Над идентификационния номер се поставя обозначение за класа на трактора, с височина на символа a/3.

Изобразената маркировка за одобрение на типа показва, че седалката на водача с номер на одобрението на типа 1005 съответства на изискванията за монтиране на трактор от категория А, клас I.

Приложение № 5
към
чл. 22, ал. 1

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ МОНТИРАНЕТО НА СЕДАЛКА НА ВОДАЧА НА КОЛЕСЕН ТРАКТОР

1. Всяка седалка на водача се монтира в съответствие със следните изисквания:
1.1. на водача се гарантира удобно положение при управление и маневриране на трактора;
1.2. мястото на седалката е лесно достъпно;
1.3. водачът, седящ в нормално положение за управление, да може достига лесно различните устройства за управление на трактора, които могат да се задействат по време на използване на трактора;
1.4. не е възможно някоя част от седалката или компоненти на трактора да причини порязване или контузия на водача;
1.5. когато положението на седалката се регулира само по дължина или във вертикална посока, надлъжната ос минаваща през точката за оразмеряване на седалката, да е успоредна на вертикалната надлъжна равнина на трактора, минаваща през центъра на кормилното колело и на не повече от 100 mm от тази равнина;
1.6. когато седалката е проектирана да се върти около вертикална ос, да има възможност да се застопорява във всички или в определени позиции, но най-малко в позицията, посочена в т.1.5.
2. Седалка, предназначена за трактори с минимална колея на задните колела от не-повече от 1150 mm, може да има следните минимални размери по отношение на дълбочината и широчина на повърхността на седалката:
-дълбочина на повърхността на седалката: 300 mm;
-широчина на повърхността на седалката: 400 mm;
Тези изисквания са приложими само ако стойностите, посочени за дълбочина и широчина на повърхността на седалката (т.е. 400 mm 50 mm и съответно най-малко 450 mm) не могат да се спазят поради конструкцията на трактора.

Приложение № 6
към
чл. 24, ал. 2

ОБРАЗЕЦ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ

ЕО СЕРТИФИКАТ № .....
за одобрение на типа на трактор по отношение на седалката на водача

Печат на МЗГ

ЕО номер на одобрение на типа:..................................................................................................изменение(1)
1. Търговско наименование или марка на трактора ..................................................................
2. Тип на трактора: ........................................................................................................................
3. Наименование, седалище и адрес на управление на производителя на трактора.............................................
4. Наименование, седалище и адрес на управление на упълномощения представител на производителя, когато заявлението се подава от представителя: ................................................................................................................................................................
5. Търговско наименование или марка на седалката на водача и ЕО номер на одобрението на типа компонент: ................................................................................................................................................................
6. Изменението на ЕО одобрението на типа на трактора включва следните типове седалки: ................................................................................................................................................................
7. Дата на подаване на заявлението за ЕО одобрение на типа трактор: .............................................................
8. Техническа служба, извършила изпитванията за одобрение на типа ..............................................................
9. Дата на протокола, издадени от техническата служба: ................................................................................
10. Номер на протокола, издадени от техническата служба: ............................................................................
11. ЕО одобрение на типа на трактор по отношение на седалката на водача се дава/отказва(2)
12. Изменение на ЕО одобрение на типа на трактор по отношение на седалката на водача се дава/отказва
13. Място: .................................................................................................................................................
14. Дата: ..........................................
15. Министър: ...................................

____________________
1 Когато е приложимо, посочете дали това е първото, второто и т. н. изменение на първоначалното ЕО одобрение на типа.
2 Ненужното се заличава.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 53 от 2003 г. за условията и реда за одобрение на типа на седалка на водача и за одобрение на типа на нови колесни трактори по отношение на седалката на водача
(Обн., ДВ, бр. 72 от 01.09.2006 г.)

Допълнителна разпоредба

§ 37. Навсякъде в наредбата и приложенията към нея думите "изпълнителния/т директор на центъра" се заменят с "изпълнителния/т директор на КТИ" и пред думите "сертификат/а/ът за одобрение на типа" се добавя "ЕО", а думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

Преходни и заключителни разпоредби

§ 38. До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване към Европейския съюз "техническа служба" по смисъла на тази наредба е Центърът за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Русе, или техническа служба, официално обявена от държава - членка на Европейския съюз.

§ 39. До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване към Европейския съюз физическото или юридическото лице по чл. 2, ал. 2 и чл. 21, ал. 2 трябва да е регистрирано по Търговския закон.

§ 40. До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване към Европейския съюз навсякъде в т. 2 от приложение № 4 към чл. 14, ал. 4 думата "е34" се заменя с "bg34".

§ 41. По отношение на превозните средства, принадлежащи към категории Т1, Т2 и Т3, наредбата влиза в сила за:
1. новите типове превозни средства - считано от 1 януари 2006 г.;
2. всички нови превозни средства, пуснати в употреба - считано от 1 юли 2009 г., като датата, на която са регистрирани или пуснати на пазара за първи път, се счита за дата на пускане в употреба.

§ 42. За категориите превозни средства, различни от посочените в § 41, наредбата влиза в сила за:
1. нови типове превозни средства - 3 години след датата на влизане в сила на тази наредба;
2. всички превозни средства, пуснати в употреба - 6 години след датата на влизане в сила на тази наредба; датата, на която са регистрирани или пуснати на пазара за първи път, се счита за дата на пускане в употреба.

§ 43. По искане на производител изискванията по наредбата спрямо нови типове превозни средства могат да се приложат от датата на влизане в сила.

§ 44. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на чл. 34, ал. 2 и чл. 35 от § 29, които влизат в сила от 1 януари 2007 г., и § 37 по отношение на замяната на думите "Закона за административното производство" с "Административнопроцесуалния кодекс", който влиза в сила от 12 юли 2006 г.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив