Наредба № 55 от 28 април 2006 г. за здравните изисквания към някои копитни животни при внасяне или транзитно преминаване през територията на Европейския съюз

МЗГ

Държавен вестник брой: 79

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 01.10.2006

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. здравните изисквания към животните по приложение № 1, предназначени за внасяне в Европейския съюз;
2. здравните изисквания към животните по приложение № 1, транзитно преминаващи през територията на държавите членки;
3. условията за специфично състояние за здравето на животните по приложение № 1;
4. изискванията за издаване на здравни сертификати за животните по т. 1 и 2.

Чл. 2.
(1) Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) разрешава внасяне в Република България и транзитното преминаване на животните по приложение № 1 от трета страна, ако тази страна е включена в списъка на разрешени страни, изготвен от Европейската комисия на основание:
1. здравословното състояние на животните в тази страна;
2. специфичните условия за здравето на животните;
3. гаранциите, които третата страна е посочила за болестите по животните по приложение № 2 на цялата й територия или част от нея.
(2) Разрешението по ал. 1 за внасяне или транзитно преминаване на животните се отменя от НВМС в зависимост от здравната ситуация по животните в третата страна.

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Когато се изготвят или допълват списъците по чл. 2, ал. 1 на разрешени трети страни, се взема предвид:
1. здравословното състояние на селскостопанските животни, другите домашни животни и дивите животни по отношение на екзотичните болести, други заразни болести по животните и състоянието на околната среда, които представляват риск за здравословното състояние на животните и околната среда на Република България и държавите членки;
2. националното законодателство по отношение на профилактиката и ликвидирането на заразните болести по животните;
3. организацията на ветеринарномедицинската служба, проверките, които тази служба извършва, пълномощията на службата, надзорът, който се упражнява върху нея, средствата, с които разполага, включително персонал и лабораторен капацитет, за да се прилага ефективно националното законодателство;
4. здравните гаранции, които дава третата страна относно съблюдаването или равностойността със съответните изисквания по здравеопазване на животните, които се прилагат в законодателството на държавите членки;
5. членството в Световната организация по здравеопазване на животните и бързината и редовността, с които се подава информация при възникването на заразни болести по животните на нейната територия и по специално за болестите по приложение № 2;
6. дадените гаранции по отношение директната информация до Европейската комисия и държавите членки при възникване на заразна болест по животните:
а) в период 24 h от потвърждаването на случаи на болести по приложение № 2 и за всяка извършена ваксинация на животните срещу тези болести;
б) през определен период от време за всяка промяна в националното законодателство по отношение на здравеопазването на копитните животни по приложение № 1;
в) на равни периоди от време, когато се отнася до здравния статус на животните.

Чл. 4. Европейската комисия чрез официалния вестник, който издава, публикува изготвения и допълнен списък по чл. 2, ал. 1.

Чл. 5.
(1) Европейската комисия вписва в списъка по чл. 2, ал. 1 трета страна, ако тя представи информация за специфичните условия за здравето на животните, които се основават на:
1. засегнатите животински видове от дадена болест;
2. възраст и пол на животните, предназначени за внасяне или за транзитно преминаване през територията на Европейския съюз;
3. местоназначението на животните или предназначението им;
4. мерките, които се предприемат след внасяне на животните в Европейския съюз;
5. мерките, които се прилагат при извършване на търговия с животните по приложение № 1 в държавите членки.
(2) Когато официалните гаранции за здравето на животните, дадени от третата страна, са признати от Европейската комисия, специфичните условия за здравето на животните се приемат на основание на тези гаранции.

Чл. 6.
(1) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Вносът на животни от третата страна по приложение № 1 в Европейския съюз и транзитното им преминаване през територията на държавите членки се разрешава, ако разрешена трета страна представи следните гаранции:
1. животните произхождат от територия, свободна от заразните болести по приложение № 2, и в тази територия е забранено въвеждането на ваксинирани животни срещу тези болести;
2. отговарят на специфичните условия за здравето на животните по чл. 5;
3. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) преди деня на натоварване на животните с цел транспортирането им до държавите членки, животните трябва да останат на територията на разрешена трета страна за определен период от време за достигане на специфичните условия за здравето на животните съгласно чл. 5;
4. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) преди транспортирането за държавите членки им е извършен клиничен преглед от официален ветеринарен лекар, за да се удостовери, че са здрави и ще бъдат транспортирани съгласно изискванията на Наредба № 26 от 2006 г. за условията за защита и хуманно отношение към животните по време на транспортирането им (ДВ, бр. 23 от 2006 г.);
5. (доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) животните се придружават от здравен сертификат, съгласно приложение № 3, одобрен от Европейската комисия, издаден от ветеринарния лекар по т. 4.
(2) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 1, т. 5 може да бъде и в електронна форма, предварително одобрена от Европейската комисия.
(3) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) При пристигане в Европейския съюз животните се проверяват на граничния инспекционен ветеринарен пункт на първата държава членка, през която преминават, съгласно Наредба № 13 от 2006 г. за условията и реда за провеждане на граничен ветеринарномедицински контрол при внасяне, изнасяне и транзитно преминаване на животни (ДВ, бр. 17 от 2006 г.).

Чл. 7.
(1) Здравният сертификат се издава от официален ветеринарен лекар на един от официалните езици на държавите членки на местоназначение и на тези държави членки, в които се извършва граничен контрол. Сертификатът се подписва и подпечатва с официален печат, като това изискване се прилага за всеки лист от него, ако той съдържа повече от един лист.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава в деня на извършване на клиничния преглед и е с валидност 10 дни, отпечатва се и се попълва на един лист хартия, а когато е на повече от един лист - всички листа представляват една неразделна част, те са неделими и имат идентификационен номер.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Европейската комисия като изключение от чл. 5 и 6 одобрява въвеждане на специфични изисквания, вкл. образци на ветеринарни сертификати за внасянето и транзитното преминаване на живи копитни от разрешени трети страни по чл. 2, ал. 1, ако тези животни:
1. са предназначени за угояване или за теглителна сила и ще пребивават временно в близост до границата на Европейския съюз;
2. са предназначени за спортни събития, циркове, шоу програми или изложби, но не са предназначени за търговия;
3. са предназначени за зоологическа градина, увеселителен парк или експериментална лаборатория;
4. преминават транзитно през територията на Европейския съюз, през одобрен граничен инспекционен пункт, под надзора на официалните ветеринарни и митнически власти, без да спират на територията на Европейския съюз, освен когато е необходимо за спазване изискванията на наредбата по чл.166, ал. 5 ЗВД;
5. се придружават от собствениците като домашни любимци;
6. са представени на одобрен граничен инспекционен пункт на Европейския съюз, след като са напуснали територията му:
а) в рамките на 30-дневен период за една от целите, посочени в т. 1, 2 и 5;
б) преминават транзитно през трета страна;
7. принадлежат към застрашените от изчезване видове.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Европейската комисия като изключение от чл. 6, ал. 1, т. 1 може да разреши създаването на условия за внасяне или транзитно преминаване на живи копитни животни в държавите членки от разрешена трета страна, където някои болести по приложение № 2 са констатирани и/или е извършено ваксиниране срещу тези болести.

Чл. 10. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Европейската комисия като изключение от чл. 6, ал. 1, т. 1 може да определи период, след който внасянето или транзитното преминаване на живи копитни животни от разрешена трета страна може да бъде разрешен след въведена забрана за внасяне или транзитно преминаване при промяна в здравословното им състояние.

Чл. 11.
(1) Всяка партида животни, предназначена за внасяне или транзит в държава членка, се придружава от ветеринарен сертификат, изготвен от официален ветеринарен лекар.
(2) Сертификатът по ал. 1 удостоверява, че са спазени изискванията по тази наредба и законодателството на Европейския съюз или са спазени разпоредби, равностойни на тези изисквания.
(3) Сертификатът по ал. 1 може да включва и декларация по отношение опазване здравето на хората, здравеопазването на животните и тяхната защита и хуманно отношение.
(4) Използването на ветеринарните сертификати по ал. 1 може да бъде прекратено от Европейската комисия в случай, че здравният статус на животните в третата страна е благополучен.

Чл. 12. (Отм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.).

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Временно в близост до границата" е пребиваване на животни през определен период от годината на разстояние до 3 km от държавната граница на държава членка към вътрешността й.
2. "Екзотични болести" са болеститe, които рядко възникват в страната и са с произход от други страни, като предизвикват значителни стопански и икономически загуби.
3. "Копитни животни" са животните, посочени в приложение № 1.
4. "Официален ветеринарен лекар" означава ветеринарен лекар, упълномощен от ветеринарната администрация на трета страна да извършва здравна инспекция на живи животни и да издава сертификат.
5. "Разрешена трета страна" означава трета страна или част от трета страна, от която вносът в Европейския съюз на копитни животни, посочени в приложение № 1, е разрешен.
6. "Специфични условия за здравето на животните" означава животните да нямат клинични признаци за болест 24 h преди да се транспортират за Европейския съюз, да нямат контакти с животни с по-нисък здравен статус от мястото на произход до мястото на местоназначение, както и други условия и разпоредби на европейското законодателство съгласно чл. 5.
7. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) "Tрети страни" са страни, които не са държави членки, и онези територии на държавите членки, за които Директива 89/662/ЕИО на Съвета от 11 декември 1989 г., относно ветеринарния контрол и търговията между държавите - членки в Общността, с оглед създаване на единен вътрешен пазар и Директива 90/425/ЕИО на Съвета от 26 юни 1990 г. относно ветеринарния и зоотехническия контрол, прилаган при търговията между държавите - членки в Общността, на някои живи животни и продукти с оглед създаване на единен вътрешен пазар, не се прилагат.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.54 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1.Х.2006 г.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Приложение № 1
към чл. 1

Таксономична група

Последователност

Семейство

Genera/порода

Чифтокопитни
(Artiodactyla)
Вилороги антилопи (Antilocapridae) Antilocapra ssp.
Кухороги (Bovidae) Addax ssp., Aepyceros ssp., Alcelaphus ssp., Ammodorcas ssp., Ammotragus ssp., Antidorcas ssp., Antilope ssp., Bison ssp., Bos ssp.(включително Bibos, Novibos, Poephagus), Boselaphus ssp., Bubalus ssp. (включително Anoa), Budorcas ssp., Capra ssp., Cephalophus ssp., Connochaetes ssp., Damaliscus ssp. (включително Beatragus), Dorcatragus ssp., Gazella ssp., Hemitragus ssp., Hippotragus ssp., Kobus ssp., Litocranius ssp., Madogua ssp., Naemorhedus ssp. (включително Nemorhaedus and Capricornis), Neotragus ssp., Oreamuos ssp., Oreotragus ssp., Oryx ssp., Ourebia ssp., Ovibos ssp., Ovis ssp., Patholops ssp., Pelea ssp., Procapra ssp., Pseudois ssp., Pseudoryx ssp., Raphicerus ssp., Redunca ssp., Rupicapra ssp., Saiga ssp., Sigmoceros-Alecelaphus ssp., Sylvicapra ssp., Syncerus ssp., Taurotragus ssp., Tetracerus ssp., Tragelaphus ssp. (включително Boocerus).
Камили (Camelidae) Camelus ssp., Lama ssp., Vicugna ssp.
Елени (Cervidae) Alces ssp., Axis-Hyelaphus ssp., Blastocerus ssp., Capreolus ssp., Cervus-Rucervus ssp., Dama ssp., Elaphurus ssp., Hippocamelus ssp., Hydropotes ssp., Mazama ssp., Megamuntiacus ssp., Muntiacus ssp., Odocoileus ssp., Ozotoceros ssp., Pudu ssp., Rangifer ssp.
Жирафи (Giraffidae) Giraffa ssp., Okapia ssp.
Хипопотами (Hippopotamidae) Hexaprotodon-Choeropsis ssp., Hippopotamus ssp.
Мускусни животни (Moschidae) Moschus ssp.
Свине (Suidae) Babyrousa ssp., Hylochoerus ssp., Phacochoerus ssp., Potamochoerus ssp., Sus ssp.
Пекари (Tayassuidae) Catagonus ssp., Pecari-Tayassu ssp.
Мишевидни елени (Tragulidae) Hyemoschus ssp., Tragulus-Moschiola ssp.
Преживни (Perissodactyla) Носорози (Rhinocerotidae) Ceratotherium ssp., Dicerorhinus ssp., Diceros ssp., Rhinoceros ssp
Тапири (Tapiridae) Tapirus ssp.
Хоботести
(Proboscidae)
Слонове
(Elephantidae)
Elephas ssp., Loxodonta ssp.

Приложение № 2
към чл. 2, ал. 1, т. 3

Заболяване

Състояние

Засегнати животни

Шап няма наличие на заболяване, няма данни за вирусна инфекция и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца всички видове
Везикулозен стоматит няма случай на заболяване през последните 6 месеца всички видове
Везикулозна болест по свинете няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 24 месеца породи от семейство свине (Suidae)
Чума по говедата няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца всички видове
Чума по дребните преживни няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца видове от родовете Ovis и Capra
Заразна плевропневмония по говедата няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца видове от рода Bos
Лаймска болест няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 36 месеца видове от родовете Bos, Bison and Bubalus
Източно-кенийска треска (Треска от долината на Рифт) (Rift Valley fever) няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца всички видове, различни от семейство свине (Suidae)
Син език няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца при съответен контрол на популацията Culicoides всички видове, различни от семейство свине (Suidae)
Шарка по овцете и козите няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца видове от родовете Ovis и Capra
Африканска чума по свинете (АЧС) няма случай на заболяване през последните 12 месеца видове от семейство свине (Suidae)
Класическа чума по свинете (КЧС) няма случай на заболяване и не е извършвано ваксиниране през последните 12 месеца видове от семейство свине (Suidae)

Приложение № 3
към чл. 6, ал. 1, т. 5
(Ново, ДВ, бр. 79 от 2006 г.)

Изисквания за ветеринарни сертификати

1. Официалният ветеринарен лекар, който издава здравния сертификат, придружаващ пратка животни, подписва сертификата и гарантира, че той носи официален печат. Това изискване се прилага за всеки лист от сертификата, ако той съдържа повече от един.
2. Здравните сертификати се издават на официалния език или езици на държавите членки, за които е предназначен, и на онези от държавите членки, в които се извършва граничен контрол, или се придружават от заверен превод на този език или тези езици.
3. Оригиналът на ветеринарния сертификат трябва да придружава пратката, която се внася в Европейския съюз.
4. Здравните сертификати са на:
а) един лист хартия; или
б) две или повече страници, които са част от един неделим лист хартия; или
в) поредица от страници, номерирани по такъв начин, че да е показано, че това е отделна страница от ограничена поредица (например "страница 2 от четири страници").
5. Здравните сертификати трябва да имат уникален идентификационен номер. Когато ветеринарният сертификат се състои от поредица от страници, на всяка страница трябва да е посочен уникалният идентификационен номер.
6. Здравният сертификат се издава преди пратката, за която се отнася, да премине през контрола на компетентните органи на страната получател.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив