Наредба № 6 на МТС от 2000 г. за условията и реда за издаване на индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на обособени мобилни радиотелефонни мрежи (PMR) без конкурс или търг (Отм. ДВ бр. 62/2006)

МТС

Държавен вестник брой: 62

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 22.08.2006

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се определят условията и редът, по който Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) издава без конкурс или търг индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на обособени мобилни радиотелефонни мрежи (PMR - Proffesional Mobile Radio).
Чл.2. Обособените мобилни радиотелефонни мрежи се използват само за собствени нужди, като всички радиостанции в тях се свързват равнопоставено помежду си, директно или през ретранслатор.
Чл.3. Обособените мобилни радиотелефонни мрежи ползват определения от ДКД на основание чл.28, т.1 от Закона за далекосъобщенията радиочестотен спектър съгласно Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на радиочестоти и радиочестотни ленти за граждански нужди, за нуждите на отбраната и на сигурността, както и за съвместно ползване между тях, и секторна политика в далекосъобщенията на Република България.
Чл.4. Изграждането, поддържането и използването на мобилни радиотелефонни мрежи се осъществява само от оператори, лицензирани по реда на тази наредба.
Чл.5. Индивидуалните лицензии по чл.1 са лични.
Чл.6. Радиосъоръженията за лицензираната обособена мобилна радиотелефонна мрежа, които излъчват в ефира, могат да бъдат построени и използвани след получаване на лицензия по тази наредба.

Раздел II
Издаване на индивидуални лицензии

Чл.7. Индивидуални лицензии за изграждане, поддържане и използване на обособени мобилни радиотелефонни мрежи се издават на физически лица, на физически лица - еднолични търговци, и на юридически лица.
Чл.8.
(1) Лицата, които желаят да получат индивидуална лицензия за изграждане, поддържане и използване на обособени мобилни радиотелефонни мрежи, подават до ДКД писмено заявление по образец на ДКД.
(2) Заявлението съдържа:
1. име, адрес и ЕГН или ЛНЧ - за физическите лица, и наименование, седалище, адрес и идентификационен код БУЛСТАТ - за физическите лица - еднолични търговци, и юридическите лица;
2. желан териториален обхват;
3. желан срок на лицензията;
4. (доп.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) желан честотен обхват, начин на предаване на информацията (в аналогов и/или цифров вид), режим на работа (симплексен и/или дуплексен), брой на радиостанциите в мрежата;
5. желан опознавателен знак за всяко радио-съоръжение във варианти, подредени според предпочитанията;
6. етапи и срокове за изграждане и въвеждане в експлоатация на мрежата;
7. предмет на дейност, за която кандидатът иска да използва правата по лицензията;
8. (зал.,ДВ,бр.29 от 2001 г.)
(3) Към заявлението се прилагат:
1. (изм.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) декларация, че на заявителя не е била отнета лицензията за изграждане, поддържане и използване на обособени мобилни радиотелефонни мрежи или ако му е била отнета, е изтекъл определеният срок, за който лицето не е имало право да кандидатства за нова такава лицензия;
2. (изм.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) декларация от заявителя, че е съгласен/не е съгласен да използва радиочестотните канали съвместно с друг/други оператори;
3. (изм.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) копие от документ за платена такса за предварителни проучвания за откриване на процедура за издаване на индивидуална лицензия с използване на радиочестотен спектър;
4. (зал.,ДВ,бр.29 от 2001 г.)
5. (зал.,ДВ,бр.29 от 2001 г.)
(4) За физически лица - еднолични търговци, и юридически лица се прилагат и:
1. заверено копие на съдебното решение за регистрация;
2. заверено копие на удостоверение за актуално състояние;
3. заверено копие на регистрацията по БУЛСТАТ.
(5) Всички документи се подават на български език в два екземпляра.
Чл.9. (1) Всяко заявление и приложенията към него се разглеждат за редовност в 20-дневен срок от датата на приемането му или от изтичане на 7-дневния срок по ал.2.
(2) При констатирани пропуски и недостатъци спрямо изискванията по чл. 8 или при необходимост от допълнителни сведения по чл.8 кандидатите се уведомяват писмено за това в 20-дневния срок по ал.1, като им се дава 7-дневен срок за отстраняване на пропуските и недостатъците, и/или за предоставяне на сведенията, считано от датата на получаването на уведомлението.
(3) При неотстраняване на пропуските и недостатъците или непредставяне на исканите сведения в срока по ал.2 ДКД прекратява процедурата по лицензирането, за което писмено уведомява заявителя.
Чл.10. (1) В 3-месечен срок от подаването на заявлението при редовни документи ДКД проучва наличието на свободен честотен ресурс в определените за дадената дейност честотни обхвати, включително електромагнитната съвместимост, и взема решение да издаде или откаже издаване на лицензия.
(2) В 3-месечен срок от отстраняване на пропуските по чл.9, ал.2 ДКД проучва наличието на свободен честотен ресурс в определените за дадената дейност честотни обхвати, включително електромагнитната съвместимост, и взема решение да издаде или откаже издаване на лицензия.
(3) Издаването на лицензия се отказва с мотивирано решение на ДКД, когато:
1. на лицето, което кандидатства за издаване на лицензия, е била отнета лицензия за изграждане, поддържане и използване на обособена мобилна радиотелефонна мрежа и в акта за отнемането й е определен срок, в който лицето не може да кандидатства за нова такава лицензия, и този срок не е изтекъл;
2. липсва свободен честотен ресурс в желания честотен обхват;
3. в посочения от кандидата териториален обхват не могат да бъдат изпълнени изискванията по чл.28, т.2 и 3 от Закона за далекосъобщенията.
(4) За решението по ал.3 заявителят се уведомява писмено в 3-дневен срок от датата на решението на ДКД.
(5) Решението по ал.2 може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.
(6) Лицензията се издава в 14-дневен срок от датата на вземане на решението от ДКД.

Раздел III
Съдържание на индивидуалната лицензия

Чл.11. Индивидуалната лицензия за изграждане, поддържане и използване на обособена мобилна радиотелефонна мрежа съдържа:
1. предмет, срок и териториален обхват;
2. (доп.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) предоставен радиочестотен спектър: носещи честоти и ширина на радиоканалите, клас на излъчване, режим на работа (симплексен и/или дуплексен);
3. ограничения за излъчвания извън разрешения териториален обхват;
4. опознавателни знаци на радиостанциите;
5. (изм.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) максимална мощност на изхода на предавателя на стационарните, мобилните возими и мобилните носими радиостанции;
6. (зал.,пред.т.7,ДВ,бр.29 от 2001 г.) общи технически изисквания;
7. (пред.т.8,ДВ,бр.29 от 2001 г.) етапи и срокове за изграждане и въвеждане в експлоатация на мрежата;
8. (пред.т.9,ДВ,бр.29 от 2001 г.) такси по лицензията;
9. (пред.т.10,ДВ,бр.29 от 2001 г.) изисквания за предоставяне на информация на лицензиращия;
10. (пред.т.11,ДВ,бр.29 от 2001 г.) изисквания за осигуряване на далекосъобщения за нуждите на отбраната и сигурността и при извънредни обстоятелства;
11. (пред.т.12,ДВ,бр.29 от 2001 г.) ограничения по лицензията;
12. (пред.т.13,ДВ,бр.29 от 2001 г.) задължения, свързани с използването на криптографски методи и средства;
13. (пред.т.14,ДВ,бр.29 от 2001 г.) условия за изменения, допълнения, временно спиране и прекратяване на лицензията;
14. (пред.т.15,ДВ,бр.29 от 2001 г.) условия за отнемане на лицензията;
15. (пред.т.16,ДВ,бр.29 от 2001 г.) изисквания за допускане на контрол по изпълнение на лицензията и санкции;
16. (пред.т.17,ДВ,бр.29 от 2001 г.) други условия, свързани с лицензията;
17. (пред.т.18,ДВ,бр.29 от 2001 г.) приложение - карта с очертан териториален обхват.

Раздел IV
Изменение, допълнение, прекратяване, временно спиране и отнемане на лицензията

Чл.12. Изменение, допълнение, прекратяване и временно спиране на лицензията се извършва при условията и по реда на чл.60 и 61 от Закона за далекосъобщенията.
Чл.13. Отнемането на лицензията се извършва при наличие на обстоятелствата и по реда на чл. 62 от Закона за далекосъобщенията.

Раздел V
Контрол

Чл.14. Контролът върху дейността - предмет на лицензията, и санкционирането на нарушение на условията на лицензията се осъществява в съответствие с глави дванадесета и тринадесета от Закона за далекосъобщенията.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Териториален обхват" е територията, извън която медианната стойност на интензитета на полето не надвишава нормите за смутената зона съгласно препоръките на СЕРТ, дадени в лицензията.
2. (изм.,ДВ,бр.29 от 2001 г.) "Стационарна станция" е радиостанция, работеща на място с постоянни географски координати.
3. "Мобилна станция" е радиостанция, предназначена за работа от места с различни географски координати и в движение.
4. "Радиоканал" е част от честотния спектър с определени в лицензията граници, извън които излъчванията се считат за странични.
5. "Медианна стойност" е стойността, която се превишава в половината от времето.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Разпоредбите по чл.9, ал.1 и чл.10, ал.1 се прилагат 12 месеца след обнародването на тази наредба в "Държавен вестник".
§ 3. Държавната комисия по далекосъобщения може да изиска от кандидатите, подали заявление за индивидуална лицензия преди 30 септември 2000 г., да представят технически проект за нуждите на честотното планиране с цел осигуряване на изискванията за електромагнитна съвместимост с други радиомрежи и със съседните държави.
§ 4. Наредбата се издава на основание чл.16, т.3 във връзка с чл.54 от Закона за далекосъобщенията.
Министър: Ант. Славински

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив