Наредба № 6 от 20.03.2007 г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски

Министерство на земеделието и горите

Държавен вестник брой: 29

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на земеделието и горите

Дата на обнародване: 06.04.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за пасищно отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски.

Чл. 2. Отглеждането на свине при пасищни условия се разрешава само за източнобалканската порода и нейните кръстоски на територията на области Бургас, Варна и Шумен, в определени общини (приложение № 1).

Чл. 3.
(1) Районите, в които могат да бъдат отглеждани свинете от източнобалканската порода при пасищни условия, се определят със заповед на кмета на общината по предложение на епизоотичната комисия към общината по чл. 128, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).
(2) Пасищното отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски в горите и земите от горския фонд независимо от собствеността на земята се извършва по реда на чл. 68, ал. 1 и 2 от Закона за горите.

Чл. 4. Източнобалканските свине, отглеждани при пасищни условия, се маркират и регистрират при условията на чл. 51, ал. 1 и 3 ЗВД.

Раздел II
Регистрация на собствениците на източнобалкански свине и издаване на разрешително за пасищното им отглеждане

Чл. 5.
(1) Обслужващият ветеринарен лекар на ветеринарна практика за съответния животновъден обект вписва в регистрите на собствениците на източнобалкански свине, отглеждани при пасищни условия на територията на съответния ветеринарен участък, по образец, посочен в приложение № 2, всички движения на свинете.
(2) При промяна на броя на свинете (родени, умрели, продадени, заклани) собствениците им в тридневен срок уведомяват обслужващия ги ветеринарен лекар на ветеринарна практика за отразяването на промяната в регистъра.

Чл. 6. Въз основа на писмена молба (приложение № 3), подадена от собственика на животните, кметът на общината издава разрешение за пасищно отглеждане на източнобалкански свине, посочено в приложение № 4, съгласно:
1. за земите извън горския фонд - от кмета на съответната община;
2. за земите от горския фонд - по реда на чл. 68, ал. 3, 4 и 5 от Закона за горите.

Чл. 7. В разрешението се посочват:
1. пасищният район, определен след съгласуване с официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, и ръководителя на държавното лесничейство или собственика на терена;
2. границите на пасищния район, водопоите и начините на ползването им.

Чл. 8.
(1) Разрешението за пасищно отглеждане на източнобалкански свине се издава за всяка календарна година.
(2) Официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, заверява разрешението по ал. 1, при условие че:
1. на свинете е извършен клиничен преглед, при който не са установени отклонения от общото им здравословно състояние;
2. свинете са третирани против паразити;
3. на свинете са извършени задължителните профилактични мероприятия по Държавната профилактична програма;
4. на свинете са извършени необходимите диагностични изследвания съгласно програмата за контрол и ерадикация на заболяването класическа чума по свинете в Република България, одобрена от министъра на земеделието и горите.
(3) Незаверено разрешение се обявява за невалидно със заповед на кмета на общината по предложение на официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община по реда на ал. 1.
(4) Заповедта по ал. 3 незабавно се вписва в регистъра по чл. 5, ал. 1.
(5) В случаите по ал. 3 животните се поставят под наблюдение на официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, до изпълнение на условията по ал. 2.
(6) Разрешението е лично и не може да бъде преотстъпено на друго лице.
(7) При неспазване на разпоредбите по чл. 5, ал. 2, чл. 6, 8 и 10 на собствениците на свинете се налагат санкции съгласно чл. 416 и 417 ЗВД.

Раздел III
Ветеринарномедицинските изисквания при профилактика и борба със заразните и паразитни болести по източнобалканските свине, отглеждани при пасищни условия

Чл. 9. На определения пасищен район стопанинът на свинете изгражда временни постройки с одобрение на общината или кметството, в които настанява през нощта отглежданите от него свине и в които се карантинират, преглеждат, идентифицират и при необходимост се извършват други ветеринарно-профилактични мероприятия на животните. На свинете по време на карантината се осигурява достатъчно количество вода за пиене и фураж.

Чл. 10.

(1) При покупка на свине новият собственик е длъжен да се снабди с разрешение за отглеждане на източнобалкански свине до 10 дни преди покупката на животните и да изиска от продавача ветеринарномедицинско свидетелство за здравословното състояние на свинете, в което са вписани извършените ветеринарномедицински мероприятия и диагностични изследвания. (2) Новият собственик не по-късно от три дни след покупката регистрира свинете при официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, и уведомява ветеринарния лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика за съответния район, като му представя ветеринарномедицинското свидетелство.
(3) Ветеринарният лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика и отговорен за съответния обект, извършва проверка за идентичност и физическа проверка на животните не по-късно от 24 h от получаване на уведомяването.
(4) Ветеринарният лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика и отговорен за обекта, съхранява представеното му ветеринарномедицинско свидетелство, докато свинете се отглеждат на територията на ветеринарния участък, който обслужва.

Чл. 11.

(1) Новозакупените свине се поставят под карантина за 30 дни в стопанство, посочено от собственика и одобрено от официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община.
(2) По време на карантината официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, и/или обслужващият обекта регистриран ветеринарен лекар извършва прегледи, диагностични изследвания, профилактични третирания съгласно Държавната профилактична програма и програмата за надзор и ерадикация на заболяването класическа чума по свинете.
(3) След изтичане на срока на карантината официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, наложил същата, вдига карантината, при условие че животните са клинично здрави.
(4) При констатиране на заболяване по време на карантината официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, прилага съответните мерки в зависимост от вида на заболяването.

Чл. 12.

(1) Отглеждането и извеждането на паша на животните задължително се извършва от собственика им или от нает от него пастир. (2) При настаняването на животните за нощуване в определените за целта помещения собственикът извършва проверка за здравословното състояние на животните.

Чл. 13. Клане на свине, отглеждани по реда на тази наредба, се извършва в кланици, регистрирани от НВМС и намиращи се на територията на областите Бургас, Шумен и Варна.

Чл. 14. При съмнение за заболяване и/или при смърт на свине собствениците:
1. незабавно уведомяват официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, или обслужващия го ветеринарен лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика на територията на ветеринарния участък;
2. изолират болните и запазват труповете на умрелите животни до идването на официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, или обслужващия го ветеринарен лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика.

Чл. 15. Ветеринарният лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика, при констатиране на заразно заболяване и/или смъртност при животните незабавно уведомява официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община.

Чл. 16. Официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, след получаване на сигнала по чл. 15 незабавно посещава свиневъдния обект и:
1. извършва клиничен преглед и термометриране на свинете;
2. провежда епизоотологично проучване;
3. при съмнение или установяване на заразно заболяване:
а) извършва аутопсия, взема и изпраща материали за лабораторни изследвания;
б) уведомява началника на отдел "Здравеопазване на животните" на съответната Регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС);
в) поставя животните под възбрана.

Чл. 17. Не се допуска:
1. пасищно отглеждане на свине без разрешение или с незаверено такова, както и без извършени задължителни профилактични третирания и диагностични изследвания на животните;
2. пасищно отглеждане на свине извън определените в разрешението райони;
3. нощуването на животните извън определените за това постройки по чл. 9;
4. пашата на свине в райони, които се намират на разстояние, по-малко от 5 km от предприятия за обезвреждане на отпадъци от животински произход, кланици, месопреработвателни предприятия, места за загробване на животни, сметоразтоварища и свиневъдни обекти;
5. пашата на свине в райони, които се намират на разстояние, по-малко от 2,5 km от държавната граница, както и в зоната на граничните заграждения;
6. пускането на свине по улиците на населените места и на сметоразтоварища;
7. транспортирането и движението на свине от едно населено място в друго без ветеринарномедицинско свидетелство;
8. изхранването на свине с нестерилизирани продукти от животински произход, кланични и кухненски отпадъци, както и с отпадъци от сметоразтоварища.

Чл. 18. При провеждане на профилактични мероприятия срещу заразните и паразитни болести собствениците на свине са длъжни да осигуряват условия и персонал за извършването им и спазват указанията на официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, и на обслужващия го ветеринарен лекар на ветеринарна практика.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 139, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба № 41 от 2003 г. за ветеринарномедицинските изисквания при профилактика и борба със заразните и паразитни болести по свинете, отглеждани при пасищни условия.

Приложение № 1
към
чл. 2

Списък на общините по области, в които се разрешава отглеждането на източнобалкански свине при пасищни условия
1. Област Шумен:
- община Шумен;
- община Велики Преслав;
- община Смядово;
- община Върбица.
2. Област Бургас:
- община Созопол;
- община Средец;
- община Малко Търново;
- община Несебър;
- община Руен.
3. Област Варна:
- община Долни чифлик;
- община Дългопол;
- община Бяла.

Приложение № 2
към
чл. 5, ал. 1

Приложение № 3
към чл. 6

Приложение № 4
към чл. 6

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив