Наредба № 6 от 7 юни 2005 г. за мониторинг на произведените и реализирани на пазара количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко

МЗГ

Държавен вестник брой: 44

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 01.09.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за създаване и поддържане на базите данни за:
а) производителите на краве мляко;
б) млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия, които изкупуват краве мляко;
2. условията и редът за събиране, съхраняване и проверка на информацията за:
а) предадените от производителите на крайните потребители количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко;
б) количествата изкупено краве мляко и неговата масленост;
3. образците на дневниците, данните, които се вписват в тях, както и редът за извършването на проверки за редовността и точността на записаното в тях.

Чл. 2. Информацията за количествата произведено и изкупено краве мляко, неговата масленост, както и за предадените от производителите на крайните потребители количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко служи за мониторинг на общото произведено и предадено количество краве мляко в страната и за подготовка за разпределение на индивидуални референтни количества краве мляко.

Чл. 3. Производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия, които са включени в електронните бази данни по чл.7а, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), водят дневници и подават годишни декларации за предадените от производителите на крайните потребители количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко и за количествата изкупено краве мляко и неговата масленост.

Глава втора
БАЗА ДАННИ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КРАВЕ МЛЯКО, МЛЕКОСЪБИРАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Чл. 4. Министерството на земеделието и горите (МЗГ) създава, поддържа и съхранява централна електронна база данни за производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия. Областните дирекции "Земеделие и гори" създават и поддържат регионални електронни бази данни за производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия, намиращи се на територията на областта.

Чл. 5.
(1) Производителите на краве мляко подават информация за дейността си до областните дирекции "Земеделие и гори" чрез общинските служби по земеделие и гори по местоживеене или седалище в срок от един месец от започване на дейността си. За тази цел производителите на краве мляко попълват анкетна карта по образец.
(2) Информацията се подава на доброволен принцип. Производителите на краве мляко, вписани в базата данни, се включват в подготовката за разпределение на индивидуалните референтни количества краве мляко.

Чл. 6.
(1) Всеки производител на краве мляко се вписва в базата данни с регистрационен номер (съответстващ на ЕГН на физическо лице или БУЛСТАТ на едноличен търговец или юридическо лице) и му се издава регистрационна карта по образец.
(2) В базата данни се вписват следните обстоятелства:
1. име и постоянен адрес, съответно наименование, седалище и адрес на управление;
2. регистрационен номер на животновъдния обект по чл.32, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
3. местонахождение на животновъдния обект;
4. брой млечни крави;
5. количество краве мляко, предадено на млекосъбирателни пунктове или млекопреработвателни предприятия, и неговата масленост съгласно подадена годишна декларация;
6. предадените от производителите на крайните потребители количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко съгласно подадена годишна декларация.

Чл. 7.
(1) Базата данни за млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия се създава служебно въз основа на данните от регистъра по чл.12 от Закона за храните.
(2) Всеки млекосъбирателен пункт и всяко млекопреработвателно предприятие се вписват в базата данни с регистрационен номер (съответстващ на БУЛСТАТ) и му се издава регистрационна карта по образец.
(3) В базата данни се вписват:
1. наименование и седалище на млекосъбирателния пункт и млекопреработвателното предприятие;
2. ветеринарно-регистрационен номер на млекосъбирателния пункт и млекопреработвателното предприятие;
3. местонахождение на обекта;
4. количество изкупено краве мляко и неговата масленост съгласно подадени годишни декларации по глава четвърта.

Чл. 8. Базата данни за млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия се актуализира периодично въз основа на регистъра по чл.12 от Закона за храните, на информацията, подадена от вписаните лица, на проверките, извършени от длъжностните лица, и на информацията от годишните декларации по глава четвърта.

Чл. 9.
(1) Производителите на краве мляко информират в срок 5 работни дни областните дирекции "Земеделие и гори" чрез общинските служби по земеделие и гори по местоживеене или седалище за промени в обстоятелствата, посочени в анкетната карта.
(2) Млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия информират областната дирекция "Земеделие и гори" по тяхното седалище в срок 5 работни дни за промени, които са настъпили по отношение на следните обстоятелства:
1. правно-организационна форма;
2. предмет на дейност;
3. седалище и адрес;
4. прекратяване на дейността;
5. обявяване в ликвидация или в несъстоятелност;
6. откриване на производство по несъстоятелност.

Чл. 10. Информацията за производителите на краве мляко, на млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия, която се съхранява в централната база данни на МЗГ, се предоставя на:
1. Държавен фонд "Земеделие" за изпълнение на контролни функции;
2. Националния млечен борд за провеждане на самоконтрол за количествата изкупено краве мляко и неговата масленост и за предадените от производителите на крайни потребители количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко.

Глава трета
ДНЕВНИЦИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КРАВЕ МЛЯКО, МЛЕКОСЪБИРАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Чл. 11.
(1) Производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия водят годишни дневници по образец.
(2) Дневниците се попълват ежедневно.
(3) Млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия представят обобщена информация за количеството изкупено краве мляко от всеки производител на краве мляко за всяко тримесечие. Информацията се подава в областната дирекция "Земеделие и гори" по тяхното седалище в срок до 20-о число на месеца, следващ последния месец на изминалото тримесечие.

Чл. 12.
(1) Дневниците на производителите на краве мляко съдържат отделна информация за доставките на краве мляко на млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия и за количествата краве мляко и млечни продукти от краве мляко, които са предали директно на крайния потребител.
(2) В дневниците се попълва информация относно следните обстоятелства:
1. броя на отглежданите млечни крави;
2. количеството и маслеността на кравето мляко, продадено на млекосъбирателни пунктове и/или млекопреработвателни предприятия;
3. количеството краве мляко, предавано директно на крайните потребители;
4. количествата млечни продукти, произведени от краве мляко и предавани директно на крайните потребители, изразени в млечен еквивалент.
(3) Министърът на земеделието и горите със заповед утвърждава методиката за определяне на млечния еквивалент.
(4) Производителите на краве мляко, включени в базата данни по чл. 4, получават безвъзмездно дневниците по ал. 1 от общинските служби по земеделие и гори, в чийто териториален обхват на дейност се намира земеделското стопанство.

Чл. 13.
(1) Общинските служби по земеделие и гори извършват проверки за редовното и точното водене на дневниците.
(2) Проверките се извършват от длъжностно лице, в чиято длъжностна характеристика са вписани контролни правомощия във връзка с проверката на количествата произведено и продадено на пазара краве мляко.
(3) Проверките се извършват най-малко за:
1. два процента от производителите, които предават добитото краве мляко на млекосъбирателни пунктове и млекопреработвателни предприятия и 40 % от декларираното от тях количество мляко;
2. пет процента от производителите, които предават краве мляко и млечни продукти от краве мляко на крайния потребител.
(4) Всеки производител на краве мляко се проверява най-малко веднъж на 5 години.
(5) Всички млекосъбирателни пунктове и млекопреработвателни предприятия се проверяват най-малко един път годишно.

Чл. 14. За всяка извършена проверка длъжностното лице изготвя доклад до съответната областна дирекция "Земеделие и гори" за резултатите от нея.

Чл. 15. Проверките на място не се обявяват предварително пред контролираното лице.

Чл. 16.
(1) Проверката на кравето мляко, което производителите на краве мляко са продали на млекосъбирателни пунктове и/или млекопреработвателни предприятия, се извършва както при производителите на краве мляко, така и при млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия.
(2) Проверката на производителите на краве мляко обхваща точността и редовността на записванията в дневника и съответствието между количеството мляко, доставено на млекосъбирателни пунктове и млекопреработвателни предприятия, и капацитета на земеделското стопанство.
(3) Проверката на млекосъбирателни пунктове и млекопреработвателни предприятия включва точността и редовността на записванията в дневника, както и достоверността на информацията на база на информация от минали години и начина, по който изкупеното краве мляко се използва.

Чл. 17.
(1) Проверките на транспортирането на краве мляко от производителите до млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия обхващат точността на уредите за измерване на количеството и качеството на кравето мляко, на начина на събирането му, включително наличието на междинни събирателни пунктове, както и на количество краве мляко, което се разтоварва в млекопреработвателните предприятия и млекосъбирателните пунктове. При събиране на кравето мляко в стопанството се изготвя придружаващ документ за доставката.
(2) Проверките трябва да обхващат 5 % от транспортираното краве мляко от производителите до млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия.

Чл. 18. Проверката на краве мляко и млечни продукти от краве мляко, което производителите предават директно на крайния потребител, обхваща регистрацията на земеделския производител като производител на мляко, точността и редовността на записванията в дневника и съответствието между записаното количество мляко и капацитета на земеделското стопанство.

Чл. 19.
(1) Производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия са длъжни да съхраняват дневниците за срок не по-малко от 3 години, считано от годината, следваща годината, за която дневниците се отнасят.
(2) Млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия са длъжни да съхраняват документите за всяка доставка на краве мляко от производителите на краве мляко за срок не по-малко от 3 години, считано от годината, следваща годината на издаването им.
(3) Длъжностното лице, извършващо проверка по реда на тази наредба, се легитимира чрез представяне на служебна карта.
(4) Длъжностното лице има право на достъп до дневниците и до документите по ал. 2, както и право на достъп до счетоводни документи, свързани с осчетоводяването на доставеното количество мляко. Проверяваното лице е длъжно да осигури на проверителя достъп до информацията.

Глава четвърта
ГОДИШНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КРАВЕ МЛЯКО, МЛЕКОСЪБИРАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Чл. 20. Всяка година до 15 януари производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия подават годишни декларации съгласно чл.7г, ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители по образец.

Чл. 21. Млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия изготвят и предават в срока по чл. 20 и годишни декларации по образец за количеството и маслеността на кравето мляко, изкупено от всеки производител.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Отм., ДВ, бр. 44 от 2006 г.).
2. (Отм., ДВ, бр. 44 от 2006 г.).
3. "Млечен еквивалент" е количеството сурово краве мляко, съответстващо на количеството на даден млечен продукт от краве мляко, определен на база фиксиран коефициент за всеки вид млечен продукт или група млечни продукти от краве мляко, или постоянна величина, като се вземе предвид броя на млечните крави в стопанството на производителя и средния млеконадой от крава.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Производителите на краве мляко, които са започнали дейността си преди влизане в сила на тази наредба, подават информация по чл. 5 в срок 6 месеца от влизане в сила на тази наредба.

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.7а, ал. 3 и чл.7в, ал. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Приложение № 1
към чл.5 ал.1
(pdf)

Приложение № 2
към чл.6, ал.1
(pdf)

Приложение № 3
към чл.7, ал.2
(pdf)

Приложение № 4
към чл. 11, ал.1
(pdf)

Приложение № 5
към чл.11, ал.1
(pdf)

Приложение № 6
към чл.11, ал.1
(pdf)

Приложение № 7
към чл. 20
(pdf)

Приложение № 8
към чл.20
(pdf)

Приложение № 9
към чл.20
(pdf)

Приложение № 10
към чл. 21
(pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив