Наредба № 63 от 26 август 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация

МТС

Държавен вестник брой: 73

Година: 2008

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 26.08.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на превозно средство (ПС) по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация;
2. техническите изисквания към ПС по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Раздел I
Заявление за одобряване типа

Чл. 2. Типът на ПС по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) За одобряване типа на ПС по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл. 3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 в три екземпляра се прилага попълнен списък с данни с включени схеми и чертежи по образец (приложение № 1), с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, трябва да бъдат предоставени в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват ПС, съответно устройствата за осветяване и светлинна сигнализация, с достатъчно подробности. (4) В случай, че системи, компоненти или отделни технически възли имат електронно управление, към попълнения списък с данни се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване типаЧл. 4. Заявителят предоставя на техническата служба превозно средство, което е представително за типа, за който се иска одобряване.

Чл. 5.
(1) В срок до един месец от предоставяне от заявителя на техническо досие с изпълнени процедури за одобряване типа на ПС по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация съгласно глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета изпълнителният директор на ИА"АА" издава сертификат за одобряване на типа.
(2) Сертификатът за одобряване типа на ПС по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация се издава по образец (приложение № 2).

Чл. 6. Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 5, ал. 1 на основания, свързани с монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация, ако те отговарят на изискванията на тази наредба.

Чл. 7. Отказът да се издаде сертификат по чл. 5, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 8.
(1) За всеки одобрен тип превозно средство по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "76/756" и "97/28".
(2) За различните одобрени типове превозни средства се издават различни номера.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 73 от 2008 г. - в сила от 10.07.2008 г.) За всеки одобрен тип превозно средство по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно част 1 на приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "76/756" и "2007/35".
(2) В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип превозно средство по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 10. Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ОТНОСНО МОНТИРАНЕТО НА УСТРОЙСТВА ЗА ОСВЕТЯВАНЕ И СВЕТЛИННА СИГНАЛИЗАЦИЯ

Чл. 11. Техническите изисквания към ПС относно монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация са посочени в т. 2, 5 и 6 и в приложения от 3 до 9 на Правило № 48 на Икономическата комисия за Европа към Организацията на обединените нации "Единни условия относно одобряване на превозни средства по отношение на монтираните устройства за осветление и светлинна сигнализация" (Правило № 48 на ИКЕ/ООН), последно изменено и допълнено с Допълнение 47 от серия поправки 01, към Спогодбата за приемане на еднакви технически предписания за колесни превозни средства, оборудване и части, които могат да бъдат монтирани и/или използвани на колесни превозни средства, и на условия за взаимно признаване на одобрения, издавани на основата на тези предписания (ДВ, бр. 1 от 2000 г.).

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, комплектувано или некомплектувано, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, и неговите ремаркета, с изключение на МПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител-местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към
чл. 3, ал. 2

Списък с данни №......
за целите на одобряването типа на превозно средство по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация

0.* Обща информация
0.1. Марка1 (търговско наименование на производителя): ........................
0.2. Тип: ........................
0.3. Начини за идентификация на типа, ако се маркира на превозното средствоi:
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ........................
0.4. Категория на превозното средство съгласно чл. 149 от Закона за движението по пътищатаii: ........................
0.5. Наименование2 и адрес на производителя: ........................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ........................
1. Общи конструктивни характеристики на превозното средство
1.1. Снимки и/или чертежи на представително превозно средство
(образец):
........................
1.8. Място за управление: ляво/дясно3
1.8.1. Превозното средство е оборудвано за дясно/ляво3 движение. ........................
2. Маси и размери4 (в kg и mm)
2.1. База/бази (междуосово разстояние(я) (при пълно натоварване)iii :
2.4. Външни размери на превозното средство (извънгабаритни): ........................
2.4.1. За шаси без каросерия: ........................
2.4.1.1. Дължинаiv:
2.4.1.1.1. Максимална допустима дължина: ........................
2.4.1.1.2. Минимална допустима дължина: ........................
2.4.1.2. Широчинаv:
2.4.1.2.1. Максимална допустима широчина: ........................
2.4.1.2.2. Минимална допустима широчина: ........................
2.4.1.3. Височина (в готовност за движение)vi (при окачване, регулиращо височината, да се посочи нормалното положение при движение): ........................
2.4.2. За шаси с каросерия ........................
2.4.2.1. Дължинаiv: ........................
2.4.2.1.1. Дължина на товарната площ: ........................
2.4.2.2. Широчинаv: ........................
2.4.2.3. Височина (в готовност за движение)vi (за окачване, регулиращо височината, да се посочи нормалното положение при движение): ........................
2.6. Маса на превозното средство с каросерията и, в случай на теглещо превозно средство от категория, различна от M1, с теглително-прикачно устройство, ако е монтирано от производителя, при движение, или масата на шаси или шаси с кабина, без каросерия и/или теглително-прикачно устройство, ако производителят не монтира каросерия и/или теглително-прикачно устройство (включително течности, инструменти, резервно колело - ако има, и водач, а за градски и туристически автобуси-и служебно лице, ако има седалка за него в превозното средство)vii (максимум и минимум за всеки вариант): ........................
2.6.1. Разпределение на тази маса между осите и в случай на полуремарке или ремарке с централна ос, натоварване на теглича (максимум и минимум за всеки вариант): ........................
2.8. Технически допустимата максимална маса с товар, посочена от производителяviii:
2.8.1. Разпределение на тази маса между осите и в случай на полуремарке или ремарке с централна ос, натоварване на теглича5: ........................
3. Двигател (В случаи на неконвенционални двигатели и системи производителят предоставя подробности, еквивалентни на тези, посочени в тази точка.)
3.2.5. Електрическа система: ........................
3.2.5.1. Номинално напрежение: ......................V,
положително/
отрицателно
заземяване
6. Окачване
6.2.1. Регулиране на нивото: ..................да/не/
по избор4
6.6. Гуми и колела ........................
6.6.2. Горни и долни граници на радиуса на търкаляне на колелото: ........................
6.6.2.1. Ос 1: ........................
6.6.2.2. Ос 2: и т.н. ........................
9. Каросерия
9.1.1. Седалки: ........................
9.1.1.1. Брой: ........................
9.1.1.2. Местоположение и подреждане:
10. Устройства за осветяване и светлиннна сигнализация ........................
10.1. Таблица на всички устройства:
брой, производител, модел, знак за одобряване на типа, максимална интензивност на фаровете за дълги светлини, цвят, устройства за светлинна сигнализация:
........................
10.2. Чертеж на местоположението на устройствата за осветяване и светлинна сигнализация: ........................
10.3. За всяко светлинно устройство (лампа) и отражател, специфицирани по Наредба № 63 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация, се осигурява следната информация (в писмен вид и/или на схеми): ........................
10.3.1. Чертеж, показващ обхвата на осветената повърхност: ........................
10.3.2. Метод, използван за дефиниране на видимата повърхност (Наредба № 63 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация): ........................
10.3.3. Условна оптическа ос и оптически център: ........................
10.3.4. Начин на работа на скритите фарове: ........................
10.3.5. Специфични изисквания към монтирането и окабеляването: ........................
10.4. Фарове за къси светлини: нормално насочване (Наредба № 63 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация): ........................
10.4.1. Стойност на началното регулиране: ........................
10.4.2. Местоположение на означението за стойността на начално регулиране: ........................
10.4.3. Описание/чертеж4 и тип на устройството за регулиране насочването на фаровете (т.е. автоматично, ръчно на степени, ръчно без степени и т.н.)6:
10.4.4. Устройство за управление: ........................
10.4.5. Еталонни означения: ........................
10.4.6. Означения, показващи състоянието на натовареност: ........................
Приложение № 2
към
чл. 5, ал. 2Образец
максимален формат А4 (210 x 297 mm)

Сертификат за одобряване на типа


Печат на ИА "АА"
Информация, отнасяща се до8:
-одобряване на типа,
-изменение на одобряването на типа,
-отнемане на одобряването на типа,
за тип превозно средство /компонент/ отделен технически възел в съответствие с Наредба № 63 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация.
Номер на одобряването на типа ........................
Основание за изменението ........................
Раздел I
0.1.* Марка9 (търговско наименование на производителя): ........................
0.2. Тип: ........................
0.3. Начин за идентификация на типа, ако е маркиран върху превозното средство /компонента/ отделния технически възелix: ........................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ........................
0.4. Категория на превозното средство съгласно чл. 149 от Закона за движението по пътищатах:
0.5. Наименование10 и адрес на производителя:
0.7. При компоненти и отделни технически възли, местоположение и метод на полагане на маркировката за одобряване на типа: ........................
0.8. Адрес(и) на монтажния завод(и) ........................
Раздел II
1. Допълнителна информация
(ако е приложимо)
........................
1.1. Списък на незадължителните светлинни устройства, които могат да се монтират на превозно средство от този тип: ........................
2. Техническа служба, провела изпитванията: ........................
3. Дата на протокола от изпитванията: ........................
4. Номер на протокола за изпитване: ........................
5. Забележки (ако има) ........................
5.1. Други допълнителни пояснения относно подвижните компоненти: ........................
6. Място: ........................
7. Дата: ........................
8. Подпис: ........................
9. Прилага се списъкът на документите, съставляващи досието за одобряване на типа, които се съхраняват от ИА "АА" и които могат да бъдат получени при поискване. ........................

* Номерацията отговаря на Директивите на Европейския съюз.
1 Името, под което производителят представя себе си при продажба на превозни средства.
2 Името на лицето, което иска одобряването на типа и е отговорно пред ИА "АА".
3 Излишното се задрасква.
4 Ако съществуват версии с нормална и със спална кабина, се описват и двете.
5 Посочва се отклонението.
6 От т. 10.4.3 до т. 10.4.6 се попълва само за МПС с устройства за регулиране на фаровете.
8 Излишното се задрасква.
9 Името, под което производителят представя себе си при продажба на превозни средства.
10 Името на лицето, което иска одобряването на типа и е отговорно пред ИА "АА".
i Ако начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).
ii Класифицирано съгласно определенията, посочени в Закона за движението по пътищата и част А на приложение 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
iii БДС ISO 612-2002, термин № 6.4.
iv БДС ISO 612-2002, термин № 6.1 и за превозни средства, различни от тези от категория М1: Наредба по чл. 138, ал. 4 ЗДвП.
v БДС ISO 612-2002, термин № 6.2 и за превозни средства, различни от тези от категория М1: Наредба по чл. 138, ал. 4 ЗДвП.
vi БДС ISO 612-2002, термин № 6.3 и за превозни средства, различни от тези от категория М1: Наредба по чл. 138, ал. 4 ЗДвП.
vii Масата на водача и ако е приложимо, за членовете на екипажа се приема за 75 kg (подразделя се на 68 kg тегло на водача и 7 kg багаж, съгласно БДС ISO 2416-1992), резервоарът за горивото е напълнен 90 % и другите системи, съдържащи течност (освен тези, използващи вода), със 100 % от обема, определен от производителя.
viii За ремаркета или полуремаркета и за превозни средства, свързани с ремарке или полуремарке, които оказват значително вертикално натоварване върху прикачното устройство или седлото, този товар, разделен на стандартното земно ускорение, е включен в максималната технически допустима маса. На това място се попълват горната и долната стойност за всеки вариант.
iх Ако начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, предмет на този сертификат за типово одобряване, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).
х Класифицирано съгласно определенията, посочени в Закона за движението по пътищата и част А на приложение 1 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

 

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив