Наредба № 64 от 26 август 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и на оборудването за заден ход

МТС

Държавен вестник брой: 61

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 12.09.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на моторни превозни средства (ПС) по отношение на устройствата за измерване на скоростта (скоростомери) и оборудването за заден ход;
2. техническите изисквания към ПС по отношение на устройствата за измерване на скоростта и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА
ЕО ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА
(Изм. на загл., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Заявление за ЕО одобряване на типа
(Изм. на загл., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на устройствата за измерване на скоростта (скоростомери) и оборудването за заден ход се одобрява по реда на глава втора, раздели II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) За одобряване на типа на превозно средство по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл. 3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(1) (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) За ЕО одобряване на типа на превозно средство по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните устройства и компоненти с достатъчно подробности.
(4) В случай че системи, компоненти или отделни технически възли имат електронно управление, към попълнения списък с данни се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

ЕО одобряване на типа
(Изм. на загл., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Чл. 4. Заявителят предоставя на техническата служба превозно средство, което е представително за типа, за който се иска одобряване.

Чл. 5.
(1) В срок до един месец от предоставяне от заявителя на техническо досие с изпълнени процедури за одобряване типа на ПС по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на типа.
(1) (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В срок до един месец от предоставяне от заявителя на техническо досие с изпълнени процедури за одобряване типа на ПС по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за ЕО одобряване на типа.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 2.

Чл. 6.
(1) За всеки одобрен тип превозно средство се издава номер на одобряването при спазване изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "75/443" и "97/39".
(2) За различните одобрени типове ПС се издават различни номера.


Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат за одобряване типа на ПС на основания, свързани с устройството за измерване на скоростта и оборудването за заден ход, ако те отговарят на изискванията на тази наредба.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Отказът да се издаде ЕО сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 9.
(1) (Доп., ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на компоненти или характеристики, отнасящи се до ПС по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход, изброени в т. 2, § 1 от допълнителната разпоредба.
(2) В случаите по ал. 1 изпълнителният директор на ИА "АА" може да определи извършването на нови изпитвания на изменения тип. За новите изпитвания се съставя нов протокол.
(3) В случаи на изменение на одобрения тип се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(4) (Нова, ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Когато при изпитванията по ал. 2 се установи, че не са спазени изискванията по наредбата, изпълнителният директор на ИА "АА" отказва да одобри измененията на типа по ал. 1.

Чл. 10. Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета. Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗПИТВАНИЯ

Раздел I
Технически изисквания

Чл. 11. Всяко превозно средство трябва да притежава оборудване за заден ход, което може да се управлява от мястото на водача.

Чл. 12. (1)(Предишен текст на чл. 12, ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Всяко превозно средство трябва да бъде снабдено с устройство за измерване на скоростта.
(2) (Нова, ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Устройството по ал. 1 не се изисква за превозни средства, които са произведени със записващо устройство, чиито конструктивни характеристики и монтаж отговарят на разпоредбите на Регламент № 1463/70 за въвеждането на записващо оборудване в автомобилния траспорт.

Чл. 13.
(1) Екранът на устройството за измерване на скоростта трябва да бъде разположен в прякото зрително поле на водача и да бъде ясно четлив през деня и през нощта.
(2) Диапазонът на отчитаните скорости трябва да бъде достатъчно голям, за да включва максималната скорост, посочена от производителя, за типа превозно средство.

Чл. 14.
(1) Скалата на устройството за измерване на скоростта трябва да бъде ясно четлива.
(2) Градуирането на скалата трябва да бъде в единици от 1, 2, 5 или 10 km/h.
(3) Стойностите на скоростта трябва да бъдат изобразени на скалата, както следва:
1. когато най-високата стойност, посочена на скалата, не надхвърля 200 km/h, стойностите на скоростта трябва да бъдат посочени на интервали не по-големи от 20 km/h;
2. когато най-високата стойност, посочена на скалата, надхвърля 200 km/h, стойностите на скоростта трябва да бъдат посочени на интервали не по-големи от 30 km/h.
(4) При изобразяване на стойностите на скоростта се допуска неравномерно градуиране. Раздел II
Изпитвания и условия за изпитвания

Чл. 15. При изпитване на точността на устройството за измерване на скоростта се спазват следните изисквания:
1. когато ПС е оборудвано с един от типовете гуми, препоръчвани от производителя, изпитването се повтаря за всеки тип устройство за измерване на скоростта, посочено от производителя;
2. натоварването върху оста, задвижваща оборудването за измерване на скоростта, съответства на масата, която отговаря на изискванията по т. 2.6 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета;
3. контролната температура при устройството за измерване на скоростта е 23 ± 5 °С;
4. по време на всяко изпитване налягането на гумите съответства на нормалното работно налягане;
5. превозното средство се изпитва при следните три скорости: 40, 80 и 120 km/h или 80 % от посочената от производителя максимална скорост, ако тя е по-ниска от 150 km/h;
6. изпитвателната апаратура, която се използва за определяне на действителната скорост на превозното средство, има точност до ± 1,0 %;
7. повърхността на изпитвателния полигон е равна и суха по време на изпитването и осигурява достатъчно сцепление.

Чл. 16.
(1) Отчетената скорост не трябва да бъде по-ниска от действителната скорост.
(2) При определените в чл. 15, т. 5 скорости и в интервалите между тези скорости съотношението между обозначената на скалата на устройството за измерване на скоростта скорост (V1) и действителната скорост (V2) трябва да бъде: 0 V1 - V2 V2/10 + 4 km/h.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на превозните средства, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. "Тип превозно средство по отношение на устройството за измерване на скоростта" са ПС, които не се различават по следните съществени характеристики:
а) гуми, препоръчвани от производителя;
б) общо предавателно отношение, включително понижаваща предавка, ако е монтирана такава (брой на оборотите на входа на устройството за измерване на скоростта за един оборот на задвижващата ос на устройството за измерване на скоростта, когато превозното средство се движи по права линия);
в) тип(ове) устройства за измерване на скоростта; типът се определя от допустимото отклонение в точността на измерващия механизъм на устройството за измерване на скоростта, константата на уреда и диапазона на отчитаните скорости.
3. "Гуми, препоръчвани от производителя" са типът или типовете гуми, с които производителят доставя въпросния тип ПС и които са посочени в списъка с данни, приложен към наредба за одобряване типа на гуми, одобряване типа на гуми по отношение нивото на шума при контакт с пътя и одобряване типа на нови моторни ПС и техните ремаркета по отношение монтирането на гуми; гумите за сняг не се считат за "гуми, препоръчвани от производителя".
4. "Нормално работно налягане" е даденото от производителя на ПС при определена температура налягане на въздуха в гумата, увеличено с 0,2 bar.
5. "Устройството за измерване на скоростта" е тази част от оборудването за измерване на скоростта, която показва на водача скоростта на неговото ПС във всеки момент.
6. "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
6. (Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на ЕО одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 75/443/ЕИО, последно изменена с Директива 97/39/ЕО.

§ 3. За категория M1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории M2, M3, N1, N2 и N3 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл.3, ал.2
(Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Списък с данни № ..... (*)
за целите на ЕО одобряване типа на превозно средство по отношение на оборудването за заден ход и устройството за измерване на скоростта в съответствие с Наредба № 64 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и на оборудването за заден ход (Директива 75/443/ЕИО, последно изменена и допълнена с Директива 97/39/ЕО) в съответствие с приложение № 2 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (в съответствие с приложение № 1 на Директива 70/156/ЕИО)

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложения към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, когато има такива, показват съответните части с достатъчно ясни и различими подробности. За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.

0. Обща информация
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ...................
0.2. Тип: ...................
0.3. Начини за идентификация на типа, ако се маркира на превозното средство(b): ...................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ...................
0.4. Категория на превозното средство (c): ...................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ...................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ...................
1. Общи конструктивни характеристики на превозното средство
1.1. Снимки и/или чертежи на представително превозно средство (образец): ...................
2. Маси и размери (e) (в kg и mm) (препратка към чертеж, където е приложимо)
2.6. Маса на превозното средство с каросерията и в случай на теглещо превозно средство от категория, различна от М1, с прикачно устройство, ако е монтирано от производителя, при движение, или масата на шаси или шаси с кабина, без каросерия и/или прикачно устройство, ако производителят не монтира каросерия и/или прикачно устройство (включително течности, инструменти, резервно колело - ако има, и водач, а за градски и туристически автобуси - и служебно лице, ако има седалка за него на превозното средство) (o) (максимум и минимум за всеки вариант): ...................
2.6.1. Разпределение на тази маса между осите и в случай на полуремарке или ремарке с централна ос, натоварване на прикачното устройство (максимум и минимум за всеки вариант): ...................
4. Трансмисия (v):
4.2. Тип (механична, хидравлична, електрическа и т. н.): ...................
4.5. Предавателна кутия: ...................
4.5.3. Начин за управление: ...................
4.6. Предавателни отношения ...................
Предавка Предавателни отношения в предавателната кутия (предавателни отношения на оборотите на двигателя към оборотите на изходящия вал на предавателната кутия) Предавателно отношение(я) на главното предаване (предавателно отношение на оборотите на изходящия вал на предавателната кутия към оборотите на задвижваното колело) Общи предавателни отношения
Максимално за БИ(*)
1
2
3
...........
Минимално за БИ(*)
Заден ход
(*)Безстепенно изменение
4.7. Максимална скорост на превозното средство (в km/h) (w): ...................
4.8. Устройство за измерване на скоростта (при наличие на тахограф да се посочи само маркировката за одобрение): ...................
4.8.1. Начин на действие и описание на задвижващите механизми: ...................
4.8.2. Константа на уреда: ...................
4.8.3. Точност на измерващия механизъм съгласно т. 2в на § 1 от допълнителната разпоредба на Наредба № 64 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и на оборудването за заден ход (т. 2.1.3 на Приложение II на Директива 75/443/ЕИО): ...................
4.8.4. Общо предавателно отношение съгласно т. 2б на § 1 от допълнителната разпоредба на Наредба № 64 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и на оборудването за заден ход (т. 2.1.2 на Приложение II на Директива 75/443/ЕИО): ...................
4.8.5. Диаграма на скалата на устройството за измерване на скоростта или други форми на отчитане: ...................
6. Окачване
6.6. Гуми и колела ...................
6.6.2. Горни и долни граници на радиуса на търкаляне на колелото ...................
6.6.2.1. Ос 1: ...................
6.6.2.2. Ос 2: ...................
6.6.2.3. Ос 3: ...................
6.6.2.4. Ос 4: ...................
6.6.3. Налягане(ия) в гумите, както е препоръчано от производителя на превозното средство: ............kPa.
Дата, номер на досието

________________________

(*) Номерацията и забележките в списъка с данни съответстват на използваните в приложение № 2 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение I на Директива 70/156/ЕИО, последно изменена и допълнена с Директива 2005/49/ЕО). Точките, които не се отнасят за целите на тази наредба, са премахнати.

Приложение № 2
към чл.5, ал.2
(Изм., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Образец
максимален формат: А4 (120 x 297 mm)

ЕО сертификат за ЕО одобряване на типа

Печат на ИА "АА"
Информация, отнасяща се до:
- ЕО одобряване на типа(1),
- Разширение на одобряването на типа (1),
- Отказ за ЕО одобряване на типа (1),
- Отнемане на одобряването на типа (1), на тип превозно средство/компонент/отделен технически възел (1) съгласно Наредба № 64 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход (Директива 75/443/ЕИО, последно изменена и допълнена с Директива 97/39/ЕО)

Номер на одобряването на типа........................
Основание за изменението........................

Раздел I
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ........................
0.2. Тип и общо търговско описание(-я): ........................
0.3. Начин за идентификация на типа, ако се маркира на превозно средство/компонент/отделен технически възел (1) (2): ........................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ........................
0.4. Категория на превозното средство (3):
0.5. Наименование и адрес на производителя:
0.7. В случай на компоненти и отделни технически възли, местоположение и начин на поставяне на ЕО маркировката за одобрение: ........................
0.8. Адрес(-и) на на монтажния(-те) завод(-и): ........................
Раздел II
1. Допълнителна информация (където е приложимо): (съгласно допълнението) ........................
2. Техническа служба, отговорна за провеждане на изпитванията: ........................
3. Дата на протокола от изпитванията: ........................
4. Номер на протокола от изпитванията: ........................
5. Забележки (ако има): (съгласно допълнението) ........................
6. Място: ........................
7. Дата: ........................
8. Подпис: ........................
9. Прилага се номерът на техническото досие, представено на ИА "АА", което може да бъде получено при поискване. ........................

____________________________

(1) Излишното се задрасква. (2) Ако начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например АВС??123??). (3) Както е определено в приложение № 1, част А, на Наредба № 60 за ЕО одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета (Приложение II А на Директива 70/156/ЕИО).

Допълнение
към ЕО сертификата за ЕО одобряване на типа № ... относно типовото одобрение на превозно средство по отношение на Наредба № 64 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за измерване на скоростта и оборудването за заден ход (Директива 75/443/ЕИО, последно изменена и допълнена с Директива 97/39/ЕО)

1. Допълнителна информация
1.1. Устройство за измерване на скоростта: ........................
1.1.1. Начин за идентификация, ако има такъв, и местоположението му: ........................
5. Забележки (например валидни както за превозни средства с ляв волан, така и за превозни средства с десен волан) ........................
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив