Наредба № 65 от 26 август 2003 г. за одобряване типа на устройства за звуков сигнал на моторни превозни средства

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 15.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на устройства за звуков сигнал (УЗС) на моторни превозни средства;
2. техническите изисквания към УЗС и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания;
3. техническите изисквания към монтираните УЗС на превозните средства и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания. Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Раздел I
Заявление за одобряване типа

Чл. 2. Типът на УЗС се одобрява по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г).

Чл. 3.
(1) За одобряване типа на УЗС производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИА “АА”) в съответствие с чл. 3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага техническа информация и необходимите схеми и чертежи, достатъчно подробни, в подходящ мащаб, в размер А4 (210 mm x 297 mm) или в папка с размер А4.
(3) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване типа на устройство за звуков сигнал и поставяне на маркировка за одобряване

Чл. 4. Производителят предоставя за изпитване от техническа служба два образеца на УЗС от типа, за който се иска одобряване.

Чл. 5.
(1) Изпълнителният директор на ИА “АА” издава сертификат за одобряване типа на УЗС в срок до един месец след предоставяне на информацията и необходимите схеми и чертежи по чл. 3, ал. 2 след извършване на изпитванията за съответствие и когато са спазени техническите изисквания по тази наредба.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 1.

Чл. 6.
(1) За всеки одобрен тип УЗС се издава номер на одобряването при спазване изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно “70/388” и “87/345”.
(2) За всеки одобрен тип устройство за звуков сигнал се издава различен номер.

Чл. 7.
(1) Несъответствие на определен брой УЗС, обозначени с една и съща маркировка за одобряване с одобрения тип, е налице, когато не са спазени изискванията по т. 1.2.1.6 от приложение № 2.
(2) В случаите по ал. 1 изпълнителният директор на ИА “АА” разпорежда предприемането на мерки за осигуряване съответствието на производството съгласно разпоредбите на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(3) Когато съответствието с одобрения тип не бъде възстановено, изпълнителният директор на ИА “АА” отнема сертификата по чл. 5, ал. 1.

Чл. 8. Отказът да се издаде сертификат и решението за отнемане на сертификата се мотивират писмено и подлежат на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 9. Контролът на съответствието на производството с одобрения тип включва проучване и изготвяне на становища.

Чл. 10. Изпълнителният директор на ИА “АА” не може да откаже издаване на сертификат за одобряване типа на превозно средство по реда на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета на основания, свързани с УЗС, ако то има маркировка за одобряване и ако са спазени техническите изисквания, посочени в тази наредба.

Раздел III
Технически изисквания към устройствата за звуков сигнал, към маркировката за одобряване и изпитванията

Чл. 11. Техническите изисквания към УЗС, методите и условията за изпитване за съответствие с техническите изисквания са посочени в приложение № 2, т. 1.

Чл. 12.
(1) Изпитванията за одобряване на типа се извършват върху два образеца от всеки тип, за който се иска одобряване.
(2) Образците по ал. 1 се подлагат на изпитванията, посочени в приложение № 2, и трябва да отговарят на техническите изисквания, определени с тази наредба.

Чл. 13.
(1) Всяко УЗС, което съответства на одобрен от изпълнителния директор на ИА “АА” тип, трябва да има поставена маркировка за одобряване на типа, която се състои от:
1. правоъгълник, който огражда буквите “bg”, последвани от номер 34;
2. базов номер на одобряването, предвиден в секция 4, приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета, поставен в близост до правоъгълника.
(2) Маркировката за одобряване е в съответствие с образеца, даден в приложение № 3, и се поставя така, че да е видима, четлива и неизтриваема.
(3) При маркировката не могат да се използват знаци, които могат да доведат до объркване на УЗС с други устройства.

Чл. 14. Маркировката за одобряване (символ и номер) се поставя върху основна част на УЗС по такъв начин, че да се вижда от външната страна, когато устройството е монтирано на превозното средство.

Чл. 15. Техническите изисквания към УЗС, когато те са монтирани на превозното средство, методите и условията на изпитване за съответствие с изискванията са дадени в приложение № 2, т. 2.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. “Превозно средство” е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 kм/ч, с изключение на превозните средства, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. “Производител” е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2 и N3 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към
чл. 5, ал. 2

Образец
Максимален формат А4 (210 mm x 297 mm)
СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Печат на ИА “АА”

Информация, отнасяща се до1:
- одобряване на типа,
- изменение на одобряването на типа,
- отнемане на одобряването на типа,
за тип превозно средство/компонент/отделен технически възел1 в съответствие с Наредба № 65 от 2003 г. за одобряване типа на устройства за звуков сигнал на моторни превозни средства.

Номер на одобряването на типа: ...............
3. Марка2 (търговско наименование на производителя): ...............
4. Тип (електропневматичен прибор за звукова сигнализация, електромагнитен прибор за звукова сигнализация с резонаторна платка, електромагнитна сирена или др.под.): ...............
5. Наименование и адрес на производителя: ...............
6. Наименование и адрес на упълномощения представител на производителя (ако има такъв): ...............
7. Захранващо напрежение: ...............V
8. Номинална честота(и)/номинално работно налягане1: ...............Hz/kg/cm2 1
9. Представено за одобряване на типа на: ...............
10. Изпитвателна лаборатория:
11. Дата и номер на протокола от изпитванията ...............
12. Дата на одобряването на типа/ изменението на одобряване на типа1: ...............
13. Място: ...............
14. Дата: ...............
15. Приложени са следните документи (носещи номера, указани по-горе) (чертежи, диаграми и схеми на устройството за звукова сигнализация): ...............
16. Забележки/подпис ...............

__________________
1 Излишното се задрасква.
2 Името, под което производителят представя себе си при продажба на превозни средства.

Приложение № 2
към
чл. 11Технически изисквания

1. Технически изисквания към устройствата за звуков сигнал като компонент, методи и условия за изпитване за съответствие с техническите изисквания

1.1. Устройството за звуков сигнал трябва да издава непрекъснат звук.
1.2. Устройството за звуков сигнал трябва да има акустични (спектрално разпределение на звуковата енергия, ниво на акустично налягане) и механични характеристики, които да отговарят на изискванията при изпитвания, извършени, както следва: 1.2.1. Измервания на нивото на звука:
1.2.1.1. Устройството за звуков сигнал се изпитва в отделна (вж. т. 1.2.1.1.1) и достатъчно тиха среда (нивото на околния шум и на шума от вятъра да са най-малкото с 10 dB (А) по-ниски от нивото на измервания шум или в звукоизолирано помещение), като микрофонът на измервателния апарат се поставя в посоката, в която субективното звуково ниво е най-високо и на 2 m от предната страна на устройството, като микрофонът и устройството се поставят на височина 1,20 m от земята.
1.2.1.1.1. Когато изпитванията се извършват на открито, изпитвателната площадка трябва да бъде с радиус поне 50 m, като централната й част трябва да бъде практически хоризонтална, най-малко в окръжност с радиус от 20 m, да бъде с покритие от бетон, асфалт или друг подобен материал и не трябва да е покрита с пръхкав сняг, висока трева, рохка пръст или пепел. Измерванията се извършват при ясно време. В близост до УЗС или до микрофона не трябва да има никакви други лица освен лицето, отчитащо показанията на уреда, за да се изключи влиянието им, вследствие близостта до УЗС или до микрофона, върху показанията на уреда. При отчитане на показанията не се вземат под внимание пиковите стойности, които нямат връзка с характеристиките на общото ниво на звука.
1.2.1.2. Измерванията се извършват по кривата за балансиране с нормите на Международната електротехническа комисия (МЕК), като се използват звукомери, които съответстват на типа, описан в публикация № 179 на МЕК, първо издание от 1965 г.
1.2.1.3. Устройството за звуков сигнал трябва да бъде захранвано в зависимост от вида му с напрежение 6, 12 или 24 V, измерени при изхода на източника на електрическа енергия, които отговарят съответно на номинално напрежение 6, 12 или 24 V. 1.2.1.4. Съпротивлението на електрическата верига, включително съпротивлението на клемите и контактите, трябва да бъде: - 0,05 при номинално напрежение 6 V, - 0,10 при номинално напрежение 12 V, - 0,20 при номинално напрежение 24 V.
1.2.1.5. Устройството за звуков сигнал трябва да бъде монтирано с помощта на предвидената(ите) от производителя част(и) неподвижно, върху основа, чиято маса е най-малко десет пъти по-голяма от тази на устройството и най-малко равна на 15 kg. 1.2.1.6. При посочените условия субективното ниво на акустично налягане трябва да бъде не по-голямо от 118 dB (А) и не по-малко от 105 dB (А).
1.2.1.7. Времето между момента на задействане на УЗС и момента, в който звукът достига минималната стойност, указана в т. 1.2.1.6, трябва да бъде не повече от 0,2 s, измерено при околна температура 20 ± 5 °C.
1.2.1.7.1. Изискването по т. 1.2.1.7 се отнася и за УЗС с пневматично или с електропневматично действие.
1.2.1.8. Устройствата за звуков сигнал с пневматично или с електропневматично действие трябва да имат, при условията на захранване, определени от производителя за този вид уреди, същите акустични показатели като изискваните за УЗС, работещи с електричество.
1.2.2. Изпитвания за издръжливост:
1.2.2.1. Устройството трябва да се захранва с номиналното напрежение и съпротивлението на електрическата верига, посочени в т. 1.2.1.3 и 1.2.1.4, и да се задейства 50 000 пъти с честота един Hz, последвана от 4-секундна пауза. По време на изпитването устройството трябва да бъде подложено на въздействието на въздушно течение със скорост около 10 m/s.
1.2.2.2. Ако изпитването се провежда в звукоизолирано помещение, то трябва да има достатъчен обем, за да се осигури нормална дисперсия на топлината, излъчвана от устройството по време на изпитването за издръжливост.
1.2.2.3. Околната температура в помещението, в което се извършва изпитването, трябва да бъде в диапазона от +15 °С до +30 °С. 1.2.2.4. Когато след 25 000 задействания характеристиките на нивото на звука се различават от тези преди началото на изпитването, може да се извърши настройване на УЗС. След 50 000 задействания УЗС трябва да отговаря на изискванията по т. 1.2.1 (евентуално след допълнително настройване).
1.2.3. Акустични изпитвания:
1.2.3.1. Акустичният спектър на звука на УЗС, измерен на разстояние 2 m, трябва да има ниво на акустично налягане в честотната лента от 1800 до 3550 Hz по-високо от нивото на акустичното налягане на всяка честотна съставяща над 3550 Hz и не по-ниско от 105 dB (А).
1.2.3.2. Устройството за звуков сигнал трябва да изпълнява изискването по т. 1 при изпитване по т. 1.2.2 и при захранващо напрежение в интервала от 95 до 115 % от стойността на неговото номинално захранващо напрежение.
1.2.3.3. Ефективното напрежение трябва да има стойностите, посочени в т. 1.2.1.
1.2.3.4. Съпротивлението на електрическата верига, включително съпротивлението на клемите и контактите, е посочено в т. 1.2.1.
1.2.3.5. Изпитваното устройство и микрофонът се поставят на еднаква височина, като микрофонът трябва да се намира в посоката, в която субективното ниво на звука е най-високо, започвайки от предната страна на устройството.
1.2.3.6. Устройството за звуков сигнал трябва да бъде монтирано с помощта на предвидената(ите) от производителя част(и), неподвижно, върху основа, чиято маса е най-малко 10 пъти по-голяма от тази на устройството и най-малко равна на 30 kg. 1.2.3.7. Изпитването се извършва в звукоизолирано помещение.

2. Технически изисквания към устройствата за звуков сигнал, монтирани на превозно средство

2.1. Звукови изпитвания: По време на одобряване типа на превозно средство контролът на характеристиките на УЗС, монтирано на този тип превозно средство, се извършва, както следва:
2.1.1. Стойността на нивото на акустично налягане на УЗС, монтирано на превозното средство, се измерва на разстояние 7 m от предната част на превозното средство; превозното средство трябва да бъде поставено на отделно място, на възможно най-равна повърхност и да бъде със спрян двигател; ефективното напрежение е напрежението, посочено в т. 1.2.1.
2.1.2. Измерванията се извършват по кривата за балансиране с нормите на МЕК.
2.1.3. Максималната стойност на нивото на акустично налягане се измерва в границите от 0,5 до 1,5 m височина над земята. 2.1.4. Достигнатата максимална стойност на акустично налягане трябва да бъде не по-малка от 93 dB (A).

Приложение № 3
към
чл. 13, ал. 2
(Изм. и доп., ДВ, бр. 61 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г., доп., ДВ, бр. 77 от 2007 г.)

Образец на маркировка за одобряване
(размерите са посочени в mm)


 
ЕО сертификати за одобряване на типа запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:       
    

1. за Германия;       
2. за Франция;       
3. за Италия;       
4. за Холандия;       
5. за Швеция;       
6. за Белгия;       
7. за Унгария;       
8. за Чехия;       
9. за Испания;       
11. за Великобритания;       
12. за Австрия;       
13. за Люксембург;       
17. за Финландия;       
18. за Дания;       
19. за Румъния;       
20. за Полша;       
21. за Португалия;       
23. за Гърция;       
24. за Ирландия;       
26. за Словения;       
27. за Словакия;       
29. за Естония;       
32. за Латвия;       
36. за Литва;       
49. за Кипър;       
50. за Малта.       

 

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив