Наредба № 7 от 21 октомври 2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации

МОСВ, МИ, МРРБ и МЗ

Държавен вестник брой: 20

Година: 2007

Орган на издаване: МОСВ, МИ, МРРБ и МЗ

Дата на обнародване: 21.03.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Наредбата установява норми за допустими емисии (НДЕ) на летливи органични съединения (ЛОС), изпускани в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации, с оглед предотвратяване или намаляване на преките и косвените въздействия върху околната среда от образуваните емисии, както и на свързаните с тях потенциални рискове за човешкото здраве.

Чл. 2.
(1) Изискванията на наредбата се прилагат към инсталациите, извършващи дейности от категориите съгласно приложение № 1.
(2) Изискванията на наредбата не се прилагат към инсталациите по ал. 1 в случаите, когато при тяхната експлоатация не се превишават съответните долни прагови стойности за консумация на разтворители (ПСКР), определени в приложения № 2 и 3.

Чл. 3.
(1) Министърът на околната среда и водите издава секторни ръководства за прилагане изискванията на наредбата към инсталациите от съответните категории дейности.
(2) Ръководствата по ал. 1 са аналогични на съответните им европейски ръководства и се съгласуват с министъра на икономиката и организациите на заинтересуваните оператори на инсталации - браншови камари, съюзи и др.

Глава втора
НОРМИ ЗА ДОПУСТИМИ ЕМИСИИ

Чл. 4. Емисиите на ЛОС, образувани при експлоатацията на инсталациите, попадащи в обхвата на наредбата съгласно чл. 2, се ограничават при спазване на едно от следните условия:
1. изпусканите емисии да не превишават НДЕ в отпадъчните газове, вкл. нормите за неорганизирани емисии (ННЕ) на ЛОС, установени за съответните категории дейности съгласно приложение № 2;
2. изпусканите емисии да не превишават нормите за общи емисии (НОЕ) на ЛОС, установени за съответните категории дейности съгласно приложения № 2 и 3;
3. изпусканите емисии да не превишават целевите НОЕ на ЛОС, определени в рамките на съответната схема за намаляване на емисиите (СНЕ).

Чл. 5.
(1) В случаите, когато това изрично е посочено в приложение № 2, изискванията по чл. 4, т. 1 не се прилагат към инсталациите, които не се експлоатират при контролирани условия. В тези случаи емисиите на ЛОС от съответните инсталации се ограничават съгласно изискванията по чл. 4, т. 2.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага към инсталациите, чиито оператори въз основа на изготвените СНЕ докажат пред компетентните органи (КО), че постигането на съответните целеви НОЕ е невъзможно по технически и/или икономически причини.

Чл. 6.
(1) Схемите за намаляване на емисиите на ЛОС се изготвят от операторите на инсталациите в съответствие с условията на приложение № 4 и се представят на КО за утвърждаване.
(2) За инсталациите, които подлежат на комплексно разрешително (КР) по чл. 117 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), СНЕ се представят със заявлението за издаване на КР.
(3) Представените от операторите СНЕ се утвърждават с решение на КО или чрез включване на съответните НОЕ в издадените КР.
(4) В случаите по чл. 5, ал. 2 с решенията на КО или издадените КР се определят НОЕ на ЛОС от съответните инсталации.
(5) До утвърждаване на представените СНЕ от КО към съответните инсталации се прилагат нормите за ограничаване на емисиите на ЛОС съгласно чл. 4, т. 1.

Чл. 7.
(1) Инсталациите, за които техните оператори докажат пред КО, че прилагането на съответните ННЕ съгласно приложение № 2 е невъзможно по технически и икономически причини, се освобождават от задължението за спазване на тези норми с решение на КО или с издаденото КР.
(2) Инсталациите могат да бъдат освобождавани по реда на ал. 1 от задълженията си по чл. 4, т. 1 единствено при условие, че това няма да доведе до значително увеличаване на риска за човешкото здраве или околната среда.

Чл. 8. В случаите по чл. 5, ал. 2 и чл. 7 операторите са задължени да докажат пред КО, че при експлоатацията на съответните инсталации се прилага определена най-добра налична техника (НДНТ) или комбинация от НДНТ за ограничаване емисиите на ЛОС при извършване на дадените категории дейности.

Чл. 9.
(1) Министърът на околната среда и водите дава указания във връзка с прилагане на разпоредбите на чл. 5 и 7, в т. ч. във връзка с определянето и прилагането на НДНТ за ограничаване емисиите на ЛОС в атмосферния въздух съгласно чл. 8, в рамките на секторните ръководства по чл. 3.
(2) Всички решения на КО във връзка с прилагане на допустимите изключения от разпоредбите на чл. 4 съгласно чл. 5 и 7 се съгласуват предварително с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Чл. 10.
(1) При никакви обстоятелства общите емисии от дадена инсталация на всички ЛОС, за които се определят или следва да бъдат определени рискови фрази в съответствие с Наредбата за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти (ДВ, бр. 5 от 2003 г.), не могат да превишават следните НДЕ:
1. за веществата с рискови фрази R45, R46, R49, R60 или R61 - 2 mg/m3;
2. за халогенирани ЛОС с рискова фраза R40 - 20 mg/m3.
(2) Разпоредбите по ал. 1, т. 1 не се прилагат в случаите, когато сумарният масов поток на всички ЛОС (изпускани от дадена инсталация), за които се определят или следва да бъдат определени посочените рискови фрази, при никакви обстоятелства не превишава 10 g/h.
(3) Разпоредбите по ал. 1, т. 2 не се прилагат в случаите, когато сумарният масов поток на всички ЛОС (изпускани от дадена инсталация), за които се определя или следва да бъде определена посочената рискова фраза, при никакви обстоятелства не превишава 100 g/h.

Чл. 11. Операторите на инсталации, чиято експлоатация е свързана с употребата на ЛОС или препарати, съдържащи ЛОС по чл. 10, ал. 1, предприемат необходимите мерки за прекратяване употребата на тези вещества във възможно най-кратък срок.

Чл. 12. Инсталациите, които изпълняват СНЕ, както и тези, които са освободени от задължението за прилагане изискванията на чл. 4, т. 1 в съответствие с разпоредбите на чл. 5 и 7, не се освобождават от задължението за спазване на установените в чл. 10 НДЕ на ЛОС, за които се определят или следва да бъдат определени рискови фрази.

Чл. 13. При експлоатация на инсталации, които извършват две или повече дейности от категориите съгласно приложение № 1, за всяка една от които (поотделно) е налице превишение на съответните ПСКР съгласно приложения № 2 и 3, се спазват следните изисквания:
1. за всяка една дейност поотделно - не се допуска превишаване на НДЕ по чл. 10;
2. за всяка една дейност поотделно:
а) не се допуска превишаване на съответните НДЕ (за останалите ЛОС), посочени в приложения № 2 и 3, или
б) не се допуска общите емисии на ЛОС от съответната инсталация, които са резултат от извършването на отделните дейности, да превишават тези, които биха възникнали при изпълнението на условието по буква "а".

Глава трета
ИЗМЕРВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ В ОТПАДЪЧНИТЕ ГАЗОВЕ

Чл. 14. Емисиите в отпадъчните газове от инсталациите, попадащи в обхвата на наредбата, подлежат на измервания за определяне спазването на установените НДЕ на ЛОС в съответствие с разпоредбите на Наредба № 6 от 1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31 от 1999 г.).

Чл. 15.
(1) Инсталациите с над 10 kg/h масов поток на емисиите на ЛОС, определени като общ органичен въглерод, подлежат на собствени непрекъснати (автоматични) измервания за определяне на емисиите при съответните изпускащи устройства съгласно Наредба № 6.
(2) В случаите, когато в дадена инсталация е налице повече от едно изпускащо устройство, масовият поток по ал. 1 се определя като сбор от масовите потоци на емисиите от отделните изпускащи устройства.

Чл. 16. Инсталациите, които не попадат в обхвата на чл. 15, подлежат на периодични собствени и/или контролни измервания при съответните изпускащи устройства съгласно Наредба № 6.

Чл. 17. Регистрирането, обработването, съхранението и представянето на резултатите от измерванията по чл. 15 и 16 се извършва в съответствие с установените за целта разпоредби на Наредба № 6.

Чл. 18. Изискванията на чл. 15 и 16 за измерване на емисиите не се прилагат към инсталациите, в които за спазване на установените с тази наредба НДЕ на ЛОС не са необходими пречиствателни съоръжения за третиране (частично улавяне) на емисиите в отпадъчните газове.

Чл. 19. Емисиите на ЛОС, посочени в чл. 10, ал. 1, се измерват и определят през време на експлоатация на съответната инсталация при контролирани условия.

Глава четвърта
КОНТРОЛ И СПАЗВАНЕ НА УСТАНОВЕНИТЕ НОРМИ

Чл. 20.
(1) Операторите на инсталации, попадащи в обхвата на наредбата, ежегодно представят пред КО планове за управление на разтворителите (ПУР), изготвени в съответствие с условията по приложение № 5.
(2) Плановете за управление на разтворителите по ал. 1 следва да съдържат оценка на съответствието със:
1. нормите за допустими емисии в отпадъчните газове;
2. нормите за неорганизирани емисии;
3. нормите за общи емисии;
4. изискванията съгласно утвърдените СНЕ, в т. ч. целевите НОЕ;
5. изискванията във връзка с прилагането на разпоредбите на чл. 5 и 7, вкл. във връзка с тези на чл. 8;
6. изискванията за прекратяване употребата на ЛОС по чл. 11;
7. изискванията на чл. 13 към инсталациите, извършващи две или повече дейности.
(3) Плановете за управление на разтворителите обхващат предходната календарна година и се представят пред РИОСВ не по-късно от три месеца след нейното изтичане, вкл. с годишните доклади по чл. 125, т. 5 ЗООС.
(4) Операторите на действащи инсталации, за чиято експлоатация се издава КР по чл. 117 ЗООС, изготвят и представят своите първоначални ПУР със заявленията за издаване на КР, т. е. при спазване на сроковете по Наредбата за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни за изграждането и експлоатацията на нови и експлоатацията на действащи промишлени инсталации и съоръжения (ДВ, бр. 26 от 2003 г.).
(5) За действащите инсталации първоначалните ПУР включват и подходящи мерки за постигане на съответните НДЕ, вкл. ННЕ и/или НОЕ в установените за целта срокове, а всеки следващ ПУР съдържа доклад за изпълнението на тези мерки през предходната година.
(6) Операторите на повече от една инсталация, попадаща в обхвата на наредбата, изготвят по един ПУР за всяка отделна инсталация.
(7) Първоначалните ПУР се утвърждават с решение на КО, с изключение на тези, представени от операторите на действащи инсталации по ал. 4.

Чл. 21.
(1) При съществена промяна в условията на експлоатация на дадена инсталация нейният оператор представя пред КО актуализирани мерки за постигане на съответните НДЕ, вкл. ННЕ и/или НОЕ, в рамките на съответния ПУР, както и актуализирана СНЕ, ако за инсталацията е утвърдена такава.
(2) При съществена промяна на инсталация, за която е издадено КР, се прилагат разпоредбите на наредбата по чл. 20, ал. 4.

Чл. 22. При обосновано искане от страна на КО операторът допълва съответния ПУР в указания за целта срок.

Чл. 23. При непрекъснати измервания НДЕ не са превишени, когато:
1. нито една средна стойност, отнасяща се за 24-часова нормална експлоатация на съответната инсталация, не превишава НДЕ;
2. нито една средночасова стойност не превишава НДЕ с повече от 1,5 пъти.

Чл. 24. При периодични измервания (контролни или собствени) НДЕ не са превишени, когато: 1. средната стойност от всички индивидуални измервания не превишава НДЕ; 2. нито една средночасова стойност не превишава НДЕ с повече от 1,5 пъти.

Чл. 25.
(1) Всички НДЕ по тази наредба, вкл. ННЕ и НОЕ, се отнасят за общата маса на емитирания органичен въглерод (ОВ), освен ако в приложения № 2 и 3 не е посочено друго.
(2) Спазването на НДЕ по чл. 10, ал. 1 се проверява чрез измерване както на общата концентрация, така и на концентрациите на отделните ЛОС, за които се определят или следва да бъдат определени рискови фрази.

Чл. 26.
(1) Добавянето на определени обеми газове към отпадъчните газове с цел охлаждане или разреждане се допуска, когато е технически необходимо.
(2) В случаите по ал. 1 допуснатото разреждане на отпадъчните газове не се взема предвид при определянето на масовата концентрация на замърсителите в тях.

Чл. 27.
(1) При констатирано несъответствие с изискванията на тази наредба:
1. операторът на съответната инсталация във възможно най-кратък срок уведомява РИОСВ и предприема всички необходими мерки за възстановяване на съответствието с установените изисквания;
2. в случаите, когато от несъответствието произтича непосредствена опасност за здравето на населението, изпълнението на дейността се прекратява във възможно най-кратък срок до възстановяване на съответствието.
(2) Министърът на околната среда и водите съгласувано с министъра на здравеопазването дава указания във връзка с прилагането на изискванията по ал. 1, т. 2 в рамките на секторните ръководства по чл. 3.

Чл. 28. Операторите на инсталации, попадащи в обхвата на наредбата, осигуряват и предприемат всички необходими мерки за максимално предотвратяване и/или ограничаване на емисиите на ЛОС по време на операциите по въвеждане и извеждане от експлоатация.

Глава пета
ОБЩЕСТВЕН ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 29.
(1) За осигуряване на обществен достъп до информацията, свързана с прилагането на наредбата, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) създава и поддържа подходяща информационна система с база данни.
(2) Информационната система по ал. 1 съдържа списъци на инсталациите, извършващи дейности от категориите съгласно приложение № 1 и секторните ръководства по чл. 3.
(3) В информационната система по ал. 1 се създават поименни партиди на задължените по наредбата оператори, като в тези партиди се съхранява информация за:
1. постъпилите и утвърдените ПУР;
2. постъпилите и утвърдените СНЕ, вкл. постъпилите заявления за разработването им;
3. протоколите за резултатите от периодичните (собствени и контролни) измервания и докладите за резултатите от непрекъснатите измервания на емисиите;
4. издадените комплексни разрешителни по чл. 117 ЗООС;
5. решенията на РИОСВ по прилагането на чл. 5 и 7, вкл. във връзка с чл. 8;
6. количеството на вложените разтворители;
7. други документи във връзка с прилагане изискванията на наредбата към дадена инсталация.
(4) Достъпът за преглеждане на информацията, въведена в информационната система, се осигурява чрез страницата на ИАОС в Интернет.
(5) Достъпът до наличните документи по ал. 3 се осъществява по реда на ЗООС.

Чл. 30.
(1) Данни за създаването и подържането на информационната система по чл. 29 се събират от ПУР, СНЕ и докладите за резултатите от извършените собствени измервания на операторите, обобщени от КО.
(2) Регионалните инспекции по околна среда и води изпращат ежегодно, вкл. по електронен път, в ИАОС обобщена информация за съответните ПУР, СНЕ и издадените от тях предписания и/или решения в тази връзка, както и наличните протоколи и доклади за резултатите от извършените измервания на емисиите (периодични и непрекъснати).

Чл. 31.
(1) Считано от датата на влизане в сила на наредбата през интервал три години МОСВ изготвя доклади за резултатите от предходния тригодишен период на нейното прилагане.
(2) Докладите по ал. 1 се изготвят въз основата на въпросник и структурен документ, утвърден със заповед на министъра на околната среда и водите, съгласувано с министъра на икономиката.
(3) Докладите по ал. 1 се изготвят не по-късно от 9 месеца от края на обхванатия в тях тригодишен период.
(4) Достъпът до докладите се осъществява по реда на ЗООС.
(5) Докладите задължително включват необходимата достоверна и представителна информация и данни, доказващи изпълнението на установените в глава втора на тази наредба изисквания.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Инсталация" е всяка съвкупност от стационарни технологически съоръжения и възли, извършваща една или повече дейности от категориите съгласно приложение № 1. Спомагателните съоръжения и устройства, които са технологически свързани с извършваните дейности и са в състояние да окажат влияние върху нивата на емисиите, образувани при експлоатацията на съответната инсталация, се разглеждат като част от последната. 2. "Действаща инсталация" е всяка инсталация, която е въведена в експлоатация преди датата на влизане в сила на тази наредба.
3. "Малка инсталация" е всяка инсталация с консумация на разтворители под долните ПСКР съгласно т. 1, 3, 4, 5, 8, 10, 13, 16 или 17 на приложение № 2, а за останалите категории дейности съгласно приложение № 2 - с консумация на разтворители под 10 t/годишно.
4. "Съществена промяна" е всяка промяна на номиналната мощност на дадена инсталация, която е свързана с увеличение на емисиите на ЛОС с повече от 25 % за малките инсталации или 10 % за останалите. Всяка промяна на номиналната мощност на дадена инсталация, която по преценка на КО е в състояние да окаже значителни отрицателни въздействия върху здравето на хората или върху околната среда, също се счита за съществена. Към инсталациите, които подлежат на издаване на комплексно разрешително за експлоатация, се прилага определението по § 1, т. 41 от допълнителните разпоредби на ЗООС, съгласно която съществена промяна е всяка промяна или разширение на дейността на дадена инсталация, които според КО могат да доведат до значителни отрицателни въздействия върху здравето на хората или върху околната среда и които достигат критериите или граничните стойности, определени в приложение № 4 на ЗООС.
5. "Компетентни органи" за прилагане и налагане на установените с тази наредба изисквания са РИОСВ, а за инсталациите, за чието изграждане или експлоатация е необходимо издаването на комплексно разрешително по смисъла на чл. 117 ЗООС, е Министерството на околната среда и водите.
6. "Оператор" е физическо или юридическо лице, което е собственик на дадена инсталация или осъществява контрол върху нейната експлоатация.
7. "Емисия" е всяко изпускане на ЛОС в атмосферния въздух от дадена инсталация.
8. "Неорганизирани емисии" са всички емисии на ЛОС в атмосферния въздух, вкл. първоначално изпуснатите в почвите или водите, които не се намират в отпадъчните газове. Разтворителите, съдържащи се в продуктите от дадена дейност, също се разглеждат като неорганизирани емисии от съответната инсталация, освен ако не е посочено друго в приложение № 2. Неорганизираните емисии включват неорганизирани изпускания в околната среда през прозорци, врати, вентилационни и други подобни отвори.
9. "Отпадъчни газове" са съдържащите ЛОС или други замърсители газове, чието окончателно изпускане в атмосферния въздух се извършва организирано, т. е. през изпускащо устройство (комин или пречиствателно съоръжение). Обемният дебит на отпадъчните газове се изразява в кубични метра за час при нормални условия.
10. "Общи емисии" означава сумата от неорганизираните емисии и емисиите в отпадъчните газове.
11. "Норма за допустими емисии" е определена стойност за маса на ЛОС, изразена чрез съответните специфични параметри като концентрация, процент и/или ниво на емисиите при нормални условия, която не може да бъде превишавана по време на един или повече предварително зададени периоди.
12. "Вещество" е всеки химичен елемент или съединение независимо от тяхното агрегатно или друго състояние (например, състоянието, в което са произведени).
13. "Препарат" е всяка смес или разтвор, състоящи се от две или повече вещества.
14. "Органично съединение" е всяко съединение, което се състои от елементът въглерод и един или няколко от следните елементи: водород, азот, кислород, сяра, фосфор, силиций или даден халоген. Въглеродните оксиди и неорганичните карбонати и бикарбонати не са органични съединения.
15. "Летливо органично съединение" е всяко органично съединение, което при температура 293,15 °К (20 °C) има налягане на парите от 0,01 kPa или повече, или има съответстваща летливост при конкретните условия на употреба в дадена инсталация. Фракцията креозот, която превишава посочената стойност на налягане на парите при температура 293,15 °K (20 °C), се счита за ЛОС.
16. "Органичен разтворител" е всяко ЛОС, използвано самостоятелно или в съчетание с други реактиви и без да претърпява химическа промяна, за разтваряне на суровини, продукти или отпадъчни материали, или като почистващо вещество за разтваряне на замърсители, или като разредител, или като дисперсионна среда, или като коректор на вискозитет, или като коректор на повърхностно напрежение, или като пластификатор, или като консервант.
17. "Халогенирани органични разтворители" са всички органични разтворители, които съдържат в молекулата си не по-малко от един атом бром, хлор, флуор или йод.
18. "Покритие" е всеки препарат, включително органичните разтворители, необходими за правилното му приложение, който се използва за осигуряване на декоративно, защитно или друго функционално въздействие върху дадена повърхност.
19. "Свързващо вещество" е всеки препарат, включително органичните разтворители или другите препарати, съдържащи органични разтворители, необходими за правилното му приложение, който се използва за свързване на отделните части на даден продукт.
20. "Мастило" е всеки препарат, включително органичните разтворители или другите препарати, съдържащи органични разтворители, необходими за правилното му приложение, който се използва в печатарството за налагане на текст или изображения върху повърхност.
21. "Лак" означава прозрачно покритие.
22. "Консумация" означава общото количество вложени органични разтворители в една инсталация за календарна година или друг дванадесетмесечен период, с изключение на ЛОС, възстановени за повторна употреба.
23. "Количество вложени разтворители" е количеството органични разтворители, вкл. тези в отделните препарати, използвани при извършването на дадена дейност, включително разтворителите, рециклирани в инсталацията и извън нея, като рециклираните разтворители се отчитат всеки път, когато се влагат в дейността.
24. "Повторна употреба" на органични разтворители означава използването на органични разтворители, възстановени в дадена инсталация за всякакви технически или търговски цели и включващи употребата като гориво, но без да включват окончателното депониране на такива възстановени органични разтворители като отпадъци.
25. "Масов поток" означава количеството на емитираните ЛОС, изразено като маса за един час.
26. "Номинален капацитет" означава максималното количество на вложените в дадена инсталация органични разтворители, осреднено за един ден, в случай че инсталацията работи в нормални експлоатационни условия при проектна производителност.
27. "Нормална експлоатация" означава всички периоди на експлоатация на дадена инсталация, с изключение на операциите по въвеждане или извеждане от експлоатация и обслужване на оборудването.
28. "Контролирани условия" са такива условия на експлоатация на дадена инсталация, при които емисиите на ЛОС, образувани в резултат на дейността, се отвеждат и изпускат контролирано през комин или пречиствателно съоръжение, т. е. при тях не всички емисии от дадена инсталация са неорганизирани.
29. "Нормални условия" означава температура 273,15 °К (0 °C) и налягане 101,3 kPa.
30. "Средна стойност" за 24 часа означава аритметичната средна стойност, образувана от всички валидни показания, измерени през съответния 24-часов период на нормална експлоатация.
31. "Операции по въвеждане и извеждане от експлоатация" са операциите по въвеждане или извеждане от експлоатация на дадена инсталация или част от нея (технологичен възел, съоръжение, резервоар и др.), вкл. състоянието на работа на инсталацията на празен ход. Повтарящите се регулярно фази на нормална експлоатация с променливи технологични параметри не се считат за операции по въвеждане и извеждане от експлоатация.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 9, ал. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1.I.2004 г.

§ 4. Действащите инсталации, въведени в експлоатация след 30.IV.2001 г., да се приведат в съответствие с изискванията на глава втора на тази наредба не по-късно от 31.ХII.2006 г.

§ 5. Действащите инсталации, въведени в експлоатация до 30.IV.2001 г. вкл., да се приведат в съответствие с изискванията на глава втора на тази наредба не по-късно от 31.Х.2007 г.

§ 6. При съществена промяна в условията на експлоатация съответните изисквания на глави втора и трета на наредбата се прилагат към инсталацията или частта от нея, която е обект на съществената промяна, от датата на нейното поредно въвеждане в експлоатация.

§ 7. При условие че общите емисии от цялата инсталация не превишават емисиите, които биха възникнали при спазване на изискванията по § 6, действащите инсталации, които са обект на съществена промяна, могат да прилагат изискванията на глави втора и трета на наредбата в съответствие с разпоредбите на § 4 и 5.

§ 8. Разпоредбите на тази наредба се прилагат към съответните инсталации с емисии на ЛОС с предимство пред тези по чл. 20, 38, 39 и 40 от Наредба № 2 от 1998 г. за норми за допустими емисии (концентрации в отпадъчни газове) на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от неподвижни източници.

§ 9. Операторите на действащи инсталации, които ще разработват СНЕ, информират за своето намерение КО не по-късно от 30.IХ.2004 г.

§ 10. Операторите на инсталации по § 9 изготвят и представят съответните СНЕ пред КО не по-късно от 30.IХ.2005 г.

§ 11. При обосновано искане от страна на КО операторите на инсталации, за които са разработени СНЕ, представят необходимата допълнителна информация за оценка на достоверността и представителността на последните съгласно условията на приложение № 4 не по-късно от 31.ХII.2005 г.

§ 12. Нормите за допустими емисии, вкл. ННЕ и НОЕ съгласно приложения № 2 и 3, се прилагат към действащите инсталации, въведени в експлоатация преди 30.IV.2001 г., чиито емисии на ЛОС не превишават НДЕ 50 mg ОВ/m3 (за инсталациите с пречиствателни съоръжения за ограничаване на летливите чрез изгаряне) или 150 mg ОВ/m3 (за инсталациите с други пречиствателни съоръжения) не по-късно от 30.IV.2013 г., при условие че общите емисии от инсталацията не превишават емисиите, които биха възникнали при спазване на установените с наредбата НДЕ.

§ 13. Употребата на ЛОС по чл. 10, ал. 1 в действащи инсталации, попадащи в обхвата на тази наредба, се прекратява не по-късно от 31.ХII.2006 г. в съответствие с направените за целта указания, в рамките на секторните ръководства по чл. 3.

§ 14. Емисиите на ЛОС, за които дадена рискова фраза по чл. 10, ал. 1 се изисква след датата на влизане в сила на тази наредба, се ограничават съгласно установените в същия член НДЕ - в най-краткия възможен срок и в съответствие с направените за целта указания, в рамките на секторните ръководства по чл. 3.

§ 15. Операторите на инсталации, извършващи дейности с употреба на разтворители от категориите съгласно приложение № 1 без да е налице превишаване на установените за тях долни ПСКР съгласно приложение № 2, изготвят и представят еднократно пред РИОСВ информация за количеството вложени разтворители съгласно т. 3.1 на приложение № 5, както следва: за действащите инсталации - до 30.ХII.2004 г., вкл. с годишните доклади по чл. 125, т. 5 ЗООС, а за новите инсталации - преди датата на въвеждането им в експлоатация, вкл. със заявленията за издаване на КР.

§ 16. Инсталациите по чл. 2, ал. 1, подали заявление за подаване на комплексно разрешително преди датата на влизане в сила на тази наредба, изготвят и представят за утвърждаване от РИОСВ първоначалните ПУР и/или СНЕ по реда на чл. 20, ал. 1 и 5.

§ 17. Секторните ръководства по чл. 3 за прилагане изискванията на наредбата към инсталациите от категориите дейности по т. от 1 до 7 и от 9 до 12 на приложение № 1 се утвърждават със заповед на министъра на околната среда и водите в срок до 30.III.2005 г., а за останалите категории дейности съгласно приложение № 1 - до 30.ХII.2005 г.

Приложение № 1
към
чл. 2, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 20 от 2007 г.)

Категории дейности с употреба на разтворители

Посочените дейности попадат в обхвата на наредбата, когато при експлоатацията им консумацията на разтворители превишава съответните долни прагови стойности (за консумация на разтворители) съгласно приложения № 2 и 3. Ако не е посочено друго, всяка отделна категория дейност включва и операциите по почистване на използваното оборудване, но не и операциите по почистване на произведените продукти.
1. Нанасяне на слепващи покрития: Всяка дейност, при която слепващо покритие (лепило/адхезив) се нанася върху повърхност, с изключение на нанасянето на слепващи покрития (лепила/адхезиви) и ламинирането, в рамките на печатарските дейности.
2. Нанасяне на покрития: Всяка дейност, при която еднократно или многократно се нанася непрекъснат покриващ филм (слой) върху:
2.1. следните превозни средства или части от тях:
2.1.1. нови моторни превозни средства (МПС) от категория М1 съгласно Закона за движението по пътищата (ЗДП) и категория N1, когато покритието на последните се нанася в същата инсталация, в която се нанася и покритието на МПС от категория М1;
2.1.2. кабини на камиони, определени като помещения за водача, вкл. всички интегрирани помещения за техническото оборудване, за МПС от категории N2 и N3 съгласно ЗДП;
2.1.3. фургони и камиони от категории N1, N2 и N3 съгласно ЗДП, с изключение на кабини за камиони; 2.1.4. автобуси от категории М2 и М3 съгласно ЗДП;
2.2. ремаркета от категории О1, О2 и О3 съгласно ЗДП;
2.3. метални и пластмасови повърхности, включително повърхности на самолети, кораби, влакове и т. н.;
2.4. дървени повърхности;
2.5. текстил, тъкани, филмови ленти и хартиени повърхности;
2.6. кожа. В тази категория не попадат дейностите по нанасяне на метални покрития върху субстрати чрез електрофореза или шприцоване. Ако дейността по нанасяне на покрития включва етап, на който върху детайла се нанася отпечатък по какъвто и да е метод, този етап на отпечатване се смята за част от дейността по нанасяне на покритие. Обособените дейности по отпечатване, извършвани отделно, не се разглеждат като част от дейността по нанасяне на покрития, но могат да попаднат в обхвата на наредбата, ако отговарят на условията по т. 8.
3. Нанасяне на покритие върху рулони: Всяка дейност, при която рулони от стомана, неръждаема стомана, апретирана стомана, медни сплави или алуминиеви ленти се покриват с филм, образуващ ламинирано покритие в непрекъснат процес.
4. Химическо чистене: Всяка промишлена или търговска дейност, включваща използване на ЛОС в инсталация за почистване на облекла, мебели и подобни потребителски стоки, с изключение на ръчното отстраняване на петна в текстилната и трикотажна промишленост.
5. Производство на обувки: Всяка дейност за производство на готови обувки или техни части.
6. Производство на препарати за покрития, лакове, мастила и лепила: Производството на готови продукти и на междинни продукти, ако се извършва на същия обект, чрез смесване на пигменти, смоли и свързващи материали с органичен разтворител или друг носител, включително дейностите по приготвяне и предварителна подготовка на дисперсии, корекция на вискозитета и оттенъка и операциите по пълнене на готовите продукти в контейнери.
7. Производство на фармацевтични продукти: Химичен синтез, ферментация, екстракция, формулиране и окончателна обработка на фармацевтични продукти и ако се извършва на същата площадка, производството на междинни продукти.
8. Печатане: Всяка дейност за възпроизвеждане на текст и/или изображения, при която с използването на носител се пренася мастило върху дадена повърхност. Дейността включва свързаните с нея операции по нанасяне на лак, покритие и ламиниране. Единствено следните конкретни процеси са обект на наредбата:
8.1. флексопечат: печатарска дейност, при която се използва носител от гума или еластични фотополимери, при която печатните повърхности са изпъкнали, с помощта на течни мастила, изсъхващи чрез изпаряване;
8.2. топъл ролен офсетов печат: печатарска дейност с използване на рулони, при която се използва носител, при който зоната за печатане и непечатната зона се намират в една и съща равнина, като използването на рулон означава, че материалът за отпечатване се подава в машината от рулон, а не от отделни листа; непечатната зона се третира, за да привлича вода и по този начин да отблъсква мастилото; зоната за печатане се третира, така че да поема и пренася мастило върху повърхността за отпечатване; изпаряването се осъществява в пещ, където отпечатаният материал се нагрява с горещ въздух;
8.3. ламиниране: свързването един към друг на два или повече гъвкави материали за получаване на ламинати;
8.4. дълбок печат за издания: печатане чрез дълбок печат върху хартия за списания, брошури, каталози или подобни продукти с помощта на мастила на толуенова основа;
8.5. дълбок печат: печатарска дейност с използване на цилиндричен носител, при който печатната зона е вдлъбната и се използват течни мастила, изсъхващи чрез изпаряване, вдлъбнатините се запълват с мастило, а излишъкът се почиства от непечатната зона преди повърхността, на която предстои нанасянето на отпечатъка да влезе в контакт с цилиндъра и да отдели мастилото от вдлъбнатините;
8.6. ротативен ситопечат: печатарска дейност с подаване от рулон, при която мастилото се пренася върху отпечатваната повърхност чрез прокарването му през порест носител на изображението и зоната за печатане е открита, а непечатната зона е запечатана, и при която се използват течни мастила, изсъхващи единствено чрез изпаряване; подаване от рулон означава, че материалът за нанасяне на печата се подава в машината от рулон, а не от отделни листа;
8.7. лакиране: дейност, при която лак или слепващо покритие с цел запечатване на опаковъчния материал на по-късен етап се нанасят върху гъвкав материал.
9. Преработка на каучук: Дейност с пластициране, смилане, смесване, каландриране, екструдиране и вулканизиране на естествен или синтетичен каучук и всякакви допълнителни операции за превръщане на естествен или синтетичен каучук в готов продукт.
10. Почистване на повърхности: Всяка дейност с изключение на химическото чистене, при която се използват органични разтворители за отстраняване на замърсяване от повърхности на материали, включително обезмасляване. Почистването с повече от един етап преди или след всяка друга дейност се смята като една дейност по почистване на повърхности. Тази дейност не се отнася за почистване на оборудване, а за почистване на повърхности на продукти.
11. Извличане на растителни масла и животинска мас и рафиниране на растителни масла: Всяка дейност за извличане на растителни масла от семена и друга растителна маса, преработване на сухи остатъци за получаване на животински храни, пречистване и рафиниране на животински мазнини и растителни масла, извлечени от семена, растителна маса и/или животинска материя.
12. Пребоядисване на автомобили (превозни средства): Всяка промишлена или търговска дейност по нанасяне на покрития и свързаните с нея дейности, като:
12.1. (отм., ДВ, бр. 20 от 2007 г.);
12.2. нанасяне на оригинално (първоначално) покритие върху МПС от отделните категории съгласно ЗДП или части от тях, извършвано с материали за пребоядисване извън основната производствена линия;
12.3. нанасяне на покритие върху ремаркета и полуремаркета от категория О съгласно ЗДП.
13. Нанасяне на покритие върху намотъчни проводници: Всяка дейност по нанасяне на покритие върху метални проводници, използвани за навиване в намотки за трансформатори и двигатели и др.
14. Импрегниране на дървесен материал: Всяка дейност, при която дървесен материал се импрегнира с консерванти.
15. Ламиниране на дървесина и пластмаси: Всяка дейност за свързване на дървесина и/или пластмаса за производство на ламинирани продукти.

Приложение № 2
към
чл. 2, ал. 1

Норми за допустими емисии на летливи органични съединения

1. Нормите за допустими емисии (НДЕ) на летливи органични съединения (ЛОС) от различните категории дейности с употреба на разтворители, попадащи в обхвата на наредбата, са посочени в табл. 1.
2. Освен ако не е посочено друго, НДЕ на ЛОС в отпадъчните газове се отнасят за общата масова концентрация при нормални условия на ЛОС, определени като органичен въглерод (ОВ) съгласно чл. 25, ал. 1.
3. Нормите за неорганизирани емисии (ННЕ) се определят като процент от количеството вложени разтворители (КВР), докато нормите за общи емисии (НОЕ) в общия случай са специфични за съответната категория дейност.
4. Нормите за неорганизирани емисии и НОЕ, посочени в колони
(5) и (6) на табл. 1, могат да се различават за действащи (ДИ) и за нови инсталации (НИ).
5. Праговите стойности за консумация на разтворители (ПСКР) се отнасят за годишната консумация на разтворители в тонове. Долните ПСКР за отделните категории дейности са посочени в колона
(2) на таблицата.
6. В случаите, когато за отделна дейност в колони (5) и (6) е посочена една-единствена ННЕ или НОЕ, тя се отнася както за нови, така и за действащи инсталации.

Таблица 1

№ по ред Категория дейност (ПСКР в [t/год.]) ПСКР [t/год.] НДЕ [mg ОВ/m3] ННЕ [% от КВР] НОЕ Забележка
нови действ. нови действ.
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
1 Топъл ролен офсетов печат
(> 15)
15 – 25
> 25
100
20
30 (1)
30 (1)
(1) Остатъчните разтворители в готовите продукти не се считат за неорганизирани емисии.
2 Дълбок печат за издания
(> 25)
75 10 15
3 Друг дълбок печат, флексопечат, ротативен ситопечат, ламиниране или лакиране (> 15), ротативен ситопечат върху текстил/картон
> 30)
15 - 25
> 25
> 30(1)
100
100
100
25
20
20
(1) Долна ПСКР за ротативен ситопечат върху текстил или картон.
4 Почистване на повърхности (1)
(> 1)
1 – 5
> 5
20 (2)
20 (2)
15
10
(1) С използване на съединения по чл. 10, ал. 1.
(2) НДЕ се отнасят за общата концентрация на ЛОС по чл. 10, ал. 1, а не за ОВ.
5 Друго почистване на повърхности
(> 2)
2 – 10
> 10
75 (1)
75 (1)
20 (1)
15 (1)
(1) Нормите не се отнасят за инсталации, за които средното съдържание на органични разтворители във всички използвани почистващи материали не превишава 30 масови процента.
6 Боядисване на превозни средства (< 15) и пребоядисване на автомобили (превозни средства) > 0,5 50 (1) 25 (1) Спазването на НДЕ съгласно чл. 23, т. 2 се доказва въз основа на 15-минутни средни стойности.
7 Нанасяне на покритие върху рулони
(> 25)
50 (1) 5 10 (1) За инсталации, които работят с методи за повторна употреба на възстановени разтворители (ПУВР), НДЕ е 150 mg ОВ/m3.
8 Други покрития, включително върху метал, пластмаса,
текстил (5), тъкани, филмови ленти и хартия
(> 5)
5 – 15
> 15
100 (1) (4)
50/75
(2) (3) (4)
20 (4)
20 (4)
(1) Прилага се за нанасяне на покрития и изсушаване при контролирани условия.
(2) Първата НДЕ се отнася за сушене, а втората за нанасяне на покрития.
(3) За инсталациите за нанасяне на покрития върху текстил, които работят с методи за ПУВР, НДЕ за нанасяне на покрития и сушене, взети заедно, е 150 mg ОВ/m3.
(4) Не се прилагат към инсталации, в които нанасянето на покрития не може да се извършва при контролирани условия (корабостроене и боядисване на самолети).
(5) Ротативният ситопечат върху текстил е обхванат в дейност № 3.
9 Покрития върху намотъчен проводник
(> 5)
10 g/kg (1)
5 g/kg (2)
(1) За инсталации, в които средният диаметър на телта
е 0,1 mm.
(2) Прилага се за всички останали инсталации.
10 Нанасяне на покрития върху дървени повърхности
(> 15)
15 – 25
> 25
100 (1)
50/75(2)
25
20
(1) Прилага се за нанасяне на покрития и сушене при контролирани условия.
(2) Първата НДЕ се отнася за сушене, а втората за нанасяне на покрития.
11 Химическо чистене 20 g/kg(1) (2) (3) (1) Изразени като маса разтворител, емитиран за kg почистен и изсушен продукт.
(2) НДЕ по чл. 11, ал. 1 не се прилагат за тази дейност.
12 Импрегниране на дървесина
(> 25)
100 (1) 45 11 kg/m3 (1) Не се прилага за импрегниране с креозот.
13 Финиширане на естествени кожи
(> 10)
10 - 25
> 25


(> 10) (1)

85 g/m2
75 g/m2
150 g/m2
НДЕ се изразяват в грамове разтворител, емитирани за 1 m2 произведен продукт.
(1) За финиширане на кожи за тапицерии и конкретни кожени изделия, използвани като дребни потребителски стоки, например чанти, колани, портфейли и т. н.
14 Производство на обувки
(> 5)
25 g за чифт НОЕ се изразява в грамове разтворител, емитиран за чифт произведени обувки.
15 Ламиниране на дървесина и пластмаса
(> 5)
30 g/m2
16 Нанасяне на слепващи покрития
(> 5)
5 – 15
> 15
50(1)
50(1)
25
20
(1) За инсталации, които работят с методи за ПУВР, НДЕ е 150 mg ОВ/m3.
17 Производство на препарати за покрития, лакове, мастила и лепила
(> 100)
100 – 1000
> 1000
150
150
5
3
5 % от КВР
3 % от КВР
Стойността на неорганизираните емисии не включва разтворителите, които са част от произведените в запечатани контейнери препарати.
18 Преработка на каучук
(> 15)
20(1) 25(2) 25 % от КВР (1) За инсталации, които работят с методи за ПУВР, НДЕ е 150 mg ОВ/m3.
(2) Стойността на неорганизираните емисии не включва разтворителите, които са част от произведените в запечатани контейнери препарати.
19 Извличане на растителни масла и животински мазнини и рафиниране на растителни масла
(> 10)
Животинска мас:
1,5 kg/t
Рициново масло:
3 kg/t
Рапица - семена:
1 kg/t
Слънчогледово семе:
1 kg/t
Соеви зърна (нормална каша):
0,8 kg/t
Соеви зърна (бели люспи):
1,2 kg/t
Други семена и друга растителна маса:
- 3 kg/t (1)
- 1,5 kg/t (2)
- 4 kg/t (3)
(1) НОЕ за инсталации, обработващи отделни партиди семена и друга растителна маса, се определят според конкретния случай, в зависимост от НДНТ.
(2) Прилага се за всички процеси с разделяне на фракции освен отстраняването на смоли (от масла).
(3) Прилага се за отстраняване на смоли.
20 Производство на фармацевтични продукти
(> 50)
20 (1) 5(2) 15(2) 5 % от КВР 15 % от КВР (1) За инсталации, които работят с методи за ПУВР, НДЕ е 150 mg ОВ/m3.
(2) Стойността на неорганизираните емисии не включва разтворителите, продадени като част от готовите продукти и препарати в запечатани контейнери.

Приложение № 3
към
чл. 2, ал. 1

Норми за допустими емисии на ЛОС при нанасяне на покрития върху превозни средства и пребоядисването им

1. Нормите за допустими емисии (НДЕ) на летливи органични съединения (ЛОС) от инсталациите за нанасяне на покрития върху превозни средства и пребоядисването им са посочени в табл. 2.
2. Нормите за общи емисии (НОЕ) на ЛОС се изразяват като грамове разтворител, емитиран спрямо покривната площ на продукта в квадратни метри и в килограми разтворител, емитиран спрямо купето на колата.
3. Покривната площ на всеки продукт, включен в табл. 2, се определя, както следва:
3.1. Покривната площ, изчислена от общата площ, върху която се нанася покритие чрез електрофореза, и покривната площ на всякакви части, нанасяни в последователни фази на процеса на боядисване и със същите покрития, каквито се използват за разглеждания продукт, или общата покривна площ на продукта, боядисван в инсталацията.
3.2. Повърхността на площта, върху която се нанася покритие чрез електрофореза, се изчислява по формулата:

2 x общата маса на купето на продукта (в kg) x 1000
.
средната дебелина на металния лист
(в mm) x плътността на металния лист (в kg/m3)

3.3. Методът по т. 3.2 се прилага и за други части с покритие, изработени от листова стомана.
3.4. За изчисляване на покривната площ на други добавени части или на общата повърхностна площ, върху която се нанася покритие в инсталацията, задължително се използват системи за автоматизирано проектиране или други методи.
4. Нормите за общи емисии (НОЕ) на ЛОС в табл. 2 се отнасят за всички етапи на даден производствен процес, изпълняван в рамките на една инсталация, от нанасяне на покритие чрез електрофореза или всеки друг вид процес на нанасяне на покритие, до окончателното пастиране и полиране на повърхностното покритие, както и за разтворителите, използвани за почистване на оборудването за процеса, включително спрей-кабините и друго неподвижно оборудване по време на производствения процес и извън него. Нормите за общи емисии на ЛОС се изразяват като сума от масите на органичните съединения за квадратен метър от общата повърхностна площ на боядисвания продукт и като сума от масите на органичните съединения за едно автомобилно купе.

Таблица 2

Дейност (прагова стойност за консумация на разтворители в тона/годишно) Производствена прагова стойност
(отнася се за годишното производство на даден продукт съгласно колона 1)
Норми на общи емисии
(за действащи и нови инсталации)
нови действащи
(1) (2) (3) (4)
Нанасяне на покрития върху нови автомобили
(> 15)
< 5000 45 g/m2
или
1,3 kg/купе +
33 g/m2
70 g/m2
или
1,9 kg/купе +
41 g/m2
5000 черупкова конструкция или
> 3500 изградена върху шаси
90 g/m2
или
1,5 kg/купе +
70 g/m2
90 g/m2
или
1,5 kg/купе +
70 g/m2
Норма за общи емисии (g/m2)
Нанасяне на покрития върху нови кабини за камиони
(> 15)
5000
> 5000
65
55
85
75
Нанасяне на покрития върху нови микробуси, камиони и ремаркета
(> 15)
2500
> 2500
90
70
120
90
Нанасяне на покрития върху нови автобуси
(> 15)
2000
> 2000
210
150
290
225
5. Инсталациите за боядисване на превозни средства (автомобили и др.) под праговите стойности за консумация на разтворители в таблицата задължително отговарят на изискванията за боядисване и пребоядисване на превозни средства, установени съгласно приложение № 2.

Приложение № 4
към
чл. 6, ал. 1

Схема за намаляване на емисиите

1. Предназначение Схемата за намаляване на емисиите (СНЕ) е предназначена да даде възможност на оператора да постигне чрез други средства намаление на емисиите, еквивалентно на намалението, постигнато, ако се прилагат нормите за допустими емисии (НДЕ). За тази цел операторът може да използва всяка СНЕ, специално проектирана за неговата инсталация, при условие, че накрая бъде постигнато еквивалентно намаление на емисиите.
2. Област на приложение Предложеният метод за разработване на СНЕ е приложим към инсталации за нанасяне на покрития, лакове, свързващи покрития или мастила. В случаите, когато този метод е неприложим, компетентните органи могат да разрешат прилагането към съответната инсталация на всяка друга алтернативна схема, която отговаря на следващите условия на това приложение. 3. Общи положения При разработване на СНЕ се прилагат следните изисквания:
3.1. когато заместителите, съдържащи малки количества разтворител или без разтворител, все още се разработват, се допуска удължаване на срока на оператора за изпълнение на плановете за намаляване на емисиите;
3.2. контролната точка за намаляването на емисиите трябва да бъде възможно най-близка до емисиите, които биха се получили без предприемане на действия за намаляването им.
4. Съдържание на СНЕ За инсталациите, за които при определяне на целевите норми за общи емисии (НОЕ) може да се допусне наличие на постоянно твърдо съдържание в продукта и то да се използва за определяне на отправната точка за намаляване на емисиите:
4.1. операторът е длъжен да представи план за намаление на емисиите, включващ по-конкретно намаления на средното съдържание на разтворител от общо вложените материали и/или повишена ефективност на използване на твърдите вещества с цел намаление на общите емисии от инсталацията до определен процент от годишните контролни емисии, определени като целеви емисии;
4.2. условията по т. 4.1 се изпълняват в следната времева рамка:

Таблица 3

Срок Целеви норми за
общи (годишни) емисии
нови
инсталации
действащи
инсталации
До 31.Х.2005 Целева емисия x 1,5
До 31.Х.2004 До 31.Х.2007 Целева емисия
4.3. годишната контролна емисия се изчислява, както следва:
а) определя се общата маса на твърдите вещества в цялото количество покритие и/или мастило, лак или свързващо покритие, консумирано за една година; твърдите вещества са всички материали в покрития, мастила, лакове и свързващи покрития, които стават твърди, след като водата или летливите органични съединения се изпарят;
б) годишната контролна стойност на емисиите се изчислява чрез умножение на масата, определена в "а" с подходящ коефициент, посочен в табл. 2; компетентните органи могат да коригират тези коефициенти за отделните инсталации, за да отразят документираната повишена ефективност при използването на твърдите вещества;

Таблица 4

Дейност Коефициент
за умножение
Дълбок печат; флексопечат; ламиниране като част от печатането; лакиране като част от печатането; нанасяне на покритие върху дървесина; нанасяне на покритие върху текстил, филмова лента или хартия; слепващо покритие 4
Покритие върху намотъчни проводници, пребоядисване на автомобили 3
Хигиенично покритие за храни, боядисване на летателни апарати 2,33
Други покрития и ротативен ситопечат 1,5
в) целевата НОЕ е равна на годишната контролна емисия, умножена по процентна стойност, равна на:
• за инсталациите, попадащи в категория № 6 и долните прагове на категории № 8 и № 10 на приложение 2 - стойността на неорганизираните емисии + 15;
• за всички останали инсталации - стойността на неорганизираните емисии + 5;
г) съответствие се постига, ако реалните емисии на разтворители, определени от плана за управление на разтворители, са по-малки от или равни на целевата НОЕ.

Приложение № 5
към
чл. 20, ал. 1

План за управление на разтворителите

1. Общи положения Приложението предоставя ръководни насоки за разработване на план за управление на разтворителите (ПУР). То определя принципите за неговото приложение (т. 2), предоставя рамката за определяне на масовия баланс (т. 3) и дава указания във връзка изискванията за проверка на съответствие с установените норми за допустими емисии (т. 4).
2. Приложение на ПУР Планът за управление на разтворителите служи за:
2.1. проверка за съответствието с нормите за допустими емисии съгласно чл. 20; 2.2. определяне на възможните варианти за намаляване на емисиите;
2.3. информиране на обществеността относно консумацията на разтворители, емисиите на разтворители и степента на съответствие с установените в тази наредба изисквания.
3. Масов баланс на емисиите Изготвянето на масов баланс на емисиите на ЛОС (разтворители) включва определяне на следните параметри:
3.1. количество вложени разтворители (I), в т. ч.: I1 - количеството органични разтворители или количеството им в препарати, закупени и използвани като вложени материали в процеса за периода, за който се изчислява масовият баланс; I2 - количеството органични разтворители или тяхното количество в препаратите, възстановено и повторно използвано като разтворител, вложен в процеса, като рециклираните разтворители се отчитат при всяко поредно използване за изпълнение на дейността;
3.2. изходящи органични разтворители (О), в т. ч.:
О1 - емисиите в отпадъчните газове;
О2 - органичните разтворители, емитирани с отпадъчните води, отчитани, ако се прилага третиране на отпадъчните води при изчисляването на О5;
О3 - количеството органични разтворители, оставащи като замърсители или остатъци в продуктите от процеса;
О4 - неуловените емисии на органични разтворители във въздуха; тук се включват общата вентилация на стаите, където се изпуска въздух във външната околна среда през прозорци, врати, вентилационни канали и подобни отвори;
О5 - органичните разтворители и/или органични съединения, загубени поради химически или физични реакции (вкл. унищожените, напр. чрез изгаряне или друго третиране на отпадъчните газове или води, или уловените, напр. чрез абсорбция или ако не се отчитат при О6, О7 или О8);
О6 - органичните разтворители, съдържащи се в образуваните отпадъци;
О7 - органичните разтворители или органични разтворители в препарати, продавани или предназначени за продажба като продукти с търговска стойност;
О8 - органичните разтворители в препарати, възстановени за повторно използване, но невнесени като продукти в процеса, ако не се отчитат в О7;
О9 - органичните разтворители, изпускани (емитирани) по други начини.
4. Проверка на съответствието с нормите за допустими емисии Начинът на използване на плана за управление на разтворителите се определя от конкретните изисквания, които трябва да бъдат проверявани, както следва:
4.1. проверка за съответствие с варианта за намаление в приложение № 3, с гранична стойност за общите емисии, изразена в емисии на разтворителя за единица продукт или изразена по друг начин в приложение № 2:
а) за всички дейности, използващи приложение № 3, планът за управление на разтворителите трябва да се съставя ежегодно; за да се определи консумацията на разтворители (С), тя се изчислява по уравнението: С = I1 - О8; необходимо е ежегодно да се прави и паралелно изчисление за определяне на твърдите вещества, използвани при нанасянето на покритие, за да се получи годишната стойност на контролните емисии и целевата емисия;
б) за оценката на съответствието с граничната стойност за общите емисии, изразена като емисии на разтворители за единица продукт или посочени по друг начин в приложение № 2, планът за управление на разтворители се съставя ежегодно, за да се определят емисиите (Е). Емисиите могат да бъдат изчислявани по уравнението: Е = F + О1, където F са неорганизираните емисии, определени съгласно подхода по т. 4.2, буква "a". Необходимо е след това стойността за емисиите да бъде разделена на подходящия параметър на продукта;
в) за оценка на съответствието с изискванията на чл. 13 планът за управление на разтворителите се изготвя ежегодно за определяне на общите емисии от всички разглеждани дейности и след това тази стойност се сравнява с общите емисии, които биха били получени при спазване на изискванията в приложение № 2 за всяка дейност поотделно.
4.2. Неорганизираните емисии за сравняване с нормите за неорганизираните емисии съгласно приложения № 2 и 3 се определят посредством прилагането на един от следните методологически подходи:
а) при първия подход - неорганизираните емисии се изчисляват по уравненията: F = I1 - О1 - О5 - О6 - О7 - О8 или F = O2 + O3 + O4 + O9. Това количество може да се определи чрез директно количествено измерване. Възможно е алтернативно еквивалентно изчисление по друг начин, например чрез използване на ефективността на улавяне на процеса. Процентната стойност на неорганизираните емисии СНЕ, която не може да превишава съответната ННЕ по приложение № 2, се изразява като пропорция спрямо количеството вложени разтворители I и се изчислява по следното уравнение:

F
СНЕ = - x 100, където I = I1 + I2;
I

б) при втория подход неорганизираните емисии се определят чрез няколко кратки, но изчерпателни измервания. Не е необходимо повторно определяне, когато използваното оборудване и параметрите на процеса не се променят.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив