Наредба № 71 от 7 октомври 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на спирачните уредби и за одобряване типа на резервни комплекти спирачни накладки

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 18.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят техническите изисквания към спирачните уредби, спирачното оборудване на нови моторни превозни средства (MПС) и техните ремаркета и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания, както и техническите изисквания към резервните комплекти спирачни накладки и методите за изпитване.
(2) С наредбата се определят и условията и редът за одобряване типа на нови ПС и техните ремаркета по отношение на спирачните уредби и за одобряване типа на резервните комплекти спирачни накладки като отделен технически възел и изисквания към маркировката за одобряване.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА СПИРАЧНИТЕ УРЕДБИ

Раздел I
Технически изисквания към спирачните уредби и спирачното оборудване на превозни средства. Методи за изпитване

Чл. 2. Изискванията към спирачните уредби, конструкцията и монтажа на спирачното оборудване на ПС са посочени в приложение № 1.

Чл. 3. Изискванията към спирачните изпитвания и ефективността на спирачните уредби са посочени в приложение № 2.

Чл. 4. Времето за реагиране (сработване) на спирачната уредба при ПС с пневматични спирачни уредби се измерва по метода, посочен в приложение № 3.

Чл. 5. Изискванията към енергийните резервоари и енергийните източници са посочени в приложение № 4.

Чл. 6. Изискванията към пружинните спирачки са посочени в приложение № 5.

Чл. 7. Изискванията към спирачните уредби за паркиране с механично блокиране на спирачните цилиндри са посочени в приложение № 6.

Чл. 8. Случаите, в които не е необходимо да се провеждат изпитвания от тип I и/или II (или IIА), или тип III върху представеното за одобряване на типа ПС, са посочени в приложение № 7.

Чл. 9.
(1) Изискванията към инерционните спирачни уредби и изпитванията за съответствие с тези изисквания, както и изискванията към подобрени модели инерционни спирачни уредби с механично или хидравлично устройство за задвижване, са посочени в приложение № 8.
(2) Изискванията по приложение № 8 се прилагат съответно и при изпитване на ПС със специално предназначение.
(3) При моделите по ал. 1 всички колела на ремаркето трябвада бъдат оборудвани с еднакъв тип спирачки и еднакъв тип гуми.

Чл. 10. Образецът на протокол от изпитване на ПС е даден в приложение № 9.

Чл. 11. Изискванията към антиблокиращите спирачни системи (ABS) и изпитванията за съответствие с тези изисквания са посочени в приложение № 10.

Чл. 12. Изпитването на ремаркета, оборудвани с електрически спирачни уредби, се извършва по реда, посочен в приложение № 11.

Чл. 13. Спирачните накладки с инерционен динамометър се изпитват съгласно метода, посочен в приложение № 12.

Чл. 14. Изпитването за спиране и отклонение на ПС с резервни колела/гуми за временно ползване се извършва по реда, посочен в приложение № 13.

Чл. 15. Допуска се процедура за изпитване на антиблокиращата спирачна система на ремаркета съгласно приложение № 14.

Раздел II
Заявление за одобряване на типа

Чл. 16. Типът на ПС по отношение на спирачните уредби се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 17.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на ПС по отношение на спирачната уредба до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл. 3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) В случаите на одобряване типа на ПС с монтирани алтернативни типове спирачни накладки се подава заявление за одобряване на типа чрез съпоставка.
(3) Към заявлението по ал. 1 и 2 се прилага попълнен списък с данни с приложено към него съдържание в 3 екземпляра по образец, както следва:
1. за моторни превозни средства съгласно приложение № 15;
2. за ремаркета със спирачни уредби, различни от инерционните спирачни уредби, съгласно приложение № 16.
(4) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват ПС, съответно системите, компонентите или отделните технически възли с достатъчни и ясно различими подробности.
(5) Към списъка с данни по ал. 3 за системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(6) Към заявлението по ал. 1 и 2 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел III
Одобряване на типа

Чл. 18.
(1) Производителят предоставя ПС, представително за типа на техническата служба, която извършва изпитванията за одобряване на типа.
(2) При ПС с инерционни спирачни уредби производителят на ПС предоставя на техническата служба и чертежи на типа използвани спирачки, типа на спирачните накладки, размерите и материалите на основните части, както и наименованието на техния производител.

Чл. 19.
(1) По време на изпитванията за одобряване на типа техническата служба проверява спазването на изискванията, посочени в раздел I, и може да извърши и допълнителни изпитвания.
(2) Протоколът за проведените допълнителни изпитвания се прилага към сертификата за одобряване на типа.

Чл. 20.
(1) При одобряване типа на ПС с монтирани алтернативни типове спирачни накладки техническата служба може да поиска да се съпостави ефективността на спирачните накладки в съответствие с разпоредбите, посочени в приложение № 2.
(2) За изпитване по ал. 1 се представят 5 комплекта образци на спирачни накладки.

Чл. 21.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на превозно средство по отношение на спирачната уредба, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания, предвидени в тази наредба;
2. e изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III и чл.41 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 9.

Чл. 22.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "71/320" и "02/78".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 23.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 21, ал. 1 на основания, свързани със спирачната уредба на ПС, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) Отказът на изпълнителния директор по чл. 21, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 24.
(1) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС.
(2) В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип превозно средство се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 25. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ РЕЗЕРВНИТЕ КОМПЛЕКТИ СПИРАЧНИ НАКЛАДКИ, ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА ИМ И ПОСТАВЯНЕ НА МАРКИРОВКА ЗА ОДОБРЯВАНЕ

Раздел I
Технически изисквания към резервните комплекти спирачни накладки

Чл. 26. Техническите изисквания към резервните комплекти спирачни накладки като отделен технически възел и изискванията към маркировката за одобряване са посочени в приложение № 17.

Чл. 27. Резервният комплект спирачни накладки се проектира и конструира така, че когато служи за подмяна на оригинално монтирания комплект, спирачната ефективност на ПС да съответства на спирачната ефективност на одобрения тип ПС в съответствие с приложение № 2, както следва:
1. превозно средство, което е оборудвано с резервни комплекти спирачни накладки, да отговаря на изискванията на тази наредба;
2. резервният комплект спирачни накладки да е със сходни работни характеристики с тези на оригиналния комплект спирачни накладки, които е предназначен да подменя;
3. резервният комплект спирачни накладки да притежава подходящи механични характеристики.

Чл. 28. Резервните комплекти спирачни накладки отговарят на техническите изисквания, посочени в тази наредба, когато съответстват на типа спирачни накладки, посочен в документацията за одобряване типа на ПС.

Раздел II
Заявление за одобряване на типа

Чл. 29. Типът на резервен комплект спирачни накладки като отделен технически възел се одобрява по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови МПС и техните ремаркета.

Чл. 30.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на резервен комплект спирачни накладки като отделен технически възел за конкретен тип ПС до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 18 с приложено съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Чл. 31. Заявлението по чл. 30, ал. 1 може да се подаде и от притежателя на сертификат за одобрен тип ПС по реда на тази наредба по отношение на резервни комплекти спирачни накладки, които съответстват на посочения тип в т. 1.2 на сертификата за одобряване типа на превозното средство.

Раздел III
Одобряване на типа

Чл. 32.
(1) Производителят или притежателят на сертификат за одобрен тип ПС предоставя на техническата служба за провеждане на необходимите изпитвания:
1. достатъчно количество резервни комплекти спирачни накладки (образци) от типа, за който се иска одобряване;
2. представително за типа ПС и/или спирачка(и).
(2) Върху образците по ал. 1, т. 1 ясно и незаличимо трябва да са означени търговското наименование или марката на производителя и предназначението на типа.

Чл. 33.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на резервен комплект спирачни накладки като отделен технически възел, когато:
1. те отговарят на техническите изисквания по pаздел I;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV и чл.41 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 19.

Чл. 34.
(1) Върху всеки одобрен тип резервен комплект спирачни накладки, отговарящ на одобрения тип като отделен технически възел, се поставя маркировка, която:
1. се състои от правоъгълник, който огражда буквите "bg", последван от числото "34", съгласно изискванията на т. 4.4 и част 1 на приложение № 17;
2. съдържа "базов номер за одобряване на типа", поставен в съседство с правоъгълника, отговарящ на секция 4 от номера на одобряването на типа, определен при спазване на изискванията за образуване на номера, съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и част 1 на приложение № 17.
(2) За различните типове резервни комплекти спирачни накладки се издават различни номера.
(3) Резервен комплект спирачни накладки с един и същ номер по ал. 1 може да се използва при различни типове ПС при одобряване на типа.
(4) Маркировката по ал. 1 трябва да е поставена така, че да е видима, четлива и неизтриваема.

Чл. 35.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификата по чл. 33, ал. 1 на основания, свързани с типа резервни комплекти спирачни накладки, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) Отказът да се издаде сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 36.
(1) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на одобрения по реда на тази наредба тип резервни комплекти спирачни накладки.
(2) За одобряване на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип резервни комплекти спирачни накладки се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета

Чл. 37.
(1) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Оригиналните комплекти спирачни накладки, които са предмет на заявление съгласно чл. 30, ал. 1, не подлежат на одобряване.

Чл. 38. Изпълнителният директор на ИА "АА" извършва проверки за съответствие на продукцията поне веднъж годишно.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, както и неговите ремаркета, с изключение на превозни средства, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина, като съчлененото превозно средство от категория М, състоящо се от две неотделими, но шарнирно съединени части, се счита за едно цяло превозно средство.
2. "Категории(-я) превозни(-о) средства(-о)" са определените в чл.149, ал. 1 от Закона за движението по пътищата.
3. "Товар" са оборудването и приспособленията на някои специални превозни средства от категория N, които не са предназначени за превоз на пътници (например автокранове, автомобили-работилници, рекламни автомобили).
4. "Тип превозно средство по отношение на спирачната уредба и спирачното оборудване" са превозни средства, които не се различават значително по съществените показатели, посочени в т. 1.1 на приложение № 1.
5. "Спирачна уредба" е комбинацията от системи, компоненти и отделни технически възли, чиято функция е да намалява постепенно скоростта на движещо се превозно средство или да го спре, или да го задържа неподвижно, ако то вече е спряло.
6. "Спирачка" е устройство, в което се проявяват силите, противодействащи на движението на превозното средство. Спирачката може да бъде фрикционна, електрическа, хидравлична или моторна.
7. "Фрикционна спирачка" е спирачка, при която силите се генерират от триенето между две части на превозното средство, движещи се една спрямо друга.
8. "Електрическа спирачка" е спирачка, при която силите се генерират от електромагнитно взаимодействие между две части на превозното средство, движещи се без допир една спрямо друга.
9. "Хидравлична спирачка" е спирачка, при която силите се генерират от течността, намираща се между две движещи се една спрямо друга части на превозното средство.
10. "Моторна спирачка" е спирачка, при която силите се генерират от контролирано нарастване в спирачното действие на двигателя, което се предава на колелата.
11. "Компонент на спирачната уредба" е всяка една от отделните части, които, когато са сглобени, съставляват спирачното оборудване.
12. "Изпитване тип "О" е обикновено експлоатационно изпитване със студени спирачки. 13. "Изпитване тип I" е изпитване за постепенно понижаване на спирачната ефективност.
14. "Изпитване тип II" е изпитване на поведението по 6 % наклон надолу.
15. "Изпитване тип IIА" е изпитване на поведението по 7 % наклон надолу.
16. "Изпитване тип III" е изпитване за постепенно понижаване на спирачната ефективност при превозни средства от категория О4.
17. "Пружинни спирачки" са спирачни устройства, при които необходимата енергия за спиране се осигурява от една или повече пружини, действащи като енергиен акумулатор.
18. "Антиблокираща спирачна система" е част от работна спирачна уредба, която контролира автоматично степента на приплъзване по посоката на въртене на едно или повече колела на превозното средство по време на спиране.
19. "Комплект спирачни накладки" е компонентът на фрикционната спирачка, който се притиска към барабана или диска, за да произведе сила на триене.
20. "Спирачна накладка" е компонент на комплект спирачни накладки, изработен от фрикционен материал.
21. "Фрикционен материал" е продукт от определена смес от материали и процеси, които заедно определят характеристиките на спирачната накладка.
22. "Резервен комплект спирачни накладки" е тип комплект спирачни накладки, който е одобрен съгласно тази наредба като подходяща резервна част за подмяна на оригиналния комплект спирачни накладки.
23. "Оригинална спирачна накладка" означава тип спирачна накладка, посочена в сертификата за одобряване на типа на превозното средство
24. "Оригинален комплект спирачни накладки" е комплектът спирачни накладки, който съответства на данните, предоставени в списъка с данни за превозното средство.
25. "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

§ 4. Наредбата с приложенията се обнародва като притурка на "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив